Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

  • [01] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ - ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΕΣ

    Συνολικά 487 πρόσωπα συν 8 για τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες των Μαρωνιτών, των Λατίνων και των Αρμενίων έχουν καταθέσει σήμερα υποψηφιότητα για την ανάδειξη 56 βουλευτών της ελληνικής κοινότητας και των τριών αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων.

    Η διαδικασία έληξε λίγο μετά το μεσημέρι χωρίς κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα, όπως δήλωσε ο Γενικός Εφορος Εκλογών και Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Λάζαρος Σαββίδης, ο οποίος, για το θέμα του αριθμού των εδρών στη Λάρνακα, διευκρίνισε στους δημοσιογράφους ότι εναπόκειται στη Βουλή να αποφασίσει εάν θα συγκληθεί για να το εξετάσει, διαφορετικά ``ο Γενικός Εφορος Εκλογής έχει το νόμο στα χέρια του και εκείνος ο νόμος αναφέρει με σαφήνεια τον αριθμό των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια``.

    ``Κατ` αρχάς θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους οι οποίοι έχουν υποβάλει υποψηφιότητες``, είπε ο κ. Σαββίδης σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά το πέρας της διαδικασίας υποβολής υποψηφιοτήτων.

    "Η όλη διαδικασία", πρόσθεσε, έχει διεξαχθεί ομαλά και δεν έχω πληροφορηθεί από οποιονδήποτε Εφορο Εκλογικής Περιφέρειας για οποιοδήποτε πρόβλημα και αυτήν τη στιγμή με έχουν ενημερώσει ότι έχουμε ένα σύνολο 487 υποψηφίων συν 8 διά τις τρεις Θρησκευτικές Ομάδες``.

    Από τις οκτώ αυτές υποψηφιότητες, όπως είπε ο Γενικός Εφορος Εκλογών, οι τέσσερεις αφορούν τη Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών, δύο για τη Θρησκευτική Ομάδα των Λατίνων και δύο για τη Θρησκευτική Ομάδα των Αρμενίων.

    Για τις 487 υποψηφιότητες των πολιτικών κομμάτων και των ανεξαρτήτων υποψηφίων Βουλευτών, ο κ. Σαββίδης είπε ότι ``έχουν υποβληθεί 179 υποψηφιότητες για τη Λευκωσία, 104 για τη Λεμεσό, 95 για την Αμμόχωστο, 46 για τη Λάρνακα, 36 για την Πάφο και 27 δια την Κερύνεια``.

    Ερωτηθείς εάν υπήρξαν ενστάσεις ή εάν ακυρώθηκαν οποιεσδήποτε υποψηφιότητες, ο κ. Σαββίδης δήλωσε ότι ``οι ενστάσεις μπορούν να υποβληθούν αμέσως μόλις αναρτηθούν οι κατάλογοι``.

    ``Εμείς``, πρόσθεσε, ``έχουμε να δώσουμε απαντήσεις μέσα σε 24 ώρες μετά την ανάρτηση των καταλόγων``.

    Ο κ. Σαββίδης διευκρίνισε ότι κατά την υποβολή των υποψηφιοτήτων, διαπιστώθηκε ότι έχουν τηρηθεί τα από του νόμου ισχύοντα για την καταβολή του παραβόλου των 250 λιρών και της πρότασης και υποστήριξης κάθε υποψηφιότητας από δύο συν δύο πολίτες.

    ``Εχει αξιολογηθεί η όλη διαδικασία``, πρόσθεσε, ``έχουν εγκριθεί από τους Εφόρους Εκλογής τα άτομα που υπέβαλαν υποψηφιότητα και όλα θεωρήθηκαν ομαλά και αυτήν τη στιγμή εκείνο το οποίο γίνεται από τους Εφόρους Εκλογής είναι η ετοιμασία του καταλόγου για την ανάρτηση στα γραφεία τους, για να μπορεί κάποιος να τους ελέγξει, να τους αξιολογήσει και, αν χρειάζεται, να υποβάλει την ένσταση``.

    Ως προς την ετοιμασία των ψηφοδελτίων, ο κ. Σαββίδης είπε ότι θα έχει συνάντηση μαζί με τα κόμματα, αύριο στις 18.00 στο Υπουργείο Εσωτερικών ``και ο λόγος είναι διότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί 24ωρο μετά την ανάρτηση των καταλόγων, να αξιολογηθούν τυχόν ενστάσεις και να δοθεί ευκαιρία στο Κυβερνητικό Τυπογραφείο να ολοκληρώσει τις δικές του τις εργασίες, τις οποίες ξεκινά από τώρα``.

    Σύμφωνα με γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη, είπε ο κ. Σαββίδης, ``τα ονόματα όλων των υποψηφίων θα καταγράφονται στο ψηφοδέλτιο σύμφωνα με τον τρόπο που είναι εγγεγραμμένα στο Γενικό Αρχείο Πληθυσμού και στην περίπτωση, κατά την οποία θα χρησιμοποιείται οποιοδήποτε υποκοριστικό, αυτό το υποκοριστικό θα συνοδεύει το όνομα σε παρένθεση``.

    Ο κ. Σαββίδης ανέφερε επίσης ότι ``έχουμε έναν αριθμό ανεξάρτητων υποψηφιοτήτων, αλλά θα μου επιτρέψετε``, πρόσθεσε απευθυνόμενος στους δημοσιογράφους, ``να μην αναφέρω τον αριθμό τώρα, διότι έχω μία γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα σε ερώτηση, η οποία του ετέθη και η οποία αυτήν τη στιγμή εξετάζεται από τους Εφόρους Εκλογής, ούτως ώστε να επιβεβαιωθεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι υποψηφιότητες δεν εμπίπτουν σε κατηγορίες συνδυασμών, αλλά εμπίπτουν σε κατηγορίες ανεξαρτήτων``.

    ``Ως εκ τούτου``, πρόσθεσε, ``θα μπορέσουμε να σας δώσουμε ακριβώς τον αριθμό των συνδυασμών και τον αριθμό των ανεξαρτήτων, ευθύς μόλις ολοκληρωθεί η αξιολόγηση της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα``.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις για το θέμα του αριθμού των εδρών στη Λάρνακα, ο κ. Σαββίδης είπε ότι αυτό το θέμα είναι εκτός της αρμοδιότητος του Γενικού Εφόρου Εκλογών και, ``σύμφωνα με τη σχετική νομοθεσία, ευρίσκεται στη Βουλή και, εάν η Βουλή δεν συγκληθεί για να εξετάσει διά νόμου και τροποποιήσει το σχετικό πίνακα, ο Γενικός Εφορος Εκλογής έχει το νόμο στα χέρια του και εκείνος ο νόμος αναφέρει με σαφήνεια τον αριθμό των εδρών σε κάθε εκλογική περιφέρεια``.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 3 May 2006 - 15:29:19 UTC