Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-07-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελικόπτερο ΕΦ Συντριβή
  • [02] ΥΠΑΜ - Πτώση ελικοπτέρου - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [03] ΥΠΕΞ Ελλάδας Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Συντριβή
  • [04] ΟΗΕ - Γκαμπάρι Κύπρος
  • [05] ΥΠΕΞ Ελλάδας - - Γκαμπάρι Κυπριακό
  • [06] Παπανδρέου - Γκαμπάρι Κυπριακό
  • [07] Γκιουλ - Ράις Συνάντηση
  • [08] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ράις - Γκιουλ - Κυπριακό
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Βασιλείου
  • [10] ΥΠΟΙΚ - Μπενάκη Κυπριακό
  • [11] Επιτροπή Εξωτερικών - Αυστραλοί Κυπριακό
  • [12] ΕΕ - Φινλανδική Προεδρία Τουρκία
  • [13] 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου ASEM - Ολοκλήρωση εργασιών
  • [14] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τράπεζα Κύπρου
  • [15] Χρηματιστήριο - Τρίτη συνεχόμενη πτώση
  • [16] Γουίμπλετον - Παγδατής - Ημιτελικοί Πρόκριση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 06/07/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ελικόπτερο ΕΦ Συντριβή

    Ρωσικό ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς τύπου MIL Mi 35 συνετρίβη χθες το πρωί σε χωράφι δίπλα από τον αυτοκινητόδρομο Πάφου - Λεμεσού, στο ύψος του σκυβαλότοπου της Αγίας Μαρινούδας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος εξέφρασε την οδύνη του για το τραγικό συμβάν.

    «Εχω διαβιβάσει ειλικρινή συλλυπητήρια προς τους γονείς του Κύπριου χειριστή, ενώ τα ίδια συλλυπητήρια έχω εκφράσει και στη ρωσική πρεσβεία για το Ρώσο σμηναγό ο οποίος ασχολείτο με την εκπαίδευση», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Η χθεσινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου αναβλήθηκε λόγω της εξέλιξης αυτής, ενώ σήμερα θα συζητηθεί το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας.

    Τα κόμματα με ανακοινώσεις τους εξέφρασαν θλίψη και οδύνη για το τραγικό συμβάν και ζήτησαν άμεση διερεύνηση των αιτίων της συντριβής.

    Νεκροί είναι ο σμηναγός Ανδρέας Παπασωζόμενος και ο Ρώσος Σμήναρχος Oleynik Yuri.

    Σε όλα τα στρατόπεδα, μονάδες και υπηρεσίες της ΕΦ κηρύχθηκε τριήμερο πένθος.

    Κατά τη διάρκεια του πένθους οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα στρατόπεδα, φυλάκια και λοιπές υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς, και ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

    Την οδύνη του για το τραγικό συμβάν εξέφρασε και ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντηση που είχε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ήδη έχει εκφράσει τα συλλυπητήρια του στη Ρωσία και τον ρωσικό λαό για την απώλεια του Ρώσου πιλότου.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι τραγική η τρίτη αυτή περίπτωση''.

    ''Εκφράζω τη λύπη μας, την οδύνη μας και εύχομαι τούτο να είναι το τελευταίο'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [02] ΥΠΑΜ - Πτώση ελικοπτέρου - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Το ελικόπτερο της Εθνικής Φρουράς ΜΙ 35 που κατέπεσε χθες στην Αγία Μαρινούδα της Πάφου δεν είχε παρουσιάσει προηγουμένως κάποιο μηχανικό πρόβλημα, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, προσθέτοντας πως ''προτού έχουμε την πτήση ενός ελικοπτέρου, ακολουθείται μια διαδικασία στην οποία περιλαμβάνεται και ο τεχνικός έλεγχος''.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το τραγικό συμβάν κατά το οποίο βρήκαν τον θάνατο οι δυο επιβαίνοντες του ελικοπτέρου, στο πλαίσιο εκπαιδευτικής άσκησης, Σμηναγός Ιπτάμενος της ΕΦ Ανδρέας Παπασωζόμενος, 31 ετών, και ο Ρώσος πιλότος - εκπαιδευτής της προμηθεύτριας εταιρείας των ελικοπτέρων, Yuri Oleynik, 46 ετών, ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως τα ελικόπτερα ΜΙ 35 και συγκεκριμένα αυτό το ελικόπτερο ''ήταν κανονικά σε λειτουργήσιμη κατάσταση και υπέστη και τις προβλεπόμενες συντηρήσεις''.

    Ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως ο Πύργος Ελέγχου δεν είχε λάβει κάποιο σήμα κινδύνου από το ελικόπτερο και, ερωτηθείς αν δεν υπήρξε κάποια άλλη επικοινωνία με τον Πύργο Ελέγχου, είπε πως ο ίδιος αναφέρθηκε μόνο στο σήμα κινδύνου και πως δεν μπορεί να απαντήσει αυτή τη στιγμή αν είχε ή όχι επικοινωνία.

    ''Πάντοτε όταν απογειώνονται ακολουθείται μια διαδικασία επικοινωνίας με τον Πύργο Ελέγχου κλπ. Αυτό θα το εξετάσει η Επιτροπή'', σημείωσε και πρόσθεσε πως το ατύχημα συνέβη κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης εκπαιδευτικής πτήσης κυβερνητών ελικοπτέρων ΜΙ 35 της ΕΦ, ''στα πλαίσια σύμβασης με την προμηθεύτρια εταιρεία για παροχή προηγούμενης επιχειρησιακής εκπαίδευσης των κυβερνητών μας''.

    Πρόσθεσε πως ''τα αίτια ασφαλώς διερευνώνται και μας ενδιαφέρει να έχουμε το ταχύτερο δυνατό τα αποτελέσματα αυτής της διερεύνησης για να διαπιστωθούν ποιά είναι αυτά τα αίτια, αν πρόκειται για ανθρώπινο λάθος, αν πρόκειται για αστοχία υλικού, αν πρόκειται για κάποια άλλη παράλειψη'', σημειώνοντας ότι ''είναι ένα αντικείμενο της διερευνητικής επιτροπής και προσδοκούμε να έχουμε σε μικρό χρονικό διάστημα τα αποτελέσματα''.

    Ανέφερε πως έχει ανευρεθεί το μαύρο κουτί του ελικοπτέρου και πως για να συνδράμουν στις προσπάθειες διερεύνησης των αιτιών του δυστυχήματος φθάνουν σήμερα (χθες) στην Κύπρο δύο εμπειρογνώμονες από το Υπουργείο Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, ενώ και εκ μέρους της ρωσικής προμηθεύτριας εταιρείας θα σταλούν δύο εμπειρογνώμονες.

    Είπε εξάλλου πως ο πιλότος της ΕΦ ήταν ένας έμπειρος πιλότος με πολλές ώρες πτήσεως και στα συγκεκριμένα ελικόπτερα (346 ώρες στα ΜΙ και κάπου 880 ώρες πτήσεως) και πως ο Ρώσος ήταν εκπαιδευτής, ο οποίος μαζί με κλιμάκιο άλλων εκπαιδευτών, στα πλαίσια αυτής της σύμβασης με την εταιρεία, βρίσκεται στην Κύπρο για να παρέχει αυτή την εκπαίδευση.

    Πρόσθεσε πως υπεύθυνος για τη συγκεκριμένη πτήση έναντι του διοικητή της μονάδας ήταν ο εκπαιδευτής, και πως ακολουθήθηκε η διαδικασία που προβλέπεται όταν υπάρχουν εκπαιδευτές και εκπαιδευόμενοι, δηλαδή προγραμματισμός της πτήσεως, έκδοση διαταγών και διαδικασία ελέγχων.

    Ο κ. Κλόκκαρης εξέφρασε τη βαθιά θλίψη, οδύνη και συμπαράσταση προς τους οικείους των θανόντων, αναφέροντας πως ''είναι ένα πλήγμα για την ΕΦ η απώλεια προσωπικού, η απώλεια οπλικών συστημάτων''.

    Πρόσθεσε πως το ατύχημα επισυνέβη κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικής δραστηριότητας της ΕΦ, και για τον λόγο αυτό το Υπουργείο Αμυνας και το ΓΕΕΦ έχουμε κηρύξει τριήμερο πένθος, μεσίστιες σημαίες και αναστολή διαφόρων ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων.

    Αναφερόμενος στις συνθήκες του ατυχήματος, ο κ. Κλόκκαρης είπε πως αυτό επισυνέβη γύρω στις 09:18 σήμερα στην περιοχή Αγία Μαρινούδα της Πάφου κοντά στο αεροδρόμιο.

    Οπως είπε, το ελικόπτερο προσέκρουσε στο έδαφος, ανεφλέγη και κατεστράφη. Οι σοροί και των δύο θανόντων ανευρέθηκαν στον τόπο του ατυχήματος.

