Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκλογές - Ψηφοφορία - Εναρξη
  • [02] Λαβρόφ - Κυπριακό
  • [03] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο της Ευρώπης - Ανθρώπινα δικαιώματα
  • [04] Πόρισμα ξυλοδαρμού φοιτητών - Ποινικός ανακριτής ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 21/05/2006

  • [01] Εκλογές - Ψηφοφορία - Εναρξη

    Ανοιξαν στις 7:00 το πρωί οι κάλπες στα κατά τόπους εκλογικά κέντρα σε όλη την ελεύθερη Κύπρο για την ανάδειξη των 56 Βουλευτών και των τριών Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων, την ένατη από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο Γενικός Εφορος Εκλογών Λάζαρος Σαββίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως έχουν ανοίξει οι κάλπες σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες και έχουν ξεκινήσει οι βουλευτικές εκλογές του 2006, χωρίς να αναφερθεί κανένα πρόβλημα.

    Συνολικά 500.606 εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι καλούνται να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα σε 1.216 εκλογικά κέντρα σε όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

    Οι πρόσφυγες εκλογείς ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους, με βάση χωριστό εκλογικό κατάλογο, τους υποψήφιους βουλευτές της εκλογικής περιφέρειας από την οποία προέρχονται.

    Για τους εγκλωβισμένους, που θα έλθουν στις ελεύθερες περιοχές για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, θα λειτουργήσουν δύο εκλογικά κέντρα στο Ενιαίο Λύκειο Κύκκου Α, ένα για τους εκλογείς της Κερύνειας και ένα για τους εκλογείς της Αμμοχώστου. Για τους εκλογείς των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, των Αρμενίων και των Λατίνων θα λειτουργήσουν 16 εκλογικά κέντρα.

    Εφέτος για πρώτη φορά θα ψηφίσουν και οι φυλακισμένοι και προς το σκοπό αυτόν θα λειτουργήσει στις Κεντρικές Φυλακές ειδικό εκλογικό κέντρο, όπου θα στηθούν κάλπες για όλες τις εκλογικές περιφέρειες και τις Θρησκευτικές Ομάδες, ενώ για πρώτη φορά με τους ίδιους εκλογικούς καταλόγους θα ψηφίσουν Τουρκοκύπριοι. Μια Τουρκοκύπρια διεκδικεί βουλευτική έδρα με στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Τις 56 έδρες της Βουλής διεκδικούν συνολικά 487 υποψήφιοι, από τους οποίους οι 111 είναι γυναίκες.

    Τις εκλογές διεκδικούν δέκα πολιτικά κόμματα ή κινήματα: το ΑΚΕΛ- Αριστερά-Νέες Δυνάμεις, ο Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗΣΥ), το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ), το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), οι Ενωμένοι Δημοκράτες Ενωμένη Κύπρος (ΕΔΗ), η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ), το Ευρωπαϊκό Κόμμα (ΕΥΡΩΚΟ), το Κίνημα Ελεύθεροι Πολίτες(ΚΕΠ), το Κίνημα Οικολόγων-Περιβαλλοντιστών, το Λαϊκό Σοσιαλιστικό Κίνημα (ΛΑΣΟΚ) (όπως καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο).

    Δύο από τα δέκα κόμματα ή κινήματα δεν κατέρχονται με πλήρεις συνδυασμούς σε όλες τις εκλογικές περιφέρειες.

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία κατέρχεται στις εκλογές με 7 υποψηφίους στην Επαρχία Λευκωσίας, 4 στη Λεμεσό, 2 στην Αμμόχωστο, 2 στη Λάρνακα, 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια, ενώ το ΛΑΣΟΚ με 2 υποψηφίους στις επαρχίες Λευκωσίας, Λεμεσού, Λάρνακας, 3 στην Αμμόχωστο 1 στην Πάφο και 1 στην Κερύνεια.

    Το Πολιτικό Κίνημα Κυνηγών (Συνασπισμός Κυνηγών, Αυτοτελώς Εργαζομένων και Αγροτών) κατέρχεται με 1 υποψήφιο στην κάθε επαρχία, εκτός της Πάφου. Με βάση τον εκλογικό νόμο, οι υποψήφιοι του Κινήματος θεωρούνται ανεξάρτητοι υποψήφιοι.

    Βουλευτική έδρα διεκδικούν επίσης 6 ανεξάρτητοι υποψήφιοι, ένας στη Λευκωσία, ένας στη Λεμεσό, ένας στη Αμμόχωστο, ένας στη Λάρνακα και δύο στην Πάφο.

    Τη θέση του Αντιπροσώπου των Μαρωνιτών διεκδικούν 4 υποψήφιοι, των Αρμενίων 2 και των Λατίνων 2. Από τις εκλογές θα αναδειχθούν συνολικά 56 βουλευτές, κατανεμημένοι κατά εκλογική περιφέρεια ως εξής: Λευκωσία 21, Λεμεσός 12, Αμμόχωστος 11, Λάρνακα 5, Πάφος 4, Κερύνεια 3.

    Αναμένεται ότι μέχρι τις 8:30 το βράδυ θα ανακοινωθεί το τελικό αποτέλεσμα όσον αφορά τα ποσοστά ψήφων κάθε συνδυασμού ή ανεξάρτητου υποψηφίου και ο αριθμός των εδρών που θα καταλάβουν ανά εκλογική περιφέρεια από την πρώτη κατανομή των εδρών.

    Η ανακήρυξη των βουλευτών που θα εκλεγούν από την πρώτη κατανομή εδρών θα γίνει από τους οικείους Εφόρους Εκλογής.

