Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-06-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Αθήνα - Γκαμπάρι
  • [02] Ιακώβου - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος
  • [03] ΕΚ Τουρκία - Ενταξιακή πορεία - Πέτερινγκ - Σουλτς
  • [04] ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Δηλώσεις
  • [05] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ελλάδα - Κύπρο - ΕΕ
  • [06] Τουρκία - Ερντογάν - ΕΕ - Ρεν
  • [07] Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος
  • [08] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων - ΕΕ
  • [09] ΔΗΚΟ - Απόφαση Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων
  • [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Απόφαση Συμβουλίου Υπουργών
  • [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαβεβαίωση νέων Υπουργών
  • [12] Υπουργείο Αμυνας - Τελετή παράδοσης
  • [13] Υπουργείο Γεωργίας - Τελετή παράδοσης
  • [14] Υπουργείο Εμπορίου - Τελετή παράδοσης
  • [15] Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης
  • [16] Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης
  • [17] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τελετή παράδοσης
  • [18] Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Εκθεση
  • [19] Μάτσης - ΕΕ - Συνάντηση με Δήμα
  • [20] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Ανεργία των νέων
  • [21] Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Παλαιστίνιοι - Ισραηλινές επιδρομές
  • [22] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ
  • [23] ΟΕΒ - Γενική Συνέλευση - Κρανιδιώτης
  • [24] Κύπρος - Αντίγκουα και Μπαρμπούντα - Συμφωνία Εμπορικής Ναυτιλίας
  • [25] Κυπριακές Αερογραμμές - Πιλότοι - Στάση εργασίας
  • [26] Χρηματιστήριο - Μεγάλη πτώση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 14/06/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λουξεμβούργο - Αθήνα - Γκαμπάρι

    Η συνεργασία Λευκωσίας-Αθηνών είναι άριστη, διαβεβαίωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος που απαντούσε σε σχετική ερώτηση στο περιθώριο της 45ης Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Κύπρου (ΟΕΒ), ανέφερε πως με την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη «από την αρχή είχαμε θέσει στόχους, τακτική''.

    ''Τους βεβαιώσαμε'', συνέχισε, ''και στη συνάντησή μας που είχαμε στη Βιέννη, και όλη αυτή την εβδομάδα ήμουν σε συνεχή επικοινωνία ακόμη και σήμερα μίλησα μαζί της''.

    ''Δεν αντιλαμβάνομαι πού έχουν δημιουργηθεί αυτές οι παρεξηγήσεις. Νομίζω ότι η συνεργασία της Ελλάδας ήταν εξαιρετικά πολύτιμη και αποτελεσματική. Εγώ ο ίδιος ζήτησα από την κ. Μπακογιάννη να κάμει μια σειρά επαφών, τις οποίες έκαμε με πολύ επιτυχία και νομίζω ότι χωρίς την βοήθεια της Ελλάδος δεν θα φτάναμε σε αυτό το αποτέλεσμα'', συμπλήρωσε.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο αθηναϊκός Τύπος προβάλλει ενόχληση σχέσεων Λευκωσίας- Αθηνών και αν κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν προβλήματα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''ρωτάτε τους συναδέλφους σας''.

    Σερώτηση αν είχαμε μια επιτυχία στο Λουξεμβούργο κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''ήταν μια ικανοποιητική κατάληξη''.

    ''Εγώ δεν μιλώ για επιτυχίες, είναι όμως πολύ ικανοποιητική η κατάληξη'', πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες που προβάλλει η τ/κ πλευρά ότι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ιμπραχίμ Γκαμπάρι θα βρίσκεται στην Κύπρο αρχές Ιουλίου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ''ναι, ξέρω ότι είναι προγραμματισμένη αρχές Ιουλίου, η ακριβής ημερομηνία δεν έχει οριστεί ακόμη''.

    [02] Ιακώβου - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο τέως Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική και στρατηγική πάνω στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και μοναδικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κύπρου, του λαού της και κανενός άλλου.

    Πρόσθεσε ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ «υπήρχε συνεχής επαφή» με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία, ήταν «πολύ υποστηρικτική» και σημείωσε οι Υπηρεσίες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών «ήξεραν ακριβώς πως χειριζόμαστε το θέμα» που προέκυψε με το κεφάλαιο 25 της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας από το Λουξεμβούργο όπου έλαβε μέρος στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο Υπουργός διευκρίνισε ότι το θέμα που συζητήθηκε δεν ήταν το περιεχόμενο του κεφαλαίου 25 «έρευνα και τεχνολογία» για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Το θέμα ήταν εξήγησε «ότι μια μεγάλη μερίδα σημαντικών χωρών στις Επιτροπές και στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων είχε τη θέση ότι το κεφάλαιο 25 είναι ένα καθαρά τεχνικό θέμα και συνεπώς δεν μπορούν να γίνουν ούτε πολιτικά σχόλια και δεν μπορούν να συμπεριληφθούν πολιτικές θέσεις μέσα στην κοινή θέση της ΕΕ».

    Η Κυπριακή Δημοκρατία είχε την αντίθετη άποψη, είπε ο κ. Ιακώβου, «τοποθετηθήκαμε ευθαρσώς ότι εμείς έχουμε το δικαίωμα να απαιτούμε από τους εταίρους μας να συμπεριλάβουν πραγματικότητες της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας. Και η πραγματικότητα είναι μία: ότι από τις 2 Οκτωβρίου του 2005 μέχρι σήμερα η Τουρκία όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ, αλλά προκλητικά λέει ότι δεν θα συμμορφωθεί».

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε ο κ. Ιακώβου, έθεσε το θέμα στην Πρόεδρο του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών ως εξής: εάν δεν δεχθείτε αυτή την άποψη τότε δεν θα επιτρέψουμε το άνοιγμα του κεφαλαίου 25. Τελικά αυτό που επιδιώκαμε, δηλαδή το δικαίωμα να εγείρουμε όχι μόνο γι αυτό το κεφάλαιο αλλά για όλα τα κεφάλαια που θα επακολουθήσουν, θέματα συμμόρφωσης της Τουρκίας με τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ το έχουμε πετύχει, είπε.

    Αυτό είναι «ένα μεγάλο επίτευγμα», ανέφερε ο κ. Ιακώβου, προσθέτοντας πως αυτό το «είδαμε αμέσως και στο Συμβούλιο Υπουργών και στο Συμβούλιο Σύνδεσης ΕΕ - Τουρκίας και στη Διακυβερνητική Διάσκεψη».

