Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-05-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Βιέννη - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - ΛΑΚ
  • [03] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παπουτσής - Ρεν - Συνάντηση
  • [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αεροπορικό ατύχημα - Διορισμός Επιτροπής
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία - Προβλέψεις ΕΕ
  • [06] Εκτελεστική Επιτροπή PARIS MOU - Κύπρος - Λευκή Λίστα
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παχυσαρκία - Διάσκεψη - Κυπριανού
  • [08] Υπουργείο Εξωτερικών - Εσθονία - Συγχαρητήρια
  • [09] Υπουργός Οικονομικών - 43ο συνέδριο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.
  • [10] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα α' τριμήνου - Αύξηση
  • [11] Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών - Σημαντική πτώση
  • [12] Εκλογές
  • [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεκλογική εκστρατεία - Ανάμειξη
  • [14] ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεκλογική εκστρατεία
  • [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Μετάβαση στα κατεχόμενα - ΑΤΑ
  • [16] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης - Δηλώσεις
  • [17] ΑΚΕΛ - Κυβέρνηση - Αεροπορικό ατύχημα - Επιτροπή
  • [18] ΓΓ ΑΚΕΛ - Βασίλης Παπακωνσταντίνου
  • [19] ΔΗΣΥ - Εκλογές - Ανάμειξη του Προέδρου Παπαδόπουλου
  • [20] ΔΗΣΥ - Καταγγελίες περί παράνομης εγγραφής ψηφοφόρων
  • [21] ΔΗΣΥ - Κυβέρνηση - Αεροπορικό ατύχημα - Ερευνητική Επιτροπή
  • [22] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΟΤ - Δηλώσεις
  • [23] ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ - ΕΔΗ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτικός λόγος
  • [24] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [25] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [26] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ερευνητική Επιτροπή - Διορισμός
  • [27] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Βία στα γήπεδα
  • [28] ΕΥΡΩΚΟ - Δημοψήφισμα
  • [29] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - ''Ηλιος'' - Διερευνητική Επιτροπή
  • [30] Πρόεδρος ΕΔΗ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Αεροπορικό δυστύχημα
  • [31] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Ερευνητική Επιτροπή - Εκλογές
  • [32] ΕΥΡΩΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Χρηματοδοτήσεις κομμάτων ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 12/05/2006

  • [01] Βιέννη - Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής

    Η πλέον ιστορική και μεγαλύτερη συνάντηση κορυφής στην ιστορία της μεταπολεμικής Αυστρίας αρχίζει σήμερα και ολοκληρώνεται αύριο στη Βιέννη, η οποία φιλοξενεί για δύο μέρες πέραν των 60 αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής Ευρωπαϊκής Ενωσης και των χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Την Κύπρο εκπροσωπεί στη σύνοδο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος βρίσκεται από χθες στην Αυστρία μαζί με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Χθες η αυστριακή προεδρία παρέθεσε επίσημο δείπνο προς τιμήν όλων των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων και των Υπουργών Εξωτερικών, στο οποίο παρευρέθηκε και ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, καθώς και ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και ο Υπουργός Εξωτερικών θα έχουν στο περιθώριο της συνόδου διμερείς επαφές με ομολόγους τους. Σήμερα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα συναντηθεί επίσης με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος εκπροσωπεί τη χώρα του, υπό την ιδιότητα του κράτους παρατηρητή.

    Τη Σύνοδο θα προσφωνήσει το πρωί ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, ο οποίος φιλοδοξεί να δώσει ένα τέρμα στην κρίση που έχει ξεσπάσει στις σχέσεις της Ουρουγουάης με την Αργεντινή.

    Τα θέματα που θα απασχολήσουν τη Σύνοδο θα είναι οι εμπορικές σχέσεις, ευκαιρίες για επενδύσεις, θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μετανάστευσης, ναρκωτικών, οργανωμένου εγκλήματος, ενέργειας, περιβάλλοντος, τρομοκρατίας, κτλ.

    Την ευθύνη για την τελική προετοιμασία των θεμάτων της συνόδου είχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών των 62 χωρών οι οποίοι είχαν από χθες επαφές στην αυστριακή πρωτεύουσα.

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Τουρκία - ΕΕ - ΛΑΚ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε χθες ότι η Τουρκία «ήδη αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στην πορεία της για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν έχει κάνει καμία απολύτως κίνηση για να ικανοποιήσει τους 25 σχετικά με τα θέματα που αφορούν την Κύπρο».

    Είπε ακόμα ότι η Αγκυρα δεν έχει συμμορφωθεί με τις υποσχέσεις που έχει δώσει στην Ευρωπαϊκή Ενωση για θέματα νομοθεσίας, ανθρωπίνων δικαιωμάτων και μειονοτήτων ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα συνέλθει το Συμβούλιο Υπουργών για να εξετάσει το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, «θα έχουμε ένα πολύ ενδιαφέρον καλοκαίρι».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη για την 4η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ-ΛΑΚ (Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής), ο Υπουργός Εξωτερικών είπε πως η Κύπρος «θα προασπίσει τα συμφέροντά της'' και ανέφερε πως «έχει γίνει πολύ καλή προετοιμασία σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».

    Ερωτηθείς εάν η Κύπρος θα πει δυναμικά όχι την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, ο κ. Ιακώβου σημείωσε πως «η Κύπρος όπως κάθε κράτος μέλος της Ενωσης έχει τη δυνατότητα να σταματήσει οποιοδήποτε διαπραγματευτικό κεφάλαιο της Τουρκίας. Θα εξαρτηθεί από πώς βλέπουν οι εταίροι μας στην ΕΕ το θέμα και κατά πόσον δικαιολογούν τις δικαιολογίες της Τουρκίας ή όχι».

