Visit the Hellenic Biomedical Scientists of the Diaspora Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου
  • [02] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Μπακογιάννη - Νέο σχέδιο λύσης
  • [03] Εκπρόσωπος - Σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας - Συνέντευξη Μπακογιάννη
  • [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ - Κυπριακό
  • [05] Πασιαρδής - Τουρκία - Επιτροπή αποζημιώσεων - Δήλωση
  • [06] Αθήνα - Αντώναρος - Μπακογιάννη - Συνέντευξη - Κυπριακό
  • [07] Πρόεδρος Βουλής - Μπακογιάννη - Ταλάτ - Κυπριακό
  • [08] Τουρκία - Τζιμ Σορτ - Κυπριακό - Γκαμπάρι
  • [09] Πρώην ΥΦΕΞ Βρετανίας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [10] Υπουργός Εμπορίου - Υπάτος Αρμοστής Βρετανίας - Τουρκία - ΕΕ
  • [11] Ομήρου - Συνέντευξη Μπακογιάννη
  • [12] ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓ ΣτΕ - Συνάντηση
  • [13] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας - Φωτίου
  • [14] Επιτροπή Οικονομικών - Σαρρής - Δημοσιονομικά - Ευρώ
  • [15] Οικοδόμοι - Απεργία
  • [16] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Χειρόγραφη επιστολή Μιχαλάκη Καραολή
  • [17] Τράπεζα Κύπρου - Κυπρής - Εμπορική - Δημόσια Πρόταση
  • [18] Εurostat - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο
  • [19] Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά άνοδος ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 20/06/2006

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Κυπριακό - Σχέσεις Ελλάδας - Κύπρου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι κύριος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση της λύσης του Κυπριακού και εργάζεται προς την κατεύθυνση όσων ενδιαφέρονται για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να την πείσουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε επίσης «γελοιότητες» τις αναφορές στον ελλαδικό Τύπο που αναφέρονται για κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αρμονικότατες και η συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί είναι άψογη.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης αυτό το διάστημα είναι να πειστεί η Τουρκία να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνει η έκθεση αξιολόγησης της από την ΕΕ, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ''να δημιουργηθούν και καλύτερες προϋποθέσεις στην προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού''.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, πως εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της «είναι ξεκάθαρες και οι προθέσεις των υπολοίπων ευρωπαίων εταίρων αλλά και οι προθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσον αφορά την αυστηρότητα και το τι πρέπει να αναμένεται στην έκθεση που θα ετοιμάσει για αξιολόγηση της Τουρκίας».

    Οπως είπε, η προσπάθεια της κυβέρνησης «επικεντρώνεται όχι απλά στο να ανασταλεί είτε η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας είτε να ληφθούν μέτρα εναντίον της Τουρκίας. Κύριος στόχος μας είναι η προώθηση της λύσης του Κυπριακού». Στοχεύουμε και εργαζόμαστε στο να πείσουμε και όσους άλλους ενδιαφέρονται να είναι απρόσκοπτη η πορεία της Τουρκίας στις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ να την πείσουν να πάρει εκείνα τα μέτρα που θα την βοηθήσουν να συνεχίσει αυτή την πορεία, κατέληξε

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα του ελλαδικού Τύπου που αναφέρονται σε κρίση στις σχέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι βρίσκονται ''στα όρια της γελοιότητας τα δημοσιεύματα'' αυτά και πρόσθεσε πως «καμία σκιά δεν υπάρχει και οι σχέσεις είναι αρμονικότατες» μεταξύ των δύο χωρών.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι «η συνεργασία είναι άψογη και συστηματική και θα συνεχίσει αυτή η συνεργασία ανεξάρτητα από τα δημοσιεύματα''.

    ''Πολύ φοβάμαι'', συνέχισε ο κ. Λιλλήκας ότι «κάποιοι μέσα από τα δημοσιεύματα μάλλον εκφράζουν ή θέλουν να προωθήσουν ευσεβείς στόχους τους που εμείς δεν θέλουμε να τους εξυπηρετήσουμε».

    Ερωτηθείς εάν η νέα Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ακολουθεί την πολιτική που έχει χαράξει ο προκάτοχός της Πέτρος Μολυβιάτης, Υπουργός απάντησε πως δεν έχει δει «οποιαδήποτε διαφοροποίηση» στην πολιτική που ακολουθείται.

    Κληθείς να σχολιάσει μέρος της συνέντευξης της κ. Μπακογιάννη για ευρωπαϊκή λύση του Κυπριακού, ο Υπουργός είπε πως «όλοι θέλουμε ευρωπαϊκή λύση» και πρόσθεσε πως είναι εδώ ακριβώς που φαίνεται ότι κάποιοι παίζοντας με τις λέξεις, ''προσπαθούν να παρερμηνεύσουν ή να δημιουργήσουν άλλες εντυπώσεις από αυτές που η ίδια η κ. Μπακογιάννη λέει''.

    Πρόσθεσε ότι η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών «δεν είπε ότι υπάρχει έτοιμο σχέδιο ούτε ότι ετοιμάζει αυτή τη στιγμή σχέδιο. Στη συνέντευξή της λέει ότι θα πρέπει να γίνει ένα σχέδιο μέσα από τις διαδικασίες που καθορίζει, που είναι αυτές που όλοι γνωρίζουμε, το οποίο πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις ευρωπαϊκές πραγματικότητες, δηλαδή το γεγονός ότι η Κύπρος αποτελεί πλέον πλήρες μέλος της ΕΕ. Δεν νομίζω» συνέχισε «να υπάρχει κανένας που να διαφωνεί με αυτή την προσέγγιση».