    Ταυτόχρονα αναφέρθηκε στις δηλώσεις για το θέμα τόσο της Προέδρου του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών όσο και στις δηλώσεις του Επίτροπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ο οποίος είπε πως «αυτή είναι η τελευταία προειδοποίηση προς την Τουρκία. Θα πρέπει να συμμορφωθεί με τις υποσχέσεις που έδωσε'' και ότι''η έκθεση της Επιτροπής για την Τουρκία θα είναι έτοιμη έγκαιρα και η αξιολόγηση της χώρας θα γίνει τον Οκτώβριο». Οσοι ήλπιζαν ότι αυτό το θέμα θα «αναβληθεί νομίζω ότι πρέπει να είναι πολύ απογοητευμένοι'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις της αντιπολίτευσης στην Κύπρο για το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών, ο τέως ΥΠΕΞ είπε ότι «κέρδισε η δική μας άποψη» δηλαδή ότι «έχουμε λόγο να εγείρουμε πολιτικά θέματα σε όλη την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και συνεπώς η κατάληξη είναι πολύ ευνοϊκή για τις θέσεις μας».

    Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού Τύπου ότι υπήρξε ασυνεννοησία μεταξύ του ιδίου και της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη, ο κ. Ιακώβου απάντησε πως «αυτά είναι μυθεύματα» και δεν ευσταθούν και πρόσθεσε πως ήταν σε «συνεχή επαφή με την κυρία Μπακογιάννη, η οποία ήταν απόλυτα υποστηρικτική. Δεν τίθεται κανένα απολύτως θέμα» είπε.

    Ο κ. Ιακώβου κλήθηκε επίσης να σχολιάσει δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου ότι η Κύπρος έχει βασικά χρησιμοποιηθεί από μεγάλες χώρες μέλη της ΕΕ για να εμποδιστεί η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    «Η Κύπρος έχει τη δική της πολιτική, τη δική της στρατηγική πάνω στο θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας και μοναδικός στόχος αυτής της στρατηγικής είναι να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα της Κύπρου, του λαού της και κανενός άλλου», είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως η Ντόρα Μπακογιάννη δεν θα μπορούσε να είχε ξαφνιαστεί από την χρονική στιγμή που η Κύπρος διάλεξε να θέσει τη θέση της στην ΕΕ, η οποία ουσιαστικά συνέπεσε με την επίσκεψή της στην Τουρκία. Ηταν γνωστό ότι στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών θα εσυζητείτο το κεφάλαιο 25 για την Τουρκία συνέχισε και πρόσθεσε πως το συγκεκριμένο θέμα «παρουσιάστηκε για δυο εβδομάδες στην Επιτροπή Διεύρυνσης και στην Επιτροπή Μονίμων Αντιπροσώπων».

    Σε άλλη ερώτηση ο κ. Ιακώβου εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι «οι υπηρεσίες του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών οι οποίες είναι παρούσες μέσα στις Επιτροπές της ΕΕ, ήξεραν ακριβώς πως χειριζόμαστε το θέμα» και πρόσθεσε πως «συνεννόηση υπάρχει με την Ελλάδα σε όλα τα επίπεδα».

    [03] ΕΚ Τουρκία - Ενταξιακή πορεία - Πέτερινγκ - Σουλτς

    Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησαν οι επικεφαλής των δύο μεγαλύτερων πολιτικών ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου δήλωσε ότι είναι ισχυρή απαίτηση των Χριστιανοδημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να αναλάβει η Τουρκία όλες τις υποχρεώσεις της και να κυρώσει το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση.

    Από τη στιγμή που ξεκίνησαν οι συζητήσεις για την επιστήμη και την έρευνα, το θέμα αυτό δεν θα πρέπει να μείνει στο περιθώριο υπογράμμισε ο Γερμανός Ευρωβουλευτής. «Δεν είναι λογικό να διαπραγματευόμαστε με μία χώρα που δεν αναγνωρίζουμε. Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την Κύπρο η οποία είναι μία από τις ''25'' με τις οποίες θα πρέπει να διαπραγματεύεται» είπε ο κ. Πέτερινγκ.

    Πρόσθεσε ότι «εάν η Τουρκία συνεχίσει ν' αρνείται την επικύρωση του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας και να επεκτείνει την τελωνειακή ένωση στην Κύπρο, θα φθάσει κάποια στιγμή που θα χρειασθεί να διακοπούν οι διαπραγματεύσεις».

    Αν και ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή θέμα διακοπής», ωστόσο απευθυνόμενους στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων δήλωσε ότι «είναι μία σκέψη που θα πρέπει να μας απασχολήσει στην συνέχεια, πάρα πολύ σοβαρά».

    Ο κ. Πέτερινγκ έκανε ειδική αναφορά στις διαπραγματεύσεις της Κροατίας και υποστήριξε ότι εφόσον έχει κάνει πολύ σημαντική πρόοδο, θα πρέπει να εξετασθεί ξεχωριστά από την Τουρκία και να μην συνδεθούν τα δύο θέματα.

    Διαχωρισμό μεταξύ Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Τουρκίας έκανε και ο επικεφαλής των Σοσιαλιστών Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος μίλησε για αντίφαση ανάμεσα στην αυστηρότητα προς τις δύο πρώτες χώρες και «μεγάλη γενναιοδωρία» προς την Τουρκία.

    Αναφερόμενος στο πράσινο φως που δόθηκε από το Συμβούλιο στην Τουρκία, είπε χαρακτηριστικά «δεν μπορώ να καταλάβω τη χθεσινή στάση του Συμβουλίου. Το ερώτημα είναι, γιατί οι απαιτήσεις προς την Τουρκία διατυπώθηκαν και πάλι με συμβιβαστικό τρόπο και με καθυστέρηση. Μιλάμε για την ολοκλήρωση της τελωνειακής ενώσεως και την αναγνώριση της Κύπρου που είναι απαραίτητα στοιχεία μίας τέτοιας διεργασίας. Είναι δύσκολο να ερμηνεύσουμε τις κινήσεις αυτές . Θα πρέπει όμως να πούμε ότι η Τουρκία είναι αυτή που θέλει να προσχωρήσει στην Ευρώπη και όχι η Ευρώπη στην Τουρκία. Ως εκ τούτου δεν αντιλαμβάνομαι πως θα προχωρήσει η συνεργασία».

    Ο κ. Σουλτς δήλωσε επίσης ότι ήταν «από την αρχή και συνεχίζει να είναι αντίθετος στην προσχώρηση της Τουρκίας στην Ευρώπη». Χαρακτήρισε τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις προς Βουλγαρία και Ρουμανία πολύ σκληρές και εμμέσως πλην σαφώς έκανε λόγο για διακριτική μεταχείριση.

    «Τους ζητούν συγκεκριμένες προόδους διαφορετικά τις απειλούν με καθυστέρηση. Με μεγάλη ανησυχία βλέπω ότι με την Τουρκία επεξεργάζονται κάποια συμβιβαστική λύση. Δεν θέλω να υπάρχουν δύο μέτρα και σταθμά. Η προθυμία για μία συμβιβαστική λύση με την Τουρκία σε θέματα που δεν πρέπει να υπάρχει συμβιβασμός με ανησυχεί» κατέληξε ο κ. Σουλτς.

    [04] ΕΕ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Δηλώσεις

    Η Τουρκία κινδυνεύει με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων σε περίπτωση που μέσα στους επόμενες μήνες δεν τηρήσει τις υποχρεώσεις της, δήλωσε στο Λουξεμβούργο ο Ολλανδός Υπουργός Εξωτερικών Μπεν Μποτ.

