Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-06

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Συνομιλίες - Δηλώσεις
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Ντόρα Μπακογιάννη
  • [03] Μπακογιάννη - ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης
  • [04] Μπακογιάννη - ΔΗΚΟ - Κλεάνθους
  • [05] Μπακογιάννη - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ
  • [06] Μπακογιάννη - Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης
  • [07] Μπακογιάννη ΕΔΗ Παπαπέτρου
  • [08] Μπακογιάννη - Γιώργος Βασιλείου
  • [09] Μπακογιάννη ΑΔΗΚ Μιχαηλίδης
  • [10] Μπακογιάννη - Οικολόγοι - Περδίκης - Υπουργικό - Αστυνομία
  • [11] Μπακογιάννη - ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου
  • [12] Ελληνίδα ΥΠΕΞ - Φυλακισμένα Μνήματα - ΓΕΕΦ - Τύμβος Μακεδονίτισσας
  • [13] Πασιαρδής - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση ΥΠΕΞ Ελλάδας
  • [14] Λήδρα Πάλας - Μόλερ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων
  • [15] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση τ/κ και ε/κ κομμάτων - Μόλερ
  • [16] **** Υπουργείο Εξωτερικών - Ζακχαίος - Κίνα - Επαφές
  • [17] Πασιαρδής - Λι - Επίσκεψη
  • [18] ΕΕ - Μάικλ Λι - Κατεχόμενα - Χρηματοδοτικός κανονισμός
  • [19] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κέντρο Δράσης για Νάρκες - Αποναρκοθέτηση
  • [20] Επιτροπή - Κύπρος - Αεροδρόμια
  • [21] Πασιαρδής - Υπόθεση ξυλοδαρμού
  • [22] Πασιαρδής - Τμήμα Οδικών Μεταφορών - Λεωφορεία
  • [23] Παρασκευαϊδειο Κέντρο - Κύπρο - Μεταμοσχεύσεις
  • [24] ΕΕ - Ανεργία - Φεβρουάριος - Κύπρος
  • [25] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση
  • [26] ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [27] Ιωνάς Νικολάου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [28] Νίκος Πιττοκοπίτης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [29] Ρίκκος Ερωτοκρίτου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [30] Υπουργικό Συμβούλιο - Κόμματα - Πρόσθετη χορηγία
  • [31] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία - Εκλογές
  • [32] ΔΗΣΥ - Παπαπολυβίου - Τοπικά σχέδια - Εκτακτοι Υπάλληλοι
  • [33] Τορναρίτης - Ακατάλληλα σχολικά λεωφορεία
  • [34] ΔΗΣΥ - Κληρίδη - Ξυλοδαρμός - Επιτροπή Θεσμών
  • [35] Κίνημα Οικολόγων - Νοσοκομείο Λάρνακας - Θάλαμος αποπίεσης
  • [36] ΕΥΡΩΔΗ - Υποψήφιοι Λευκωσίας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 06/04/2006

  • [01] ΥΠΕΞ Κύπρου - Ελλάδας - Συνομιλίες - Δηλώσεις

    Πάρα πολύ σημαντική θεωρεί η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη τη συζήτηση τεχνικών θεμάτων αλλά και θεμάτων ουσίας στις επιτροπές, που συμφωνήθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν να λειτουργήσουν, κατά τη συνάντησή τους στο Παρίσι.

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνομιλίες αντιπροσωπειών των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου, υπό τους ΥΠΕΞ των δυο χωρών, η κ. Μπακογιάννη σημείωσε ότι η ίδια δεν έγινε αποδέκτης καμίας παρότρυνσης όπως αρχίσει η συζήτηση για θέματα καθημερινότητας και μετά να συζητηθούν τα θέματα ουσίας.

    «Θεωρώ ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό για την Κύπρο αλλά και για την ουσία να συζητηθούν τεχνικά θέματα αλλά και θέματα ουσίας, τα οποία θα είναι ένα σημαντικό βήμα για την περαιτέρω επεξεργασία των προτάσεων για τη λύση του Κυπριακού», υπογράμμισε.

    Μπορώ να σας πω, είπε, ότι «εγώ, τουλάχιστον από τις επαφές μου, είχα την αίσθηση ότι αυτό έχει γίνει ευνοϊκά δεκτό, ευρύτερα από τη διεθνή κοινότητα, και από τις ΗΠΑ».

    Καλωσορίζοντας την κ. Μπακογιάννη, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου είπε ότι «έχουμε κάνει την κοινή διαπίστωση ότι μετά τη συνάντηση του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου Παπαδοπούλου και του ΓΓ του ΟΗΕ επικρατεί ένα καινούργιο κλίμα και υπάρχει και σε πολλές πρωτεύουσες μια προσδοκία για σύντομες εξελίξεις''.

    «Καλούμε την Τουρκία να αποδεχθεί ό,τι προβλέπεται στο ανακοινωθέν των Παρισίων και να προσέλθει στις τεχνικές επιτροπές που προβλέπονται εκεί», είπε.

    Στις συνομιλίες, ανέφερε ο ΥΠΕΞ, «εξετάσαμε το θέμα της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας. Οι δύο χώρες έχουν στηρίξει αυτήν την πορεία. Όμως η Τουρκία έχει αναλάβει δεσμεύσεις έναντι των 25. Και από αυτές τις δεσμεύσεις δεν θα υπάρξουν εκπτώσεις. Αναμένουμε την ετοιμασία του Συμβουλίου όπου η Τουρκία θα κληθεί σε αυτό το ραντεβού με την Ευρώπη για να δει η Ευρώπη και όλοι οι 25 ποια είναι η πρόοδος που έχει επιτευχθεί στις ανειλημμένες υποχρεώσεις της Τουρκίας, στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, στην επέκταση της συμφωνίας της Αγκυρας και τη δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών».

