Browse through our Interesting Nodes for Internet Searching Tools & Sources Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ
  • [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΛΑΤ ΔΕΑ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΛΕΓΟΜΕΝΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΩΝ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει τα δικαιώματά της στην Ευρωπαϊκή Ενωση και με ευελιξία και συνεχή προσπάθεια θα προσπαθήσει να πείσει την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να αποδείξει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ότι η λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα.

    Μιλώντας στη Λάρνακα μετά την τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε θετικά σε ερώτηση εάν έχει προετοιμαστεί η τακτική που θα ακολουθήσουν η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα ενόψει της έκθεσης προόδου για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Πρόσθεσε πως η Κυπριακή Δημοκρατία θα υποστηρίξει «τα δικαιώματα που μας δίνει, το Καταστατικό και ο Κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ενωσης και η συμμετοχή μας στην Ενωση. Με ευελιξία και συνεχή προσπάθεια να πείσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις που έχει έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης» είπε.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ερωτήθηκε εάν η κυβέρνηση προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα ώστε να αποτρέψει την προσφυγή Ε/Κ στην λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων του ψευδοκράτους και εάν θα καταφύγει σε διεθνή φόρα καταγγέλλοντας ότι πίσω από την επιτροπή βρίσκεται η Τουρκία.

    «Θα τα κάνει όλα αυτά η κυβέρνηση για να κατηγορηθεί και να καταδικαστεί μια για πάντα ότι είναι η κυβέρνηση που εμποδίζει τη λειτουργία ένδικων τοπικών μέσων;» διερωτήθηκε ο Πρόεδρος.

    «Οχι» συνέχισε, και πρόσθεσε πως «προσπάθειά μας είναι να αποδείξουμε στο Δικαστήριο γιατί εκεί είναι που δίνεται η μάχη ότι η επιτροπή αυτή είναι παράνομη, έχει ιδρυθεί από παράνομο υποτελές καθεστώς και άρα δεν μπορεί να έχει κανένα νόμιμο αποτέλεσμα». Ταυτόχρονα διερωτήθηκε «γιατί να προσφέρουμε το δώρο στην τουρκική πλευρά ότι εμείς εμποδίζουμε την δίκαιη εξέταση, όπως ισχυρίζονται οι Ε/Κ. Εμείς θέλουμε να αποδείξουμε ότι είναι παράνομο το όργανο όχι το ανάποδο», κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    [02] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΤΑΛΑΤ ΔΕΑ - ΓΚΑΜΠΑΡΙ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει ακόμα προγραμματιστεί ενδεχόμενη συνάντησή του με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αφού όπως εξήγησε ακόμα δεν γνωρίζει το πρόγραμμα της επίσκεψης του Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο.

    Πρόσθεσε επίσης ότι η «μόνη διευθέτηση που έχω δεχθεί από τον Ιανουάριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα» με τον Γενικό Γραμματέα τον Ηνωμένων Εθνών, ήταν ότι «θα παραστούμε και οι δύο στην πρώτη συνεδρία της Επιτροπής για την Διερεύνηση της τύχης των Αγνοουμένων με την έλευση του νέου τρίτου μέλους» της Επιτροπής.

    [03] ΓΓ ΟΗΕ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν δήλωσε ότι τα Ηνωμένα Εθνη εργάζονται με τα μέρη στο Κυπριακό ώστε να προετοιμασθεί το έδαφος για να επαναρχίσει μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η δήλωση του Κόφι Ανάν έγινε την περασμένη Τρίτη στο Παρίσι ύστερα από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν. Ο ΓΓ του ΟΗΕ είχε κληθεί από δημοσιογράφο να αναφέρει αν το νέο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θα προσφέρει την ευκαιρία να επιλυθούν διάφορα ευρωπαϊκά θέματα όπως το Κυπριακό.

    Ο κ. Ανάν αναφέρθηκε στην επικείμενη επίσκεψη του Βοηθού ΓΓ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι ``έχω πάντοτε ενθαρρύνει τα δύο μέρη να επιδείξουν πολιτική βούληση για επίλυση του ζητήματος. Είχαμε ένα δημοψήφισμα που έγινε αποδεκτό στο Βορρά του νησιού αλλά όχι από το Νότο. Για να υπάρξει μια διαρκής ειρήνη πρέπει οι δύο κοινότητες να εμπλακούν, όμως εδώ και δύο χρόνια οι δυο ηγέτες δεν είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν. Εργαζόμαστε μαζί τους, τους ενθαρρύνουμε να εργασθούν μαζί σε ένα αριθμό σχεδίων (projects) για να προετοιμασθεί το έδαφος ούτως ώστε ίσως στο μέλλον να επαναρχίσουμε μια νέα ειρηνευτική διαδικασία.``

    [04] ΝΕΟ ΚΤΙΡΙΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΛΑΡΝΑΚΑΣ ΘΕΜΕΛΙΟΣ ΛΙΘΟΣ

    Ως το πιο σημαντικό και πιο μεγαλεπήβολο έργο στην θητεία αυτής της κυβέρνησης χαρακτήρισε την ανέγερση του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην τελετή τοποθέτησης του θεμέλιου λίθου του νέου κτιρίου του Αερολιμένα Λάρνακας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως προσβλέπει ότι σε τρεισήμισι χρόνια από σήμερα, θα έχουμε ένα νέο, σύγχρονο κτίριο επιβατών, θεμελιωμένο σε γερές βάσεις, που θα συμβάλει με πολλούς τρόπους στην περαιτέρω ανάπτυξη της Κύπρου, δίδοντάς της μια ξεχωριστή και εξέχουσα θέση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου.

    Σημείωσε πως ``η Κύπρος, όντας ένα μικρό νησί, κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, βρισκόμενη στην ανατολική εσχατιά της Μεσογείου, στη στρατηγική θέση της γέφυρας μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικανικής ηπείρου, στηρίζει, σε μεγάλο βαθμό, την ανάπτυξή της στις αεροπορικές συγκοινωνίες``.

    Ανέφερε πως οι αεροπορικές συγκοινωνίες απαιτούν σύγχρονους, άνετους και λειτουργικούς αερολιμένες, που να διαθέτουν άριστο επίπεδο τεχνολογικού εξοπλισμού, να λειτουργούν εύρυθμα και άψογα και να παρέχουν πλήρεις υπηρεσίες, σε οικονομικά και ανταγωνιστικά επίπεδα.

    Ένα τέτοιο μεγαλεπήβολο έργο υποδομής θεμελιώνουμε σήμερα, σημείωσε, που θα συμπληρωθεί και θα παραδοθεί για δημόσια χρήση μέσα σε 42 μήνες.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 23 June 2006 - 11:29:22 UTC