Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-28

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Ράις - Δείπνο ΥΠΕΞ ΕΕ - ΝΑΤΟ - Απογραφή στα κατεχόμενα
  • [02] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Τσολάκη - Ποινική έρευνα
  • [03] Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων - Aεροπορική τραγωδία
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις - Κυπριακό
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΕΛΚ
  • [06] Βρετανία - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος
  • [07] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΣ - Πρόεδρος Δ.Σ ΚΥΠΕ - 30χρονα ΚΥΠΕ
  • [08] Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - ΔΗΣΥ
  • [09] Πρόεδρος ΕΠΑ - Τιμές καυσίμων - ΑΤΗΚ - LTV
  • [10] Ευρωβουλή - Αμίαντος - Αδάμου
  • [11] Ευρωβουλή - Ιράν - Μεσανατολικό - Κασουλίδης
  • [12] Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης - Γενοκτονία Αρμενίων
  • [13] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος
  • [14] οποίος ανήλθε στις 928,74 μονάδες.
  • [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [16] Βουλευτικές Εκλογές - Υπηρεσία Εκλογών
  • [17] Νίκος Κατσουρίδης - Καύσιμα - Συνομοσπονδία Αναπήρων
  • [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικονομία
  • [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκτακτοι - Εφημερίδα ''Πολίτης''
  • [20] Πρόεδρος ΕΔΕΚ -Ράις - Eκτακτοι - Καύσιμα
  • [21] Συλλούρης - Κυπριακό - Ράις - Τουρκία - Καύσιμα
  • [22] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ράις - Μπακογιάννη - Τιμές καυσίμων - ΕΠΑ
  • [23] Καύσιμα
  • [24] ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο - Κυπριακό
  • [25] Πάφος - Περδίκης - Περιβαλλοντική εκπαίδευση
  • [26] ΕΥΡΩΔΗ - Εκλογικό περίπτερο - ΑΚΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 28/04/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Ράις - Δείπνο ΥΠΕΞ ΕΕ - ΝΑΤΟ - Απογραφή στα κατεχόμενα

    Ικανοποίηση εκφράζει η Λευκωσία για τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση όσον αφορά το Κυπριακό κατά την πρόσφατη επίσκεψη της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις στην Αθήνα.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε παράλληλα πως ο ίδιος δεν παίρνει τοις μετρητοίς τα όσα δήλωσε ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος μετά τη συνάντησή του με την κ. Ράις εξέφρασε ευχαριστίες για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το Κυπριακό, σημειώνοντας πως «έχουμε συνηθίσει από δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων που δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα».

    Ερωτηθείς αν αναμένεται να υπάρξει οποιοδήποτε πρόβλημα κατά το αποψινό δείπνο μεταξύ των ΥΠΕΞ ΕΕ ΝΑΤΟ, δεδομένου ότι ο ΥΠΕΞ της Τουρκίας είχε στο παρελθόν αποφύγει να παρακαθίσει σε ένα τέτοιο δείπνο λόγω της παρουσίας σε αυτό του ΥΠΕΞ της Κύπρου, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «στην Τουρκία εναπόκειται να αντιδράσει αν θέλει να αντιδράσει και να δείξει ακόμα μια φορά το πώς αντιμετωπίζει και την ΕΕ. Αλλά δεν είμαι σίγουρος ότι θα αντιδράσει η Τουρκία. Νομίζω δεν πρέπει να προδικάσουμε την αντίδραση της Τουρκίας».

    Κληθείς να σχολιάσει την έκφραση ευχαριστιών από τον κ. Γκιουλ προς την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις για την υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Τουρκία για το Κυπριακό, μετά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει επίσημη ενημέρωση για το έχει διαμειφθεί μεταξύ της κ. Ράις και του κ. Γκιουλ.

    [02] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Τσολάκη - Ποινική έρευνα

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως αμέσως μετά την επίδοση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Ατυχημάτων και Ασφάλειας Πτήσεων Ελλάδας Ακριβό Τσολάκη του πορίσματος για το αεροπορικό δυστύχημα του περασμένου Αυγούστου η κυβέρνηση θα προχωρήσει στο διορισμό ποινικών ανακριτών για τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας.

    «Από την ημέρα που θα πάρουμε το πόρισμα την επόμενη θα εξαγγελθεί και η ποινική διαδικασία», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Ερωτηθείς εναντίον ποιών θα γίνει αυτή η διαδικασία, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτό θα το κρίνουν οι ποινικοί ανακριτές με βάση το πόρισμα του κ. Τσολάκη.

    Το πόρισμα είναι εκείνο που θα βοηθήσει τους ποινικούς ανακριτές ως προς το που θα κατευθύνουν τις ποινικές τους έρευνες. Για αυτό έπρεπε να γίνει πρώτα το πόρισμα του κ. Τσολάκη, ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    [03] Επιτροπή Συγγενών Θυμάτων - Aεροπορική τραγωδία

    Η Επιτροπή των συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου 2005, με ανακοίνωση της αναφέρει πως παρακολουθεί με προσοχή τα διάφορα δημοσιεύματα σχετικά με πιέσεις που ασκούνται στον Πρόεδρο της Επιτροπής Διερεύνησης Συμβάντων και Περιστατικών για να καθυστερήσει την κοινοποίηση του πορίσματος προς τα ενδιαφερόμενα μέρη.

    Βρισκόμαστε, σημειώνει, «σε κομβικό σημείο όχι μόνο αναφορικά με την διερεύνηση των αιτίων της αεροπορικής τραγωδίας που μας έπληξε αλλά και ως προς τα επόμενα βήματα που προτιθέμεθα να ακολουθήσουμε».

    Θεωρούμε, προσθέτει, ότι επιεικώς είναι απαράδεκτο κάποιοι με οποιοδήποτε τρόπο να προσπαθούν να εκμεταλλευτούν το δικό μας πόθο για απόδοση δικαιοσύνης.

    Αναμένουμε, συνεχίζει, ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη «θα επιδείξουν την αναγκαία σοβαρότητα και θα αναλάβουν τις οποιεσδήποτε ευθύνες τους αναλογούν έτσι ώστε να αποδοθεί δικαιοσύνη ως ελάχιστος φόρος τιμής στους 121 νεκρούς μας».

    Αναμένει, συμπληρώνει η Επιτροπή, τη δημοσιοποίηση του πορίσματος το συντομότερο δυνατό, ώστε να εκλείψουν τα οποιαδήποτε φαινόμενα καχυποψίας που κάποιοι κύκλοι έντεχνα αφήνουν να νοηθεί και να σταματήσει η αγωνία των συγγενών των θυμάτων, τη στιγμή μάλιστα που όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές αποδέχονται ότι το πόρισμα είναι έτοιμο.

