Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόλερ - Ταλάτ - Θέμα αγνοουμένων
  • [02] ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - Κύπρος - Συνέντευξη
  • [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [04] ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις
  • [05] ΥΠΕΞ - Χαρτούμ - Επαφές
  • [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - EUROCONTROL - Βρυξέλλες
  • [07] Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - Εξοπλιστικό πρόγραμμα - Ερευνες
  • [08] Μονάδα Στρατηγικών Μελετών -Αριστοτέλους- Στρατιωτικές δυνάμεις
  • [09] Κυπριακό - Διεθνές Κέντρο Κρίσεων - Εκδήλωση
  • [10] ΕΕ - Επίσκεψη - Τριανταφυλλίδης
  • [11] Κομισιόν - Απόσυρση πρότασης για αγορά λιμενικών υπηρεσιών
  • [12] Επιτροπή - Κόστος κλήσης κινητών - Ρέντιγκ
  • [13] Προεδρικό - Σύσκεψη - ΤΕΠΑΚ - Υπουργός Παιδείας
  • [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά - ΔΗΣΥ
  • [15] Εκπρόσωπος - Ληγμένα προϊόντα
  • [16] Εκλειψη ηλίου - Κύπρος - Καστελλόριζο
  • [17] Καστελλόριζο θα βρεθεί τελείως στο σκοτάδι για περίπου τέσσερα λεπτά.
  • [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Αρμενική κοινότητα - Βαρτκές Μαχτεσιάν - Υποψήφιος βουλευτής
  • [20] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Νεοφύτου - ΘΟΚ
  • [21] Δώρος Χριστοδουλίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [22] ΑΗΚ - Επίσκεψη ΔΗΣΥ
  • [23] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά
  • [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εναέρια κυκλοφορία - Αεροδιάδρομοι
  • [25] ΔΗΣΥ - Καράς - Εθνική Φρουρά
  • [26] ΔΗΣΥ - Πουργουρίδης - Θεοχάρους - Διάσκεψη Τύπου
  • [27] Βουλευτής Γεώργιος Τάσου - Αγροτική πολιτική
  • [28] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [29] Πάφος -ΔΗΚΟ - Πιττοκοπίτης - Τουρκία
  • [30] Ανδρέας Αγγελίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [31] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις
  • [32] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ
  • [33] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Ναρκωτικά - Προτάσεις
  • [34] Λεμεσός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Περιοδεία
  • [35] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ναρκωτικά
  • [36] Επαλξη - Στάση Ταλάτ - Τουρκίας ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 29/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόλερ - Ταλάτ - Θέμα αγνοουμένων

    Ολοι πρέπει να περιμένουμε τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών για να δώσουν ώθηση στη νέα διαδικασία που έχει συμφωνηθεί στο Παρίσι, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να συγκατατεθεί και η άλλη πλευρά''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος μιλούσε σε δημοσιογράφους στο Προεδρικό Μέγαρο μετά το πέρας της τελετής αναχώρησης του Πρόεδρου της Σλοβενίας Δρ. Janez Drnovsek, που πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, την οποία χαρακτήρισε ''χρήσιμη''.

    ''Ελπίζω η επίσκεψη να είναι η απαρχή για στενότερες διμερείς σχέσεις και καλύτερο συντονισμό στην ΕΕ και στα άλλα διεθνή βήματα'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Ερωτηθείς αν κατά τη διάρκεια συνάντησής του με τον ειδικό αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Μάικλ Μόλερ ο τελευταίος του μετέφερε την απάντηση της τ/κ πλευράς για το θέμα των τεχνικών επιτροπών, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διευκρίνισε ότι ''δεν είναι τεχνικές επιτροπές'' αλλά ''επιτροπές για τεχνικής φύσεως θέματα''.

    Ανέφερε ότι ο κ. Μόλερ τον ενημέρωσε για τη συνάντησή του με την τ/κ πλευρά, προσθέτοντας ότι αν ήθελε ο κ. Μόλερ «να σας τα πει θα έκανε δημόσια ανακοίνωση''.

    Ερωτηθείς ποια είναι η εκτίμηση του για το μέλλον της διαδικασίας που ξεκίνησε στο Παρίσι, μετά από τη συνάντησή του με τον κ. Μόλερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ''έχουμε συμφωνήσει ότι θα συζητηθούν οι δύο κατηγορίες των θεμάτων''.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι σύντομα θα γίνει η πρώτη συνάντηση ώστε να καθοριστεί η θεματολογία και ο τρόπος διαδικασίας.

    ''Ελπίζω να είναι κατανοητό σε όλους ότι για τα θέματα που άπτονται της προετοιμασίας των συνομιλιών, χρειάζεται η συνεργασία της άλλης πλευράς. Δεν πρέπει μόνοι μας να συζητήσουμε το θέμα με τα Ηνωμένα Εθνη, πρέπει να συγκατατεθεί και η άλλη πλευρά'', είπε.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε πως δεν επιθυμεί να κάμει σχόλια ή εκτιμήσεις τώρα για το τι θα γίνει. ''Η θέση μας είναι σαφής, είναι κατανοητή από τα Ηνωμένα Εθνη. Νομίζω ότι όλοι πρέπει να περιμένουμε τις ενέργειες των Ηνωμένων Εθνών για να δώσουν ώθηση σε αυτή τη νέα διαδικασία που έχει συμφωνηθεί στο Παρίσι'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''η θέση των Ηνωμένων Εθνών είναι σαφής, ότι εξαρτάται να πειστεί η τουρκική πλευρά ότι αυτή είναι η καλύτερη πορεία''.

    Κληθείς να σχολιάσει τοποθέτηση του Τ/Κ ηγέτη ότι δεν επιθυμεί να τον συναντήσει για το θέμα των αγνοουμένων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλους είπε: ''Οχι δεν είπε τέτοιο πράγμα ο κ. Ταλάτ, είναι διαφορετική η απάντηση του. Νομίζω ότι γι' αυτό το ανθρωπιστικό θέμα και οι δύο πλευρές κατανοούν ότι είναι καθαρά ένα θέμα μακριά και έξω από τις πολιτικές σκοπιμότητες''.

    ''Πρώτα πρέπει να διοριστεί το τρίτο μέλος, να έρθει εδώ, να αποφασίσει την πρώτη συνεδρία και ελπίζω η παρουσία και των δύο μας στην πρώτη συνεδρία θα δώσει μια νέα ώθηση στην επίσπευση των εργασιών της επιτροπής'', ανέφερε.

    Αναφορικά με πληροφορίες για μίζες σε αγορές οπλικών συστημάτων, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''σε τέτοιες υποθέσεις να βρεις στοιχεία είναι μάλλον δύσκολο όμως υπάρχουν έρευνες που γίνονται υπό την καθοδήγηση του Γενικού Εισαγγελέα σε πλήρη συνεργασία μεταξύ Αστυνομίας και της ηγεσίας της Εθνικής Φρουράς''.

    [02] ΕΕ - Ρεν - Τουρκία - Κύπρος - Συνέντευξη

    Αναταραχή στις σχέσεις μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης αργότερα φέτος λόγω του Κυπριακού, προβλέπει ο Επίτροπος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε συνέντευξή του στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο κ. Ρεν τονίζει πως ''όσο πιο γρήγορα η Τουρκία ανοίξει τα λιμάνια της και εφαρμόσει πλήρως το πρωτόκολλο (επέκτασης της Τελωνειακής της Ενωσης με τα 10 νέα - κράτη) τόσο το καλύτερο'', προσθέτοντας πως η ΕΕ θα παρουσιάσει την αξιόλογησή της για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας αργότερα φέτος.