    ''Αποκλείστηκε αμέσως η περιοχή από την Αστυνομία και την ΕΦ. Ενεργοποιήθηκε η Επιτροπή Διερεύνησης Ατυχημάτων του ΓΕΕΦ με προϊστάμενο ανώτατο αξιωματικό. Επί τόπου επενέβη η Πυροσβεστική, η Αστυνομία, το ΤΑΕ της Πάφου, η ιατροδικαστής Ελένη Αντωνίου, η Μόνιμη Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Πολιτικής Αεροπορίας με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Κώστα Ορφανό'', είπε ο κ. Κλόκκαρης.

    Ερωτηθείς αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι το ελικόπτερο έκανε κάποιους παράξενους ελιγμούς πριν την πτώση του, ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε πως ''το ελικόπτερο βρισκόταν σε περιοχή που είχε προγραμματιστεί από την εκπαιδευτική δραστηριότητα, ήταν σε περιοχή που ήταν προγραμματισμένο''.

    Σε ερώτηση εάν μπορεί να γίνει λόγος για κάποια κατ' αρχήν αίτια του δυστυχήματος, ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε πως αυτή τη στιγμή εκτιμά ότι ''δεν μπορούμε να βγάλουμε συμπεράσματα για τα αίτια''.

    ''Υπάρχει ένα πρόγραμμα εκπαιδεύσεως, το οποίο καθορίστηκε και περιλαμβάνει τη διαδικασία η οποία ακολουθείται, τον εκπαιδευτή και εκπαιδευόμενο, και τις δραστηριότητες οι οποίες ακολουθούνται σε αυτή την περίπτωση της εκπαίδευσης'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, είπε ότι το Υπουργείο έχει ολοκληρωμένη εικόνα των συντηρήσεων αυτών των ελικοπτέρων.

    Ανέφερε πως ''η ΕΦ τον τελευταίο καιρό έχει εντείνει την προσπάθεια για εκπαίδευση των πιλότων μας, για αυτό κάναμε και αυτή τη σύμβαση'', και πως ''η εκπαίδευση είναι ένας πάρα πολύ σοβαρός τομέας που μας ενδιαφέρει και πάντοτε υπάρχουν περιθώρια βελτιώσεων''.

    Ερωτηθείς αν το άλλο ελικόπτερο είχε ορατότητα με το ελικόπτερο όταν αυτό κατέπεσε, ο κ. Κλόκκαρης είπε πως είχε απογειωθεί πρώτα το ένα ελικόπτερο και ήταν σε ετοιμότητα να απογειωθεί και το δεύτερο και πως εξ όσων γνωρίζει δεν υπάρχει μαρτυρία από το άλλο πλήρωμα.

    [03] ΥΠΕΞ Ελλάδας Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος Συντριβή

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη είχε χθες τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, στον οποίο εξέφρασε τη λύπη της ελληνικής κυβέρνησης για το τραγικό συμβάν της πτώσης του στρατιωτικού ελικοπτέρου.

    Επίσης, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου απέστειλε στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας συλλυπητήριο τηλεγράφημα για το τραγικό δυστύχημα.

    [04] ΟΗΕ - Γκαμπάρι Κύπρος

    Φθάνει σήμερα το πρωί στην Κύπρο ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Κύπρο, η οποία θα διαρκέσει από τις 6 μέχρι τις 9 Ιουλίου, ο κ. Γκαμπάρι θα έχει δύο χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του κ. Γκαμπάρι, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο αξιωματούχος του ΟΗΕ φθάνει σήμερα Πέμπτη, στις 11:10 το πρωί, στο αεροδρόμιο Λάρνακας και στις 12 το μεσημέρι θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις 1500 θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Αύριο, ο κ. Γκαμπάρι θα έχει στις 08:30 δεύτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο και στις 10 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη, στα γραφεία του κόμματος.

    Στις 11:00, ο κ. Γκαμπάρι θα μεταβεί στη Βουλή για συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια.

    Το Σάββατο, 8 Ιουλίου ο κ. Γκαμπάρι θα έχει συνάντηση στις 12:15 με τον Χουσεϊν Οζγκιουργκούν, αρχηγό του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα γραφεία του Κόμματος Εθνικής Ενότητας στα κατεχόμενα, και στις 13:00 θα έχει μια δεύτερη συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη.

    Ο κ. Γκαμπάρι αναχωρεί από την Κύπρο την Κυριακή 9 Ιουλίου στις 09:15 από το Αεροδρόμιο Λάρνακας.

