Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ταλάτ - Γκαμπάρι
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο
  • [03] Επιτροπή - Χρηματοδικός κανονισμός - Τ/Κ
  • [04] Σιούσελ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος - Υποχρεώσεις
  • [05] Αθήνα - Μπακογιάννη - Στάινμαγερ - Τουρκία - ΕΕ
  • [06] ΥΠΕΞ Πορτογαλίας - Κύπρου - Συνομιλίες
  • [07] Χάνεϊ - Τουρκία - Κύπρος
  • [08] Αχιλλέας Δημητριάδης - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων
  • [10] Πρόεδρος Βουλής - ''Επιτροπή αποζημιώσεων''
  • [11] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Κυπριακό - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων
  • [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέο κτίριο Αεροδρομίου Λάρνακας
  • [13] Υπουργός Γεωργίας - Νερά κολύμβησης
  • [14] Βουλή - ΚΣΣΕ - Νέα σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας
  • [15] Κομισιόν - Εργατικά ατυχήματα - Κυπριανού
  • [16] Επίτροπος Φίγκελ - Μάτσης - Κολλέγια
  • [17] Δήμαρχος Λευκωσίας - Europa Nostra - Λουτρό Ομεριέ
  • [18] Τσάμπιονς Λιγκ - ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Απόλλωνας - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ
  • [19] Παγδατής - ''Ordina Open'' - Ηττα
  • [20] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 1,17% ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 24/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνάντηση με Ταλάτ - Γκαμπάρι

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού όπως εξήγησε ακόμα δεν γνωρίζει το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η «μόνη διευθέτηση που έχω δεχθεί από τον Ιανουάριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα» με τον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών, ήταν ότι «θα παραστούμε και οι δύο στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής για την Διερεύνηση της τύχης των Αγνοουμένων με την έλευση του νέου τρίτου μέλους» της Επιτροπής.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε αρνητικά σε ερώτηση εάν έχει δεχθεί πιέσεις από τα Ηνωμένα Εθνη για να πραγματοποιηθεί συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΔΗΣΥ - Εθνικό Συμβούλιο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι οι λόγοι που έχει επικαλεστεί ο Δημοκρατικός Συναγερμός για αποχώρησή του από το Εθνικό Συμβούλιο δεν είναι λόγοι τους οποίους ο ίδιος μπορεί να θεραπεύσει και διερωτήθηκε πως μπορεί σταματήσει τις διαρροές ή να υπαγορεύσει στα μέλη του Σώματος πως να διεξάγουν τους διαλόγους τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προέβη στη δήλωση μιλώντας μετά την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας όταν κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι ενώ δεσμεύτηκε για αλλαγές στο Εθνικό Συμβούλιο εντούτοις αρνείται να προχωρήσει σ αυτές.

    «Εάν ισχύει για το θέμα των διαρροών το ρητό ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω νομίζω ότι πρώτος αναμάρτητος είμαι εγώ, όπως όλοι εσείς ξέρετε» είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους.

    [03] Επιτροπή - Χρηματοδικός κανονισμός - Τ/Κ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβε χθες, μέσω γραπτής διαδικασίας, μια απόφαση, και τη Δευτέρα πρωί θα λάβει μια δεύτερη, σχετικά με τη διάθεση της κοινοτικής βοήθειας προς την τ/κ κοινότητα.

    Πρόκειται για την έναρξη υλοποίησης του χρηματοδοτικού κανονισμού, που εγκρίθηκε το Φεβρουάριου του 2006 και προβλέπει τη χορήγηση 139 εκατ. ευρώ στην τουρκοκυπριακή κοινότητα.

