Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-18

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Εκλογές
  • [02] Λεμεσός - Βρετανός Ύπατος Αρμοστής - Τουρκία
  • [03] ΥΠΕΞ - Υπουργική Σύνοδος του ΣτΕ
  • [04] Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ
  • [05] Κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος - Διευρυμένη Σύνοδος
  • [06] Αjet - Θράσου - Γενικός Εισαγγελέας - Γιασουμής
  • [07] Ακριβός Τσολάκης - Πόρισμα - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [08] Συμμαχία Ανεξαρτήτων Ευρωπαίων Δημοκρατών - ΑΔΗΚ
  • [09] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δημοσιονομικές προοπτικές - Εκθέσεις
  • [10] ΕΕ - Επιτροπή - Κύπρος - Υπάλληλοι - Μάτσης
  • [11] Κύπρος - Eurovision
  • [12] Αθήνα - EBU - ΕΡΤ - Eurovision
  • [13] Ιατρικές Υπηρεσίες - Παγκύπρια Ερευνα Διατροφής
  • [14] ΕΕ - Εurostat - Φορολογία - Φυσικά πρόσωπα - Εταιρείες
  • [15] Χρηματιστήριο - Ανοδος
  • [16] ανήλθε στις 2.883,15 μονάδες.
  • [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [18] Υπηρεσία Εκλογών - Παράδοση ψηφοδελτίων
  • [19] Πάφος - Βουλευτικές εκλογές
  • [20] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης
  • [21] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Πράσινοι
  • [22] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λιλλήκας - Συντάξεις
  • [23] Λεμεσός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαρχιακή Συγκέντρωση - Ομιλία
  • [24] ΔΗΣΥ - ΣΕΚ - Στρατηγικός επενδυτής - ΑΚΕΛ
  • [25] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Νοσοκομείο Παραλιμνίου - Προσλήψεις
  • [26] Νίκος Τορναρίτης - Υπουργός Παιδείας - Στολή
  • [27] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν
  • [28] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ - Τηλεδιάσκεψη με νέους Τηλλυρίας
  • [29] Ομήρου - Προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο
  • [30] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δηλώσεις Ερντογάν - Ταλάτ - ΣΕΚ
  • [31] Ρίκκος Ερωτοκρίτου - Βουλευτικές εκλογές - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ
  • [32] Παπαπέτρου - Διακυβέρνηση Παπαδόπουλου - Οδοφράγματα - Ομήρου
  • [33] ΓΓ Οικολόγων - Ερντογάν - Πράσινοι Ευρωβουλευτές - ΣΠΕ Στροβόλου
  • [34] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 18/05/2006

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό - Τουρκία - ΕΕ - Εκλογές

    Την επιθυμία να υπάρξουν εξελίξεις ουσιαστικές που να προωθούν λύση στο Κυπριακό χωρίς πιέσεις και καταπιέσεις, επιδιαιτησίες και ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα εξέφρασε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε δηλώσεις του στη Βουλή μετά τη συνάντησή του με αντιπροσωπείες της Στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων και της Σχολής Αξιωματικών Νοσηλευτικής Ελλάδας και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μεθοδεύσεων από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, ''για να γλιτώσει η Τουρκία από τη δοκιμασία του ελέγχου της πάνω στα ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ''.

    Κληθείς να σχολιάσει το γεγονός πως φαίνεται να επιδιώκεται από κάποιες χώρες μετάθεση της ημερομηνίας αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''αυτό δεν ήταν κάτι που -για εμάς τουλάχιστον του ΑΚΕΛ- δεν ήταν αναμενόμενο''.

    ''Παλαιότερα αλλά και πρόσφατα έχω πει'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι ίσως πρέπει να αναμένονται μεθοδεύσεις από τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, για να γλιτώσει η Τουρκία από τη δοκιμασία του ελέγχου της πάνω στα ζητήματα που αφορούν τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ''.

    ''Ομως έχω την πεποίθηση'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''ότι η ίδια η συμφωνία για την έναρξη διαπραγματεύσεων της Τουρκίας δεν επιτρέπει στην Τουρκία και στους άλλους να προβούν σε τέτοιες μεθοδεύσεις''.

    ''Εμείς'', πρόσθεσε, ''θεωρώ ότι πρέπει να κινητοποιούμεθα και να θέτουμε και την Ευρωπαϊκή Ενωση και τις χώρες - μέλη προ των ευθυνών τους''.

    ''Πιστεύω ειλικρινά'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι θα γίνουν αυτές οι μεθοδεύσεις, αλλά πιστεύω επίσης ότι πρέπει να εργασθούμε σκληρά, ώστε να τις αποτρέψουμε''.

    Στον Πρόεδρο της Βουλής τέθηκε επίσης από δημοσιογράφο το θέμα αμερικανικών μεθοδεύσεων για προώθηση ''υποτυπωδών εξελίξεων στο Κυπριακό'', προκειμένου να βοηθήσουν την Τουρκία να αποφύγει τον έλεγχο.

    ''Αυτό που θα γίνει, επίσης, είναι αναμενόμενο και βεβαίως εμείς'', είπε ο Πρόεδρος της Βουλής, ''θα πρέπει να εργασθούμε ώστε να υπάρξουν εξελίξεις, αλλά να είναι ουσιώδεις, να είναι ουσιαστικές αυτές οι εξελίξεις με βάση και τη συνάντηση στο Παρίσι και την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών''.

    ''Θέλουμε να υπάρξουν εξελίξεις και δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πρόσχημα για εμάς για μη ύπαρξη των εξελίξεων, αλλά αυτές οι εξελίξεις να είναι ουσιαστικές και να προωθούν λύση στο κυπριακό πρόβλημα, μέσα σε συνθήκες, όπου δεν θα υπάρχουν πιέσεις και καταπιέσεις, επιδιαιτησίες και χρονοδιαγράμματα ασφυκτικά''.

    Οταν του ζητήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες για πραγματοποίηση συνεδρίας των Ευρωπαίων Πρασίνων στα κατεχόμενα, προκειμένου να βοηθήσουν -όπως αναφέρουν οι σχετικές ειδήσεις από την Τουρκία- στην άρση της ''απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συνεχώς συντάσσονται με τουρκικές θέσεις και συνεχώς προσπαθούν να ασκήσουν πιέσεις πάνω στη δική μας την πλευρά''.

    ''Η επίσκεψη της ηγεσίας των Πρασίνων στην Κύπρο με πρόσχημα την άρση της απομόνωσης'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''είναι μία πρόκληση προς τους Πρασίνους της Κύπρου''.