    [05] ΥΠΕΞ Ελλάδας - - Γκαμπάρι Κυπριακό

    Εγκάρδια, ειλικρινή και εποικοδομητική χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι.

    Ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι εξέτασε με την κ. Μπακογιάννη την κατάσταση στο Κυπριακό, λέγοντας ότι αυτό είναι μέρος της διαδικασίας που ακολούθησε στην Αγκυρα, τώρα στην Αθήνα και θα συνεχίσει με τους συνεργάτες του στην Κύπρο, στις επαφές που θα έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Θα προσπαθήσουμε να βρούμε τρόπους που θα δώσουν ώθηση στις διαπραγματεύσεις για την εξεύρεση μιας περιεκτικής διευθέτησης», είπε ο κ. Γκαμπάρι, σημειώνοντας ωστόσο ότι ακόμη δεν έχουμε φτάσει σε αυτό το σημείο, «αλλά ελπίζουμε με τις συνομιλίες να βρούμε τον τρόπο».

    Ο κ. Γκαμπάρι είπε ότι μετά τις επαφές που θα έχει και στην Κύπρο, θα ενημερώσει τον ΓΓ του ΟΗΕ και τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας αν υπάρχει ικανοποιητική πολιτική βούληση και ευελιξία για επανέναρξη των συνομιλιών.

    Ερωτηθείς ο κ. Γκαμπάρι αν θα υπάρξει τριμερής συνάντηση μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Παπαδόπουλου και του κ. Ταλάτ, είπε ότι δεν γνωρίζει ακόμη.

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας είπε ότι με τον κ. Γκαμπάρι συζήτησε αναλυτικά «τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ» και κατέθεσε τις απόψεις της ελληνικής κυβέρνησης για το Κυπριακό.

    «Θεωρούμε ότι η συνάντηση που είχε ο ΓΓ του ΟΗΕ με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Παρίσι ήταν ιδιαίτερα σημαντική και η προσπάθεια η οποία πρέπει να ξεκινήσει στην Κύπρο για τις ονομαζόμενες τεχνικές συνομιλίες, πρέπει οπωσδήποτε ταυτόχρονα με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και συγκεκριμένη αντζέντα να περιέχουν και θέματα πολιτικής ουσίας, όπως τα οικονομικά, της απογραφής, τα οποία αποτελούν μια αρχή μιας προετοιμασίας, για την οποιαδήποτε νέα πρόταση για έναρξη διαπραγματεύσεων από τον ΟΗΕ» υπογράμμισε η κ. Μπακογιάννη.

    Ερωτηθείσα αν ο κ. Γκαμπάρι μετέφερε επιστολή του Κόφι Ανάν, η κ. Μπακογιάννη απάντησε «όχι, όπως ο ίδιος είπε, είναι διερευνητική η αποστολή του στην Κύπρο και κατά προέκταση οι επισκέψεις του στην Αγκυρα και στην Αθήνα».

    Η κ. Μπακογιάννη κληθείσα να σχολιάσει πληροφορίες από την Αγκυρα ότι η τουρκική πλευρά ζήτησε από τον κ. Γκαμπάρι η όποια νέα πρωτοβουλία να μην απέχει από τις παραμέτρους του σχεδίου Ανάν, επανέλαβε ότι «το σχέδιο Ανάν αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει, γιατί δεν έχει γίνει δεκτό από την πλειοψηφία των Ε/Κ».

    «Οποιαδήποτε νέα προσπάθεια πρέπει να βασίζεται στις τρεις αρχές: τη δουλειά που έχει γίνει από τον Γενικό Γραμματέα, τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα της Κύπρου σήμερα» είπε η κ. Μπακογιάννη.

    [06] Παπανδρέου - Γκαμπάρι Κυπριακό

    Οι εξελίξεις στο Κυπριακό βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου με τον κ. Γκαμπάρι, ο οποίος είπε ότι στόχος των επαφών του σε Αγκυρα, Αθήνα και Λευκωσία είναι να διερευνηθεί αν υπάρχει το κατάλληλο κλίμα για την επανέναρξη των πολιτικών διαβουλεύσεων για το Κυπριακό.

