Read the Treaty of Sevres (10 August 1920) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 24 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-04-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Σωματείο «Ασπίς» Πύλας
  • [02] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία
  • [03] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοσίευμα - Σογιέρ
  • [04] ΕΔΗ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο
  • [05] ΕΔΗ - Βουλευτικές Εκλογές - Υποψήφιοι
  • [06] Πάφος - Περδίκης - Μπακογιάννη - Επεισόδιο ΜΜΑΔ
  • [07] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 03/04/2006

  • [01] ΓΓ ΑΚΕΛ - Σωματείο «Ασπίς» Πύλας

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την ευχή οι δύο κοινότητες της Κύπρου να συζητήσουν τα ζητήματα ουσίας του Κυπριακού για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις να αρχίσει ένας διάλογος χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα και χωρίς επιδιαιτησίες για να καταλήξει σε μια λύση του Κυπριακού.

    Σε ομιλία του στα εγκαίνια του οικήματος των Λαϊκών Οργανώσεων και του Αθλητικού Σωματείου «Ασπίς» Πύλας ο κ. Χριστόφιας χαρακτήρισε τη σημερινή ημέρα «γιορτή Ε/Κ και Τ/Κ» και ευχήθηκε το συντομότερο δυνατό «αυτή να είναι γιορτή για ολόκληρο τον κυπριακό λαό με μια λύση του κυπριακού που να εκφράζει τα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων, να αποκλείει τη διαιώνιση της παρουσίας ξένων σε αυτό τον τόπο και την εξάρτηση της πατρίδας μας από τους όποιους ξένους περιλαμβανομένων και αυτούς που θεωρούνται μητέρες πατρίδες».

    Ο κ. Χριστόφιας εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι δύο κοινότητες ανταποκρινόμενες «στις εκκλήσεις του Γ.Γ των Ηνωμένων Εθνών και λαμβάνοντας σοβαρότατα υπόψη και τα συμφωνηθέντα στο Παρίσι» να έρθουν κοντά για να συζητήσουν «τα ζητήματα της ουσίας του κυπριακού σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις σε ψηλό επίπεδο επί της ουσίας του προβλήματος» και με πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ώστε να «αρχίσει ένα διάλογος χωρίς αυστηρά χρονοδιαγράμματα, χωρίς επιδιαιτησίες, με καλή θέληση που θα καταλήξει σε συμφιλίωση των δύο κοινοτήτων και σε μια λύση για τους Κυπρίους μακριά από τις εξαρτήσεις των ξένων».

    Απευθυνόμενος προς την ηγεσία των Τ/Κ ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ «ήταν, είναι και θα παραμείνει πρωτεργάτης, πρωταγωνιστής της κοινής συμβίωσης και του κοινού αγώνα Ε/Κ και Τ/Κ για κοινή πατρίδα». Ο κ. Χριστόφιας απευθύνθηκε και στον «παλιό σύντροφο και παλιό φίλο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τα άλλα μέλη της ηγεσίας του ΡΤΚ» για να τους θυμίσει, όπως είπε «την κοινή μας δράση, τους κοινούς μας αγώνες πάνω σε αρχές» που από κοινού έχουμε καθορίσει στο τραπέζι και καθιερώσει ως την καθοδηγητική πυξίδα της δράσης μας μέχρι τη λύτρωση της πατρίδας μας.

    [02] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Αστυνομική βία

    Περιστατικά αστυνομικής βίας εις βάρος πολιτών, όπως αυτά που προβλήθηκαν από τα μέσα ενημέρωσης κατά τις τελευταίες ημέρες, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, δεν συνάδουν με ευρωπαϊκό κράτος και εκθέτουν την Κύπρο διεθνώς.

    Απαντώντας σε ερώτηση, στη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης στα γραφεία του ΔΗΣΥ στη Λευκωσία, για το πώς σχολιάζει τις σκηνές αστυνομικής βίας που προβλήθηκαν αυτές τις ημέρες από τα μέσα ενημέρωσης, ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε πως ''όταν πρωτο-προβλήθηκαν οι σκηνές αποτροπιασμού, άλλοι δήλωναν πως δεν τις είδαν και, όταν τις είδαν, τις καταδίκασαν''.

    ''Εχω παρακολουθήσει κάποιες σκηνές από τα τηλεοπτικά κανάλια και πραγματικά αισθάνομαι ντροπή για όσους δηλώνουν ότι εντρέπονται, αλλά δεν έχουν την τόλμη και τις ευαισθησίες να πάρουν τις αποφάσεις που θα έπρεπε'', είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    ''Εδώ και τρεις μήνες'', πρόσθεσε, ''το βίντεο είναι στα χέρια του Γενικού Εισαγγελέα και δεν έχω αμφιβολία ότι είναι και στα χέρια του δικηγόρου των συγκεκριμένων αστυνομικών και θα έπρεπε να είχε ενημερωθεί και ο Υπουργός Δικαιοσύνης και πολλοί άλλοι''.