    Ερωτηθείς για το θέμα που προέκυψε με την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων στο ψευδοκράτος με αφορμή την αποζημίωση που είναι διατεθειμένη να πληρώσει στην Μύρα Ξενίδη - Αρέστη, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε πως η Επιτροπή αυτή «ως μηχανισμός κατά την άποψη της κυβέρνησης είναι παράνομος».

    Πρόσθεσε πως με βάση αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και άλλες αποφάσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών «το καθεστώς στα κατεχόμενα θεωρείται υποτελές στην Αγκυρα και γι' αυτό είναι η Τουρκία που δικάζεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και όχι το ψευδοκράτος''.

    Ο κ. Λιλλήκας θα έχει σήμερα στις Βρυξέλλες συναντήσεις με τον Επίτροπο της ΕΕ για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα.

    Ο κ. Λιλλήκας δήλωσε πως με τον κ. Ρεν θα συζητήσει σειρά θεμάτων που αφορούν την Κύπρο όπως είναι η εφαρμογή του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, η προώθηση του απευθείας εμπορίου με βάση την υφιστάμενη απόφαση του Συμβουλίου της ΕΕ που αφορά το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου αλλά και την επιστροφή της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, θέματα ευρω-τουρκικών σχέσεων και της αξιολόγησης της Τουρκίας τον ερχόμενο Οκτώβριο.

    Εξάλλου είπε πως στη συνάντησή του με τον κ. Σολάνα θα ανταλλάξει απόψεις για ζητήματα που αφορούν την ευρωπαϊκή πολιτική άμυνας και ασφάλειας και τη συμμετοχή της Κύπρου σε διάφορες αποστολές της ΕΕ.

    Επίσης, ο κ. Λιλλήκας θα συναντηθεί με τον Κύπριο Επίτροπο αρμόδιο για την Υγεία και την Προστασία του καταναλωτή Μάρκο Κυπριανού και θα δώσει διάλεξη σε μια ''δεξαμενή σκέψης'' (think tank).

    [02] Εκπρόσωπος - Συνέντευξη Μπακογιάννη - Νέο σχέδιο λύσης

    Η κυπριακή κυβέρνηση συμφωνεί απόλυτα με την αναγκαιότητα να υπάρξει ένα νέο σχέδιο επίλυσης του Κυπριακού και συμφωνεί με τη θέση της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη ότι το νέο σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται σε στοιχεία της εργασίας που ήδη έχει γίνει από τα ΗΕ, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στη βούληση των δυο κοινοτήτων, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Κληθείς να σχολιάσει τα όσα ανέφερε στη συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία η κ. Μπακογιάννη, περί ενός «Σχεδίου της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Κύπρου'', ο κ. Πασιαρδής είπε πως η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της δεν μίλησε για ύπαρξη νέου σχεδίου για την Κύπρο αλλά για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο.

    «Και συμφωνούμε απόλυτα με αυτή την αναγκαιότητα», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής, προσθέτοντας πως «θα πρέπει κάποια στιγμή, το συντομότερο δυνατό λέμε εμείς, να προκύψει μέσα από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις ένα νέο σχέδιο που θα επανενώνει το διαιρεμένο σήμερα νησί μας με μια πραγματικά λειτουργική και βιώσιμη λύση».

    «Βέβαια η κ. Μπακογιάννη προχώρησε να καθορίσει και τη βάση ενός νέου σχεδίου. Είπε συγκεκριμένα ότι το νέο σχέδιο θα πρέπει οπωσδήποτε να βασίζεται σε στοιχεία , όχι στα στοιχεία, σε στοιχεία της εργασίας που ήδη έχει γίνει από τα ΗΕ, στην ευρωπαϊκή πραγματικότητα και στη βούληση των δυο κοινοτήτων», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως «και πάλι συμφωνούμε απόλυτα αφού αυτή ακριβώς ήταν και παραμένει η θέση μας. Η κ. Μπακογιάννη απλώς επανέλαβε αυτή τη θέση, χωρίς να προσθέσει κάποιο νέο στοιχείο και χωρίς να αφαιρέσει κάποιο παλαιό», ανέφερε.

    [03] Εκπρόσωπος - Σχέσεις Αθηνών - Λευκωσίας - Συνέντευξη Μπακογιάννη

    Ούτε ρωγμές, ούτε σκιές, ούτε διάσταση υπάρχει μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας και δεν πρόκειται οι δυο κυβερνήσεις να ορκισθούν δημοσίως ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι λέγουν την αλήθεια, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, ερωτηθείς αν ισχύουν αυτά που γράφονται ιδίως στον ελλαδικό Τύπο για τις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας.

    Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά της κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία πως «μπορεί ορισμένες φορές να υπάρχουν αποκλίνουσες απόψεις (μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας) σε ορισμένες κινήσεις τακτικής», ο κ. Πασιαρδής είπε πως «αυτό που πρωτίστως έχει σημασία στη συνεργασία Αθηνών και Λευκωσίας για το Κυπριακό είναι η ύπαρξη κοινής στρατηγικής και την ύπαρξη αυτής της κοινής στρατηγικής επισημαίνει η κ. Μπακογιάννη στη συνέντευξή της».

    «Οι αποκλίνουσες απόψεις στις οποίες αναφέρεται αφορούν ορισμένες κινήσεις τακτικής. Δεν αφορούν την κοινή στρατηγική. Δεν αποκλίνουν από την κοινή στρατηγική. Και σίγουρα δεν μπορούν με κανένα τρόπο να θεωρούνται ή να παρερμηνεύονται ως διάσταση στις αρμονικότατες σχέσεις που υπάρχουν και που έμπρακτα αποδεικνύονται μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδος και Κύπρου», πρόσθεσε.

    Υπογράμμισε πως «δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα οι αποκλίνουσες μερικές φορές απόψεις σε κάποιες κινήσεις τακτικής» και πως στο τέλος «αυτό που μετρά είναι το αποτέλεσμα».

