Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση
  • [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γκαμπάρι - Συνάντηση
  • [04] Ερντογάν - Πρεσβευτές - Φινλανδία - Κυπριακό - ΕΕ
  • [05] Τούρκος ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Κυπριακό
  • [06] Παπασωζόμενος - Κηδεία
  • [07] Αθήνα - Σέφερ - Κύπρος - ΝΑΤΟ
  • [08] Ορφανός - Πόρισμα Τσολάκη - Απόψεις
  • [09] Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωκοινοβούλιο - Θρησκευτική κληρονομιά
  • [10] Επιτροπή - Τηλεπικοινωνίες - Κύπρος
  • [11] Επιτροπή - Γρίπη πουλερικών - Ευρωβαρόμετρο
  • [12] Επιτροπή - Προώθηση γεωργικών προϊόντων - Κύπρος
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ροζέ Μιλιέξ - Θλίψη
  • [14] Διοικητής ΚΤ - Τράπεζα Κύπρου - Εμπορική - Λαϊκή - Marfin
  • [15] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα
  • [16] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος - Εβδομαδιαίες απώλειες 5,31%
  • [17] Παγδατής - Ημιτελικά Γουίμπλεντον - Ηττα ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 08/07/2006

  • [01] Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση

    Πραγματοποιείται σήμερα στην οικία του Ειδικού Αντιπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ η συνάντηση μεταξύ του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 15:30, θα είναι η τρίτη μεταξύ των δύο ηγετών μέσα σε μερικές ημέρες. Στις 3 Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον κ. Ταλάτ με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, Κριστόφ Ζιρόντ, ενώ χθες οι κκ Παπαδόπουλος και Ταλάτ συναντήθηκαν σε δεξίωση που παρέθεσε ο κ. Μόλερ προς τιμήν του κ. Γκαμπάρι.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συνάντηση

    Το στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι επιθυμητό ούτε και μπορεί να διατηρηθεί, τόνισε χθες ο Βοηθός ΓΓ των ΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας από την πλευρά του είπε ότι διαπίστωσαν πως το στάτους κβο είναι μια απαράδεκτη κατάσταση για την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχιστεί και ο τρόπος να αλλάξει είναι μια πραγματική δέσμευση των ηγετών και των δύο κοινοτήτων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από τα ΗΕ.

    Ο κ. Γκαμπάρι χαρακτήρισε τη συνάντηση, που διήρκησε σχεδόν μια ώρα, «πολύ παραγωγική», σημειώνοντας ότι έγινε μια «ανταλλαγή απόψεων, εξετάσαμε όλες τις πτυχές του Κυπριακού και συμφωνήσαμε ότι το στάτους κβο δεν μπορεί να διατηρηθεί ούτε και είναι επιθυμητό, επομένως, όλοι που είναι μέτοχοι σε αυτό το θέμα, πρέπει να κάνουμε ότι μπορούμε για να προχωρήσουμε προς συγκεκριμένα βήματα τα οποία θα μας οδηγήσουν στην επανέναρξη των συνομιλιών για μια συνολική λύση».

    Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ είπε ότι ο δεύτερος στόχος ήταν να συναντηθεί με πολιτικούς ηγέτες στην Κύπρο, εκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, «εκείνους που έχουν επιρροή ώστε να προσπαθήσουν να ενημερώσουν το λαό για τους κίνδυνους του στάτους κβο και τα πλεονεκτήματα να επιστρέψουν σε μια διαπραγμάτευση, με συνολικό τρόπο», όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    Τέλος, είπε ότι θα διαβιβάσει τους θερμούς χαιρετισμούς του κ. Χριστόφια προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος, είπε ο κ. Γκαμπάρι, παραμένει δεσμευμένος να κάνει ότι μπορεί στο χρόνο που του απομένει στην θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, ώστε να προχωρήσει η διαδικασία.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι συμφωνεί με τα όσα ανέφερε ο κ. Γκαμπάρι ότι «το στάτους κβο είναι απαράδεκτη κατάσταση για την Κύπρο, δεν μπορεί να συνεχιστεί και πρέπει να αλλάξει και ο τρόπος να αλλάξει είναι μια πραγματική δέσμευση των ηγετών και των δύο κοινοτήτων για λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, λαμβάνοντας υπόψη και τις προσπάθειες που έγιναν μέχρι τώρα από τα ΗΕ».

