Browse through our Interesting Nodes on the Informatics & Computing Business in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-06-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ
  • [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΕΑ

  • [01] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΤΟΥΡΚΙΑ - ΕΕ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θέλει απλώς "να στριμωχθεί η Τουρκία" για να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας "γιατί είναι αντίπαλος ή εχθρός", αλλά θέλει η Τουρκία να ανταποκριθεί ώστε να γίνουν οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό αλλά και να διεξαχθεί το εμπόριο με το άνοιγμα των λιμανιών.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, αναχωρώντας για την Αθήνα, και ερωτηθείς για την επιμονή της Τουρκίας να μην εφαρμόζει το Πρωτόκολλο της Αγκυρας με τις δέκα νέες χώρες της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι "ηγέτες, πρωθυπουργοί, υπουργοί εξωτερικών και εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Συμβουλίου της ΕΕ επαναλαμβάνουν διαρκώς ότι η Τουρκία καθυστερεί, ότι δεν ανταποκρίνεται και ότι πρέπει να ανταποκριθεί".

    "Αυτό θεωρώ ότι είναι μια πίεση και ότι είναι σε σημαντικό βαθμό μια συντονισμένη πίεση", είπε και πρόσθεσε πως "διαδραματίζουμε και εμείς τον ρόλο μας".

    "Εμείς εκείνο που θέλουμε δεν είναι απλώς να στριμωχθεί η Τουρκία, γιατί είναι αντίπαλος ή ότι είναι εχθρός. Η Τουρκία είναι βεβαίως κατοχική δύναμη", είπε και πρόσθεσε πως "αυτό που θέλουμε είναι να ανταποκριθεί η Τουρκία ώστε και το εμπόριο να διεξαχθεί με το άνοιγμα των λιμανιών αλλά και να κινήσεις που πρέπει να γίνουν στο Κυπριακό επίσης να γίνουν".

    Για αυτό, πρόσθεσε, "θα συνεχίσουμε συντονισμένα τις προσπάθειές μας και ως εκτελεστική και ως νομοθετική εξουσία προς αυτή την κατεύθυνση και θα τις εντείνουμε ακόμα περισσότερο σε συνεργασία με την Ελλάδα".

    Ο κ. Χριστόφιας αρνήθηκε να σχολιάσει την επίσκεψη ομάδας ευρωβουλευτών στα κατεχόμενα και τη συνάντηση που είχε με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ γιατί, όπως εξήγησε, δεν είναι ενήμερος του τί διαμείφθηκε μεταξύ του κ. Ταλάτ και των ευρωβουλευτών, και επιφυλάχθηκε να ενημερωθεί και να κάνει την οποιανδήποτε δήλωση, εάν χρειαστεί.

    Ο κ. Χριστόφιας μετέβη στην Αθήνα, όπου αύριο το βράδυ θα τελέσει τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής του Αντώνη Ζένιου από την Ορμήδεια.

    [02] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΔΕΑ

    Η ελληνοκυπριακή πλευρά παραμένει δεσμευμένη στην πρότασή της για συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    «Εμείς μένουμε σταθεροί στη δέσμευση που αναλάβαμε, που ήταν και πρόταση του Προέδρου Παπαδόπουλου και την οποία αποδέχθηκε ο ΓΓ του ΟΗΕ, να γίνει δηλαδή μια συνάντηση μεταξύ των ηγετών των δύο κοινοτήτων στην παρουσία του τρίτου μέλους της ΔΕΑ, ούτως ώστε οι δύο ηγέτες με την παρουσία τους να δώσουν το πολιτικό τους βάρος για να οδηγηθεί προς επίλυση ένα καθαρά ανθρωπιστικό ζήτημα και ταλαιπωρεί τις οικογένειες συμπατριωτών μας για ένα παρά πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Όπως είπε, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι σταθερός και έτοιμος ανά πάσα στιγμή να πραγματοποιήσει αυτή η συνάντηση.

    Επεσήμανε όμως ότι δεν εξαρτάται μόνο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ή από το τρίτο μέλος της ΔΕΑ, αλλά απαιτείται και η συναίνεση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    «Φαίνεται όμως δυστυχώς ότι υπάρχει μια δυστοκία από πλευράς της τ/κ ηγεσίας όπως υπήρξε και μεγάλη δυστοκία πολλών μηνών για να δώσει την συγκατάθεσή της για το διορισμό του τρίτου μέλους, ενώ η κυβέρνησή μας την έδωσε από την πρώτη μέρα», κατέληξε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 June 2006 - 9:29:13 UTC