Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ
  • [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

  • [01] ΚΥΠΡΟΣ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ - ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ

    Ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών της Βουλγαρίας Ιβάιλο Γκεόργκιεφ Κάλφιν δήλωσε σήμερα ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και να αγγίζουν όλα τα θέματα που είναι σημαντικά, προσθέτοντας ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει την ακεραιότητα και ενότητα της Κύπρου.

    Μιλώντας ύστερα από συνομιλίες στη Λευκωσία με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, ο Βούλγαρος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό να βρίσκεται η Τουρκία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, αλλά επεσήμανε ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εκπληρώσει όλες της τις υποχρεώσεις προς την ΕΕ.

    Σήμερα, θα υπογραφεί μεταξύ Κύπρου και Βουλγαρίας συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης, η οποία θα προστατεύει τους Βούλγαρους και τους Κύπριους που εργάζονται στην Κύπρο και τη Βουλγαρία αντίστοιχα σε θέματα κοινωνικών ασφαλίσεων.

    Ο κ. Ιακώβου είπε ότι ``η Κύπρος και η Βουλγαρία έχουν άριστες σχέσεις και τώρα που η Βουλγαρία θα ενταχθεί στην ΕΕ από 1ην Ιανουαρίου 2007, θα είμαστε εταίροι και συνεπώς θα προσφερθούν πολλές ευκαιρίες πιο στενής συνεργασίας των δύο χωρών``.

    ``Η Βουλγαρία έχει υποστηρίξει την Κύπρο για πάρα πολλά χρόνια και φυσικά η Κυπριακή Δημοκρατία ανταπόδωσε την υποστήριξη στην ενταξιακή προοπτική και πορεία της Βουλγαρίας``, πρόσθεσε.

    Ανέφερε ότι ο κ. Κάλφιν έχει ήδη συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και ότι ο ίδιος είχε διαβουλεύσεις με τον Βούλγαρο Υπουργό στο Υπουργείο Εξωτερικών, κατά τις οποίες κάλυψαν το Κυπριακό, την πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, τις υποχρεώσεις της Τουρκίας έναντι της ΕΕ, τα θέματα των Δυτικών Βαλκανίων, τα τελευταία γεγονότα στο Μαυροβούνιο, το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου, και ευρύτερα διεθνή προβλήματα, όπως το Μεσανατολικό, το Ιράν και άλλα.

    Ο κ. Κάλφιν είπε ότι ``είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με τις εποικοδομητικές και καρποφόρες μας συνομιλίες`` με τον κ. Ιακώβου, προσθέτοντας ότι διαπιστώθηκαν ``πολύ κοντινές θέσεις`` σε πολλά ζητήματα.

    Επίσης, ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για την υποστήριξή της προς την πορεία ένταξης της Βουλγαρίας στην ΕΕ, σημειώνοντας ότι ``η εμπειρία σας ήταν πολύ σημαντική για μας, τώρα η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ και η φιλική προς τη Βουλγαρία φωνή της Κύπρου στην ΕΕ είναι πολύ ενθαρρυντική``.

    ``Φυσικά η Βουλγαρία κάνει την κατ` οίκον εργασία της. Ελπίζουμε να είμαστε παντελώς έτοιμοι μέχρι το τέλος αυτού του έτους για να ενταχθούμε στην ΕΕ, και πάλι η συνεργασία με την Κύπρο σε αυτή την πτυχή είναι πολύ σημαντική και πολύ εποικοδομητική και χρήσιμη για μας``, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος στην πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο κ. Κάλφιν είπε ότι ``υποστηρίζουμε απόλυτα την αρχή ότι η κάθε πλευρά πρέπει να εφαρμόσει και να συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της``, προσθέτοντας ότι ``υπάρχουν τρέχουσες δεσμεύσεις, απαιτήσεις για την Τουρκία να εκπληρώσει, και αυτό θα παρακολουθείται στην ΕΕ``.

    ``Θα θέλαμε να δούμε όλες τις δεσμεύσεις που ανέλαβε η Τουρκία να εκπληρούνται. Για μας είναι πολύ σημαντικό να έχουμε την Τουρκία στη διαδικασία της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, αλλά αυτή η ευρωπαϊκή πορεία χρειάζεται ανάληψη και εκπλήρωση δεσμεύσεων. Για μας αυτή είναι η διαδικασία των διαπραγματεύσεων και είμαστε βέβαιοι ότι αυτή θα πρέπει να είναι και θα είναι η θέση όλων των χωρών μελών της ΕΕ``, επεσήμανε.

