Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο
  • [02] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου με Πρόεδρο ΔΗΣΥ
  • [03] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Ajet
  • [04] Εκπρόσωπος - Δημόσια υπηρεσία - Εκτακτοι υπάλληλοι - Νόμος
  • [05] Εκπρόσωπος - ΑΤΑ - Διάλογος
  • [06] ΔΕΑ - Ανακοίνωση - Εκταφές - Ζιρόντ
  • [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Εταιρικό δίκαιο
  • [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Επαγγελματικές συντάξεις
  • [09] ΑΗΚ - Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Τ/Κ
  • [10] Τουρκία - TRT - Γιουροβίζιον - Κύπρος
  • [11] Ευρωβουλή- Τουρκία - Τριανταφυλλίδης
  • [12] Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ΕΚ - Ματσάκης - Ακρόαση
  • [13] Υπουργείο Υγείας - Παιδικός σταθμός - Εξετάσεις
  • [14] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη - Αύξηση όγκου συναλλαγών
  • [15] Ανόρθωση - ΑΕΚ - Κύπελλο - Πρόκριση ΑΕΚ
  • [16] Καλαθόσφαιρα Γυναικών - Πρωταθλήτρια η ΑΕΛ
  • [17] Λεμεσός - Διεθνείς Αγώνες Κανό
  • [18] Τ/κ ποδοσφαιρικό σωματείο - Αθλητική Ενωση Μόρφου - Κύπελλα
  • [19] ομάδας.
  • [20] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [21] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Τουρκία - Λιμάνια και αεροδρόμια
  • [22] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κλεάνθους
  • [23] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [24] Ομήρου - Κυπριακό - Τουρκία - ΑΤΑ - Εκτακτοι - Διαπλοκή
  • [25] ΕΥΡΩΚΟ - Συλλούρης - Εθνικό Συμβούλιο - Ευρωζώνη - Πολύτεκνοι
  • [26] ΑΔΗΚ - Μιχαηλίδης - Αιχμάλωτοι Πολέμου - ΕΦ - Φάρμακα
  • [27] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες - Κυπριακό
  • [28] ΓΓ Οικολόγων - Δηλώσεις ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 20/04/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Πρωτόκολλο

    Η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας και γενικά των 25 της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι ότι η Τουρκία πρέπει να εφαρμόσει όλα όσα ανέλαβε έναντι της ΕΕ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, προσθέτοντας ότι η κυπριακή κυβέρνηση είναι έτοιμη να αντιμετωπίσει οποιανδήποτε κίνηση από πλευράς της Τουρκίας για μη συμμόρφωση με το πρωτόκολλο τελωνειακής ένωσης.

    Σε ερώτηση σχετικά με πληροφορίες ότι η Τουρκία προτίθεται να προσφύγει σε διεθνή σώματα με στόχο να πλήξει την υποχρέωση της να εφαρμόσει την τελωνειακή της ένωση με την ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''επίσημα δεν έχουμε οποιανδήποτε πληροφόρηση για τέτοιες ή άλλες σκέψεις από πλευράς της Τουρκίας''.

    Διαβεβαίωσε, ωστόσο, ότι ''η κυβέρνηση είναι έτοιμη για μια σειρά από πιθανά σενάρια ή πιθανές κινήσεις από πλευράς της Τουρκίας ή άλλων και ανάλογα θα υπάρχουν και τα μέτρα ή οι αντιδράσεις που θα αναληφθούν από μέρους μας''.

    Ερωτηθείς εάν υπάρχει το ενδεχόμενο η Τουρκία να προσφύγει σε οποιοδήποτε διεθνές δικαστήριο, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''οι δυνατότητες υπάρχουν, όμως δεν θεωρούμε ότι μπορεί να μετατραπεί σε νομικό ζήτημα αυτό το θέμα''.

    [02] Εκπρόσωπος - Συνάντηση Προέδρου Παπαδόπουλου με Πρόεδρο ΔΗΣΥ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας χαιρέτισε χθες τη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη για την κινητικότητα και τις προοπτικές που έχει ανοίξει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, και εξέφρασε την ευχή αυτή η εκτίμηση να παραμείνει μέχρι τέλους.

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον κ. Αναστασιάδη, κατά την οποία συζητήθηκε το πώς μπορεί να αξιοποιηθεί η συνάντηση των Παρισίων και το πρόσφατο ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, σε συνάρτηση με την κωδικοποίηση των θέσεων και επιδιώξεων της ε/κ πλευράς, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η κυβέρνηση χαιρετίζει οποιαδήποτε πρωτοβουλία των πολιτικών δυνάμεων της Κύπρου να προωθήσουν τις θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις εκάστοτε θέσεις του εκάστοτε Προέδρου της Δημοκρατίας για το Κυπριακό, είτε σε διεθνή φόρα είτε στα ευρωπαϊκά κόμματα στα οποία μετέχουν.

    Οπως είπε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θεωρεί πάντα εποικοδομητικές τις συναντήσεις με τους αρχηγούς των κομμάτων και την ανταλλαγή απόψεων που γίνεται σε αυτές τις συναντήσεις.

    ''Από τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη κρατώ και χαιρετίζω τη δήλωση του κ. Αναστασιάδη για την κινητικότητα και τις προοπτικές που έχει ανοίξει η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Γραμματέα κ. Ανάν στο Παρίσι, και εύχομαι αυτή να παραμείνει μέχρι τέλους η εκτίμηση'', πρόσθεσε.