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις - Κυπριακό

    Οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό ήταν το βασικό θέμα που συζητήθηκε στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με τον αρμόδιο Επίτροπο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν και την Αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάργκο Βάλστρομ.

    Κοινή εκτίμηση του κ. Χριστόφια και των κοινοτικών αξιωματούχων στο θέμα αυτό ήταν ότι το Καλοκαίρι του 2006 είναι μια περίοδος που μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες

    Η συνάντηση με την κ. Βάλστρομ είχε διάρκεια μιας ώρας και, όπως είπε ο κ. Χριστόφιας, έγινε σε ''πολύ θερμό κλίμα και εγκάρδια ατμόσφαιρα''. Η Σουηδέζα Αντιπρόεδρος της Επιτροπής θέλησε να πληροφορηθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και να ακούσει της εκτιμήσεις του κ. Χριστόφια σχετικά με τις πιθανότητες να σπάσει το αδιέξοδο και να υπάρξουν το συντομότερο θετικές εξελίξεις.

    Ο κ. Χριστόφιας παρουσίασε ''τις θέσεις μας σε ό,τι αφορά την επίλυση του Κυπριακού'', μιλώντας και για τις αλλαγές σε πολλές από τις πτυχές των προτάσεων που έχουν δοθεί μέχρι τώρα, σημειώνοντας ότι χρειάζεται η λύση να είναι συμφωνημένη, χωρίς ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και βέβαια χωρίς επιδιαιτησία.

    Αναφέρθηκε και στις βασικές αλλαγές που θα μπορούσαν να επιτευχθούν, για παράδειγμα στο θέμα της ασφάλειας, της αποστρατικοποίησης, της αποτροπής οποιουδήποτε δικαιώματος επέμβασης των εγγυητριών δυνάμεων, της αποχώρησης των εποίκων, επισημαίνοντας την ανάγκη η οικονομία στο πλαίσιο της ομοσπονδίας να είναι ενωμένη, ως προϋπόθεση, ώστε η αντιπαράθεση να αναπτυχθεί πλέον σε επίπεδα κοινωνικά και να αποφευχθούν στο μέλλον αντιπαραθέσεις πάνω στη βάση της εθνικής προέλευσης.

    Σύμφωνα με τον κ. Χριστόφια, οι αναλύσεις αυτές για τη λειτουργικότητα έγιναν δεκτές θετικά από τους συνομιλητές του, όπως θετικά έγιναν δεκτά και τα ζητήματα που αφορούν τον δεύτερο κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, σε συνδυασμό με την πρόταση της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας για επιστροφή της Αμμοχώστου και για το άνοιγμα του λιμανιού της Αμμοχώστου και για τις δύο κοινότητες, κάτω από την επίβλεψη και αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Στο ίδιο πνεύμα εξελίχθηκε και η συνάντηση με τον κ. Ρεν, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον Πρόεδρο της Βουλής ''θετική και εγκάρδια'', ενώ θετική χαρακτήρισε και την ανταπόκριση από την πλευρά του Φινλανδού Επιτρόπου στην ανάλυση που του έγινε.

    ''Συμφωνήσαμε'', συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, ''ότι το Καλοκαίρι του 2006 είναι μια περίοδος που μπορούν να αναληφθούν πρωτοβουλίες, νοουμένου ότι θα έχουμε ένα θερμό Φθινόπωρο ίσως ένεκα της εξέτασης που θα δώσει η Τουρκία έναντι της ΕΕ, ενώ μετά θα ακολουθήσουν οι εκλογές στην Τουρκία και στην Κύπρο''.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής αναφέρθηκε στη διάρκεια των συναντήσεων και στο θέμα της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ, εξηγώντας από πού προέρχεται και ποιες είναι οι ρίζες της, διότι πολλοί ξεχνούν, όπως είπε, ότι η ουσία του Κυπριακού είναι η κατοχή και οι ξένες επεμβάσεις και μεταφέρονται στις σχέσεις Ε/Κ και Τ/Κ, που είναι μια σοβαρότατη πηγή του κυπριακού προβλήματος.

    ''Νομίζω ότι χρειάζεται να επαναλαμβάνονται συνεχώς αυτές οι τοποθετήσεις και βεβαίως η ετοιμότητα μας να εφαρμόζουμε μέτρα που θα ευνοούν τους Τ/Κ πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας'', δήλωσε, αναλύοντας τα μέτρα που ήδη η κυβέρνηση έχει εφαρμόσει που είναι σημαντικά, όπως η δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη στους Τ/Κ, η δυνατότητα να εργάζονται κατά χιλιάδες στις ελεύθερες περιοχές με τους ίδιους όρους εργασίας με τους Ε/Κ, οι εκδόσεις διαβατηρίων, ταυτοτήτων, πιστοποιητικών γέννησης, και υποτροφιών.

    ''Θέλω να ομολογήσω ότι ως εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ συναντήσαμε μιαν αποδοχή και μιαν εγκαρδιότητα και αυτό γιατί ο κόσμος και εδώ αντιλαμβάνεται τον θετικό ρόλο που διαχρονικά έχει διαδραματίσει το ΑΚΕΛ στις σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά και στον αγώνα για μια δίκαιη και λειτουργική λύση στο Κυπριακό'', ανέφερε.

    Για το θέμα του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι με βάση αυτά που άκουσε σήμερα συνάγει το συμπέρασμα ότι υπάρχει μια θετική μετακίνηση του κ. Ρεν στο θέμα αυτό, διότι ο ίδιος αναφέρθηκε στην πρωτοβουλία της λουξεμβουργιανής προεδρίας και ότι σε αυτή τη βάση πρέπει να κινηθεί η αυστριακή προεδρία και να συνεχίσει η φινλανδική προεδρία.

    Ο κ. Χριστόφιας διαπίστωσε μια θετική αντιμετώπιση του θέματος από τον κ. Ρεν και σε σχέση με την πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης.

    Σχετικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ο κ. Ρεν επανέλαβε την πάγια θέση του ότι η Αγκυρα θα πρέπει να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και με την Κύπρο.

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος ΕΛΚ

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, επιβεβαίωσε τη θέση του ΕΛΚ για την Κύπρο, όπως αυτή διατυπώνεται σε ψήφισμα που υιοθετήθηκε στο συνέδριο του Κόμματος στη Ρώμη στις 31 Μαρτίου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΕΛΚ, αυτό αναφέρθηκε από τον κ. Πέτερινγκ σε συνάντηση που είχε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο κ. Πέτεριγνκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνεργασία που υπάρχει με μέλη του Δημοκρατικού Συναγερμού στο ΕΛΚ και σημείωσε ότι τα μέλη αυτά αποτελούν το συνδετικό κρίκο με τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    [06] Βρετανία - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κύπρος

    Η Βρετανία εξακολουθεί να ενθαρρύνει την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με το Πρωτόκολλο της Αγκυρας, δήλωσε εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών.

