Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΤΑΛΑΤ - ΔΗΛΩΣΗ
  • [03] ΜΙ35 - ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

  • [01] ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΑΛΑΤ - ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΕΝ

    Δέσμη Αρχών η οποία υπογραμμίζει τη δέσμευσή των δύο πλευρών για επανένωση της Κύπρου σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και πολιτική ισότητα, την άμεση έναρξη δικοινοτικών συνομιλιών για θέματα καθημερινότητας και θεμάτων ουσίας καθώς και την ανάγκη Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης για βελτίωση της ζωής των δύο κοινοτήτων, αποφάσισαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος και ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε κοινή συνάντηση στην παρουσία του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Η συνάντηση που διήρκεσε τρεις ώρες, πραγματοποιήθηκε στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, στην ουδέτερη ζώνη.

    Ανακοινωθέν που ανέγνωσε ο κ. Γκαμπάρι στο τέλος της συνάντησης εκ μέρους των δύο ηγετών, αναφέρει ότι οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα καθημερινότητας θα πρέπει να αρχίσουν την εργασία τους στο τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι δύο ηγέτες θα έχουν ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και τα περιεχόμενά του να μελετηθούν από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και να οριστικοποιηθούν από τους δύο ηγέτες.

    Οι κύριοι Παπαδόπουλος και Ταλάτ αποφασίσαν επίσης όπως συναντώνται από καιρό εις καιρό αναλόγως, για να δίνουν κατευθύνσεις στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας και για να αναθεωρούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών και όπως τεθεί τέρμα στο λεγόμενο «παιχνίδι ευθυνών».

    Οπως δήλωσε ο κ. Γκαμπάρι, οι δύο ηγέτες είχαν μια πολύ ειλικρινή και πολύ εντατική συζήτηση, και αποφάσισαν μια Δέσμη Αρχών όπου δεσμεύονται «για επανένωση της Κύπρου, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και πολιτικής ισότητας, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Οι δύο ηγέτες αναγνωρίζουν το γεγονός ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτο και ότι η παράτασή του θα έχει αρνητικές επιπτώσεις για τους Τουρκοκυπρίους και τους Ελληνοκυπρίους» και δεσμεύτηκαν «στην πρόταση ότι μια συνολική λύση είναι και επιθυμητή και δυνατή, και δενθα έπρεπε να καθυστερήσει περαιτέρω».

    Συμφώνησαν επίσης, «όπως αρχίσει αμέσως μια διαδικασία που θα συνεπάγεται δικοινοτική συζήτηση επί θεμάτων που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων και ταυτοχρόνως εκείνων που αφορούν ουσιαστικά θέματα, αμφότερα των οποίων θα συμβάλουν σε μια συνολική λύση».

    Δεσμεύτηκαν ώστε να διασφαλιστεί ότι θα επικρατήσει η "κατάλληλη ατμόσφαιρα" σε αυτήν τη διαδικασία για να είναι επιτυχής. «Σε σχέση με αυτό, Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης είναι απαραίτητα, τόσο για βελτίωση της ατμόσφαιρας και όσο και για βελτίωση της ζωής των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων. Επίσης, σε σχέση με αυτό, θα πρέπει να τεθεί τέρμα στο λεγόμενο `παιχνίδι ευθυνών`," αναφέρει η ανακοίνωση που ανέγνωσε ο κ. Γκαμπάρι.

    Οι δύο ηγέτες, είπε, αποφάσισαν επίσης όπως «οι Τεχνικές Επιτροπές για θέματα που επηρεάζουν την καθημερινή ζωή των ανθρώπων θα αρχίσουν στο τέλος Ιουλίου, νοουμένου ότι ταυτοχρόνως οι δύο ηγέτες θα έχουν ανταλλάξει κατάλογο θεμάτων ουσίας και τα περιεχόμενά τους να μελετηθούν από δικοινοτικές ομάδες εργασίας αποτελούμενες από εμπειρογνώμονες και να οριστικοποιηθούν από τους δύο ηγέτες».

    Επίσης, οι δύο ηγέτες θα συναντώνται από καιρό εις καιρό αναλόγως, να δίνουν κατευθύνσεις στις δικοινοτικές ομάδες εργασίας και να αναθεωρούν την εργασία των Τεχνικών Επιτροπών.

    Ο κ. Γκαμπάρι συνεχάρη τους δύο ηγέτες.

    Τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο συνόδευαν ο Διευθυντής του Διπλωματικού του Γραφείου Τάσος Τζιωνής, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Ανδρέας Μαυρογιάννης και η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Κυπριακού στο Υπουργείο Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή.

    Εκ μέρους της τ/κ πλευράς, εκτός από τον κ. Ταλάτ στη συνάντηση παρευρίσκονταν ο εκπρόσωπος της ``προεδρίας`` Χασάν Ερτζάκιτζα και ο ``υφυπουργός προεδρίας`` Ρασίτ Περτέβ.

    Η συνάντηση είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε μερικές ημέρες. Στις 3 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον κ. Ταλάτ με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Κριστόφ Ζιρόντ, ενώ χθες οι κκ Παπαδόπουλος και Ταλάτ συναντήθηκαν σε δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Μόλερ προς τιμήν του κ. Γκαμπάρι.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ - ΤΑΛΑΤ - ΔΗΛΩΣΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι οι τεχνικές επιτροπές, που θα πρέπει να αρχίσουν την εργασία τους μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα πρέπει να συζητήσουν και θέματα ουσίας.

    Μιλώντας κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο ύστερα από τη συνάντηση του με τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι υπήρξε συμφωνία απλώς για να αρχίσει η διαδικασία και ότι τα δύσκολα θα αρχίσουν κατά τη συζήτηση των θεμάτων ουσίας.

    Ερωτηθείς από ποια θέματα θα αρχίσουν οι συζητήσεις στις τεχνικές επιτροπές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι πως η θέση της ε/κ πλευράς είναι ότι θα πρέπει να συζητηθούν και θέματα ουσίας.

    ``Υπενθυμίζω ότι αμέσως μετά τη σύνοδο του Παρισιού με τον Γενικό Γραμματέα είχα τονίσει ότι η θέση μας ήταν ότι έπρεπε να συζητηθούν κατά κύριο λόγο τα θέματα ουσίας και παράλληλα να συζητούνται θέματα καθημερινότητας, όπως χαρακτηρίζονται. Νομίζω ότι η σημερινή συμφωνία γίνεται σε εφαρμογή εκείνης της συμφωνίας των Παρισίων και νομίζω τώρα δεν θα υπάρχει αμφιβολία ότι τα θέματα ουσίας θα συζητούνται παράλληλα μαζί με τα θέματα της καθημερινότητας``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι ``η συμφωνία είναι ότι μέχρι το τέλος Ιουλίου θα σχηματιστούν οι δύο επιτροπές αρχικά, μπορεί αργότερα να προστεθούν και άλλες, νοουμένου ότι, υπάρχει η φράση `νοουμένου ότι`, θα συμφωνηθεί και ο κατάλογος των θεμάτων ουσίας που θα συζητηθούν``.

    ``Βέβαια αυτή είναι μια συμφωνία απλώς για να αρχίσει η διαδικασία. Δηλαδή το κύριο θέμα και υποθέτω τα δύσκολα θα αρχίσουν κατά τη συζήτηση των θεμάτων ουσίας, οπότε θα εξαρτηθεί εάν οι δύο πλευρές δείξουν την καλή διάθεση να βρεθούν οι αναγκαίοι συμβιβασμοί πάνω σε αυτά τα σοβαρά θέματα ουσίας``, είπε.

    [03] ΜΙ35 - ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ

    Μόνο οι καμένες εκτάσεις παραμένουν πλέον στο σημείο συντριβής του μοιραίου ελικοπτέρου ΜΙ 35 της Εθνικής Φρουράς, αφού το Σάββατο το απόγευμα ολοκληρώθηκε η διαδικασία περισυλλογής των συντριμμιών του.

    Σε πολύωρη επιχείρηση, στην οποία χρησιμοποιήθηκαν ένας γερανός και ένας εκσκαφέας, μέλη της Εθνικής Φρουράς περισυνέλεξαν τα κομμάτια του ελικοπτέρου και, αφού τα τοποθέτησαν σε φορτηγά, τα μετέφεραν στην αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου", όπου θα τύχουν περαιτέρω εξετάσεων.

    Οι εξετάσεις αναμένεται να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των αιτιών του τραγικού δυστυχήματος, στο οποίο έχασαν τη ζωή τους ο Κύπριος Σμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος και ο Ρώσος εκπαιδευτής Γιούρι Ολέινικ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 July 2006 - 19:29:16 UTC