    [03] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παπουτσής - Ρεν - Συνάντηση

    Οι υποχρεώσεις τις Τουρκίας έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, συμπεριλαμβανομένης της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης με την Κύπρο, ήταν ένα από τα βασικά θέματα συνάντησης που είχαν στις Βρυξέλλες ο υπεύθυνος του Τομέα Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Άμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής και ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Ο κ. Παπουτσής εξέφρασε υποστήριξη στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στο στόχο της τελικής ένταξης, υπό τη βασική προϋπόθεση του σεβασμού και της υλοποίησης των υποχρεώσεων, που έχει θέσει η ΕΕ. Στο πλαίσιο αυτό ενημέρωσε τον κ. Ρεν για τη συνεχιζόμενη πρακτική των παραβιάσεων και παραβάσεων στο Αιγαίο, από την τουρκική πλευρά, που αντιβαίνει στην αρχή της καλής γειτονίας, καθώς και για τους στόχους της τουρκικής άσκησης έρευνας και διάσωσης στο Αιγαίο.

    Κατά τη συζήτηση διαπιστώθηκε η ανάσχεση της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας στην Τουρκία, στον τομέα της προστασίας των δικαιωμάτων των μειονοτήτων, με αρνητικές επιπτώσεις στην ελληνική μειονότητα και στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και ζητήθηκε η παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την επίλυση αυτών των προβλημάτων, όπως και για την εφαρμογή του πρόσθετου Πρωτοκόλλου της Τελωνειακής Ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Εκτός από την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, συζητήθηκαν επίσης τα θέματα της ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας, της κατάστασης στα Δυτικά Βαλκάνια, και το Κυπριακό.

    [04] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αεροπορικό ατύχημα - Διορισμός Επιτροπής

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επαναδιαβεβαίωσε χθες πως ''δεν πρόκειται να αποκρυβεί οτιδήποτε'' σε ότι αφορά τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου 2005, προσθέτοντας πως ''δεν ενοχλείται η κυβέρνηση εάν οι ευθύνες αποδοθούν είτε σε κυβερνητικά τμήματα είτε σε αξιωματούχους και αυτό θα επιδιώξει να καθορίσει'' η μονομελής Διερευνητική Επιτροπή που διορίστηκε από το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ερωτηθείς εάν έχουν έρθει οι εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε καταφατικά και πρόσθεσε πως έχουν υποβάλει την έκθεσή τους και «έχουν εντοπίσει αδυναμίες ή παραλείψεις στα κυβερνητικά τμήματα και γι' αυτό οι όροι εντολής που έχουν δοθεί στην Ερευνητική Επιτροπή είναι ευρύτατοι και κατά κύριο λόγο κατευθύνονται στον εντοπισμό ευθυνών, εάν υπάρχουν, στα κυβερνητικά τμήματα. Κανένας δεν δικάζεται και δεν καταδικάζεται χωρίς την πρέπουσα έρευνα», είπε, και πρόσθεσε πως «αυτή η Επιτροπή θα ασχοληθεί και με αυτό τον τομέα όπως και με άλλους τομείς της πιθανής ευθύνης που έχουν στο μεταξύ διαπιστωθεί».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε στο αεροδρόμιο Λάρνακας προτού αναχωρήσει για τη Βιέννη όπου θα λάβει μέρος στην 4η Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής κλήθηκε να σχολιάσει τις αντιδράσεις τόσο για το χρόνο διορισμού όσο και για τη σύνθεση της Διερευνητικής Επιτροπής.

    «Η σύνθεση έγινε κάτω από το κεφάλαιο 44 του Νόμου της Κυπριακής Δημοκρατίας», είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, και πρόσθεσε: ''καλά κάνουν αυτοί οι οποίοι σπεύδουν να σχολιάσουν, να μελετήσουν πρώτα το νόμο, ποιές είναι οι εξουσίες και αρμοδιότητες που παρέχει ο νόμος σε τέτοιες Επιτροπές και ποιός είναι ο ρόλος της Επιτροπής. Η Επιτροπή αυτή είναι οιονεί δικαστικό σώμα και καλύπτεται από όλα τα προνόμια και τις διασφαλίσεις που παρέχονται στα Δικαστήρια όσον αφορά την προσβολή του κύρους και της αξιοπιστίας αυτού του οργάνου. Καλά κάνουν να το έχουν όλοι αυτό υπόψη τους», είπε.

    [05] Υπουργός Οικονομικών - Κυπριακή οικονομία - Προβλέψεις ΕΕ

    Τη θετική πορεία της κυπριακής οικονομίας τόσο όσον αφορά τους ρυθμούς ανάπτυξης όσο και το ρυθμό με τον οποίο έχει επιτευχθεί η δημοσιονομική εξυγίανση επιβεβαιώνει, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Economic Forecasts Spring 2006, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στις 9 Μαΐου 2006.

    Σύμφωνα με τον κ. Σαρρή, η έκθεση της Επιτροπής αξιολογεί τις προβλέψεις της Κύπρου ως ''ρεαλιστικές και εφικτές'', παρά τις αρνητικές εξελίξεις σε σχέση με την τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, επικροτεί την πορεία της κυπριακής οικονομίας και τη δημοσιονομική πολιτική της κυβέρνησης, ενθαρρύνει τη συνέχιση των προσπαθειών πάνω στην ίδια βάση και θεωρεί τα δημοσιονομικά μέτρα που λήφθηκαν αξιόπιστα και ότι ''η Κύπρος βρίσκεται σωστά στην τροχιά ένταξης της στην Ευρωζώνη''.