    Αναφερόμενος στο θέμα της μέχρι στιγμής μη συμμόρφωσης της Τουρκίας και ειδικότερα της μη εφαρμογής του πρωτοκόλλου, ο κ. Ρεν σημειώνει ''ενδεχομένως να αντιμετωπίσουμε μια περίοδο πολιτικής έντασης στις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας''.

    Τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ''εργάζεται για να αποφύγει την σύγκρουση του τρένου στα τέλη του χρόνου'', κατά την έκφρασή του.

    Σε σχέση με τη χώρα του, τη Φινλανδία, η οποία αναλαμβάνει την Προεδρία της ΕΕ το δεύτερο εξάμηνο του 2006, ο κ. Ρεν αναφέρει ότι η φινλανδική Προεδρία θα πρέπει «να χρησιμοποιήσει όλες τις διπλωματικές δεξιότητες για να αποφύγει τη σύγκρουση του τρένου''.

    [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Οι θέσεις που εξέφρασε η ΥΠΕΞ της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη στον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το Κυπριακό είναι ταυτόσημες με τις θέσεις της Κυβέρνησης, δήλωσε χθες από τη Λεμεσό ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «είναι ταυτόσημες οι θέσεις μας με τη θέση και τη δήλωση της κ. Μπακογιάννη, νομίζω αυτή είναι και η πρόθεση και του ΓΓ, όπως διαφάνηκε και από το κοινό ανακοινωθέν στο Παρίσι, αλλά όπως φαίνεται ξεκάθαρα και στην επιστολή του (Βοηθού ΓΓ του ΟΗΕ Ιμπραχίμ) κ. Γκαμπάρι προς τον (Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί)κ. Ταλάτ».

    «Εμείς από τη δική μας την πλευρά θα εργαστούμε ώστε να δοθεί μια πραγματική ευκαιρία στο να ξεκινήσει αυτή η προεργασία με τη βοήθεια του ΓΓ, με στόχο να προετοιμάσουμε το έδαφος, να σμικρυνθεί το χάσμα των δυο πλευρών αν θέλετε, για νέες ουσιαστικές πρωτοβουλίες», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς τι συζητήθηκε στη συνάντηση Ανάν Μπακογιάννη, ο κ. Λιλλήκας είπε πως «η κ. Μπακογιάννη σίγουρα μετέφερε τις θέσεις όπως έχουν διαμορφωθεί κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας και τις συνομιλίες που είχαμε με τον Πρωθυπουργό, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κ. Μπακογιάννη στην Αθήνα».

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του κ. Ταλάτ ότι δεν υπήρξε καμία συμφωνία στο Παρίσι και ότι ήταν απλά μια συνάντηση ρουτίνας μεταξύ του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Κυβερνητικός είπε πως «είναι δικαίωμά τους, αυτή είναι η ανάγνωση που κάνουν του ανακοινωθέντος. Η δική μας (άποψη) είναι διαφορετική, εμείς ξέρουμε και τί συζητήσαμε με τον ΓΓ και τί λέει στο ανακοινωθέν».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση του κ. Ταλάτ με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ, ο κ. Λιλλήκας είπε πως η πλευρά μας αναμένει πλέον τις τελικές θέσεις που θα διαμορφώσει η τ/κ πλευρά.

    «Δική μας θέληση, βούληση και ευχή είναι να ανταποκριθούν θετικά και οι Τ/Κ και η Άγκυρα και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις εκείνες που θα μας οδηγήσουν μέσα από μια σοβαρή προετοιμασία σε νέες συνομιλίες, οι οποίες θα έχουν ρεαλιστικές προοπτικές για να καταλήξουμε σε μια λύση, και αυτό θα πρέπει να ενδιαφέρει όσους βιάζονται, όχι απλά για τη λύση αλλά για τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της Κύπρου, αυτό πρέπει όλοι να επιδιώκουν», συμπλήρωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    [04] ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία - Διαπραγματεύσεις

    Οι έντονες διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελλών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το αν θα πρέπει να εισαχθούν πολιτικά κριτήρια σε όλα τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αναμένεται να απασχολήσουν σήμερα την Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, η Αυστριακή Προεδρία έχει συμπεριλάβει το θέμα στη σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ σε μια προσπάθεια άρσης του αδιεξόδου, που διαπιστώθηκε στην αρμόδια ομάδα εργασίας του Συμβουλίου Υπουργών.

    Τη συμπερίληψη των πολιτικών κριτηρίων στο πρώτο κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αυτό που αφορά τα θέματα Παιδείας και Πολιτισμού ζήτησε η Γαλλία.

    Οπως δήλωσε στις Βρυξέλλες Γάλλος διπλωμάτης, στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), η θέση της χώρας του υποστηρίζεται από περίπου 20 κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με τον Γάλλο διπλωμάτη: «Είναι θέμα ουσιαστικής σημασίας η ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των πολιτικών κριτηρίων».

    «Εάν θέλουμε τη στήριξη της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης, πρέπει να αποδείξουμε ότι υπάρχει πιλότος στο αεροπλάνο (της ΕΕ) και πως συζητάμε και τα ευαίσθητα θέματα», συνέχισε ο Γάλλος διπλωμάτης, προσθέτοντας ότι «οι 20 χώρες θέλουν να εξαρτηθεί η πρόοδος της διαπραγμάτευσης στο κεφάλαιο Παιδεία-Πολιτισμός με τη βελτίωση της εκπαίδευσης των κοριτσιών και τα δικαιώματα των μειονοτήτων.»

    Με τη θέση της Γαλλίας διαφωνούν η Βρετανία, η Σουηδία, η Φιλανδία, η Ισπανία, θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόσθετο κριτήριο. Ανάλογη θέση φέρεται ότι υποστηρίζει και ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Επίτροπος, Ολι Ρεν.

    Οι διαφωνίες μεταξύ των εταίρων στο θέμα αυτό εμποδίζει την επίτευξη της κοινής θέσης των «25», η οποία θα πρέπει να κοινοποιηθεί στην Αγκυρα μέσω σχετικής επιστολής.

    Από την πλευρά της, η τουρκική κυβέρνηση, μέσω του αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών, Αχμέτ Ατσέρ, γνωστοποίησε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι δεν πρόκειται να συμμετάσχει στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αν υιοθετηθεί από τους «25» η γαλλική θέση, θεωρώντας ότι πρόκειται για πρόσθετο όρο.

    [05] ΥΠΕΞ - Χαρτούμ - Επαφές

    Τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το καθεστώς συμμετοχής των Τουρκοκυπρίων στον Οργανισμό Ισλαμικής Διάσκεψης και τα ψηφίσματα που υιοθετεί ο Οργανισμός για την Κύπρο, τις διμερείς σχέσεις, το Παλαιστινιακό και άλλα θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζήτησε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με Αραβες ομολόγους του στο Χαρτούμ.