    ''Ο κ. Περδίκης και οι Οικολόγοι στην Κύπρο'', είπε ο κ. Χριστόφιας, ''θα πρέπει να κινητοποιηθούν, έτσι ώστε να αποτρέψουν τη συνέχιση και την υλοποίηση μιας τέτοιας πολιτικής, η οποία είναι πολιτική που βγαίνει από το πλαίσιο και των ευρωπαϊκών αποφάσεων, αλλά και των ψηφισμάτων και των διαδικασιών των Ηνωμένων Εθνών''.

    Σχετικά με δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι εάν δεν γίνει κάτι με την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τότε η Τουρκία, ως εγγυήτρια δύναμη, θα προχωρήσει σε ορισμένα βήματα και ότι πιθανόν να δημιουργηθούν νέες καταστάσεις, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''αυτό δείχνει ότι η Τουρκία βρίσκεται σε δύσκολη θέση''.

    ''Αυτές είναι αντιδράσεις ακριβώς που εκφράζουν αυτήν τη δύσκολη θέση'', είπε ο κ. Χριστόφιας, προσθέτοντας πως αυτό συμβαίνει ''σε μια στιγμή που είναι σαν προειδοποίηση προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, ότι πρέπει να δείξει τα δόντια της στην Τουρκία και να μην ανεχθεί τέτοιες απειλές''.

    [02] Λεμεσός - Βρετανός Ύπατος Αρμοστής - Τουρκία

    Πρέπει να υπάρχει έκθεση αξιολόγησης της Τουρκίας πριν το τέλος του χρόνου και είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία έχει υποχρεώσεις που πρέπει να ικανοποιήσει, δήλωσε χθες στη Λεμεσό ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο Πίτερ Μίλετ.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη στάση της Βρετανίας στο θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας από την ΕΕ, στο πλαίσιο επίσκεψης του στο Β' Δημοτικό Αγίου Αθανασίου, ο κ. Μίλετ είπε πως ''υπάρχουν κάποιες φήμες αλλά δεν είναι η θέση της Βρετανίας ότι θέλουμε να έχουμε αναβολή για την έκθεση».

    Πρόσθεσε πως «πρέπει να έχουμε την έκθεση πριν το τέλος του χρόνου και είναι ξεκάθαρο πως η Τουρκία έχει υποχρεώσεις που πρέπει να ικανοποιήσει».

    Ο Βρετανός Ύπατος Αρμοστής ανέφερε παράλληλα ότι Βρετανία και Κύπρος θα πρέπει να εργαστούν μαζί με τα άλλα κράτη μέλη της ΕΕ ώστε «να μην χάσουμε την ευκαιρία να αλλάξουμε την Τουρκία».

    «Θέλω να δουλέψουμε με την κυπριακή κυβέρνηση ώστε να έχουμε μια κοινή στρατηγική προς αυτό το στόχο», συμπλήρωσε.

    Ο κ.Μίλετ επισκέφθηκε το πρωί το Β' Δημοτικό Σχολείο Αγίου Αθανασίου μετά από επιστολή δυο μαθητών, του Χρίστου και της Αντρης, οι οποίοι ζήτησαν από το Βρετανό αξιωματούχο να τους αποστείλει ενημερωτικό υλικό για τη Βρετανία αναφέροντας του ότι «ενδιαφερόμαστε να ταξιδέψουμε νοερά στη χώρα σας».

    [03] ΥΠΕΞ - Υπουργική Σύνοδος του ΣτΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχωρεί σήμερα για το Στρασβούργο όπου θα συμμετάσχει στη 116η Σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί από 18-19 Μαΐου 2006.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η θεμελίωση του συστήματος του Συμβουλίου της Ευρώπης για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι ένα από τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο. Για το θέμα αυτό οι Υπουργοί Εξωτερικών θα κληθούν να υιοθετήσουν Διακήρυξη σχετικά με το πακέτο μεταρρυθμίσεων του συστήματος προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι μεταρρυθμίσεις, που είναι βασισμένες σε αποφάσεις της Υπουργικής Διάσκεψης που πραγματοποιήθηκε το Μάϊο του 2004, αποβλέπουν στην αποτελεσματικότερη εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

    [04] Εκπρόσωπος - Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Προκλητική και απαράδεκτη χαρακτήρισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν δεν γίνει κάτι για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τότε η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο θα προχωρήσει σε ορισμένα βήματα

    ''Δεν υπάρχει απομόνωση των Τ/Κ που να οφείλεται στους Ε/Κ ή την Κυπριακή Δημοκρατία. Εάν υπάρχει οποιοδήποτε πρόβλημα, αυτό οφείλεται στην εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή. Η αναφορά του κ. Ερντογάν στη Συνθήκη Εγγυήσεως είναι πρόκληση γιατί η πιο σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως είναι η εισβολή και κατοχή με τη συνεχιζόμενη παρουσία του τουρκικού στρατού στην Κύπρο'', είπε.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι η προώθηση απευθείας εμπορίου και η πολιτική αναβάθμισης του ψευδοκράτους είναι ακόμη μια σοβαρή παραβίαση της Συνθήκης Εγγυήσεως γιατί οδηγεί στην απόσχιση που η Συνθήκη Εγγυήσεως ρητά απαγορεύει.

    ''Η δήλωση είναι προκλητική και απαράδεκτη. Με τη δήλωση αυτή ο κ. Ερντογάν δίνει ακόμη μία ένδειξη για το πώς η Τουρκία αντιλαμβάνεται τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ. Δίνει ακόμη μία απόδειξη πως η Τουρκία βρίσκεται μακριά από του να κατανοήσει και να σεβαστεί τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες'', πρόσθεσε.

    Αναφορικά με δημοσιεύματα που φέρουν τον κ. Ερντογάν να έχει ζητήσει αναστολή της εφαρμογής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης για ένα έτος, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι επίσημα δεν έχει τεθεί ενώπιον της κυβέρνησης ή της ΕΕ οποιοδήποτε τέτοιο αίτημα της Τουρκίας ή οποιασδήποτε χώρας μέλους της ΕΕ.

    ''Από τη συζήτηση που έχει ξεκινήσει εδώ και δύο ημέρες στην Κύπρο, διαπιστώνουμε ότι ακόμη μία φορά συζητούμε από μόνοι μας ζητήματα που δεν έχουν τεθεί και δεν βρίσκονται ενώπιον μας για λήψη απόφασης και καταλήγουμε στο τέλος να διαπραγματευόμαστε μεταξύ μας χωρίς οποιοδήποτε όφελος για τη χώρα μας'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι ψίθυροι και δεν αξίζουν περισσότερης σημασίας και αξία από ό,τι έχουν, αλλά ούτε και εξυπηρετείται η εθνική υπόθεση της Κύπρου κάθε φορά που γίνεται δημόσια διαπραγμάτευση τέτοιων θεμάτων.