    Ο κ. Γκαμπάρι είπε ακόμη ότι, εκτός του Κυπριακού, στο επίκεντρο των συζητήσεών του με τον κ. Παπανδρέου βρέθηκαν τα θέματα της Μέσης Ανατολής, του Ιράν και του Ιράκ, και μεταξύ άλλων συζητήθηκαν και τα αποτελέσματα της πρόσφατης επίσκεψης του κ. Παπανδρέου στην περιοχή, καθώς και θέματα σχέσεων Αφρικής και Ευρώπης.

    ''Είχαμε μία μακρά και ενδιαφέρουσα συνομιλία και ο κ. Παπανδρέου τόνισε την υποστήριξή μας σε κάθε πρωτοβουλία που μπορεί να αναπτυχθεί και φέρνει πιο κοντά την επίλυση του Κυπριακού υπό μία προϋπόθεση: να υπάρχει σαφές πλαίσιο και ουσιαστική, καθαρή πολιτική βούληση για την επίτευξη μιας λύσης'', δήλωσε μετά τη συνάντηση ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι ''το πλαίσιο πρέπει να είναι απολύτως καθαρό, χωρίς καμμία παρερμηνεία και πρέπει να είναι ο ΟΗΕ, οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα από τον ΟΗΕ και βεβαίως οι ευρωπαϊκές συνθήκες και το κοινοτικό κεκτημένο, διότι βρισκόμαστε σε μία νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα, η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ και αυτό επηρεάζει σημαντικά τις εξελίξεις''.

    [07] Γκιουλ - Ράις Συνάντηση

    Το Κυπριακό και η αποκατάσταση των αμερικανοτουρκικών σχέσεων ήταν τα θέματα των χθεσινών συνομιλιών στην αμερικανική πρωτεύουσα μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των ΗΠΑ και της Τουρκίας, Κοντολίζα Ράις και Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Οι δύο Υπουργοί έδωσαν στη δημοσιότητα έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή και ολόκληρο τον κόσμο στο οποίο περιγράφονται τα στρατηγικά οράματα της συνεργασίας των δύο χωρών.

    Ειδικότερα για το Κυπριακό, το έγγραφο αναφέρει ότι οι δύο χώρες υποστηρίζουν ''την επίτευξη μιας δίκαιης, συνολικής και αμοιβαίως αποδεκτής διευθέτησης υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και σε αυτό το πλαίσιο να δοθεί τέλος στην απομόνωση των Τ/Κ''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Γκιουλ, στις δηλώσεις που έκανε μαζί με την Αμερικανίδα ομόλογό του, το έγγραφο θα επιτρέπει στις δύο χώρες να έχουν στενές και εντατικές διαβουλεύσεις σε πολλά επίπεδα, θα προσφέρει έδαφος για δομημένο διάλογο και θα επιτρέπει στις δύο χώρες να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικότερα θέματα διμερούς, περιφερειακού και διεθνούς ενδιαφέροντος.

    [08] Εκπρόσωπος Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ράις - Γκιουλ - Κυπριακό

    Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ καθώς και τη λύση του Κυπριακού, και έτσι θα ήθελαν να δουν τόσο να προχωρά η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όσο και να υπάρχει πρόοδος προς την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ.

    Κληθείς να πει σε ποια έκταση υπάρχει διασύνδεση του Κυπριακού με την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Μακόρμαν ανέφερε πως «θεωρώ ότι οι Κύπριοι έχουν κάνει αυτή τη διασύνδεση μέσω της ΕΕ».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για τη χθεσινή συνάντηση Γκιούλ - Ράις, είπε ότι «εμείς, όπως αναφέρεται και στην δήλωση κοινού οράματος, υποστηρίζουμε την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ. Επίσης υποστηρίζουμε μια λύση στο Κυπριακό. Ετσι ασφαλώς θα θέλαμε να δούμε και για τα δυο στο πρώτο θέμα η διαδικασία να προχωρήσει προς τα εμπρός παρόλο που αυτό είναι θέμα που πρέπει να απαντήσουν η ΕΕ και η Τουρκία, Και στο δεύτερο θέμα, θα θέλαμε να δούμε πολύ να υπάρχει πρόοδος».

    Ερωτηθείς αν το έγγραφο στρατηγικής συνεργασίας για τη σταθερότητα στην περιοχή αφορά και στην Ελλάδα, ο κ. Μακόρμακ αφού επεσήμανε πως η Ελλάδα και η Τουρκία είναι σύμμαχοι στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ και ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ, σημείωσε πως σε ότι αφορά τη σταθερότητα στην περιοχή η Τουρκία έχει και άλλους γείτονες πέραν της Ελλάδας «και σίγουρα υπάρχουν ακόμη σημαντικά θέματα περιφερειακής σταθερότητας και σε αυτές τις άλλες περιοχές».