    [03] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Δημοσίευμα - Σογιέρ

    Ο αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους διέψευσε χθες κατηγορηματικά δημοσίευμα της εφημερίδας ''Αλήθεια'' η οποία υπό τον τίτλο ''Μυστικό δείπνο Κλεάνθους - Σογιέρ'' γράφει ότι ο ίδιος συναντήθηκε τελευταία στη Λευκωσία με τον Πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και λεγόμενο πρωθυπουργό του ψευδοκράτους Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ σε άγνωστη οικία.

    Με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ Κλεάνθους είπε ότι το δημοσίευμα αποσκοπεί στην «διαστρέβλωση της αλήθειας και στην κατασκευή ψευδούς πολιτικού μηνύματος. Η συνάντηση με τον κ. Σογιέρ έγινε προτού αποκτήσει το 'αξίωμα' του λεγόμενου πρωθυπουργού» και πρόσθεσε πως «δεν επρόκειτο για μυστικό δείπνο αφού πολλές φορές δημόσια αναφέρθηκα σ' αυτή τη συνάντηση όταν ερωτούν αν συναντούμε ως ΔΗΚΟ τ/κ κόμματα».

    Η διαφορά με το ΔΗΚΟ συνέχισε είναι «ότι αυτό που κάνουμε δεν το διατυμπανίζουμε, ούτε προτεραιότητά μας είναι οι εκάστοτε επικοινωνιακές και άλλες πολιτικές σκοπιμότητες όπως κάνει συχνά η αντιπολίτευση, αλλά η ουσία, το περιεχόμενο και η χρησιμότητα τέτοιων συναντήσεων».

    Ο κ. Κλεάνθους ανέφερε ότι η συνάντηση και η πολύωρη συνομιλία του με τον κ. Σογιέρ «περιεστράφη κυρίως στην ανάλυση των δύο κανονισμών που αφορούν τους Τ/Κ, δηλαδή τον χρηματοδοτικό κανονισμό και τον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής. Ταυτόχρονα» συνέχισε «έγινε αναφορά και στις προτάσεις της κυπριακής κυβέρνησης με κύρια έμφαση στο θέμα της επιστροφής της Αμμοχώστου, την ανάγκη άμεσου τερματισμού της εκμετάλλευσης ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα και του εποικισμού».

    [04] ΕΔΗ - Εκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο

    Τη νέα σελίδα του Κυπριακού καλούμαστε να γράψουμε όλοι, Ε/Κ και Τ/Κ, έχοντας βασική επιδίωξη την εμπέδωση της ειρήνης, της συνεργασίας και της συνύπαρξης, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Μιλώντας στο έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο του κόμματος, ο κ. Παπαπέτρου είπε πως η Κύπρος δεν μπορεί να προχωρήσει μπροστά αν αναλώνεται διαρκώς στην ίδια συζήτηση για το σχέδιο Ανάν και το δημοψήφισμα, για να συγκαλύπτονται τα αδιέξοδα της συγκυβέρνησης και πρόσθεσε ότι μια τέτοια συζήτηση είναι αναποτελεσματική, διχαστική, επιζήμια αφού διαχωρίζει τους Ε/Κ σε πατριώτες και μειοδότες.

    Ο κ. Παπαπέτρου θεωρεί, εξάλλου, απαράδεκτη την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της διερεύνησης του περιστατικού κακοποίησης πολιτών από την αστυνομία τον περασμένο Δεκέμβριο και κάλεσε την κυβέρνηση να διευκρινίσει τις προθέσεις της για το συγκεκριμένο θέμα.

    Εξάλλου, σε δηλώσεις του επίσης για το περιστατικό αυτό, στο περιθώριο του έκτακτου Παγκύπριου Συνεδρίου των ΕΔΗ, ο πατέρας ενός εκ των φερομένων ως κακοποιηθέντων πολιτών, ο ιατρός Γιάννης Παπαγεωργίου ανέφερε ότι ''μπορεί να καθυστέρησαν τα πορίσματα σχετικά με την κακοποίηση των δύο νεαρών, αλλά θα αναμένω την απονομή δικαιοσύνης''.

    [05] ΕΔΗ - Βουλευτικές Εκλογές - Υποψήφιοι

    Πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία το έκτακτο Παγκύπριο Συνέδριο των Ενωμένων Δημοκρατών, κατά το οποίο έγινε η παρουσίαση των 56 υποψηφίων του κόμματος στις βουλευτικές εκλογές της 21ης Μαΐου 2006.

    Στην Επαρχία Κερύνειας υποψήφιοι είναι:

    Κουρτέλλας Νίκος, Κυριάκου Πανίκος και Φτανού Βίκτορας.

    Στην Επαρχία Πάφου υποψήφιοι είναι:

    Γεωργιάδης Πανίκος, Κελογρηγόρης Μιχάλης, Μαλάς Σταύρος και Οικονόμου Γιάννος.

    Στην Επαρχία Λάρνακας υποψήφιοι είναι:

    Νικόλα Δημήτρης, Παπαδοπούλου Φωτεινή, Παύλου Μάριος, Φιλίππου Χρίστος, και Χατζημιχαήλ (Χατζημάικ) Μιχάλης.