    Σε δηλώσεις που έκανε μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίας των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Μποτ επεσήμανε ότι με την κοινή θέση που υιοθέτησαν χθες οι ''25'' απειλούν ευθέως την Τουρκία με διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων εάν δεν υπάρξουν ορατές αλλαγές από την πλευρά της Αγκυρας μέσα σε μερικούς μήνες.

    Νέες δηλώσεις έκανε και ο Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν στο Λουξεμβούργο αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας του Συμβουλίου Σύνδεσης και της Διακυβερνητικής Διάσκεψης (το άνοιγμα και προσωρινό κλείσιμο του κεφαλαίου ''Ερευνα-Επιστήμη'').

    Ο Φινλανδός Επίτροπος κάλεσε την Αγκυρα να επιτρέψει ''το συντομότερο δυνατόν'' την είσοδο σε λιμάνια και αεροδρόμιά της κυπριακών πλοίων και αεροπλάνων.

    ''Μια αποτυχία της Τουρκίας να εφαρμόσει όλες τις υποχρεώσεις της θα πλήξει τη γενικότερη πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων'', κατέληξε ο κ. Ρεν.

    [05] Αθήνα - Ρουσόπουλος - Ελλάδα - Κύπρο - ΕΕ

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος ερωτηθείς αν η ελληνική κυβέρνηση ήταν ενήμερη για την απόφαση της Λευκωσίας να θέσει βέτο στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ για το άνοιγμα του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ, τόνισε πως «ήταν γνωστές οι κυπριακές θέσεις».

    «Πέραν του πολιτικού επιπέδου και στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσωπειών η Ελλάδα και η Κύπρος βρίσκονται σε στενή συνεργασία», διαβεβαίωσε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι «η ελληνική κυβέρνηση πιστεύει πως η συναίνεση που επιτεύχθηκε στο Συμβούλιο είναι για όλους μας μια θετική εξέλιξη, σε μια εξαιρετικά δύσκολη διαπραγμάτευση» και πρόσθεσε ότι «σε όλη της διάρκεια της διαπραγμάτευσης, η Ελλάδα στήριξε και συνηγόρησε υπέρ των δικαιολογημένων κυπριακών ανησυχιών».

    [06] Τουρκία - Ερντογάν - ΕΕ - Ρεν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Τουρκία ακολουθεί τη διαδικασία ένταξης στην ΕΕ με ειλικρίνεια, σημειώνοντας ότι ''εάν η διαδικασία ελέγχου επισκιαστεί από πολιτικές παραμέτρους, θα αλλάξουμε τη στάση μας''.

    Μιλώντας κατά την αναχώρησή του για την Κροατία, όπου πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη, ο κ. Ερντογάν είπε ότι σε μιαν τέτοια περίπτωση η Τουρκία θα καθορίσει νέες πολιτικές απέναντι στην ΕΕ.

    ''Εκείνοι που θέλουν να γνωρίζουν τί θα είναι αυτές θα πρέπει να θυμηθούν την ενταξιακή διαδικασία της Βρετανίας'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Ερντογάν επίσης απάντησε στις επικρίσεις του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ότι η μεταρρυθμιστική διαδικασία έχει επιβραδυνθεί στην Τουρκία.

    ''Δεν γνωρίζω σε ποια βάση έκανε τις δηλώσεις αυτές ο κ. Ρεν. Εχω δυσκολία να καταλάβω πού το στηρίζει. Εάν το λέει με βάση το πρόγραμμα της ΕΕ, αυτό απλά δεν είναι σωστό. Αλλά εάν μιλά για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, τότε πρόκειται για ζήτημα χρόνου και αλλαγής στάσης. Η αλλαγής στάσης δεν συμβαίνει ανάλογα με το ημερολόγιο'', είπε ο κ. Ερντογάν.

    [07] Τούρκος ΥΠΕΞ - ΕΕ - Κύπρος

    Η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας δεν θα πρέπει να μετατραπεί σε διαδικασία συνομιλιών για το Κυπριακό, δήλωσε ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος συνέδεσε για ακόμη μια φορά τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της Αγκυρας με την άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων.

    Ο κ. Γκιουλ και ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας και Υπουργός Οικονομίας Αλί Μπαμπατζάν επέστρεψαν στην Τουρκία, ενώ συνεχίζονται οι συζητήσεις στην Τουρκία από τα μέσα ενημέρωσης για τα εμπόδια που είναι δυνατόν να ανακόψουν την πορεία της Τουρκίας προς την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση, ύστερα «από το κινέζικο βασανιστήριο της Κύπρου» στο Λουξεμβούργο-όπως το χαρακτήρισε μια τουρκική εφημερίδα.

    Στις πρώτες του δηλώσεις σε τουρκικό έδαφος, ο κ. Γκιουλ μίλησε για την ανάγκη να γίνουν βήματα και από τις δυο πλευρές, μην θέλοντας να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Τουρκία θα κάνει κάποιο βήμα μέχρι τον Οκτώβριο σχετικά με την έγκριση του πρόσθετου πρωτοκόλλου Τουρκίας -ΕΕ.

    [08] ΔΗΣΥ - Μητσόπουλος - Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων - ΕΕ

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του Δημοκρατικού Συναγερμού Τάσος Μητσόπουλος δήλωσε πως το κόμμα του αναγνωρίζει την ύπαρξη θετικών στοιχείων στην απόφαση του Λουξεμβούργου, ωστόσο έκανε λόγο για αδυναμία ουσιαστικής παρέμβασης της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσω των ευρωπαϊκών διαδικασιών, προκειμένου να εξασφαλίσει χειροπιαστά ανταλλάγματα που αφορούν και την εφαρμογή των προνοιών του πρωτοκόλλου, αλλά και την ουσία του Κυπριακού.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τα αποτελέσματα της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, ο κ. Μητσόπουλος είπε πως ο ΔΗΣΥ αναγνωρίζει ως θετικά στοιχεία «την επανάληψη της διακήρυξης της 21ης Σεπτεμβρίου του 2005 και της συμφωνίας της 3ης Οκτωβρίου του 2005, καθώς επίσης την αυστηρή προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προς την Τουρκία για συμμόρφωση της με τις ευρωπαϊκές, συμβατικές της υποχρεώσεις».

    Είπε πως μετά την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων στο Λουξεμβούργο ο Δημοκρατικός Συναγερμός θεωρεί πως «είναι χρήσιμος και επιβεβλημένος ένας γενικότερος προβληματισμός, προκειμένου να δοθεί μια απάντηση στο απλό ερώτημα ποια είναι η κύρια εθνική μας στόχευση και ποιες οι επιμέρους και οι δευτερεύουσες».