    Σε ερώτηση αν οι δηλώσεις της για το Σχέδιο Ανάν σημαίνουν ότι για την Αθήνα το σχέδιο δεν αποτελεί βάση για διαπραγμάτευση, η κ. Μπακογιάννη επανέλαβε ότι «το Σχέδιο Ανάν, έτσι όπως προτάθηκε και καταψηφίστηκε από τον κυπριακό λαό, είναι πλέον ιστορία. Μια νέα συμπεφωνημένη πρόταση για λύση η οποία θα κατατεθεί προς έγκριση, ξανά σε δημοψήφισμα στον κυπριακό λαό, θα πρέπει να βασίζεται πάνω στις αποφάσεις που έχει πάρει ο ΟΗΕ, στην εργασία που έχει κάνει ο ΟΗΕ, 9.500 χιλιάδες σελίδες δεν θα πεταχτούν στον κάλαθο των αχρήστων, ταυτόχρονα όμως στη νέα πραγματικότητα που είναι η ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Η Κύπρος είναι μέλος της ΕΕ εδώ και δύο χρόνια. Είναι μια καινούργια πραγματικότητα και οποιαδήποτε προσπάθεια πρέπει να λάβει υπόψη της αυτά τα τρία σημεία στα οποία αναφέρθηκα».

    Ερωτηθείς αν είναι αναστρέψιμο το γεγονός ότι η κυπριακή νεολαία δεν είναι ενθουσιασμένη σε μεγάλο ποσοστό για την προοπτική της επανένωσης της Κύπρου και πώς αυτό θα αντιμετωπιστεί, ο Κύπριος ΥΠΕΞ εξέφρασε την πεποίθηση ότι όταν αρχίσουν οι συνομιλίες και υπάρχει προοπτική για λύση του κυπριακού, θα υπάρξει και μεγαλύτερος ενθουσιασμός από όλο το λαό και από την νεολαία.

    «Το αποτέλεσμα αυτών των πρόσφατων δημοσκοπήσεων οφείλεται στο γεγονός ότι παρήχθη ένα σχέδιο το οποίο αφίστατο πολύ από τις προσδοκίες των Ε/Κ και δη των νέων. Συνεπώς, εάν, όταν επανέλθουμε στις συνομιλίες, θα δημιουργηθεί ένα καινούργιο μομέντουμ και εσωτερικά και μια καλή λύση, θα υποστηριχθεί από όλα στρώματα του λαού και όλες τις ηλικίες», συμπλήρωσε.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Ντόρα Μπακογιάννη

    Το Κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία, δήλωσε χθες η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη προσθέτοντας ότι οι δυο κοινότητες του νησιού επιθυμούν να ενωθούν με μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση του προβλήματος.

    Μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών, εξέφρασε την ελπίδα «αυτή η νέα προσπάθεια η οποία φαίνεται και έχουμε δείγματα ότι ξεκινάει, να είναι μια πετυχημένη προσπάθεια».

    «Το Κυπριακό δεν αντέχει άλλη αποτυχία και βαθύτατα πιστεύω ότι και οι δυο κοινότητες επιθυμούν να ενωθούν με μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική λύση και θέλω να ελπίζω ότι προς αυτή την κατεύθυνση θα βάλουμε όλοι, όλες μας τις δυνάμεις», είπε η κ. Μπακογιάννη.

    Σημείωσε πως είναι σημαντικό το ότι «Ελλάδα και Κύπρος έχουν επιλέξει να αξιοποιήσουν κάθε ευκαιρία η οποία παρουσιάζεται έτσι ώστε να υπάρχει μια νέα συμπεφωνημένη πρόταση πάνω στο τραπέζι, στην κρίση των Ε/Κ και των Τ/Κ».

    Από την πλευρά του ο κ. Χριστόφιας είπε ότι σήμερα επαναβεβαιώθηκε «η κοινή μας βούληση να εργαστούμε σκληρά ώστε οι εξελίξεις οι οποίες έχουν λάβει χώρα τελευταία να έχουν συνέχεια και συνέπεια».

    Σημείωσε ότι «στόχος μας είναι να ασχοληθούμε σε βάθος και με μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης αλλά προπάντων με την ουσία του Κυπριακού ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα μεταξύ των θέσεων των δυο πλευρών, όπως έχει συμφωνηθεί από τον ΓΓ του ΟΗΕ και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Με επικέντρωση επί της ουσίας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Βουλής, «θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις όσο γίνεται πιο σύντομα για να έχουμε συνομιλίες με καλή θέληση σε επίπεδο των ηγετών των δυο κοινοτήτων με στόχο μια συνολική λύση στο Κυπριακό η οποία αυτή τη φορά να είναι συμφωνημένη και αποδεκτή και από τις δυο κοινότητες στην Κύπρο».

    [03] Μπακογιάννη - ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης

    Στο κοινό συμπέρασμα ότι υπάρχει διεθνές κλίμα για επανεκκίνηση της διαδικασίας που οδηγεί σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού, κατέληξε χθες ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, ύστερα από συνάντηση με την Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [04] Μπακογιάννη - ΔΗΚΟ - Κλεάνθους

    Συγκρατημένη αισιοδοξία για μια σωστή λύση στο Κυπριακό, μετά και την συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι στα τέλη Φεβρουαρίου, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    [05] Μπακογιάννη - Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ

    Σε κοινή εκτίμηση ότι υπάρχουν οι θετικές προϋποθέσεις για μια νέα κινητικότητα ενδεχομένως προς μια νέα πρωτοβουλία στο πλαίσιο του ΟΗΕ, αναφέρθηκε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από συνάντηση με την ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    [06] Μπακογιάννη - Ευρωπαϊκό Κόμμα - Συλλούρης

    Τη θέση του Ευρωπαϊκού Κόμματος ότι η ουσία του Κυπριακού και πρώτα από όλα το θέμα της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου, θα πρέπει να συζητηθούν στο πλαίσιο των τεχνικών επιτροπών για το Κυπριακό, έθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Δημήτρης Συλλούρης στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [07] Μπακογιάννη ΕΔΗ Παπαπέτρου

    Τις απόψεις των ΕΔΗ για τις δυνατότητες προώθησης της επίλυσης του κυπριακού προβλήματος, έθεσε ο Πρόεδρος του κόμματος Μιχάλης Παπαπέτρου στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    [08] Μπακογιάννη - Γιώργος Βασιλείου

    Την ανησυχία του για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Κυπριακό, εξέφρασε ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γιώργος Βασιλείου στην Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, με την οποία είχε χθες σύντομη συνάντηση.