    Οι δύο αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατοχυρώνουν πλήρως τις επιδιώξεις της Λευκωσίας, δεδομένου ότι αναφέρονται ρητώς, δηλαδή δίνουν νομική μορφή, στους όρους που είχαν εξασφαλισθεί, στο πλαίσιο της απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών. Δηλαδή ότι: 1) η χορήγηση της βοήθειας δεν θα οδηγήσει σε αναγνώριση του ψευδοκράτους, 2) η Επιτροπή θα συμβουλεύεται και την Κυπριακή Δημοκρατία για τη διάθεση των χρημάτων και 3) θα υπάρχει ειδική διαβούλευση με την Κυπριακή Δημοκρατία όταν διαπιστώνονται προβλήματα κατά την εκτέλεση των προγραμμάτων, που έχουν να κάνουν με τις περιουσίες των Ε/Κ.

    Η υλοποίηση του κανονισμού θα γίνει μέσω δύο μηχανισμών, ενώ εξασφαλίσθηκε το ζητούμενο που ήταν να μην υπάρχει αυτόνομο γραφείο της Κομισιόν στα κατεχόμενα. Τα πάντα θα κινούνται, σύμφωνα με την απόφαση, είτε από το γραφείο της Αντιπροσωπείας στη Λευκωσία, είτε από τις Βρυξέλλες.

    Ειδικότερα, μετά τη διάλυση του Οργανισμού Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων, που προβλεπόταν με βάση την απόφαση του Φεβρουαρίου στο Συμβούλιο Υπουργών να αναλάβει τη διαχείριση των χρηματοδοτήσεων προς τους Τ/Κ, αναζητήθηκε από τη Γενική Διεύθυνση Διεύρυνσης του Επίτροπου Ολι Ρεν, σε συνεργασία με τον Επίτροπο Κυπριανού, εναλλακτική λύση. Αυτή βρέθηκε με τη δημιουργία δύο μηχανισμών.

    Ο πρώτος μηχανισμός, τον οποίον αφορά και η χθεσινή απόφαση της Επιτροπής, προβλέπει την αποστολή μιας ομάδας υπαλλήλων (εκτιμάται ότι θα είναι 4-5), η οποία θα εγκατασταθεί στο γραφείο της Αντιπροσωπείας της Κομισιόν στη Λευκωσία. Η ομάδα αυτή που θα αποτελείται από υπαλλήλους της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, θα αναλάβει την υλοποίηση του προγράμματος. Η εν λόγω ομάδα θα χρησιμοποιεί στα κατεχόμενα μια εγκατάσταση, ένα είδος γραφείου, το οποίο θα δεν λειτουργεί αυτόνομα, αλλά η έδρα θα είναι πάντα το Γραφείο της Αντιπροσωπείας στη Λευκωσία.

    Η δεύτερη απόφαση, που θα εγκριθεί επίσης με γραπτή διαδικασία αφορά την τεχνική υποστήριξη, μέσω της ενεργοποίησης του μηχανισμού ΤΑΙΕΧ.

    Πρόκειται για ένα μηχανισμό, που αποτελείται από μια ομάδα εξωτερικών συνεργατών, οι οποίοι είναι εμπειρογνώμονες σε θέματα κοινοτικού κεκτημένου. Αυτός ο μηχανισμός αποτελείται από 60 - 70 υπαλλήλους, έχει έδρα τις Βρυξέλλες και καλύπτει όλες τις ειδικότητες (αρχιτέκτονες, μηχανικοί, κτηνίατροι, γεωπόνοι κλπ).

    Πρόκειται για έναν επιχειρησιακό βραχίονα της Γενικής Διεύθυνσης Διεύρυνσης, ο οποίος θα ελέγχει τη συμβατότητα των ενεργειών που υλοποιούνται με το κοινοτικό κεκτημένο.

    [04] Σιούσελ - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος - Υποχρεώσεις

    Η Τουρκία πρέπει να εκπληρώσει μέχρι τέλος του χρόνου τις υποχρεώσεις της απέναντι στην Κύπρο, τονίζει κατηγορηματικά ο προεδρεύων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Αυστριακός Καγκελάριος Βόλφγκανγκ Σιούσελ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται στο σημερινό φύλλο της έγκυρης αυστριακής εφημερίδας ''Ντερ Στάνταρντ''.