    [05] Κενός ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος - Διευρυμένη Σύνοδος

    Κενός έχει κηρυχτεί ο Αρχιεπισκοπικός Θρόνος της Εκκλησίας της Κύπρου από τη Διευρυμένη Ιερά Σύνοδο που συνέρχεται στην Ελβετία υπό την προεδρία του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

    Η απόφαση λήφθηκε κατά πλειοψηφία με 15 μέλη της Συνόδου να έχουν ψηφίσει υπέρ της κένωσης και επτά εναντίον.

    Εναντίον τάχθηκαν οι Μητροπολίτες Πάφου Χρυσόστομος, Κιτίου Χρυσόστομος, Λεμεσού Αθανάσιος, Κυρηνείας Παύλος και οι Χωρεπίσκοποι Αρσινόης Γεώργιος και Σαλαμίνος Βαρνάβας, ο οποίος δεν μετέβη στην Ελβετία αλλά έστειλε γραπτώς τη θέση του, ενώ εναντίον τάχθηκε και ο Πατριάρχης Αντιοχείας Ιγνάτιος.

    Η απόφαση της Διευρυμένης Συνόδου λήφθηκε μετά από μαραθώνια συνεδρίαση που άρχισε στις 10:00 στο Ορθόδοξο Κέντρο του Οικουμενικού Πατριαρχείου εντός του ναού του Αποστόλου Παύλου στο Σαμπεζί της Ελβετίας.

    [06] Αjet - Θράσου - Γενικός Εισαγγελέας - Γιασουμής

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου σε απαντητική του επιστολή προς την Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων της Αεροπορικής Τραγωδίας της 14ης Αυγούστου, σε σχέση με την μετονομασία της ''Helios'' σε ''Ajet'', αναφέρει ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Συγκοινωνιών ''έχουμε δώσει οδηγίες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας να ακολουθούνται πιστά οι γνωματεύσεις του Γενικού Εισαγγελέα''.

    Ο κ. Θράσου προσθέτει πως δεν έχει πάρει ''καμμία νομική γνωμάτευση'' από αυτές που η Επιτροπή αναφέρει ότι έχει πάρει από τους νομικούς της συμβούλους.

    Εξάλλου, ο κ. Θράσου, αναφορικά με την εκδηλωθείσα πρόθεση της Επιτροπής Συγγενών για καταγγελία σε διεθνή σώματα, εκφράζει την άποψη ότι ''θα μπορούσε να προηγηθεί μια συνάντηση των νομικών συμβούλων της Επιτροπής με τον Γενικό Εισαγγελέα και, αν δεν ικανοποιηθείτε από τις εξηγήσεις που θα σας δοθούν, τότε, αν επιθυμείτε, μπορείτε να προχωρήσετε για τα περαιτέρω''.

    ''Αυτή βεβαίως είναι η προσωπική μας άποψη. Εσείς αποφασίζεται τί θα πράξετε'', καταλήγει η επιστολή του κ. Θράσου προς την Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων της Αεροπορικής Τραγωδίας της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό.

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νικόλας Γιασουμής, σε γραπτή του δήλωση, αναφέρει ότι οι συγγενείς των θυμάτων βρίσκονται μεταξύ ''δύο αντιφατικών καταστάσεων, κάτι που έχουμε επισημάνει εδώ και αρκετό καιρό''.

    Ο κ. Γιασουμής αναφέρει ότι ''από τη μία ο Γενικός Εισαγγελέας ευθέως αναφέρει ότι αρμόδιο είναι το Υπουργείο Συγκοινωνιών για το θέμα αυτό και από την άλλη ο Υπουργός Συγκοινωνιών μας παραπέμπει σε συσκέψεις και συζητήσεις με τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη''.

    ''Επειδή κάποτε τα πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους και οι αρμόδιοι να αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους, ζητούμε όπως δημοσιοποιηθεί η γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα γύρω από το πολύκροτο θέμα έτσι ώστε να λάμψει η πραγματική αλήθεια'', καταλήγει η δήλωση του κ. Γιασουμή.

    [07] Ακριβός Τσολάκης - Πόρισμα - Αεροπορικό δυστύχημα

    Με το πόρισμα για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου στο Γραμματικό στις αποσκευές του έφτασε χθες βράδυ στην Κύπρο ο Πρόεδρος της ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ακριβός Τσολάκης.

    Σε δηλώσεις στο Αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Τσολάκης είπε ότι το πόρισμα θα παραδοθεί σήμερα στις 10:00 ''στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλο στον Πρόεδρο της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστα Ορφανό''.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Τσολάκης είπε ότι 60 ημέρες από αύριο, δηλαδή μέχρι τις 18 Ιουλίου, ''πρέπει να έχουμε την απάντηση από την Κύπρο, την Αμερική και τη Γαλλία, εάν έχουν ορισμένα σχόλια τα οποία πρέπει να αποδεχθούμε, θα τα αποδεχθούμε αν είναι σωστά''.

    ''Αυτά τα οποία δεν αποδεχόμεθα θα τα επισυνάψουμε και θα υποβάλουμε στον Υπουργό Μεταφορών της Ελλάδας, στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών της Αθήνας και θα στείλουμε στην Κύπρο, την Αμερική και τη Γαλλία το τελικό πόρισμα'', είπε.

    Ερωτηθείς ποιους βαραίνουν οι ευθύνες, ο κ. Τσολάκης, αφού είπε πως ''αυτό δεν είναι αντικείμενο της κουβέντας μας απόψε'', είπε ότι ''είναι γραμμένα όλα μέσα (στο πόρισμα) και ''πρώτα από όλα δεν αναφερόμεθα σε ευθύνες, αναφερόμεθα σε αίτια''.

    Ο κ. Τσολάκης πρόσθεσε ότι το πόρισμα ''υπόκειται στο ίδιο εισαγγελικό απόρρητο σε όλη του τη διαδρομή μέχρι την τελευταία ημέρα που θα εκδοθεί το τελικό''.

