Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 06-04-26

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΡΑΙΣ
  • [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΛΑΤ
  • [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ
  • [04] ΚΥΠΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

  • [01] ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΡΑΙΣ

    Είναι γνωστή η πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών για διευκόλυνση της Τουρκίας στην πορεία και στην προσπάθειά της για ένταξη στην ΕΕ και σε αυτό το πλαίσιο πολιτικής κρίνουμε ότι κινήθηκε και η Αμερικανίδα Υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, σχολιάζοντας τις δηλώσεις της κ. Ράις στην Αθήνα.

    Ο κ. Λιλλήκας χαρακτήρισε εξάλλου αδόκιμο τον όρο «βόρεια Κύπρος», που χρησιμοποίησε η κ. Ράις, ενώ για την αναφορά της πως όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, ήταν διχοτομημένη και υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έκανε τίποτα να εμποδίσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ ανέφερε πως δεν μπορεί να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί τούτου, αφού δεν ήταν τότε στην εξουσία, προσθέτοντας πως «αυτή η κυβέρνηση δεν έδωσε σε κανέναν δεσμεύσεις ή υποσχέσεις και να μην της έχει τηρήσει».

    «Είναι γνωστή η θέση και η πολιτική της Κύπρου όσον αφορά την πρόοδο και την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ. Η θέση μας είναι υπέρ της ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό κάποιους βασικούς όρους και προϋποθέσεις όπως αυτοί τίθενται από την ίδια την ΕΕ», ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

    Πρόσθεσε πως «η Τουρκία θα πρέπει για να προχωρήσει απρόσκοπτα στην ΕΕ να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις και στις δεσμεύσεις της έναντι της Ενωσης».

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από την ίδια την Τουρκία. Μόνον η Τουρκία μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό της σε αυτό το δρόμο».

    Πρόσθεσε πως «χώρες που διατηρούν φιλικές σχέσεις με την Τουρκία και διαύλους επικοινωνίας μπορούν να βοηθήσουν την Τουρκία πείθοντάς την να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της».

    Οπως είπε η αναφορά της κ. Ράις σε «βόρεια Κύπρο» «σίγουρα είναι αδόκιμος όρος», προσθέτοντας πως «για την κυβέρνηση υπάρχουν κατεχόμενα εδάφη της Κύπρου από τον τουρκικό στρατό» και η ορολογία που χρησιμοποιεί η ΕΕ σε κάποια έγγραφά της για το κεκτημένο είναι εδάφη που δεν ελέγχονται από την Κυπριακή Δημοκρατία αλλά που ανήκουν στην Κυπριακή Δημοκρατία.

    Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η δήλωση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου «ότι δεν ήταν φραστικό λάθος η αναφορά της κ. Κοντολίζα Ράις στην βόρεια Κύπρου μου προκαλεί έκπληξη, διότι αναφορά στη βόρεια Κύπρο έχει κάνει και ο κ. Αναστασιάδης σε συζήτηση που είχε μαζί μου στο δελτίο ειδήσεων του Σίγμα».

    «Να υπολογίσω ότι ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου θεωρεί ότι δεν ήταν φραστικό λάθος του κ. Αναστασιάδη η αναφορά του σε βόρεια Κύπρο και όχι σε κατεχόμενα εδάφη;», διερωτήθηκε.

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της κ. Ράις πως όταν μπήκε η Κύπρος στην ΕΕ, ήταν διχοτομημένη και υπήρχε η αντίληψη ότι δεν θα έκανε τίποτα να εμποδίσει την Τουρκία να ενταχθεί στην ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως «αυτό έχει εγερθεί από ξένους και άλλες φορές τα τελευταία τουλάχιστον δυόμισυ χρόνια».

    «Δεν μπορεί να τοποθετηθεί η κυβέρνηση επί τούτου. Δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση στην εξουσία τότε. Αυτή η κυβέρνηση δεν έδωσε σε κανένα δεσμεύσεις ή υποσχέσεις και να μην της έχει τηρήσει», πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως για το εάν ευσταθεί ή όχι αυτή η δήλωση της κ. Ράις, που κατά καιρούς την έκαναν και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα πρέπει να ρωτηθεί η τότε κυβέρνηση.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε πως η δήλωση αυτή της κ. Ράις είναι σαφής και παραπέμπει στο Ελσίνκι.

    Κάνοντας λόγο για γνωστή δήλωση και του Επιτρόπου της ΕΕ Γκούντερ Φερχόιγκεν επί του θέματος αυτού, ο Εκπρόσωπος είπε πως δεν είναι μόνον ο κ. Φερχόιγκεν αλλά και άλλοι Επίτροποι είχαν κάνει αυτή τη νύξη.