    Σε κατ' ιδίαν συναντήσεις του με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Ιορδανίας, της Συρίας, του Μαρόκου και της Παλαιστινιακής Αρχής, καθώς και τον Υπουργό Κράτους για Εξωτερικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο κ. Ιακώβου προέβη σε ενημέρωση για τους λόγους που ώθησαν τους Ε/Κ να απορρίψουν το σχέδιο Ανάν και για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, με ιδιαίτερη έμφαση στην πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης για στήριξη των Τ/Κ και στα αποτελέσματα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Παρίσι, στις 28 Φεβρουαρίου 2006.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι Αραβες Υπουργοί ευχαρίστησαν τον Υπουργό για την ενημέρωση και εξέφρασαν την ελπίδα πως οι πρόσφατες εξελίξεις θα οδηγήσουν σε εντατικές διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού.

    Ολες οι συναντήσεις διεξήχθησαν σε πολύ φιλικό κλίμα και οι συνομιλητές του Υπουργού εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το περιεχόμενο της ομιλίας του ενώπιον της ολομέλειας της προπαρασκευαστικής συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών του Αραβικού Συνδέσμου.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας Απντέλ Ιλάχ Αλ Χατίμπ χαρακτήρισε την Κύπρο ως παράδειγμα προς μίμηση από όλες τις μικρές χώρες λόγω των όσων έχει επιτύχει και ιδιαίτερα στον κοινωνικοοικονομικό τομέα. Εξέφρασε παράλληλα την επιθυμία της χώρας του για στενότερη συνεργασία με την Κύπρο.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Συρίας Ουαλίντ Αλ Μουάλλεμ αναφέρθηκε στους παραδοσιακούς δεσμούς και τις άριστες σχέσεις Κύπρου Συρίας, τονίζοντας ότι προσβλέπει στη συνέχιση και περαιτέρω ενίσχυση τους.

    Η συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών του Μαρόκου Μοχάμεντ Μπίν Εϊσα κάλυψε επίσης την ευρύτερη συνεργασία μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στη Διαδικασία της Βαρκελώνης.

    Με τον Υπουργό Κράτους για Εξωτερικές Υποθέσεις των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Μοχάμεντ Χουσέιν Αλ Σιαάλι συμφωνήθηκε η διαπίστευση, για πρώτη φορά, Πρεσβευτή της Κύπρου στο Αμπού Ντάμπι με έδρα τη Λευκωσία. Ο κ. Αλ Σιαάλι εξέφρασε την επιθυμία της χώρας του για συνεργασία με την Κύπρο στον εμπορικοοικονομικό τομέα και τον τομέα των επενδύσεων.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής Νάσερ Αλ Κέντουα ενημέρωσε τον κ. Ιακώβου για τις εξελίξεις στα παλαιστινιακά εδάφη μετά την εκλογική νίκη της Χαμάς. Ο Παλαιστίνιος Υπουργός δήλωσε ότι προσβλέπει σε σημαντικό ρόλο της Κύπρου στη διαμόρφωση της πολιτικής της ΕΕ έναντι της Παλαιστινιακής Αρχής για ενίσχυση της ειρηνευτικής διαδικασίας και τελική λύση του Παλαιστινιακού.

    Ο κ. Ιακώβου επισκέφθηκε επίσης την Ελληνορθόδοξη Μητρόπολη Χαρτούμ όπου συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Καλλίνικο, τον Έλληνα Πρεσβευτή Γεώργιο Βέη και τα μέλη της Ελληνικής Κοινότητας και της Κυπριακής Αδελφότητας.

    [06] Υπουργός Συγκοινωνιών - EUROCONTROL - Βρυξέλλες

    Ιδιαίτερη συνάντηση με το Γενικό Διευθυντή του EUROCONTROL Βίκτορ Αγκουάντο είχε στις Βρυξέλλες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Έργων Χάρης Θράσου.

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν διμερή και περιφερειακά θέματα που αφορούν τον τομέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας και έγινε ανασκόπηση των σχέσεων της Κύπρου με το EUROCONTROL.

    Υπήρξε κοινή διαπίστωση ότι η τεχνική υποστήριξη που παρέχεται από το EUROCONTROL για αναβάθμιση του τομέα ελέγχου εναέριας κυκλοφορίας της Κύπρου και ειδικότερα η εναρμόνιση με τους κανόνες ασφαλείας και του «Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ουρανού» προχωρά κανονικά και έχει ουσιαστικά αποτελέσματα.

    Έγινε επίσης ανταλλαγή απόψεων για το θέμα που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας αναφορικά με την ασφάλεια των πτήσεων στο βόρειο τμήμα του FIR της Κύπρου. Tο EUROCONTROL είναι πλήρως ενήμερο για την κατάσταση και καταβάλλεται κάθε προσπάθεια στο τεχνικό και επιχειρησιακό επίπεδο για να επιτευχθεί η μέγιστη δυνατή πρόοδος στον τομέα αυτό.

    Στα πλαίσια του περιφερειακού ρόλου της Κύπρου, αποφασίστηκε επίσης όπως σύντομα οργανωθεί στη Λευκωσία περιφερειακή διάσκεψη η οποία θα καλύψει όλο το φάσμα της ασφάλειας στην πολιτική αεροπορία. Στη διάσκεψη που θα οργανωθεί από το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων με την υποστήριξη του EUROCONTROL, του ICAO, της EASA, του Διεθνούς Οργανισμού Αεροδρομίων (ACI), της IATA και του Flight Safety Foundation αναμένεται να συμμετάσχουν αντιπρόσωποι όχι μόνο των χωρών του EMAC αλλά και όλων των Αραβικών χωρών.

    [07] Υπουργός Αμυνας - ΕΦ - Εξοπλιστικό πρόγραμμα - Ερευνες

    Δύο έρευνες, μία από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Φρουράς και μία από την Αστυνομία διενεργούνται εδώ και τέσσερις μήνες σε σχέση με συγκεκριμένο εξοπλιστικό πρόγραμμα της ΕΦ ύψους 43 περίπου εκ λιρών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ύστερα από πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, ο κ. Μαυρονικόλας ανέφερε ότι το υπό διερεύνηση πρόγραμμα δεν έχει υλοποιηθεί και δεν έχουν δοθεί οποιαδήποτε χρήματα, προσθέτοντας ότι μετά τις καταγγελίες με δική του παρέμβαση αναστάληκαν ''οποιαδήποτε νέα προγράμματα υπήρχαν στο επίπεδο των εξοπλισμών''.

    ''Η έρευνα γίνεται τόσο από τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς όσο και από ανεξάρτητο ερευνητή από την πλευρά της Αστυνομίας'', ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας και διαβεβαίωσε ότι ''θα διερευνούμε τα πάντα και είναι δεδομένο ότι δεν θα αφήσουμε οποιοδήποτε ποσό να διασπαθιστεί είτε σε μίζες είτε σε άλλες παράτυπες ενέργειες''.

    ''Πιστεύουμε όμως ότι πολύ σύντομα θα έχουμε καταλήξει και θα έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να μπορούν να δοθούν και στον Τύπο'', ανέφερε ο κ. Μαυρονικόλας και πρόσθεσε: ''Πρώτη φροντίδα μας είναι ακριβώς να εμποδιστεί η οποιαδήποτε διασπάθιση των χρημάτων που προσφέρονται για την άμυνα του τόπου. Για αυτό το λόγο πέραν του συγκεκριμένου προγράμματος έχουν ανασταλεί και όλα τα άλλα προγράμματα τα οποία βρίσκονται είτε σε εξέλιξη είτε ακόμη και προς υπογραφή''.