    [03] Εκπρόσωπος - Πόρισμα Ajet

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων μελετά με τους συνεργάτες του το πόρισμα για την αεροπορική Ajet και μετά το Πάσχα αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για τα αποτελέσματα του πορίσματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Λιλλήκας είπε: ''Εξ όσων γνωρίζω, ο Υπουργός μελετά με τους συνεργάτες του το πόρισμα και νομίζω αμέσως μετά το Πάσχα θα προβεί σε δηλώσεις και θα ενημερώσει την κοινή γνώμη για τα αποτελέσματα του πορίσματος''.

    [04] Εκπρόσωπος - Δημόσια υπηρεσία - Εκτακτοι υπάλληλοι - Νόμος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι είναι θέμα ωρών να δοθεί απάντηση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο σχετικά με τον νόμο που ψήφισε η Βουλή των Αντιπροσώπων για τους έκτακτους υπαλλήλους της δημόσιας υπηρεσίας.

    Πρόσθεσε ότι η Βουλή, με βάση το Σύνταγμα, μπορεί να συνέλθει εκτάκτως και σημείωσε ότι το όλο θέμα είναι περίπλοκο και δεν είναι θέμα απόφασης του Προέδρου να διαλέξει τον δρόμο είτε του Ανωτάτου Δικαστηρίου είτε της Βουλής.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''είναι καθαρά αρμοδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία, έχει δώσει διαβεβαίωση με την ανάληψη των καθηκόντων του για πιστή εφαρμογή του Συντάγματος''.

    ''Είναι ο θεματοφύλακας του Συντάγματος ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε νόμο που ψηφίζει η Βουλή, με όλο τον πρέποντα σεβασμό προς τη νομοθετική εξουσία, ο Πρόεδρος υποχρεούται να τον διαβάζει κάτω από το πρίσμα της συνταγματικότητας'', πρόσθεσε.

    [05] Εκπρόσωπος - ΑΤΑ - Διάλογος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας δήλωσε χθες ότι όλες οι προτάσεις που υποβάλλονται από πλευράς των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση θα συζητηθούν, περιλαμβανομένου του θέματος της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής (ΑΤΑ).

    Σε παρατήρηση ότι, μετά το ΑΚΕΛ, το ΚΣ ΕΔΕΚ ζήτησαν επαναφορά της ΑΤΑ στην προηγούμενη της μορφή, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι ''η κυβέρνηση λειτουργεί με βάση το πρόγραμμα διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο είχαν συντάξει από κοινού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι πολιτικές δυνάμεις που στήριξαν την εκλογή του''.

    ''Παράλληλα, η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συζητήσει οποιεσδήποτε εισηγήσεις ή προτάσεις και πέραν του προγράμματος διακυβέρνησης, και όποιες προτάσεις μπορούν να υλοποιηθούν και εμπίπτουν στα πλαίσια της ευρύτερης πολιτικής, όπως καθορίζεται από το πρόγραμμα διακυβέρνησης, να τις υλοποιήσει'', πρόσθεσε.

    [06] ΔΕΑ - Ανακοίνωση - Εκταφές - Ζιρόντ

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοουμένους ανακοίνωσε χθες ότι έχει οριστικοποιήσει το σχέδιό της για το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων της Κύπρου.

    Ανέφερε επίσης ότι έχει πραγματοποιηθεί εκταφή λειψάνων δέκα ατόμων στην περιοχή της Μεσαορίας και στην νοτιο-ανατολική Λευκωσία.

    Ανακοίνωση της ΔΕΑ αναφέρει επίσης ότι με την κάθοδο του Τρίτου Μέλους της ΔΕΑ, Κριστόφ Ζιρόντ στην Κύπρο, στο εγγύς μέλλον η Επιτροπή θα επιδιώξει να πραγματοποιήσει τις απαραίτητες έρευνες για διαπίστωση της τύχης των αγνοουμένων.

    Όπως αναφέρει, ''μετά από σχολιαστικό προγραμματισμό, η ΔΕΑ οριστικοποίησε το σχέδιό της για το πρόγραμμα εκταφών, ταυτοποίησης και επιστροφής των λειψάνων των αγνοουμένων της Κύπρου».

    Προστίθεται πως πραγματοποιήθηκε εκταφή λειψάνων δέκα ατόμων στην περιοχή της Μεσαορίας και στη νοτιο-ανατολική Λευκωσία και ότι τα λείψανα αυτά θα μεταφερθούν στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ στην προστατευμένη από τα ΗΕ περιοχή, μόλις αρχίσει το όλο έργο.

    Η ΔΕΑ ανακοίνωσε επίσης ότι η ανέγερση του εργαστηρίου ολοκληρώνεται και ότι ''το τ/κ εργαστήρι είναι λειτουργικό και εργάζεται πάνω στη λήψη δειγμάτων αίματος από Τ/Κ συγγενείς αγνοουμένων για εξέταση με τη μέθοδο του DNA''.

    [07] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Εταιρικό δίκαιο

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ενεργοποίησε χθες την προδικαστική διαδικασία εναντίον της Κύπρου για μη εφαρμογή πέντε κοινοτικών οδηγιών που αφορούν το εταιρικό δίκαιο.