    Ο κ. Σιούσελ σημειώνει, πως αν η Τουρκία αρχίσει σταδιακά να απομακρύνεται από υποχρεώσεις απέναντι στην Κύπρο, αυτό είναι προβληματικό, οι υποχρεώσεις πρέπει να εκπληρωθούν μέχρι τέλος του χρόνου.

    Ο προεδρεύων της ΕΕ αποκλείει πως για την Τουρκία θα υπάρξουν τα ίδια αποτελέσματα από τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις όπως, για παράδειγμα, για την Ουγγαρία, ενώ ανακοινώνει στη συνέντευξη πως η Αυστρία θα επιμείνει να μην ανοίξει αυτόματα (για την Τουρκία) η αυστριακή αγορά εργασίας.

    Για τον ίδιο έχει ήδη υπάρξει συμφωνία σε μια κοινή φόρμουλα ότι η κατάληξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων παραμένει ανοικτή, το τι θα προκύψει στο τέλος θα ορισθεί στην πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Ο κ. Σιούσελ αναφέρει πως δεν αποκλείει μια ένταξη της Τουρκίας, σε αυτή όμως την περίπτωση θα κληθεί ο αυστριακός πληθυσμός σε δημοψήφισμα για να έχει τον τελευταίο λόγο.

    Σε άλλη συνέντευξή του, η οποία δημοσιεύεται στο φύλλο του Σαββάτου της επίσης έγκυρης αυστριακής εφημερίδας ''Ντι Πρέσε'', ο προεδρεύων της ΕΕ, αναφερόμενος σε μια άλλη στρατηγική του για την Τουρκία και υπονοώντας μια νέα μορφή μέλους, τονίζει πως πιστεύει ότι η Τουρκία θα έχει ένα άλλο καθεστώς στην ΕΕ, ακόμη και αν αυτό ονομάζεται συμμετοχή ως μέλος.

    Επειδή όμως, όπως σημειώνει ο κ. Σιούσελ, θέλουμε να συνδέσουμε την Τουρκία όσο το δυνατόν στενότερα, πρέπει να διεξάγουμε διαπραγματεύσεις.

    [05] Αθήνα - Μπακογιάννη - Στάινμαγερ - Τουρκία - ΕΕ

    Την ανάγκη να εφαρμόσει η Τουρκία τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ, μεταξύ των οποίων και το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, προκειμένου να συνεχιστεί η ευρωπαϊκή της πορεία, τόνισε η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάνη μετά τη συνάντηση που είχε χθες με τον Γερμανό ομόλογό της Φράνκ Βάλτερ Στάινμαγερ.

    «Είμαστε ξεκάθαροι στη θέση μας. Οι Ευρωπαίοι συνεργάζονται όλοι πολύ στενά για την αντιμετώπιση του προβλήματος αυτού. Θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας περιμένοντας από την Τουρκία να συνειδητοποιήσει ότι είναι προϋπόθεση να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο για την περαιτέρω συνέχεια» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Μπακογιάννη και πρόσθεσε «θα κάνουμε μία προσπάθεια, την οποία θα συνεχίσουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα».

    Ο Γερμανός ΥΠΕΞ από την πλευρά του επεσήμανε πως «πρέπει να καταστήσουμε σαφές στην Τουρκία ότι είναι υποχρέωσή της να καλύψει όλες τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και που αφορούν το Πρωτόκολλο, το οποίο πρέπει να εφαρμόσει», υπογραμμίζοντας οτι είναι «υπόθεση όλων μας να οδηγήσουμε την Τουρκία προς αυτή την κατεύθυνση».

    Ερωτηθείς με ποιο τρόπο θα πιεστεί η Τουρκία, ο κ. Στάινμαγερ είπε ότι «αν είχαμε επιλύσει το πώς, η προηγούμενη συνάντηση κορυφής θα ήταν πολύ μεγάλη επιτυχία. Δεν έχουμε φθάσει σε αυτό το συμπέρασμα. Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όλη η Ευρώπη πιστεύει ότι η προσχώρηση της Τουρκίας θα είναι σημαντικό βήμα μπροστά για όλους και για την Τουρκία. Θα εργαστούμε όλοι προς αυτή την κατεύθυνση».