    [08] Μονάδα Στρατηγικών Μελετών -Αριστοτέλους- Στρατιωτικές δυνάμεις

    Η διατήρηση των αμυντικών δαπανών της Κυπριακής Δημοκρατίας για το 2006 στο 2,3% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ) που αντιστοιχεί σε ποσό 198,4 εκατομμυρίων λιρών, δήλωσε χθες ο Δρ Αριστος Αριστοτέλους, Επικεφαλής της Μονάδας Στρατηγικών Μελετών του Κέντρου Ερευνών - Ιντερκόλεϊτζ, αποτελεί σαφή ένδειξη διαφοροποίησης των προτεραιοτήτων του κυπριακού κράτους όσον αφορά τον τομέα της άμυνας, τις οικονομικές υποχρεώσεις της κυβέρνησης της Κύπρου σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τη στρατηγική που ακολουθεί στο Κυπριακό.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία παρουσίασε την ετήσια έκθεση για το 2006 με τίτλο ''Οι Στρατιωτικές Δυνάμεις στην Κύπρο'', ο κ. Αριστοτέλους ανέφερε ότι ''για κάθε Εθνοφρουρό αναλογούν σήμερα 3,6 Τούρκοι στρατιώτες, σε σύγκριση με 3 το 2000'' και ''για κάθε άρμα μάχης της Εθνικής Φρουράς αναλογούν 3 τουρκικά, σε σύγκριση με 2 το 2000''.

    Είπε ότι η έκθεση ''παρουσιάζει το σημερινό συσχετισμό δυνάμεων στην Κύπρο ανάμεσα στις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις και την Εθνική Φρουρά της Δημοκρατίας, ενόψει και της πιθανής έναρξης συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών σε τεχνικό επίπεδο για θέματα που αφορούν την απαγκίστρωση, την αποστρατικοποίηση και την αποναρκοθέτηση της γραμμής καταπαύσεως του πυρός''.

    [09] Κυπριακό - Διεθνές Κέντρο Κρίσεων - Εκδήλωση

    Το Διεθνές Κέντρο Κρίσεων, παρουσίασε στις Βρυξέλλες έκθεση με τίτλο: «Το αδιέξοδο της Κύπρου-Το επόμενο βήμα». Στη διάρκεια της εκδήλωσης εκπρόσωποι της οργάνωσης απάντησαν σε ερωτήσεις των παρευρισκομένων, μεγάλος αριθμός των οποίων ήταν Τούρκοι.

    Την παρουσίαση της έκθεσης έκανε ο διευθυντής ευρωπαϊκών προγραμμάτων του Διεθνούς Κέντρου Κρίσεων Νίκολας Γουάιτ, ο οποίος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα θέματα της τελωνειακής ένωσης και του κανονισμού για το απευθείας εμπόριο. Εμμέσως πλην σαφώς συνέδεσε τα δύο θέματα ισχυριζόμενος ότι πρέπει να εγκριθεί από το Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ ο κανονισμός για το απευθείας εμπόριο.

    Για το Κυπριακό υποστήριξε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά συμπεριφέρεται σαν να μην θέλει την επίλυση του προβλήματος.

    Στον κ. Γουάιτ απάντησαν Ε/Κ, που παρευρίσκονταν στην παρουσίαση της έκθεσης, υπογραμμίζοντας ότι είναι λάθος να υποστηρίζεται ότι η Λευκωσία δεν επιθυμεί λύση.

    Οπως αναφέρθηκε, η ελληνοκυπριακή πλευρά θέλει λύση, η οποία, όμως, δεν θα πρέπει να βασίζεται σε ξένες εγγυήσεις και ξένα στρατεύματα. Διερωτήθηκαν επίσης γιατί ο εισηγητής εμμένει στο σχέδιο Ανάν τη στιγμή που υπάρχουν άλλες εναλλακτικές λύσεις για την διευθέτηση του προβλήματος.

    [10] ΕΕ - Επίσκεψη - Τριανταφυλλίδης

    Μετά από πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις, Κυριάκου Τριανταφυλλίδη, τετραμελής αντιπροσωπεία της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμων, Κοινοτήτων, Σωματείων, και Οργανώσεων Επαρχίας Κερύνειας επισκέφτηκε τις Βρυξέλλες για επαφές με Ευρωβουλευτές και αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται από το Δήμαρχο Λάπηθου Άθω Ελευθερίου, τον Δήμαρχο Καραβά, Γιάννη Παπαϊωάννου, τον Γραμματέα της Συντονιστικής Νίκο Χατζηστεφάνου, εκπρόσωπο του Προσφυγικού Σωματείου ''Ο Καραβάς'' και τον Ταμία Αντώνη Οικονόμου, Εκπρόσωπο του Προσφυγικού Σωματείου ''Ελεύθερος Άγιος Αμβρόσιος''.

    Η αντιπροσωπεία συνοδευόμενη από τον κ. Τριανταφυλλίδη και τους συνεργάτες του, συνάντησε τον Ολλανδό Ευρωβουλευτή Camiel Eurlings, ο οποίος είναι και ο εισηγητής της Έκθεσης για τη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία.

    Οι εκπρόσωποι των Κερυνειωτών επέδωσαν στον κ. Eurlings υπόμνημα με τις θέσεις της Συντονιστικής για το Κυπριακό. Στο υπόμνημα εκφράζουν επίσης τις ανησυχίες τους για τις θέσεις και τις ενέργειες της Τουρκίας στο Κυπριακό. Ζήτησαν ακόμα την υποστήριξή του για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος.

    [11] Κομισιόν - Απόσυρση πρότασης για αγορά λιμενικών υπηρεσιών

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε στο Συμβούλιο Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ ότι αποσύρει την πρόταση οδηγίας για την ελεύθερη πρόσβαση στην αγορά λιμενικών υπηρεσιών, που είχε προκαλέσει τις έντονες αντιδράσεις των Ευρωπαίων λιμενεργατών. Κατά της πρότασης είχε ψηφίσει δύο φορές το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Αναφερόμενος στο όλο θέμα, ο αρμόδιος για τις μεταφορές Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ζακ Μπαρό τόνισε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια στο άμεσο μέλλον για εκπόνηση λιμενικής πολιτικής, έτσι που οι κοινοτικοί λιμένες να μπορούν να ανταποκριθούν στις προκλήσεις του μέλλοντος και να εμπεδωθεί ο υγιής ανταγωνισμός και η διαφάνεια ως προς τη χρηματοδότηση και τις σχετικές επενδύσεις.

    Ο κ. Μπαρό ενημέρωσε τα κράτη - μέλη και για την πορεία των εργασιών στην κατάρτιση της Μαύρης Λίστας αεροπορικών εταιρειών στις οποίες δεν θα επιτρέπεται η χρήση κοινοτικών αερολιμένων.

    [12] Επιτροπή - Κόστος κλήσης κινητών - Ρέντιγκ

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει, εντός του Ιουνίου, πρόταση στο Συμβούλιο Υπουργών, με στόχο τη δραστική μείωση του κόστους συνομιλίας, που επιβαρύνονται σήμερα κάτοχοι κινητών τηλεφώνων, οι οποίοι ταξιδεύουν στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Οπως επεσήμανε η αρμόδια Επίτροπος Βίβιαν Ρέντιγκ, παρά τις συνεχείς προειδοποιήσεις της Κομισιόν προς τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας για μείωση του κόστους συνομιλίας, οι τελευταίες όχι μόνο δεν συμμορφώθηκαν αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, αύξησαν ακόμη περισσότερο την επιβάρυνση.

