Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ
  • [02] ΜΠΟΡΕΛ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ - ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ

    Την πεποίθηση ότι η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, με την αναμενόμενη ουσιαστική πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων, είναι δυνατόν να υποβοηθήσει τις προσπάθειες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο, εξέφρασε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Πασιαρδής σημείωσε ακόμη ότι μια συνάντηση των δύο ηγετών άμα τη αφίξει του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και πως για να είναι παραγωγική θα πρέπει να προγραμματισθεί και να προπαρασκευαστεί κατάλληλα.

    Οπως ανέφερε, η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη ήταν «μια οπωσδήποτε θετική εξέλιξη που αφορά βέβαια αποκλειστικά το καθαρά ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων».

    «Εκφράζουμε την ικανοποίησή μας για αυτή την εξέλιξη που, έστω και με καθυστέρηση πολλών ετών λόγω της απροθυμίας της τουρκικής πλευράς για συνεργασία, δημιουργεί τώρα βάσιμες ελπίδες για οριστική επίλυση ενός θέματος που συνεχίζει με την εκκρεμότητά του να παρατείνει τη βασανιστική αγωνία των συγγενών των αγνοουμένων», είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Θέση μας, είπε, «ήταν και παραμένει ότι οι εκταφές και ταυτοποιήσεις των λειψάνων θα πρέπει να συνοδεύονται και από την παροχή επαρκών και πειστικών στοιχείων αναφορικά με τη διακρίβωση της τύχης κάθε αγνοουμένου».

    «Πιστεύουμε ότι η χθεσινή συνάντηση με την αναμενόμενη ουσιαστική πρόοδο στο θέμα των αγνοουμένων είναι δυνατόν να υποβοηθήσει τις προσπάθειες για συνομιλίες σε τεχνικό επίπεδο», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως «μια τέτοια εξέλιξη θα συμβάλει όχι μόνο στη δημιουργία του αναγκαίου καλού κλίματος αλλά και στην προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για συνολική λύση στο Κυπριακό».

    Κληθείς να σχολιάσει την πληροφορία ότι ο κ. Ταλάτ τουλάχιστον στην συνομιλία με τον Πρόεδρο αποδέχτηκε τη θέση ότι θα πρέπει να γίνει η διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων και πως πέραν των εκταφών, θα πρέπει να δοθούν και στοιχεία για όλη την πορεία που διήνυσε το θέμα ενός εκάστου των αγνοουμένων μέχρι σήμερα, ο κ. Πασιαρδής είπε: «αυτή είναι η σταθερή θέση η δική μας αλλά και η θέση των Ηνωμένων Εθνών και ελπίζω και θέλω να πιστεύω ότι η τουρκική πλευρά θα υιοθετήσει και θα ανταποκριθεί σε αυτή τη θέση».

    Απαντώντας σε ερώτηση, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο κ. Ταλάτ «εκτός από φραστικά να ανταποκριθεί και πρακτικά».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες σε ό, τι αφορά τη συζήτηση γύρω από το θέμα των τεχνικών επιτροπών υπήρξε μια επαναβεβαίωση της διάστασης απόψεων των δύο πλευρών, ο κ. Πασιαρδής σημείωσε πως αυτό που ισχύει είναι τα συμφωνηθέντα στο Παρίσι.

    Εάν ο κ. Ταλάτ είναι τώρα έτοιμος να προχωρήσει σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα, θα πρόκειται για μια ενθαρρυντική εξέλιξη, είπε ο Εκπρόσωπος, επισημαίνοντας πως εάν ετοιμότητα σημαίνει απλώς ετοιμότητα για συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας μόνον, «τότε ο κ. Ταλάτ συγκρούεται με τη θέση του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, ο οποίος συμφώνησε στην παράλληλη συζήτηση και θεμάτων ουσίας».

    Σε παρατήρηση ότι η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι έχει συναινέσει στη θέση των Ηνωμένων Εθνών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι «η θέση των Ηνωμένων Εθνών ήταν αυτή που συμφωνήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στη συνάντηση που είχε με τον ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι και σε αυτή τη θέση θα πρέπει να ανταποκριθεί ο κ. Ταλάτ».