    Οι προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την κυπριακή οικονομία ''επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής'' της κυβέρνησης για ένταξη στην Ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008, είπε ο κ. Σαρρής σε συνέντευξη Τύπου σε σχέση με την έκθεση της Επιτροπής, η οποία παραθέτει προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία για την περίοδο 2006-07, με ιδιαίτερη έμφαση στις εξελίξεις στην ΕΕ.

    Ο κ. Σαρρής είπε ότι ο ρυθμός οικονομικής ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας προβλέπεται για το 2006 και 2007 να παραμείνει στα ίδια επίπεδα με το 2005, δηλαδή στο 3,8%, και να είναι σημαντικά ψηλότερος από το μέσο όρο της ΕΕ των ''25'' που προβλέπεται να επιταχυνθεί στο 2,3% το 2006 και στο 2,2% το 2007.

    [06] Εκτελεστική Επιτροπή PARIS MOU - Κύπρος - Λευκή Λίστα

    Η Εκτελεστική Επιτροπή του Μνημονίου Συνεννόησης των Παρισίων για τον έλεγχο των Πλοίων (PARIS MOU) αποφάσισε, με βάση τα καθορισμένα κριτήρια, πως η Κύπρος θα πρέπει να μετακινηθεί από τη Γκρίζα στη Λευκή Λίστα του Μνημονίου.

    Η Επιτροπή αναγνώρισε τη σημαντική βελτίωση που πέτυχε η Κύπρος όσο αφορά τα επίπεδα ασφάλειας του κυπριακού στόλου και τη δραστική μείωση των κατακρατήσεων των κυπριακών πλοίων.

    Χθεσινή ανακοίνωση αναφέρει πως ακόμα μια επιτυχία της Κύπρου που προέκυψε τόσο από την επίδοσή της στον τομέα της θαλάσσιας ασφάλειας, αλλά και από την άρτια εσωτερική οργάνωση του Τμήματος στον τομέα αυτό και την ψηλού επιπέδου κατάρτιση του προσωπικού του, που διαπιστώθηκαν κατ επανάληψη από ομάδες ελεγκτών του Μνημονίου των Παρισίων κατά το 2004 και το 2005, είναι η δεύτερη απόφαση της χθεσινής συνάντησης της Εκτελεστικής Επιτροπής με την οποία η Κύπρος καθίσταται τακτικό πλέον μέλος του Μνημονίου των Παρισίων.

    Αυτό το γεγονός αποτελεί ανεξάρτητη μαρτυρία και στηρίζει ακόμη περισσότερο την εικόνα της Κύπρου ως σοβαρής και αξιόπιστης ναυτιλιακής χώρας, προσθέτει η ανακοίνωση.

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Παχυσαρκία - Διάσκεψη - Κυπριανού

    Τα αμοιβαία διδάγματα που μπορούν να αποκομίσουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, είναι το κεντρικό θέμα διάσκεψης που άρχισε χθες και ολοκληρώνεται σήμερα στις Βρυξέλλες, με πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στη διάσκεψη αυτή συμμετέχουν εκπρόσωποι των κρατικών υπηρεσιών, του τομέα τροφίμων και ποτών, διαφημιστές, μη κυβερνητικές οργανώσεις και εκπρόσωποι της κοινωνίας των πολιτών από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για να συγκρίνουν ορθές πρακτικές και να θέσουν τη βάση μελλοντικής συνεργασίας σε διάφορα θέματα, όπως η διαφήμιση, οι ετικέτες και η εκπαίδευση του καταναλωτή.

    Στους κυρίους ομιλητές συγκαταλέγονται ο Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού, η Υπουργός Υγείας και Γυναικών της Αυστρίας Maria Rauch-Kallat και ο Υφυπουργός Υγείας και Ανθρώπινων Υποθέσεων των ΗΠΑ Alex Azar.

    Σκοπός της διάσκεψης είναι η εξέταση των εξής τεσσάρων κύριων θεμάτων:

    -Συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων για την ανάληψη δράσης σχετικά με τη δίαιτα, τη σωματική άσκηση και την υγεία

    -Άσκηση επιρροής στον τρόπο ζωής των νέων.

    -Άσκηση επιρροής στις επιλογές των καταναλωτών για τη βελτίωση της διατροφής και την προώθηση της σωματικής άσκησης.

    -Έρευνα για τις αιτίες της παχυσαρκίας.

    [08] Υπουργείο Εξωτερικών - Εσθονία - Συγχαρητήρια

    Το Υπουργείο Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας με ανακοίνωσή του συγχαίρει την Εσθονία για την επικύρωση, στις 9 Μαΐου, της Συνθήκης για θέσπιση Συντάγματος της Ευρώπης.