    «Ετσι θέλουμε μια ισχυρή σχέση με την Τουρκία. Την έχουμε. Θέλουμε μια ισχυρή σχέση με την Ελλάδα. Την έχουμε», είπε ο κ. Μακόρμακ, σημειώνοντας πως «θα ενθαρρύναμε σίγουρα την Ελλάδα και την Τουρκία να λύσουν τις όποιες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ τους».

    Επανέλαβε πως οι δυο χώρες είναι «ισχυροί σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ», προσθέτοντας πως «υπάρχει μια καλή προσωπική σχέση μεταξύ της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας που βρίσκεται τώρα στην εξουσία και στην τουρκική πολιτική ηγεσία που βρίσκεται τώρα στην εξουσία».

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γιώργος Βασιλείου

    Ανταλλαγή απόψεων για την κάθοδο Γκαμπάρι στην Κύπρο είχε χθες ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Επίτιμο Πρόεδρο των ΕΔΗ Γιώργο Βασιλείου.

    ''Μιλήσαμε για την κάθοδο του κ. Γκαμπάρι και τις συναντήσεις που θα έχουμε'', είπε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος σημείωσε ότι δεν είναι σωστό να προβεί σε δηλώσεις για το τι ειπώθηκε σε μια κατ' ιδίαν συνάντηση.

    Ο κ. Βασιλείου επανέλαβε την πάγια θέση του ότι ''η συνέχιση του αδιεξόδου (στο Κυπριακό) μόνο την τουρκική πλευρά εξυπηρετεί'', προσθέτοντας ότι ''αν δεν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε τη διχοτόμηση, η οποία πλησιάζει με πολύ γρήγορους ρυθμούς, τότε πρέπει να βρούμε τρόπους για να αρχίσει μια ουσιαστική διαπραγμάτευση''.

    Ερωτηθείς αν δεν διαβλέπει κινητικότητα στο Κυπριακό στο άμεσο μέλλον, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν ανέφερε κάτι τέτοιο και πρόσθεσε ότι ''δεν μας συμφέρει να μην υπάρξει κινητικότητα''.

    ''Από εκεί και πέρα, τα Ηνωμένα Εθνη θα πρέπει να πάρουν πρωτοβουλία'', είπε ο κ. Βασιλείου, ο οποίος εξέφρασε την ελπίδα τα Ηνωμένα Εθνη ''να πάρουν κάποια πρωτοβουλία για να υπάρξει πρόοδος και διαπραγμάτευση''.

    ''Δίχως συζητήσεις ουσίας, η κατάσταση θα οδηγηθεί στη ντε φάκτο διχοτόμηση με όλα τα αρνητικά για το μέλλον, για την Κύπρο'', κατέληξε ο κ. Βασιλείου.

    [10] ΥΠΟΙΚ - Μπενάκη Κυπριακό

    Την πλήρη, δεδομένη και αυτονόητη συμπαράσταση της Ελλάδας στην Κύπρο, προκειμένου να εξευρεθεί μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, επαναβεβαίωσε η Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Αννα Μπενάκη-Ψαρούδα στον Υπουργό Οικονομικών της Κυπριακής Δημοκρατίας Μιχάλη Σαρρή, με τον οποίο είχε χθες εθιμοτυπική συνάντηση στο γραφείο της.

    Η κ. Μπενάκη αναφέρθηκε στο υψηλό επίπεδο οικονομικής ανάπτυξης της Κυπριακής Δημοκρατίας, χάρη και στο οποίο κατέστη ισότιμο και πλήρες μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας, ενώ τόνισε το ευρύ πεδίο συνεργασίας που διανοίγεται τόσο σε διμερές επίπεδο όσο και στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των διεθνών οργανισμών.

    Ο Υπουργός Οικονομικών επεσήμανε την κρισιμότητα της περιόδου που διανύουμε για την εξέλιξη του Κυπριακού και υπογράμμισε ότι η στενή συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου δημιουργεί ευνοϊκές προϋποθέσεις για αξιοποίηση των ευκαιριών, ώστε να εφαρμοστεί πλήρως το ευρωπαϊκό κεκτημένο προς όφελος της ασφάλειας, της σταθερότητας και της ανάπτυξης της ευρύτερης περιοχής.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στην εθνική διάσταση της οικονομικής προόδου τονίζοντας την πολύ καλή συνεργασία των δύο χωρών στον επιχειρηματικό τομέα και ευχαρίστησε θερμά την κ. Μπενάκη για την αμέριστη στήριξη του ελληνικού Κοινοβουλίου στον κυπριακό λαό.