    Ανέφερε ότι είχε μια πολύ εγκάρδια συνομιλία με τον κ. Γκαμπάρι κατά την οποία του δόθηκε η δυνατότητα να τον ενημερώσει για «τις ιδιαίτερες μας σχέσεις με την τ/κ κοινότητα, για τις πολλές προσπάθειες που διαχρονικά έχουμε κάνει για την προσέγγιση και τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, και για τις προσπάθειες που συνεχίζουμε και αυτήν τη στιγμή, να φέρουμε τους Ε/Κ και τους Τ/Κ κοντά, ανεξαρτήτως του χάσματος που υπάρχει στις θέσεις των δύο κοινοτήτων για λύση στο κυπριακό πρόβλημα μετά το δημοψήφισμα».

    «Εχω διαβεβαιώσει τον κ. Γκαμπάρι», επεσήμανε, «ότι μπορούν να στηρίζονται στη βοήθειά μας για επανέναρξη ενός διαλόγου ο οποίος θα είναι ουσιαστικός αφού προηγηθούν οι εργασίες των τεχνικών επιτροπών και πάνω σε ζητήματα καθημερινότητας αλλά και πάνω σε ζητήματα ουσίας του Κυπριακού, ώστε επιτέλους να τεθεί τέρμα στην απαράδεκτη κατάσταση του στάτους κβο και να επανενωθεί η Κύπρος και ο λαός της, στα πλαίσια μιας λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας η οποία θα εκφράζει και θα ικανοποιεί τα συμφέροντα των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, και θα αποκλείει τη συνέχιση των επεμβάσεων από έξω και της όποιας ομηρίας της Κύπρου από ξένους».

    [03] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Γκαμπάρι - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα την ανακοίνωση για πραγματοποίηση κοινής συνάντησης μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο και εξέφρασε την ελπίδα, από τη συνάντηση να προκύψει μια συμφωνία ως προς τις παραπέρα ενέργειες που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό σε μια ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στα γραφεία του ΔΗΣΥ με τον Βοηθό ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα και έντονο ενδιαφέρον από πλευράς των Ηνωμένων Εθνών για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί μια συμφωνία μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων.

    «Χαιρετίζω την κοινή συνάντηση και θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα δώσουν σημαντικά στοιχεία ελπίδας. Αναμένω και εύχομαι από τη συνάντηση ότι θα υπάρξει μια συμφωνία μεταξύ των μερών ως προς τις παραπέρα ενέργειες που θα οδηγήσουν το συντομότερο δυνατό σε μια ενδεχόμενη νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ», δήλωσε ο κ. Αναστασιάδης.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αυριανής συνάντησης, είπε ότι «αυτό που μετρά είναι ότι υπάρχει μια διαφαινόμενη κοινή βούληση των δύο ηγετών και αυτό αντανακλάται στην αποδοχή της αυριανής συνάντησης με την ελπίδα ότι θα υπάρξει και κάποια συμφωνία που θα δώσει ελπίδες».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με τον κ. Γκαμπάρι, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι ήταν «πάρα πολύ χρήσιμη και αρκούντως διαφωτιστική» και πρόσθεσε ότι ανέπτυξε στον αξιωματούχο του ΟΗΕ τις θέσεις της ε/κ πλευράς, ότι δηλαδή δεν είναι αρκετή η λειτουργία των τεχνικών επιτροπών αλλά πρέπει να υπάρξει και διάλογος ουσίας προκειμένου να προετοιμαστεί το συντομότερο το έδαφος για μια νέα πρωτοβουλία του ΟΗΕ.

    Οπως είπε, και τα Ηνωμένα Εθνη θεωρούν ότι ο χρόνος κυλά εις βάρος των προοπτικών λύσης του Κυπριακού και ότι όσο το συντομότερο προετοιμαστεί ο διάλογος, τόσο πιο σύντομα θα μπορεί να υπάρξει μια νέα πρωτοβουλία επί της ουσίας.