    Ο Εκπρόσωπος είπε πως «η θέση και οι οδηγίες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να μην σχολιάζεται το θέμα των σχέσεων Αθηνών Λευκωσίας».

    «Πολλά έχουν γραφεί, πολλά έχουν λεχθεί και εδόθησαν και οι ανάλογες απαντήσεις», ανέφερε, και πρόσθεσε πως ωστόσο θα κάνει ένα μικρό σχόλιο πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Όπως σημείωσε δεν αντιλαμβάνεται την επιμονή κάποιων να γράφουν και να μιλούν για διάσταση στις σχέσεις Αθηνών Λευκωσίας. «Ούτε ασφαλώς αντιλαμβάνομαι την ανομολόγητη επιθυμία μερικών να ευσταθούν αυτοί οι ισχυρισμοί», πρόσθεσε.

    Πρόσθεσε πως «γεγονός και πραγματικότητα είναι ότι ούτε ρωγμές, ούτε σκιές, ούτε διάσταση υπάρχει μεταξύ Λευκωσίας και Αθήνας και δεν πρόκειται οι δυο κυβερνήσεις να ορκισθούν δημοσίως ενώπιον Θεού και ανθρώπων ότι λέγουν την αλήθεια. Το θέμα κλείνει εδώ. Τελεία και παύλα».

    [04] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Ταλάτ - Κυπριακό

    Δεν μπορεί ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει τουλάχιστον τα θέματα της απαγκίστρωσης και της αποναρκοθέτησης.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως «αυτό που συμφωνήθηκε στο Παρίσι ήταν σαφές και ξεκάθαρο: συζήτηση των ούτω καλουμένων θεμάτων καθημερινότητας, με παράλληλη συζήτηση θεμάτων ουσίας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος, να προπαρασκευαστεί ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο».

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ ότι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εξαρτάται πώς εννοεί τις συνομιλίες ο κ. Ταλάτ», προσθέτοντας πως «εμείς από την αρχή η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να προπαρασκευαστεί το έδαφος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού».

    «Ο κ. Ταλάτ όπως βλέπετε από πρωίας μέχρι νυκτός κατηγορεί και βρίζει τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και από την άλλη έρχεται σήμερα να ζητήσει συνομιλίες για το Κυπριακό με αυτό τον οποίον καθυβρίζει επί καθημερινής βάσεως», ανέφερε ο κ. Πασιαρδής.

    Πρόσθεσε πως «αυτό δεν είναι πρόβλημα για επανέναρξη ενός διαλόγου, νοουμένου βέβαια ότι αυτός ο διάλογος προπαρασκευασθεί επαρκώς για να έχει όλα τα εχέγγυα και όλες τις προοπτικές να αποδώσει συγκεκριμένα αποτελέσματα. Και το πρώτο πράγμα που η τουρκική πλευρά οφείλει να κάνει είναι να ανταποκριθεί θετικά στην έκκληση του ΓΓ κατόπιν της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στο Παρίσι για συνεργασία προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για ουσιαστικές διαπραγματεύσεις».

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ταλάτ πως είναι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που ουσιαστικά προβάλλει εμπόδια στην έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών επειδή βάζει όρους και θέλει να συζητηθούν και θέματα ουσίας και πως ο ίδιος (ο κ. Ταλάτ) είναι διατεθειμένος να συζητήσει τουλάχιστον τα θέματα της απαγκίστρωσης και της αποναρκοθέτησης, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εάν ο κ. Ταλάτ είναι διατεθειμένος να συζητήσει παράλληλα με τα θέματα καθημερινότητας και τα θέματα ουσίας, τότε είναι καλά να πληροφορήσει τα ΗΕ για αυτή την πρόθεσή του, για να ενημερώσουν και εμάς τα ΗΕ ότι αποδέχεται αυτή τη διαδικασία ο κ. Ταλάτ. Μέχρι στιγμής δεν το έχει κάνει».

    Ο Εκπρόσωπος είπε επίσης πως εκτός από τα θέματα της απαγκίστρωσης και της αποναρκοθέτησης «υπάρχουν ασφαλώς και άλλα θέματα ουσίας τα οποία πρέπει να συζητηθούν» και πως «δεν μπορεί ο κ. Ταλάτ να επιλέγει ποια θέματα πρέπει να συζητηθούν».

    [05] Πασιαρδής - Τουρκία - Επιτροπή αποζημιώσεων - Δήλωση

    Ελληνοκύπριοι ιδιοκτήτες περιουσίας στα κατεχόμενα, πρέπει να προσέξουν ώστε να μη χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην απόπειρά της να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι προσφέρει πραγματικές αποζημιώσεις ή επιστρέφει περιουσίες, προειδοποίησε χθες με γραπτή του δήλωση ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ο κ. Πασιαρδής τονίζει ότι οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την «Επιτροπή για την Ακίνητη Ιδιοκτησία» στις κατεχόμενες περιοχές έχουν στόχο να βοηθήσουν την Τουρκία στην υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη που βρίσκεται σήμερα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    «Οι εξελίξεις αποτελούν προσπάθεια ώστε ορισμένοι Ελληνοκύπριοι να δεχθούν αποζημίωση για την περιουσία τους στις κατεχόμενες περιοχές. Ο στόχος είναι να επιτραπεί στην Τουρκία να πει στη διάρκεια της ακρόασης της υπόθεσης Αρέστη στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ότι έχει δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό μηχανισμό αποζημίωσης για όλους τους εκτοπισμένους Ελληνοκύπριους», αναφέρει ο κ. Πασιαρδής.