    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για το πώς η βρετανική κυβέρνηση σχολιάζει τις πληροφορίες ότι το Λονδίνο και η Ουάσινγκτον μελετούν τρόπους για υποβολή πρότασης όπως αναβληθεί για ένα χρόνο η υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ για εφαρμογή, εκ μέρους της Τουρκίας, του Πρωτοκόλλου επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης και στις 10 νέες χώρες μέλη, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου είπε ότι ''εξακολουθούμε να ενθαρρύνουμε την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της που σχετίζονται με το Πρωτόκολλο''.

    [07] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΥΠΕΣ - Πρόεδρος Δ.Σ ΚΥΠΕ - 30χρονα ΚΥΠΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε χθες ότι η κυβέρνηση στηρίζει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), το οποίο, όπως είπε, έχει μιαν πολύ αξιόλογη ιστορία στα 30 χρόνια της πορείας του.

    Μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης για τα 30χρονα του ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι ''το ΚΥΠΕ έχει μιαν πολύ αξιόλογη ιστορία στα 30 χρόνια της πορείας του'', προσθέτοντας ότι ''από ένα μικρό πρακτορείο έχει εξελιχθεί σε ένα έγκυρο πρακτορείο με πολλή αξιοπιστία στο οποίο βασίζονται και οι ξένοι και οι δικοί μας για έγκαιρη και έγκυρη πληροφόρηση''.

    ''Αυτή την ώρα πραγματικά σκέφτομαι τον μακαρίτη Ανδρέα Χριστοφίδη, διότι ήταν αυτός που συνέλαβε την ιδέα και ουσιαστικά ήταν πρωταγωνιστής στην ίδρυση και λειτουργία του'', πρόσθεσε.

    ''Εύχομαι περαιτέρω ανάπτυξη και επιβεβαιώνω αυτά που ελέχθησαν στις ομιλίες ότι η κυβέρνηση στηρίζει το ΚΥΠΕ και πρόσφατα έχει εγκρίνει και προϋπολογισμό και θέσεις για να δώσει την ευκαιρία στο ΚΥΠΕ να μπορέσει να εκπληρώσει με μεγαλύτερη τελειότητα την αποστολή του'', κατέληξε.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση, το Υπουργείο Εσωτερικών και η Πολιτεία γενικότερα θα συνεχίσουν να στηρίζουν το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ), σημειώνοντας ότι το ΚΥΠΕ είναι ένας οργανισμός, ο οποίος ''απολαμβάνει καθολικής αναγνώρισης για το έργο που επιτελεί''.

    Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση που έγινε στην Πύλη Αμμοχώστου της Λευκωσίας για τα 30χρονα του ΚΥΠΕ, ο κ. Χρίστου εξήρε τον ''σημαντικό ρόλο'' που, όπως ανέφερε, διαδραμάτισε το ΚΥΠΕ ''στον τομέα της ενημέρωσης για το κυπριακό πρόβλημα''.

    ''Το Υπουργικό Συμβούλιο'', είπε ο κ. Χρίστου, ''ενέκρινε πρόσφατα το νέο οργανόγραμμα, το οποίο θα επιτρέψει στο Πρακτορείο να λειτουργήσει σε καινούργια βάση, με την πρόσληψη περισσότερων δημοσιογράφων, επεκτείνοντας και τις ώρες παροχής των υπηρεσιών του''.

    ''Τα σχέδια υπηρεσίας των νέων θέσεων εργασίας έχουν εγκριθεί και πολύ σύντομα το ΚΥΠΕ θα πάρει τη νέα του μορφή'', δήλωσε ο Υπουργός Εσωτερικών, εξαίροντας επίσης ''τη στάση της Βουλής των Αντιπροσώπων και όλων των κομμάτων που στηρίζουν το ΚΥΠΕ, μεταξύ άλλων και με την ομόφωνη ψήφιση των ετήσιων προϋπολογισμών, αναγνωρίζοντας έτσι τον σημαντικό ρόλο του Πρακτορείου''.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών έδωσε συγχαρητήρια ''στα κατά καιρούς Διοικητικά Συμβούλια, που με τη διορατικότητα και την ξεχωριστή συμβολή τους συνέβαλαν καθοριστικά στην ανάπτυξη του Πρακτορείου''.

    Ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Αριστος Αριστοτέλους δήλωσε ότι με την έγκριση από την κυβέρνηση και τη Βουλή του νέου οργανογράμματος του ΚΥΠΕ και των σχεδίων υπηρεσίας και με τη βοήθεια της κυβέρνησης για την ανέγερση ιδιόκτητων γραφείων του Πρακτορείου, παρέχεται μέγιστη βοήθεια στη μελλοντική πορεία του ΚΥΠΕ και στη διευκόλυνση των εργασιών του.

    Σε ομιλία του στην Εκδήλωση για τα 30χρονα του ΚΥΠΕ, ο κ. Αριστοτέλους ευχαρίστησε τους πρώην Προέδρους, Διευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές καθώς και τους εργαζομένους του Πρακτορείου για τη συμβολή τους στο έως τώρα επιτευχθέν έργο, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως ότι ''το Πρακτορείο βρίσκεται σήμερα μπροστά σε νέες προκλήσεις'' και ότι ''στο ΚΥΠΕ δεν υπάρχει εφησυχασμός''.

    ''Με την υπευθυνότητα, σοβαρότητα και με το υψηλό αίσθημα ευθύνης που διακρίνει το Πρακτορείο μας στη διεκπεραίωση της εργασίας του και με τη συμπαράσταση όλων'', είπε, ''είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ανοδική του πορεία, υλοποιώντας τους προγραμματισμούς και τα αναπτυξιακά του σχέδια, υπηρετώντας τους σκοπούς και την αποστολή που του ανέθεσε η Πολιτεία''.

    [08] Υπουργός Εμπορίου - Τιμές καυσίμων - ΔΗΣΥ

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έχει δώσει οδηγίες στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες του Υπουργείου Οικονομικών αλλά και του Υπουργείου Εμπορίου για να μελετήσουν σε βάθος το όλο ζήτημα και τις επιπτώσεις από τις συνεχείς αυξήσεις της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και ''σύντομα θα είμαστε σε θέση να επανέλθουν, παρουσιάζοντας στοιχεία''.