    [09] Μπακογιάννη ΑΔΗΚ Μιχαηλίδης

    Η υπόθεση της Κύπρου με την Ντόρα Μπακογιάννη στο τιμόνι της ελληνικής διπλωματίας «βρίσκεται σε καλά χέρια», δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    [10] Μπακογιάννη - Οικολόγοι - Περδίκης - Υπουργικό - Αστυνομία

    Τη θέση του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών ότι η λύση του Κυπριακού πρέπει να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και με όλες τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, μετέφερε στην Ελληνίδα ΥΠΕΞ Ντόρα Μπακογιάννη, ο ΓΓ και βουλευτής του Κινήματος Γιώργος Περδίκης.

    [11] Μπακογιάννη - ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου

    Την ανάγκη όπως Ελλάδα και Κύπρος βρεθούν σε συμπόρευση για το Κυπριακό και ιδιαίτερα για το κατά πόσο το σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία ή όχι, δήλωσε ότι έθεσε στην Ελληνίδα Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου.

    [12] Ελληνίδα ΥΠΕΞ - Φυλακισμένα Μνήματα - ΓΕΕΦ - Τύμβος Μακεδονίτισσας

    Συγκίνηση εξέφρασε η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψη της χθες στα Φυλακισμένα Μνήματα στη Λευκωσία.

    Σε δηλώσεις της μετά την επίσκεψη της στα Φυλακισμένα Μνήματα η κ. Μπακογιάννη είπε: ''Αισθάνομαι πολύ μεγάλη συγκίνηση που βρίσκομαι σήμερα εδώ και πιστεύω ότι όλοι οι Ελληνες όταν επισκέπτονται αυτό τον ιερό χώρο νιώθουν ακριβώς τα ίδια αισθήματα και το ίδιο χρέος να συνεχίσουνε κάθε αγώνα και κάθε προσπάθεια για την οριστική δικαίωση του κυπριακού λαού''.

    Αργότερα η Ελληνίδα ΥΠΕΞ επισκέφθηκε το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς.

    Ακολούθησε συνάντηση με τον Αρχηγό της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Μπισμπίκα, στην παρουσία του Υπουργού Αμυνας Κυριάκου Μαυρονικόλα και αξιωματούχων του Γενικού Επιτελείου της Εθνικής Φρουράς.

    Κατά τη συνάντηση κ. Μπισμπίκας ενημέρωσε την κ. Μπακογιάννη για την κατάσταση της Εθνικής Φρουράς σήμερα.

    Ακολούθως, η Ελληνίδα Υπουργός Εξωτερικών επισκέφτηκε το στρατιωτικό κοιμητήριο στον Τύμβο Μακεδονίτισσας και κατέθεσε στεφάνι.

    [13] Πασιαρδής - Σχέδιο Ανάν - Δήλωση ΥΠΕΞ Ελλάδας

    Το σχέδιο Ανάν, ως έχει, δεν υπάρχει για την ε/κ πλευρά ως βάση λύσης του Κυπριακού, δήλωσε ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, προσθέτοντας ότι το σχέδιο Ανάν ''υπάρχει ως κείμενο, υποκείμενο σε ουσιαστικές αλλαγές, ούτως ώστε η λύση που θα προέλθει να είναι πράγματι λειτουργική και βιώσιμη''.

    Κληθείς, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, να σχολιάσει τη δήλωση της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη ότι το σχέδιο Ανάν ανήκει στην ιστορία, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι εναπόκειται στην ίδια την κ. Μπακογιάννη, η οποία το ''έχει ήδη πράξει, να επεξηγήσει αυτή τη δήλωση της, εάν χρήζει πράγματι επεξηγήσεων αυτή η σαφής δήλωση'', προσθέτοντας ότι ''στην ιστορία ανήκουν απελθόντες άνθρωποι και παρελθόντα γεγονότα''.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ''όλοι σήμερα ή σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη αυτών των ουσιαστικών αλλαγών'' και ''επομένως η οποιαδήποτε αναφορά για επαναφορά του σχεδίου Ανάν, ως έχει, είναι χωρίς νόημα και εκτός συζητήσεως''.

    [14] Λήδρα Πάλας - Μόλερ - Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων

    Την ετοιμότητά του να αποδεχθεί πρόσκληση από τα πολιτικά ελληνοκυπριακά και τουρκοκυπριακά κόμματα και να συζητήσει την παραπέρα πορεία του Κυπριακού, εξέφρασε χθες ο Μάικλ Μόλερ, Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Στη χθεσινή συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας, δήλωσε ο κ. Μόλερ στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ''η συζήτηση ήταν για το πώς θα προχωρήσουν στο κυπριακό πρόβλημα και με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τις δύο κοινότητες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα καταλήξουν σε επιτυχία στο τέλος της ημέρας''.

    ''Με ευχαρίστηση αποδέχθηκα πρόσκληση από τους ηγέτες όλων των πολιτικών κομμάτων αμφοτέρων των Κοινοτήτων'', είπε ο κ. Μόλερ. ''Μου έδωσαν'', πρόσθεσε, την ευκαιρία να ανταλλάξω μαζί τους απόψεις και να ακούσω τις δικές τους θέσεις για την παραπέρα πορεία του Κυπριακού''.

    ''Ηταν εξαιρετικά σημαντικό για εμένα και τους είπα ότι θα ήμουν ιδιαίτερα ευτυχής να έχω την ευκαιρία να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση στο μέλλον και είμαι έτοιμος να αποδεχθώ πρόσκλησή τους οποτεδήποτε νομίζουν ότι θα ήταν χρήσιμο κάτι τέτοιο'', δήλωσε ο κ. Μόλερ.