    Στη γραπτή δήλωση υπογραμμίζεται ότι αυτό που συμβαίνει στην πραγματικότητα είναι ότι η Τουρκία αναζητά μερικά άτομα που θα «πάρουν τα λεφτά και θα εξαφανιστούν» και δεν προσφέρει το είδος της αποζημίωσης που διέταξε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, δηλαδή την αποκατάσταση των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας σε όλους τους ιδιοκτήτες.

    «Αντ αυτού, η Τουρκία προσφέρει περιορισμένη αποζημίωση για χρήση και εκμετάλλευση στους περισσότερους αιτητές, ενώ δίνει μερική επιστροφή της περιουσίας σε λίγα άτομα. Το κόστος των αποζημιώσεων που προτείνει η Τουρκία, αν αυτές ίσχυαν για όλους τους εκτοπισμένους ιδιοκτήτες περιουσίας και χρησιμοποιώντας τους αριθμούς που προτείνει η ίδια η Τουρκία, θα ανερχόταν σε πολλά δισεκατομμύρια λίρες'', σημειώνει ο κ. Πασιαρδής.

    Προσθέτει πως δεν είναι βέβαιο κατά πόσο το τουρκικό Υπουργείο Οικονομικών έχει προνοήσει για ένα τέτοιο τεράστιο ποσό, το οποίο και θα πρέπει να εγκριθεί από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση.

    ''Αν αυτό το ποσό δεν εγκριθεί, δεν θα μπορεί να υπάρξει χρηματοδότηση των προτεινόμενων αποζημιώσεων της «Επιτροπής», εκτός από λίγες περιπτώσεις που θα χρησιμοποιηθούν ως δόλωμα'', προειδοποιεί ο κ. Πασιαρδής.

    Σημειώνει επίσης ότι ''ιδιοκτήτες περιουσίας πρέπει να προσέξουν ώστε να μη χρησιμοποιηθούν από την Τουρκία στην απόπειρά της να παρουσιάσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, υπό τη μορφή μερικών παραδειγμάτων, ότι η Τουρκία δίνει ειλικρινά στους εκτοπισμένους πραγματική αποζημίωση, ή όπως απαιτείται να το πράξει, να επιστρέψει σ αυτούς την περιουσία τους που έχει σφετεριστεί''.

    [06] Αθήνα - Αντώναρος - Μπακογιάννη - Συνέντευξη - Κυπριακό

    Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος της Ελλάδας Ευάγγελος Αντώναρος, κληθείς να σχολιάσει τη συνέντευξη της Υπουργού των Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», είπε: «επαναλαμβάνοντας όσα έχουν ειπωθεί πολλές φορές στο πρόσφατο παρελθόν, η κ. Μπακογιάννη μίλησε για την ανάγκη να υπάρξει ένα νέο σχέδιο στο μέλλον που θα δίνει εχέγγυα επιτυχίας και θα αποσκοπεί στο αυτονόητο: μια ενωμένη, ενιαία, ευρωπαϊκή Κύπρο».

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Μπακογιάννη - Ταλάτ - Κυπριακό

    Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη για σχέδιο λύσης στο Κυπριακό δεν αναφέρονται σε ύπαρξη σχεδίου λύσης αλλά στην αναγκαιότητα να υπάρξει σχέδιο λύσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία όλων των πολιτικών δυνάμεων να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

    Ο κ. Χριστόφιας μιλούσε ύστερα από συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της πολιτείας Βικτόρια της Αυστραλίας Θέο Θεοφάνους τον οποίο ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα για υποβόσκουσα κρίση μεταξύ των Αθηνών και της Λευκωσίας ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως εξ όσον ο ίδιος γνωρίζει και με τη δική του εμπειρία «οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές, για να μην πω άριστες», πρόσθεσε. Παρατήρησε δε ότι ουδέποτε ο Τύπος σταμάτησε να αναφέρεται σε κρίση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη δεν αναφέρονται σε ύπαρξη σχεδίου λύσης αλλά αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο λύσης, είπε ο κ. Χριστόφιας σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «τώρα που τέλειωσαν οι εκλογικές μάχες και τα προεκλογικά κονταροκτυπήματα, θα πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο, αφού συνέλθει και πάρουν μέρος όλοι, και τονίζω να πάρουν μέρος όλοι, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα».

    «Ο καθένας μπορεί να ερμηνεύσει τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη κατά το δοκούν, είπε προσθέτοντας ότι «κάποιος μπορεί να πει ότι υπάρχει το υλικό που έχει δημιουργηθεί στη διάρκεια των πολύχρονων διαπραγματεύσεων, θα εργαστούμε σε αυτό το υλικό, θα εισάξουμε και τα νέα στοιχεία που σχετίζονται με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, το ευρωπαϊκό δίκαιο δηλαδή, και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε σε μια τελική λύση του κυπριακού προβλήματος και αυτό να είναι ένα νέο σχέδιο».

    «Επειδή ο καθένας θα μεθερμηνεύει τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, τις δηλώσεις του τάδε και του δείνα και επειδή η κ. Μπακογιάννη δεν είναι ο τάδε και ο δείνα, νομίζω ότι πρέπει να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα με τον πιο επίσημο τρόπο, μέσα από τις διεργασίες του Εθνικού Συμβουλίου», επανέλαβε.

    Συνεχίζοντας είπε πως δεν συμφωνεί με την άποψη ότι πρέπει να γίνει εθνική διάσκεψη με τη συμμετοχή του Πρωθυπουργού και της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας για να καθορισθεί πολιτική, σημειώνοντας πως «ως τώρα υπάρχει καθορισμένη πολιτική και θα πρέπει πρώτα εμείς οι Κύπριοι να συναντηθούμε να βάλουμε τα πράγματα κάτω και εάν αποφασίσουμε να την αλλάξουμε τότε θα μιλήσουμε και με την Ελλάδα».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Ταλάτ για επανέναρξη συνομιλιών, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι στις δηλώσεις του κ. Ταλάτ της κάθε μέρας ή της κάθε εβδομάδας περιέχουν ένα συνονθύλευμα τοποθετήσεων «και έτσι και αλλιώς», προσθέτοντας πως ο κ. Ταλάτ «θα πρέπει να μας πει τι θέλει τελικά».