    Ενδεικτικό της έλλειψης διαφάνειας που επικρατεί σήμερα σε όλα τα κράτη μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, είναι το γεγονός ότι διαπιστώνονται διπλάσιες διαφορές στο κόστος επιβάρυνσης μεταξύ των εταιριών της ίδιας χώρας. Για παράδειγμα, συνδρομητής κυπριακής εταιρίας κινητής τηλεφωνίας που καλεί από το Βέλγιο την Κύπρο επιβαρύνεται με περίπου διπλάσιο κόστος από εκείνο που επιβάλλεται σε συνδρομητή άλλης κυπριακής εταιρίας.

    [13] Προεδρικό - Σύσκεψη - ΤΕΠΑΚ - Υπουργός Παιδείας

    Με στόχο την έγκαιρη λειτουργία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τον Σεπτέμβριο του 2007, πραγματοποιήθηκε χθες ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    Οι πρώτες σχολές του ΤΕΠΑΚ θα ξεκινήσουν με περίπου 1.000 φοιτητές ενώ με την ολοκλήρωση του έργου, στο Πανεπιστήμιο θα φοιτούν 7.000 σπουδαστές.

    Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι ήδη επιλέγηκαν ορισμένοι χώροι στέγασης του ΤΕΠΑΚ, όπως τα άδεια κτίρια του παλαιού ταχυδρομείου και των δικαστηρίων, ενώ αναμένεται να επιλεγούν και άλλοι χώροι για να αρχίσει η διαδικασία απαλλοτρίωσης.

    Αναφορικά με το κόστος του έργου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι ετοιμάζονται οι μελέτες, διαβεβαιώνοντας πως οποιοδήποτε και εάν είναι το κόστος, το κράτος θα το αναλάβει.

    [14] Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά - ΔΗΣΥ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός «κακώς» έχει αναγάγει το ζήτημα των ναρκωτικών ως κεντρικό θέμα της προεκλογικής του εκστρατείας δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου κάνοντας παράλληλα λόγο για «παραποίηση και απόκρυψη γεγονότων» από πλευράς αντιπολίτευσης για ένα πρόβλημα όπως αυτό των ναρκωτικών που απαιτεί συστράτευση και δεν προσφέρεται για προεκλογικές κόντρες.

    Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι «από την ημέρα διακυβέρνησης του Τάσσου Παπαδόπουλου δεν αποφυλακίστηκε με χάρη κανένας απολύτως έμπορος ναρκωτικών ενώ εκείνοι είχαν αποφυλακίσει ουκ ολίγους και έχουν δώσει αναστολή δίωξης σε άλλους».

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι στον ΔΗΣΥ «παραποιούν και αποκρύπτουν γεγονότα κάτω από ένα μανδύα ενδιαφέροντος για τους νέους μας», αναφέροντας ότι η κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη κατάργησε την Αντιναρκωτική Επιτροπή, δεν δημιούργησε Αντιναρκωτικό Συμβούλιο και δεν κατάρτισε αντιναρκωτική πολιτική».

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι πρώην κυβερνώντες του ΔΗΣΥ «άκουγαν για δέκα χρόνια τις προειδοποιήσεις αλλά για εκείνους δεν υπήρχε πρόβλημα ενώ είναι αυτοί που έδιναν αναστολή δίωξης σε μεγαλέμπορους ναρκωτικών παραμονές εκλογών και έβγαζαν από τις φυλακές με χάρη βαρυποινίτες εγκληματίες».

    [15] Εκπρόσωπος - Ληγμένα προϊόντα

    Οι κρατικές υπηρεσίες θα επιδείξουν μηδενική ανοχή σε όσους διαθέτουν στην αγορά ληγμένα και επικίνδυνα προϊόντα, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, με αφορμή καταγγελία που έγινε στην αστυνομία Λεμεσού ότι φαρμακείο πώλησε ληγμένο φάρμακο σε ασθενή.

    Κληθείς να σχολιάσει το θέμα, ο κ.Λιλλήκας είπε πως «όσοι διατηρούν ληγμένα φάρμακα ή επικίνδυνα ληγμένα προϊόντα καλά κάνουν να τα ξεφορτωθούν γιατί οι έλεγχοι θα είναι συνεχείς, θα είναι αυστηροί, θα επιδείξουμε μηδενική ανοχή άρα θα οδηγηθούν ενώπιον δικαιοσύνης όταν τους πιάσει η τσιμπίδα των κρατικών υπηρεσιών».

    «Καλά κάνουν να μην προσπαθήσουν να τα διοχετεύσουν στους καταναλωτές αλλά να τα καταστρέψουν και να μην επαναλάβουν τέτοιες μεθόδους στο μέλλον», είπε ο κ. Λιλλήκας, προσθέτοντας ωστόσο πως είναι αδύνατο να ελέγχονται άμεσα όλα τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά.

    «Υπάρχουν μερικές εκατοντάδες χιλιάδες προϊόντα στην Κύπρο και δεκάδες χιλιάδες υποστατικά, αντιλαμβάνεστε ότι οι έλεγχοι δεν μπορούν να γίνονται καθημερινά για κάθε προϊόν και κάθε υποστατικό», είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Διαβεβαιώσε τους καταναλωτές ότι θα εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλες οι πρόνοιες της νομοθεσίας και οι ένοχοι θα οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης.

    [16] Εκλειψη ηλίου - Κύπρος - Καστελλόριζο

    Ολική έκλειψη ηλίου θα παρατηρηθεί σήμερα και θα είναι ορατή σε μια ζώνη που εκτείνεται από το Νότιο Ατλαντικό, μέρος της Αφρικής, το Καστελλόριζο, τη Μέση Ανατολή, τη Ρωσία και τη Μογγολία.

    Στην περιοχή της Κύπρου και ιδιαίτερα στο Καστελλόριζο η έκλειψη θα αρχίσει στις 10:53:27 (τοπική ώρα) και θα διαρκέσει μέχρι τις 13:53:27.

    Στην Κύπρο ο ηλιακός δίσκος θα καλυφθεί στην κορύφωση του φαινομένου κατά 95% περίπου, ενώ στο Καστελλόριζο θα καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια του δίσκου και θα εμφανισθούν και αστέρια στο σκοτεινό ουρανό.

    Στη διάρκεια της έκλειψης, ο μοναδικός δορυφόρος του πλανήτη μας, το Φεγγάρι, θα βρεθεί ανάμεσα σε μας και το αστέρι του συστήματός μας, τον Ηλιο, στέλνοντας τη γη στη σκιά του για περισσότερο από μια ώρα και το

    [17] Καστελλόριζο θα βρεθεί τελείως στο σκοτάδι για περίπου τέσσερα λεπτά.

    [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [19] Αρμενική κοινότητα - Βαρτκές Μαχτεσιάν - Υποψήφιος βουλευτής

    Ο επιχειρηματίας Βαρτκές Μαχτεσιάν, με επιστολή του που κοινοποιήθηκε στα μέλη της αρμενικής κοινότητας, ανακοίνωσε πως κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές διεκδικώντας το αξίωμα του εκπροσώπου της Αρμενικής κοινότητας στην Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Οπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, κύριος στόχος του είναι η εδραίωση της συμφιλίωσης, της αξιοκρατίας και της διαφάνειας στην αρμενική κοινότητα καθώς και η καθιέρωση μιας αποτελεσματικής συνεργασίας μεταξύ της κυβέρνησης και της Βουλής για την κοινότητα του.

