Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-09-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ - ΦΙΝΛΑΝΔΙΑ

    Το Κυπριακό και το θέμα της τήρησης των υποχρεώσεων που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συζήτησε σήμερα στο Ελσίνκι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τζον Πρέσκοτ και τον Πρωθυπουργό της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, η χώρα του οποίου προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το τρέχον εξάμηνο.

    Οπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η κατ` ιδίαν συνάντηση Παπαδόπουλου Βανχάνεν που διήρκεσε 45 λεπτά, επικεντρώθηκε στις υποχρεώσεις που ανέλαβε η Τουρκία έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη μη συμμόρφωσή της προς αυτές, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την μη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ενωση.

    Η συζήτηση έγινε σε συνάρτηση με την έκθεση προόδου για την Τουρκία που θα δημοσιεύσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα τέλη Οκτωβρίου.

    Προηγήθηκε συνάντηση με τον κ. Πρέσκοτ στην παρουσία αντιπροσωπειών από τις δύο χώρες.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και η πορεία του δομημένου διαλόγου που αποφασίστηκε στις διμερείς σχέσεις Βρετανίας Κύπρου σε διάφορους τομείς.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας βρίσκεται στη φινλανδική πρωτεύουσα όπου συμμετέχει στις εργασίες της 6ης Συνάντησης Ασίας - Ευρώπης (ASEM).

    Από το Ελσίνκι, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μεταβεί στην έδρα του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου θα προσφωνήσει την ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας συνοδεύουν ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας και ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσος Τζιωνής.

    Στην 6η Συνάντηση των χωρών της Ευρώπης και της Ασίας αντιπροσωπεύονται 38 χώρες και αντιπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Σκοπό της Συνάντησης είναι η έναρξη ενός διαλόγου για τους τρόπους αντιμετώπισης των προκλήσεων της παγκοσμιοποίησης.

    Τη Συνάντηση προεδρεύει ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας και προεδρεύων της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο Μάτι Βανχάνεν.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΙΚΕΣ

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι αφού η Εκκλησία της Κύπρου δίνει στο λαό το δικαίωμα να έχει λόγο με τη ψήφο του, τότε και οι πολιτικοί έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές.

    Πρόσθεσε επίσης ότι ο ίδιος δεν θέλει να εμπλακεί στις αντιπαραθέσεις των αρχιεπισκοπικών εκλογών και εξέφρασε την ελπίδα ότι οι σημερινοί αντίπαλοι Μητροπολίτες την επομένη των εκλογών θα σφιχταγκαλιαστούν και θα υπηρετήσουν το έργο του Χριστού.

    Μιλώντας στη Λάρνακα, ύστερα από το ετήσιο μνημόσυνο του Πατριάρχη και Πάπα Αλεξανδρείας Πέτρου και τα αποκαλυπτήρια ανδριάντα προς τιμήν του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, κλήθηκε να σχολιάσει την έκκληση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου προς τα κόμματα να μην εμπλακούν στις αρχιεπισκοπικές εκλογές, όπως οι ιεράρχες δεν εμπλέκονται στα πολιτικά του τόπου.

    Ο Μητροπολίτης Λεμεσού, ανέφερε «ήλθε και θα παρέλθει όπως και όλοι οι Μητροπολίτες και ο κάθε απλός πολίτης. Η ζωή στον τόπο θα συνεχίζεται και τα πολιτικά κόμματα θα συνεχίσουν να υπάρχουν», είπε ο κ. Χριστόφιας και πρόσθεσε πως αυτό «είναι το οξυγόνο της Δημοκρατίας``.

    Βεβαίως, σημείωσε «θα συνεχίσει να υπάρχει και ένας πολύ - πολύ σεβαστός θεσμός που συνέβαλε στην πορεία αυτού του τόπου και στην ανόρθωσή του πολλές φορές, που είναι η Εκκλησία της Κύπρου».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 10 September 2006 - 11:29:22 UTC