Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-05-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΠΑ
  • [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ
  • [03] ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ - ΟΗΕ
  • [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΚΑΥΣΙΜΑ

  • [01] ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ - ΗΠΑ

    Οι σχέσεις μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και ΗΠΑ βελτιώνονται συνεχώς, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο πλαίσιο δεξίωσης για την εθνική επέτειο της Πολωνίας.

    "Οι σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών βελτιώνονται συνεχώς και οι σχέσεις είναι καλές όταν υπάρχουν καλές εξηγήσεις. Θέλουμε συνεργασία και φιλία με τις ΗΠΑ αλλά δεν πρόκειται για αυτό να θυσιάσουμε αυτά που θεωρούμε βασικά εθνικά μας συμφέροντα", ανέφερε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, απαντώντας σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι μετά τη συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελεύθερος Τύπος" οι σχέσεις μεταξύ Κύπρου και ΗΠΑ οδηγούνται προς ρήξη.

    Ερωτηθείς κατά πόσον προτίθεται να ταξιδέψει στις ΗΠΑ για να έχει επαφές με τον Πρόεδρο ή την Υπουργό Εξωτερικών της χώρας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι για τα διάφορα ζητήματα που προκύπτουν έχει συνεννόηση με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία.

    "Δεν ζήτησα καμμιά φορά επαφή. Εχω συνεννοήσεις με τον Πρέσβη εδώ. Νομίζω ότι είναι ένας πάρα πολύ καλός Πρέσβης και είναι αποτελεσματική η υπηρεσία του στην Κύπρο", σημείωσε.

    Αναφερόμενος στην εθνική επέτειο της Πολωνίας, χαρακτήρισε τη χώρα αυτή ως μιαν από τις σημαντικές χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, προσθέτοντας ότι οι σχέσεις Κύπρου και Πολωνίας είναι αρκετά καλές.

    "Οι σχέσεις μας είναι αρκετά καλές και συνεχώς αναπτύσσονται και νομίζω ότι πρέπει να τιμήσουμε την εθνική επέτειο της Πολωνίας, για αυτό είμαι εδώ", κατέληξε.

    [02] ΧΡΙΣΤΟΦΙΑΣ - ΙΤΑΛΙΑ - ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας απέστειλε συγχαρητήρια μηνύματα προς τους νεοεκλεγέντες Προέδρους της ιταλικής Βουλής και Γερουσίας, Φαούστο Μπερτινότι και Φράνκο Μαρίνι αντίστοιχα.

    Ευχόμενος στους Ιταλούς ομολόγους του κάθε επιτυχία στα υψηλά και απαιτητικά νέα καθήκοντά τους, ο Πρόεδρος της βουλής αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στις στενές και παραδοσιακά φιλικές σχέσεις μεταξύ των κοινοβουλίων της Κύπρου και της Ιταλίας, καθώς και στην άριστή τους συνεργασία, τόσο στο διμερές όσο και στο διεθνές επίπεδο.

    Οι σχέσεις αυτές βασίζονται, προσθέτει ο κ. Χριστόφιας, στην κοινή Ευρωμεσογειακή ταυτότητα και τις αξίες και αρχές, στις οποίες είναι προσηλωμένες οι δύο χώρες και οι λαοί τους.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σημειώνει επίσης ότι προσβλέπει στη συνέχιση και περαιτέρω ενδυνάμωση της αγαστής αυτής συνεργασίας, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι, μετά τις επικείμενες εκλογές, η Βουλή των Αντιπροσώπων θα επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.

    [03] ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ - ΟΗΕ

    Πρόεδρος της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών κατά των Βασανιστηρίων εξελέγη και για τα δύο επόμενα χρόνια ο τέως Πρέσβης Ανδρέας Μαυρομμάτης, κατά την έναρξη της 36ης Συνόδου της Επιτροπής στη Γενεύη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η Επιτροπή εδρεύει στη Γενεύη, συνέρχεται δύο φορές ετησίως, εξετάζει τις εκθέσεις των κρατών μελών και υποβάλλει συγκεκριμένες παρατηρήσεις, καθώς και συστάσεις προς τα κράτη μέλη, ενώ εξετάζει και προσφυγές από άτομα όπου ισχυρίζονται παραβίαση των δικαιωμάτων τους, όπως βασανιστήρια και σκληρή και απάνθρωπη μεταχείριση.