    Αναφέρει ακόμη ότι ήδη έχει συσταθεί εκλογικό επιτελείο, το οποίο πλαισιώνουν από την πρώτη ημέρα εξέχουσες προσωπικότητες του επιχειρηματικού, επιστημονικού, πολιτιστικού, εκπαιδευτικού και πολιτικού γίγνεσθαι της Αρμενικής κοινότητας, ενώ μέρα με την μέρα αυξάνονται τα θετικά μηνύματα για την υποψηφιότητά του.

    [20] ΑΚΕΛ - Χριστόφιας - Νεοφύτου - ΘΟΚ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας διαβεβαίωσε χθες τον Πρόεδρο και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου ότι θα κάνει όλα τα αναγκαία διαβήματα αναφορικά με το θέμα της δημιουργίας του νέου κτιρίου και των γραφείων του ΘΟΚ.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ του ΘΟΚ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η ανέγερση καινούργιου θεάτρου χρειάζεται, όπως χρειάζεται και το Μέγαρο Μουσικής, καθώς και η δημιουργία Φορέα Πολιτισμού.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ οι εργασίες του θεάτρου και των γραφείων «φαίνεται να έχουν καθηλωθεί», αλλά όπως είπε θα κάνει όλα τα αναγκαία «για να διαπιστωθεί πού βρισκόμαστε και αν χρειάζεται να ασκηθεί επιρροή, ακόμα και πίεση, για να αρχίσει, να συνεχιστεί και να ολοκληρωθεί αυτό το έργο διότι είναι κάτι το οποίο χρειάζεται ο τόπος».

    [21] Δώρος Χριστοδουλίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Αφήνει μετά από 15ετή θητεία τα κοινοβουλευτικά έδρανα δηλώνοντας πως θα μείνει πολιτικά ενεργός μέχρι τις επόμενες προεδρικές εκλογές για να εργαστεί για την επανεκλογή του Τάσσου Παπαδόπουλου στην προεδρία. Προσθέτει ότι πλήρωσε και πληρώνει την αγωνιστική στάση που τήρησε εναντίον του σχεδίου Ανάν στο δημοψήφισμα και αναφέρει ότι το κοινοβουλευτικό και πολιτικό του έργο κρίθηκε από το λαό και θέλει να κριθεί αντικειμενικά από τον ιστορικό. Είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη εκλογική περιφέρεια Λάρνακας Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, ο κ. Χριστοδουλίδης εξέφρασε φόβους για την ενότητα της Ενωμένης Ευρωπαϊκής Αριστεράς στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας αποτελεί συνδετικός κρίκος.

    Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ εισήλθε στη Βουλή το 1991 με την πλήρη ανανέωση της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΑΚΕΛ, και όπως είπε οι 16 από τους 17 που είχαν εκλεγεί ήταν όλοι νέοι και ένιωθαν φοβία για το χρόνο που θα χρειάζονταν για την προσαρμογή, την οποία είπε ξεπεράσαμε πολύ σύντομα.

    [22] ΑΗΚ - Επίσκεψη ΔΗΣΥ

    Την στήριξη του κόμματός του προς την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) μακριά από οποιεσδήποτε πολιτικές σκοπιμότητες, εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε χθες τα κεντρικά γραφεία της Αρχής.

    Ανακοίνωση της ΑΗΚ αναφέρει ότι η επίσκεψη του ΔΗΣΥ εντάσσεται στο πλαίσιο ενημέρωσης των κομμάτων για το νέο πλαίσιο που έχει δημιουργηθεί μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και παράλληλα για ανταλλαγή απόψεων σε θέματα που αφορούν την ΑΗΚ.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Αναστασιάδης χαρακτήρισε τον τομέα της ενέργειας πολύ ευαίσθητο και εξέφρασε ικανοποίηση για το έργο που επιτελεί η ΑΗΚ ενώ ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΗΚ, Χαρίλαος Σταυράκης επανέλαβε τη δέσμευσή του για αρμονική συνεργασία της Αρχής με όλους τους φορείς της πολιτείας και κόμματα.

    [23] ΔΗΣΥ - Ιωνάς Νικολάου - Υπουργός Δικαιοσύνης - Ναρκωτικά

    O βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Ιωνάς Νικολάου χαρακτήρισε χθες «ανεξήγητη, τη σφοδρή επίθεση που εξαπέλυσε εναντίον της αντιπολίτευσης, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης», μετά από δική του δημοσιογραφική διάσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας εξέφρασε τις ανησυχίες του ΔΗΣΥ για την έκταση που έχει προσλάβει η διείσδυση των ναρκωτικών στην Κύπρο.

    Ο κ. Νικολάου είπε ότι «από την πρώτη στιγμή, ο ΔΗΣΥ ξεκαθάρισε ότι το θέμα των ναρκωτικών είναι εθνική υπόθεση και δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες κάτι το οποίο δεν φαίνεται να το αντιλαμβάνεται ο κ. Θεοδώρου που για άλλη μια φορά υιοθέτησε την παλιά του τακτική, να επιτίθεται στην προηγούμενη κυβέρνηση».

    «Εμείς δεν θα τον ακολουθήσουμε ενώ παρακολουθούμε με λύπη την τακτική των υπεκφυγών και τις άστοχες ψηλές κορώνες του», είπε ο κ. Νικολάου, προσθέτοντας ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης «μετατράπηκε σε αλχημιστή και ανακατεύει αριθμούς για να μας πείσει ότι δεν υφίσταται ουσιαστικό πρόβλημα και ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι αποτελεσματική».

    [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εναέρια κυκλοφορία - Αεροδιάδρομοι

    Την ανεξαρτητοποίηση της Υπηρεσίας Ελέγχου Πτήσεων από το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, όπως το έχουν πράξει τα 31 από τα 35 κράτη - μέλη του EUROCONTROL εισηγείται ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου αναφέρεται σε θέματα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας και για τα συστήματα LEFCO και EMAC, καθώς και για τους καινούργιους αεροδιαδρόμους Τουρκίας - Συρίας.

    Σχετικά με το LEFCO, ο κ. Νεοφύτου δηλώνει ότι ''οι προσφορές για το πιο πάνω αναβαθμισμένο σύστημα για έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας έγιναν εκ μέρους του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας από την ΑΤΗΚ και στις αρχικές προσφορές έλαβαν μέρος η γαλλική εταιρεία Thales και η Αμερικανική Raytheon''.

    [25] ΔΗΣΥ - Καράς - Εθνική Φρουρά

    Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Αντώνης Καράς δήλωσε χθες ότι «ο ΔΗΣΥ δεν πρόκειται να χαριστεί ούτε στην κυβέρνηση ούτε σε οποιονδήποτε τυχόν ενέχεται σε οποιαδήποτε σκάνδαλα και ιδιαίτερα σε μίζες σε σχέση με την Εθνική Φρουρά και ζητά επειγόντως και εκτάκτως συνεδρίαση της Επιτροπής Άμυνας της Βουλής».

    Ο κ. Καράς κάλεσε την κυβέρνηση «να στραφεί με προσήλωση στην αξιοκρατία γιατί στην Εθνική Φρουρά που αποτελεί την έκφραση της αγωνιστικής διάθεσης του λαού δεν επιτρέπεται ο κομματισμός και η συγκάλυψη».