    Ερωτηθείς εάν στη διάρκεια της σύσκεψης των κομμάτων συζήτησαν για τις επιτροπές των δύο Κοινοτήτων επί τεχνικών θεμάτων, ο κ. Μόλερ είπε ότι κουβέντιασαν ''για όλα τα θέματα, αλλά η συζήτηση ήταν για το πώς θα προχωρήσουν στο κυπριακό πρόβλημα και με τρόπο που να είναι αποδεκτός και από τις δύο κοινότητες, έτσι ώστε να διασφαλιστεί πως θα καταλήξουν σε επιτυχία στο τέλος της ημέρας''.

    [15] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συνάντηση τ/κ και ε/κ κομμάτων - Μόλερ

    Στη χθεσινή καθιερωμένη συνάντηση των τ/κ και ε/κ κομμάτων στο Λήδρα Πάλας παρευρίσκετο και ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο οποίος ενημέρωσε τα κόμματα για θέματα που σχετίζονται με το Κυπριακό, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Πρόσθεσε πως ο κ. Μόλερ ''ξεκαθάρισε εντελώς όλην αυτή την αχρείαστη συζήτηση που γινόταν κυρίως από πλευράς αντιπολίτευσης, ότι τάχατες οι τεχνικές επιτροπές υποβαθμίζουν τα θέματα και θα συζητούν μόνο θέματα και μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης''.

    ''Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο λέχθηκε ότι είναι επιδίωξη των Ηνωμένων Εθνών για σκοπούς σωστής προετοιμασίας και γεφύρωσης ακριβώς του χάσματος να περιληφθούν θέματα τα οποία αφορούν την ουσία του κυπριακού προβλήματος'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι η ενημέρωση της οποίας έτυχαν, και οι διευκρινίσεις που έδωσε ο κ. Μόλερ ήταν άκρως ενδιαφέρουσες.

    [16] **** Υπουργείο Εξωτερικών - Ζακχαίος - Κίνα - Επαφές

    Η θέση της Κίνας παραμένει σταθερή και αναλλοίωτη έναντι της Κύπρου επαναβεβαίωσαν Κινέζοι αξιωματούχοι, στα πλαίσια των διαβουλεύσεων τους με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο. Οι Κινέζοι αξιωματούχοι τόνισαν ότι η Κίνα υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα, κυριαρχία και ενότητα της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Αναπληρωτής Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών Dai Bingguo, ο Υφυπουργός Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Zhang Yesui και ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος Ma Wenpu τόνισαν επίσης ότι η Κίνα ως μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, θα διαδραματίσει το δικό της θετικό και εποικοδομητικό ρόλο για λύση του Κυπριακού, η οποία θα ικανοποιεί και τις δύο κοινότητες και θα βασίζεται στα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Η Κινεζική πλευρά, εξάλλου, επαναβεβαίωσε ότι η επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Κίνα θα πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο.

    [17] Πασιαρδής - Λι - Επίσκεψη

    Συνάντηση με τον Διευθυντή του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσο Τζιωνή για θέματα που αφορούν τόσο το Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο για τους Τ/Κ όσο και τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο, σε συσχετισμό με την πρόταση που έχει υποβάλει η Κυπριακή Δημοκρατία, θα έχει ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάικλ Λι, ο οποίος πραγματοποιεί τριήμερη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Αυτό δήλωσε, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Ερωτηθείς αν θα συζητηθεί και ο τρόπος διάθεσης των χρημάτων της ΕΕ προς τους Τ/Κ, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο τρόπος που θα διατεθούν τα χρήματα ''καθορίζεται σαφώς στη σχετική απόφαση''.

    [18] ΕΕ - Μάικλ Λι - Κατεχόμενα - Χρηματοδοτικός κανονισμός

    Ο Γενικός Διευθυντής της Διεύθυνσης για τη Διεύρυνση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Μάικλ Λι είχε χθες επαφές στα κατεχόμενα, κατά τις οποίες συζήτησε το θέμα της εφαρμογής του χρηματοδοτικού κανονισμού της ΕΕ για τους Τ/Κ.

    Ο κ. Λι συναντήθηκε με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, τον υπεύθυνο για θέματα ΕΕ Ερχάν Ερτσίν και εκπροσώπους κομμάτων.

    Είπε ότι ο χρηματοδοτικός κανονισμός έχει ήδη υιοθετηθεί και έχουν συζητηθεί οι τεχνικές πτυχές και το πώς μπορούν να εφαρμοστούν στην πράξη.

    Ο κ. Λι ανέφερε ότι συζητήθηκαν και κάποιες από τις κύριες προτεραιότητες, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον, τα απόνερα και τα απόβλητα.

    Σε ερώτηση εάν πήρε απάντηση από τον κ. Ταλάτ για την αποδοχή της βοήθειας, ο κ. Λι είπε ότι είχαν μία πολύ ενθαρρυντική και θετική συζήτηση για το πώς θα εφαρμοστεί η βοήθεια.

    [19] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Κέντρο Δράσης για Νάρκες - Αποναρκοθέτηση

    Την αισιόδοξη πρόβλεψη ότι η Κύπρος μπορεί να καταστεί σε λίγα χρόνια μια χώρα εξ ολοκλήρου απαλλαγμένη από νάρκες εξέφρασε χθες ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ σε ομιλία του στη διάρκεια εκδήλωσης για την αποναρκοθέτηση, η οποία έγινε στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, κοντά στο ξενοδοχείο Λήδρα Πάλας.

    Η εκδήλωση διοργανώθηκε από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας Ευαισθητοποίησης για τις Νάρκες, σε συνεργασία με το Κέντρο Δράσης για τις Νάρκες στην Κύπρο.

    Στο πλαίσιό της πραγματοποιήθηκε επίδειξη της διαδικασίας αποναρκοθέτησης, την οποία παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο κ. Μόλερ, η ηγεσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Πρεσβευτές και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών στην Κύπρο, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Λευκωσία Θέμης Θεμιστοκλέους, ηγέτες και εκπρόσωποι ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων και Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι.