    [08] Συμμαχία Ανεξαρτήτων Ευρωπαίων Δημοκρατών - ΑΔΗΚ

    Η ''Συμμαχία των Ανεξάρτητων Ευρωπαίων Δημοκρατών'' (ΑDIE) κατά τη χθεσινή συνεδρία του στο Στρασβούργο, υπό την προεδρία του Προέδρου του ΛΑΟΣ Γιώργου Καρατζαφέρη, ενέκρινε ομόφωνα την υποψηφιότητα του κυπριακού κόμματος ΑΔΗΚ (Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα) και του Προέδρου του Ντίνου Μιχαηλίδη για πλήρη και ισότιμη ένταξη σε αυτήν.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κ. Καρατζαφέρη, η ADIE αποτελεί ευρωπαϊκό κόμμα το οποίο συνενώνει προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις, ευρωβουλευτές και βουλευτές εθνικών κοινοβουλίων από την Ελλάδα , τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Μεγάλη Βρετανία, την Τσεχία, την Πολωνία και, πλέον, και την Κύπρο.

    [09] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Δημοσιονομικές προοπτικές - Εκθέσεις

    Εγκρίθηκε χθες από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η διοργανική συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της περιόδου 2007-2013, η οποία επετεύχθη στις 4 Απριλίου. Το Ευρωκοινοβούλιο δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις ελλείψεις που παρουσιάζονται και οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν κατά την ενδιάμεση αναθεώρηση του (2008-2009).

    Υιοθετώντας με 440 ψήφους υπέρ, 190 κατά και 14 απόχες την έκθεση του Ράιμερ Μπέγκε, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο επισημαίνει τα βασικά σημεία της συμφωνίας, δηλαδή την αύξηση κατά 4 δις ευρώ του προϋπολογισμού μιας σειράς προγραμμάτων και τη δυνατότητα του Κοινοβουλίου να τοποθετηθεί επί της αναθεώρησης του προϋπολογισμού που θα πραγματοποιήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και στην οποία το Κοινοβούλιο θα συμμετάσχει πλήρως.

    [10] ΕΕ - Επιτροπή - Κύπρος - Υπάλληλοι - Μάτσης

    Οι συνολικές θέσεις κοινοτικών υπαλλήλων από την Κύπρο έχουν καθορισθεί σε 110 και θα διατεθούν μέχρι το 2010, ενώ μέχρι σήμερα έχει καλυφθεί το 45% των θέσεων, ποσοστό που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ικανοποιητικό.

    Τα παραπάνω στοιχεία περιέχονται σε απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προς τον Ευρωβουλευτή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Γιαννάκη Μάτση, ο οποίος με αφορμή ανακοίνωση του αρμόδιου Επίτροπου για τους υπαλλήλους από τα νέα κράτη μέλη, ζητούσε να πληροφορηθεί, εκτός των άλλων, γιατί η Μάλτα, παρότι διαθέτει λόγω μεγέθους λιγότερες θέσεις από την Κύπρο, μέχρι στιγμής συμπλήρωσε περισσότερες θέσεις σε ποσοστό της τάξης του 68%.

    Οπως επισημαίνεται στην απάντηση, η Επιτροπή θεωρεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία καλύπτει ικανοποιητικά τις θέσεις που της αναλογούν, όπως αυτές καθορίστηκαν επί τη βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, μεταξύ των οποίων είναι η διαθεσιμότητα των υποψηφίων στις λίστες προτεραιότητας, το προφίλ των υποψηφίων, η επιτυχία στις εξετάσεις, οι ανάγκες των υπηρεσιών, η προθυμία των υποψηφίων να δεχτούν την προσφορά και η γλωσσική κάλυψη.

    [11] Κύπρος - Eurovision

    Πραγματοποιείται στις 10 σήμερα το βράδυ στο κλειστό γήπεδο καλαθόσφαιρας του ΟΑΚΑ ο ημιτελικός του διαγωνισμού τραγουδιού της Γιουροβίζιον 2006.

    Εικοσιτρείς χώρες, μεταξύ των οποίων και η Κύπρος, διεκδικούν απόψε τις δέκα θέσεις για την τελική φάση του διαγωνισμού, που θα διεξαχθεί το Σάββατο, 20 Μαΐου.

    Πρώτη θα εμφανιστεί η πρωτοεμφανιζόμενη στο διαγωνισμό, Αρμενία και ακολουθούν: Βουλγαρία, Σλοβενία, Ανδόρα, Λευκορωσία, Αλβανία, Βέλγιο, Ιρλανδία, Κύπρος, Μονακό, Π.Γ.Δ.Μ., Πολωνία, Ρωσία, Τουρκία, Ουκρανία, Φινλανδία, Ολλανδία, Λιθουανία, Πορτογαλία, Σουηδία, Εσθονία, Βοσνία - Ερζεγοβίνη και Ισλανδία.

    Η Κύπρος διαγωνίζεται με την Ανέτ Αρτάνι με το τραγούδι ''Why do angels cry''.

    [12] Αθήνα - EBU - ΕΡΤ - Eurovision

    Πολλά σημαντικά στοιχεία-ρεκόρ περιλαμβάνει ο φετινός διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της EBU Svante Stockselius, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες με το επιτελείο της ΕΡΤ.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Stockselius, φέτος θα ακουστεί το χιλιοστό κομμάτι της Eurovision και την τιμή αυτή τυγχάνει να έχει η Ιρλανδία, η χώρα με τις περισσότερες νίκες στον διαγωνισμό.

    Επίσης, η Eurovision της Αθήνας έσπασε το ρεκόρ των περισσότερων διαπιστευμένων δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο, που ξεπέρασαν τους 2.000, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά ένα πιο γρήγορο σύστημα για την ανακοίνωση των βαθμών που δίνει η κάθε χώρα.

    Οι βαθμοί από το 1 έως το 7 θα ανακοινώνονται σε μία καρτέλα και στη συνέχεια ο παρουσιαστής θα λέει τις τρεις τελευταίες υψηλότερες βαθμολογίες (8, 10 και 12).

    [13] Ιατρικές Υπηρεσίες - Παγκύπρια Ερευνα Διατροφής

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίες και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας ανακοίνωσαν την έναρξη Παγκύπριας Έρευνας Διατροφής, η οποία θα διαπιστώσει και θα καταγράψει τις διατροφικές συνήθειες και τη σύνδεσή τους στην αιτιολογία των χρόνιων νοσημάτων. Η έρευνα θα προσδιορίσει το επίπεδο παχυσαρκίας σε ενήλικες καθώς και το επίπεδο υπερχολιστερολαιμίας και αναιμίας.

    Οι Ιατρικές Υπηρεσίας και Υπηρεσίες Δημόσιας Υγείας απευθύνουν έκκληση σε όλους όσοι έχουν επιλεγεί στο δείγμα να ανταποκριθούν και να βοηθήσουν τους ερευνητές στη συλλογή στοιχείων με τη συμπλήρωση ερωτηματολογίων.