    ''Η εν λόγω επικύρωση στέλνει ένα ενθαρρυντικό μήνυμα για το πώς προχωρεί η Ευρωπαϊκή Ένωση, ιδιαίτερα στο πλαίσιο της παρούσας περιόδου περισυλλογής και δημόσιας συζήτησης'', αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    [09] Υπουργός Οικονομικών - 43ο συνέδριο ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

    Η Κύπρος βρίσκεται στον προθάλαμο της ένταξής της στην ΟΝΕ, και επομένως έχει ορισμένες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις, όπως για παράδειγμα τη μείωση και σταδιακή εξάλειψη του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη μείωση του δημόσιου χρέους και τη διασφάλιση της μακροχρόνιας βιωσιμότητας των δημόσιων οικονομικών, με την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πρόκλησης της γήρανσης του πληθυσμού, δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

    Σε χαιρετισμό του στο 43ο Συνέδριο της ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι για αντιμετώπιση όλων αυτών των προκλήσεων βασική αρχή είναι η αναδόμηση της κρατικής μηχανής, ώστε να καταστεί πιο ευέλικτη και πιο αποδοτική.

    [10] Τράπεζα Κύπρου - Αποτελέσματα α' τριμήνου - Αύξηση

    Αύξηση 132% σημείωσαν τα κέρδη μετά τη φορολογία του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου για το α τρίμηνο 2006 σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο, ενώ σημαντική ήταν και η βελτίωση όλων των δεικτών κερδοφορίας του Συγκροτήματος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Συγκροτήματος Τράπεζας Κύπρου, στη βελτίωση συνέβαλαν η αναδιάρθρωση των εργασιών του Συγκροτήματος στην Κύπρο, σε συνδυασμό με το σχέδιο συγκράτησης εξόδων και την ενίσχυση εσόδων, η συνέχιση της δυναμικής επέκτασης στην Ελλάδα και η καλή πορεία των ασφαλιστικών εργασιών του Συγκροτήματος, καθώς και τα θετικά αποτελέσματα από τη διάθεση και μεταβολή στη δίκαιη αξία χρηματοοικονομικών μέσων.

    [11] Χρηματιστήριο - Ρευστοποιήσεις κερδών - Σημαντική πτώση

    Σε ρευστοποιήσεις κατοχύρωσης κερδών προχώρησαν οι επενδυτές στη χθεσινή χρηματιστηριακή συνάντηση, ύστερα από τη μεγάλη άνοδο 12,2% (328,14 μονάδες) που κατέγραψε η αγορά κατά τις τελευταίες επτά συναντήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να οδηγηθεί κάτω από τις 3.000 μονάδες. Με τους τραπεζικούς τίτλους να δέχονται σημαντικές πιέσεις, ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε σημαντικές ζημιές της τάξης του 2,47%, κλείνοντας στις 2.942,95 μονάδες. Σημαντικά μειωμένος σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσιάστηκε σήμερα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών, ο οποίος υποχώρησε στα 6,2 εκατομμύρια λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 2,47% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 1001,85 μονάδες.

    [12] Εκλογές

    [13] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεκλογική εκστρατεία - Ανάμειξη

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως έχει περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή του στην προεκλογική εκστρατεία και πως δεν δέχεται να του υπαγορεύουν άλλοι τη συμπεριφορά του.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη ότι κανένας δεν αναφέρθηκε σε πολιτικό πραξικόπημα, ούτε ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Αφού ανέφερε ότι δεν είναι «σχολιαστής δηλώσεων άλλων» ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: «απορρίπτω κατηγορηματικά οποιονδήποτε ισχυρισμό ότι είχα εμπλοκή στην προεκλογική εκστρατεία. Ούτε περιορισμό έχω, ούτε μου ζήτησε κανένας, ούτε έχω δεσμευτεί έναντι οιουδήποτε κόμματος για τη συμπεριφορά μου στην προεκλογική εκστρατεία».

    Πρόσθεσε ότι μόνος του «με αυτοπεριορισμό» έχει «πραγματικά περιορίσει στο ελάχιστο τη συμμετοχή'' του στην προεκλογική εκστρατεία και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «όλα τα άλλα είναι δημιουργία προβλήματος εκ του μη όντος. Δεν δέχομαι», ανέφερε, «ότι υπάρχει τέτοιο θέμα, ούτε δέχομαι να υπαγορεύουν άλλοι σε μένα τη συμπεριφορά μου στην προεκλογική περίοδο''.

    Ανέφερε ακόμα πως «ανέμενα από τον Τύπο ευνοϊκά σχόλια για το πόση αυτοσυγκράτηση έχω επιδείξει, ιδιαίτερα αν συγκριθεί με το τι γινόταν προηγουμένως».

    [14] ΑΚΕΛ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Προεκλογική εκστρατεία

    Γενικά ικανοποιημένο είναι το ΑΚΕΛ από την εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεκλογική εκστρατεία, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ δεν πρέπει να διαμαρτύρεται τη στιγμή που επί δικής του διακυβέρνησης οι Υπουργοί του αναμιγνύοντο ''καθημερινά τόσο σε πρακτικό όσο και φραστικό επίπεδο.''

    Κληθείς να σχολιάσει τις τοποθετήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας σε εκδήλωση για τα 30χρονα του ΔΗΚΟ, ο κ. Κυπριανού είπε πως ο Τάσσος Παπαδόπουλος ως Πρόεδρος του ΔΗΚΟ ''είναι φυσιολογικό να ενδιαφέρεται για τα εκλογικά αποτελέσματα του ΔΗΚΟ''.

    [15] ΓΓ ΑΚΕΛ - Μετάβαση στα κατεχόμενα - ΑΤΑ

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι θα μεταβεί ως έχει δικαίωμα και υποχρέωση στα κατεχόμενα για να συναντηθεί και να διεκδικήσει την ψήφο των εγκλωβισμένων Μαρωνιτών και Καρπασιτών. Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ θα επιμείνει στη θέση για αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού της ΑΤΑ.