    [04] Ερντογάν - Πρεσβευτές - Φινλανδία - Κυπριακό - ΕΕ

    Το Κυπριακό δεν πρέπει να περιλαμβάνεται στις διαπραγματεύσεις για ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση ο τουρκικός λαός θα χάσει την εμπιστοσύνη του προς την ΕΕ.

    Ο κ. Ερντογάν, παρέθεσε στην Αγκυρα γεύμα σε Πρεσβευτές με την ευκαιρία της ανάληψης της προεδρίας της ΕΕ από την Φινλανδία, η Πρέσβειρα της οποίας, Μαρία Σερένιους, τόνισε πως η ΕΕ αναμένει από την Αγκυρα την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή της τελωνειακής της Ενωσης σε όλα τα κράτη μέλη της Ενωσης.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Ερντογάν κάλεσε τους Πρεσβευτές των χωρών - μελών της ΕΕ να υποστηρίξουν τις προσπάθειες για εξεύρεση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ.

    ''Η Τουρκία επιδεικνύει μια εποικοδομητική στάση για το Κυπριακό. Εχουμε εξασκήσει μεγάλες προσπάθειες έτσι ώστε το Κυπριακό να μην επηρεάζει τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ'', είπε και υποστήριξε ότι ''ωστόσο η ε/κ διοίκηση δεν διστάζει να εκμεταλλεύεται την ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας για δικό της όφελος, εκμεταλλευόμενη το καθεστώς του μέλους της ΕΕ. Θέλω να επαναλάβω μια ακόμη φορά ότι τέτοια συμπεριφορά είναι απαράδεκτη''.

    Οπως ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός, ''πιστεύουμε ότι τέτοια πολιτικά θέματα δεν πρέπει να περιλαμβάνονται στην διαπραγματευτική διαδικασία μεταξύ της Τουρκίας και της ΕΕ. Διαφορετικά ο τουρκικός λαός θα χάσει την εμπιστοσύνη του στην ΕΕ. ''Ως εκ τούτου αναμένουμε τα κράτη μέλη της ΕΕ να επιδείξουν μια δίκαιη και αποφασιστική στάση'', συμπλήρωσε.

    Στις δικές της δηλώσεις, η κ. Σερένιους ανέφερε ότι η ευρωπαϊκή κοινότητα και τα κράτη-μέλη της αναμένουν την πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας. ''Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο σε όλα τα κράτη-μέλη (της ΕΕ)'', τόνισε.

    Η κ. Σερένιους αναφέρθηκε και στο Κυπριακό, σημειώνοντας ότι ''υπήρξαν κάποια θετικά βήματα τελευταία, όταν και τα δύο μέρη συναντήθηκαν για πρώτη φορά σε δύο χρόνια''.

    ''Υπάρχει επίσης αισιοδοξία ότι οι τεχνικές (επιτροπές) συνομιλίες θα αρχίσουν σύντομα'', είπε η κ. Σερένιους, τονίζοντας ότι ''η επίτευξη μιας συνολικής επίλυσης του κυπριακού προβλήματος μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ και σύμφωνα με τις αρχές στις οποίες ιδρύθηκε η Ενωση παραμένει ο κύριος στόχος μας και υποστηρίζουμε σθεναρά τις προσπάθειες για υποβοήθηση της επανένωσης''.

    Η Φινλανδή διπλωμάτης αναφέρθηκε και στην λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων για να σημειώσει πως ''έχουν εξεταστεί μέτρα για τον τερματισμό της απομόνωσης της τ/κ κοινότητας και για να υποβοηθήσουμε την επανένωση της Κύπρου, ενθαρρύνοντας την οικονομική εξέλιξη της τ/κ κοινότητας, σύμφωνα με τα συμπεράσματα του Συμβουλίου του 2004''.