    «Εμείς δεν λέμε ότι έχουν αναληφθεί (τέτοιες δεσμεύσεις). Δεν είπα ότι εμείς αποδεχόμαστε μια τέτοια προσέγγιση. Δεν γνωρίζουμε. Απλά λέμε ότι δεν ήταν αυτή η κυβέρνηση και αυτή η κυβέρνηση δεν ανέλαβε τέτοιες δεσμεύσεις», ανέφερε.

    Ερωτηθείς αν η δέσμευση στην οποία αναφέρεται είναι δέσμευση για αποδοχή λύσης του Κυπριακού και ότι δεν θα τεθούν εμπόδια στην ενταξιακή πορεία της Τουρκία από την Κύπρο, ο Εκπρόσωπος είπε πως «εξ όσων γνωρίζω ήταν ενιαία η δέσμευση εάν υπήρξε δέσμευση».

    Ερωτηθείς αν ήταν ενιαία με τα δυο αυτά στοιχεία ο κ. Λιλλήκας απάντησε: «ναι, αλλά δεν θέλω να υιοθετήσω τις θέσεις ή τους ισχυρισμούς οποιουδήποτε ξένου ότι έχουν αναληφθεί τέτοιες δεσμεύσεις».

    «Αν έχουν αναληφθεί ή όχι νομίζω πρέπει να απαντήσει η τότε κυβέρνηση», πρόσθεσε.

    [02] ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΑΛΑΤ

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με τρεις προϋποθέσεις που έθεσε στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε την περασμένη Δευτέρα, αναιρεί ο ίδιος τη θέση του πως είναι πρόθυμος για νέο διάλογο πάνω σε μηδενική βάση, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε πως οι τρεις αυτές προϋποθέσεις είναι πως η βάση της λύσης πρέπει να είναι το σχέδιο Ανάν, ότι πρέπει να καθοριστούν τακτά χρονοδιαγράμματα και ότι στο τέλος θα πρέπει να υπάρχει και να εφαρμοστεί επιδιαιτησία.

    ``Αρα στην ουσία δεν έχει αλλάξει τις θέσεις του ο κ. Ταλάτ για να γίνεται τόση συζήτηση ανάμεσα στη δική μας την πλευρά``, είπε ο Εκπρόσωπος.

    [03] ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΕΩΡΓΙΑΣ - ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ - ΚΥΠΡΟΣ

    Το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας ενέκρινε πρόταση κανονισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία προβλέπει τη συγχρηματοδότηση από την Κοινότητα μέτρων στήριξης του εισοδήματος των ευρωπαίων πτηνοτρόφων που πλήττονται από τη δραματική μείωση της κατανάλωσης κρέατος πουλερικών και αυγών, εξαιτίας της γρίπης των πτηνών.

    Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησαν ο Αναπληρωτής Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πανίκος Κυριάκου και ο Διευθυντής του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών Γεώργιος Γεωργίου.

    Σε παρέμβαση του κατά την διάρκεια της συζήτησης αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, ο κ. Κυριάκου, ανέφερε ότι η Κύπρος καλωσορίζει την πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να υποβάλει πρόταση τροποποίησης της νομοθετικής βάσης καθώς και της διαδικασίας ταχείας υιοθέτησης της που έχει εφαρμοστεί από την Προεδρία, υπενθυμίζοντας ότι στην Κύπρο υπήρξε μείωση της ζήτησης πουλερικών μέχρι και 70%.

    [04] ΚΥΠΕ 30 ΧΡΟΝΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

    Εκδήλωση για τα 30 χρόνια (1976 - 2006) λειτουργίας του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) πραγματοποιείται την Πέμπτη στην Πύλη Αμμοχώστου στη Λευκωσία, την οποία θα τιμήσει με την παρουσία του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ενώ ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Στη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν, με την απονομή ειδικών αναμνηστικών αντικειμένων από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον κ. Χρίστου, οι τρεις πρώην Πρόεδροι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ και οι πέντε διατελέσαντες έως τώρα Διευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές του Πρακτορείου.

    Η εκδήλωση, που έχει προγραμματισθεί να αρχίσει στις 19:00, θα αρχίσει με καλωσόρισμα των προσκεκλημένων από την Αναπληρώτρια Διευθύντρια του ΚΥΠΕ Μαρία Μάιλς και στη συνέχεια θα προβληθεί σύντομη ταινία για το Πρακτορείο.

    Θα ακολουθήσει ο χαιρετισμός του Υπουργού Εσωτερικών και ομιλία από τον νυν Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΥΠΕ Δρ Αριστο Αριστοτέλους και στο τέλος θα γίνουν οι τιμητικές απονομές στους πρώην Προέδρους, Διευθυντές και Αναπληρωτές Διευθυντές του Πρακτορείου.

    Στον χώρο της εκδήλωσης θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών από την ιστορία και τη δραστηριότητα του ΚΥΠΕ και μετά τις απονομές θα ακολουθήσει δεξίωση.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 26 April 2006 - 15:29:13 UTC