    Ο κ. Χριστόφιας όταν τού ζητήθηκε να σχολιάσει καταγγελίες του ΔΗΣΥ ότι ο απερχόμενος βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου ενέγραψε παράνομα και παράτυπα βουλευτές στους εκλογικούς καταλόγους, είπε πως δεν σχολιάζει τέτοια πράγματα, προσθέτοντας πως «αυτό μας έλειπε τώρα να μπούμε και σε τέτοια ζητήματα».

    Σχολιάζοντας καταγγελίες του Πρόεδρου της ΔΗΣΥ ότι χορηγήθηκαν κονδύλια σε κατά παραγγελία κόμματα, ο κ. Χριστόφιας είπε πως «αυτοί που επιστρατεύουν τέτοια επιχειρήματα την τελευταία εβδομάδα των εκλογών, το κάνουν εν τη αδυναμία τους».

    Ανέφερε πως «δεν έχω ιδέα αν επιστρατεύτηκαν οι οποιοιδήποτε και από ποιους και ελπίζω να μην εννοούν ότι το ΑΚΕΛ επιστράτευσε τον οποιοδήποτε», προσθέτοντας ότι «εμείς επιστρατεύουμε τον κόσμο μας, τα στελέχη μας, τα μέλη και τη σοφία μας, ώστε το κόμμα μας να ενεργεί εκεί που πρέπει».

    Ο κ. Χριστόφιας απέφυγε να σχολιάσει τα όσα λέγονται γύρω από το πόρισμα της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων και στην κριτική για ελλειπή κοινοβουλευτικό έλεγχο σε ότι αφορά τη λειτουργία του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας που άσκησε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου, λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να μπω στο καθαρά προεκλογικό παιγνίδι σκοπιμότητας».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή ότι δεν συντρέχει λόγος για αναθεώρηση του συστήματος υπολογισμού της ΑΤΑ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι η άποψη του κ. Σαρρή είναι γνωστή, όπως είναι γνωστή και διαφωνία του ΑΚΕΛ με την άποψη του Υπουργού Οικονομικών.

    Πρόσθεσε ότι η διαφωνία είναι θεμιτή, δηλώνοντας και διαμηνύοντας προς τον κ. Σαρρή ότι «εμείς θα επιμείνουμε στο θέμα, γιατί», όπως ανέφερε, «αφορά τον απλό άνθρωπο από τον οποίο αφαιρείται ένα εισόδημα και προστίθεται στα βαλάντια των επιχειρηματιών».

    [16] ΑΚΕΛ - Κυπριανού - Οργανισμός Χρηματοδοτήσεως Στέγης - Δηλώσεις

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε χθες ότι το κόμμα του θα βρίσκεται στο πλευρό του Οργανισμού Χρηματοδοτήσεως Στέγης και στην προσπάθειά του να διαδραματίσει όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά τον κοινωνικό τους ρόλο.

    Ο κ. Κυπριανού, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Χρίστο Λοϊζίδη, ο οποίος είπε πως ο Οργανισμός μετά την ένταξη στην ΕΕ και τις αποφάσεις που ο ίδιος ο Οργανισμός έλαβε ''είναι τώρα ισχυρότερος και παρέχει σε συμπολίτες μας στεγαστικά δάνεια πέραν των 10 εκ λιρών και συγκεκριμένα για την πρώτη κατοικία, τα οποία δίνονται κυρίως σε νεαρά ζευγάρια και σε μεσαία εισοδηματικά στρώματα''.

    [17] ΑΚΕΛ - Κυβέρνηση - Αεροπορικό ατύχημα - Επιτροπή

    Το ΑΚΕΛ θεωρεί πως η κυβέρνηση ορθά διόρισε αυτή τη στιγμή τη μονομελή διερευνητική επιτροπή για την τραγική πτώση του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' τον περασμένο Αύγουστο, εντάσσοντας ταυτόχρονα τις επικρίσεις του ΔΗΣΥ για την απόφαση της κυβέρνησης σε προεκλογικές σκοπιμότητες, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού.

    [18] ΓΓ ΑΚΕΛ - Βασίλης Παπακωνσταντίνου

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας καλωσορίζοντας χθες τον τραγουδιστή Βασίλη Παπακωνσταντίνου και τους συνεργάτες του, οι οποίοι θα δώσουν σήμερα Παρασκευή μεγάλη συναυλία, προσφορά του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις για τη νεολαία είπε ότι ''ο Βασίλης είναι παραπάνω γουρλής'' προσθέτοντας ότι ''εύχομαι και ελπίζω να πανηγυρίσει μαζί μας την νίκη του ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις στις εκλογές''.

    Σε συνάντηση που είχε ο κ. Χριστόφιας με τον καλλιτέχνη και τους συνεργάτες του, είπε πως το ΑΚΕΛ είναι συνώνυμο με τον πολιτισμό, με την κοινωνική πρόοδο.

    [19] ΔΗΣΥ - Εκλογές - Ανάμειξη του Προέδρου Παπαδόπουλου

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε πως ο ίδιος δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου λόγω της ανάμειξής του στην προεκλογική εκστρατεία, αλλά του ζήτησε να διαχωρίσει τις δυο θέσεις, αυτήν του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και αυτήν του Προέδρου του ΔΗΚΟ.

    Σε παρατήρηση ότι η ΕΔΕΚ δηλώνει ότι η εμπλοκή του Προέδρου Παπαδόπουλου δεν επηρεάζει τον προεκλογικό αγώνα και το ΑΚΕΛ είναι γενικά ικανοποιημένο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι τελευταίοι που ενοχλούνται από την εμπλοκή του Προέδρου Παπαδόπουλου είναι ο ΔΗΣΥ.