    Παράλληλα ανέφερε πως ''μας λυπεί αλλά δεν μας προκαλεί έκπληξη ο άκρατος λαϊκισμός και η δημαγωγία του ΔΗΣΥ γύρω από το θέμα των καυσίμων που αποτελεί ένα παγκόσμιο πρόβλημα σήμερα'', σημειώνοντας πως ''με ψευδή στοιχεία προσπαθούν να πείσουν ότι η κυβέρνηση έχει οφέλη από την αύξηση της διεθνούς τιμής του αργού πετρελαίου και κατά συνέπεια της λιανικής τιμής των καυσίμων''.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως η κυβέρνηση έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο πολλές φορές και την κοινωνική της ευαισθησία με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με λαϊκισμούς και δημαγωγίες και πως ''στο θέμα της κοινωνικής ευαισθησίας αυτή η κυβέρνηση παραδίδει μαθήματα και δεν μπορεί να δεχθεί μαθήματα από τον ΔΗΣΥ ο οποίος έδειχνε ακριβώς αντίθετο πρόσωπο όταν ήταν στη διακυβέρνηση του τόπου''.

    ''Ενώ γνωρίζει η ηγεσία του ΔΗΣΥ την πραγματικότητα και την αλήθεια, εντούτοις προτιμούν συνειδητά να δημαγωγούν αλλά και να παραπληροφορούν τους Κύπριους πολίτες'', σημείωσε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε πως ''σε αντίθεση με αυτή την κυβέρνηση, η προηγούμενη κυβέρνηση, σε μιαν εποχή που η κυβέρνηση καθόριζε και όχι η αγορά τις τιμές των καυσίμων, ενώ υπήρχε συνεχής μείωση στη διεθνή τιμή του πετρελαίου και παρά τις ομόφωνες αποφάσεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, συνέχιζε να αυξάνει τις τιμές των πετρελαίων έτσι που την τελευταία πενταετία διακυβέρνησης του ΔΗΣΥ να έχουν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία με μια κρυφή φορολογία 180 εκατομμύρια λίρες''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως λόγω της συνεχούς αύξησης τιμών του πετρελαίου το κράτος έχει αυξημένα σημαντικά έξοδα τόσο για τη διακίνηση των κρατικών οχημάτων, ιδιαίτερα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας.

    Ανέφερε επίσης πως σημειώνεται εξάλλου πολύ μεγαλύτερη αύξηση εξόδων και δαπανών του κράτους λόγω του συστήματος της ΑΤΑ, σημειώνοντας πως ο επηρεασμός στην ΑΤΑ σημαίνει σημαντική αύξηση στο κρατικό μισθολόγιο.

    ''Κατά συνέπεια, το κράτος και η κυβέρνηση όχι μόνο δεν έχουν όφελος από τις αυξήσεις των τιμών, αλλά έχουν και κόστος για να μην συνυπολογίσω το ευρύτερο κόστος πάνω στην οικονομία'', είπε, προσθέτοντας πως ''παρόλα αυτά η κυβέρνηση αυτή έχει δείξει το κοινωνικό της πρόσωπο πολλές φορές και την κοινωνική της ευαισθησία με συγκεκριμένα μέτρα και όχι με λαϊκισμούς και δημαγωγίες''.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η Κύπρος σήμερα, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης, έχει τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας που επιβάλλει η ΕΕ αλλά και τους χαμηλότερους συντελεστές φορολογίας/φόρους κατανάλωσης από τις 25 χώρες μέλη της ΕΕ.

    Κατά συνέπεια, με εξαίρεση το πετρέλαιο θέρμανσης, δεν έχει δυνατότητα μείωσης των φόρων κατανάλωσης πλην του 0,8 σεντ που δεν παίζει καμμιά διαφορά για τη βενζίνη, πρόσθεσε.

    [09] Πρόεδρος ΕΠΑ - Τιμές καυσίμων - ΑΤΗΚ - LTV

    Τις εταιρείες πετρελαιοειδών θα καλέσει πολύ σύντομα ενώπιον της η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για να ενημερωθεί πάνω στις διαδικασίες που εφαρμόζουν όσον αφορά την τιμολόγηση των πετρελαιοειδών.

    Αυτό δήλωσε χθες, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Χριστοφίδης, ο οποίος ανέφερε ότι ''το θέμα των πετρελαιοειδών απασχόλησε πρόσφατα την Επιτροπή και θα υπάρξει σύντομα εξέλιξη'', η οποία, όπως είπε, θα πρέπει πρώτα να κοινοποιηθεί στα εμπλεκόμενα μέρη.

    Ο κ. Χριστοφίδης διαβεβαίωσε ότι ''η διαδικασία που ακολουθεί η Επιτροπή όσον αφορά τα πετρελαιοειδή θα της επιτρέψει σε συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα να τοποθετηθεί αν υπάρχει ή δεν υπάρχει ανταγωνισμός στην αγορά των πετρελαιοειδών''.

    Σε σχέση με τις εξελίξεις στο θέμα της συμφωνίας ΑΤΗΚ-LTV, ο κ. Χριστοφίδης είπε ότι έχουν προσκληθεί για να έρθουν αύριο το απόγευμα ενώπιον της ΕΠΑ εκπρόσωποι των εμπλεκομένων μερών ''για να τοποθετηθούν επί του κατηγορητηρίου, το οποίο τους έχει επιδοτηθεί''.

    Ανέφερε ότι η Επιτροπή, εκ πρώτης όψεως, διαπίστωσε παράβαση του νόμου περί προστασίας του ανταγωνισμού.

    [10] Ευρωβουλή - Αμίαντος - Αδάμου

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Αδάμος Αδάμου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος έχει παρουσιάσει μεγάλο ποσοστό περιστατικών μεσοθηλιώματος, στατιστικά από τα μεγαλύτερα στον κόσμο, λόγω της λειτουργίας του ορυχείου αμιάντου και της αμέλειας των τότε κυβερνήσεων να προωθήσουν την ενημέρωση και προστασία των εργατών και κατοίκων της περιοχής για οικονομικούς λόγους.

    Ο κ. Αδάμου, ο οποίος συμμετείχε στη δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά/Βόρεια Πράσινη Αριστερά για τον αμίαντο, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες, με τίτλο ''Το Ανθρώπινο Κόστος της Απληστίας των Εταιρειών'', αναφέρθηκε στις επιπτώσεις που είχε το μεταλλείο αμιάντου στο χωριό Κάτω Αμίαντος, ειδικά στην καταστροφή του περιβάλλοντος και της υγείας των κατοίκων, καθώς και στο πρόγραμμα αναδάσωσης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος που εφαρμόζει η κυπριακή κυβέρνηση.

    Σημείωσε επίσης το πρόγραμμα της κυβέρνησης για αφαίρεση των αμιάντων από στέγες κυβερνητικών κτιρίων, σχολείων και άλλων υποστατικών και αντικατάστασής των, το οποίο καθυστερεί ιδιαίτερα, προσθέτοντας ότι είναι εξίσου σημαντικό να αυξηθεί η χρηματοδότηση για την αφαίρεση του αμίαντου και από τις ιδιωτικές κατοικίες.