    Στην Επαρχία Αμμοχώστου υποψήφιοι είναι:

    Αυξεντίου Γιώτα, Γεωργίου Ζαχαριάδη Γνώσα, Θουκυδίδης Θουκής, Ιωάννου Γιαννάκης, Μενοίκου Ιάκωβος, Οικονόμου Βάσος, Παπαγεωργίου Γιαννάκης, Σοφοκλέους Βαλεντίνα, Σπύρου Μάρω, Στεφανίδης Στέφανος και Φαντάρος Κυριάκος.

    Στην Επαρχία Λεμεσού υποψήφιοι είναι:

    Ανδρέου Τρύφωνας, Βασιλείου Μόνικα, Ευλογημένος Πέτρος, Κακουλλής Χρίστος, Κόλλια Ασσια Ελένη, Κοντεάτης Παναγιώτης, Νεοκλέους Χρίστος, Οδυσσέως Λάμπρος, Ονησιφόρου Φρειδερίκος, Σαμαρά Αννα, Σεργίδης Ευαγόρας και Χρίστου Μαρία.

    Στην Επαρχία Λευκωσίας υποψήφιοι είναι:

    Αβραάμ Μιχάλης, Αβραάμ Πόπη, Αγρότου Ανθή, Αντωνιάδου Κυριακού Πραξούλα, Αντωνίου Χρίστος, Γεωργιάδης Κώστας, Γιασίν Νεσιέ, Ευθυμίου Λούλλα, Ηγουμενίδης Λούης, Θεμιστοκλέους Αυγή, Κονής Τάκης, Μαλλιώτου Διαμάντω, Νεοπτολέμου Ελενα, Ολύμπιος Γεώργιος, Παπαπέτρου Δημήτρης, Σαματάς Πάνος, Σιανής Μίκης, Σωφρονίου Κρις, Τομπάζος Σταύρος, Τσιμίλλη-Μιχαήλ Μερόπη και Παπαπέτρου Μιχάλης.

    [06] Πάφος - Περδίκης - Μπακογιάννη - Επεισόδιο ΜΜΑΔ

    Οι δηλώσεις της Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη, είναι στη σωστή κατεύθυνση, αφού η λύση του κυπριακού πρέπει να στηριχθεί στις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, στα ψηφίσματα αλλά και στο ευρωπαϊκό κεκτημένο, δήλωσε χθες από την Πάφο ο ΓΓ των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης.

    Πρόσθεσε ότι είναι «γι' αυτό που ζητούμε μεγαλύτερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Και σ' αυτό το σημείο νομίζω ότι σημαντικό ρόλο πρέπει να παίξει η ελληνική κυβέρνηση και η ίδια η κ. Μπακογιάννη προσωπικά», ανέφερε.

    Σχολιάζοντας αναφορά της κ. Μπακογιάννη στο ότι εκ των πραγμάτων το σχέδιο Ανάν είναι ξεπερασμένο και πρέπει να γίνουν οι οποιεσδήποτε διευθετήσεις σε μια νέα βάση συζήτησης ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι ο ίδιος δεν μιλά καθόλου πλέον για το σχέδιο Ανάν «αφού αυτό αποτελεί ιστορία όπως σωστά λέει και η κ. Μπακογιάννη».

    Μιλάμε, είπε, για μια νέα διαδικασία μέσα και από τις επιτροπές εργασίας, τις κεντρικές επιτροπές, σε μια καινούργια βάση που να ξεκινά από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και οπωσδήποτε να εφαρμόζει τις διεθνείς αρχές περί δικαίου και προστασίας και σεβασμού των πολιτικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη, των ανθρωπίνων και πολιτικών δικαιωμάτων του κάθε πολίτη». Για τους Οικολόγους, συνέχισε, η λύση του κυπριακού με την παρουσία ξένων στρατευμάτων, εποίκων και βάσεων είναι απαράδεκτη.

    [07] Ποδόσφαιρο - Κύπελλο - Προημιτελική φάση

    Η δικαστική της Κυπριακής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (ΚΟΠ) αναμένεται να αποφασίσει για την τύχη του χθεσινού αγώνα μεταξύ της Ανόρθωσης και της ΑΕΚ στο Αντώνης Παπαδόπουλος και κατά συνέπεια για την τέταρτη ομάδα που θα προκριθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Κύπρου στο ποδόσφαιρο.

    Ο αγώνας διακόπηκε στο 57ο λεπτό, λόγω διακοπής της παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στους προβολείς του σταδίου και ενώ οι δύο ομάδες βρίσκονταν στο 0-0.

    Εξάλλου, χθες η Πάφος ηττήθηκε στο ΓΣΠ με 2-1 από τον Ολυμπιακό, αλλά ολοκλήρωσε μια ιστορική πρόκριση στους ''4'' του κυπέλλου, αφού στον πρώτο αγώνα στην Πάφο είχε κερδίσει με 2-0. Οι άλλες ομάδες που πέρασαν στα ημιτελικά είναι ο ΑΠΟΕΛ και η Ομόνοια.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 3 April 2006 - 14:23:14 UTC