    [09] ΔΗΚΟ - Απόφαση Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων

    Το Δημοκρατικό Κόμμα σημειώνει με ικανοποίηση τα αποτελέσματα της Συνόδου του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ αναφορικά με το κοινό κείμενο που αφορά την έναρξη του πρώτου κεφαλαίου των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ σημειώνει ιδιαίτερα "τη συμπερίληψη στο κείμενο παραγράφου που αναφέρει πως η ΕΕ υπογραμμίζει τη σημασία της συμμόρφωσης της Τουρκίας με τη Συμφωνία Σύνδεσης, περιλαμβανομένου του πρόσθετου πρωτοκόλλου και της Τελωνειακής Ενωσης, όπως επίσης και της Εταιρικής Σχέσης".

    "Με την κοινή δήλωση οι 25 προειδοποιούν αυστηρά την Τουρκία ότι η πλήρης εφαρμογή των υποχρεώσεών της και των δεσμεύσεων της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας θα επηρεάσει τη συνολική πρόοδο των διαπραγματεύσεων για ένταξη στην ΕΕ. Με την κοινή δήλωσή τους οι 25 στέλλουν ξεκάθαρο μήνυμα προς την Τουρκία ότι μέχρι τον ερχόμενο Οκτώβριο θα πρέπει να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της", προσθέτει το ΔΗΚΟ.

    [10] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - Απόφαση Συμβουλίου Υπουργών

    Η απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων του Λουξεμβούργου αποτελεί σαφή και ύστατη προειδοποίηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης προκειμένου να συμμορφωθεί η Τουρκία με τις υποχρεώσεις που ανέλαβε με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου 2005, δήλωσε ο Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΣ ΕΔΕΚ Αντώνης Κουταλιανός.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις στα γραφεία του Κινήματος σχετικά με την απόφαση του Συμβουλίου, ο κ. Κουταλιανός είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να διασαφηνίσουν ότι στο επόμενο στάδιο ελέγχου της Τουρκίας εντός του 2006 δεν πρόκειται να επιδείξουν καμμιά στάση ανοχής και ότι θα ασκήσουν το δικαίωμα αρνησικυρίας για να ανακόψουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    "Παρά το συμβιβαστικό της χαρακτήρα, η απόφαση αποτυπώνει την εξάντληση της υπομονής της ΕΕ και συνιστά μιαν τελευταία ευκαιρία για την Τουρκία για να συμμορφωθεί με βάση τους κανόνες συμπεριφοράς της Ενωσης. Τόσο η δήλωση Ολι Ρεν όσο και η επανάληψη της αντιδήλωσης αποτελούν μηνύματα τα οποία η Τουρκία οφείλει να λάβει, διαφοροποιώντας δραστικά τη μέχρι τώρα προκλητικά αρνητική της στάση", πρόσθεσε.

    [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Διαβεβαίωση νέων Υπουργών

    Με στόχο την ανανέωση της κυβερνητικής δυναμικής και κυρίως την επιτάχυνση των προσπαθειών για υλοποίηση των κυβερνητικών προτεραιοτήτων και όλων γενικά των δεσμεύσεων που ανέλαβε η κυβέρνησή του ενώπιον του λαού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος προέβη στο διορισμό των νέων Υπουργών, όπως ανέφερε ο ίδιος μετά την τελετή διαβεβαίωσης των νέων Μελών του Υπουργικού Συμβουλίου.

    ''Οι απελθόντες Υπουργοί ανταποκρίθηκαν με ευσυνειδησία στα καθήκοντα τους και συνέβαλαν με αποτελεσματικότητα στην κοινή προσπάθεια για προώθηση και επίτευξη των στόχων της κυβέρνησης'', δήλωσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ομως, όπως ανέφερε, προκειμένου να δοθεί νέα δυναμική, νέα οράματα, νέα σχέδια, διαφοροποιημένες νοοτροπίες και νέες μορφές λειτουργίας για την πιο αποτελεσματική υλοποίηση και εφαρμογή των κοινών στόχων, αποφάσισε τον ανασχηματισμό και προέβη σε αυτόν αφού διαβουλεύθηκε με όλα τα συγκυβερνώντα κόμματα.

    ''Οι νέοι Υπουργοί, όπως και οι παραμένοντες, θα πρέπει πάντα να θυμούνται και ποτέ να μην λησμονούν, ότι είναι Υπουργοί σε μια ημικατεχόμενη πατρίδα, που αναζητεί το δίκαιό της και που αγωνίζεται για τη δικαίωσή της'', είπε ο Πρόεδρος.

    ''Σε αυτή την αναζήτηση και σε αυτό τον αγώνα, υποτάσσονται όλοι και όλα'', τόνισε και συνέχισε: ''Δίνουμε τον αγώνα αυτό με συνέπεια, υπευθυνότητα και, προπάντων, διεκδικητικότητα και ο αγώνας αυτός, όπως φάνηκε και χθες, αποδίδει''.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι ''όλοι και όλα οφείλουν να συγκλίνουν στην επίτευξη του υπέρτατου στόχου μας, που είναι η προάσπιση της δημοκρατίας, η δικαίωση της πατρίδας μας και η επανένωση του λαού και της χώρας μας, μέσα από μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του εθνικού μας θέματος''.

    ''Ο κάθε Υπουργός'', συνέχισε, ''δεν είναι μόνον ένας υπηρέτης των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, αλλά και ένας προασπιστής των δικαίων και δικαιωμάτων της αγωνιζόμενης πατρίδας μας.

    Η τελετή διαβεβαίωσης ενώπιον του Προέδρου έγινε στο Προεδρικό Μέγαρο παρουσία του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, των Υπουργών οι οποίοι δεν αντικαθίστανται, του Υφυπουργού παρά τω Προέδρω Χριστόδουλου Πασιαρδή και των συζύγων των νέων Υπουργών.

    Μετά την ολοκλήρωση των διαβεβαιώσεων, λαμβάνοντας, το λόγο εκ μέρους των νέων Υπουργών της κυβέρνησης Παπαδοπούλου, ο Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που τους έκανε να τους διορίσει ως Μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου και τον διαβεβαίωσε ότι θα αναλώσουν τις δυνάμεις τους προς εκτέλεση των εργασιών της κυβέρνησης κατά τρόπο εύρυθμο και αποδοτικό προς το καλό της πατρίδας.

    ''Θα ήθελα, εκ μέρους των νέων Μελών του Υπουργικού Συμβουλίου'', είπε ο κ. Κλόκκαρης απευθυνόμενος στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ''να σας ευχαριστήσουμε θερμά για την εμπιστοσύνη σας στο πρόσωπό μας''.

    ''Η επιλογή σας αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για εμάς'', είπε ο νέος Υπουργός Αμυνας, διαβεβαιώνοντας τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο πως θα προσπαθήσουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες του και της πολιτικής του.

    ''Εχουμε πλήρη συναίσθηση του βάρους των ευθυνών που απορρέουν από την ανάληψη των καθηκόντων μας και έχουμε πλήρη επίγνωση ότι η πατρίδα μας διέρχεται μία ιδιαίτερα ευαίσθητη περίοδο, με την Τουρκία να διατηρεί εχθρική στάση έναντί μας'', δήλωσε ο κ. Κλόκκαρης, τονίζοντας πως ''είναι αδήριτη ανάγκη η εκτέλεση των εργασιών της κυβέρνησης κατά τρόπο εύρυθμο και αποδοτικό προς το καλό της πατρίδας μας''.