    Ο κ. Μόλερ ανέφερε ότι ''τώρα πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στα εναπομείναντα ναρκοπέδια, τόσο εντός όσο και εκτός της νεκρής ζώνης'', αλλά σημείωσε ότι ''η εκκαθάριση της νεκρής ζώνης από νάρκες υπολογίζεται να στοιχίσει ακόμη έξι εκατομμύρια ευρώ, ενώ ακόμη πέντε εκατομμύρια ευρώ θα χρειαστούν για να επιτευχθεί ο ύστατος στόχος μίας Κύπρου ελεύθερης από νάρκες''.

    Στη διάρκεια της επίδειξης, ο Μάικλ Ρέιν, Διαχειριστής του Προγράμματος του Κέντρου Δράσης για τις Νάρκες στην Κύπρο ''Ενα βήμα για το Μέλλον'', ανέφερε ότι η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει χρηματοδοτήσει το πρόγραμμα αυτό με τέσσερα εκατομμύρια ευρώ για το 2004 - 2006, ο Καναδάς με 250.000 δολάρια ΗΠΑ και η Σλοβενία με 25.000 δολάρια ΗΠΑ επίσης.

    [20] Επιτροπή - Κύπρος - Αεροδρόμια

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε χθες την ενεργοποίηση του δεύτερου και τελευταίου σταδίου της προδικαστικής διαδικασίας εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, για μη συμμόρφωση προς την υποχρέωσή της να μεταφέρει στο εσωτερικό δίκαιο την κοινοτική νομοθεσία σχετικά με τα πρότυπα για τα υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα.

    Οπως επισημαίνει η Κομισιόν, τα κράτη μέλη όφειλαν να εξασφαλίσουν ότι από την 1η Απριλίου 2002 τα υποηχητικά αεριωθούμενα αεροπλάνα που χρησιμοποιούνται σε αερολιμένες ευρισκόμενους στην επικράτειά τους είναι σύμφωνα προς τα πρότυπα πιστοποίησης θορύβου που προσδιορίζονται στη σύμβαση Διεθνούς Αεροπορίας.

    Οσον αφορά την Κύπρο, η εξ' ολοκλήρου απόσυρση των θορυβωδών αεροσκαφών όπως προδιαγράφεται στο κεφάλαιο 2 της σύμβασης Διεθνούς Αεροπορίας έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί έως την ημερομηνία προσχώρησης της χώρας στην EΕ, δηλαδή την 1η Μαϊου 2004.

    Οι κυπριακές αρχές, απαντώντας στην προειδοποιητική επιστολή της Επιτροπής, επιβεβαίωσαν ότι η απόσυρση των αεροσκαφών του κεφαλαίου 2 της σύμβασης που χρησιμοποιούνται στις ναυλωμένες πτήσεις δεν έχει ακόμη τεθεί σε εφαρμογή και ότι η απόσυρσή τους θα είναι βαθμιαία. Ωστόσο, το κράτος μέλος παρέλειψε να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις που υπέχει με βάση την οδηγία.

    Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Κυπριακή Δημοκρατία έχει πλέον δύο μήνες στη διάθεσή της για να αποσύρει όλα τα αεροσκάφη του κεφαλαίου 2 από τους αερολιμένες της. Υπενθυμίζει παράλληλα ότι εάν το κράτος μέλος δεν λάβει τα συγκεκριμένα μέτρα, η Επιτροπή μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

    [21] Πασιαρδής - Υπόθεση ξυλοδαρμού

    Οι ευθύνες στην υπόθεση της κακοποίησης δύο νεαρών από μέλη της Αστυνομίας ''θα αποδοθούν ακέραιες'', διαβεβαίωσε χθες ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, ο οποίος ανέφερε ότι ''αναμένεται σύντομα'' το αποτέλεσμα της ποινικής ανάκρισης που διεξάγει για το θέμα ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης.

    ''Η κυβέρνηση δεν αρκείται στη φραστική καταδίκη της συγκεκριμένης πράξης, ούτε και υπάρχει περίπτωση συγκάλυψης αυτής της υπόθεσης ή οποιασδήποτε άλλης περίπτωσης εκτροπής από τη νομιμότητα'', διαβεβαίωσε ο κ. Πασιαρδής, ύστερα από τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Αυτή η κυβέρνηση, συνέχισε, δεν καλύπτει κανένα και τίποτα, αντίθετα αποκαλύπτει κάθε εκτροπή, κάθε ατασθαλία και κάθε σκάνδαλο και προχωρεί στην πάταξή του.

    Οπως είπε, ''το θέμα της κακοποίησης των δύο νεαρών από μέλη της Αστυνομίας έχει πάρει το δρόμο του για πλήρη διαλεύκανση με το διορισμό πρόσθετων ποινικών ανακριτών και με την επιτάχυνση των σχετικών διαδικασιών''.

    [22] Πασιαρδής - Τμήμα Οδικών Μεταφορών - Λεωφορεία

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής χαρακτήρισε «απαράδεκτο φαινόμενο» τη μεταφορά νηπίων στα νηπιαγωγεία τους με ακατάλληλα λεωφορεία, τα οποία δεν διαθέτουν τα απαιτούμενα πιστοποιητικά, προσθέτοντας ότι η αντίδραση της κυβέρνησης υπήρξε άμεση.

    Ο κ. Πασιαρδής πως «ήδη το Τμήμα Οδικών Μεταφορών έχει πάρει τους αριθμούς όλων των οχημάτων» που παρουσιάστηκαν ψες σε σκηνές από τηλεοπτικό σταθμό ''και κάλεσε όλα ανεξαίρετα τα οχήματα για επιθεώρηση, να διαφανεί ποιοι διακινούν τα οχήματα τους παρανόμως''.

    Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω ανέφερε πως η επιθεώρηση θα γίνει στη Λευκωσία και θα αφορά τα συγκεκριμένα οχήματα και στη συνέχεια θα γίνει πλήρης διερεύνηση και επιθεώρηση όλων των οχημάτων.