    [11] Ευρωβουλή - Ιράν - Μεσανατολικό - Κασουλίδης

    Το θέμα των διεθνών τιμών πετρελαίου ήγειρε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίας της ολομέλειας της Ευρωβουλής ο Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης, στο πλαίσιο της παρουσίασης από την αυστριακή προεδρία των αποφάσεων του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, αναφορικά με την κρίση στο Ιράν.

    Σε παρέμβαση του, ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ σημείωσε πως η αύξηση των τιμών οφείλεται στο γεγονός ότι οι αγορές επηρεάζονται αρνητικά από την αβεβαιότητα για τον τρόπο επίλυσης του προβλήματος με το Ιράν. Ο φόβος στρατιωτικής δράσης ή κυρώσεων απαγόρευσης εξαγωγής πετρελαίου από το Ιράν οδηγούν στην αύξηση των τιμών, είπε.

    Στην ίδια συνεδρία της ολομέλειας συζητήθηκε και το Μεσανατολικό, όπου ο κ. Κασουλίδης σημείωσε πως μπορεί η απόφαση για αποκοπή της βοήθειας προς την κυβέρνηση της Χαμάς να ήταν εύκολη αφού ήταν απόφαση βασισμένη στις αρχές της ΕΕ, όμως τα δύσκολα για την ΕΕ τώρα αρχίζουν.

    [12] Eυρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Ματσάκης - Γενοκτονία Αρμενίων

    Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης εξέφρασε την εκτίμηση πως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα πρέπει να απαιτήσει και πάλι από την Τουρκία όπως σταματήσει να αρνείται τη γενοκτονία των Αρμενίων.

    Σε παρέμβαση του στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με αφορμή την 91η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων, ο κ. Ματσάκης είπε ότι ''έστω και τόσο καθυστερημένα θα πρέπει να έχουν την αξιοπρέπεια να πουν ένα συγνώμη στον αρμενικό λαό''.

    Υπενθύμισε ότι ''αυτό το φρικτό έγκλημα κατά της ανθρωπότητας διεπράχθη από την Οθωμανική Αυτοκρατορία εις βάρος των Αρμενίων κατά τη διάρκεια του πρώτου παγκοσμίου πολέμου'', προσθέτοντας πως ''συνέπεια αυτού του εγκλήματος ήταν να χαθούν περίπου ενάμισι εκατομμύρια ζωές''.

    [13] Χρηματιστήριο - Μεγάλη άνοδος

    Σε νέα υψηλότερη τιμή των τελευταίων πεντέμισι περίπου ετών ανήλθε στη χθεσινή συνάντηση η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, οδηγώντας και το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε μεγάλη άνοδο της τάξης του 2,86%. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 2.729,06 μονάδες, ενώ η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου ανήλθε στις 4,36 λίρες, τιμή που αποτελεί την υψηλότερη από τις 27 Νοεμβρίου 2000. Το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικούς τίτλους και κυρίως για τους τίτλους της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 3,1 εκατομμυρίων λιρών, ώθησε τον ημερήσιο όγκο συναλλαγών στα 6,3 εκατομμύρια λίρες.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 2,9% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο

    [14] οποίος ανήλθε στις 928,74 μονάδες.

    [15] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [16] Βουλευτικές Εκλογές - Υπηρεσία Εκλογών

    Η Υπηρεσία Εκλογών ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία των προσεχών βουλευτικών εκλογών άρχισε τη λειτουργία ειδική υπηρεσία παροχής πληροφοριών στο κοινό, μέσω τηλεφώνου.

    Η υπηρεσία άρχισε τη λειτουργία της από τις 25.4.2006 και θα λειτουργεί καθ΄ όλη τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου από τις 8.00 π.μ. μέχρι τις 6.00 μ.μ. .

    Οι αριθμοί των τηλεφώνων της Υπηρεσίας Εκλογών για παροχή πληροφοριών στο κοινό είναι οι ακόλουθοι: 22 867614 22 867639 22 867713 22 867714.

    Το κοινό καλείται να χρησιμοποιεί τα τηλέφωνα αυτά για κάθε θέμα και πληροφορία σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές. Κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο μπορεί να καλέσει την υπηρεσία παροχής πληροφοριών για να ενημερωθεί για τα πιο κάτω θέματα: τη διαδικασία αντικατάστασης εκλογικού βιβλιαρίου, λόγω απώλειας ή φθοράς, τη διόρθωση του εκλογικού βιβλιαρίου, λόγω συμπλήρωσης των σελίδων, το χρόνο και τόπο υποβολής υποψηφιοτήτων και τη λειτουργία των εκλογικών κέντρων, ιδιαίτερα για την κατανομή των εκτοπισθέντων εκλογέων στα εκλογικά κέντρα των κατεχόμενων περιοχών, από τις οποίες προέρχονται.

    Πληροφορίες θα δίδονται επίσης και για τις ώρες ψηφοφορίας, τον τόπο που ψηφίζει κάθε εκλογέας, αναφέροντας τον αριθμό του δελτίου πολιτικής ταυτότητάς του (η συγκεκριμένη υπηρεσία θα είναι διαθέσιμη μετά τις 8.5.2006) και για κάθε άλλο θέμα σχετικά με τις βουλευτικές εκλογές και ιδιαίτερα για τον τρόπο ψηφοφορίας.

    [17] Νίκος Κατσουρίδης - Καύσιμα - Συνομοσπονδία Αναπήρων

    Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης δήλωσε χθες ότι ''όσο πλησιάζουν οι βουλευτικές εκλογές, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης θα ενισχύει την εκτίμηση ότι δεν είναι κάτοικος της Κύπρου γιατί αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που έδωσε κοινωνικές παροχές με αφορμή τις αυξήσεις στα καύσιμα''.

    Ο κ. Κατσουρίδης, ερωτηθείς για την έκκληση του ΔΗΣΥ προς την κυβέρνηση για μείωση των φόρων κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή, είπε ότι ''κάποιος δικαιούται να μιλά όταν ο ίδιος, έχοντας κάποτε την ευκαιρία, συμπεριφέρθηκε με τον τρόπο που απαιτεί σήμερα να συμπεριφέρονται οι άλλοι''.

    Οπως είπε ο κ. Κατσουρίδης, ''όταν ήταν κυβέρνηση όχι μόνο δεν εκπόνησαν κανένα σχέδιο για να αντιμετωπίσουν αυτό το πρόβλημα, αλλά ακόμα και τη στιγμή που μειωνόταν η τιμή των καυσίμων διεθνώς αυτοί επέμεναν να αυξάνουν τις τιμές''.