    Οι νέοι Υπουργοί μετέβησαν στη συνέχεια στα Υπουργεία τους για να παραλάβουν από τους προκατόχους τους και να αναλάβουν τα νέα καθήκοντά τους. Ο νέος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης: Σοφοκλής Σοφοκλέους έχει ήδη παραλάβει, από την περασμένη Παρασκευή, το Υπουργείο του από τον απερχόμενο Υπουργό Δώρο Θεοδώρου.

    Αλλαγές, πλην αυτής στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, γίνονται με τον ανασχηματισμό στο Υπουργείο Αμυνας, όπου ο κ. Κλόκκαρης παρέλαβε από τον Κυριάκο Μαυρονικόλα, στο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος όπου ο Φώτης Φωτίου παρέλαβε από τον Τίμη Ευθυμίου, στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο Αντώνης Μιχαηλίδης παρέλαβε από τον Γιώργο Λιλλήκα, ο οποίος στο νέο κυβερνητικό σχήμα αναλαμβάνει το Υπουργείο Εξωτερικών από τον Γιώργο Ιακώβου.

    Ανέλαβαν χθες επίσης οι Υπουργοί Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου από τον Χρίστο Ταλιαδώρο, και Υγείας Χάρης Χαραλάμπους από τον Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    Μετά την τελετή της νενομισμένης διαβεβαίωσης, το κυβερνητικό σχήμα διαμορφώνεται ως εξής: Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης, Υπουργός Γεωργίας Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως Σοφοκλής Σοφοκλέους, Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Μιχαηλίδης, Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Λιλλήκας, Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Αντώνης Βασιλείου, Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου, Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου και Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους.

    [12] Υπουργείο Αμυνας - Τελετή παράδοσης

    Τη διαβεβαίωση ότι θα αναλώσει όλες του τις δυνάμεις στην προσπάθεια ενίσχυσης της αμυντικής θωράκισης της Κύπρου, έτσι ώστε η Εθνική Φρουρά να αποτελεί μια αξιόπιστη αποτρεπτική δύναμη, η οποία θα συμβάλει και στην εμπέδωση του αισθήματος της ασφάλειας του λαού, έδωσε ο νέος Υπουργός Αμυνας Φοίβος Κλόκκαρης παραλαμβάνοντας χθες το Υπουργείο Αμυνας από τον απερχόμενο Υπουργό Κυριάκο Μαυρονικόλα.

    Παραδίδοντας το Υπουργείο Αμυνας, ο κ. Μαυρονικόλας χαρακτήρισε τον κ. Κλόκκαρη ως τον αξιότερο που μπορούσε να αναλάβει το Υπουργείο Αμυνας και εξέφρασε σιγουριά τόσο για τη διαδρομή του νέου Υπουργού όσο και για τη συνέχεια που θα δώσει σε θέματα σημαντικά που αφορούν την άμυνα του τόπου.

    Μιλώντας κατά την τελετή παράδοσης - παραλαβής του Υπουργείου Αμυνας, στην παρουσία του Αρχηγού της ΕΦ Αντιστράτηγου Κωνσταντίνου Μπισμπίκα και του προσωπικού του Υπουργείου, ο κ. Κλόκκαρης είπε ότι αποτελεί ''πολύ μεγάλη τιμή'' για τον ίδιο η ανάληψη των καθηκόντων του Υπουργού Αμυνας της ημικατεχόμενης Κύπρου αλλά και ταυτόχρονα ''μεγάλη πρόκληση'', στην οποία, όπως είπε, θα προσπαθήσει να ανταποκριθεί.

    ''Διακατέχομαι από αισθήματα μεγάλης συγκίνησης που βρίσκομαι στον γνώριμο χώρο του Υπουργείου Αμυνας αλλά διακατέχομαι κυρίως με αισθήματα πολύ μεγάλης ευθύνης γιατί ο τομέας του Υπουργείου Αμυνας αφορά την ασφάλεια και την επιβίωση της πατρίδας μας, η οποία παρά την ένταξη της στην ΕΕ και παρά τη δρομολόγηση ένταξης της Τουρκίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα ασφάλειας, να αντιμετωπίζει την επιθετικότητα και την αδιαλλαξία της Τουρκίας'', είπε ο κ. Κλόκκαρης.

    Για το λόγο αυτό, συνέχισε, είναι αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η προσπάθεια για ενίσχυση της αμυντικής μας θωράκισης και θα αναλώσω όλες τις δυνάμεις μου σε αυτή την προσπάθεια.

    [13] Υπουργείο Γεωργίας - Τελετή παράδοσης

    Στόχος μας, δήλωσε χθες ο νέος Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Φώτης Φωτίου, είναι η υλοποίηση του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας τους επόμενους 20 μήνες.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης του Υπουργείου Γεωργίας από τον απερχόμενο Υπουργό Τίμη Ευθυμίου είπε πως με αισθήματα συγκίνησης, αλλά και ευθύνης αναλαμβάνει το Υπουργείο Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος.

    ''Σημαντικός και βασικός μας στόχος είναι πάνω απ' όλα η εξυπηρέτηση του πολίτη, η εξυπηρέτηση του αγρότη, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής της υπαίθρου, η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής μέσα από ένα αναβαθμισμένο περιβάλλον και νομίζω ότι όλοι μας εδώ θα εργαστούμε σκληρά για να δώσουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο'', πρόσθεσε.

    ''Θέλω να διαβεβαιώσω τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που μου έχει κάνει την τιμή να με συμπεριλάβει σε αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, αλλά και τον κυπριακό λαό ότι θα δώσω τον καλύτερο μου εαυτό. Θα εργαστώ σκληρά, επαγγελματικά για να φανώ αντάξιος των προσδοκιών τους και της εμπιστοσύνης τους'', υπογράμμισε.

    Ο κ. Φωτίου ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την τιμή που του έκανε, αλλά ευχαρίστησε και τον απερχόμενο Υπουργό Γεωργίας για το έργο που έχει επιτελέσει.

    ''Αυτό το έργο είναι που θα συνεχίσουμε. Θα συνεχίσουμε ακριβώς την υλοποίηση των στόχων που έχετε βάλει εδώ'', είπε.

    ''Εχεις βάλει το πήχη πολύ ψηλά και αυτό κάνει και το δικό μας έργο πιο δύσκολο. Να είσαι σίγουρος ότι θα σε ενοχλούμε γιατί θα χρειαστούμε τη βοήθεια σας και όλες αυτές τις εμπειρίες που έχεις αποκτήσει όλα αυτά τα χρόνια. Σε ευχαριστώ πραγματικά'', πρόσθεσε ο κ. Φωτίου, απευθυνόμενος προς τον απερχόμενο Υπουργό Γεωργίας.