    ''Εκείνους που προσπαθεί να πλήξει μέσα από την εμπλοκή του (ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος) είναι τους συνεταίρους του. Όταν καλείς να ενισχύσει κάποιος το ΔΗΚΟ για να ενισχυθεί ο Πρόεδρος σημαίνει πως οι άλλοι εταίροι στην κυβέρνηση δεν είναι όσον έμπιστοι θα ανέμενε κανένας όσο το ΔΗΚΟ'', ανέφερε.

    [20] ΔΗΣΥ - Καταγγελίες περί παράνομης εγγραφής ψηφοφόρων

    Ερωτηθείς για καταγγελίες για εγγραφή ψηφοφόρων κατά παράβαση της νομοθεσίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε πως έχει υπόψη του τις καταγγελίες και τα στοιχεία. ''Θέλω να ελπίζω ότι πρόκειται για περιπτώσεις μεμονωμένες. Διαφορετικά εάν έχουν πάρει έκταση και πιθανότατα να μην έχουν διαπιστωθεί, νομίζω εγείρεται ένα σοβαρότατο θέμα νοθείας ή παρέμβασης ή προσπάθειας νοθείας της εκλογής'', είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος δεν θέλει να το διανοείται , αλλά οι έρευνες θα το καταδείξουν''.

    [21] ΔΗΣΥ - Κυβέρνηση - Αεροπορικό ατύχημα - Ερευνητική Επιτροπή

    Ερωτηματικά για τη ''σπουδή'' που επέδειξε η κυβέρνηση να διορίσει μονομελή ερευνητική επιτροπή λίγες ημέρες πριν τις εκλογές και πριν παραδοθεί το πόρισμα της Ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων για την πτώση του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' τον περασμένο Αύγουστο, διατύπωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο κ. Αναστασιάδης έκανε λόγο για ''σπουδή ελάχιστες ημέρες πριν από τις εκλογές, προτού παραδοθεί το πόρισμα του κ. Τσολάκη, παρά τις δεσμεύσεις του Προέδρου ότι θα ζητούσε από την ΕΕ να διορίσει ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες από την Ευρώπη''.

    [22] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΟΤ - Δηλώσεις

    Εθνικό θέμα χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης την τουριστική βιομηχανία, προσθέτοντας ότι τα σοβαρά εθνικά θέματα όπως είναι η τουριστική βιομηχανία πρέπει να αντιμετωπίζονται πέρα και μακριά από προεκλογικές σκοπιμότητες.

    [23] ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ - ΕΔΗ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτικός λόγος

    Το Δημοκρατικό Κόμμα θεωρεί ότι όσοι είναι σε θέση να αξιολογήσουν αντικειμενικά τον πολιτικό λόγο του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι αυτοί που δεν συμφωνούν με τις αιτιάσεις που προβάλλονται από την ηγεσία του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ, που μιλούν για αντιδεοντολογική συμπεριφορά του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ αναφέρει πως «αντιθέτως προς όσα ατεκμηρίωτα και αυθαίρετα ισχυρίζονται οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τηρεί μια άψογη πολιτική και πολιτειακή συμπεριφορά».

    «Εκείνο που ενοχλεί προφανώς την ηγεσία του ΔΗΣΥ και των ΕΔΗ είναι το γεγονός ότι ο Τάσσος Παπαδόπουλος καταθέτει, ως οφείλει ως ηγέτης του κυπριακού ελληνισμού, τον υπεύθυνο και καθοδηγητικό λόγο του και τη διεκδικητική του πρόταση», προσθέτει η ανακοίνωση.

    Το ΔΗΚΟ αναφέρει ότι «αν οι ηγεσίες της αντιπολίτευσης νομίζουν ότι μπορούν να καθυβρίζουν, να λοιδορούν, να προπηλακίζουν, να διαστρεβλώνουν, να υποσκάπτουν και να υπονομεύουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να σιωπά και να ανέχεται αυτή τους τη συστηματική τακτική, πλανώνται».

    [24] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο

    Πραγματοποιείται την Κυριακή, 14 Μαΐου 2006 στις 10.00 στο Συνεδριακό Κέντρο, στη Λευκωσία, το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ (ΚΣ ΕΔΕΚ), στο οποίο θα γίνει η επίσημη παρουσίαση των υποψηφίων της ΕΔΕΚ για όλες τις εκλογικές περιφέρειες της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Ομήρου είπε πως στο Συνέδριο θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Κινήματος, ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης και θα παρευρεθεί και θα απευθύνει χαιρετισμό εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ η Γραμματέας του Κινήματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

    Ανέφερε επίσης πως θα προβληθούν μαγνητοσκοπημένα μηνύματα αλληλεγγύης στον εκλογικό αγώνα της ΕΔΕΚ από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος Πολ Ρασμούσεν, τον Πρόεδρο της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σουλτς, και την πρώην συμπρόεδρο της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Κύπρου ΕΕ Μέχτιλ Ρότε.

    [25] ΕΔΕΚ - Ομήρου - Κυπριακό - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η ΕΔΕΚ στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να προωθήσει μια δημοκρατική, δίκαιη, λειτουργική, βιώσιμη και ευρωπαϊκών προδιαγραφών λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας πως θα υπάρξουν προσπάθειες επαναφοράς απαράδεκτων σχεδίων λύσης, ανεξάρτητα από τίτλους και ονομασίες.