    Αναφερόμενος στη συμβιβαστική λύση που βρέθηκε προκειμένου να ανοίξει το πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είπε ότι η αυστριακή προεδρία έκανε ό,τι μπορούσε για την αποκλιμάκωση της κρίσης, αλλά τόνισε «δεν έχω την αίσθηση ότι αυτό μπορεί να αποτελέσει λύση για τη συνέχιση της πορείας των διαπραγματεύσεων. Οι προσπάθειες πρέπει να συνεχισθούν και στο μέλλον».

    [06] ΥΠΕΞ Πορτογαλίας - Κύπρου - Συνομιλίες

    H πορτογαλική υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει, στο πλαίσιο της ΕΕ, για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής στη Συμφωνία της Άγκυρας και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο, επιβεβαιώθηκαν κατά τη διάρκεια δηλώσεων των Υπουργών Εξωτερικών Πορτογαλίας και Κύπρου χθες στη Λισαβόνα.

    Ο ΥΠΕΞ Γιώργος Λιλλήκας, στο πλαίσιο της επίσκεψης εργασίας που πραγματοποιεί στη Λισαβόνα, είχε συνομιλίες με τον Πορτογάλο ομόλογό του Diogo Freitas do Amaral καθώς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στις συνομιλίες οι δύο Υπουργοί συζήτησαν διάφορα διεθνή, όπως επίσης και άλλα θέματα που σχετίζονται με τη συμμετοχή των δύο χωρών στην ΕΕ.

    Ο κ. Λιλλήκας προέβηκε σε εκτενή ενημέρωση για το Κυπριακό και τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης αναφορικά με τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της ΕΕ με την Τουρκία καθώς και για την ανάγκη εφαρμογής των υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η τελευταία έναντι των 25 κρατών μελών της ΕΕ.

    Μετά το πέρας των συνομιλιών, οι οποίες, σύμφωνα με την ανακοίνωση, διεξήχθησαν σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα, οι δύο Υπουργοί προέβησαν σε δηλώσεις με τις οποίες επιβεβαιώθηκαν η πορτογαλική υποστήριξη στις προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού και η ανάγκη συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει στο πλαίσιο της ΕΕ για εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής στη Συμφωνία της Άγκυρας και ομαλοποίηση των σχέσεων της με την Κύπρο.

    [07] Χάνεϊ - Τουρκία - Κύπρος

    Η πρόσβαση κυπριακών πλοίων και αεροσκαφών σε τουρκικά λιμάνια και αεροδρόμια αποτελεί αυστηρή νομική υποχρέωση της Τουρκίας που πρέπει να την εκπληρώσει, δήλωσε με παρέμβασή του κατά τη συζήτηση στη Βουλή των Λόρδων για τα αποτελέσματα του πρόσφατου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Λόρδος Ντέιβιντ Χάνεϊ, πρώην ειδικός αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό.

    Ο Λόρδος Χάνεϊ αναφέρθηκε σε παρατήρηση του Λόρδου Anderson, κατά την ίδια συζήτηση, ότι ''στην παράγραφο των συμπερασμάτων για την Τουρκία δεν γινόταν αναφορά στο ότι αυτή απαγορεύει πρόσβαση στους λιμένες της από μια χώραμέλος της Ένωσης, συγκεκριμένα την Κύπρο''.

    [08] Αχιλλέας Δημητριάδης - ΕΔΑΔ - Υπόθεση Αρέστη

    Την εκτίμηση ότι η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών που έχει συσταθεί στα κατεχόμενα για να επιδικάζει προσφυγές Ε/Κ για τις κατεχόμενες τους περιουσίες δεν μπορεί ως έχει να θεωρηθεί ως αποτελεσματική θεραπεία, όπως ζήτησε από την Τουρκία το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην απόφαση του στην υπόθεση της Μύρας Ξενίδη - Αρέστη, τον περασμένο Δεκέμβριο, διατύπωσε χθες ο δικηγόρος της κ. Αρέστη, Αχιλλέας Δημητριάδης.