    [14] ΕΕ - Εurostat - Φορολογία - Φυσικά πρόσωπα - Εταιρείες

    Η χαμηλότερη φορολογία στις επιχειρήσεις (10%) και η τέταρτη χαμηλότερη στην ΕΕ στα φυσικά πρόσωπα (30%), επιβάλλεται στην Κύπρο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία (Εurostat) της Κοινότητας.

    Από τα κοινοτικά στοιχεία προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ κυρίως των 10 νέων κρατών μελών και των 15 παλαιών στους ανώτατους συντελεστές φορολογίας.

    Στις επιχειρήσεις η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ της Κύπρου (10%) και της Γερμανίας (38,6%) που επιβάλλει την ψηλότερη φορολογία στην ΕΕ, φτάνει στις 27,6 μονάδες.

    Στα φυσικά πρόσωπα η μεγαλύτερη απόκλιση καταγράφεται μεταξύ της Σλοβακίας (19%) και της Δανίας (59%) και ανέρχεται σε 40 μονάδες.

    Στην ΕΕ ο ανώτατος συντελεστής στα φυσικά πρόσωπα ανέρχεται σε 41% (μέσος όρος) και στις επιχειρήσεις 25.9% (μέσος όρος).

    Τα δημόσια έσοδα από τη φορολογία στην Κύπρο αντιπροσώπευαν το 2004 το 34,1% του ΑΕΠ, ποσοστό που είναι μικρότερο από τον μέσο κοινοτικό όρο των 25 χωρών μελών της ΕΕ (39,3%).

    Αναφορικά με την προέλευση των φορολογικών εσόδων στην Κύπρο, το 19,0% προέρχονταν από την κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικοί φόροι κατανάλωσης) και το 23,1% από τη φορολόγηση της εργασίας.

    [15] Χρηματιστήριο - Ανοδος

    Ανοδικά κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ύστερα από τέσσερεις πτωτικές συναντήσεις, ωθούμενο κυρίως από τις τραπεζικές μετοχές. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 1,23% και έκλεισε στις 2.883,15 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 6,2 εκατομμύρια λίρες.

    Αύξηση σε ποσοστό 1,23% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος

    [16] ανήλθε στις 2.883,15 μονάδες.

    [17] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [18] Υπηρεσία Εκλογών - Παράδοση ψηφοδελτίων

    Η Υπηρεσία Εκλογών του Υπουργείου Εσωτερικών άρχισε από προχθές την παράδοση των ψηφοδελτίων στις κατά τόπους επαρχιακές διοικήσεις.

    Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Βοηθός Γενικός Εφόρος Εκλογών, Υπεύθυνος της Υπηρεσίας Εκλογών Δημήτρης Δημητρίου, αναφέροντας ότι ''είμαστε πλέον στην τελική ευθεία και όλα κυλούν ομαλά για τη διεξαγωγή των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής''.

    Πρόσθεσε ότι ο συνολικός αριθμός των ψηφοδελτίων που έχουν τυπωθεί ανέρχεται στις 555 χιλιάδες.

    [19] Πάφος - Βουλευτικές εκλογές

    Σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες στα Γραφεία της Επαρχιακής Διοίκησης Πάφου, ο Εφορος Εκλογών Πάφου, Επαρχος Ανδρέας Χριστοδουλίδης, ενημέρωσε τους εκπροσώπους των ΜΜΕ για τις διευκολύνσεις που θα τους παρασχεθούν από πλευράς της Επαρχιακής Διοίκησης, καθώς και στατιστικά στοιχεία που αφορούν την εκλογική περιφέρεια της Πάφου.

    Σύμφωνα με δηλώσεις του Επαρχου Πάφου, οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι της επαρχίας ανέρχονται στους 44.210 εκ των οποίων οι 6.328 είναι εκτοπισθέντες.

    Το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της επαρχίας είναι αυτό της Τεχνικής Σχολής Πάφου Κέντρο Ε με 621 ψηφοφόρους, ενώ το μικρότερο είναι το εκλογικό κέντρο της Νικόκλειας με 44 ψηφοφόρους.

    [20] Εκπρόσωπος - ΔΗΣΥ - Αναστασιάδης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας κάλεσε χθες τον κυπριακό λαό να κρατήσει στη μνήμη του τις προεκλογικές θέσεις του ΔΗΣΥ για το σχέδιο Ανάν, για τη λύση του Κυπριακού, προκειμένου, όπως είπε, να διαπιστώσουν μετεκλογικά τις πολιτικές μεταλλάξεις του ΔΗΣΥ.

    ''Θα επικαλεστώ τη μνήμη των Κυπρίων πολιτών, να κρατήσουν τις σημερινές δηλώσεις και θέσεις της ηγεσίας του ΔΗΣΥ για το σχέδιο Ανάν, για τη λύση του Κυπριακού, για να δουν τί θα λένε λίγους μήνες μετά τις εκλογές, που θα περάσουν οι εκλογές και δεν θα έχουν ανάγκη την ψήφο του κυπριακού λαού. Αρα, μια τέτοια πολιτική μεταλλάξεων δεν χρειάζεται ερμηνείες ή παρερμηνείες από οποιονδήποτε άλλο'', δήλωσε ο Εκπρόσωπος.

    Ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει χθεσινές δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος είπε ότι δεν δέχεται μαθήματα πατριωτισμού από τον κ. Λιλλήκα σχετικά με τη θέση του κόμματός του για το σχέδιο Ανάν.

    [21] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας - Πράσινοι

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες σήμερα πως το κόμμα του δεν είχε απολύτως καμμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ θα επιδίωκαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο να διασφαλίσουν ότι δεν θα αντιμετωπίσει δυσκολίες ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προσπάθειες που καταβάλλει στο εσωτερικό της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι με το επιχείρημα πως αναμένονται εκλογικές αναμετρήσεις στην Τουρκία, οι ΗΠΑ προσπαθούν να πείσουν την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι δεν θα πρέπει να είναι απαιτητική για τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Τουρκία έναντι της ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του μετά από τη συνάντηση που είχε σήμερα με το Διοικητικό Συμβούλιο του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Σπαστικών και Ανάπηρων Παιδιών, ο κ. Κυπριανού είπε πως η θέση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι ξεκάθαρη αφού, όπως ανέφερε, ''μας ενδιαφέρει η Τουρκία να εκσυγχρονιστεί να εκδημοκρατικοποιηθεί να μάθει να συμπεριφέρεται με έναν τρόπο που να ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της σύγχρονης εποχής και της ΕΕ''.