    Ο απερχόμενος Υπουργός Γεωργίας καλωσορίζοντας το νέο Υπουργό είπε πως είναι απόλυτα βέβαιος ότι το έργο που θα επιδείξει ο νέος Υπουργός θα περάσει και θα καλύψει το έργο το οποίο έγινε τα προηγούμενα χρόνια.

    ''Εξάλλου, είναι και αυτός ο στόχος ενός ανασχηματισμού, να αναλαμβάνουν κάποια άτομα τα οποία θα είναι σε θέση όχι μόνο να κατέχουν ένα πολιτειακό αξίωμα αλλά μέσα από την εργατικότητα και δόξα τω θεώ, τα διαθέτει αυτά ο Φώτης να αποδείξει και να δείξει το έργο το οποίο περιμένει ο αγροτικός κόσμος'', πρόσθεσε.

    [14] Υπουργείο Εμπορίου - Τελετή παράδοσης

    Ως σημαντικότατο για την οικονομία του τόπου, που αποτελεί εθνικό κεφάλαιο, θεωρεί το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ο νέος Υπουργός Αντώνης Μιχαηλίδης, αφού όπως σημείωσε χθες ''ότι πετύχει το Υπουργείο Εμπορίου έχει αντανάκλαση στην γενικότερη οικονομία του τόπου''.

    Μιλώντας στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού από τον απελθόντα και νυν Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Λιλλήκα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως ''στόχος μας όλων είναι να δουλέψουμε μαζί με τους διευθυντές μέχρι τον τελευταίο λειτουργό του Υπουργείου στον κοινό αγώνα, έργο και να βεβαιωθούμε ότι ο τομέας του προγράμματος της συγκυβέρνησης που αφορά στο Υπουργείο θα βρει την καταλληλότερη έκφραση του και θα συμπληρωθεί με απόλυτη επιτυχία, εύχομαι προ της ολοκλήρωσης της παρούσας κυβέρνησης''.

    Πρέπει να πω, συνέχισε, ότι τα κεφάλαια είναι πάρα πολλά και χρειάζονται γρήγορες, σωστές και πλέον κατάλληλες αποφάσεις σε διάφορους χρήσιμους τομείς που εμπίπτουν στις αρμοδιότητες και τα προγράμματα του Υπουργείου.

    ''Ο χρόνος που απομένει σε εμάς μέχρι την λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης δεν είναι και ιδιαίτερα πολύς γι αυτό θα πρέπει όλοι μαζί να εργαστούμε σκληρά για το εναπομείναν χρονικό διάστημα για να βεβαιωθούμε ότι το έργο μας θα ολοκληρωθεί με επιτυχία'', συμπλήρωσε.

    Ο κ. Λιλλήκας απευθυνόμενος στους λειτουργούς του Υπουργείου Εμπορίου τους είπε πως ''μαζί ανοίξαμε πολλούς δρόμους και νέους ορίζοντες σε σημαντικούς τομείς που θα επηρεάσουν την οικονομία μακροπρόθεσμα και θέλω να σας ευχαριστήσω θερμά''.

    Σημείωσε πως ''κανένας δεν μπορεί να πετύχει μόνος του'', προσθέτοντας πως ''η επιτυχία είναι συλλογική προσπάθεια και ό,τι πετύχαμε το πετύχαμε χάρις στην δική σας εργατικότητα και βοήθεια και σας είμαι πραγματικά ευγνώμονας''.

    ''Αναλαμβάνοντας το Υπουργείο σας είπα ότι μπορείτε να με φωνάζετε και να με αποκαλείτε Γιώργο και το εννοούσα θέλοντας να σας αποδείξω ότι η πόρτα μου είναι πάντα ανοικτή. Σας είχα επίσης πει ότι δεν κάνω διακρίσεις με βάση τις ιδεολογίες ή τις πολιτικές, κομματικές πεποιθήσεις των λειτουργών. Τρία χρόνια μετά εσείς θα με κρίνετε και ελπίζω να ήμουν όπως προσπάθησα δίκαιος με όλους. Νιώθω ότι αφήνω ένα σημαντικό μέρος του εαυτού μου πίσω σε αυτό το Υπουργείο. Νιώθω ότι έκαμα φίλους σε αυτό το Υπουργείο και ελπίζω έτσι να νιώθετε κι εσείς για μένα'', είπε ο κ. Λιλλήκας.

    [15] Υπουργείο Εργασίας - Τελετή παράδοσης

    Ο νέος Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Αντώνης Βασιλείου, ανέλαβε χθες τα καθήκοντά του, τονίζοντας ότι θα καταβάλει όλες του τις δυνάμεις για να φανεί άξιος συνεχιστής του προκατόχου του και για την ολοκλήρωση του προγράμματος διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Σε ομιλία στη σύντομη τελετή παράδοσης στο Υπουργείο Εργασίας, ο απελθών Υπουργός Εργασίας Χρίστος Ταλιαδώρος συνεχάρη τον κ. Βασιλείου, τον οποίο χαρακτήρισε ''ικανό επιστήμονα, ο οποίος καταξιώθηκε με την πολύπλευρη και επιτυχημένη δραστηριοποίησή του στον πολιτικό και κοινωνικό τομέα''.

    ''Γνωρίζοντας την ικανότητα και εμπειρία του είμαι βέβαιος ότι θα πετύχει στην αποστολή του. Του το εύχομαι ολόψυχα'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Ταλιαδώρος, ''ο νέος Υπουργός θα βοηθηθεί στο έργο του γιατί έχουμε καλύψει μεγάλο δρόμο σε σημαντικά θέματα όπως η μεταρρύθμιση του Σχεδίου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το νομοσχέδιο για τα ωράρια των καταστημάτων, ο εκσυγχρονισμός των Δημόσιων Υπηρεσιών Απασχόλησης και η Στρατηγική Απασχόλησης Αλλοδαπών''.

    Στην δική του ομιλία, ο νέος Υπουργός Εργασίας ευχαρίστησε τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ''ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να δικαιώσω αυτήν του την επιλογή''.

    Απευθυνόμενος προς τον κ. Ταλιαδώρο, ο κ. Βασιλείου είπε πως η μακρόχρονη πείρα και προσφορά του στο Υπουργείο ''ήταν θετική από όλες τις απόψεις''.

    [16] Υπουργείο Υγείας - Τελετή παράδοσης

    Εθνικό θέμα θεωρεί τον τομέα της υγείας ο νέος Υπουργός Υγείας Χάρης Χαραλάμπους, ο οποίος υπόσχεται να εργαστεί σε συνεργασία με το Γενικό Διευθυντή, τα διευθυντικά στελέχη και όλο το προσωπικό του Υπουργείου για «να φέρουμε σε πέρας τη δύσκολη πράγματι αποστολή την οποία έχουμε».

    Μιλώντας χθες στο πλαίσιο της τελετής παράδοσης του Υπουργείου Υγείας από τον απερχόμενο Υπουργό Ανδρέα Γαβριηλίδη, στο νέο Υπουργό, ο κ. Χαραλάμπους είπε επίσης πως οι υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας πρέπει να συμβαδίζουν με την εξέλιξη της κοινωνίας, «να είναι έναν σύγχρονο σύστημα και να εκπέμπει ανθρωπισμό σε όλο του το εύρος».