    Μία ημέρα μετά τη λήξη της προθεσμίας που έδωσε το ΕΔΑΔ στην Τουρκία να παρουσιάσει μέτρα για παροχή θεραπείας στο δικαίωμα περιουσίας της κ. Αρέστη, ο κ. Δημητριάδης είπε πως η λεγόμενη επιτροπή περιουσιών που συστάθηκε στα κατεχόμενα του απέστειλε επιστολή την περασμένη Παρασκευή, προσφέροντας αποζημίωση στην κ. Αρέστη για απώλεια χρήσης της περιουσίας της και αποζημίωση για απαλλοτρίωση της περιουσίας, ή επιστροφή της περιουσίας της μετά τη λύση του κυπριακού προβλήματος, κάτι που, όπως είπε απέρριψε ως ''απαράδεκτο'' με επιστολή του προς τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

    Ο κ. Δημητριάδης είπε ότι η υπεράσπιση της κ. Αρέστη καταχώρησε τις θέσεις της την περασμένη Τρίτη, τις οποίες συνόδεψε με γνωματεύσεις, ενώ η Τουρκία κατέθεσε τις δικές της απόψεις μόλις χθες τελευταία ημέρα της προθεσμίας. Εκτίμησε δε ότι είναι ''εμφανές'' η Τουρκία να παρουσίασε την λεγόμενη επιτροπή των κατεχομένων ως αποτελεσματικό ένδικο μέσο.

    Σύμφωνα με τον κ. Δημητριάδη, η όλη διαδικασία απ' εδώ και μπρος προνοεί ανταλλαγή των δικογράφων μεταξύ των διάδικων (Τουρκία - Αρέστη), θα δοθεί μια προθεσμία έξι με οκτώ εβδομάδων για απάντηση, ενώ ακολούθως τα μέρη που έχουν ζητήσει παρέμβαση στη διαδικασία, όπως η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκφράσουν τις απόψεις τους και το Δικαστήριο θα αποφασίσει κατά πόσον θα γίνει ακροαματική διαδικασία στο Στρασβούργο ή κατά πόσο έχει όλα τα στοιχεία για να λάβει απόφαση. Η όλη διαδικασία θα πάρει 4 με 6 μήνες για την τελική απόφαση, ενώ η πλευρά που θα χάσει έχει το δικαίωμα να παραπέμψει την απόφαση στην Ολομέλεια του ΕΔΑΔ υπό τύπο έφεσης.

    ''Ελπίζω ότι τα πράγματα θα πάνε καλά. Τη δουλειά μας την κάναμε, πήραμε συμβουλές από ξένους ειδικούς, κάναμε μία εξαιρετικά εμπεριστατωμένη παρουσίαση και ευελπιστώ ότι και πάλι το Δικαστήριο θα διαπιστώσει ότι αυτή η θεραπεία δεν συνάδει με τη Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', είπε ο κ. Δημητριάδης.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με ευελιξία και συνεχή προσπάθεια θα προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα.

    Μιλώντας στη Λάρνακα μετά την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν έχει προετοιμαστεί η τακτική που θα ακολουθήσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα ενόψει της έκθεσης προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψει την προσφυγή Ε/Κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και εάν θα καταφύγει σε διεθνή φόρα καταγγέλλοντας ότι πίσω από την επιτροπή βρίσκεται η Τουρκία.

    «Θα τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση για να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί μια για πάντα ότι είναι η κυβέρνηση που εμποδίζει τη λειτουργία ένδικων τοπικών μέσων;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος.

    «Οχι» συνέχισε, και πρόσθεσε πως «προσπάθειά μας είναι να αποδείξουμε στο Δικαστήριο, γιατί εκεί είναι που δίνεται η μάχη, ότι η επιτροπή αυτή είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα».

