Browse through our Interesting Nodes of Mass Media in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ
  • [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ
  • [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΙΖΑ
  • [04] ΒΟΥΛΗ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

  • [01] ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΣΥΣΚΕΨΗ

    Αργά το απόγευμα φθάνει στο λιμάνι της Λάρνακας πλοίο του ιταλικού ναυτικού που θα μεταφέρει 400 περίπου Iταλούς πολίτες από το Λίβανο, οι οποίοι θα αναχωρήσουν αεροπορικώς για την Ιταλία.

    Εξάλλου αύριο αναμένεται στο λιμάνι Λάρνακας το ελληνικό πλοίο «Ιεράπετρα» που ναύλωσε η γαλλική κυβέρνηση, το οποίο μεταφέρει μεταξύ άλλων και 300 παιδιά. Στο ``Ιεράπετρα`` επιβαίνουν 10 Κύπριοι εθελοντές, κυρίως για να παρέχουν φροντίδα στα 200 ασυνόδευτα παιδιά. Με το ``Ιεράπετρα`` αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο και 10 πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταξύ των οποίων και παιδιά.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε μετά από ευρεία και μακράς διάρκειας σύσκεψη στο Υπουργείο Εξωτερικών, ο Διευθυντής Προξενικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ Ομηρος Μαυρομάτης εντός της εβδομάδας αναμένεται να φθάσουν από το Λίβανο 4-5 πλοία.

    Ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε με βασικό μέλημα τη διαδικασία υποδοχής των πολλών Ευρωπαίων πολιτών που αναμένεται να φθάσουν στην Κύπρο με τα πλοία από το Λίβανο.

    Αφού ανέφερε ότι αργά το απόγευμα φθάνει στο λιμάνι Λάρνακας το πλοίο του ιταλικού ναυτικού, πρόσθεσε ότι το ελληνικό πλοίο «Ιεράπετρα» είναι καθοδόν και αναμένεται στη Λάρνακα κάποια ώρα αύριο.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα καταστεί δυνατή η επιστροφή, με το ``Ιεράπετρα`` στην Κύπρο και 10 περίπου πολιτών της Δημοκρατίας που είναι κυρίως παιδιά.

    Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι κατά τη σύσκεψη συζητήθηκε και το ενδεχόμενο να έρθουν στην Κύπρο και Λιβάνιοι πολίτες, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η κρίση στη γειτονική χώρα θα τερματιστεί και δεν θα χρειαστεί να φύγουν Λιβάνιοι πολίτες από την πατρίδα τους.

    Κληθείς να αναφερθεί στο ενδεχόμενο άφιξης στην Κύπρο Λιβάνιων πολιτών ή πολιτών τρίτων χωρών, ο κ. Μαυρομάτης είπε πως είναι ένα θέμα που εξετάζει το Υπουργείο Εσωτερικών σε συνεργασία με την Υπηρεσία Αλλοδαπών και Μετανάστευσης.

    Διευκρίνισε ότι σε αυτή τη φάση «μιλούμε μόνο για εθελοντικό επαναπατρισμό Ευρωπαίων πολιτών που ακόμα βρίσκονται στο Λίβανο».

    «Αυτή τη στιγμή στο Λίβανο βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες ξένοι υπήκοοι, Ευρωπαίοι και άλλων χωρών και κάποιες χώρες χρησιμοποιούν ως βάση για επαναπατρισμό των υπηκόων τους την Κύπρο», ανέφερε ο κ. Μαυρομάτης.

    Εξήγησε ότι στο παρόν στάδιο δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των ατόμων που θα επαναπατρισθούν μέσω Κύπρου, καθώς οι πλείστες χώρες βρίσκονται στο στάδιο κατάρτισης των σχεδίων. «Αυτή την εβδομάδα θα αγκυροβολήσουν στο λιμάνι Λάρνακας 4-5 πλοία που θα μεταφέρουν πέραν των 5.000 ατόμων από το Λίβανο προς τις χώρες τους», πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς εάν οι Αμερικάνοι στο πλαίσιο του σχεδίου απομάκρυνσης των Αμερικανών υπηκόων από το Λίβανο θα χρησιμοποιήσουν την Κύπρο, ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε πως μέχρι στιγμής οι ΗΠΑ δεν ζήτησαν διευκολύνσεις από τη Δημοκρατία, προσθέτοντας πως «θα ήταν καλύτερα να ρωτήσετε τους Αμερικανούς».

    Σημείωσε ότι πρόθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι να βοηθήσει στον επαναπατρισμό των ξένων υπηκόων που βρίσκονται στο Λίβανο, κάτω από συνθήκες ασφάλειας και κατανοώντας τις ταλαιπωρίες που πέρασαν για να φθάσουν στα πλοία που θα τους μεταφέρουν στην Κύπρο.