    Είπε ότι «είναι με θλίψη και απογοήτευση που παρακολουθούμε την αποστράτευση ικανών ανώτατων αξιωματικών, την διασπάθιση και κατάχρηση των χρημάτων που διατίθενται για την άμυνα την διεξαγωγή πειθαρχικών και ποινικών ερευνών για τον εντοπισμό και σύλληψη επίορκων αξιωματικών, φαινόμενα ανεπίτρεπτα και απαράδεκτα».

    [26] ΔΗΣΥ - Πουργουρίδης - Θεοχάρους - Διάσκεψη Τύπου

    Τις θέσεις τους σε διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Λεμεσός κατέθεσαν χθες σε διάσκεψη Τύπου στη Λεμεσό, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους και Χρίστος Πουργουρίδης.

    Αναφερόμενοι στο θέμα της εντατικής μονάδας του νοσοκομείου Λεμεσού, με αφορμή και πρωινή επίσκεψη τους, οι βουλευτές τους ΔΗΣΥ είπαν ότι θα πρέπει να αρχίσει άμεσα η λειτουργία της. Αναφέρθηκαν σε προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Λεμεσού σε ό,τι αφορά την έλλειψη βασικών τμημάτων, όπως η νευροχειρουργική και παιδοχειρουργική κλινική καθώς και τις ελλείψεις που παρατηρούνται για τη λειτουργία του ογκολογικού και της Γ κάμερας.

    Όσον αφορά την επιθυμία των κατοίκων της Αγίας Φύλας να δημιουργήσουν ξεχωριστό Δήμο, οι βουλευτές του ΔΗΣΥ ανέφεραν πως ο ΔΗΣΥ σέβεται το δικαίωμα των κατοίκων και παρά το ότι έχει ζητηθεί η εγγραφή του θέματος στην Επιτροπή Θεσμών, Αξιών και Επιτρόπου Διοικήσεως της Βουλής, η πρόταση δεν έγινε αποδεκτή από τους βουλευτές της συγκυβέρνησης.

    [27] Βουλευτής Γεώργιος Τάσου - Αγροτική πολιτική

    Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γεώργιος Τάσου, δήλωσε χθες πως ''η σημερινή αγροτική πολιτική της κυβέρνησης χαρακτηρίζεται από έλλειψη μακροπρόθεσμης στρατηγικής και οράματος, τόσο στη γεωργία και την κτηνοτροφία όσο και στην ύπαιθρο ευρύτερα''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Τάσου είπε ότι ''οι αγρότες μας έχουν εγκαταλειφθεί, παρόλες τις προεκλογικές υποσχέσεις του προγράμματος του Τάσσου Παπαδόπουλου. το οποίο επί λέξει αναφέρει ότι 'οι γενικότεροι στόχοι στον αγροτικό τομέα αφορούν στην αύξηση του γεωργικού εισοδήματος και βελτίωση του βιοτικού επιπέδου του αγροτικού πληθυσμού, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα τη μεγιστοποίηση του ρόλου του γεωργικού τομέα στην κυπριακή οικονομία.'''

    Ανέφερε ότι ο αγροτικός κόσμος δεν μπορεί να επιβιώσει και εάν δεν ανατραπούν τα πράγματα πάραυτα, διαγράφεται ξεκάθαρα το τέλος του ενώ διερωτήθηκε πώς θα υπάρξει ύπαιθρος αφού το γεωργικό εισόδημα των αγροτών μειώθηκε κατά 24,88% τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με την EUROSTAT.

    [28] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε χθες ότι η ηγεσία του Δημοκρατικού Συναγερμού συνεχίζει «να διυλίζει τον κώνωπα και να καταπίνει την κάμηλο» και την κάλεσε να απαντήσει στο ερώτημα εάν τελικά θέλει «να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει, όπως επιδιώκει η Τουρκία».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους διερωτήθηκε μήπως για μια ακόμα φορά η ηγεσία του ΔΗΣΥ «εγκαταλείπει κοινές θέσεις στο Εθνικό Συμβούλιο» και πρόσθεσε: «θέλουν ή δεν θέλουν να προετοιμαστεί σωστά το έδαφος; Αντιλαμβάνονται ή όχι ότι χωρίς σωστή προετοιμασία και γεφύρωση του χάσματος το αποτέλεσμα θα είναι μετά βεβαιότητας η αποτυχία και με ίσως καταστροφικές συνέπειες για τη δική μας πλευρά; Αυτό τελικά θέλουν ή να αποδεχθούμε το σχέδιο Ανάν ως έχει όπως επιδιώκει τελικά η Τουρκία;» διερωτήθηκε.

    Κάλεσε παράλληλα την ηγεσία του ΔΗΣΥ να απαντήσει στα ερωτήματα και «να μας πει τι θέλει και όχι να ζητά την πρωτιά για να κομπάζει όπως έκανε και στις ευρωεκλογές ότι τάχατες οι οπαδοί της τελικά δικαίωσαν και επιβράβευσαν τις επιλογές της. Ας το έχουν αυτό κατά νου οι οπαδοί του ΔΗΣΥ που συστρατεύθηκαν μαζί μας στο δημοψήφισμα με το όχι του λαού».

    [29] Πάφος -ΔΗΚΟ - Πιττοκοπίτης - Τουρκία

    Το ΔΗΚΟ αντιμετωπίζει με απόλυτη ψυχραιμία την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την αρνητική στάση της Τουρκίας και τις πρόσφατες δηλώσεις αξιωματούχων της, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Αντιπρόεδρος του κόμματος Νίκος Πιττοκοπίτης.

    Πρόσθεσε ότι το ΔΗΚΟ υποδεικνύει προς την Τουρκία και προς όλους εκείνους που «στήριξαν τις μεθοδεύσεις της ότι πρέπει να γνωρίζουν ότι υπάρχει και ο πήχης της Τουρκίας».

    Η Τουρκία συνέχισε ο κ. Πιττοκοπίτης είναι δεσμευμένη έναντι της ΕΕ και των 25 μελών της και έχει υποχρέωση να εφαρμόσει και το διαπραγματευτικό πλαίσιο και το πρωτόκολλο έναρξης διαπραγματεύσεων αλλά και πάνω από όλα ανέφερε ο Αντιπρόεδρος του ΔΗΚΟ η Τουρκία πρέπει να αποκτήσει ευρωπαϊκή νοοτροπία για να ακολουθήσει την Ευρωπαϊκή της πορεία.

    [30] Ανδρέας Αγγελίδης - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Αφιερώνεται στην υπεράσπιση των ευρωπαϊκών αρχών και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ως μέρος μιας λύσης στο Κυπριακό. Πιστεύει ότι θα πρέπει να διεκδικηθεί με ένταση η εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές και ότι η Βουλή πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις σε όλα τα σώματα της ΕΕ. Είναι ο βουλευτής του ΔΗΚΟ στην εκλογική περιφέρεια Λευκωσίας Ανδρέας Αγγελίδης.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής περιόδου δηλώνει ότι η θητεία του στη Βουλή ήταν μια περίοδος που προσέφερε εξαιρετικές εμπειρίες, συναδέλφωσης και αντιπαράθεσης που βοηθούσε στη σύνθεση των ιδεών. Ηταν μια περίοδος που συνοδεύτηκε με όλες τις εξελίξεις στο σχέδιο Ανάν, το δημοψήφισμα και την επιτυχία του «όχι» μέσα από το 76% του λαού, όπως είπε.