    Η ολοκλήρωση της διαδικασίας αναμένεται γύρω στις 2:00 με 3:00 τα ξημερώματα της Δευτέρας, όποτε και αναμένεται η ανακήρυξη από το Γενικό Εφορο Εκλογών Λάζαρο Σαββίδη, στο Συνεδριακό Κέντρο, των βουλευτών που θα καταλάβουν έδρα με τη δεύτερη και τρίτη κατανομή.

    [02] Λαβρόφ - Κυπριακό

    Η Ρωσία τάσσεται υπέρ της διατήρησης του ηγετικού ρόλου του ΣΑ του ΟΗΕ στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και κατά των επιβαλλόμενων αποφάσεων, δήλωσε από το Στρασβούργο, όπου ανέλαβε την προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ρωστικού υπουργείου εξωτερικών, ερωτηθείς εάν θα εκμεταλλευτεί η χώρα του τη διπλή της ιδιότητα, του μέλους του ΣΑ και του προεδρεύοντος στο Συμβούλιο της Ευρώπης, για να επιλύσει διεθνή προβλήματα, όπως το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ είπε: ''Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό πρόβλημα, η Ρωσία τάσσεται υπέρ της προώθησης στη βάση των ψηφισμάτων του ΣΑ του ΟΗΕ και στη βάση της διατήρησης του ηγετικού ρόλου της 'πεντάδας' των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτή τη διαδικασία''.

    Σύμφωνα με την υπηρεσία Τύπου του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών, που έδωσε στη δημοσιότητα το κείμενο αυτών και άλλων τοποθετήσεων Λαβρόφ με 24ωρη καθυστέρηση, ο Ρώσος ΥΠΕΞ κατέληξε: ''Στην Κύπρο η τελική διευθέτηση, όπως και σε οποιαδήποτε άλλη διένεξη, είτε στο Κόσοβο είτε κάπου αλλού, είναι δυνατή μόνον στη βάση αμοιβαίως αποδεκτών συμφωνιών μεταξύ των ιδίων των πλευρών. Η επιβολή της λύσης σε καμία σύγκρουση δεν επιτρέπεται, γιατί δεν θα είναι σταθερή και θα διατηρήσει τον κίνδυνο έκρηξης''.

    [03] Υπουργός Εξωτερικών - Συμβούλιο της Ευρώπης - Ανθρώπινα δικαιώματα

    Το θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ειδικά των ατομικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών και η λειτουργία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ''θέμα που ενδιαφέρει και αφορά και την Κυπριακή Δημοκρατία και τους πολίτες της'', ήταν το κυρίαρχο ζήτημα που απασχόλησε την 116 Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στην οποία συμμετείχε και ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, επιστρέφοντας χθες το απόγευμα από το Στρασβούργο, ο κ. Ιακώβου είπε ότι στη Σύνοδο ανέλαβε ''την προεδρία για πρώτη φορά στην ιστορία η Ρωσική Ομοσπονδία και ανακοίνωσε και το πρόγραμμά της για τους επόμενους έξι μήνες''.

    Πρόσθεσε ότι τα τελευταία τρία χρόνια ''έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί οι υποθέσεις που εκκρεμούν ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και σήμερα ανέρχονται στις 80 χιλιάδες''.

    ''Κρίνεται'', συνέχισε, ότι το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ''είναι κάτω από πραγματικά υπερβολικό βάρος υποθέσεων'', με αποτέλεσμα το Συμβούλιο Υπουργών να μην ξέρει ''πως θα ανταποκριθεί το Δικαστήριο''.

    Γι' αυτό, συνέχισε ο Υπουργός Εξωτερικών, το Συμβούλιο Υπουργών όρισε μια Επιτροπή Σοφών, οι οποίοι μας παρουσίασαν την έκθεσή τους την οποία και ''θα μελετήσουμε. Εμείς ενδιαφερόμαστε, οι πολίτες της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων πολιτών, να μπορούν να βρίσκουν το δίκαιό τους με βάση την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    [04] Πόρισμα ξυλοδαρμού φοιτητών - Ποινικός ανακριτής

    Εισηγήσεις για ποινική δίωξη, για σοβαρά και ελαφρά αδικήματα, ορισμένων από τους αστυνομικούς που εμπλέκονται στην υπόθεση ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών αλλά και εισηγήσεις για μη ποινική δίωξη αστυνομικών για τους οποίους δεν υπάρχει μαρτυρία, περιλαμβάνει το πέραν των 100 σελίδων πόρισμα για την υπόθεση, το οποίο παρέδωσε στο Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη ο επικεφαλής των ποινικών ανακριτών της υπόθεσης και πρώην Πρόεδρος του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, Σαββάκης Νικολαΐδης.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Νικολαϊδης, ο οποίος διορίστηκε μαζί με άλλους οκτώ ανακριτές από τον Γενικό Εισαγγελέα για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών αδικημάτων στην υπόθεση ξυλοδαρμού των δύο φοιτητών από αστυνομικούς στις 20 Δεκεμβρίου του 2005, είπε ότι η εκτίμηση του ενός από τους εννέα ποινικούς ανακριτές, η οποία περιλαμβάνεται και αυτή στο πόρισμα που παραδόθηκε στον κ. Κληρίδη, είναι ότι ''μπορούν να κατηγορηθούν όλοι οι αστυνομικοί'' που βρίσκονταν στη σκηνή του επεισοδίου και το Δικαστήριο να αθωώσει στη συνέχεια κάποιους από τους αστυνομικούς για τους οποίους θα ''βρει ότι δεν έκαναν οτιδήποτε''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 21 May 2006 - 14:23:07 UTC