    [05] Τούρκος ΥΠΕΞ - ΗΠΑ - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ επέστρεψε στην Τουρκία από τις ΗΠΑ, όπου πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη, λέγοντας ότι η τουρκική πλευρά είναι έτοιμη για εποικοδομητική λύση του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην Κύπρο και τη σημερινή συνάντηση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Γκιουλ είπε ότι η Αγκυρα τη θεωρεί ως ''θετική εξέλιξη''.

    Ανέφερε, επίσης, ότι ''η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει το απαραίτητο θάρρος'' και ότι ''είναι υπέρ μιας συνολικής διευθέτησης στο νησί''.

    Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Ανατολή, σε δηλώσεις του κατά την επιστροφή του, ο κ. Γκιουλ είπε ότι με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις συζήτησε, μεταξύ άλλων, το Κυπριακό.

    ''Είναι πολύ σημαντικό για εμάς, να βλέπουμε μια χώρα σαν την Αμερική να βρίσκεται κοντά στις τουρκικές θέσεις'', είπε ο κ. Γκιουλ, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CNN Turk.

    [06] Παπασωζόμενος - Κηδεία

    Τελέστηκε χθες στον Ιερό Ναό Αγίου Αυξιβίου στον Αστρομερίτη η κηδεία του Σμηναγού Ανδρέα Παπασωζόμενου, ο οποίος έχασε τη ζωή του κατά την πτώση του ελικοπτέρου MI 35 της Εθνικής Φρουράς στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου την περασμένη Τετάρτη.

    Στην κηδεία, της οποίας προέστη ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος, παρέστησαν συγγενείς, φίλοι, εκπρόσωποι της πολιτικής και στρατιωτικής και θρησκευτικής ηγεσίας του τόπου.

    Κατά την μεταφορά του αδικοχαμένου Σμηναγού, στρατιωτικό άγημα της αεροπορίας απέδωσε τιμές, ενώ η μπάντα της εθνικής φρουράς παιάνιζε πένθιμους ύμνους.

    Επικήδειους λόγους εκφώνησαν εκ μέρους της ΕΦ ο Αντισμήναρχος Λοϊζος Τσικουρής, η αδελφή του Κική Παπασωζόμενου εκ μέρους της οικογένειας του αδικοχαμένου και ο Μητροπολίτης Μόρφου Νεόφυτος.

    [07] Αθήνα - Σέφερ - Κύπρος - ΝΑΤΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χουπ Σέφερ, που βρίσκεται στην Αθήνα στο πλαίσιο του κύκλου ενημερωτικών επαφών του, στις πρωτεύουσες των κρατών μελών της Συμμαχίας για την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβριο στη Ρίγα, τόνισε ότι η Κύπρος δεν έχει ζητήσει την ένταξη της στο ΝΑΤΟ.

    O κ. Σέφερ κατά τη διάρκεια συνάντησης του με δημοσιογράφους και απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως η Συμμαχία γνωρίζει ότι η Κύπρος έχει εκφράσει ενδιαφέρον για συμμετοχή της στον «Συνεταιρισμό για την Ειρήνη» (Partnership of Peace) και ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν έχει ζητήσει την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

    [08] Ορφανός - Πόρισμα Τσολάκη - Απόψεις

    Τις απόψεις της σε σχέση με το προκαταρτικό τελικό πόρισμα της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό παραδίδει την ερχόμενη Κυριακή στον Ακριβό Τσολάκη, η Κυπριακή Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων, η οποία ολοκλήρωσε τις θέσεις της έναντι του πορίσματος Τσολάκη χθες.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Κώστας Ορφανός, ο οποίος ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό μεταβαίνει στην Αθήνα την Κυριακή το μέλος της Κυπριακής Επιτροπής, πρώην κυβερνήτης των Κυπριακών Αερογραμμών, Γιαννάκης Λοϊζου.