    [10] Πρόεδρος Βουλής - ''Επιτροπή αποζημιώσεων''

    Δεν είναι δυνατόν Ε/Κ με οποιανδήποτε δικαιολογία είτε του πόνου, είτε της ζημιάς που έχουν υποστεί ένεκα της κατοχής να δικαιώνουν τις άνομες, παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και του κατοχικού καθεστώτος, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας κληθείς να σχολιάσει ότι κάποιοι Ε/Κ άρχισαν ήδη να προσφεύγουν στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους.

    Πρόσθεσε πως ''αυτό από εμάς, είναι μη αποδεκτό, είναι απαράδεκτο και καταδικαστέο. Πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτά τα ζητήματα'', κατέληξε ο κ. Χριστόφιας.

    [11] ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης - Κυπριακό - Λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως χρειάζεται συνολική πολιτική διαχείριση του κυπριακού προβλήματος και όχι αποσπασματική, προσθέτοντας πως ούτε τα πρωτόκολλα, ούτε η αναγνώριση μπορεί να λύσουν το κυπριακό πρόβλημα.

    Σε δηλώσεις του, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Αμυνας Φοίβο Κλόκκαρη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως όταν ο ΔΗΣΥ επέμενε με γραπτό υπόμνημα στο Εθνικό Συμβούλιο ότι «άλλες θα έπρεπε να ήταν οι στοχεύσεις στις 17 του Δεκέμβρη 2004 ή στις 3 του Σεπτέμβρη του 2005, άλλοι επέμεναν ότι πρέπει να πολεμήσουμε για τα αυτονόητα».

    «Τα αυτονόητα», είπε ο κ. Αναστασιάδης, «που είναι οι υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και αν ακόμα τα υλοποιήσει η Τουρκία δεν είναι αρκετά για να λύσουν το Κυπριακό πρόβλημα, ούτε να αποδώσουν περιουσίες, ούτε να εκδιώξουν στρατεύματα κατοχής, ούτε γενικότερα να ανατρέψουν ένα κλίμα και μία κατάσταση που κτίζεται και δυστυχώς μέρα με την ημέρα γίνεται μη αναστρέψιμο».

    Ο κ. Αναστασιάδης εισηγήθηκε επίσης στους πολίτες όπως αποφύγουν τις προσφυγές μέσω της λεγόμενης επιτροπής αποζημιώσεων, τουλάχιστον όπως ανέφερε «μέχρις ότου αποφασίσει τελεσίδικα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων».

    [12] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέο κτίριο Αεροδρομίου Λάρνακας

    Ως το πιο σημαντικό και πιο μεγαλεπήβολο έργο στην θητεία αυτής της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανέγερση του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου κτηρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως προσβλέπει ότι σε τρεισήμισι χρόνια από σήμερα, θα έχουμε ένα νέο, σύγχρονο κτίριο επιβατών, θεμελιωμένο σε γερές βάσεις, που θα συμβάλει με πολλούς τρόπους στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου, δίδοντάς της μια ξεχωριστή και εξέχουσα θέση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Σημείωσε πως ''η Κύπρος, όντας ένα μικρό νησί, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμενη στην ανατολική εσχατιά της Μεσογείου, στη στρατηγική θέση της γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικανικής ηπείρου, στηρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ανάπτυξή της στις αεροπορικές συγκοινωνίες''.

    [13] Υπουργός Γεωργίας - Νερά κολύμβησης

    Η Κύπρος έχει 100% εξαιρετικής ποιότητας νερά κολύμβησης, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, ο οποίος παρουσίασε τα αποτελέσματα έρευνας παρακολούθησης των νερών κολύμβησης, η οποία διεξάγεται από το 2004 σε 100 παραλίες της ελεύθερης Κύπρου, με βάση την ευρωπαϊκή οδηγία για την Ποιότητα των Νερών Κολύμβησης.

    Όπως είπε ο κ. Φωτίου «σε όλες τις περιοχές κολύμβησης, οι οποίες παρακολουθούνται, η ποιότητα των νερών πληρούσε, όχι μόνο τις υποχρεωτικές τιμές, αλλά και τις αυστηρότερες ενδεικτικές τιμές».

    Πρόσθεσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαρακτήρισε αξιόλογο επίτευγμα το γεγονός ότι για δυο συνεχόμενες χρονιές τα νερά κολύμβησης της Κύπρου πληρούν τα κριτήρια της εν λόγω οδηγίας.

    [14] Βουλή - ΚΣΣΕ - Νέα σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας

    Αλλάζει η σύνθεση της κυπριακής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) μετά τις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, την κυπριακή αντιπροσωπεία θα αποτελούν οι Βουλευτές Αντρος Κυπριανού (ΑΚΕΛ) ως επικεφαλής και μόνιμο μέλος, Χρήστος Πουργουρίδης (ΔΗΣΥ) επίσης μόνιμο μέλος και η Αντιγόνη Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ) και Φειδίας Σαρίκας (ΚΣ ΕΔΕΚ) ως αναπληρωματικά μέλη.

    [15] Κομισιόν - Εργατικά ατυχήματα - Κυπριανού

    Σχέδιο δράσης με στόχο την πρόληψη των ατυχημάτων στο εσωτερικό της ΕΕ, υιοθέτησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ύστερα από εισήγηση του Επίτροπου για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκου Κυπριανού.

    Οπως επισημαίνει ανακοίνωση της Κομισιόν, κάθε χρόνο σημειώνονται στα κράτη μέλη 235.000 θάνατοι, οι οποίοι οφείλονται σε ατυχήματα. Πρόκειται για την τέταρτη πιο σημαντική αιτία θανάτου στην ΕΕ, μετά τις καρδιοαγγειακές νόσους, τον καρκίνο και τις αναπνευστικές νόσους. Τα ατυχήματα και οι τραυματισμοί αντιστοιχούν σε σχεδόν 7 εκατομμύρια εισαγωγές σε νοσοκομεία και στο 20% των αναρρωτικών αδειών, ενώ αποτελούν την κύρια αιτία θανάτου παιδιών και νέων.

    «Το γεγονός ότι η πιθανότητα να πεθάνει κάποιος από ατύχημα στη Λιθουανία είναι πέντε φορές μεγαλύτερη από ό,τι κάποιος στις Κάτω Χώρες αποτελεί ισχυρή ένδειξη ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αποφύγουμε άσκοπους θανάτους από ατυχήματα σε ολόκληρη την Ευρώπη», δήλωσε ο κ. Κυπριανού.

    [16] Επίτροπος Φίγκελ - Μάτσης - Κολλέγια

    Ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Γιαννάκης Μάτσης και εκπρόσωποι των τεσσάρων μεγαλύτερων κολλεγίων της Κύπρου (Cyprus College, Intercollege, Frederick και Philips College) είχαν συνάντηση στις Βρυξέλλες με τον Επίτροπο της ΕΕ αρμόδιο για θέματα Εκπαίδευσης Γιάν Φίγκελ.

    Oπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή του ΕΛΚ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης ηγέρθηκαν μεταξύ άλλων τα εξής θέματα: Πρώτον η διάκριση μεταξύ κρατικών και ιδιωτικών πανεπιστημίων. Επί τούτου ο Επίτροπος τόνισε ότι η θέση της Επιτροπής είναι ξεκάθαρη, ότι δηλαδή δεν υπάρχει καμία διάκριση από μέρους της ΕΕ. Δεύτερον, οι τρόποι χρηματοδότησης των πανεπιστημίων μέσω προγραμμάτων της ΕΕ. Τρίτον, η ανταλλαγή απόψεων για τον τρόπο με τον οποίο η Κύπρος, μέσω και των υφιστάμενων ιδιωτικών κολλεγίων που αναμένεται να εξελιχθούν σε Ιδιωτικά Πανεπιστήμια, θα μπορούσε επί τη βάσει ενός στρατηγικού σχεδιασμού να εξελιχθεί σε περιφερειακό πανεπιστημιακό κέντρο.

