Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [02] ΜΠΛΕΡ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ
  • [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ
  • [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

  • [01] ΛΙΛΛΗΚΑΣ ΣΥΣΚΕΨΗ ΛΙΒΑΝΟΣ

    Από την ημέρα που ξέσπασε η κρίση στη Μέση Ανατολή, έχουν διακινηθεί από τα λιμάνια της Κυπριακής Δημοκρατίας 11.500 άτομα, ενώ το ρεύμα φυγής από τον βομβαρδισμένο Λίβανο αναμένεται να συνεχιστεί.

    Για το θέμα αυτό, πραγματοποιήθηκε ευρεία σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών με τη συμμετοχή Υπουργών και της ηγεσίας της Αστυνομίας για οργάνωση και συντονισμό όλων των υπηρεσιών που εμπλέκονται στην ανθρωπιστική βοήθεια που παρέχει η Κύπρος.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας είπε η Κύπρος ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση όπως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες ανοίξουν τα σύνορά τους για να συμβάλουν στη διαφυγή πολιτών από το Λίβανο και ταυτόχρονα ζήτησε την παροχή βοήθειας από ευρωπαϊκές χώρες για να μπορέσει η Κύπρος να συνεχίσει την παροχή υπηρεσιών σε όσους θέλουν να διαφύγουν από τη ζώνη πολέμου.

    Συγκεκριμένα, η Κύπρος ζήτησε να τεθεί στη διάθεση της σημαντικός αριθμός αεροπλάνων έτσι ώστε με την άφιξη των πολιτών στην Κύπρο να γίνεται αυτόματα η μεταφορά τους στις χώρες καταγωγής τους.

    Για το θέμα αυτό είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Φιλανδό ομόλογό του Ερκι Τουομιόγια, η χώρα του οποίου προεδρεύει της ΕΕ για το τρέχον εξάμηνο.

    «Μου υποσχέθηκε ότι μαζί με την Κομισιόν θα καταβάλουν κάθε προσπάθεια να ανταποκριθούν στα αιτήματα της Κύπρου, αναγνωρίζοντας ότι μόνο με κοινή ευρωπαϊκή δράση θα μπορέσουμε να ανταποκριθούμε και να προσφέρουμε υπηρεσίες προς όλους αυτούς τους ανθρώπους και ότι η Κύπρος έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον εαυτό της και οποιαδήποτε άλλη χώρα σε παροχή υπηρεσιών», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι η Κύπρος δεν θα προσφέρει μακράς διάρκειας παραμονή σε όσους εγκαταλείπουν το Λίβανο.

    «Προσπαθούμε η παραμονή να είναι μερικές ώρες όταν χρειάζεται. Για αυτό και ζητήσαμε να θέσουν στη διάθεση μας σημαντικό αριθμό αεροπλάνων, και θα απευθυνθούμε στις χώρες καταγωγής των πολιτών που ζητούν τη βοήθειά μας για να θέσουν την υποδομή αυτή στη διάθεσή μας έτσι ώστε με ένα καλό συντονισμό από την άφιξη στο λιμάνι να γίνεται το ταχύτερο δυνατό η μεταφορά στα αεροδρόμια είτε της λάρνακας ή της Πάφου για άμεση αναχώρηση για τις χώρες τους», συνέχισε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι εκτός του αεροδρομίου Λάρνακας, υπάρχει η δυνατότατα αξιοποίησης σε μεγαλύτερο βαθμό του αεροδρομίου της Πάφου καθώς και της στρατιωτικής βάσης «Ανδρέας Παπανδρέου» στην Πάφο.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για κύμα Λιβανέζων προσφύγων, είπε ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει τέτοιο αίτημα ενώπιον της Δημοκρατίας, αλλά πρόσθεσε ότι είναι ένα ενδεχόμενο που θα μελετηθεί και για τον σκοπό αυτό, η κυβέρνηση είναι σε επαφή με την ΕΕ και τον ΟΗΕ.

    Επεσήμανε επίσης ότι με βάση την ευρωπαϊκή πολιτική, εάν υπάρξει κύμα προσφύγων από το Λίβανο, τότε θα πρέπει να τους υποδεχθούν και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

    Αναφορικά με το κόστος που προκύπτει από τις εξελίξεις για την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχει μεν κόστος, όμως οι διάφορες χώρες στις οποίες προσφέρονται οι υπηρεσίες, αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος του κόστους οι ίδιες.

    «Ομως όταν πρόκειται για να σώσουμε ζωές ανθρώπων και επειδή ως χώρα ζήσαμε από πρώτο χέρι το τι σημαίνει πόλεμος και ανθρώπινη τραγωδία, η Κυπριακή Δημοκρατία θα καταβάλει κόστος», πρόσθεσε.