    Ο κ. Ορφανός είπε ότι η Επιτροπή θα παραδώσει μαζί με τις απόψεις της και τις θέσεις της πρώην εταιρείας ''ΗΛΙΟΣ'', όπως αυτές έχουν παραληφθεί από την εταιρεία, και πρόσθεσε ότι για το θέμα έχει ενημερωθεί και ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Πρόσθεσε ότι η Ελληνική Επιτροπή, αφού λάβει τις απόψεις της Κυπριακής Επιτροπής και της ''ΗΛΙΟΣ'' αλλά και τις απόψεις της κατασκευάστριας εταιρείας του αεροσκάφους Μπόινγκ, θα τις μελετήσει και όσες από αυτές τις απόψεις θα υιοθετήσει, θα τις ενσωματώσει στο τελικό πόρισμα, ενώ όσες δεν υιοθετηθούν θα επισυναφτούν ως παραρτήματα στην τελική έκθεση.

    [09] Παναγιώτης Δημητρίου - Ευρωκοινοβούλιο - Θρησκευτική κληρονομιά

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να εξετάσουν το ζήτημα της καταστροφής της ελληνορθόδοξης θρησκευτικής κληρονομιάς στα κατεχόμενα στο πλαίσιο του κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, η οποία έχει υπό τον έλεγχό της το βόρειο τμήμα του νησιού στο οποίο παρατηρείται η καταστροφή.

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε με 407 ψήφους υπέρ γραπτή δήλωση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Παναγιώτη Δημητρίου και του Ιταλού Ιλες Μπραγκέτο σχετικά με την προστασία και τη διατήρηση της θρησκευτικής κληρονομιάς στο βόρειο τμήμα της Κύπρου.

    Σε διάσκεψη Τύπου χθες στη Λευκωσία, ο κ. Δημητρίου είπε ότι στη δήλωσή του, η οποία ισοδυναμεί με ψήφισμα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, «καταδικάζει τη λεηλασία των εκκλησιών και των μοναστηριών της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και την υπεξαίρεση των εκκλησιαστικών τους ειδών».

    [10] Επιτροπή - Τηλεπικοινωνίες - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να στείλει προειδοποιητική επιστολή (πρώτο στάδια προδικαστικής διαδικασίας) στην Κύπρο για μη εφαρμογή της κοινοτικής νομοθεσίας στον τομέα των τηλεπικοινωνιών. Αντίθετα για δύο άλλες περιπτώσεις η Επιτροπή αποφάσισε την αρχειοθέτησή τους, θεωρώντας ότι η Κύπρος ευθυγραμμίσθηκε με την κοινοτική νομοθεσία.

    Οπως επισημαίνει σε χθεσινή ανακοίνωσή της η Επιτροπή, η διαδικασία που κινήθηκε αφορά τη μη χορήγηση ''δικαιωμάτων διέλευσης'' στην Κύπρο, η οποία δεν επιτρέπει στις νεοεισερχόμενες εταιρείες να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ανταγωνιστικό πλαίσιο με τις ήδη υπάρχουσες στη χώρα εταιρείες.

    Η Επιτροπή κίνησε επίσης άλλες τέσσερις νέες διαδικασίες επί παραβάσει, που αφορούν τη μη συμμόρφωση των κανόνων υποχρέωσης «μεταφοράς σήματος» («must-carry») προς την οδηγία ΕΕ για την «καθολική υπηρεσία» στο Βέλγιο (Βαλονία και Βρυξέλλες), την Ολλανδία και τη Φινλανδία.

    Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, τα κράτη μέλη θα λάβουν προειδοποιητική επιστολή και θα έχουν στη διάθεσή τους δύο μήνες για να απαντήσουν.

    [11] Επιτροπή - Γρίπη πουλερικών - Ευρωβαρόμετρο

    Οι Ευρωπαίοι πολίτες είναι καλά ενημερωμένοι για τη γρίπη των πτηνών, ενώ έχουν εμπιστοσύνη τόσο την ΕΕ όσο και τις εθνικές αρχές για τα μέτρα που έχουν πάρει εναντίον της ασθένεια της γρίπης των πτηνών, σύμφωνα με την ειδική έρευνα του «Ευρωβαρομέτρου», η οποία δόθηκε χθες στη δημοσιότητα.