    Συνεχίζοντας ανέφερε πως «μέσα στα στοιχεία που πρέπει να προσμετρά κανείς στη θητεία αυτή είναι ότι πάντα ο χρόνος είναι λιγότερος από τη δυνατότητα προσφοράς υπηρεσιών και ίσως είτε σε επίπεδο Κοινοβουλευτικών Επιτροπών είτε Ολομέλειας να μπορούσαμε να είχαμε προωθήσει απλοποιήσεις στη νομοθεσία, με τις οποίες να διασφαλίζαμε ότι η Ευρώπη και οι αρχές της στην Κύπρο είναι τόσο δυνατές όσο και σε κάθε άλλη από τις 24 της ΕΕ».

    [31] Πρόεδρος ΕΔΕΚ - Ελεύθερη Αμμόχωστος - Δηλώσεις

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου χαρακτήρισε ιταμή πρόκληση για την Ευρωπαϊκή Ενωση τις δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει έναντι της Ενωσης και ότι δεν θα προχωρήσει σε άνοιγμα των τουρκικών λιμανιών και αεροδρομίων σε πλοία και αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    O κ. Ομήρου που μιλούσε στους δημοσιογράφους ύστερα από περιοδεία στην ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου κλήθηκε να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    Είπε πως μετά τις «ωμές απειλές πολέμου, το δόγμα της παραμονής και ενίσχυσης των κατοχικών στρατευμάτων δήθεν για ασφάλεια των Τ/Κ έχουμε τώρα δηλώσεις του αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας προς τη Διεύθυνση Διεύρυνσης της ΕΕ ότι οριστικά και αμετάκλητα η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί στις 3 Οκτωβρίου 2005, ούτε πρόκειται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και πως δεν ανοίγει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της για κυπριακά πλοία και αεροπλάνα».

    [32] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Τουρκία - ΕΕ

    Με την άρνησή της να συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Τουρκία επιχειρεί ένα κυνικό εκβιασμό εις βάρος της ίδιας της Ενωσης, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, στο πλαίσιο προεκλογικής συγκέντρωσης του κόμματος στο Αυγόρου.

    Ο κ. Ομήρου κάλεσε την Κύπρο και την Ελλάδα να δώσουν το σαφές μήνυμα πως εάν η Τουρκία αρνηθεί να συμμορφωθεί προς τις υποχρεώσεις της δεν θα επιτρέψουν την εξέλιξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας ΕΕ.

    «Η Τουρκία αντί συμμόρφωσης προς τις υποχρεώσεις που της έχουν ανατεθεί από το διαπραγματευτικό πλαίσιο της 3ης Οκτωβρίου 2005 για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων, επιχειρεί ένα κυνικό εκβιασμό εις βάρος της ΕΕ», είπε ο κ. Ομήρου

    [33] ΕΔΗ - Παπαπέτρου - Ναρκωτικά - Προτάσεις

    Το Κίνημα Ενωμένων Δημοκρατών προτείνει την ίδρυση ειδικής μονάδας για έφηβους εξαρτημένους και τη δημιουργία λειτουργικών κέντρων σε κάθε περιφέρεια για την πρωτοβάθμια πρόληψη και αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Κινήματος, ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου παρουσιάζοντας τις προτάσεις του Κινήματος για την αντιμετώπιση του προβλήματος των ναρκωτικών, λέγοντας πως πρέπει να υλοποιηθούν οι αποφάσεις του Αντιναρκωτικού Συμβουλίου και να εισαχθούν προγράμματα υποκατάστασης ως μορφή θεραπείας για ναρκομανείς.

    Είπε, επίσης, ότι πρέπει να υλοποιηθούν και να υποστηριχθούν προγράμματα επανένταξης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα κοινωνικού αποκλεισμού των χρηστών, και να εφαρμοστεί υποστηρικτικό πρόγραμμα στις Κεντρικές Φυλακές ενώ θα πρέπει να αναθεωρηθεί η νομοθεσία και να εναρμονιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

    [34] Λεμεσός - Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Περιοδεία

    Την ανάγκη για περαιτέρω αποκέντρωση των δημόσιων υπηρεσιών, επεσήμανε χθες αντιπροσωπεία του ΑΔΗΚ, στο πλαίσιο προεκλογικής περιοδείας στο Κτηματολόγιο και τα γραφεία των Κοινωνικών Ασφαλίσεων στη Λεμεσό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης ανέφερε πως «τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πολίτης προκειμένου να εξυπηρετηθεί για κάτι το οποίο δικαιούται, είναι πολλά».

    «Πρέπει να γίνουν προσπάθειες για περαιτέρω αποκέντρωση των υπηρεσιών και για ακόμα και για την ανάθεση αρκετών υπηρεσιών στον ιδιωτικό τομέα», ανέφερε ο κ Μιχαηλίδης και πρόσθεσε πως αν και οι νέες εγκαταστάσεις και η νέα τεχνολογία έχουν συμβάλει στην απάμβλυνση των προβλημάτων, «υπάρχουν ακόμη αρκετά να γίνουν».

    [35] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ναρκωτικά

    Η Επαλξη Ανασυγκρότηση Κέντρου, σε ανακοίνωσή της αναφέρει πως ''ο ΔΗΣΥ στην προσπάθεια του να συγκρατήσει φυγόκεντρες δυνάμεις, αποτέλεσμα της στάσης του στο κυρίαρχο εθνικό θέμα και στο δημοψήφισμα, υιοθέτησε την τακτική του μηδενισμού του κυβερνητικού έργου σε όλους τους τομείς αδιαφορώντας για την ζημιά που πιθανόν να προκαλούν πολλές από τις ενέργειες του''.

    Προσθέτει ότι ''η αναίτια επίθεση κατά του Υπουργού Δικαιοσύνης και της κυβέρνησης με αφορμή δηλώσεις του Υπουργού για το πού βρίσκεται σήμερα το θέμα της αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, είναι και ανεξήγητη και παράλογη''.

    Αναφέρει πως το θέμα των ναρκωτικών είναι από εκείνα τα θέματα που δεν πρέπει να γίνονται αντικείμενο προεκλογικών σκοπιμοτήτων και που απαιτούν καθολική συστράτευση για να αντιμετωπιστούν.

    [36] Επαλξη - Στάση Ταλάτ - Τουρκίας

    Για ακόμα μια φορά το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία έδειξαν απροκάλυπτα το πραγματικό τους πρόσωπο αλλά και τις πραγματικές τους προθέσεις, οι οποίες μπορούν να χαρακτηριστούν επιεικώς ως ανειλικρινείς, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Προσθέτει πως η άρνηση του κατοχικού ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να συγκατατεθεί και να αποδεχθεί πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου να συναντηθούν για να συζητήσουν το θέμα των αγνοουμένων της κυπριακής τραγωδίας αποδεικνύει ότι ο κ. Ταλάτ έχει πλέον μετατραπεί σε όργανο της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής, η οποία επιδιώκει την τελμάτωση των εξελίξεων και το δυναμιτισμό του κλίματος.

    «Η στάση του σε συνδυασμό με τον καταιγισμό αδιάλλακτων θέσεων τις οποίες δημοσιοποιεί ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τις τελευταίες ημέρες δεικνύει περίτρανα ποια πλευρά χαρακτηρίζεται από έλλειψη πολιτικής βούλησης να υπάρξει δημιουργική κινητικότητα σε όλες τις πτυχές του Κυπριακού», αναφέρει η Επαλξη.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Wednesday, 29 March 2006 - 15:23:07 UTC