Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ ΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ
  • [03] ΚΥΠΡΟΣ ΙΡΑΚ
  • [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΡΩ

  • [01] ΥΠΕΞ ΔΗΛΩΣΕΙΣ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι η ε/κ πλευρά δεν θα παρεκκλίνει από τη γραμμή οι συνομιλίες για λύση του Κυπριακού να βρίσκονται υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και να γίνονται μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Τ/Κ ηγέτη, και κάλεσε τις ΗΠΑ να απευθύνουν τις παροτρύνσεις τους για έναρξη των συνομιλιών προς την τουρκική και την τ/κ πλευρά.

    Σε δηλώσεις του στο Αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη και ερωτηθείς για το δείπνο που παρέθεσε προς τον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη στη λεγόμενη προεδρική κατοικία ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την άποψη ότι "αυτό θα δυσκολέψει τη δική μας πλευρά".

    Πρόσθεσε ότι "ο κ. Κληρίδης είναι σήμερα ένας ιδιώτης αλλά δεν παύει να ήταν ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θα προτιμούσα να μην είχε τιμήσει τον κ. Ταλάτ στη λεγόμενη προεδρική κατοικία".

    Ερωτηθείς εάν με αυτό δίδεται η εικόνα ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δεν είναι τόσο θετικός σε μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ παρά ο κ. Κληρίδης, ο Υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι αυτά τα δύο "δεν είναι συγκρίσιμα" και υπενθύμισε πως "συναντήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον αρχηγό της τ/κ κοινότητας γίνονται μέσα σε συγκεκριμένα πλαίσια, στα πλαίσια των καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και κάτω από την αιγίδα του".

    "Δεν θα παρεκκλίνουμε από αυτή τη γραμμή", είπε ο κ. Ιακώβου και πρόσθεσε πως, "παρά το γεγονός ότι ο κ. Ταλάτ επίμονα εισηγείτο μια συνάντηση, όταν του δόθηκε η ευκαιρία να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο την ανέβαλε και την αναβάλλει".

    Πρόσθεσε πως "η τουρκική πλευρά ήταν εκείνη η οποία δεν έδωσε τη συγκατάθεσή της για τον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους και συνεπώς δεν μπορούσε να έρθει το τρίτο μέλος για να αρχίσουν οι εργασίες τους στα πλαίσια της οποίας προγραμματιζόταν με τη συγκατάθεση και με την προτροπή του Γενικού Γραμματέα μια συνάντηση του Προέδρου με τον κ. Ταλάτ".

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρόναλτ Σλίκερ ότι κάθε ημέρα που περνά χωρίς διαπραγμάτευση για το Κυπριακό είναι μια χαμένη ευκαιρία για λύση του προβλήματος, ο Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι ο κ. Σλίκερ "θα πρέπει να απευθυνθεί στην τουρκική και την τ/κ πλευρά".

    "Εμείς περιμένουμε όχι σε ένα τραπέζι αλλά σε πολλά τραπέζια, αφού είχαμε συμφωνήσει στο Παρίσι να γίνουν επιτροπές σε τεχνικό επίπεδο για να αρχίσει, μεταξύ άλλων, και η προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις", είπε.

    Πρόσθεσε ότι μια από τις προϋποθέσεις για έναρξη των διαπραγματεύσεων είναι ότι "θα πάμε σε διαπραγματεύσεις όταν αυτές προετοιμαστούν επαρκώς, έτσι νομίζω ότι οι παροτρύνσεις πρέπει να απευθύνονται προς την τουρκική πλευρά".

    Αναφερόμενος στη συμμετοχή του στο Ατυπο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι σε αυτό θα συζητηθεί το μέλλον της Ευρώπης. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο θα συζητηθούν τα θέματα της διεύρυνσης της ΕΕ και της συνταγματικής συνθήκης, καθώς και άλλα μείζονος ενδιαφέροντος θέματα, πρόσθεσε.

    "Εμείς δίνουμε μεγάλη σημασία στη συζήτηση της συνταγματικής συνθήκης, την οποία έχουν επικυρώσει οι περισσότερες από τις μισές χώρες μέλη, αλλά δεν έχει εγκριθεί από δύο από τις ιδρυτικές χώρες της Ενωσης, δηλαδή τη Γαλλία και την Ολλανδία", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών.