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση νιώθει πως μετά από τη χθεσινή διαβούλευση υπάρχει στο προσεχές μέλλον πιθανότητα να υπάρξει οποιαδήποτε λειτουργία των επιτροπών σε τεχνικό επίπεδο, με βάση και τα όσα έχει δείξει στη συζήτηση ο κ. Ταλάτ, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό εξαρτάται αποκλειστικά από την προθυμία και την ετοιμότητα της τουρκικής πλευράς, «την οποία αναμένουμε να διαπιστώσουμε».

    Σε ερώτηση κατά πόσο εκτίμηση του Προέδρου είναι ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν στη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, είπε ότι ο Πρόεδρος αναμένει από την τουρκική πλευρά να ανταποκριθεί σε ότι είχε συμφωνηθεί στο Παρίσι.

    Σε παρατήρηση ότι ο Υπουργός Εξωτερικών δήλωσε το πρωί ότι βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι «βρισκόμαστε στο σημείο μηδέν εάν ξεκινήσουμε από το δεδομένο ότι για την ώρα αυτή η τουρκική πλευρά αποδέχεται τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών για συζήτηση θεμάτων καθημερινότητας μόνον, ενώ η δική μας πλευρά επιμένει και στην παράλληλη συζήτηση θεμάτων ουσίας, που αφορούν το Κυπριακό».

    Σε ερώτηση για ποιούς ισχύουν τα συμφωνηθέντα στο Παρίσι πέραν της ε/κ πλευράς, ο Εκπρόσωπος είπε πως ισχύουν για τα Ηνωμένα Εθνη και αυτό είναι το πιο βασικό.

    Σε άλλη ερώτηση για το ενδεχόμενο ο Βοηθός ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις άμα τη αφίξει του στην Κύπρο να προτείνει συνάντηση των ηγετών των δύο πλευρών, ο κ. Πασιαρδής παρέπεμψε στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι δεν είναι δογματικά αντίθετος σε συνάντηση με τον κ. Ταλάτ στην παρουσία του κ. Γκαμπάρι.

    «Αντιλαμβάνεστε όμως ότι μια τέτοια συνάντηση δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός και ούτε ασφαλώς μπορεί να επιδιώκεται για δημιουργία εντυπώσεων», υπογράμμισε ο κ. Πασιαρδής και πρόσθεσε: «Εάν πρόκειται μια τέτοια συνάντηση να είναι ουσιαστική και παραγωγική θα πρέπει να προγραμματισθεί το περιεχόμενο της και να προπαρασκευαστεί κατάλληλα ούτος ώστε να διασφαλιστούν κάποιες αναγκαίες προϋποθέσεις για να αποδειχθεί αποτελεσματική διαφορετικά θα είναι μια συνάντηση για χάρη της συνάντησης και ότι χάριν της ουσίας».

    Επανέλαβε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει οριστικοποιηθεί κοινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον κ. Ταλάτ παρουσία του κ. Γκαμπάρι και απέφυγε να δώσει απάντηση «σε μια εισήγηση που δεν έχει ακόμη υποβληθεί».

    Σε ερώτηση για τη δήλωση Ταλάτ ότι ο ίδιος αποδέχθηκε μια τέτοια πρόταση, ο κ. Πασιαρδής επεσήμανε ότι στις χθεσινές του δηλώσεις ο κ. Ταλάτ δεν επανέλαβε αυτή τη δήλωση.

    [02] ΜΠΟΡΕΛ - ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΤΑΛΑΤ

    Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για το θέμα των αγνοουμένων.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το γραφείου του, ο κ. Μπορέλ εξέφρασε την ελπίδα ότι η συνάντηση αυτή θα σηματοδοτήσει το πρώτο στάδιο στη διαδικασία επανέναρξης του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών στο νησί.

    «Η πρώτη συνάντηση μεταξύ των δύο ηγετών από την απόρριψη από την ε/κ κοινότητα του σχεδίου των ΗΕ για επανένωση, τον Απρίλιο 2004, αποτελεί μια σημαντική ένδειξη», αναφέρει ο κ. Μπορέλ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 4 July 2006 - 15:29:20 UTC