    ''Επομένως ο ΔΗΣΥ'', συνέχισε ο κ. Κατσουρίδης, ''ας σταματήσει αυτό το θέατρο γιατί σε λίγο έχω την αίσθηση ότι θα τους αποβάλουν από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα γιατί θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιου είδους κομμουνιστικό κίνημα''.

    Για την επίσκεψη που πραγματοποίησε ενωρίτερα στη Συνομοσπονδία Οργανώσεων Αναπήρων, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι εξέφρασε την ετοιμότητα και τη διάθεση του ΑΚΕΛ να εργαστεί με τη Συνομοσπονδία, τα μέλη της οποίας διαβεβαίωσε ότι ''για ό,τι συζητείται και τους αφορά θα συζητούμε το θέμα προκαταβολικά και όχι εκ των υστέρων, όταν ετοιμάζεται μια πρόταση''.

    [18] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικονομία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι επιβεβαιώνονται οι εκτιμήσεις του κόμματος του ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης διαπνέεται από φοροεισπρακτική λογική ενώ ο αναπτυξιακός της χαρακτήρας δεν έχει μακροπρόθεσμη στόχευση, προσθέτοντας πως η αποτυχία της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης είναι πλέον κοινός τόπος για όλες τις παραγωγικές τάξεις.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να παρατηρεί αδιάφορη την κούρσα ανόδου των τιμών των καυσίμων παρά τις συνεχείς πολύμηνες προειδοποιήσεις της αντιπολίτευσης, αποκομίζοντας μισό εκατομμύριο φορολογικά έσοδα από τους καταναλωτές, προσθέτοντας πως ο ΔΗΣΥ απαιτεί ''εδώ και τώρα μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε πως προκαλεί απορία το γεγονός ότι με βάση τα δεδομένα που δυσχεραίνουν τόσο τη θέση των καταναλωτών και των επαγγελματιών όσο και τα δημόσια οικονομικά, η κυβέρνηση επιδίδεται σε μιαν αχαλίνωτη προπαγάνδα, δαπανώντας τεράστια ποσά σε διαφημιστικές εκστρατείες παντός είδους, αναφέροντας: ''Δεν ξέρω εάν ο στόχος είναι να στηρίξουμε διαφημιστικά γραφεία ή τους πολλούς απλούς πολίτες''.

    Οσον αφορά το αίτημα του κόμματος του για άμεση μείωση των φόρων κατανάλωσης, ο κ. Αναστασιάδης εξήγησε ότι ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για Οικονομικά και Νομισματικά Θέματα Χοακίν Αλμούνια δήλωσε το περασμένο Σάββατο ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να στραφεί εναντίον των χωρών μελών που μειώνουν τους φόρους στα καύσιμα και έτσι η κυβέρνηση μπορεί να προχωρήσει σε γενναίες μειώσεις, φτάνει να υπάρχει βούληση.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Υπουργού Εμπορίου Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος είπε ότι με τις τοποθετήσεις του στο θέμα το καυσίμων ο ΔΗΣΥ δημαγωγεί, ο κ. Αναστασιάδης, είπε ότι εναπόκειται στον καθένα που διαθέτει την ελάχιστη κρίση να αντιληφθεί ποιος δημαγωγεί.

    [19] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκτακτοι - Εφημερίδα ''Πολίτης''

    Το Δημοκρατικό Κόμμα υποστηρίζει την προσπάθεια δικαίωσης των εκτάκτων στη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά μέσα από μια νόμιμη διαδικασία, η οποία να μη συγκρούεται συνταγματικά, ούτε να αποβαίνει σε μπούμερανγκ για τους ίδιους τους εκτάκτους.

    Κληθείς στη διάρκεια επίσκεψής του στα γραφεία της εφημερίδας ''Πολίτης'' να σχολιάσει το ζήτημα των εκτάκτων στη Δημόσια Υπηρεσία και το πρόβλημα που δημιουργήθηκε με την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σχετικού νόμου που ψήφισε η Βουλή στις 13 Απριλίου 2006, ο κ. Κλεάνθους δήλωσε ότι το ζήτημα πρέπει να απασχολήσει την επόμενη Βουλή, έτσι ώστε η όποια ρύθμιση επιτευχθεί να μην προκαλεί νομικά και συνταγματικά προβλήματα.

    Σχετικά με την επίσκεψή τους στα γραφεία της εφημερίδας ''Πολίτης'', ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι αυτή ''συμβολίζει και τη διάθεσή μας για σωστή επικοινωνία με τα μέσα ενημέρωσης, που, όπως είχαμε πει πριν μερικές ημέρες σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΔΗΚΟ, το θέμα της σωστής επικοινωνίας το θεωρούμε να είναι εκ των ων ουκ άνευ''.

    Σε ερώτηση αν η θέση του ΔΗΚΟ στην αυριανή σύσκεψη Αρχηγών ή/ και Εκπροσώπων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα είναι η μη σύγκληση της Ολομέλειας και αν αυτό συνιστά έμμεση αποδοχή της αναπομπής του νόμου για τους εκτάκτους, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ''πρώτα - πρώτα είναι το θέμα της σύγκλησης (της Ολομέλειας), το οποίο είναι πολύ καθοριστικό''.

    ''Φαίνεται'', πρόσθεσε ο κ. Κλεάνθους, ''ότι μας περιορίζει αφάνταστα η ξεκάθαρη από ό,τι ακούω τοποθέτηση του ίδιου του Γενικού Εισαγγελέα και, άρα, από εκεί τελειώνουν ίσως όλα, υποθετικά ομιλούντες, για το τι μπορούμε να πράξουμε σε σχέση με την ίδια αυτή νομοθεσία''.

    [20] Πρόεδρος ΕΔΕΚ -Ράις - Eκτακτοι - Καύσιμα

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες ότι η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να διατυπώσει με σαφήνεια τη θέση ότι αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της Κυπριακής Δημοκρατίας η Κύπρος θα παρεμποδίσει την περαιτέρω εξέλιξη της ενταξιακής διαπραγμάτευσης Τουρκίας - ΕΕ.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα κατά τη διάρκεια ολοήμερης περιοδείας του με τους υποψήφιους βουλευτές της πόλης ο κ. Ομήρου κάλεσε σε «αποφασιστική στήριξη και ενδυνάμωση της ΕΔΕΚ», λέγοντας ότι «ενδυνάμωση της ΕΔΕΚ είναι ενδυνάμωση των ίδιων των προοπτικών μιας σωστής και πατριωτικής διαχείρισης του μεγάλου εθνικού μας θέματος, μια δυνατή ΕΔΕΚ είναι μια εγγύηση για μια κοινωνία αλληλεγγύης, δικαιοσύνης και κοινωνικής συνοχής, μια ΕΔΕΚ είναι εγγύηση για μια ισχυρή φωνή της Κύπρου μέσα στην Ευρώπη».

