Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Communities of the Diaspora Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ
  • [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΛΙΒΑΝΟΣ

    Εφθασε στις 06:25 στη Λάρνακα το αεροσκάφος των Κυπριακών Αερογραμμών που μετέφερε Κυπρίους, Ευρωπαίους και πολίτες τρίτων χωρών από το Λίβανο, που παραμένει αποκλεισμένος από τις συγκρούσεις μεταξύ Χεζπολάχ και του ισραηλινού στρατού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείο Εξωτερικών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος ανέφερε ότι με την πτήση που διευθέτησε η κυπριακή κυβέρνηση μεταφέρθηκαν 115 άτομα, 102 Κύπριοι, 6 Αγγλοι, 4 Γάλλοι, 2 Τσέχοι και 1 Αμερικανός.

    Ο κ. Ζακχαίος εξέφρασε ικανοποίηση για τη μαραθώνια προσπάθεια που, όπως είπε, λειτούργησε ``πολύ σωστά και συντονισμένα``.

    Οπως ανέφερε, η πτήση πραγματοποιήθηκε ύστερα από μια ολονύκτια προσπάθεια συντονισμού και διαβουλεύσεων, ιδιαίτερα για τη μεταφορά με λεωφορεία των ατόμων αυτών από το Λίβανο μέχρι τη Δαμασκό οδικώς, προκειμένου να επιβιβαστούν στο αεροσκάφος για τη Λάρνακα.

    Συγκεκριμένα, η προσπάθεια ξεκίνησε στις 1800 με την εκκίνηση των λεωφορείων από το Λίβανο, τα οποία έφθασαν στη Δαμασκό στις 0400 το πρωί.

    ``Το ταξίδι ήταν πολύ μακρύ και χρειάστηκαν πολλές προσπάθειες για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια των προσώπων, διότι οι δρόμοι που οδηγούσαν από τη Βηρυτό στη Δαμασκό ήταν βαρυφορτωμένοι``, είπε ο κ. Ζακχαίος, προσθέτοντας ότι η ομάδα κρίσης στο ΥΠΕΞ δεν διέκοψε τις προσπάθειες από χθες το απόγευμα.

    Ο κ. Ζακχαίος είπε παραμένουν μερικά κυπριόπουλα στο νότιο Λίβανο, προσθέτοντας ότι οι προσπάθειες θα συνεχιστούν για την επιστροφή τους.

    ``Θα γίνουν προσπάθειες για να δούμε πώς θα επιλυθεί το πρόβλημα μέσα από πραγματικά δύσκολη κατάσταση, αφού η περιοχή είναι αποκομμένη και υπάρχουν κατεστραμμένοι δρόμοι και γέφυρες``, κατέληξε.

    [02] ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ - ΣΥΝΕΔΡΙΑ

    Συνέρχεται σήμερα στις 10 το πρωί το Εθνικό Συμβούλιο, υπό την Προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Στη σημερινή συνεδρία, αναμένεται ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος να ενημερώσει τα μέλη του Σώματος για τα αποτελέσματα της κοινής συνάντησης μεταξύ του και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, αλλά και για τις επαφές που είχε στην Αθήνα με την πολιτική ηγεσία της Ελλάδας.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ

    Η κυπριακή κυβέρνηση, διά του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Χριστόδουλου Πασιαρδή, διαμήνυσε ότι συζητά και προωθεί στην ΕΕ τη δική της πρόταση για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, σε συνδυασμό με την επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και την κοινή διαχείριση του λιμανιού της πόλης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς επιστροφή των Βαρωσίων ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο δεν μπορεί να προχωρήσει.

    Παράλληλα, ο κ. Πασιαρδής τόνισε ότι για την Λευκωσία δεν είναι αποδεκτή και ούτε θεμιτή μια μερική εφαρμογή των υποχρεώσεων της Τουρκίας τόσο ενώπιον της ΕΕ όσο και ενώπιον της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, μετά το πέρας της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής ανέφερε ότι η Λευκωσία προωθεί την πρότασή της, στο πλαίσιο της ΕΕ, καθώς πιστεύει ότι ``η αποδοχή αυτής της πρότασης από την Τουρκία προσφέρει στην ίδια την Τουρκία μια διέξοδο και ταυτόχρονα προσφέρει και στο Κυπριακό μια αισιόδοξη προοπτική``.

    Επεσήμανε όμως ότι ``η υλοποίηση της συγκεκριμένης αυτής πρότασης δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την ΕΕ, η οποία και τη διαμόρφωσε, αλλά εξαρτάται βασικά από την ίδια την Αγκυρα και υλοποίηση αυτής της πρότασης δεν σημαίνει επιλεκτική εφαρμογή ενός μόνο μέρους της``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 14 July 2006 - 9:29:16 UTC