    Ανέφερε πως σε αυτή την προσπάθεια συνεργάζονται η Αστυνομία, η Πολιτική Αμυνα, το Υπουργείο Υγείας και όλες οι άλλες σχετικές υπηρεσίες.

    Σχολιάζοντας πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το ιταλικό πλοίο θα μεταφέρει και τραυματίες, ο κ. Μαυρομάτης είπε ότι πρόκειται για εμπόλεμη κατάσταση και πολύ πιθανό να υπάρξουν και τραυματίες.

    Ανέφερε ότι σίγουρα με το «Ιεράπετρα» έρχονται 300 παιδιά από τα οποία τα 200 ασυνόδευτα, που χρειάζονται ιδιαίτερη φροντίδα, για αυτό και η Κυπριακή Δημοκρατία ανταποκρίθηκε στο αίτημα της γαλλικής κυβέρνησης (χθες το απόγευμα) για τη συμμετοχή ομάδας Κυπρίων και σε χρόνο ρεκόρ μαζεύτηκαν 10 εθελοντές, οι οποίοι αυτή τη στιγμή είναι πάνω στο πλοίο για να βοηθήσουν αυτά τα άτομα.

    Ερωτηθείς για τα Kυπριόπουλα που βρίσκονται αποκλεισμένα στο νότιο Λίβανο, ο κ. Μαυρομάτης ανέφερε ότι «οι προσπάθειες συνεχίζονται», εκφράζοντας την ελπίδα πως σύντομα θα υπάρχει κάτι συγκεκριμένο προς ανακοίνωση.

    Ο κ. Μαυρομάτης είπε πως τα παιδιά είναι σε μια περιοχή του Λιβάνου που δεν είναι προσβάσιμη και εξήγησε ότι «ο νότιος Λίβανος είναι ιδιαίτερα προβληματική περιοχή, για όλους τους πολίτες που βρίσκονται εκεί και δεν ξέρουν πώς θα κινηθούν».

    Επανέλαβε πως «καταβάλλονται συνεχείς προσπάθειες» και είπε ότι «ελπίζουμε πως θα έχουμε αποτελέσματα τόσο για τα παιδιά όσο και για όσους είναι εγκλωβισμένοι σε αυτή την περιοχή του Λιβάνου όπως και ότι θα τελειώσουν οι κακουχίες σύντομα, χωρίς να ξεχνούμε και το λαό του Λιβάνου».

    Ερωτηθείς εάν στο λιμάνι Λάρνακας υπάρχει η απαιτούμενη υποδομή για την υποδοχή των ανθρώπων αυτών, είπε ότι έχουν ληφθεί υπόψη όλα τα ενδεχόμενα, επανέλαβε πως οι επόμενες αφίξεις πλοίων αφορούν επιχειρήσεις τράνζιτ, και ότι τα πλοία θα φθάνουν σε χρόνο πολύ κοντά στην αναχώρηση των πτήσεων των ξένων υπηκόων για τις χώρες τους και προς το παρόν δεν θα χρειαστούν χώροι διανυκτέρευσης τους στην Κύπρο.

    Στο μεταξύ σύμφωνα με πληροφορίες ο Υπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, που βρίσκεται στο Λίβανο, έφθασε στη Βρετανική Βάση Ακρωτηρίου από όπου με ελικόπτερο Σινούκ μετέβη στη Βηρυτό. Με τον κ. Σολάνα μετέβη από το Ακρωτήρι στο Λίβανο και ομάδα ανδρών του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες η πολυπληθέστερη ομάδα Ευρωπαίων πολιτών στο Λίβανο είναι Βρετανοί, που ανέρχονται στις 4.000 οικογένειες.

    [02] ΓΔ ΥΠΕΞ - ΛΙΒΑΝΟΣ - ΕΚΚΕΝΩΣΗ

    Διαμετακομιστικός σταθμός, για την εκκένωση Ευρωπαίων και άλλων πολιτών από τον αποκλεισμένο από τις συγκρούσεις Λίβανο, καθίσταται η Κύπρος.

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως αναμένεται να φθάσει στην Κύπρο κρουαζιερόπλοιο το οποίο ναύλωσε από τη Ρόδο η γαλλική κυβέρνηση, σε μια πρωτοβουλία για εκκένωση όλων των Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο, μέσω Κύπρου.

    ``Πρόκειται για μια γαλλική πρωτοβουλία για τη μεταφορά όλων των Ευρωπαίων πολιτών από το Λίβανο με ναυτικά μέσα``, ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, προσθέτοντας ότι το συγκεκριμένο κρουαζιερόπλοιο θα εκτελεί δρομολόγια συνεχώς.