    Κληθείς να σχολιάσει ομιλία του Προέδρου του ΔΗΚΟ και Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο κ. Ομήρου είπε πως ο κ. Παπαδόπουλος μίλησε στην εκδήλωση για τα 30χρονα του ΔΗΚΟ ως Πρόεδρος του κόμματος και πρόσθεσε ότι ''η ΕΔΕΚ στηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη βάση του συμφωνημένου προγράμματος, το οποίο συνομολογήσαμε τα τρία κόμματα πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2003''.

    [26] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ερευνητική Επιτροπή - Διορισμός

    Το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ χαιρετίζει την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διορίσει ανεξάρτητη Ερευνητική Επιτροπή, για τη διερεύνηση όλων των πτυχών της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου του 2005.

    Με ανακοίνωσή του το ΚΣ ΕΔΕΚ εκφράζει τη βαθιά ικανοποίηση του, διότι όπως αναφέρει, είχε ζητήσει πρώτο το διορισμό ανεξάρτητης Ερευνητικής Επιτροπής για την αεροπορική τραγωδία που βύθισε σε πένθος ολόκληρη την Κύπρο.

    [27] ΚΣ ΕΔΕΚ - Ομήρου - Βία στα γήπεδα

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως η βία μέσα και έξω από τα στάδια έχει καταστεί μάστιγα και κατάρα για τον αθλητισμό, προσθέτοντας πως την ίδια στιγμή ως κοινωνικό φαινόμενο παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις τραυματίζοντας ανεπανόρθωτα τον κοινωνικό ιστό.

    Μιλώντας σε συνάντηση με γυναίκες, κατά την οποία συζητήθηκε το θέμα της βίας ως κοινωνικό φαινόμενο, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε πως ''τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί γι' αυτό είναι αναγκαίο να εγκύψουμε με σοβαρότητα στο πρόβλημα''. Σημείωσε ότι ''η ευθύνη βαραίνει όλους γι' αυτό και ο καθένας συλλογικά και ατομικά καλούμαστε να ενεργήσουμε εποικοδομητικά προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης του προβλήματος''.

    ''Οικογένεια, εκπαίδευση, οργανωμένοι φορείς, κόμματα και πολιτεία έχουν το δικό τους ρόλο να διαδραματίσουν'', είπε ο κ. Ομήρου.

    [28] ΕΥΡΩΚΟ - Δημοψήφισμα

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα θεωρεί πως ''η προσπάθεια του κυβερνητικού στρατοπέδου και ειδικά του ΔΗΚΟ να οικειοποιηθεί για προεκλογικούς λόγους το Οχι του δημοψηφίσματος θα πέσει στο κενό''.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΕΥΡΩΚΟ αναφέρει πως ''οι επαναλαμβανόμενες αναφορές περί στήριξης των συγκυβερνώντων κομμάτων ώστε να ενδυναμωθεί το Οχι είναι τουλάχιστο ατυχείς'' και προσθέτει πως ''οι πολίτες γνωρίζουν και θυμούνται ότι είναι τα στελέχη του Ευρωπαϊκού Κόμματος που για χρόνια, μόνιμα, σταθερά και με συνέπεια προειδοποιούσαν τον κυπριακό λαό και αγωνίστηκαν ενάντια στο Σχέδιο Ανάν''.

    ''Οι πολίτες γνωρίζουν'', γράφει η ανακοίνωση, ''ποίοι απέρριψαν την επιδιαιτησία, τα αυστηρά χρονοδιαγράμματα και το ίδιο το δημοψήφισμα όπως γνωρίζουν και ποίοι στήριξαν την διαδικασία η οποία απενοχοποίησε την Τουρκία και ψήφισαν ΟΧΙ για να τσιμεντώσουν το ΝΑΙ''.

    Επιπλέον, προσθέτει πως ''χωρίς να μειώνει κανένας τη συμβολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, το Οχι του δημοψηφίσματος ανήκει στο σύνολο του κυπριακού λαού και ο κυπριακός λαός σήμερα δεν πρέπει να στηρίξει δυνάμεις, οι οποίες επιδιώκουν συζήτηση με βάση ένα σχέδιο, που ο ίδιος απέρριψε, ώστε να επιφέρουν αλλαγές σε αυτό''.

    [29] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης - ''Ηλιος'' - Διερευνητική Επιτροπή

    Αμφιβολίες για το κατά πόσον θα αποδοθούν οι πραγματικές ευθύνες για την πτώση του αεροσκάφους της ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου του 2005, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, σχολιάζοντας το διορισμό μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής από την κυβέρνηση.

    Μιλώντας σε συγκέντρωση υποψηφίων του κόμματος στη Λευκωσία, ο κ. Συλλούρης είπε πως ''η κυβέρνηση έχει απολέσει την έξωθεν καλή μαρτυρία σε ό,τι αφορά την πάταξη της διαπλοκής και της διαφθοράς'' και πρόσθεσε πως ''αυτό φανερώνει και η σκανδαλώδης καθυστέρηση στη διερεύνηση του βασανισμού των δύο φοιτητών από την Αστυνομία''.