    Ο κ. Χριστόφιας επεσήμανε πως υπάρχει μια διαδικασία την οποία ο ΓΓ του ΟΗΕ επροτίθετο να ξεκινήσει, σε πρώτο στάδιο με τη δημιουργία τεχνικών επιτροπών που θα ασχοληθούν με καθημερινά ζητήματα και σοβαρά ζητήματα της καθημερινότητας όπως είναι η απαγκίστρωση, η μερική αποστρατιωτικοποίηση στη Λευκωσία, η αποναρκοθέτηση, και η πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου που χαιρέτισε ο ΓΓ του ΟΗΕ, όπως στις τεχνικές επιτροπές οι δύο πλευρές να ασχοληθούν με την ουσία του ζητήματος σε μια προσπάθεια να μειωθεί το χάσμα και να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία ώστε ο ΓΓ να καλέσει τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων να αρχίσουν μια σοβαρή διαπραγμάτευση.

    Ερωτηθείς πότε θα αρχίσουν εργασία οι τεχνικές επιτροπές, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι εάν η άλλη πλευρά ανταποκρινόταν και εξαρτάτο από τον ίδιο οι τεχνικές επιτροπές θα άρχιζαν δουλειά «από χθες», εξηγώντας ότι αυτό εξαρτάται από τα παιγνίδια που παίζει η Αγκυρα σε σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της απέναντι στην ΕΕ και τα οποία τη θέλουν να σκληρύνει τη στάση της, γεγονός που, όπως ανέφερε, «δεν είναι ευοίωνο».

    Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε υποβόσκουσα κρίση Αθηνών Λευκωσίας, ο κ. Χριστόφιας είπε πως θα παραξενευόταν εάν ο Τύπος σταματούσε να ασχολείται με υποβόσκουσα κρίση, προσθέτοντας πως «ο Τύπος συνεχώς και ασχολείται» και ανέφερε ότι «και επί διακυβέρνησης Κυπριανού και επί διακυβέρνησης Βασιλείου και επί Κληρίδη και συνεχώς, ο Τύπος θα ασχολείται», υποδεικνύοντας ότι «το θέμα είναι να μην υπάρχει κρίση και θεωρώ ότι δεν υπάρχει κρίση», είπε.

    Σε ό,τι αφορά την ''προσφυγή'' Ε/Κ στη λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η κατοχική δύναμη δημιούργησε την «επιτροπή αποζημιώσεων» ως πρωτόδικου δικαστηρίου για να επιλύει ζητήματα περιουσιών και μετά να απευθύνονται οι παραπονούμενοι στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), σημειώνοντας πως «η δημιουργία ενός τέτοιου οργάνου είναι παράνομη όσο παράνομη είναι και η κατοχή μέρους της Κύπρου».

    «Το καθεστώς με βάση αποφάσεις του ΕΔΑΔ είναι υποτελές καθεστώς και κατά συνέπεια θεωρώ ότι θα πρέπει να δώσουμε τη μάχη στο ΕΔΑΔ ώστε να μην περάσει το παιγνίδι της Τουρκίας», είπε ο Πρόεδρος της Βουλής.

    [08] Τουρκία - Τζιμ Σορτ - Κυπριακό - Γκαμπάρι

    Ο ειδικός εκπρόσωπος της Αυστραλίας για την Κύπρο Τζιμ Σορτ εξέφρασε την υποστήριξή του στις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό, μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ.

    Ο κ. Σορτ, ο οποίος βρίσκεται στην Άγκυρα, είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ένωσης Τουρκικών Επιμελητηρίων Ριφάτ Χισαρτσικλίογλου.

    Κατά τη συνάντηση, ο κ. Χισαρτσικλίογλου δήλωσε ότι ''η ενσωμάτωση των Τουρκοκυπρίων στον υπόλοιπό κόσμο έχει μεγάλη σημασία. Ο τουρκοκυπριακός λαός έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις του σύμφωνα με το σχέδιο του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Τώρα αναμένουμε από τη διεθνή κοινότητα να ανοίξει το δρόμο για την εμπορική ενσωμάτωση της ΤΔΒΚ (όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος)με τον υπόλοιπο κόσμο και να άρει τον οικονομικό αποκλεισμό των Τουρκοκυπρίων'', ανέφερε

    Ο κ. Σορτ είπε ότι η Τουρκία είναι ο πρώτος σταθμός της περιοδείας του και θα ακολουθήσουν η Ελλάδα, η Κύπρος, το Βέλγιο και η Βρετανία.

    Ανέφερε ότι επιθυμεί να δει μια ενωμένη Κύπρο να αποκτά τη θέση της στον κόσμο.

    Στο μεταξύ ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι αναμένεται στην Τουρκία τις επόμενες ημέρες.

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ είχε συνάντηση με τον κ. Γκαμπάρι κατά τή Διάσκεψη για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης στην Ασία που έγινε στο Καζακστάν το περασμένο Σαββατοκύριακο.

    [09] Πρώην ΥΦΕΞ Βρετανίας - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Ανησυχία για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, εξέφρασε ο Βρετανός βουλευτής και πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών Keith Vaz.

    Απαντώντας σε ερώτηση του Εργατικού βουλευτή Eric Illsley για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την ΕΕ και το συσχετισμό τους με το Κυπριακό, ο κ. Βαζ εξέφρασε ανησυχία για την πορεία αυτών των συνομιλιών αλλά ταυτόχρονα και κατανόηση για τις ανησυχίες του κυπριακού λαού αναφέροντας και την ιδέα για μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Και εγώ ανησυχώ για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων (Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ενωσης), είπε ο Βρετανός βουλευτής στη Βουλή των Κοινοτήτων. «Μόλις έχουν αρχίσει και ξέρω πόσο μεγάλη προσπάθεια κατέβαλε ο προκάτοχός μου για να αρχίσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις. Είμαι απογοητευμένος για το αποτέλεσμα», είπε.