    Η Επιτροπή αποφάσισε να διαβιβάσει πέντε προειδοποιητικές επιστολές στην Κύπρο, ζητώντας να υποβάλει τις παρατηρήσεις της σχετικά με την εκ μέρους της εφαρμογή της πρώτης, της δεύτερης, της τρίτης, της έκτης και της ενδέκατης οδηγίας για το εταιρικό δίκαιο, την οποία η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν είναι πλήρης.

    Σύμφωνα με τη διαδικασία, οι κυπριακές Αρχές οφείλουν να απαντήσουν υποβάλλοντας τις παρατηρήσεις τους στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα σε διάστημα δύο μηνών. Από το περιεχόμενο των απαντήσεων θα εξαρτηθεί και η συνέχεια που θα δώσει η Κομισιόν.

    [08] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Κύπρος - Επαγγελματικές συντάξεις

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση της δεύτερης και τελευταίας φάσης της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κύπρου και άλλων δέκα κρατών μελών της ΕΕ (Βέλγιο, Τσεχία, Φινλανδία, Γαλλία, Ιταλία, Λιθουανία, Σλοβακία, Σλοβενία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο) για μη εφαρμογή της κοινοτικής οδηγίας για την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν επαγγελματικές συντάξεις.

    Η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες στις 11 χώρες, επειδή δεν μετέφεραν ή μετέφεραν μόνο εν μέρει στο εθνικό τους δίκαιο την οδηγία 2003/41/ΕΚ για τις δραστηριότητες και την εποπτεία των ιδρυμάτων που προσφέρουν υπηρεσίες επαγγελματικών συνταξιοδοτικών παροχών. Η οδηγία θα έπρεπε να είχε μεταφερθεί από όλα τα κράτη μέλη έως τις 23 Σεπτεμβρίου 2005.

    Τα 11 κράτη μέλη οφείλουν, σύμφωνα με τη διαδικασία της αιτιολογημένης γνώμης, να συμμορφωθούν εντός δύο μηνών. Σε περίπτωση που παρέλθει η περίοδος αυτή χωρίς συμμόρφωση, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [09] ΑΗΚ - Παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στους Τ/Κ

    Υπηρεσιακοί της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου σε χθεσινή συνάντησή τους στα γραφεία της Αρχής με εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας συμφώνησαν όπως η ΑΗΚ παράσχει στους Τ/Κ ενέργεια ισχύος μέχρι 20 μεγαβάτ για το μήνα Μάιο.

    Όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ Κώστας Γαβριηλίδης, οι Τ/Κ θα παίρνουν ενέργεια από τις γραμμές 66.000 βολτ της περιοχής Ορούντας.

    Ο κ. Γαβριηλίδης διευκρίνισε ότι οι Τ/Κ θα παίρνουν ενέργεια εφόσον τη χρειάζονται και ως εκ τούτου δεν μπορεί να υπολογισθεί το κόστος και το ποσό που θα καταβάλουν στην ΑΗΚ για την παροχή ηλεκτρικού.

    Είπε ακόμα ότι έχει υπογραφεί σχετική συμφωνία με τους εκπροσώπους της τ/κ κοινότητας και ότι μέχρι σήμερα οι Τ/Κ έχουν πληρώσει την ΑΗΚ για την ηλεκτρική ενέργεια που τους έχει διαθέσει. Το ποσό που καταβλήθηκε από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα ανέρχεται στα 2.185.000 λίρες.

    [10] Τουρκία - TRT - Γιουροβίζιον - Κύπρος

    Το τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών μελετά τρόπους για να παρεμποδίσει πιθανό αίτημα της ερμηνεύτριας του τραγουδιού που θα εκπροσωπήσει την Κύπρο στον 51ο διαγωνισμό τραγουδιού της Γιουροβίζιον, που θα διεξαχθεί στις 18 και 20 Μαΐου στην Αθήνα, να μεταβεί στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα «New Anatolian, το Υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας βρίσκεται στα μαχαίρια με τον τηλεοπτικό σταθμό TRT λόγω της απόφασής του να στείλει την εκπρόσωπο της Τουρκίας στο διαγωνισμό Σιμπέλ Τουζούν, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

    Το τουρκικό ΥΠΕΞ ασκεί τώρα πίεση στο σταθμό για να σταματήσει πιθανή επίσκεψη της Ελληνοαμερικανίδας Ανέτ Αρτάνι, ως ανταπόδοση της επίσκεψης της Τουζούν στην Κύπρο.

    [11] Ευρωβουλή- Τουρκία - Τριανταφυλλίδης

    Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει την ευρωπαϊκή της πορεία, υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ - ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΝΕΕΣ - ΔΥΝΑΜΕΙΣ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης, κατά τη διάρκεια συζήτησης για τη διεύρυνση, σε συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

    Ανακοίνωση του γραφείου του κ. Τριανταφυλλίδη αναφέρει πως καλεσμένος της Επιτροπής ήταν ο Βρετανός Ευρωβουλευτής G. Van Orden για να μιλήσει για τη διεύρυνση. Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ο κ. Van Orden ανέφερε ότι η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις ως υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ. Είπε επίσης πως η Κυπριακή Δημοκρατία πρέπει να λάβει μέτρα για να σταματήσει την ''απομόνωση'' της τουρκοκυπριακής πλευράς.