    Η Επιτροπή αποτελείται από 10 μέλη, ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες, και λειτουργεί από τον Ιανουάριο του 1988.

    Το έργο της Επιτροπής συνίσταται στην παρακολούθηση της εφαρμογής των προνοιών της Σύμβασης Κατά των Βασανιστηρίων, όπου τα κράτη μέλη της Σύμβασης υποχρεώνονται να υποβάλλουν περιοδικά σχετικές εκθέσεις.

    Κατά την παρούσα Σύνοδο στη Γενεύη θα εξεταστούν, μεταξύ άλλων, η Εκθεση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, της Γεωργίας και του Περού.

    [04] ΛΙΛΛΗΚΑΣ - ΚΑΥΣΙΜΑ

    Πολύ σημαντική κρίνεται η συνεδρία της Τετάρτης της Συμβουλευτικής Επιτροπής Παρακολούθησης των τιμών των καυσίμων του Υπουργείου Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, τα στοιχεία της οποίας θα ξεκαθαρίσουν το τι μέλλει γενέσθαι σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας είπε πως ο ίδιος αναμένει τα στοιχεία της Επιτροπής για να αποφασίσει το τι θα πράξει σε σχέση με τις τιμές των καυσίμων, ύστερα από τη διαπίστωση εκ μέρους της Επιτροπής ότι ενδέχεται να υπάρχει ``πιθανή αισχροκέρδεια``.

    ``Εκείνο που εντόπισε, με βάση τα στοιχεία που είχε ενώπιον της η Επιτροπή, είναι ότι για κάποιες εταιρείες οι λιανικές τιμές που έχουν στην αγορά είναι δικαιολογημένες με βάση τις τιμές που αγόρασαν, ενώ για κάποιες άλλες εταιρείες παρουσιάστηκε να μην δικαιολογείται η τιμή τους, δηλαδή να χρεώνουν πιο ψηλά από ό,τι θα δικαιολογείτο να χρεώνουν, πιθανότατα διότι εκμεταλλεύονται το ότι οι ανταγωνιστές τους ανέβασαν τις τιμές επειδή αγόρασαν πιο ψηλά και κάνουν μεγαλύτερα κέρδη``, είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Σημειώνοντας πως η Επιτροπή ζήτησε επιπλέον στοιχεία από τις εταιρείες, ο κ. Λιλλήκας πρόσθεσε πως εάν επαληθευτούν τα στοιχεία της, ο ίδιος δεν μπορεί εκδώσει διάταγμα για μείωση των τιμών ``γιατί θα αδικήσω εκείνους που δικαιολογημένα πωλούν πιο ακριβά``.

    ``Αυτό που θα κάνω είναι να δώσω στη δημοσιότητα τα ονόματα των εταιρειών που κατά την εκτίμηση της Επιτροπής υπερτιμολογούν και σε ποια καύσιμα υπερτιμολογούν για να γνωρίζουν οι καταναλωτές``, είπε.

    Ξεκαθαρίζοντας πως ο νόμος δεν του επιτρέπει να εκδώσει διάταγμα όταν δεν εξακριβώνεται πως η πλειονότητα των εταιρειών πωλούν πιο ακριβά από τη δικαιολογημένη τιμή, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ωστόσο πως ``κανένας δεν με εμποδίζει να κάνω αναφορά σε ονόματα εταιρειών που κατά την άποψή μου αισχροκερδούν``.

    Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου Σόλων Κασίνης, ο οποίος συμμετέχει στην Επιτροπή, δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως η αυριανή συνεδρία θα είναι μια ``πολύ σημαντική και πολύπλοκη διαδικασία``, αφού θα εξεταστούν τα πρόσθετα στοιχεία που η Επιτροπή ζήτησε από τις εταιρείες, οι οποίες ήδη ξεκίνησαν να τα αποστέλλουν.

    ``Η αυριανή συνεδρία γίνεται για να υπάρξουν αδιάσειστα και διασταυρωμένα στοιχεία, έτσι ώστε η Επιτροπή να είναι σοβαρός σύμβουλος στον Υπουργό``, είπε.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 2 May 2006 - 19:29:14 UTC