    ''Πρέπει να εξασφαλίσουμε τη δυνατότητα ώστε αν πρόκειται η Κύπρος και η Τουρκία να εξακολουθήσουν να έχουν τη μακροχρόνια διαμάχη τους, η Ευρωπαϊκή Ενωση να ενεργήσει ως έντιμος μεσολαβητής σε μια προσπάθεια να διευθετήσει τα προβλήματα'', είπε και πρόσθεσε: ''Θα ήταν φοβερό αν, τώρα που εργασθήκαμε τόσο σκληρά για να φθάσει η Τουρκία σε αυτό το στάδιο, να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση. Προφανώς κατανοώ και τις ανησυχίες του κυπριακού λαού».

    [10] Υπουργός Εμπορίου - Υπάτος Αρμοστής Βρετανίας - Τουρκία - ΕΕ

    Η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις της και πρέπει να τροχιοδρομηθεί μια στρατηγική μέσα από την οποία μπορεί να υπάρξει μια πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Λευκωσία Πίτερ Μίλετ.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν αναφορικά με την υλοποίηση των υποχρεώσεων της Τουρκίας, ο κ. Μίλετ σημείωσε ότι η θέση της ΕΕ πάνω σε αυτό το θέμα είναι ξεκάθαρη και εξέφρασε την ελπίδα όπως ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ έχει επιτυχία στις προσπάθειές του.

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής μιλούσε μετά από συνάντηση με τον Υπουργό Εμπορίου Αντώνη Μιχαηλίδη.

    Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εμπορίου με τον κ. Μίλετ συζήτησαν θέματα που αφορούν στην ΕΕ συμπεριλαμβανομένων των θεμάτων της ενέργειας, του τουρισμού και της διμερούς συνεργασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση του με τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή συζητήθηκε η συνεργασία που μπορεί να υπάρξει μεταξύ Βρετανίας και Κύπρου στο θέμα των πετρελαίων.

    «Συμφωνήσαμε», είπε ο Υπουργός Εμπορίου, ότι «θα βρισκόμαστε σε επαφή για να δούμε πώς, όταν έρθει ο κατάλληλος χρόνος, πιθανό να προκύψει κάποια συνεργασία σε αυτό το θέμα».

    [11] Ομήρου - Συνέντευξη Μπακογιάννη

    Την ανάγκη κατάλληλης προετοιμασίας προκειμένου να διαμορωθεί ένα σχέδιο λύσης του Κυπριακού, υπέδειξε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη αναφορικά με την προοπτική ενός νέου σχεδίου λύσης του Κυπριακού.

    Για τη διαμόρφωση ενός τέτοιου σχεδίου, κατόπιν διαπραγματεύσεων, χρειάζεται η κατάλληλη προετοιμασία και η εγκατάλειψη της «μόνιμης και αρνητικής στάσης της τουρκικής πλευράς και θα πρέπει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή ηγεσία να πάψουν να οχυρώνονται πίσω από την υπερψήφιση του Σχεδίου Ανάν και να προσέλθουν σε ένα διάλογο με ειλικρινή βούληση της επίτευξης λύσης που να τερματίζει την κατοχή και να αποκαθιστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες ολόκληρου του Κυπριακού λαού, είπε ο κ. Ομήρου.

    Εξάλλου, ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε την λεγόμενη επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων ως παράνομη και υποτελής στην διοίκηση της Τουρκίας.

    Χαρακτήρισε επίσης ''εθνικά επικίνδυνη'' τη συνεργασία οποιουδήποτε Κύπριου πολίτη με την παράνομη αυτή επιτροπή η οποία έχει σαν μοναδικό στόχο την νομιμοποίηση των τετελεσμένων της τουρκικής εισβολής και κατοχής και της αρπαγής των ε/κ περιουσιών''.

    [12] ΓΔ Υπουργείου Εξωτερικών - ΓΓ ΣτΕ - Συνάντηση

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία και τους θεσμούς του Συμβουλίου της Ευρώπης συζητήθηκαν κατά τη χθεσινή συνάντηση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτου Ζακχαίου με το Γενικό Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης(ΣτΕ) Terry Davies στη Γενεύη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο κ. Ζακχαίος συναντήθηκε με το ΓΓ του Συμβουλίου της Ευρώπης στο περιθώριο της Πρώτης Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών η οποία πραγματοποιείται στη Γενεύη από τις 19-30 Ιουνίου 2006,

    Ο κ. Ζακχαίος θα προσφωνήσει σήμερα την ολομέλεια της Συνόδου του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    [13] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Αλιείας - Φωτίου

    Το ποσό των 17,3 εκατ. ευρώ (σε τιμές 2004) εξασφάλισε η Κύπρος από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας για την περίοδο 2007-2013. Ο κανονισμός του ταμείου υιοθετήθηκε στη χθεσινή συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Αλιείας στο Λουξεμβούργο. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Φώτης Φωτίου.

    Το αρχικό ποσό που αναλογούσε στην Κύπρο με βάση την πρόταση της Επιτροπής ήταν μόλις 3,2 εκατ. ευρώ, αλλά μετά από σκληρές πολύμηνες διαπραγματεύσεις που ολοκληρώθηκαν σήμερα το τελικό ποσό φτάνει τα 17,3 εκατ. ευρώ.