    [12] Επιτροπή Νομικών Θεμάτων ΕΚ - Ματσάκης - Ακρόαση

    Ο Ευρωβουλευτής Μάριος Ματσάκης εμφανίστηκε χθες σε ακρόαση ενώπιον της Επιτροπής Νομικών Θεμάτων του Ευρωκοινοβουλίου ''η οποία εξετάζει την υπόθεση σύλληψης/απαγωγής και προσαγωγής του ενώπιον Στρατιωτικού Τουρκικού Δικαστηρίου στα κατεχόμενα'' και κατέθεσε τις θέσεις του για τα γεγονότα από τις 31 Δεκεμβρίου 2005 μέχρι τις 2 Ιανουαρίου 2006, καταθέτοντας σχετικό έγγραφο, αναφέρεται σε ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή.

    Σε δήλωση του στο ΚΥΠΕ ο κ. Ματσάκης είπε ότι η Επιτροπή Νομικών Θεμάτων θα τοποθετηθεί επί του θέματος σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία και θα καταλήξει στις ενέργειες που θα προτείνει στον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου.

    [13] Υπουργείο Υγείας - Παιδικός σταθμός - Εξετάσεις

    Ανιχνεύθηκαν νιτρώδη σε δείγματα νερού που λήφθηκαν από τον ψύκτη νερού στον Κοινοτικό Παιδικό Σταθμό Βιομηχανικής Περιοχής Λεμεσού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Υπουργείο Υγείας, προσθέτοντας πως αυτή είναι η πιθανή αιτία του επεισοδίου με τα τέσσερα παιδιά του σταθμού που μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία.

    ''Ο ψύκτης αποσυνδέθηκε αμέσως και πόσιμο νερό παρέρχεται τώρα απευθείας από την κεντρική παροχή της κοινοτικής υδατοπρομήθειας. Εν τω μεταξύ συνεχίζονται οι έρευνες για πλήρη διαλεύκανση των αιτίων του επεισοδίου'', αναφέρεται στην ανακοίνωση

    Το Υπουργείο Υγεία προσθέτει πως ''τη Δευτέρα 17 τρέχοντος μηνός διεκομίσθηκαν στο Νοσοκομείο Λεμεσού και εισήχθησαν στο Παιδιατρικό Τμήμα τρία παιδιά και ένα παιδί στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ Λευκωσίας''.

    [14] Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη - Αύξηση όγκου συναλλαγών

    Σημαντικά κέρδη, που συνοδεύτηκαν με σημαντική αύξηση του όγκου συναλλαγών σημείωσε στη χθεσινή συνάντηση το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των σημαντικών κερδών που κατέγραψαν οι τραπεζικές μετοχές, και κυρίως οι Τράπεζες Κύπρου και Ελληνική, οι οποίες σημείωσαν ρεκόρ πενταετίας, καταγράφοντας κέρδη 4,2% και 5,6%, αντίστοιχα. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 3,41%, κλείνοντας στις 2.685,75 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών αναρρίχθηκε στα 9,2 εκατομμύρια λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 54,6% του ημερήσιου τζίρου.

    Εντυπωσιακά κέρδη σε ποσοστό 3,49% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 913,69 μονάδες.

    [15] Ανόρθωση - ΑΕΚ - Κύπελλο - Πρόκριση ΑΕΚ

    Πραγματοποιείται στις 1100 σήμερα στο ΓΣΠ η κλήρωση της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου. Οι πρώτες αγώνες είναι προγραμματισμένοι για τις 26 και 27 Απριλίου και οι επαναληπτικοί στις 3 και 4 Μαΐου.

    Την τετράδα του Κυπέλλου απαρτίζουν ο ΑΠΟΕΛ, η Ομόνοια, η Αθλητική Ενωση Πάφος και η ΑΕΚ. Η ΑΕΚ αν και ηττήθηκε χθες στο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'' από την Ανόρθωση με 3-1, εντούτοις προκρίθηκε στα ημιτελικά, αφού στον πρώτο αγώνα στη Λάρνακα είχε κερδίσει με 2-0

    [16] Καλαθόσφαιρα Γυναικών - Πρωταθλήτρια η ΑΕΛ

    Η ΑΕΛ κατέκτησε ψες το πρωτάθλημα στην Καλαθόσφαιρα Γυναικών, πετυχαίνοντας και το νταμπλ. Η λεμεσιανή ομάδα πέτυχε την τρίτη νίκη επί του Κεραυνού στην τελική φάση των πλέι οφ με 83-65 στη Λεμεσό.

    [17] Λεμεσός - Διεθνείς Αγώνες Κανό

    Πραγματοποιούνται στις 28 - 30 Απριλίου, στον υδατοφράκτη Γερμασόγειας, οι δεύτεροι Διεθνείς Αγώνες Κανό, που οργανώνει ο Δήμος Γερμασόγειας, σε συνεργασία με την Κυπριακή Ομοσπονδία Κανό.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο Δήμαρχος Γερμασόγειας Πανίκος Λουρουτζιάτης ανέφερε πως οι υδατοφράκτες, χωρίς να χάσουν το βασικό σκοπό της κατασκευής και λειτουργίας τους, μπορούν να συμβάλουν στη βελτίωση της ποιότητας του τουριστικού μας προϊόντος, στην ανάπτυξη του αθλητισμού, της αναψυχής και άλλων δραστηριοτήτων.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας Κανό Μάριος Καραπατάκης δήλωσε ότι το άθλημα άρχισε να καλλιεργείται στην Κύπρο το 1998, με τη συμμετοχή όλων των ναυτικών ομίλων, και η ανάπτυξή του ήταν ραγδαία.