    Κληθείς να σχολιάσει τα αποτελέσματα της επίσκεψης σε Αθήνα και Αγκυρα της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ο κ. Ομήρου επανέλαβε πως στόχος της επίσκεψης αυτής «ήταν η εξασφάλιση συγκατάθεσης ή ανοχής προς νέες επιδρομικές και τυχοδιωκτικές ενέργειες των ΗΠΑ αυτή τη φορά στο Ιράν».

    Οπως ανέφερε ο κ. Ομήρου η κ. Ράις «μας έδωσε το απαράδεκτο μήνυμα περί άρσης της απομόνωσης της βόρειας Κύπρου, όπως την ονόμασε -ουσιαστικά δηλαδή προτρέποντας σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους - πράγμα απαράδεκτο και κατά παραβίαση κάθε αρχής δικαίου και μας είπε ότι η Τουρκία πρέπει να προχωρήσει ανεμπόδιστα τον ευρωπαϊκό της δρόμο χωρίς τήρηση των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ενωση σε ό,τι αφορά την Κύπρο».

    Αναφερόμενος στο χθεσινό άνοιγμα των διαδικασιών για τη συζήτηση του κεφαλαίου Παιδεία και Πολιτισμός από την ΚΟΡΕΠΕΡ ο κ. Ομήρου είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να εγείρει πολιτικά κριτήρια κατά τη διάρκεια συζήτησης αυτού του κεφαλαίου, όπως «το θέμα της καταστροφής της πολιτιστικής μας κληρονομιάς στις κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και το θέμα της απόλαυσης του δικαιώματος μόρφωσης που παραβιάζεται βάναυσα και κατάφωρα» στις περιοχές αυτές για τους Ελληνοκύπριους».

    Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα των εκτάκτων δημοσίων υπαλλήλων ο κ. Ομήρου αφού ανέφερε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης διερωτήθηκε εάν «υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία η οποία επιτάσσει να τερματιστεί η εργασιακή ανασφάλεια για τους εκτάκτους».

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα της αύξησης στις τιμές των καυσίμων και τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η αντιπολίτευση «προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και εξωγενείς παράγοντες όπως είναι η αύξηση διεθνώς της τιμής του πετρελαίου για να ασκήσει αντιπολίτευση. Μια τέτοια αντιπολίτευση δεν είναι επιτυχής» είπε και πρόσθεσε: «ας μην νομίζουν ότι ο κόσμος τρώει κουτόχορτο. Οι πολίτες πληροφορούνται και γνωρίζουν ότι είχαμε μια τρομακτική αύξηση της τιμής του πετρελαίου τις τελευταίες εβδομάδες».

    Αναφορικά με τα προβλήματα των παραπληγικών, η ΟΠΑΚ επέδωσε στον κ. Ομήρου υπόμνημα με τις θέσεις της Οργάνωσης σε ζητήματα όπως τις αυξήσεις των επιδομάτων θέρμανσης, ηλεκτρικού ρεύματος, βαριάς κινητικής αναπηρίας και φροντίδας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση, ο κ. Ομήρου αφού παρέδωσε στην ΟΠΑΚ τις θέσεις του Κινήματος, διαβεβαίωσε την οργάνωση για τις διεκδικήσεις που θα επιδιώξει το Κ.Σ. ΕΔΕΚ στη νέα Βουλή.

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ δήλωσε ότι η Λάρνακα υπήρξε για δεκαετίες ''ο φτωχός συγγενής του πολιτειακού και του κρατικού ενδιαφέροντος'' και πρόσθεσε πως για αυτό ακριβώς η ΕΔΕΚ ''καταθέτει μιαν ολοκληρωμένη πρόταση, όχι μόνο για το εθνικό θέμα και τα προβλήματα εσωτερικής διακυβέρνησης'', αλλά και για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει για πολλά τώρα χρόνια η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια ολοήμερης περιοδείας στη Λάρνακα, συνοδευόμενος από τους υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι η ΕΔΕΚ δεσμεύεται πως ''θα αγωνιστούμε μέσα και έξω από τη Βουλή και μέσα από την κυβέρνηση για να προωθηθούν προς τη λύση τους τα προβλήματα'' που αντιμετωπίζει η Λάρνακα.

    [21] Συλλούρης - Κυπριακό - Ράις - Τουρκία - Καύσιμα

    Η Τουρκία δεν πρέπει να προχωρεί στην ενταξιακή της πορεία χωρίς να δίνει τίποτε στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Ο κ. Συλλούρης είπε ότι οι όποιες υποσχέσεις δόθηκαν προς τους ξένους για την ένταξη της Τουρκίας δεν μπορούν να δεσμεύουν το Ευρωπαϊκό Κόμμα, ούτε ασφαλώς τον κυπριακό λαό, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα προς την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών και προς όλους ότι αν χρειαστεί θα ασκήσουμε ακόμη και το βέτο''.

    Για τις συζητήσεις στις τεχνικές επιτροπές, ο κ. Συλλούρης είπε ότι θα πρέπει να περιλαμβάνεται η επιστροφή της Αμμοχώστου, ο σφετερισμός των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και η αποχώρηση στρατευμάτων και εποίκων.

    Αναφερόμενος στο θέμα των καυσίμων, είπε ότι η Κύπρος είναι η έκτη ακριβότερη χώρα στην ΕΕ σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο θέρμανσης, ''για αυτό και οι βραχυπρόθεσμες προτάσεις του Ευρωπαϊκού Κόμματος προβλέπουν μείωση του φόρου κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης στο 1,2%''.

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα εισηγείται επίσης τη μείωση του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στο ηλεκτρικό ρεύμα από 15% στο 5% όπως ισχύει στην Αγγλία, ενώ μεσοπρόθεσμα ο κ. Συλλούρης πρότεινε ενθάρρυνση της χρήσης δημόσιας συγκοινωνίας και αξιοποίηση του φυσικού αερίου και των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    [22] Πρόεδρος ΕΔΗ - Ράις - Μπακογιάννη - Τιμές καυσίμων - ΕΠΑ

    Οι δηλώσεις της Αμερικανίδας Υπουργού Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις υπογραμμίζουν για μια ακόμη φορά την διεθνή απομόνωση στην οποία βρίσκεται η Κύπρος, και την έλλειψη στηριγμάτων, δήλωσε ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    ''Πέρα των καταγγελιών και της κατακεραύνωσης, που έγινε (στις δηλώσεις της κ. Ράις), σε μεγάλο βαθμό δικαιολογημένα για μερικά θέματα, η ουσία παραμένει. Είναι καιρός να δράσουμε κατά τρόπο συγκεκριμένο και πιο πειστικό έτσι που να ανακτήσουμε τα ερείσματα μας στη διεθνή σκηνή'', είπε ο κ. Παπαπέτρου, ύστερα από συνάντηση στα γραφεία της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) με τον Πρόεδρο της ΕΠΑ Γιώργο Χριστοφίδη.