    Ο κ. Κάλφιν σημείωσε ότι η Βουλγαρία υποστηρίζει ``όλες τις προσπάθειες που καταβάλλονται από την κυπριακή κυβέρνηση και από τον Πρόεδρο για νέες πρωτοβουλίες για περαιτέρω χειρισμό του Κυπριακού``.

    ``Συμμεριζόμαστε την άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξουν αποτελέσματα. Αυτός είναι ο λόγος που οποιεσδήποτε περαιτέρω διαπραγματεύσεις θα πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένες και θα πρέπει να βρεθεί τρόπος για να αγγίξουν όλα τα θέματα που είναι σημαντικά. Η Βουλγαρία στηρίζει την ακεραιότητα και την ενότητα της Κύπρου``, είπε.

    Πρόσθεσε ότι άκουσε με ενδιαφέρον τις απόψεις του κ. Ιακώβου για άλλα θέματα, όπως το Μεσανατολικό, τα Δυτικά Βαλκάνια και το Ιράν. ``Βρίσκω την εμπειρογνωμοσύνη, την πείρα και τις θέσεις της Κύπρου πολύ σημαντικές και πολύ σχετικές``, είπε.

    Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Κάλφιν είπε ότι είναι άριστες και σημείωσε ότι θα υπογραφεί σήμερα συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης μεταξύ των δύο χωρών.

    ``Οι διμερείς σχέσεις, τόσο σε πολιτικούς όσο και σε οικονομικούς όρους, εξελίσσονται πολύ καλά τα τελευταία χρόνια και αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να κινητοποιήσουμε ακόμη περισσότερο τις πολύ πρακτικές πτυχές``, πρόσθεσε.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κάλφιν είπε ότι ``η Τουρκία πρέπει να ολοκληρώσει τις υποχρεώσεις της και αυτό που πρέπει επίσης να δούμε είναι μιαν πολύ ξεκάθαρη πολιτική βούληση και δέσμευση``, προσθέτοντας ότι ``δεν είναι αποδεκτή`` η άρνηση των υποχρεώσεων.

    Ερωτηθείς τί αναμένεται στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη Βουλγαρία, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ``υπήρξε μια έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, υπάρχουν κάποια σχόλια, ένας αριθμός κεφαλαίων στα οποία η Επιτροπή είχε ακόμη κάποιες ανησυχίες έχουν περιοριστεί, μειωθεί σε έξι``.

    ``Νομίζω ότι η Βουλγαρία έχει κάνει μια μεγάλη προσπάθεια να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της προς την Ενωση. Νομίζω ότι τα σχόλια θα είναι ενθαρρυντικά με προοπτική πρώτον να ολοκληρώσει πραγματικά η Βουλγαρία την προπαρασκευαστική της εργασία πριν την 1ην Ιανουαρίου και επίσης να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη να επικυρώσουν τη συνθήκη προσχώρησης πριν την 1ην Ιανουαρίου. Η προσωπική μου πεποίθηση είναι ότι η Βουλγαρία θα ενταχθεί μαζί με τη Ρουμανία την 1ην Ιανουαρίου 2007``, είπε.

    Ερωτηθείς για τη συμφωνία κοινωνικής ασφάλισης που θα υπογραφεί σήμερα, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ``εδώ εργάζονται πολλοί Βούλγαροι εργάτες και ορισμένοι Κύπριοι στη Βουλγαρία``, προσθέτοντας ότι ``η συμφωνία βασίζεται στην αρχή της αμοιβαιότητας και προστατεύει τους εργαζόμενους των δύο χωρών σε θέματα κοινωνικής ασφάλισης``.

    [02] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΝΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του όσον αφορά τον ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου μεθαύριο Πέμπτη, 8 Ιουνίου, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω και Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σε δηλώσεις στο Προεδρικό Μέγαρο, ανέφερε ακόμα ότι η προγραμματισμένη για σήμερα συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου αναβλήθηκε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 6 June 2006 - 9:30:29 UTC