    [18] Τ/κ ποδοσφαιρικό σωματείο - Αθλητική Ενωση Μόρφου - Κύπελλα

    Το τ/κ ποδοσφαιρικό σωματείο Baf Ulku Yurdu παρέδωσε στην Αθλητική Ενωση Μόρφου (ΑΕΜ) κύπελλα της ομάδας της Μόρφου, τα οποία βρίσκονταν στο οίκημά της στην κατεχόμενη κωμόπολη, στο οποίο στεγάζεται τώρα το τ/κ σωματείο.

    Το τ/κ σωματείο ανακοίνωσε πως τα κύπελλα, τα οποία αυτό κράτησε όλα αυτά τα χρόνια, παραδόθηκαν στην ΑΕΜ μετά από αίτημα της μορφίτικης

    [19] ομάδας.

    [20] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [21] ΓΓ ΑΚΕΛ - Κυπριακό - Τουρκία - Λιμάνια και αεροδρόμια

    Οσο πιο σύντομα η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στην Κυπριακή Δημοκρατία τόσο πιο ευνοϊκές θα είναι οι συνθήκες που θα δημιουργηθούν και οι προϋποθέσεις για μια σωστή και λειτουργική λύση στο κυπριακό πρόβλημα, δήλωσε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ερωτηθείς για τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας, προκειμένου να καθυστερήσει να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμια ανταποκρινόμενη στις υποχρεώσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''είναι αλήθεια πως η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει όλα τα μέσα, τα οποία θεωρεί ότι διαθέτει για να καθυστερήσει''.

    ''Ακόμα και να επιτύχει να καθυστερήσει'', συνέχισε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, ''στο τέλος της ημέρας θα υποχρεωθεί να θέσει τον δάκτυλον επί των τύπων των ήλων'' και ''όσο πιο γρήγορα το κάνει αυτό τόσο το καλύτερο για την ίδια την ενταξιακή της πορεία''.

    Εξάλλου, σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Χριστόφιας και ο ΓΓ της ΠΕΟ ο Πάμπης Κυρίτσης, το ΑΚΕΛ συμφωνεί και στηρίζει τις θέσεις που προβάλλει το συνδικαλιστικό κίνημα για περαιτέρω νομοθετική προστασία του δικαιώματος οργάνωσης των εργαζομένων και για θεσμοθέτηση μέτρων εφαρμογής συλλογικών συμβάσεων.

    Ο κ. Κυρίτσης δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ θέτει ως άμεσες προτεραιότητες την ενσωμάτωση της ειδικής χορηγίας στην μηνιαία σύνταξη, την παραχώρηση πασχαλινού επιδόματος στους συνταξιούχους με στόχο την εισαγωγή 14ης σύνταξης και την περαιτέρω επέκταση του επιδόματος μάνας για να καλύψει όλες τις συνταξιούχες πολύτεκνες μάνες.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι το κόμμα του υποστηρίζει περαιτέρω κοινωνικές παροχές στους εργαζομένους και αύξηση του αφορολόγητου ετήσιου εισοδήματος από τις δέκα στις δώδεκα χιλιάδες λίρες, με παράλληλη αύξηση όχι γενικώς των φορολογιών αλλά του εταιρικού φόρου και χωρίς να πλήττονται οι εταιρείες διεθνών δραστηριοτήτων (υπεράκτιες εταιρείες).

    ''Εμείς ζητούμε από την κυβέρνηση'', δήλωσε ο κ. Χριστόφιας, ''να προχωρήσει σε περαιτέρω κοινωνικές παροχές για τους εργαζομένους, τους συνταξιούχους και τον απλό άνθρωπο, αλλά λέμε και από πού να αντλήσει εισόδημα για να δώσει σε αυτό τον κόσμο και για να μην αυξηθούν τα ελλείμματα και μια υγιής άντληση εισοδήματος είναι προτάσεις που κάναμε προηγουμένως''.

    [22] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κλεάνθους

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης κάλεσε χθες τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νίκο Κλεάνθους να ξαναδιαβάσει το ψήφισμα για το Κυπριακό που ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ), το οποίο, όπως είπε, περιέχει πρόνοιες που διατυπώνονται για πρώτη φορά μετά την αποενοχοποίηση της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2004.

    Κληθείς, ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, να σχολιάσει δήλωση του κ. Κλεάνθους ότι είναι παράδοξο η ηγεσία του ΔΗΣΥ να πανηγυρίζει για το ψήφισμα του ΕΛΚ που διαθέτει πρόνοιες, οι οποίες εμπεριέχονται με δεσμευτικό τρόπο στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ, το οποίο ο ΔΗΣΥ μηδενίζει, ο κ. Αναστασιάδης απάντησε: ''σήμερα είναι Αγία Τετάρτη και δεν θα ασχοληθώ με κανενός την παραδοξότητα''.

    ''Εύχομαι ειλικρινά καλή Ανάσταση στον κ. Κλεάνθους και θα τον καλούσα να ξαναμελετήσει το ψήφισμα για να αντιληφθεί ότι υπάρχουν και πρόνοιες όπως η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων που είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται μετά την αποενοχοποίηση της Τουρκίας τον Ιούνιο του 2004'', είπε ο κ. Αναστασιάδης και επανέλαβε τη θέση του κόμματος ότι το Κυπριακό δεν μπορεί να μπει μέσα στις εκλογικές αντιπαραθέσεις και σκοπιμότητες.

