Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΜΥΝΑ
  • [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ
  • [03] ΑΘΗΝΑ - ΜΟΣΧΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΕΛΛΑΔΑ - ΑΜΥΝΑ

    Ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης δήλωσε ότι οι κατοχικές δυνάμεις στο ψευδοκράτος έχουν αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια, ποιοτικά και αριθμητικά, έχουν προωθημένη διάταξη και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν μια σταθερή και διαρκή απειλή.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι για το Υπουργείο Αμυνας αποτελεί προτεραιότητα το θέμα της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς και σημείωσε πως το Υπουργείο του, σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ, θα προχωρήσει σε μελέτη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς.

    Ο Υπουργός Αμυνας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για την Αθήνα με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, όπου θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του Ευάγγελο Μεϊμαράκη.

    Ο κ. Κλόκκαρης ανέφερε ότι σκοπός της επίσκεψης είναι «η αλληλογνωριμία με τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας». Πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη συνάντηση που θα έχει με τον κ. Μεϊμαράκη από της ανάληψης των καθηκόντων του και σημείωσε πως θα συζητηθούν θέματα «αμοιβαίου ενδιαφέροντος των δύο Υπουργείων, θέματα που πηγάζουν από την ειδική σχέση αμυντικής συνεργασίας των δύο χωρών στα πλαίσια του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου».

    Ερωτηθείς εάν το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα υφίσταται και πώς ενισχύεται, ο Υπουργός Αμυνας απάντησε πως το Δόγμα «υφίσταται από τον καιρό που διακηρύχθηκε μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας».

    Ερωτηθείς εάν ο κατοχικός στρατός παραμένει ακόμα σε επιθετική διάταξη, ο Υπουργός απάντησε πως «οι κατοχικές δυνάμεις τα τελευταία χρόνια έχουν αναβαθμιστεί ποιοτικά και αριθμητικά, η διάταξή τους παραμένει προωθημένη και για την Κυπριακή Δημοκρατία αποτελούν μια σταθερή και διαρκή απειλή».

    Κληθείς να αναφέρει τι εννοούσε όταν χθες έκανε λόγο για ενίσχυση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Κλόκκαρης απάντησε ότι το θέμα αυτό «δεν είναι αντικείμενο το οποίο θα δημοσιοποιηθεί αυτή τη στιγμή».

    Είπε ακόμα ότι το θέμα «της αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς είναι ένα θέμα προτεραιότητας γιατί κάθε οργανισμός θα πρέπει να εκσυγχρονίζεται και το Υπουργείο Αμυνας σε συνεργασία με το ΓΕΕΦ θα προχωρήσει σε μελέτη αναδιοργάνωσης της Εθνικής Φρουράς».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Υπουργός είπε ότι «η Εθνική Φρουρά και το Υπουργείο Αμυνας έχουν διάφορα προγράμματα σε εξέλιξη τα οποία στοχεύουν στην ενίσχυση της Εθνικής Φρουράς και θα δοθεί μια προτεραιότητα προώθησης αυτών των προγραμμάτων».

    Σε ερώτηση αναφορικά με τη μείωση της θητείας των νέων εθνοφρουρών στην Εθνική Φρουρά, ο κ. Κλόκκαρης απάντησε πως το θέμα αυτό δεν είναι προς δημοσιοποίηση.

    [02] ΚΥΠΡΟΣ - ΗΕ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

    Η Κύπρος κατάγγειλε νέες τουρκικές παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου της Κύπρου και του FIR Λευκωσίας που καταγράφηκαν από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 8 Ιουνίου 2006.

    Σε επιστολή του στο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, εκφράζει την έντονη διαμαρτυρία της κυπριακής κυβέρνησης για τις παραβιάσεις αυτές, καλεί για τον άμεσο τερματισμό τους, σημειώνοντας ότι η μη τήρηση των κανόνων της διεθνούς αεροπλοϊας θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την πτητική ασφάλεια και διαιωνίζει την ένταση και ανασφάλεια στο νησί.

    Τονίζει ότι την κρίσιμη αυτή στιγμή που η καλή θέληση και εγκράτεια αποτελούν εκ των ων ουκ άνευ για την πλήρη επανέναρξη της αποστολής των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα, η Τουρκία συνεχίζει να περιφρονεί κατάφωρα το διεθνές δίκαιο, τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και εξακολουθεί τη διαιρετική της πολιτική υποτάσσοντας κάθε πιθανότητα προόδου στις δικές τις πολιτικές σκοπιμότητες.

    Ο κ. Μαυρογιάννης καλεί το Γενικό Γραμματέα να ασκήσει την επιρροή του στην τουρκική κυβέρνηση για να αποφεύγει κάθε ενέργεια που μπορεί να επιδεινώσει την ήδη τεταμένη ατμόσφαιρα και εμβαθύνει περαιτέρω το χάσμα μεταξύ λόγων και έργων.

    [03] ΑΘΗΝΑ - ΜΟΣΧΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη αναχωρεί για τη Μόσχα, όπου θα συζητήσει και το Κυπριακό κατά τις εκεί επαφές της.

    Η κ. Μπακογιάννη θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στη Διάσκεψη για την καταπολέμηση της διακίνησης των ναρκωτικών, που πραγματοποιείται στη ρωσική πρωτεύουσα.

    Η κ. Μπακογιάννη, στο πλαίσιο της επίσκεψής της, θα συναντηθεί την Πέμπτη 29 Ιουνίου με τον Ρώσο ομόλογό της Σεργκέι Λαβρόβ και με άλλους Ρώσους αξιωματούχους.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, τη συνάντηση της κ. Μπακογιάννη με τον κ. Λαβρόφ θα απασχολήσουν οι σχέσεις Ελλάδας-Ρωσίας, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας καθώς και οι σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 27 June 2006 - 9:30:05 UTC