    Σε δήλωσή του ο κ. Φωτίου εξέφρασε τη γενική ικανοποίησή του για τις εργασίες του Συμβουλίου και τις επαφές που είχε στο πλαίσιο αυτού, καθώς και με την υιοθέτηση του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Αλιευτικού Ταμείου και την απόφαση του Συμβουλίου για την Αγροτική Ανάπτυξη, γεγονός που, όπως ανέφερε, δίνει την δυνατότητα ολοκλήρωσης του προγραμματισμού των εθνικών στρατηγικών σχεδίων αγροτικής ανάπτυξης και αλιείας αντίστοιχα.

    Η συνολική προιδοκοδότηση του Ταμείου στη διάρκεια της προαναφερόμενης επταετίας ανέρχεται σε 3,8 δις ευρώ, ενώ οι δράσεις του ταμείου αφορούν: 1) την ενθάρρυνση της επίτευξης προστιθέμενης αξίας μέσω της μεταποίησης και εμπορίας προϊόντων αλιείας, 2) την ενθάρρυνση της στροφής των αλιειών προς την υδατοκαλλιέργεια, 3) την ανάπτυξη εναλλακτικών δραστηριοτήτων. Με άλλα λόγια μια αναδιοργάνωση της αλιείας, ώστε να ανταπεξέλθει στα νέα δεδομένα που έχει επιφέρει η δραματική μείωση των αλιευμάτων, αλλά με ήπιο τρόπο, δηλαδή μέσω της χορήγησης οικονομικών κινήτρων στους ενδιαφερόμενους.

    [14] Επιτροπή Οικονομικών - Σαρρής - Δημοσιονομικά - Ευρώ

    Με στόχο την υλοποίηση του οράματος για εδραίωση μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας για την ευημερία του πολίτη, η κυβέρνηση -όπως δήλωσε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής- σχεδιάζει και προχωρεί στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, έτσι ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να είναι σε θέση η Κύπρος να υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου 2008 το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της.

    ''Το 2006 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο'', δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας πως ''αυτόν το χρόνο θα κριθεί η ετοιμότητα της Κύπρου να ενταχθεί στην ευρωζώνη''.

    ''Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή'', δήλωσε ο κ. Σαρρής, ''λόγω της μόνιμης διόρθωσης των δημόσιων οικονομικών, θα προτείνει τον ερχόμενο μήνα (Ιούλιο) στο Συμβούλιο Οικονομικών και Δημοσιονομικών Θεμάτων (ECOFIN) τον επίσημο τερματισμό της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος για την Κύπρο, επιβεβαιώνοντας την εμπιστοσύνη στην αξιοπιστία της δημοσιονομικής μας πολιτικής και ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για ένταξη στην ευρωζώνη από την 1 Ιανουαρίου 2008''.

    Γενικά, όπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, η κυπριακή οικονομία μπορεί να παραμείνει εντός των κριτηρίων του Μάαστριχτ, να περιορίσει ακόμη περισσότερο το δημόσιο χρέος και το δημοσιονομικό έλλειμμα και, συγκρατώντας τις πληθωριστικές πιέσεις, να είναι σε θέση να ενταχθεί στη ζώνη του ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Μεταξύ των θεμάτων που έθεσαν με τις ερωτήσεις τους οι Βουλευτές ήσαν και αυτά της αναθεώρησης του τρόπου υπολογισμού της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ), η αυξητική τάση της ανεργίας, η κατάσταση στο ΧΑΚ και οι φορολογικές κλίμακες σε συνάρτηση με την αναμενόμενη αύξηση της έμμεσης φορολογίας με την επιβολή ΦΠΑ στα τρόφιμα και το αίτημα για αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 λίρες.

    Απαντώντας στους Βουλευτές, ο κ. Σαρρής δήλωσε ότι το σημερινό φορολογικό σύστημα σχεδιάστηκε με τη συναίνεση όλων των κομμάτων και των κοινωνικών εταίρων και περιλαμβάνει ''αφορολόγητο εισόδημα που εξαιρεί περίπου το 50% των φορολογουμένων''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Σαρρής, το αφορολόγητο εισόδημα στην Κύπρο είναι από τα υψηλότερα της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), με μέσο συντελεστή φορολογίας για τους εργοδοτουμένους γύρω στο 20%.

    ''Σε περίπτωση αύξησης του αφορολόγητου εισοδήματος κατά 2.000 λίρες'', είπε ο κ. Σαρρής, ''θα επέλθει μείωση στα φορολογικά έσοδα της τάξης των 35 εκατομμυρίων λιρών ετησίως, κάτι που θα επηρεάσει ανάλογα την κοινωνική πολιτική του κράτους''.

    Βασικές επιδιώξεις του Υπουργείου Οικονομικών και της κυβέρνησης, είπε, είναι η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, μέσω ψηλών ρυθμών ανάπτυξης και απασχόλησης, η αναδιάρθρωση της παραγωγικής βάσης της οικονομίας και ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας, η δημοσιονομική εξυγίανση και ένταξη της Κύπρου στην Ευρωζώνη, η ενίσχυση των χαμηλών εισοδηματικών στρωμάτων και εμπέδωση του κοινωνικού κράτους, η δικαιότερη κατανομή του φορολογικού βάρους και βελτίωση της αποδοτικότητας του φορολογικού συστήματος και η βελτίωση της αποδοτικότητας της δημόσιας υπηρεσίας.

    [15] Οικοδόμοι - Απεργία

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται σήμερα οι 25.000 περίπου εργαζόμενοι στην οικοδομική βιομηχανία.

    Το σημείο διαφωνίας των δύο πλευρών είναι το θέμα της υπεργολαβίας, τη διεύρυνση της οποίας ζητά η εργοδοτική πλευρά, ενώ οι οικοδόμοι θεωρούν ότι κάτι τέτοιο πλήττει τα συμφέροντά τους.