    Για τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως τον ενημέρωσε για τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής του ΕΛΚ για προετοιμασία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 23 Μαρτίου, αλλά και κατά τη διάρκεια του Συνεδρίου του ΕΛΚ στη Ρώμη στα τέλη του ιδίου μήνα.

    ''Του επέδωσα το ψήφισμα και ανταλλάξαμε προβληματισμούς για το πώς μπορεί να αξιοποιηθούν καλύτερα οι προοπτικές που δημιουργούνται μετά τη συνάντηση των Παρισίων, το ψήφισμα του ΕΛΚ και έχοντας πάντα κατά νουν και τα όσα έχουν αποφασιστεί σαν κωδικοποίηση για τις θέσεις και επιδιώξεις της ε/κ πλευράς'', είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε επίσης τα κόμματα της συμπολίτευσης αφού διαπιστώνουν σφάλατα της Βουλής για το νόμο που ψήφισε η Βουλή για τους έκτακτους, να φροντίσουν όπως κατατεθεί ένα κυβερνητικό νομοσχέδιο για την ρύθμιση του θέματος των Εκτάκτων, έτσι ώστε να μην είναι αντισυνταγματικό.

    Κληθείς, εξάλλου να σχολιάσει δήλωση του κ. Χριστόφια ότι οι δικαιολογίες του ΔΗΣΥ για την Αυτόματη Τιμαριθμική Αναπροσαρμογή (ΑΤΑ) είναι υπεκφυγές, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ''από τις ίδιες τις δηλώσεις του κ. Χριστόφια, που προσπαθούσε να δείξει ότι αγνοώ τη διαδικασία, απεδείχθη πλέον ότι δεν έχει ρόλο να διαδραματίσει η κυβέρνηση''.

    [23] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Σε θετικά μηνύματα για τα αποτελέσματα του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές εκλογές, αναφέρθηκε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλεάνθους, ύστερα από χθεσινή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και Πρόεδρο του ΔΗΚΟ Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η συνάντηση ήταν μια από τις τακτικές και πολλές συναντήσεις που έχει με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και σε αυτή συζητήθηκαν θέματα της προεκλογικής εκστρατείας του ΔΗΚΟ και θέματα της επικαιρότητας.

    Σημειώνοντας ότι παρά τις όποιες αδυναμίες και παραλείψεις η προσπάθεια είναι το ΔΗΚΟ να έχει το καλύτερο δυνατόν αποτέλεσμα, ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε ότι ''το βέβαιο είναι ότι τα μηνύματα είναι θετικά και σίγουρα υπάρχει στραμμένη η προσοχή του κόσμου στο ΔΗΚΟ και όχι μόνο εντός, αλλά και εκτός Κύπρου γιατί αυτές οι εκλογές και σε σχέση με τα ποσοστά που θα συγκεντρώσει το ΔΗΚΟ θα σταλούν και τα ανάλογα μηνύματα''.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ είπε ότι ο νόμος που ενέκρινε στην τελευταία της συνεδρία η Ολομέλεια της Βουλής για τους έκτακτους δημόσιους υπαλλήλους είναι ''λανθασμένος''.

    ''Θεωρώ σωστό να πω ότι τελικά ίσως αυτός ο νόμος που ψηφίστηκε να είναι έκδηλα λανθασμένος'', δήλωσε ο κ. Κλεάνθους απαντώντας σε ερωτήσεις μετά από τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Κλεάνθους αναφέρθηκε στο ψήφισμα που ενέκρινε στο Συνέδριο του ΕΛΚ στα τέλη Μαρτίου μετά από πρόταση του ΔΗΣΥ, επισημαίνοντας ότι είναι παράδοξο ο ΔΗΣΥ να πανηγυρίζει για ένα ''καθαρά διακηρυκτικό ψήφισμα'', την στιγμή που πρόνοιες του ψηφίσματος εμπεριέχονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ που είναι δεσμευτικό.

    Αφού ανέφερε ότι το ψήφισμα είναι ''θετικό και πολύ καλό'', ο κ. Κλεάνθους είπε ότι υπάρχει ''μια αντίφαση που πιθανόν να κρίνει πάλι την αξιοπιστία μας ως πολιτικοί'', προσθέτοντας ότι στο ψήφισμα το οποίο χαρακτήρισε ''διακηρυκτικό'' περιλαμβάνονται και στοιχεία που βρίσκονται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ που ειρίσθω εν παρόδω είναι δεσμευτικά''.

    [24] Ομήρου - Κυπριακό - Τουρκία - ΑΤΑ - Εκτακτοι - Διαπλοκή

    Μετά την απόρριψη από τον κυπριακό λαό του σχεδίου Ανάν, και λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι καμία αναφορά επί τούτου δεν γίνεται από τη διεθνή κοινότητα, είναι καιρός να εισέλθουμε σε μια καινούργια φάση για το Κυπριακό, με τη λειτουργία των τεχνικών επιτροπών, για να διαμορφωθεί μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία και βάση επίλυσης του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Σε συνέντευξη Τύπου στα γραφεία του κινήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι το ΚΣ ΕΔΕΚ «δεν κατέθεσε προτάσεις για αλλαγές επί του σχεδίου Ανάν, αλλά με έγγραφο τον Ιανουάριο του 2005 καταθέσαμε μια ολοκληρωμένη πρόταση για να κατατεθεί από την πλευρά μας ένα περίγραμμα δηλαδή βασικών αρχών λύσης του Κυπριακού».