    Σε ό,τι αφορά τη φημολογούμενη άφιξη των Ευρωπαίων Πρασίνων στα κατεχόμενα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το ΑΚΕΛ θεωρεί ότι αυτή η ενέργεια είναι ''απαράδεκτη'' και ''δεν συμβάλλει καθόλου στις προσπάθειες επανένωσης του νησιού''. Πρόσθεσε ότι ''σε καμμιά περίπτωση δεν συμφωνούμε ότι με αυτού του είδους τις ενέργειες προωθείται η επανένωση του νησιού''.

    [22] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Λιλλήκας - Συντάξεις

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες πως ''μαθήματα πατριωτισμού από τον κ. Λιλλήκα ή τον όποιον κ. Λιλλήκα δεν δεχόμαστε''. Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για διαστρέβλωση, παραποίηση και προσπάθεια ενοχοποίησης δηλώσεων ''που καμιά σχέση δεν έχουν με όσα αναφέρει ο κ. Λιλλήκας'', προσθέτοντας πως το ''ότι τάχατες η θέση της παράταξης προ του δημοψηφίσματος υποδηλοί αποδοχή παραμονής κατοχικών στρατευμάτων και διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας περισσότερο προσβάλλει τους συναδέλφους του Υπουργούς που ψήφισαν 'ναι', περισσότερο προσβάλλει και αφήνει απροστάτευτους τους οπαδούς του ΑΚΕΛ οι οποίοι ψήφισαν 'ναι' θεωρώντας τους μειοδότες''.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες για οργανωμένη μετάβαση στα κατεχόμενα ηγεσίας των Πρασίνων του Ευρωκοινοβουλίου, είπε πως κατά κανόνα δεν σχολιάζει δημοσιεύματα. ''Αν όμως όντως συμβεί'', είπε, ''θα είναι και απαράδεκτο και καταδικαστέο''. Εδώ είναι ακριβώς που λέμε, συνέχισε, πως χρειάζεται δουλειά μέσα στις ευρωπαϊκές πολιτικές δυνάμεις, έτσι ώστε να αποφεύγονται ανάλογα φαινόμενα υπό την επιφύλαξη πάντα αν και εφόσον θα επισυμβούν. ''Αλλά είναι καλά γνωστό πάντως, ότι δύο τουλάχιστoν πολιτικές δυνάμεις της ΕΕ, οι Φιλελεύθεροι στους οποίους εκπροσωπείται το ΔΗΚΟ και οι Πράσινοι στους οποίους εκπροσωπούνται οι Οικολόγοι έχουν τις εχθρικότερες για τις ε/κ θέσεις, έχουν φιλοτουρκικές αν θέλετε διαθέσεις'', συμπλήρωσε.

    Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού ότι η χώρα του ως εγγυήτρια χώρα θα πάρει βήματα για άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, είπε ότι ενόψει και των άλλων δημοσιευμάτων για ενδεχόμενη αναβολή αξιολόγησης της Τουρκίας τον Οκτώβρη, ''απαιτείται συλλογική αντιμετώπιση του θέματος γι' αυτό και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να αποφεύγουμε την όποια σύγκρουση όσον αφορά το εθνικό θέμα προκειμένου την επομένη όλοι από κοινού μέσα από τη συλλογική σοφία, σε σύσκεψη με τον Ελληνα Πρωθυπουργό και την Υπουργό Εξωτερικών να πάρουμε συλλογικές και υπεύθυνες αποφάσεις πώς χειριζόμαστε και πώς αντιμετωπίζουμε τα όσα θα επακολουθήσουν μετά τις βουλευτικές εκλογές''.

    [23] Λεμεσός - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Επαρχιακή Συγκέντρωση - Ομιλία

    Ο ΔΗΣΥ βρίσκεται μπροστά και καθημερινά οι πολίτες βλέπουν στο πρόσωπο της παράταξης τον εκφραστή των αγώνων και των αγωνιών τους, ανέφερε χθες το βράδυ ο Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του σε Επαρχιακή Συγκέντρωση στη Λεμεσό.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ επέκρινε την πολιτική της κυβέρνησης τόσο στο Κυπριακό όσο και στην εσωτερική διακυβέρνηση και είπε πως ''είναι πολλά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, από την αναξιοκρατία και το ρουσφέτι, από την διαπλοκή και τα σκάνδαλα, από την αδυναμία να σταθούν και να κυβερνήσουν όπως επιβάλλεται και πρέπει''.

    Πρόσθεσε ότι ''είναι τραγικό να παρακολουθεί κανένας τους ίδιους να παραδέχονται ότι ακόμα συνεχίζεται η διαπλοκή, να καταγγέλλει ο ένας τον άλλον για το ρουσφέτι, να βλέπουμε να παραγνωρίζονται αξίες γιατί απλά είναι του ΔΗΣΥ''.

    [24] ΔΗΣΥ - ΣΕΚ - Στρατηγικός επενδυτής - ΑΚΕΛ

    Ταυτότητα απόψεων σε καίρια ζητήματα που αφορούν την κυπριακή οικονομία διαπίστωσαν χθες Δημοκρατικός Συναγερμός και Συνομοσπονδία Εργαζομένων Κύπρου μετά από συνάντησή τους κατά την οποία ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου ανέλυσε την πρόταση της παράταξης για την αναθεώρηση του Φόρου Εισοδήματος.

    Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι με τη φορολογική μεταρρύθμιση που προτείνει ο ΔΗΣΥ ''πιστεύουμε πως θα δοθεί η δυνατότητα στο κράτος να είναι πιο ευαίσθητο στα κοινωνικά ζητήματα γιατί είναι αδιανόητο να διατηρούμε το 2006 συντάξεις πείνας και ντροπής και να υπάρχουν χιλιάδες συνταξιούχων που παίρνουν στο τέλος του μήνα 167 λίρες ως σύνταξη''.

    Πρόσθεσε ότι ο ΔΗΣΥ ''στοχεύει σε μιαν ανάπτυξη της οικονομίας για να μπορεί να επιδεικνύει το σωστό κοινωνικό της πρόσωπο''.

    [25] ΔΗΣΥ - Χριστοφόρου - Νοσοκομείο Παραλιμνίου - Προσλήψεις

    Ο υποψήφιος βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Λευτέρης Χριστοφόρου δήλωσε σήμερα ότι το 75% των νεοπροσληφθέντων στο Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου ενεγράφησαν στην Παγκύπρια Εργατική Ομοσπονδία (ΠΕΟ) ''με ό,τι αυτό σημαίνει και με ό,τι αντιλαμβάνεται ο κάθε Κύπριος πολίτης''.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση αντιπροσωπείας του ΔΗΣΥ με την ηγεσία της ΣΕΚ, ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι ''οι κυβερνώντες δεν μπορούν πλέον να κοιτάζουν στα μάτια τον Κύπριο πολίτη και να ζητούν την ψήφο του όταν τον στέλνουν στη γωνία και εφαρμόζουν κριτήρια νεποτισμού, αναξιοκρατίας, ρουσφετιού, κριτήρια που υποβαθμίζουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια''.