    [11] Επιτροπή Εξωτερικών - Αυστραλοί Κυπριακό

    Η Επιτροπή Εξωτερικών της Βουλής των Αντιπροσώπων ενημέρωσε χθες την κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Αυστραλίας - Κύπρου για το Κυπριακό, εκφράζοντας την εκτίμησή της για την υποστήριξη που προσφέρει η Αυστραλία στις προσπάθειες του κυπριακού λαού για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού.

    Στην εισαγωγική του παρέμβαση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Αβέρωφ Νεοφύτου, αναφερόμενος στην επίσκεψη του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, είπε ότι η ε/κ πλευρά θα του μεταφέρει την κοινή θέση ότι ενδιαφέρεται για μια νέα πρωτοβουλία που να οδηγήσει σε μιαν κοινώς αποδεκτή λύση του Κυπριακού.

    ''Η διεθνής κοινότητα πρέπει να συνειδητοποιήσει ότι για να επιλυθεί το πρόβλημα πρέπει και οι δύο κοινότητες να πουν ναι σε μια νέα λύση'', είπε ο κ. Νεοφύτου.

    Ο Αυστραλός γερουσιαστής και πρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Τζορτζ Μπράντις αναφέρθηκε στις πολύ καλές σχέσεις των δύο χωρών και εξέφρασε τη βούλησή του για ενδυνάμωση των σχέσεων των δύο κοινοβουλίων.

    Επίσης, έκανε αναφορά στη συνεισφορά των Κύπριων της Αυστραλίας τόσο στην κοινωνία όσο και στην οικονομία της χώρας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις των Αυστραλών βουλευτών για τους έποικους, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι η στρατηγική της τουρκικής κυβέρνησης είναι η αλλαγή της δημογραφικής σύνθεσης στην Κύπρο.

    Ο κ. Συλλούρης επεσήμανε ότι η Τουρκία αποσκοπεί σε μια μελλοντική επέμβαση στην πολιτική που θα ακολουθεί η Κύπρος, προσθέτοντας ότι οι Τ/Κ δεν έχουν ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τους Τούρκους έποικους.

    Τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί η παρουσία εποίκων στο νησί, ανέλυσε ο βουλευτής Σωτήρης Σαμψών.

    [12] ΕΕ - Φινλανδική Προεδρία Τουρκία

    Συνέπεια στα κριτήρια ένταξης ζήτησε χθες από την Τουρκία ο Πρωθυπουργός της Φινλανδίας Μάτι Βανχάνεν, προσθέτοντας ότι η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας εξαρτάται από τον σεβασμό που θα επιδείξει στα κριτήρια ένταξης.

    Ερωτηθείς αν θα θεωρήσει αποτυχία της ΕΕ ένα ενδεχόμενο ναυάγιο των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία εντός του ερχόμενου εξαμήνου, ο κ. Βανχάνεν δήλωσε ότι η διαδικασία αυτή αναμένεται να είναι μακρά αλλά η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είναι θετική γιατί θα ενισχύσει την ευρωπαϊκή οικονομία, θα συμβάλει στην σταθερότητα της περιοχής και στην εδραίωση της δημοκρατίας.

    «Ολα όμως εξαρτώνται από τις ικανότητες της Τουρκίας να σεβασθεί τα κριτήρια ένταξης'', είπε.

    [13] 2η Συνάντηση Διαθρησκειακού Διαλόγου ASEM - Ολοκλήρωση εργασιών

    Ολοκληρώθηκαν χθες στη Λάρνακα οι εργασίες της 2ης Συνάντησης Διαθρησκειακού Διαλόγου ASEM που είχε ως θέμα ''Διαθρησκειακή Κατανόηση και Συνεργασία για έναν Ειρηνικό Κόσμο''.

    Στη συνάντηση, που συνδιοργανώθηκε από τα Υπουργεία Εξωτερικών της Κύπρου και της Μαλαισίας, συμμετείχαν 150 περίπου σύνεδροι από χώρες της ΕΕ, της Νοτιοανατολικής Ασίας και της Αγίας Εδρας.

    Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Συνάντησης, τρεις παράλληλες ομάδες εργασίας είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν πρακτικούς τρόπους για τρία συγκεκριμένα θέματα.