    Σε αναφορά του στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος «θα πρέπει να κινητοποιηθούμε άμεσα και αποφασιστικά σε όλα τα επίπεδα για να τεθεί η Τουρκία προ των ευθυνών της, με το σαφές μήνυμα ότι δεν μπορεί να προχωρήσει η ενταξιακή διαπραγματευτική πορεία της χώρας εάν δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στις 3 Οκτωβρίου 2005».

    Όπως είπε ο κ. Ομήρου, «η Τουρκία επαναλαμβάνει τον κακό εαυτό της και χρησιμοποιεί την προσφιλή της τακτική αποφυγής εκπληρώσεων, είτε πρόκειται για διμερείς συμφωνίες είτε πρόκειται για διεθνείς συνθήκες, είτε περί εκπλήρωσης υποχρεώσεων που ρητά της έχουν ανατεθεί, με βάση το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου του 2005».

    Σε σχέση με την ΑΤΑ , ο κ. Ομήρου κάλεσε «τους εργοδότες να αντιμετωπίσουν το αίτημα για επαναφορά της ΑΤΑ ως ίσχυε, με ένα πνεύμα κοινωνικής συναίνεσης και σε συνεργασία εργοδότες, συνδικαλιστικό κίνημα και κυβέρνηση να καταλήξουν μέσα από διάλογο και κοινωνική συναίνεση σε απόφαση για την αποκατάσταση της ΑΤΑ όπως αυτή ίσχυε πριν από την περικοπή της».

    Ο κ. Ομήρου, σε ερώτηση αναφορικά με το θέμα των εκτάκτων υπαλλήλων του δημοσίου και της νομοθετικής ρύθμισης που ψήφισε η Βουλή «απεύθυνε έκκληση στην κυβέρνηση και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας που έχει και το δικαίωμα της αναπομπής, να μην εγείρει θέματα αντισυνταγματικότητας».

    Αναλύοντας τις προτάσεις του ΚΣ ΕΔΕΚ για αντιμετώπιση των φαινομένων διαπλοκής, διαφθοράς και σήψης στο δημόσιο τομέα είπε ότι ως Κίνημα «καταθέσαμε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, εντός του 2005, πρόταση νόμου περί ελέγχου της ανάληψης εργασίας στον ιδιωτικό τομέα από πρώην κρατικούς αξιωματούχους και ορισμένους πρώην υπαλλήλους του δημοσίου και ευρύτερου δημόσιου τομέα».

    [25] ΕΥΡΩΚΟ - Συλλούρης - Εθνικό Συμβούλιο - Ευρωζώνη - Πολύτεκνοι

    Η σύγκρουση του Προέδρου του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκη Ομήρου με τον ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια, ''αναδεικνύει ένα θέμα: το αν λέμε όλοι τα ίδια στο Εθνικό Συμβούλιο και εκτός Εθνικού Συμβουλίου'', είπε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης.

    Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη, στα γραφεία του κόμματος , ο κ. Συλλούρης ανέφερε πως ''ως Ευρωπαϊκό Κόμμα, έχουμε κρυστάλλινες θέσεις και λέμε με ειλικρίνεια εντός αλλά και εκτός Εθνικού Συμβουλίου ότι το Σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει βάση για διαπραγμάτευση και πρέπει οριστικά να μπει στο χρονοντούλαπο της ιστορίας''.

    ''Δυστυχώς, ορισμένα κόμματα άλλα δέχονται στο Εθνικό Συμβούλιο και άλλα λεν στο λαό'', πρόσθεσε.

    ''Είναι θλιβερό, ενώ η Κυβέρνηση και η πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων τάσσονται υπέρ της ένταξης την 1η Ιανουαρίου 2008, το ΑΚΕΛ ακολουθεί το μοναχικό του δρόμο υπέρ της αναβολής. Το ΑΚΕΛ συμπεριφέρεται λαϊκίστικα, γιατί προσπαθεί να αποδώσει οτιδήποτε αρνητικό συμβαίνει στην οικονομία στην ΕΕ και στην προσπάθεια σύγκλισης με τα κριτήρια ένταξης στο Ευρώ'', είπε.

    Εξάλλου, ο Αναπληρωτής Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Χρίστος Κληρίδης δήλωσε σε διάσκεψη Τύπου πως κλείνουν δύο χρόνια από το συντριπτικό ''Οχι'' του κυπριακού λαού στο σχέδιο Ανάν και δυστυχώς, με λανθασμένους χειρισμούς των συγκυβερνώτων κομμάτων και της αντιπολίτευσης και της πλειοψηφίας του Εθνικού Συμβουλίου πετύχαμε να διατηρήσουμε το σχέδιο Ανάν ζωντανό, σαν βάση για λύση ή διαπραγμάτευση.

    [26] ΑΔΗΚ - Μιχαηλίδης - Αιχμάλωτοι Πολέμου - ΕΦ - Φάρμακα

    Ο Πρόεδρος του Αγωνιστικού Δημοκρατικού Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης παρουσίασε χθες τις προτάσεις του κινήματος για μια ευρύτερη κοινωνική πολιτική και για την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το ΑΔΗΚ «προτείνει την πλήρη αναγνώριση των Μάχιμων Αιχμάλωτων Πολέμου του 1974 και την παροχή προς αυτούς και προς τις οικογένειες τους πλήρους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης».