    Εξάλλου, όπως ανέφερε ο κ. Ζακχαίος, από τις 11.00 χθες το βράδυ μέχρι τις 05.00 το πρωί σήμερα, 5 ιταλικά C130 μετέφεραν στη Λάρνακα από το Λίβανο μέσω Λατάκειας, Ιταλούς και Ευρωπαίους πολίτες.

    Οπως πρόσθεσε, οι εν λόγω πολίτες αναχώρησαν για τους προορισμούς τους είτε με εμπορικές πτήσεις, είτε με στρατιωτικά αεροσκάφη.

    [03] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΜΠΡΑΙΖΑ

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους έδωσε αυστηρές οδηγίες προς τον Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Μπράιζα, όπως γίνει σεβαστή η ετυμηγορία του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν και προωθηθεί λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας.

    Αυτό ανέφερε ο κ. Μπράιζα στον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια στη διάρκεια συνάντησης που είχαν σήμερα στη Βουλή, διαβεβαιώνοντάς τον ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής του σχεδίου Ανάν από τις ΗΠΑ, ούτε και τιμωρίας των Ε/Κ για την απόρριψη του σχεδίου Ανάν.

    «Μακάρι η πολιτική των ΗΠΑ από εδώ και πέρα να είναι αυτή που μου είπε ο κ. Μπράιζα, ο οποίος μου ανέφερε ότι είχε μια πρόσωπο με πρόσωπο συνάντηση με τον Πρόεδρο Μπούς που τους έδωσε αυστηρότατες οδηγίες να σεβαστούν την ετυμηγορία του κυπριακού λαού και ότι η λύση θα πρέπει να είναι διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και όχι συνομοσπονδία», είπε ο κ. Χριστόφιας μετά τη συνάντηση.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος του είπε πως κάποια στοιχεία του σχεδίου Ανάν μπορεί να χρησιμοποιηθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, αλλά δεν υπάρχει θέμα επιβολής του σχεδίου ως έχει.

    «Του ανέφερα ότι είμαστε ένας λαός υπομονετικός, δεν είμαστε πολεμικός αλλά αγωνιζόμαστε με ειρηνικά μέσα. Ομως όταν μας πιέζουν, να ξέρουν ότι αντιδρούμε πάντα. Το παραδέχτηκε αυτό ο κ. Μπράιζα και είπε ότι είναι σωστό πως όταν πιέζεις οποιοδήποτε λαό ή άνθρωπο, θα αντιδράσει», είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Στη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας ήγειρε στον Αμερικανό αξιωματούχο διάφορα ζητήματα που προκύπτουν από δηλώσεις του τελευταίου σε τουρκικά ΜΜΕ, όπως ότι στόχος είναι να αποφευχθούν οι πιέσεις προς την Τουρκία σε σχέση με τις υποχρεώσεις της και ότι είναι δύσκολο για την Αγκυρα να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της.

    «Ο κ. Μπράιζα με έχει διαβεβαιώσει ότι η πολιτική των ΗΠΑ είναι λύση διζωνικής, δικοινοτικής, ομοσπονδίας, ότι δεν υπάρχει θέμα τιμωρίας των Ε/Κ για το όχι στο δημοψήφισμα, και έχει αναγνωρίσει ότι αυτό ήταν δημοκρατικό δικαίωμα τόσο των Τ/Κ όσο και των Ε/Κ να εκφράσουν τις απόψεις τους για το συγκεκριμένο σχέδιο», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Πρόσθεσε ότι οι θέσεις που εξέφρασε ο Αμερικανός αξιωματούχος έγιναν «μετά που εγώ του ήγειρα αυτά τα ζητήματα».

    [04] ΒΟΥΛΗ - ΜΑΥΡΕΣ ΕΠΕΤΕΙΟΙ

    Καταδικάζοντας το δίδυμο έγκλημα του πραξικοπήματος και της εισβολής εκφράζουμε τη θέληση και την ετοιμότητά μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την άρση των τετελεσμένων που δημιούργησε η εισβολή και η κατοχή, για τη δικαίωση του κυπριακού λαού, με την επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης και λειτουργικής λύσης.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, στην ειδική συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για καταδίκη του δίδυμου εγκλήματος σε βάρος της Κύπρου και του λαού της το καλοκαίρι του 1974, που πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και άλλων επισήμων.

    Κατά την έναρξη της συνεδρίας τηρήθηκε μονόλεπτη σιγή.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ολόκληρο το λαό, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους- ότι «όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε, αλλά θα εντείνουμε τις προσπάθειες για την επίλυση του Κυπριακού».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 17 July 2006 - 13:29:31 UTC