    [23] Παρασκευαϊδειο Κέντρο - Κύπρο - Μεταμοσχεύσεις

    Στην Κύπρο αυτή τη στιγμή υπάρχουν περισσότεροι από εκατό νεφροπαθείς στη λίστα αναμονής για πτωματική μεταμόσχευση ενώ περίπου δώδεκα ασθενείς αναμένουν μεταμόσχευση ήπατος και άλλοι τόσοι μεταμόσχευση καρδιάς, δήλωσε ο Διευθυντής του Παρασκευαϊδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου, ο οποίος πρόσθεσε ότι αυτοί οι εκατό και περισσότεροι ασθενείς με μαθηματική ακρίβεια θα πεθάνουν αν δεν μεταμοσχευθούν εντός των προσεχών μηνών.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των είκοσι χρόνων από την ίδρυση και λειτουργία του Παρασκευαϊδειου Χειρουργικού και Μεταμοσχευτικού Κέντρου, κ. Κυριακίδης είπε ότι ''μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχουν γίνει σχεδόν 700 μεταμοσχεύσεις νεφρών με μία επιτυχία η οποία ισοδυναμεί ή ξεπερνά αυτή των προηγμένων δυτικών χωρών''.

    Οπως ανέφερε ο Δρ. Κυριακίδης στην Κύπρο ''πραγματοποιούνται περίπου 14 με 16 πτωματικές μεταμοσχεύσεις νεφρών ανά έτος που σημαίνει επτά ή οκτώ πτωματικοί δότες κάθε χρόνο'', ενώ πρόσθεσε, ότι ''μπαίνουν στη λίστα αναμονής για πτωματική μεταμόσχευση νεφρού περισσότεροι από 25 άτομα το χρόνο''.

    Σε ό,τι αφορά τη δωρέα οργάνων, ο κ. Κυριακίδης είπε πως ''οι ανάγκες για δωρεά οργάνων είναι πραγματικά τεράστιες καί βασιζόμαστε στην κατανόηση της κοινωνίας για να περιορίσουμε όλοι μαζί, αυτό το πολύ σοβαρό κοινωνικο-ιατρικό πρόβλημα''.

    [24] ΕΕ - Ανεργία - Φεβρουάριος - Κύπρος

    Στο 5,2% του ενεργού πληθυσμού μειώθηκε η ανεργία στην Κύπρο το Φεβρουάριο, από 5,3% τον Ιανουάριο, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της Κοινότητας. Στο σύνολο της ΕΕ ο μέσος όρος ανεργίας ήταν 8,5% και στην ευρωζώνη 8,2%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία, η Κύπρος είχε την πέμπτη καλύτερη επίδοση στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%), ενώ ακολουθούν η Δανία (4,4%), η Ολλανδία (4,4%), το Ηνωμένο Βασίλειο (4,9%) και η Κύπρος (5,2%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,2%),στη Σλοβακία (15,8%) και στην Ελλάδα (9,6%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, αναφέρεται πως στους άνδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν το Φεβρουάριο 4,5% ενώ στις γυναίκες ήταν 6,2%.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών τα τελευταία κοινοτικά στοιχεία για την Κύπρο αφορούν το Νοέμβριο του 2005, που η ανεργία ήταν 14,3%. Ο μέσος όρος της ανεργίας των νέων στο σύνολο της EE ήταν τον Ιανουάριο 17,7%.

    [25] Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Μικρή πτώση, ύστερα από δύο ανοδικές συναντήσεις, σημείωσε η αγορά, πιεζόμενη από τους τραπεζικούς τίτλους. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε απώλειες σε ποσοστό 0,49% και έκλεισε στις 2.472,79 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών περιορίστηκε στο 1,8 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει σχεδόν το 28,2% του ημερήσιου τζίρου.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,47% σημείωσε και ο δείκτης FTSE/CySE, ο οποίος έκλεισε στις 840,76 μονάδες.

    [26] ΕΚΛΟΓΕΣ

    [27] Ιωνάς Νικολάου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Η οικονομική εξάρτηση του Κοινοβουλίου από την εκτελεστική εξουσία και τη Νομική Υπηρεσία του κράτους, το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας και οι κανονισμοί της Βουλής δεν επιτρέπουν στο νομοθετικό σώμα να ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο, εκτιμά ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας Ιωνάς Νικολάου.

    Ο κ. Νικολάου πιστεύει ότι πρέπει να υπάρξει μια νέα αντίληψη στα πολιτικά πράγματα του τόπου, που να διακρίνεται από την ανθρώπινη προσέγγιση στις λύσεις των προβλημάτων.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, είπε ότι ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί το Κοινοβούλιο δεν τον βρήκε πλήρως ικανοποιημένο και σ αυτό συνέτεινε το γεγονός ότι γνωρίζει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν τα κοινοβούλια άλλων κρατών.

    Είπε πως δεν υπάρχει οικονομική αυτονομία της Βουλής, γεγονός που αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην παραχώρηση της απαιτούμενης στήριξης στους βουλευτές, ενώ σημείωσε και την απουσία νομοπαρασκευαστικής υπηρεσίας του Κοινοβουλίου καθώς και τις δυσκολίες στη διενέργεια έρευνας ή συμμετοχής σε έρευνες.

    Ανέφερε πως ο ίδιος ζήτησε τη βοήθεια ακαδημαϊκών στην Ελλάδα και την Κύπρο για να ετοιμάσει την πρόταση νόμου για τη ρύθμιση των δικαιωμάτων των ανηλίκων παραβατών.

    [28] Νίκος Πιττοκοπίτης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Μεγάλος του πόνος είναι η διάβρωση του κοινωνικού ιστού της επαρχίας Πάφου, πιστεύει ότι Βουλή και Κυβέρνηση πρέπει να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα της ανεργίας, των ναρκωτικών και της εγκληματικότητας, ότι πρέπει να εξευρεθούν τρόποι για αύξηση των συντάξεων και ότι το κράτος θα πρέπει να φροντίσει ώστε οι νέες οικογένειες να μπορούν να αποκτήσουν τη δική τους στέγη. Είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια της Πάφου Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Σημαντικό για τον κ. Πιττοκοπίτη είναι να παταχθεί η παραπαιδεία και δηλώνει «αγανακτισμένος» με την απροθυμία, όπως τη χαρακτηρίζει, των γυναικών να αγωνιστούν για να εξασφαλίσουν έδρα στο Κοινοβούλιο, όπου ο συσχετισμός ανδρών - γυναικών θα έπρεπε να ήταν 50-50, σύμφωνα με τον ίδιο.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Πιττοκοπίτης είπε ότι διεκδίκησε βουλευτική έδρα και μπήκε στη Βουλή επειδή τον ενδιέφερε να αγωνιστεί από μια έπαλξη για το καλό του τόπου και επειδή ήταν παθιασμένος με την περιφέρεια της Πάφου που ήταν η φτωχή επαρχία.