    Σε ό,τι αφορά το ωράριο της Εθνικής Φρουράς, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως το ΑΔΗΚ «προτείνει τη θεσμοθέτηση του ωραρίου εργασίας για τα μέλη του κυπριακού στρατού που υπηρετούν στην ΕΦ», προσθέτοντας πως «το σύνολο των μελών του κυπριακού στρατού ταλαιπωρείται αφάνταστα με την υφιστάμενη κατάσταση και ζητά ίση μεταχείριση όπως οι άλλες κρατικές υπηρεσίες της Δημοκρατίας».

    Για τα φάρμακα, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε πως «το ΑΔΗΚ προτείνει την πλήρη φιλελευθεροποίηση των φαρμάκων, ώστε ο κάθε δικαιούχος πολίτης να μπορεί να εξασφαλίζει τα φάρμακα που χρειάζεται και τα οποία δικαιούται από το κράτος, χωρίς τη δυσκολία, την ταλαιπωρία και την καθυστέρηση που παρατηρείται καθημερινά στις φαρμακευτικές υπηρεσίες του κράτους''.

    [27] Πρόεδρος ΕΔΗ - Επίσκεψη στις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες - Κυπριακό

    Στην ανάγκη καλύτερου συντονισμού των κρατικών υπηρεσιών για τον έλεγχο και τη διασφάλιση της υγιεινής των τροφίμων αναφέρθηκε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου, ο οποίος επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος επισκέφθηκε χθες τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες στην Αθαλάσσα.

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε πως ενημερώθηκαν από το Διευθυντή των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών Γιώργο Νεοφύτου και τους συνεργάτες του ''για τη δραστηριότητα και τη δουλειά που επιτελείται σε αυτό το τμήμα, που έχει μια τόσο σημαντική δραστηριότητα''.

    ''Εμείς'', συνέχισε, ''εκφράσαμε την άποψη ότι η προσπάθεια για την υγεία των τροφίμων και την αντιμετώπιση προβλημάτων, που αφορούν ολόκληρο τον κυπριακό λαό, πρέπει να συνεχίσει με τη δέουσα προσοχή, και μάλιστα θα πρέπει να προσεχθεί περισσότερο ο συντονισμός αυτής της προσπάθειας, που σήμερα είναι κατανεμημένος σε τρία Υπουργεία''.

    Αναφερόμενος στην αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ για το σχέδιο Ανάν, ο κ. Παπαπέτρου δήλωσε ότι του προκάλεσε ''μεγάλη απορία η σύγκρουση των κυρίων Χριστόφια και Ομήρου, αναφορικά με βασικές παραμέτρους στο χειρισμό του Κυπριακού''.

    ''Νομίζω ότι επιτέλους η συγκυβέρνηση θα πρέπει να αποφασίσει ποια είναι η γραμμή της και κατά πόσον οι αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Εθνικό Συμβούλιο είναι σεβαστές, ή κατά πόσον, στο πλαίσιο της οποιασδήποτε προεκλογικής εκστρατείας, τα συγκυβερνώντα κόμματα θα διατυπώνουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις'', ανέφερε.

    [28] ΓΓ Οικολόγων - Δηλώσεις

    Ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Γιώργος Περδίκης δήλωσε χθες ότι η Τουρκία δεν μπορεί να εκφύγει των υποχρεώσεων της έναντι της ΕΕ, που είναι κυρίως πολιτικές και όχι νομικές και πως αυτό πρέπει να της το υποδείξει με τη μέγιστη αυστηρότητα η ίδια η ΕΕ.

    Ο κ. Περδίκης, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου, χαιρέτισε επίσης το γεγονός ότι ο προεκλογικός διάλογος διεξάγεται επί προτάσεων και αρχών, «αφήνοντας για λίγο τις κοκορομαχίες μεταξύ των μεγάλων αρχηγών».

    Ο ΓΓ των Οικολόγων αναφέρθηκε και στο περιστατικό δηλητηρίασης τεσσάρων παιδιών σε νηπιαγωγείο και είπε πως το γεγονός ότι οι υποψίες για τη δηλητηρίαση στρέφονται προς το ψύκτη νερού δημιουργεί ερωτηματικά για τα μέτρα που λαμβάνονται καθώς το θέμα για τους ψύκτες προέκυψε πριν ένα χρόνο και είχε λεχθεί ότι λήφθηκαν μόνιμα μέτρα ελέγχου και προστασίας. Διερωτήθηκε εάν τα μέτρα λαμβάνονται υπό την πίεση του θορύβου που προκαλούν τα ΜΜΕ και μετά χαλαρώνουν.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε επίσης ότι η παρέμβαση των Οικολόγων για τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων των επιδημιολογικών ερευνών απέδωσε. Είπε πως κατά τη χθεσινή συνάντηση του Κινήματος Οικολόγων με τον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, ο Υπουργός Υγείας δεσμεύτηκε π ς οι επιδημιολογικές μελέτες που διενεργήθηκαν στη Κυπερούντα, Κάτω Αμίαντο και στη Λακατάμεια θα παρουσιασθούν σε δημόσια ακρόαση εντός Μαΐου 2006.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 20 April 2006 - 14:23:07 UTC