    Εξάλλου στην ομιλία του κατά την τελετή, που έγινε το γραφείο του Υπουργού, στην παρουσία ανώτερων αξιωματούχων και άλλων στελεχών του Υπουργείου Υγείας, ο απερχόμενος Υπουργός συγχάρηκε το νέο Υπουργό και τον διαβεβαίωσε ότι θα είναι πάντοτε στη διάθεσή του όποτε τον χρειαστεί.

    Εξέφρασε εξάλλου ευχαριστίες προς το Γενικό Διευθυντή, το ανώτερο προσωπικό και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του Υπουργείου Υγείας για την οποιαδήποτε βοήθεια του έχουν παράσχει «για να μπορέσουμε να επιτύχουμε αυτά τα οποία έχουμε επιτύχει».

    Επίσης ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους Υπουργούς «για την εποικοδομητική συνεργασία που είχαμε αυτό το διάστημα» καθώς και τον Πρόεδρο της Βουλής καθώς και ολόκληρο το Σώμα «για την εποικοδομητική και πάλι συνεργασία που είχαμε στην αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων, ιδιαίτερα στον τομέα της νομοθεσίας».

    [17] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Τελετή παράδοσης

    Ο νέος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής ανέλαβε χθες τα νέα του καθήκοντα σε ειδική τελετή στην παρουσία του απερχόμενου Εκπροσώπου Γιώργου Λιλλήκα, του Διευθυντή του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και εκπροσώπων των μέσων ενημέρωσης.

    Αναλαμβάνοντας τα ηνία ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο Γιώργος Λιλλήκας θήτευσε και σε αυτή την καίρια θέση με πολλή δεξιότητα και αποτελεσματικότητα και πρόσθεσε πως συναισθάνεται πλήρως το βάρος των πρόσθετων ευθυνών που επωμίζεται από σήμερα.

    Ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε τους δημοσιογράφους για τη συνεργασία αυτούς τους πέντε περίπου μήνες που εκτελούσε καθήκοντα Κυβερνητικού Εκπροσώπου και εξέφρασε την ευαρέσκεια του γιατί «με τις ερωτήσεις αλλά και την όλη στάση σας με βοηθήσατε να εκτελέσω τα καθήκοντά μου με τον καλύτερο δυνατό τρόπο», ενώ απολογήθηκε εάν σε κάποιους κατά καιρούς ύψωσε λίγο τον τόνο της φωνής, κάτι που απέδωσε στο πάθος που συνηθίζει να βάζει σε κάθε εργασία που αναλαμβάνει.

    «Ελπίζω από πλευράς μου να ανταποκρίθηκα ή να βοήθησα και εγώ με τον τρόπο μου στην εκτέλεση του δικού σας λειτουργήματος και σίγουρα ως Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δεν θα σας ξανασυναντήσω, όμως θα σας συναντώ υπό άλλη ιδιότητα και ελπίζω ότι η συνεργασία που είχαμε θα συνεχίσει», είπε ο κ. Λιλλήκας στους δημοσιογράφους.

    Στη συνέχεια ο κ. Λιλλήκας ευχαρίστησε την ηγεσία και τους λειτουργούς του ΓΤΠ, για τη βοήθεια αυτό το χρονικό διάστημα, κατά το οποίο δεδομένου διατηρούσε και το λειτούργημα του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. «Χωρίς την δική τους βοήθεια δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω», είπε.

    [18] Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Εκθεση

    Την ικανοποίησή τους για την έκθεση του Κύπριου Ευρωβουλευτή Αδάμου Αδάμου αναφορικά με το σχεδιασμό ετοιμότητας και αντίδρασης σε πανδημία γρίπης στην ΕΕ εξέφρασαν στην πλειοψηφία τους τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που συμμετείχαν στη σχετική συζήτηση στην Ολομέλεια.

    Η Εκθεση πραγματεύεται σύμφωνα με τον εισηγητή, ο οποίος άνοιξε τη συζήτηση, ένα θέμα, «η επίκαιρη φύση και σημαντικότητα του οποίου βρίσκει τη πλειοψηφία από μας σε συμφωνία. Αυτός πιστεύω ότι ήταν και ο κύριος λόγος για τον οποίο δεν κατατέθηκαν τροπολογίες στην Ολομέλεια», ανέφερε.

    [19] Μάτσης - ΕΕ - Συνάντηση με Δήμα

    Συνάντηση με τον Κοινοτικό Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα είχε χθες στο Στρασβούργο ο Κύπριος Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκης Μάτσης.

    Οπως αναφέρει ανακοίνωση του κ. Μάτση, στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκαν τα ζητήματα που αφορούν τις αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον από την αύξηση της θερμοκρασίας, την πρόληψη και αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών κατά τις θερινές περιόδους, ιδιαιτέρως στις χώρες της Μεσογείου, και τους πρακτικούς τρόπους δράσης σε επίπεδο Επιτροπής και σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προκειμένου να ενεργοποιηθεί σταδιακά μια πολιτική και μια στρατηγική στους τομείς του περιβάλλοντος που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ποιοτικής ζωής του Ευρωπαίου πολίτη.

    [20] Ευρωκοινοβούλιο - Τριανταφυλλίδης - Ανεργία των νέων

    Ικανοποιημένος δηλώνει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης για τις πρωτοβουλίες που παίρνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο ζήτημα της καταπολέμησης της ανεργίας και της προώθησης μέτρων για την απασχόληση των νέων.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο κ. Τριανταφυλλίδης, για το ζήτημα της ανεργίας, το οποίο χαρακτηρίζει ως ''κρίσιμο κοινωνικό θέμα'', τα μέτρα που προτείνονται θα πρέπει ''να εφαρμοστούν με γνώμονα την κοινή λογική και το κοινωνικό συμφέρον''.

    Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Τριανταφυλλίδη για τα μέτρα που προτίθεται να πάρει η Επιτροπή για να καταπολεμήσει την ανεργία στη νεολαία, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για την Απασχόληση, τις Κοινωνικές Υποθέσεις και τις Ισες Ευκαιρίες Βλάντιμιρ Σπίντλα δήλωσε ότι ''η σημασία της απασχόλησης των νέων αναγνωρίστηκε στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων''.

    [21] Ευρωκοινοβούλιο - Αδάμου - Παλαιστίνιοι - Ισραηλινές επιδρομές

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου, εκ μέρους της Αντιπροσωπείας για τις Σχέσεις Ευρωκοινοβουλίου με το Παλαιστινιακό Νομοθετικό Συμβούλιο, καταδικάζει τις εκτοξεύσεις ρουκετών από παλαιστινιακές οργανώσεις οι οποίες έχουν σαν στόχο άμαχους Ισραηλινούς πολίτες και καλεί την κυβέρνηση του Ισραήλ να τερματίσει αμέσως τις επιθέσεις και τις δολοφονίες αμάχων στη Λωρίδα της Γάζας.