    Η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων δηλώνει ότι οι σημερινές κινητοποιήσεις θα κοστίσουν εκατομμύρια λίρες στην οικονομία, θα υποσκάψουν τις προσπάθειες ανάκαμψής της και θα πλήξουν ανεπανόρθωτα τις εργασιακές σχέσεις στον τομέα.

    [16] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Χειρόγραφη επιστολή Μιχαλάκη Καραολή

    Χειρόγραφη επιστολή που απέστειλε ο Γάλλος λογοτέχνης Αλμπέρτ Καμί προς τη Βασίλισσα Ελισάβετ, με την οποία την καλούσε να δώσει χάρη στον ήρωα της ΕΟΚΑ Μιχαλάκη Καραολή παρέδωσαν χθες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο η Πρόεδρος του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ 1955-59 Κλαίρη Αγγελίδου και ο Κύπριος επιχειρηματίας Νάσος Κτωρίδης.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την επιστολή αυτή αγόρασε πρόσφατα σε δημοπρασία έναντι της τιμής των 17 χιλιάδων ευρώ, ο κ. Κτωρίδης, ο οποίος θα τη δωρίσει στο Μουσείο Αγώνος.

    Μετά το πέρας της συνάντησης στο Προεδρικό, η κ. Αγγελίδου, εκ μέρους του Συμβουλίου Ιστορικής Μνήμης, ανέφερε ότι η χειρόγραφη επιστολή θεωρείται ένα πολύ σημαντικό έγγραφο, προσθέτοντας ότι ο νομπελίστας, συγγραφέας Αλμπέρτ Καμί είναι ένας από τους σημαντικότερους Γάλλους λογοτέχνες.

    Ο κ. Κτωρίδης ανέφερε ότι η αγορά της χειρόγραφης επιστολής αποτελεί ελάχιστο φόρο τιμής προς τους ήρωες του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ και πρόσθεσε ότι η επιστολή είναι ένα ιστορικό κειμήλιο, το οποίο πρέπει να βρίσκεται στην κατοχή του Μουσείου Αγώνος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    [17] Τράπεζα Κύπρου - Κυπρής - Εμπορική - Δημόσια Πρόταση

    Στόχος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου είναι να καταλήξει εντός της εβδομάδας σε σχέση με το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας, δήλωσε χθες στο ΚΥΠΕ ο Πρώτος Γενικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Γιάννης Κυπρής.

    Ο κ. Κυπρής είπε ότι για το θέμα επιδιώκεται να διευθετηθεί συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη για να τον ενημερώσουν για τις προθέσεις του Συγκροτήματος.

    Ο κ. Κυπρής σχολίαζε την απογευματινή ανακοίνωση του Συγκροτήματος, το οποίο ανακοίνωσε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας της Ελλάδας μέσω της υπό εξέλιξη διαδικασίας.

    Στην ανακοίνωση του το Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου αναφέρει, σε σχέση με δημοσιεύματα στον ελλαδικό και κυπριακό Τύπο και σε απάντηση ερωτημάτων των αρμοδίων κυπριακών Εποπτικών Αρχών, ότι ''πάντοτε παρακολουθούσε και παρακολουθεί τις εξελίξεις της Ελληνικής τραπεζικής αγοράς, όπου όπως είναι γνωστό έχει 15ετή επιτυχημένη παρουσία''.

    Αναφέρει επίσης ότι ''μέσα στους στόχους του Συγκροτήματος είναι η περαιτέρω επέκταση των δραστηριοτήτων του στην Ελλάδα'' και σημειώνει ότι ''κατά συνέπεια οι εξελίξεις γύρω από την Εμπορική Τράπεζα είναι φυσικό να ενδιαφέρουν την Τράπεζα Κύπρου, η οποία εξετάζει το ενδεχόμενο υποβολής δημόσιας πρότασης προς τους μετόχους της Εμπορικής Τράπεζας μέσω της υπό εξέλιξη διαδικασίας''.

    Σχετικά με τα δημοσιεύματα που φέρουν την Τράπεζα Πειραιώς να ελέγχει ποσοστό του μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας Κύπρου, το Συγκρότημα επιβεβαιώνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς τον τελευταίο μήνα έχει προβεί σε αγορά μετοχών της Τράπεζας Κύπρου και προσθέτει ότι ''όπως η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς ενημέρωσε το Συγκρότημα, η αγορά έγινε για καθαρά επενδυτικούς σκοπούς''.

    [18] Εurostat - Κύπρος - Εμπορικό ισοζύγιο

    Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου της Κύπρου ανήλθε το πρώτο τρίμηνο του 2006 σε 1,1 δις ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

    Oπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η συνολική αξία των εξαγωγών της Κύπρου έφτασε τα 300 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 15% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2005. Αυξημένες κατά 19% ήταν και οι εισαγωγές φτάνοντας συνολικά σε αξία τα 1,3 δις ευρώ.

    [19] Χρηματιστήριο - Τέταρτη στη σειρά άνοδος

    Μεγάλα κέρδη πρόσφερε στους επενδυτές και η χθεσινή συνεδρίαση του ΧΑΚ, με το Χρηματιστήριο να δίνει συνέχεια στην ανοδική του πορεία που ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη. Μέσα σε τέσσερις συναντήσεις ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε άνοδο 370 μονάδων ή ποσοστό 16%, ακολουθώντας το θετικό κλίμα που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στα διεθνή και ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε την Δευτέρα νέα μεγάλη άνοδο της τάξης του 4,21% και έκλεισε στις 2.679,97 μονάδες, με τη μετοχή της Ελληνικής Τράπεζας να σημειώνει τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση 6,8%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε περίπου στα προηγούμενα επίπεδα και έκλεισε στα 6,6 εκατομμύρια λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 4,23% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 911,53 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 20 June 2006 - 14:23:10 UTC