Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΙΕΝΝΗ

  • [01] ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΕΠΙΤΡΟΦΗ ΑΠΟ ΒΙΕΝΝΗ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι η Τουρκία, όχι μόνο δεν έχει εφαρμόσει το πρωτόκολλο της Αγκυρας, αλλά δηλώνει με κάθε ευκαιρία και σε όλα τα επίπεδα ότι δεν θα το εφαρμόσει, και πρόσθεσε πως το θέμα αυτό θα απασχολήσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τους τελευταίους μήνες του χρόνου.

    Επίσης, κάλεσε όσους "δεν οδηγούνται από κακόβουλες προθέσεις" να επικρίνουν την τουρκική πλευρά και να καταστήσουν σαφές ότι μέχρι τώρα δεν έχει συγκατατεθεί στη λειτουργία των Επιτροπών και στον διορισμό του τρίτου μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μιλούσε χθες στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Βιέννη, όπου συμμετείχε στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι στο Παρίσι, στη συνάντηση με τον κ. Ανάν, "συμφωνήθηκε ότι θα γίνουν Επιτροπές για να προετοιμαστεί το έδαφος για συζήτηση των βασικών θεμάτων του Κυπριακού όπως και άλλα θέματα που αποβλέπουν στο να βελτιώσουν το κλίμα και να αντιμετωπίσουν θέματα της καθημερινότητας".

    Και για τα δύο χρειάζεται "συμφωνία και των δύο", πρόσθεσε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ανέφερε: "Αντί εμείς να επικρίνουμε την πλευρά μας διότι δεν άρχισαν ακόμα εργασία οι Επιτροπές, νομίζω ότι αυτοί οι οποίοι δεν οδηγούνται από κακόβουλες προθέσεις θα έπρεπε να επικρίνουν την τουρκική πλευρά και να καταστήσουν σαφές ότι μέχρι τώρα δεν έχει συγκατατεθεί ακόμα στη λειτουργία των Επιτροπών και δεν έχει συγκατατεθεί για τον διορισμό του τρίτου μέλους για να αρχίσει το έργο της η ερευνητική επιτροπή για τους αγνοουμένους".

    Αναφορικά με το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της Αγκυρας από την Τουρκία, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η χώρα, "όχι μόνο δεν έχει συμμορφωθεί μέχρι τώρα, αλλά και προκλητικά σε κάθε ευκαιρία δηλώνει σε όλα τα επίπεδα ότι δεν σκοπεύει να το εφαρμόσει".

    "Αυτό είναι ένα θέμα που θα εξεταστεί, όπως είναι προαποφασισμένο, από την Επιτροπή της ΕΕ και αργότερα από το Συμβούλιο τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο αυτού του χρόνου", είπε.

    Ερωτηθείς εάν κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στη Βιέννη του δόθηκε κάποια υπόσχεση ή ένδειξη ότι θα ασκήσει πίεση στην Τουρκία για να συγκατατεθεί στην έναρξη της λειτουργίας των τεχνικών επιτροπών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απάντησε πως ο κ. Ανάν "ρώτησε τί γίνεται" και πρόσθεσε πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ "ήξερε τί γίνεται".

    Είπε, επίσης, ότι ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ βρίσκεται στη Νέα Υόρκη και ότι ο κ. Ανάν του είπε πως ο κ. Μόλερ τον έχει ενημερώσει για το τί γίνεται. Επίσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διερωτήθηκε κατά πόσον οι πιέσεις, εάν γίνονται, "είναι αποτελεσματικές όταν δηλώνονται".

    Αναστασιάδης - Τηλεοπτική αναμέτρηση ------------------------------ Ερωτηθείς εάν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για τηλεοπτική αναμέτρηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως φαίνεται ότι "κάποιος έχει πει στον κ. Αναστασιάδη ότι στις τηλεοπτικές αναμετρήσεις σκίζει και επομένως νομίζει ότι στη συζήτηση θα κατατροπώσει τους πάντες" και κάλεσε τον ηγέτη της αντιπολίτευσης "να περιμένει για άλλη ευκαιρία".

    Σε παρατήρηση ότι το αίτημα του κ. Αναστασιάδη είναι ειδικά προς τον ίδιο και τον Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος δεν είναι "σχολιαστής δηλώσεων" και, απευθυνόμενος προς τους δημοσιογράφους, είπε: "Εσείς που είστε δημοσιογράφοι, με πείρα και ικανότητες, τί σχόλιο έχετε; Γράψετε το".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανάλαβε πως δεν πρόκειται να συζητήσει δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη, "ιδιαίτερα αυτού του είδους και αυτού του επιπέδου".

    "Αυτή είναι δουλειά δική σας", είπε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε: "Εσείς είστε οι σχολιαστές. Δεν είμαι εγώ ο σχολιαστής".

    ΑΤΑ - Κυβέρνηση ----------- Ερωτηθείς για το θέμα της ΑΤΑ, ο Πρόεδρος είπε ότι αυτό το ζήτημα όσον αφορά την κυβερνητική υπηρεσία "αφορά μόνο την κυβερνητική υπηρεσία και τους δημοσίους υπαλλήλους".

    "Η ΑΤΑ δεν δίνεται με νόμο αλλά με συλλογικές συμβάσεις που γίνονται μεταξύ εργοδοτών και συντεχνιών. Ετσι γινόταν πάντα, έτσι είναι και τώρα", είπε.

    Πρόσθεσε πως όσον αφορά το θέμα της κυβέρνησης με τους δημοσίους υπαλλήλους "είναι θέμα που θα συζητηθεί μαζί με όλα τα αιτήματα που έχουν οι συντεχνίες των κυβερνητικών υπαλλήλων".

    Από εκεί και πέρα, πρόσθεσε, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει τη βοήθειά της για να αρχίσει διάλογος "για να λυθεί θέμα που υπάρχει εκεί που υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα" και σημείωσε πως κανέναν δεν έχει βλάψει ποτέ ο διάλογος.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Sunday, 14 May 2006 - 9:29:15 UTC