    Ο κ. Χριστοφόρου είπε ότι οι νεοπροσληφθέντες στο Γενικό Νοσοκομείο Παραλιμνίου που ενεγράφησαν στην ΠΕΟ ξεπερνούν τους 60 και έχουν καταλάβει και θέσεις κατώτερου προσωπικού.

    [26] Νίκος Τορναρίτης - Υπουργός Παιδείας - Στολή

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ''αντί να προβληματίζεται για τα φαινόμενα νεανικής παραβατικότητας, για τα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα χουλιγκανισμού, βίας και χρήσης ναρκωτικών, προβληματίζεται για το χρώμα που θα μπορούσε να μπει 'είτε στον γιακά των πουκαμίσων, είτε σε κάποια τσέπη ή σε ένα φουλάρι' '', αναφέρει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης.

    Σε δήλωσή του ο κ. Τορναρίτης αναφέρει επίσης ότι ''αντί να γίνονται συνεδριάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τα σοβαρότατα φαινόμενα παραβατικότητας, τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων μας, την επιμόρφωση των εκπαιδευτικών μας, και τόσα άλλα, το Υπουργείο Παιδείας αντιμετωπίζει την Παιδεία σαν 'πασαρέλα' ''.

    Προσθέτει ότι ''η επιπόλαια αντιμετώπιση σχεδόν όλων των θεμάτων από το Υπουργείο Παιδείας και ο αποπροσανατολισμός της κοινής γνώμης, είναι ένα φαινόμενο στο οποίο μας έχουν συνηθίσει οι κυβερνώντες''.

    [27] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Τουρκία - Σχέδιο Ανάν

    Η Τουρκία τώρα μπήκε στα δύσκολα και κάθε άλλο παρά ανώδυνα είναι αυτά για τα οποία υποχρεώθηκε και δεσμεύθηκε μέσα στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και είναι αυτή η συγκυρία που πιστεύουμε ότι δημιουργεί τη δυναμική να ανοίξει επιτέλους ο δρόμος για μια σωστή λύση στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας συνάντησης που είχε με το Σύνδεσμο Πρόληψης και Αντιμετώπισης της Βίας στην Οικογένεια, ο κ. Κλεάνθους κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα της Κύπρου θα προχωρήσει με βήματα για άρση της ''απομόνωσης'', είπε: ''φανταστείτε πώς θα εκδηλώνονταν με διαλυμένη την Κυπριακή Δημοκρατία και με τυχόν αποδοχή του σχεδίου Ανάν''.

    Είπε πως κυριολεκτικά η Κύπρος θα ήταν όμηρος στην Τουρκία. ''Ευτυχώς όμως τώρα'', ανέφερε, ''εκδηλώνει και ένα άλλο φαινόμενο ότι η Τουρκία αυτό που λέγαμε - κι εγώ το είπα πολλές φορές από την πρώτη στιγμή- τώρα μπήκε στα δύσκολα και αποδεικνύεται''.

    [28] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ - Τηλεδιάσκεψη με νέους Τηλλυρίας

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου απέδωσε τις πληροφορίες που φέρουν την Τουρκία να ζητά αναβολή της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της προς την ΕΕ και την Κυπριακή Δημοκρατία στη νευρικότητα που έχει περιέλθει το τουρκικό πολιτικό σύστημα, προσθέτοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος πρέπει να διαμηνύσουν με σαφήνεια ότι εάν η Τουρκία δεν ανταποκριθεί εντός του 2006 στις υποχρεώσεις της τότε θα ανακόψουν την ενταξιακή της πορεία.

    Σχολιάζοντας αναφορά του Πρόεδρου του ΔΗΣΥ για κόμματα δεκανίκια του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν διανοείται να εννοούσε την ΕΔΕΚ ο κ. Αναστασιάδης, και πρόσθεσε πως η ΕΔΕΚ έχει ιστορία 37 ετών που γράφτηκε με αγώνες και προσφορά στον κυπριακό Ελληνισμό και αποτελεί κάστρο αντίστασης του κυπριακού Ελληνισμού.

    Ο κ. Ομήρου μιλούσε στο περιθώριο τηλεδιάσκεψης με νέους από τον Πύργο Τηλλυρίας στο Πολυκέντρο Νεολαίας στη Λευκωσία. Απευθυνόμενος τους νέους της Τηλλυρίας, έστειλε μήνυμα αγάπης και τιμής, καταθέτοντας τον σεβασμό της ΕΔΕΚ για την τεράστια, όπως ανέφερε, προσφορά του λαού της Τηλλυρίας στους μεγάλους αγώνες του λαού και του τόπου, λέγοντας πως ο λαός της Τηλλυρίας κράτησε Θερμοπύλες στις δύσκολες ώρες της δεκαετίας του 1960 όταν η τουρκική βαρβαρότητα έσπειρε τον θάνατο με τις βόμβες ναπάλμ, πυρπολώντας ολόκληρη την περιοχή.

    [29] Ομήρου - Προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου εξέφρασε την πεποίθηση ότι στις εκλογές της 21ης Μαΐου ο λαός θα ενισχύσει και θα ενδυναμώσει την ΕΔΕΚ της συνέπειας στο μεγάλο εθνικό θέμα, την ΕΔΕΚ των οραμάτων, των μεγάλων αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, της κοινωνικής ευαισθησίας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής.

    Πρόσθεσε ότι την Κυριακή το Κίνημα θα πετύχει μία μεγάλη νίκη που θα τεθεί στην υπηρεσία του λαού, των εργαζομένων και της πατρίδας.

    Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πάφο, ο κ. Ομήρου ανέφερε ακόμα ότι την ερχόμενη Κυριακή ο λαός θα επικυρώσει τελεσίδικα μιαν πορεία συνεχούς ανόδου του σοσιαλιστικού δημοκρατικού Κινήματος όπως την σηματοδότησε το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του 2004 και ότι θα τεθούν τα θεμέλια για το μεγάλο σοσιαλιστικό δημοκρατικό κόμμα που τόση ανάγκη έχει η Κύπρος και ο λαός.