    «Αυτό το πάθος με γέμιζε, ήμουν πάντοτε κομματικός και αυτά τα δεκαπέντε χρόνια όσο και εάν ακούγεται αλαζονικό, έχω καταθέσει ένα μεγάλο μέρος του εαυτού μου για τα προβλήματα της Πάφου», είπε.

    [29] Ρίκκος Ερωτοκρίτου - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος Ρίκκος Ερωτοκρίτου πιστεύει ότι «κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου θα αγωνιστούν να περάσουν «άρον άρον και νύχτα» από τη νέα Βουλή μεταλλαγή του σχεδίου Ανάν.

    «Η οποιαδήποτε μεταλλαγή του σχεδίου Ανάν δεν θα περάσει μέσα από τη διαδικασία του δημοψηφίσματος, αλλά θα έρθει ένα βράδυ στη Βουλή όπως έρχονται προϋπολογισμοί μπροστά σε κουρασμένους και ταλαιπωρημένους από τον κάματο της ημέρας βουλευτές και θα ψηφισθεί άρον άρον», είπε.

    Εξήγησε ότι είναι η μόνη φυσιολογική πολιτική εκτίμηση για την πορεία των πραγμάτων καθώς, όπως ανέφερε «οι Αγγλο-αμερικανοί δεν θα επιδιώξουν ξανά δημοψήφισμα για να εισπράξουν δεύτερη ψυχρολουσία και άρα θα είναι μέσω της νέας Βουλής που θα επικυρωθεί το σχέδιο, που κάποιοι εντός και εκτός Κύπρου θα αγωνιστούν να περάσουν άρον άρον».

    Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην εκλογική περιφέρεια Λεμεσού σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης του βουλευτικής περιόδου, είπε ότι «θα συνεχίσουν να εκκρεμούν ως ανοικτά μέτωπα, ενώπιον της Βουλής το θέμα του ασυμβίβαστου, το θέμα του πόθεν έσχες και το ζήτημα της ρύθμισης συγκεκριμένου αριθμού θητειών των βουλευτών, καθώς τα μεγάλα κόμματα δεν θα θελήσουν να τα ρυθμίσουν ενόσω υπάρχει κόστος».

    [30] Υπουργικό Συμβούλιο - Κόμματα - Πρόσθετη χορηγία

    Πρόσθετη χορηγία προς τα πολιτικά κόμματα, ύψους ενός εκατομμυρίου λιρών, ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, ενόψει των επικείμενων βουλευτικών εκλογών της 21ης Μαΐου 2006.

    Οπως δήλωσε, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, η πρόσθετη αυτή χορηγία αφορά ''την κάλυψη των πρόσθετων εξόδων όλων των κομμάτων, ενόψει των βουλευτικών εκλογών''.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ότι στον κρατικό προϋπολογισμό του 2006 προνοείται ποσό ενός εκατομμυρίου 516.000 λιρών ''διά την κάλυψη της κανονικής καθημερινής λειτουργίας των πολιτικών κομμάτων'', προσθέτοντας ότι ''το ένα εκ. λίρες που αποφασίστηκε να παραχωρηθεί σήμερα είναι επιπλέον χορηγία ενόψει των εξόδων που θα αντιμετωπίσουν τα πολιτικά λόγω των επερχόμενων βουλευτικών εκλογών''.

    [31] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία - Εκλογές

    Εάν η κυβέρνηση ήθελε να προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση του περιστατικού αστυνομικής βίας εις βάρος δύο νεαρών πολιτών που συνέβη τον περασμένο Δεκέμβριο στη Λευκωσία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, θα μπορούσε να είχε προωθήσει στη Βουλή τροποποιητικό νόμο, για να είναι το τεκμήριο της κινηματογράφησης αρκετό στην απόδειξη μιας υπόθεσης.

    Κληθείς, στο περιθώριο εκδήλωσης για την αποναρκοθέτηση, να σχολιάσει τις εξελίξεις στη διαδικασία διερεύνησης του περιστατικού αυτού, ο κ. Νεοφύτου δήλωσε ότι, ''δυστυχώς, αυτό το συμβάν είναι ντροπή για τη χώρα μας''.

    ''Λυπούμαστε ειλικρινά'', πρόσθεσε, ''γιατί οι σημερινοί κυβερνώντες, με μασημένα λόγια, προσπαθούν να αποποιηθούν πολιτικών ευθυνών''.

    ''Σε μια ευρωπαϊκή χώρα'', είπε ο κ. Νεοφύτου, ''όταν συμβαίνουν τέτοια περιστατικά που όχι μόνον είναι ανατριχιαστικά αλλά την ίδια στιγμή θέτουν ερωτήματα για την ευαισθησία της Πολιτείας σε θέματα ατομικών κα ανθρωπίνων δικαιωμάτων''.

    [32] ΔΗΣΥ - Παπαπολυβίου - Τοπικά σχέδια - Εκτακτοι Υπάλληλοι

    Η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για συζήτηση του θέματος των Τοπικών Σχεδίων στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά τη διεξαγωγή των Βουλευτικών Εκλογών του Μαΐου του 2006 είναι ''ανάξια σχολιασμού'', δήλωσε χθες ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ανδρέας Παπαπολυβίου.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη με θέμα ''Τα Τοπικά Σχέδια και οι δυσμενείς επιπτώσεις'', ο κ. Παπαπολυβίου είπε πως ''έχουν παρέλθει τρία ολόκληρα χρόνια από την ημέρα που ο Υπουργός Εσωτερικών υπέγραψε τα Τοπικά Σχέδια (21 Μαρτίου 2003), οι πρόνοιες των οποίων μειώνουν την αξία των επηρεαζομένων τεμαχίων σε εξευτελιστικές τιμές και οδηγούν τους ιδιοκτήτες τους στο δίλημμα να υποταχθούν στις πιέσεις των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης για την πώλησή τους ή να τα εγκαταλείψουν στη μοίρα τους''.