    Σχολιάζοντας την δήλωση της Ελληνίδας ΥΠΕΞ Ντόρας Μπακογιάννη ότι η πάροδος του χρόνου είναι εναντίον της Ελλάδας και των Ε/Κ στο Κυπριακό, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι ''αυτοί, οι οποίοι μετέτρεψαν τον τελευταίο καιρό σε σημαία τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη και ορθά το έκαναν, θα πρέπει να μελετήσουν με σοβαρότητα αυτές τις δηλώσεις για να μην μπορούν να κατηγορηθούν, τουλάχιστον για επιλεκτικότητα στις τοποθετήσεις τους''.

    [23] Καύσιμα

    Ο κ. Παπαπέτρου κάλεσε την κυβέρνηση να ασχοληθεί με το θέμα της αύξησης των τιμών των καυσίμων και να εγκύψει σοβαρά στο θέμα της φορολογίας των πετρελαιοειδών, διότι, όπως είπε, ''υπάρχουν περιθώρια, τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν'' για μείωση της φορολογίας.

    [24] ΕΔΗ - Κεντρικό Συμβούλιο - Κυπριακό

    Ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την πεποίθηση πως η Κυπριακή Δημοκρατία μπορεί, ακόμη και σήμερα, να αλλάξει τη φορά των πραγμάτων στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι μπορεί επίσης, ευαισθητοποιώντας και κινητοποιώντας όλες τις δημιουργικές και πατριωτικές δυνάμεις της Κύπρου, να κάνει πράξη την επανένωση της νήσου.

    Σε ομιλία του στη συνεδρία του Κεντρικού Συμβουλίου των ΕΔΗ, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι η συμπλήρωση δύο χρόνων από το δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου επιβεβαίωσε την ορθότητα των επιλογών του Κινήματος, προσθέτοντας πως ''το Κυπριακό βρίσκεται σε κατάσταση αποτελμάτωσης''.

    Απευθυνόμενος, εξάλλου, στον Πρόεδρο της Βουλής και Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως εκπροσωπεί ''ένα μεγάλο πολιτικό και κοινωνικό ρεύμα, που έχει συνδέσει την ιστορία και την ύπαρξή του με πολύχρονους αγώνες για ενιαία και ενωμένη Κύπρο''.

    Οσον αφορά τον Δημοκρατικό Συναγερμό, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ''το ερώτημα είναι αν με τα ψηφίσματα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, για τα οποία δεν αμφισβητούμε τη θετική συμβολή σας, πιστεύετε ότι η Κύπρος μπορεί να προσδοκά την επίτευξη της επανένωσης;''

    [25] Πάφος - Περδίκης - Περιβαλλοντική εκπαίδευση

    Πέραν από τους ''ωραίους λόγους'', η πραγματικότητα είναι ότι η δημόσια περιβαλλοντική εκπαίδευση είναι ανύπαρκτη, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης, σημειώνοντας ότι αυτό το κενό δεν μπορεί να το αναπληρώσουν αξιόλογες ιδιωτικές προσπάθειες όπως αυτή του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικών Μελετών στην Κρήτου Τέρρα.

    Ο κ. Περδίκης είπε ότι υπάρχει προεκλογική προγραμματική δέσμευση για δημόσια περιβαλλοντική εκπαίδευση για δίκτυο περιβαλλοντικών κέντρων τα οποία δεν είναι δημόσια, προσθέτοντας ότι ''κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι αυτή τη στιγμή και αυτό είναι ένα σοβαρό περιβαλλοντικό έλλειμμα για αυτή την κυβέρνηση και αυτή την πολιτεία''.

    Τέλος, ανέφερε ότι ''τρία χρόνια περιμένουμε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος να παρουσιαστεί το στρατηγικό σχέδιο για την περιβαλλοντική εκπαίδευση και μέχρι σήμερα δεν έχει παρουσιασθεί παρά μόνο ένα πλαίσιο, ένα πρόχειρο σχεδίασμα το οποίο κρίθηκε από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος ως ακατάλληλο''.

    [26] ΕΥΡΩΔΗ - Εκλογικό περίπτερο - ΑΚΕΛ

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία ''δεν δέχεται να κυβερνά το ΑΚΕΛ διά πυρός και σιδήρου'' και σημειώνει ότι από χθες το πρωί παρεμποδίζεται η τοποθέτηση εκλογικού περιπτέρου του κόμματος σε χώρο που παραχώρησε στην ΕΥΡΩΔΗ ο Δήμος Λευκωσίας στο πεζοδρόμιο της λεωφόρου Μακαρίου ''με το πρόσχημα ότι δεν μένει χώρος διακίνησης για τους παραπληγικούς στο πεζοδρόμιο''.

    Η ΕΥΡΩΔΗ αναφέρει ότι ''δεν θα ήθελε σε καμμιά περίπτωση να παρενοχλεί την ελεύθερη διακίνηση των αναπήρων'', προσθέτοντας ωστόσο ότι ''ο χώρος αυτός τυγχάνει να γειτνιάζει με ένα σταλινικής αισθητικής εκλογικό τερατούργημα που έχει στήσει το ΑΚΕΛ σε ιδιωτικό χώρο''.

    ''Δεν μπορούμε να κρύψουμε το γεγονός ότι αυτό είναι πρόσχημα για να μην ενοχληθεί η γιγαντιαία εκλογική κατασκευή του ΑΚΕΛ'', αναφέρει.

    Προσθέτει ότι η ΕΥΡΩΔΗ ''ακολούθησε τις υποδείξεις του Δήμου για το περίπτερο και δεν πρόκειται να δεχτεί ότι θα είναι το μοναδικό κόμμα που δεν θα έχει εκλογική παρουσία στη λεωφόρο Μακαρίου, ούτε και θα δεχτούμε το ΑΚΕΛ να αυθαιρετεί με ύπουλες μεθοδεύσεις''.

    ''Με την ευκαιρία καλούμε τον κ. Γιώργο Περδίκη, ο οποίος διαμαρτύρεται για την υπαίθρια διαφήμιση, να κρίνει τον εκλογικό γιγαντισμό του ΑΚΕΛ που θυμίζει παλαιών εποχών Κόκκινη Πλατεία στη Μόσχα'', καταλήγει η ΕΥΡΩΔΗ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 28 April 2006 - 14:23:11 UTC