    [30] Πρόεδρος Ευρωπαϊκού Κόμματος - Δηλώσεις Ερντογάν - Ταλάτ - ΣΕΚ

    Η άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ είναι εν πολλοίς στο χέρι του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, διότι η ''απομόνωση'' των Τ/Κ είναι αποτέλεσμα της παρουσίας των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο, της παρουσίας των εποίκων και της άρνησης τους να δεχτούν εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο, μέσω ευρωπαϊκής λύσης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σχολιάζοντας ύστερα από επίσκεψή του στη ΣΕΚ τη δήλωση του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ότι όλοι πλέον αποδέχονται πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί μια λύση βασιζόμενη σε μια ''ομοσπονδιακή δομή δύο κρατών στην Κύπρο'', ο κ. Συλλούρης είπε πως ''ο κ. Ταλάτ με διαφορετικό επικοινωνιακό τρόπο, προωθεί τη διχοτόμηση της Κύπρου και την αναγνώριση του ψευδοκράτους''.

    Αναφορικά με δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο έρευνα έδειξε πως την πιο πολλή προβολή από τα κανάλια την έχει ο ΔΗΣΥ και το πιο αδικημένο κόμμα στον τομέα αυτό είναι το ΑΚΕΛ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος είπε πως ''μόνο εάν δεν υπήρχε το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι το πιο αδικημένο κόμμα είναι το ΑΚΕΛ''.

    [31] Ρίκκος Ερωτοκρίτου - Βουλευτικές εκλογές - ΔΗΣΥ - ΑΚΕΛ

    Ιδιαίτερα αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών και τις έδρες του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη νέα Βουλή, παρουσιάστηκε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος Ρϊκος Ερωτοκρίτου, ο οποίος έκανε λόγο για πανικό στα δύο μεγάλα κόμματα.

    Οπως είπε σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, ''επικρατεί πανικός στις ηγεσίες, ιδιαίτερα των δύο μεγάλων κομμάτων, για την πρωτοφανή στροφή των πολλών χιλιάδων ψηφοφόρων προς το ΕΥΡΩΚΟ''.

    Πρόσθεσε ότι ''ο κ. Χριστόφιας καλεί τους οπαδούς του κόμματος του να μην ψηφίσουν ΕΥΡΩΚΟ και ο επικεφαλής της μικρής ηγετικής ομάδας του ΔΗΣΥ με ευφυολογήματα και ειρωνείες ως συνήθως, που διανθίζονται με τη γνωστή δόση αλαζονείας, μιλά για παλάτια και βοηθητικά και καλεί τους ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ να προτιμήσουν τα παλάτια και να εγκαταλείψουν τα βοηθητικά, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η υπερψήφιση του ΕΥΡΩΚΟ την επόμενη ημέρα δεν θα έχει καμμία αξία γιατί θα διαλυθεί''.

    [32] Παπαπέτρου - Διακυβέρνηση Παπαδόπουλου - Οδοφράγματα - Ομήρου

    Η διακυβέρνηση Παπαδόπουλου ''συνιστά μια βαθιά εκτροπή από τους κανόνες του δημοκρατικού πολιτεύματος, υπονομεύει τη λειτουργία των θεσμών, καλλιεργεί κλίμα μισαλλοδοξίας και εμπάθειας, ενοχοποιεί τη διαφορετική άποψη και φιμώνει τις διαφορετικές φωνές'', δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η διακυβέρνηση Παπαδόπουλου διακρίνεται για τις θετικές της επιδόσεις σε τέσσερα καίρια ζητήματα: ''Στον αυταρχισμό, στην αυθαιρεσία, στην αναξιοκρατία, στην αλαζονεία''.

    ''Η επιτυχία της διακυβέρνησης Παπαδόπουλου σ αυτά τα ζητήματα δεν κρύβεται. Τα αποτελέσματά της είναι εμφανή. Τα βιώνουμε τα τελευταία χρόνια πολύ έντονα. Τα σημάδια τους στην πολιτική και δημόσια ζωή είναι τόσο σημαντικά και εμφανή που αλλοιώνουν συστατικά στοιχεία του δημοκρατικού πολιτεύματος'', ανέφερε.

    [33] ΓΓ Οικολόγων - Ερντογάν - Πράσινοι Ευρωβουλευτές - ΣΠΕ Στροβόλου

    Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ενεργοποιήσουν τις δυνατότητες που έχουν στον ευρωπαϊκό χώρο και να σταλεί το μήνυμα ότι ''δεν δεχόμαστε καμμία απειλή από την Τουρκία'', είπε ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης.

    Αναφορικά με τη δήλωση του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι εάν δεν γίνει κάτι για την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων, τότε η Τουρκία ως εγγυήτρια χώρα στην Κύπρο θα προχωρήσει σε ορισμένα βήματα, ο κ. Περδίκης είπε πως πρέπει να απαντηθεί η απειλή Ερντογάν ενωμένα και δυναμικά.

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο επίσκεψης στη Συνεργατική Πιστωτική Εταιρεία (ΣΠΕ) Στροβόλου, ο κ. Περδίκης εξέφρασε την οργή και τη λύπη του γιατί, όπως είπε, ''συγκεκριμένοι πολιτικοί χώροι έχουν υιοθετήσει την τουρκική προπαγάνδα σε βάρος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών''. ''Θεωρώ απαράδεκτο το γεγονός ότι εδώ στην Κύπρο βρέθηκαν πολιτικοί να υιοθετήσουν τις ειδήσεις που δημοσιεύτηκαν στον τουρκικό Τύπο, ότι τάχα οι Πράσινοι Ευρωβουλευτές σχεδιάζουν να οργανώσουν συνέδριο στην κατεχόμενη Κύπρο. Η πληροφόρηση είναι ακριβώς αντίθετη'', ανέφερε.

    [34] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - Κυπριακό - ΔΗΣΥ

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε χθες ότι ''τέσσερεις ημέρες πριν τις εκλογές δεν υπάρχουν 'κόμματα του όχι' διότι δεν πάμε σε δημοψήφισμα αλλά σε βουλευτικές εκλογές''.

    Σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι ''δεν πάμε σε δημοψήφισμα για να μιλάμε για κόμματα του 'όχι' και η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία είναι εδώ για να επιμένει ότι η ε/κ πλευρά πρέπει να αξιοποιήσει την ευρωπαϊκή ιδιότητα και να κάνει μια θετική πρόταση βασισμένη στην ευρωπαϊκή εποχή της Κύπρου''.

    Ο κ. Προδρόμου είπε ότι η τελευταία απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για το δικαίωμα ψήφου των Τ/Κ οδήγησε τη Βουλή να υπερβεί και ουσιαστικά να καταργήσει τη διχοτομική δικοινοτική λογική της Ζυρίχης, έτσι την Κυριακή οι Τ/Κ θα ψηφίσουν αδιακρίτως, άσχετα από την εθνική καταγωγή και κοινότητά τους και παρά το Σύνταγμα της Ζυρίχης.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 18 May 2006 - 14:23:08 UTC