    [33] Τορναρίτης - Ακατάλληλα σχολικά λεωφορεία

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Τορναρίτης ζητά την άμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για το θέμα των ακατάλληλων σχολικών λεωφορείων και τη λήψη πρόσθετων ασφαλιστικών μέτρων.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Τορναρίτης κάλεσε τον αρμόδιο Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων ''όπως προβεί άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες έτσι ώστε να ελεγχθεί το εύρος του σοβαρότατου αυτού προβλήματος'', προσθέτοντας πως ''ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού έχει τις δικές του ευθύνες''.

    Οπως είπε ο κ. Τορναρίτης ''το θέμα της ασφάλειας των μαθητών, δεν είναι διαπραγματεύσιμο, είναι ένα θέμα που αφορά όλους μας'', προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχουν περιθώρια άλλης ανευθυνότητας, ούτε και επιφανειακής προσέγγισης του προβλήματος''.

    [34] ΔΗΣΥ - Κληρίδη - Ξυλοδαρμός - Επιτροπή Θεσμών

    Η Αντιπρόεδρος και βουλευτής του ΔΗΣΥ Καίτη Κληρίδου κατήγγειλε χθες ότι 48 ώρες μετά το κατεπείγον αίτημα του κόμματος για έκτακτη σύγκλιση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών για εξέταση της υπόθεσης του άγριου ξυλοδαρμού δύο νεαρών ατόμων από μέλη του αστυνομικού σώματος, δεν υπήρχε ανταπόκριση από τον Πρόεδρο της Επιτροπής.

    ''Θεωρούμε ότι οι δικαιολογίες που δόθηκαν από αέρος ότι πρέπει να ζητηθεί άδεια από τη σύσκεψη αρχηγών κομμάτων για σύγκληση της Επιτροπής εν όψει εκλογών, καθώς επίσης και ότι δήθεν δεν είναι θέμα της Επιτροπής Θεσμών αλλά άλλων Επιτροπών, είναι συγκαλυμμένος τρόπος για να αποφευχθεί η συζήτηση αυτού του σοβαρού θέματος, που επηρεάζει άμεσα τα θεμέλια του κράτους δικαίου'', ανέφερε η Καίτη Κληρίδη σε διάσκεψη Τύπου.

    [35] Κίνημα Οικολόγων - Νοσοκομείο Λάρνακας - Θάλαμος αποπίεσης

    Την άμεση επιδιόρθωση της βλάβης που έθεσε εκτός λειτουργίας το θάλαμο αποπίεσης του Νοσοκομείου Λάρνακας, από τον περασμένο Οκτώβριο, ζήτησε χθες το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφέροντας πως η όποια καθυστέρηση στην επιδιόρθωση της βλάβης «θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές''.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που δόθηκε στη Λάρνακα αναφέρθηκε ότι στα καταδυτικά ατυχήματα ο παράγοντας χρόνος και η ταχύτητα με την οποία θα μεταφερθεί ο ασθενής σε νοσοκομείο για να του γίνει η ανάλογη θεραπευτική αντιμετώπιση και να αποθεραπευθεί, είναι ουσιώδους σημασίας.

    Το Κίνημα κατήγγειλε επίσης τη μη άμεση ενημέρωση των ενδιαφερομένων, σημειώνοντας πως «ενώ η βλάβη συνέβηκε μέσα στον Οκτώβριο 2005, σύμφωνα με πληροφορίες του Κινήματος, μέχρι σήμερα, ούτε η Παγκύπρια Ομοσπονδία Υποβρύχιων Καταδύσεων ούτε κανένα από τα 40 καταδυτικά κέντρα τα οποία βασίζονται στο θάλαμο αποπίεσης του Νοσοκομείου Λάρνακας, δεν ενημερώθηκαν έγκαιρα ότι ο θάλαμος δεν θα μπορούσε να προσφέρει οποιαδήποτε θεραπευτική αγωγή σε περίπτωση καταδυτικού ατυχήματος.

    [36] ΕΥΡΩΔΗ - Υποψήφιοι Λευκωσίας

    Η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία ανακοίνωσε χθες τους υποψηφίους με τους οποίους θα διεκδικήσει τις εκλογές στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας.

    Οι υποψήφιοι του κόμματος είναι: Δημητρίου Χάρις, επιχειρηματίας, Κωνσταντινίδης Φάνος, καθηγητής μουσικής, Νικηταράς Ανδρέας, πολιτικός επιστήμονας, Πολυδώρου Αντρη, γιατρός, συγγραφέας, Προδρόμου Πρόδρομος, οικονομολόγος, βουλευτής, Σολωμονίδης Παναγιώτης, δικηγόρος, Σπηλιώτη Τίνα, επιχειρηματίας, Φιλιώτης Νίκος, δημοσιογράφος, Πρόεδρος Παγκύπριου Συνδέσμου Ιδιωτικών Ραδιοασταθμών και Χαρίδης Μάριος, ιδιωτικός υπάλληλος.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι όπως έχει ήδη διευκρινίσει ο Πρόεδρος του κόμματος η Ευρωπαϊκή Δημοκρατία δεν θεωρεί τους υποψηφίους ως «συλλέκτες ψήφων» και για αυτό παρουσιάζει σε κάθε εκλογική περιφέρεια τόσους υποψηφίους όσοι περίπου είναι οι επιτρεπόμενοι σταυροί προτίμησης.

    Η ΕΥΡΩΔΗ προσθέτει ότι με τη συμπλήρωση των ψηφοδελτίων το κόμμα ξεκινά την προεκλογική εκστρατεία του στοχεύοντας να παραμείνει στη Βουλή και διεκδικώντας πρωτίστως την έδρα που κατέχει σήμερα στη Λευκωσία.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Thursday, 6 April 2006 - 14:23:06 UTC