Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
  • [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΒΟΥΛΗΣ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη για σχέδιο λύσης στο Κυπριακό, δεν αναφέρονται σε ύπαρξη σχεδίου λύσης αλλά στην αναγκαιότητα να υπάρξει σχέδιο λύσης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τονίζοντας ταυτόχρονα ότι θα πρέπει το Εθνικό Συμβούλιο στην παρουσία όλων των πολιτικών δυνάμεων να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

    Σε ό,τι αφορά τα δημοσιεύματα για υποβόσκουσα κρίση μεταξύ των Αθηνών και της Λευκωσίας ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως εξ όσον ο ίδιος γνωρίζει και με τη δική του εμπειρία ψηλαφεί «οι σχέσεις είναι πάρα πολύ καλές, για να μην πω άριστες», πρόσθεσε. Παρατήρησε δε ότι ουδέποτε ο Τύπος σταμάτησε να αναφέρεται σε κρίση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Οι δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη δεν αναφέρονται σε ύπαρξη σχεδίου λύσης αλλά αναφέρουν ότι πρέπει να υπάρξει σχέδιο λύσης, είπε ο κ. Χριστόφιας σχολιάζοντας τη συνέντευξη της Ελληνίδας Υπουργού Εξωτερικών, προσθέτοντας πως «τώρα που τέλειωσαν οι εκλογικές μάχες και τα προεκλογικά κονταροκτυπήματα, θα πρέπει στο Εθνικό Συμβούλιο, αφού συνέλθει και πάρουν μέρος όλοι, και τονίζω να πάρουν μέρος όλοι, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα».

    [02] ΥΠΕΞ ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε ότι κύριος στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι η προώθηση της λύσης του Κυπριακού και εργάζεται προς την κατεύθυνση όσων ενδιαφέρονται για συνέχιση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ προκειμένου να την πείσουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Χαρακτήρισε επίσης «γελοιότητες» τις αναφορές στον ελλαδικό Τύπο που αναφέρονται για κρίση στις σχέσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι αρμονικότατες και η συνεργασία, η οποία θα συνεχιστεί είναι άψογη.

    Ο κ. Λιλλήκας μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες όπου θα δώσει διάλεξη σε μια «δεξαμενή σκέψης - think tank» της πόλης και αύριο θα έχει συναντήσεις με τον Επίτροπο Μάρκο Κυπριακού, τον Επίτροπο για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και τον Υπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική Χαβιέρ Σολάνα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κύριος στόχος της κυπριακής κυβέρνησης αυτό το διάστημα είναι να πειστεί η Τουρκία να αξιοποιήσει αυτό το διάστημα που μεσολαβεί από τώρα μέχρι τον Οκτώβριο που θα γίνει η έκθεση αξιολόγησης της από την ΕΕ, έτσι ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να ``να δημιουργηθούν και καλύτερες προϋποθέσεις στην προσπάθειά μας για επίλυση του Κυπριακού``.

    [03] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΑΛΑΤ ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Δεν μπορεί ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να επιλέγει ποια θέματα θα συζητηθούν στις τεχνικές επιτροπές, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει τουλάχιστον τα θέματα της απαγκίστρωσης και της αποναρκοθέτησης.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε πως «αυτό που συμφωνήθηκε στο Παρίσι ήταν σαφές και ξεκάθαρο: συζήτηση των ούτω καλουμένων θεμάτων καθημερινότητας, με παράλληλη συζήτηση θεμάτων ουσίας, προκειμένου να προετοιμαστεί το έδαφος, να προπαρασκευαστεί ο δρόμος για ουσιαστικές συνομιλίες σε πολιτικό επίπεδο».

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει δήλωση του κ. Ταλάτ ότι πρέπει να ξεκινήσουν αμέσως συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εξαρτάται πώς εννοεί τις συνομιλίες ο κ. Ταλάτ», προσθέτοντας πως «εμείς από την αρχή η θέση μας ήταν ότι θα πρέπει να προπαρασκευαστεί το έδαφος για την επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού».

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΒΟΥΛΗ

    Με στόχο την υλοποίηση του οράματος για εδραίωση μιας υγιούς και ανταγωνιστικής οικονομίας για την ευημερία του πολίτη, η κυβέρνηση -όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής- σχεδιάζει και προχωρεί στην εφαρμογή της οικονομικής της πολιτικής, έτσι ώστε να πληρούνται τα κριτήρια του Μάαστριχτ και να είναι σε θέση η Κύπρος να υιοθετήσει από την 1η Ιανουαρίου 2008 το ευρώ ως το επίσημο νόμισμά της.

    ``Το 2006 θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο``, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών ο κ. Σαρρής, προσθέτοντας πως ``αυτόν το χρόνο θα κριθεί η ετοιμότητα της Κύπρου να ενταχθεί στην ευρωζώνη``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 19 June 2006 - 15:29:27 UTC