    Ταυτοχρόνως, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή στην οποία ο κ. Αδάμου αναφέρεται στην κατάσταση που επικρατεί τις τελευταίες ημέρες στη Λωρίδα της Γάζας, η Αντιπροσωπεία ''απευθύνει έκκληση προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να παρέμβει, ούτως ώστε να συνεχιστεί η ειρηνευτική διαδικασία και να τερματιστούν τα εγκλήματα πολέμου που εξακολουθούν να συντελούνται μπροστά στα μάτια ολόκληρου του κόσμου''.

    [22] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ετήσια Γενική Συνέλευση ΟΕΒ

    Η διατήρηση της εργατικής ειρήνης είναι απαραίτητος παράγοντας για τη διατήρηση και αύξηση της παραγωγής και της παραγωγικότητας και της συνεχούς οικονομικής ανάπτυξης και οικονομικής σταθερότητας, γι αυτό θλίβομαι για τις πρόσφατα αυξανόμενες απειλές εργατικής αναταραχής και απεργιακών συγκρούσεων, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η μακρά και λαμπρή παράδοση καλών εργατικών σχέσεων στην Κύπρο και σεβασμού των κανόνων επίλυσης των διαφορών με συναίνεση, κατανόηση και αλληλοσεβασμό, θα επικρατήσουν για το καλό τόσο των εργοδοτών όσο και των εργοδοτούμενων.

    Πρόσθεσε πως ο αλαζονικός συνδικαλισμός όσο και η εργοδοτική αυθαιρεσία είναι δύο πληγές εξίσου επικίνδυνες, γιατί και οι δύο πλήττουν εξίσου τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργοδοτούμενους.

    Είπε πως για την Κυβέρνηση, η εξυγίανση και το νοικοκύρεμα των δημοσίων οικονομικών είναι ψηλά στις προτεραιότητές της, γιατί μια οικονομία δεν μπορεί να αναπτυχθεί σε υγιείς και σωστές βάσεις, αν έχει υψηλό δημοσιονομικό έλλειμμα και υψηλό δημόσιο χρέος.

    [23] ΟΕΒ - Γενική Συνέλευση - Κρανιδιώτης

    Μήνυμα προς το κράτος για στήριξη των επιχειρήσεων έστειλε χθες βράδυ από το βήμα της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βύρων Κρανιδιώτης, καλώντας την κυβέρνηση να διακηρύξει ότι η επιχειρηματική δραστηριότητα είναι ευπρόσδεκτη και ότι η πραγματοποίηση κέρδους δεν είναι έγκλημα, αλλά αντίθετα το κίνητρο για νέες επενδύσεις.

    ''Εχουμε πολύ καιρό να ακούσουμε έστω και μια δήλωση στήριξης της κυπριακής επιχείρησης από οποιονδήποτε. Δυστυχώς, παρατηρούμε ότι, ενώ αγωνιζόμαστε για αλλαγή νοοτροπίας σε βασικά και καίρια θέματα στρατηγικής της μελλοντικής οικονομικής πορείας μας, συναντούμε απέναντι μας νοοτροπίες ακατανόητες'', ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης.

    Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ έκανε αναφορά στην πρόσφατη αντίδραση των συντεχνιών στην εφαρμογή της πολιτικής του κράτους για περιορισμό των νέων θέσεων εργασίας στο δημόσιο. Αυτή η αντίδραση, είπε, δείχνει μια νοοτροπία παρωχημένων εποχών, βάσει της οποίας είναι περίπου ''κεκτημένο δικαίωμα'', η απασχόληση και η συνεχής προαγωγή στο δημόσιο.

    [24] Κύπρος - Αντίγκουα και Μπαρμπούντα - Συμφωνία Εμπορικής Ναυτιλίας

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Αντίγκουα και Μπαρμπούντα Πρέσβης Τζον Ουίλιαμ Ας υπέγραψαν στις 9 Ιουνίου στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Κύπρου διμερή συμφωνία Εμπορικής Ναυτιλίας.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με βάση τη Συμφωνία οι δύο χώρες αναλαμβάνουν την προώθηση της συμμετοχής των πλοίων τους στη μεταφορά αγαθών και να συνεργαστούν στην εξάλειψη κάθε εμποδίου στην ανάπτυξη του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ τους. Επίσης, κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα παρέχει στα πλοία του άλλου την ίδια μεταχείριση την οποία παρέχει στα δικά του πλοία.

    [25] Κυπριακές Αερογραμμές - Πιλότοι - Στάση εργασίας

    Σε προειδοποιητική στάση εργασίας -διάρκειας μιας ώρας- κατέρχονται σήμερα οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών, διαμαρτυρόμενοι ''για το τι συμβαίνει στη μητρική εταιρεία και για τις περίεργες αποφάσεις'', όπως τις χαρακτήρισε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντεχνίας Πιλότων (ΠΑΣΥΠΙ) Τάσος Χριστοφίδης, διατυπώνοντας το αίτημα των πιλότων ''για ενίσχυση της μητρικής εταιρείας και για λήψη σωστών αποφάσεων, για να πάει μπροστά η εταιρεία''.

    ''Πρόκειται για στάση εργασίας, η οποία θα διαρκέσει μία ώρα -από τις 10:30 το πρωί μέχρι τις 11:30- και δεν έχει στόχο να εκδικηθεί οιονδήποτε ή να θυματοποιήσει τους επιβάτες'', ανέφερε ο κ. Χριστοφίδης, διευκρινίζοντας πως από αυτή ''μόνο μια πτήση επηρεάζεται για 25 λεπτά''.

    Η πτήση αυτή είναι η CY346 από τη Λάρνακα προς το Λονδίνο, η οποία είναι προγραμματισμένη να αναχωρήσει στις 11:05 το πρωί και αναμένεται να αναχωρήσει με κάποια μικρή καθυστέρηση.

    ''Στόχος μας'', είπε ο κ. Χριστοφίδης, ''είναι να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη για τις τελευταίες αποφάσεις και τις εξελίξεις που δρομολογούνται στις Κυπριακές Αερογραμμές''.

    [26] Χρηματιστήριο - Μεγάλη πτώση

    Οι αυξημένες πιέσεις που δέχτηκαν στην πλειοψηφία τους οι μετοχικοί τίτλοι, επέφεραν σημαντική πτώση στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, στη χθεσινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης ωθούμενος προς τα κάτω, κυρίως από τις μετοχές των τραπεζών, κατέγραψε μεγάλη πτώση της τάξης του 3,21%, υποχωρώντας στις 2.309,71 μονάδες. Μειωμένος, σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, ήταν και ο όγκος των συναλλαγών, ο οποίος ανήλθε στα τρία εκατομμύρια λίρες.

    Εξίσου σημαντική πτώση σε ποσοστό 3,25% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος υποχώρησε στις 784,44 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 14 June 2006 - 14:23:09 UTC