Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Η σχετική παράγραφος στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ασχολήθηκε με τη συνέχιση της διαδικασίας για την επικύρωση του Συντάγματος, παρατείνοντας την περίοδο περισυλλογής για ένα ακόμα χρόνο και στο μεταξύ, ακολουθώντας τη διπλή πολιτική, από τη μια να δοθεί έμφαση στα έργα, προγράμματα και σχέδια της ΕΕ για τον πολίτη και από την άλλη να κληθούν οι χώρες που ακόμα δεν έχουν επικυρώσει τη συνθήκη να προχωρήσουν στη διαδικασία.

    ``Συζητήθηκαν διάφορα θέματα, μεταξύ άλλων, το θέμα της μετανάστευσης, της εφαρμογής της πολιτικής της Λισσαβόνας και υπάρχει και το τμήμα των συμπερασμάτων για τις υποψήφιες χώρες, Κροατία, Τουρκία και Βουλγαρία``, πρόσθεσε.

    ``Η σχετική παράγραφος για την Τουρκία νομίζω αντιμετωπίζει ικανοποιητικά τα θέματα που αφορούν την Κύπρο, δηλαδή επαναλαμβάνει τη γνωστή δήλωση της 21ης του Σεπτέμβρη του 2005, τη γνωστή ως αντιδήλωση και καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί προς όλα τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται σε αυτή τη δήλωση``, επισήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για την αντίδραση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι ``εάν οι διαπραγματεύσεις σταματήσουν, ας σταματήσουν``, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``είναι λυπηρό το ότι ο κ. Ερντογάν ακόμα και μετά από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου συνεχίζει την ίδια θέση όσον αφορά την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της``.

    ``Δεν νομίζω ότι τέτοιες δηλώσεις βοηθούν καθόλου την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ, αν όντως η Τουρκία ενδιαφέρεται να προχωρήσουν αυτές οι διαπραγματεύσεις``, πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις Ευρωπαίων ηγετών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``η ΕΕ θέλει να δείξει και την αποφασιστικότητα της, αλλά και να ενισχύσει την αξιοπιστία της, ότι οι αποφάσεις και οι όροι που υποβάλλει πάνω στις υποψήφιες χώρες πρέπει να τηρούνται``.

    ``Νομίζω ότι έχουν προκαλέσει κάποια δυσαρέσκεια οι δηλώσεις του κ. Ερντογάν. Εγώ έμαθα για τις δηλώσεις του κ. Ερντογάν από τον ίδιο τον κ. Σιούσελ. Παρόμοιες αντιδράσεις υπήρξαν από τον Πρόεδρο της Γαλλίας τον κ. Σιράκ, όπως και τον κ. Γιούνκερ, τον Πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, αλλά και από άλλους αρχηγούς που έλαβαν μέρος στο Συμβούλιο``, επεσήμανε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς για τη δήλωση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ έχει περιπλέξει τα πράγματα στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε: ``Ομολογώ ότι βρίσκω ακατανόητη τη δήλωση του κ. Ανάν``.

    ``Αφήνω ότι είναι θέμα που δεν τον αφορά, η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ``, πρόσθεσε.

    ``Δυσκολεύομαι να κατανοήσω τη λογική. Δηλαδή έπρεπε η Κύπρος να μείνει εκτός ΕΕ ώστε να υπόκειται περισσότερο σε πιέσεις για να δεχθεί μιαν απαράδεκτη λύση; Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω πώς συναρτάται το ένα θέμα μαζί με το άλλο. Εγώ πιστεύω ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ από τη μία βοηθά να θέσει ένα γερό θεμέλιο και πλαίσιο για μια λύση του Κυπριακού που πρέπει να είναι συμβατή με τις αρχές του ευρωπαϊκού κεκτημένου και από την άλλη η θέληση της Τουρκίας να έχει πορεία προς την ΕΕ, εάν αυτή είναι ειλικρινής θέληση, πρέπει να λειτουργήσει ως καταλύτης για να δείξει κάποια διαλλαχτικότητα επιτέλους η Τουρκία``, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Οσον αφορά το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ``τα ψηφίσματα για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνήθως ήταν εντελώς ουδέτερα και είχαν μόνο μία τεχνική αναφορά στην ανανέωση της θητείας``.

    ``Σταδιακά προστίθενται νέα στοιχεία στα ψηφίσματα που αφορούν την εξέλιξη του Κυπριακού, και περιοδικά εντονότερα ή λιγότερο έντονα. Ασφαλώς περιμέναμε ένα πιο σαφές και ισχυρότερο ψήφισμα, αυτή τη φορά έστω, και εάν είναι θέμα περιθωριακό όσον αφορά την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά γενικά είναι ικανοποιητικό το ψήφισμα``, επεσήμανε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τις σχέσεις του με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως υπάρχουν ``σοβαρότερα θέματα να ασχοληθούμε`` και σημείωσε: ``Από την αρχή είπα ότι δεν πρόκειται να σχολιάζω θέματα που αφορούν σχέσεις Ελλάδος - Κύπρου``.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΔΙΑΣΚΕΨΗ ΤΥΠΟΥ

    Την ικανοποίηση του για τα τελικά συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σε σχέση με την Τουρκία και την ανάγκη να εκπληρώσει τις υποσχέσεις που ανέλαβε έναντι της ΕΕ, εξέφρασε την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι υπάρχουν ``διάφορες διαβεβαιώσεις ότι η έκθεση της ΕΕ (για την Τουρκία) θα είναι ακριβής, λεπτομερής και, όπως φαίνεται, αρκετά επικριτική για τη θέση της Τουρκίας``.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟΥ

    Η Κύπρος αναγνώρισε de jure την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, με επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Λιλλήκα προς τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, Μίοντρακ Βλάχοβιτς.

    Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών αναφέρεται πως η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναγνωρίσει τη Δημοκρατία του Μαυροβουνίου ως ανεξάρτητο κράτος μετά την επίσημη ανακήρυξη ανεξαρτησίας από το Κοινοβούλιο της χώρας στις 3 Ιουνίου 2006.

    ``Η εξέλιξη αυτή αντανακλά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 21ης Μαΐου 2006, το οποίο εκφράζει τη βούληση του λαού του Μαυροβουνίου για ένα ανεξάρτητο κράτος που επήλθε σύμφωνα με την ιδρυτική πράξη της Κρατικής Ενωσης Σερβίας και Μαυροβουνίου``, προσθέτει.

    ``Η Κύπρος αναγνώρισε de jure την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου, με σημερινή επιστολή του Υπουργού Εξωτερικών κ. Γιώργου Λιλλήκα προς τον Μαυροβούνιο ομόλογό του, κ. Μίοντρακ Βλάχοβιτς``, καταλήγει.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 17 June 2006 - 9:29:19 UTC