    [17] Δήμαρχος Λευκωσίας - Europa Nostra - Λουτρό Ομεριέ

    Ο Δήμαρχος Λευκωσίας Μιχαλάκης Ζαμπέλας μεταβαίνει στη Μαδρίτη για να παραλάβει το βραβείο Europa Nostra για τη συντήρηση και αποκατάσταση του Λουτρού Ομεριέ.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Δήμου Λευκωσίας ''σε ειδική τελετή που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 27 Ιούνιου στο Palacio Real de El Pardo της Μαδρίτης θα δοθούν τα βραβεία στους επιτυχόντες, στην παρουσία Προέδρου της Europa Nostra Πρίγκιπα της Δανίας Ζαν Φιγκέλ, ενώ η τελετή τέθηκε υπό την αιγίδα της Βασίλισσας της Ισπανίας Σοφίας''.

    [18] Τσάμπιονς Λιγκ - ΟΥΕΦΑ - Κλήρωση - Απόλλωνας - Ομόνοια - ΑΠΟΕΛ

    Την ιρλανδική Κορκ Σίτι θα αντιμετωπίσει ο Πρωταθλητής Κύπρου Απόλλωνας στον α΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ, σύμφωνα με την κλήρωση που πραγματοποιήθηκε χθες στη Νιον της Ελβετίας.

    Ο πρώτος αγώνας θα διεξαχθεί στην Ιρλανδία στις 11 ή 12 Ιουλίου και ο δεύτερος στην Κύπρο στις 18 ή 19 του ίδιου μήνα.

    Σε περίπτωση πρόκρισης ο Απόλλωνας θα αντιμετωπίσει στον β΄ προκριματικό γύρο του Τσάμπιονς Λιγκ τον Ερυθρό Αστέρα. Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στην Κύπρο στις 25 ή 26 Ιουλίου και ο επαναληπτικός στην στις 1 ή 2 Αυγούστου.

    Για τον α΄ προκριματικό γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ, ο ΑΠΟΕΛ κληρώθηκε με την Μουράτα του Σαν Μαρίνο και η Ομόνοια με την Ριέκα Κροατίας. Οι πρώτοι αγώνες θα διεξαχθούν στις 13 Ιουλίου και οι επαναληπτικοί στις 27 του ίδιου μήνα. Ο πρώτος αγώνας του ΑΠΟΕΛ θα διεξαχθεί στη Λευκωσία, ενώ ο πρώτος αγώνας της Ομόνοιας στην Κροατία.

    Η κλήρωση του β΄ προκριματικού γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ θα γίνει στις 28 Ιουλίου και οι αγώνες θα διεξαχθούν στις 10 και 24 Αυγούστου.

    [19] Παγδατής - ''Ordina Open'' - Ηττα

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής ηττήθηκε με 2 - 0 σετ από τον Κροάτη Μάριο Αντσιτς στα ημιτελικά του «Ordina Open» και αποκλείστηκε από τον τελικό του ολλανδικού τουρνουά.

    Ο Παγδατής έχασε τα σετ με 7 - 6 και 6 - 3.

    Εξάλλου, ο Παγδατής κληρώθηκε να αντιμετωπίσει τον Βρετανό Αλαν Μάκιν, νούμερο 364 στην παγκόσμια κατάταξη, στον πρώτο γύρο του τουρνουά Γουίμπλεντον.

    [20] Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος - Εβδομαδιαία κέρδη 1,17%

    Μικρά κέρδη της τάξης του 0,87% παρουσίασε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, λόγω της ανοδικής πορείας των Τραπεζών Κύπρου και Λαϊκής. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε την Παρασκευή στις 2.602,01 μονάδες, παρουσιάζοντας παράλληλα εβδομαδιαία κέρδη της τάξης του 1,17%, για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα. Η αξία των συναλλαγών υποχώρησε στα 3,1 εκατομμύρια λίρες, με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει πέραν του 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Αύξηση της τάξης του 0,88% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 884,81 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 24 June 2006 - 14:23:11 UTC