    [30] Πρόεδρος ΕΔΗ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - Αεροπορικό δυστύχημα

    Δύο χρόνια μετά το δημοψήφισμα διαπιστώνεται ότι στο λόγο και τις πράξεις του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου αποτυπώνονται αντιφάσεις, ανακολουθίες, παλινδρομήσεις, μεταλλάξεις και υποκρισία, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Ο κ. Παπαπέτρου αναφερόμενος στην ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας και Προέδρου του ΔΗΚΟ στην εκδήλωση για τα 30χρονα του ΔΗΚΟ, είπε πως ο κ. Παπαδόπουλος καλώντας περίπου τους πολίτες που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα να μεταμεληθούν, έστειλε μήνυμα διχασμού και ετσιθελισμού.

    Ανέφερε ακόμα πως με αυτή του την ενέργεια ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσβάλλει βάναυσα την επιλογή 100.000 πολιτών που ψήφισαν «ναι» στο δημοψήφισμα, προσθέτοντας πως ο κ. Παπαδόπουλος δεν προσβάλλει μόνο όσους ψήφισαν «ναι», αλλά και αυτούς που είπαν ήπιο «όχι», προσπαθώντας να προσελκύσει ψηφοφόρους ως εκφραστής του βροντερού «όχι».

    Διατύπωσε ακόμα τη θέση πως αυτό αποτελεί ασέβεια και προς τους ίδιους του τους συνεργάτες.

    Αναφερόμενος στο διορισμό της ανεξάρτητης μονομελούς Διερευνητικής Επιτροπής για το αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας ''Ηλιος'' στο Γραμματικό, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και το Υπουργικό Συμβούλιο αναίρεσαν εαυτούς και στο θέμα της αεροπορικής τραγωδίας, καθώς ενώ διακήρυσσαν ότι δεν μπορούν να καθορίσουν τους όρους εντολής της Διερευνητικής Επιτροπής πριν την ύπαρξη του πορίσματος της ελλαδικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Δυστυχημάτων και συμβάντων, εντούτοις λίγες μέρες πριν τις εκλογές προχώρησαν σε αυτό το διορισμό.

    [31] ΓΓ Κινήματος Οικολόγων - Ερευνητική Επιτροπή - Εκλογές

    Ο ΓΓ των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης χαιρέτισε χθες το διορισμό ανεξάρτητης ερευνητικής επιτροπής για το αεροπορικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, εκφράζοντας ωστόσο ανησυχία για την αποτελεσματικότητα της επιτροπής.

    «Χαιρετίζουμε, κάλλιο αργά παρά ποτέ, το διορισμό ανεξάρτητης επιτροπής για τη διερεύνηση όλων των ευθυνών και κυρίως των πολιτικών, που αφορούν το εγκληματικό ατύχημα της 14ης Αυγούστου», είπε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι «ανησυχούμε όμως γιατί δεν έχει δοθεί έγκαιρα και πριν τις εκλογές το πόρισμα της επιτροπής Τσολάκη, γιατί ο διορισμός έρχεται πάρα πολύ αργά και τρίτο έχουμε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της επιτροπής στη μορφή με την οποία έχει συγκροτηθεί».

    Ερωτηθείς κατά πόσο θεωρεί ότι υπάρχουν οποιεσδήποτε προεκλογικές σκοπιμότητες στο χρόνο που έγινε ο διορισμός της επιτροπής, ο κ. Περδίκης είπε πως «είναι λάθος το γεγονός ότι αφέθηκε να διοριστεί αυτή η επιτροπή, μια εβδομάδα πριν τις βουλευτικές εκλογές. Επρεπε να είχε διοριστεί έγκαιρα, όταν έγινε το εγκληματικό ατύχημα, όταν το ζήτησε η Βουλή» και απέδωσε ευθύνες στην κυβέρνηση και στα πολιτικά κόμματα.

    «Ευθύνη δεν φέρει μόνο η κυβέρνηση αλλά όλα τα πολιτικά κόμματα και της συγκυβέρνησης και της αντιπολίτευσης που δεν το ζήτησαν επιτακτικά μέχρι σήμερα, με εξαίρεση δυστυχώς και πάλι τους Οικολόγους», δήλωσε ο κ. Περδίκης και πρόσθεσε ότι «φέρουν ευθύνη όλοι, όχι μόνο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας που έχει μεγάλη ευθύνη, φέρουν ευθύνη και οι πολιτικές δυνάμεις και να μην τα ρίχνουν σήμερα στους συγγενείς ότι δεν μας άφησαν να συζητήσουμε το θέμα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων».

    [32] ΕΥΡΩΔΗ - Σχέδιο Ανάν - Χρηματοδοτήσεις κομμάτων

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία (ΕΥΡΩΔΗ) σε ανακοίνωση της αναφέρει ότι αντί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ''να κάνει λόγο για δυνάμεις του 'ναι' και δυνάμεις του 'όχι' θα έπρεπε να μην κρατά λαθρόβιο το σχέδιο Ανάν μιλώντας και κάνοντας πολιτική αλλαγών στο σχέδιο Ανάν.''

    ''Εμείς περιμέναμε από τον Πρόεδρο μετά το δημοψήφισμα και την ένταξη να κάνει μια θετική πρόταση για πραγματική λύση του Κυπριακού'', προστίθεται.

    Η ΕΥΡΩΔΗ αναφέρει επίσης ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''κυνηγά το ποσοστό που ο ίδιος μαζί με τους συνεργάτες του έδιωξαν και καθημερινά απομακρύνουν από το κόμμα''.

    Οσον αφορά τις χρηματοδοτήσεις των κομμάτων, η ΕΥΡΩΔΗ καταγγέλλει τα μεγάλα κόμματα ''διότι παράνομα έχουν αποκλείσει το κόμμα μας από την κρατική χορηγία''.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 12 May 2006 - 14:23:15 UTC