    Πρόσθεσε ότι θα συζητηθεί τί θα γίνει με το θέμα αυτό και σημείωσε πως η απόφαση "μάλλον θα είναι να υπάρξει μια καινούργια περίοδος περισυλλογής ενός έτους" και έτσι δεν θα ληφθεί καμμία απόφαση μέχρι και το τέλος του 2007.

    Αναφερόμενος στο θέμα της διεύρυνσης της ΕΕ, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στο συγκεκριμένο ζήτημα "η διαπίστωσή μου είναι ότι υπάρχει ένα πάγωμα".

    "Αυτό έχει σχέση και με την απόρριψη της συνταγματικής συνθήκης", είπε και υπενθύμισε πως από τις κοινωνιολογικές έρευνες που έγιναν για το "όχι" απεδείχθη ότι ένα μεγάλο ποσοστό του "όχι" οφειλόταν στον φόβο των ψηφοφόρων στο θέμα της διεύρυνσης και πρόσθεσε πως δεν είναι μυστικό ότι υπήρξαν έντονες ανησυχίες στο θέμα της διεύρυνσης προς την Τουρκία.

    Το θέμα αυτό, ανέφερε ο Υπουργός, είναι "άμεσα συνδεδεμένο με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας" τις οποίες ανέλαβε πέρσι και τις οποίες "με λύπη παρατηρούμε ότι, όχι μόνο δεν έχει υλοποιήσει, αλλά προκλητικά αρνείται να τις υλοποιήσει".

    [02] ΠΡΕΣΒΕΥΤΗΣ ΗΠΑ - ΚΥΠΡΙΑΚΟ

    Κάθε μέρα που περνά χωρίς διαπραγμάτευση για το Κυπριακό, είναι μια χαμένη ευκαιρία για λύση του προβλήματος, δήλωσε ο Πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρόναλντ Σλίκερ.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης εξέφρασε επίσης την ελπίδα όπως το συντομότερο δυνατό αρχίσουν οι συνομιλίες των δύο κοινοτήτων σε τεχνικό επίπεδο.

    «Πιστεύω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς διαπραγμάτευση είναι μια χαμένη ευκαιρία. Αυτή τη θέση την εξέφρασα πολλές φορές», είπε ο κ. Σλίκερ, απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον μετά τις βουλευτικές εκλογές στην Κύπρο είναι καιρός για μια νέα προσπάθεια στο Κυπριακό.

    [03] ΚΥΠΡΟΣ ΙΡΑΚ

    Η κυπριακή κυβέρνηση χαιρετίζει τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Ιράκ και συγχαίρει τον Πρωθυπουργό Nouri Al-Maliki.

    Σε επίσημη ανακοίνωση αναφέρεται ότι "η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί την εξέλιξη αυτή ως θετικό βήμα προς την κατεύθυνση της εθνικής συμφιλίωσης, η οποία θα προετοιμάσει το έδαφος για σταθερότητα, ειρήνη και ευημερία στο Ιράκ``.

    [04] ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΕΥΡΩ

    Την έναρξη στις 31 Μαϊου 2006 της ενημερωτικής εκστρατείας για την υιοθέτηση του ευρώ την 1ην Ιανουαρίου 2008, ανακοίνωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής, επισημαίνοντας ότι στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος του Υπουργείου Οικονομικών βρίσκονται η ταχύτερη και αποτελεσματική εξυπηρέτηση του πολίτη, η κοινωνική πολιτική και μια αποτελεσματική επικοινωνιακή πολιτική που θα επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των προκλήσεων από την υιοθέτηση του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος.

    ``Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η μακροοικονομική πολιτική, η οποία κρατεί χαμηλά τα επιτόκια, χαμηλό τον πληθωρισμό, υψηλή την απασχόληση και σταθερό το συνάλλαγμα, που είναι τεράστιας σημασίας για τον μέσο Κύπριο``, είπε ο κ. Σαρρής κατά την παρουσίαση της ``Επικοινωνιακής Στρατηγικής για την υιοθέτηση του ευρώ`` σε δημοσιογραφική διάσκεψη στον χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης, με την ευκαιρία της συμμετοχής του Υπουργείου Οικονομικών στη φετινή Εκθεση.

    Επίσης, ο κ. Σαρρής εξέφρασε την πεποίθηση ότι ``η δημοσιονομική εξυγίανση, δηλαδή να παραμένουμε μέσα στους στόχους, που μας επιτρέπουν να είμαστε σωστά μέλη της ΕΕ, μας επιτρέπουν επίσης να εξασκούμε καλή δημοσιονομική πολιτική``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 26 May 2006 - 17:29:15 UTC