    Στην έρευνα συμμετείχαν περίπου 25.000 άτομα από όλη την Ένωση μεταξύ 27 Μαρτίου και 1 Μαϊου 2006. Το δείγμα περιελάμβανε και τα 25 κράτη μέλη της ΕΕ και την τουρκοκυπριακή κοινότητα, τις δύο προσχωρούσες χώρες (Βουλγαρία και Ρουμανία) και τις δύο υποψήφιες χώρες (Κροατία και Τουρκία). Στόχος της έρευνας ήταν να προσδιοριστεί το επίπεδο των γνώσεων των πολιτών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που προέρχονται από τη γρίπη των πτηνών, το επίπεδο των γνώσεων για τις πολιτικές που αποσκοπούν στην καταπολέμηση της διάδοσης του ιού, αλλά και να προσδιοριστεί ο αντίκτυπος της εκδήλωσης εστιών της νόσου στην κατανάλωση πουλερικών.

    [12] Επιτροπή - Προώθηση γεωργικών προϊόντων - Κύπρος

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την έγκριση 31 προγραμμάτων από 19 κράτη μέλη, τα οποία αποσκοπούν στην προώθηση των εξαγωγών γεωργικών προϊόντων εντός της εσωτερικής αγοράς της Κοινότητας. Το συνολικό κόστος των προγραμμάτων φτάνει τα 55,3 εκατ. ευρώ, ενώ των οποίων το 50% θα διατεθεί από τον κοινοτικό προϋπολογισμό.

    Μεταξύ των σχεδίων που εγκρίθηκαν ένα αφορούσε την Κύπρο. Πρόκειται για κοινό πρόγραμμα προώθησης εξαγωγών κρέατος πουλερικών, που είχαν υποβάλει στην Κομισιόν η Κοινοπραξία Κυπριακών Πτηνοτροφικών Προϊόντων και η ελληνική εταιρία Πίνδος. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τριετούς διάρκεια με συνολικό προϋπολογισμό 3.096.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 1.548.048 θα διατεθεί από το Γεωργικό Ταμείο της Κοινότητας.

    [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ροζέ Μιλιέξ - Θλίψη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, διερμηνεύοντας τα αισθήματα της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου, εκφράζει τη βαθύτατη θλίψη του για το θάνατο του Ροζέ Μιλιέξ.

    Οπως σημειώνει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε γραπτή δήλωσή του, ο Μιλιέξ, ''μια εξέχουσα φυσιογνωμία των Γραμμάτων και του πολιτισμού, ταυτίστηκε με την πνευματική Κύπρο και συνέβαλε στη ενδυνάμωση των πολιτιστικών δεσμών μεταξύ Κύπρου και Γαλλίας''.

    ''Ο θάνατός του'', προσθέτει, ''στερεί το νησί μας από ένα ειλικρινή λάτρη της πολιτισμικής του παράδοσης και δημιουργίας και από ένα ένθερμο υποστηρικτή των δικαίων και δικαιωμάτων του''.

    [14] Διοικητής ΚΤ - Τράπεζα Κύπρου - Εμπορική - Λαϊκή - Marfin

    Διορία μέχρις τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας έδωσε χθες ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστουδούλου στην Τράπεζα Κύπρου για να υποβάλει τα στοιχεία για την εξαγγελθείσα πρόθεση εξαγοράς της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας, προκειμένου η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου να εκδώσει την δική της απόφαση για την προτεινόμενη εξαγορά.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε πως τα περιθώρια για την υποβολή των στοιχείων ''έχουν σχεδόν εκμηδενιστεί'', αφού στις 7 Αυγούστου οι ελληνικές εποπτικές αρχές θα αποφασίσουν σε ποιον από τους υποψηφίους, την Τράπεζα Κύπρου ή τη Γαλλική Credit Agricole να κατακυρώσουν την προσφορά για εξαγορά της Εμπορικής.

    ''Και τα στοιχεία αυτά δεν μπορούν να μας σταλούν στις 7 Αυγούστου γιατί στις 7 Αυγούστου πρέπει να τελειώσει οριστικά ο όλος κύκλος και να ληφθεί απόφαση, όχι μόνον από εμάς, αλλά και από τους μετόχους των δύο τραπεζών'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου απαντώντας σε ερωτήσεις, ''η Τράπεζα Κύπρου όφειλε να μας είχε ήδη δώσει μια σειρά από στοιχεία, τα οποία έχουμε ζητήσει''.