    Η πρώτη ομάδα ασχολήθηκε με πρακτικά βήματα τα οποία είναι αναγκαία ώστε να επιτευχθεί η διαθρησκειακή κατανόηση σε κοινωνικό και περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τις προσπάθειες ανάπτυξης και παγκοσμιοποίησης.

    Η δεύτερη ομάδα, με δεδομένο τον κεντρικό χαρακτήρα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης, εξέτασε θέματα που αφορούν την ελευθερία της έκφρασης και του σεβασμού των θρησκευτικών πεποιθήσεων, προσωπικοτήτων και συμβόλων, καθώς και τη θετική προβολή του ρόλου των θρησκειών.

    Η τρίτη ομάδα ασχολήθηκε με θέματα που σχετίζονται με τον ρόλο της θρησκείας σε πολυεθνικές κοινωνίες και εξέτασε τα απαιτούμενα στοιχεία και συστατικά ώστε να υπάρξει η δημιουργία μιας θετικής κουλτούρας σε τέτοιες κοινωνίες και να δημιουργηθούν οι συνθήκες διασύνδεσης και συνύπαρξης.

    Λόγω του χθεσινού τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος και τον θάνατο των δύο χειριστών του στρατιωτικού ελικοπτέρου, δεν κατέστη δυνατή η πραγματοποίηση της προγραμματισθείσας δημοσιογραφικής διάσκεψης.

    [14] Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς - Τράπεζα Κύπρου

    Το ''πράσινο φως'' στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης που έχει υποβάλει η Τράπεζα Κύπρου για την απόκτηση του 100% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας έδωσε χθες η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδας.

    Στη δημόσια προσφορά της Τράπεζας Κύπρου προσφέρονται μετρητά 6 ευρώ ανά μετοχή και 3,25 μετοχές ανά μία μετοχή της Εμπορικής.

    Το ελάχιστο ποσοστό της δημόσιας πρότασης της Τράπεζας Κύπρου είναι για το 40% των μετοχών της Εμπορικής Τράπεζας.

    Η πρόταση της Τράπεζας Κύπρου θα ισχύσει από την Τρίτη, 11 Ιουλίου, και θα λήξει στις 7 Αυγούστου.

    Στην ανακοίνωση της η Ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι ''στην περίπτωση υποβολής άλλων ανταγωνιστικών προτάσεων, η περίοδος αποδοχής για όλες ανεξαιρέτως τις προτάσεις παρατείνεται αυτομάτως μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της πρότασης που λήγει τελευταία''.

    [15] Χρηματιστήριο - Τρίτη συνεχόμενη πτώση

    Την τρίτη πτώση εντός της εβδομάδας παρουσίασε την Τετάρτη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) με τον Γενικό Δείκτη Τιμών και τους τραπεζικούς τίτλους να καταγράφουν ενδοσυνεδριακά μικρό σχετικά εύρος διακύμανσης σε σχέση με τα μεγάλα σκαμπανεβάσματα που παρουσίασαν στις προηγούμενες συναντήσεις. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε μικρές απώλειες της τάξης του 0,36% και έκλεισε στις 2.623,56 μονάδες. Στα χαμηλά επίπεδα των τελευταίων συναντήσεων παρέμεινε η αξία των συναλλαγών, η οποία διαμορφώθηκε στα 2,45 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρές απώλειες, που ανήλθαν σε ποσοστό 0,4%, παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 892,22 μονάδες.

    [16] Γουίμπλετον - Παγδατής - Ημιτελικοί Πρόκριση

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής θριάμβευσε για ακόμη μια φορά αφού πέρασε στους ημιτελικούς του βρετανικού Γουίμπλετον χθες βράδυ, γράφοντας ιστορία μετά τη νίκη με 3 - 1 σετ επί του Αυστραλού Λέιτον Χιούιτ, νούμερο έξι στον κόσμο.

    Ο Παγδατής πήρε το πρώτο σετ με 6 - 1, έχασε το δεύτερο με 7 5, κέρδισε το τρίτο με 7 - 6 στο τάι-μπρέικ και το τέταρτο με 6 - 2.

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής θα αντιμετωπίσει στην ημιτελική φάση το νικητή του αγώνα μεταξύ Ραφαέλ Νατάλ και Τζάρκο Νιέμιμεν που ήταν προγραμματισμένος για χθες αλλά αναβλήθηκε λόγω βροχής και καθυστερήσεων για σήμερα Πέμπτη.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 July 2006 - 14:23:20 UTC