    Σημείωσε όμως ότι εάν προκύψει σημαντικό κόστος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, τότε θα ζητηθεί περαιτέρω βοήθεια.

    Εκτός από τους υπηκόους ευρωπαϊκών κρατών, υπάρχουν αιτήματα από πολλές χώρες όπως οι Φιλιππίνες, η Ινδία, η Ουκρανία, το Μεξικό, η Σρι Λάνκα, και η Ρωσία για να υποδεχθεί η Κύπρος τους υπηκόους τους.

    «Ηδη, με ένα καλό συντονισμό στην περίπτωση των Ινδιών θα γίνει η άφιξη και μεταφορά 1.000 Ινδών από τον Λίβανο στην Κύπρο και από την Κύπρο στην Ινδία», είπε ο Υπουργός.

    [02] ΜΠΛΕΡ - ΕΠΙΣΤΟΛΗ

    Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ απέστειλε προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο επιστολή στην οποία εκφράζει ευχαριστίες για τη "εξαιρετική υποστήριξη" που παρέχουν οι κυπριακές αρχές προς τη Βρετανία στη διάρκεια της συνεχιζόμενης κρίσης στο Λίβανο.

    Την επιστολή παρέδωσε στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας αρμόδιος για κοινοβουλευτικά θέματα Λόρδος Τρίσμαν, σε συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο.

    «Το Υπουργείο Εξωτερικών, οι λιμενικές σας αρχές, η Αστυνομία και πολλοί άλλοι έχουν προσφέρει μεγάλη βοήθεια στη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου. Είμαι πολύ ευγνώμων», αναφέρει ο Βρετανός Πρωθυπουργός στην επιστολή του.

    Ο Λόρδος Τρίσμαν μετέβη στις Βρετανικές Βάσεις και σε χώρους όπου είναι συγκεντρωμένες οι ομάδες ταχείας αναδίπλωσης που προσφέρουν βοήθεια στους Βρετανούς που εγκαταλείπουν το Λίβανο.

    Αναμένεται επίσης να επισκεφθεί το λιμάνι Λεμεσού όπου θα φθάσει το πλοίο του βρετανικού ναυτικού HMS Bulwark, που βρίσκεται στο Λίβανο και στο οποίο ετοιμάζεται να ξεκινήσει η επιβίβαση 2.000 περίπου ατόμων διαφόρων υπηκοοτήτων, κυρίως Βρετανών.

    [03] ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΕΙΣΒΟΛΗ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑΔΙΚΗΣ

    Συμπληρώθηκαν 32 χρόνια από την επέτειο της τουρκικής εισβολής, τις συνέπειες της οποίας ακόμη βιώνει η Κύπρος.

    Με αφορμή την επέτειο της αποφράδας ημέρας, οργανώθηκαν την Πέμπτη εκδηλώσεις μνήμης για τους πεσόντες και δεήσεις για ανεύρεση των αγνοουμένων, με τις οποίες ο κυπριακός ελληνισμός θυμάται και καταδικάζει την τουρκική εισβολή. Στις 5.30 το πρωί, ώρα που άρχισε η εισβολή του Αττίλα, ήχησαν οι σειρήνες στις ελεύθερες περιοχές.

    Το πρωί πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας επιμνημόσυνη δέηση υπέρ των πεσόντων αξιωματικών και οπλιτών κατά την τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, και του συνόλου της πολιτικής και πολιτειακής ηγεσίας της Κύπρου, καθώς επίσης και αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων.

    Τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας Φανερωμένης επίσημο μνημόσυνο για τους πεσόντες στην τουρκική εισβολή του 1974, στην παρουσία του Προέδρου Παπαδόπουλου. Επιμνημόσυνο λόγο εκφώνησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας.

    Το μεσημέρι ήχησαν πένθιμα οι καμπάνες για 15 λεπτά.

    Κόμματα και οργανώσεις εξέδωσαν ανακοινώσεις καταδίκης της τουρκικής εισβολής ενώ διοργάνωσαν διάφορες εκδηλώσεις με αφορμή την επέτειο.

    [04] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ - ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΕΙΣΒΟΛΗΣ - ΕΡΝΤΟΓΑΝ

    Oταν αρχίσουν οι διαβουλεύσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό θα διαφανεί πόση εγκυρότητα έχουν οι δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μετά το πέρας επιμνημόσυνης δέησης που πραγματοποιήθηκε στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας, για όσους έπεσαν κατά την τουρκική εισβολή.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε τα περί λύσης του Κυπριακού στη βάση της πολιτικής ισότητας και υποστήριξε ότι η τουρκική πλευρά θα είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά.

    «Νομίζω ότι τα γεγονότα μιλούν από μόνα τους», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Ερντογάν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 July 2006 - 19:29:16 UTC