    ''Δεν μας τα έχει δώσει ακόμη'', είπε και πρόσθεσε: ''Δεν μπορώ να δώσω καμιά υπόσχεση ότι αυτή η Τράπεζα θα είναι εις θέση να κάνει μια ολοκληρωμένη, εμπεριστατωμένη, υπεύθυνη αξιολόγηση των δεδομένων και να πάρει απόφαση με βάση τα δεδομένα αν αυτά τα στοιχεία δεν μας υποβληθούν πολύ νωρίς την προσεχή εβδομάδα και μέχρι στιγμής δεν τα έχουμε''.

    [15] Κεντρική Τράπεζα - Επιτόκια - Αμετάβλητα

    Σε παράλληλη πορεία με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και την Κεντρική Τράπεζα της Αγγλίας που τήρησαν στάση αναμονής για τα βασικά τους επιτόκια, κινήθηκε η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου, η οποία άφησε για ακόμη ένα μήνα αμετάβλητα της βασικά της επιτόκια.

    Ετσι, ύστερα από χθεσινή απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή το επιτόκιο προσφοράς για τις πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης (main refinancing operations repo rate), και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 3,25%, 4,25% και 2,25%, αντίστοιχα. Η τελευταία μεταβολή των βασικών επιτοκίων έγινε τον Ιούνιο του 2005, οπόταν η ΚΤ είχε μειώσει τα επιτόκια κατά 0,50 ποσοστιαίες μονάδες.

    [16] Χρηματιστήριο - Οριακή άνοδος - Εβδομαδιαίες απώλειες 5,31%

    Την πρώτη άνοδο εντός της εβδομάδας παρουσίασε την Παρασκευή το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), λόγω κυρίως των μικρών κερδών που σημείωσαν οι τράπεζες Λαϊκή και Ελληνική. Ο Γενικός Δείκτης, παρά τις πιέσεις που δέχθηκε ενδοσυνεδριακά, παρουσίασε τελικά οριακή άνοδο της τάξης του 0,14% και έκλεισε στις 2.616,8 μονάδες, σημειώνοντας σε εβδομαδιαία βάση απώλειες της τάξης του 5,31% (πτώση 146,75 μονάδες), ύστερα από τρεις εβδομάδες κέρδη. Το μικρό επενδυτικό ενδιαφέρον για χρηματιστηριακές συναλλαγές διατήρησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα χαμηλά επίπεδα των 2,9 εκατομμυρίων λιρών.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,1%, παρουσίασε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 889,71 μονάδες.

    [17] Παγδατής - Ημιτελικά Γουίμπλεντον - Ηττα

    Δεν τα κατάφερε τελικά ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής, παρά την υπερπροσπάθεια που κατέβαλε, να περάσει στον τελικό του βρετανικού Γουίμπλεντον, αφού ηττήθηκε με 3 - 0 σετ στον ημιτελικό από τον Ισπανό Ραφαέλ Ναδάλ, νούμερο δύο στην παγκόσμια κατάταξη.

    Ο Ισπανός, που πρόσφατα κατέκτησε το τρόπαιο του γαλλικού Ρολάντ Γκαρός, πήρε τα σετ με 6 - 1, 7 - 5 και 6 - 3 σε ένα αγώνα που διήρκησε δύο ώρες και 26 λεπτά.

    Ο Ναδάλ θα αντιμετωπίσει στον τελικό του βρετανικού Γκραντ Σλαμ της Κυριακής τον Ελβετό Ροζέρ Φέντερερ, νούμερο ένα στην παγκόσμια κατάταξη, ο οποίος νίκησε εύκολα με 3 - 0 σετ τον Σουηδό Γιόνας Μπγιόρκμαν, σε ένα αγώνα που διήρκησε μόλις μια ώρα και 17 λεπτά.

    Ο Φέντερερ πήρε τα σετ με 6 - 2, 6 - 0 και 6 - 2.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 8 July 2006 - 14:23:12 UTC