Search our News Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Μπακογιάννη - Μόλερ - Κυπριακό
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Διάλεξη - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας
  • [03] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη
  • [04] ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής
  • [05] Βρυξέλλες - Αντιπροσωπεία ΕΕ - Νέο κτίριο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος
  • [06] Εκπρόσωπος - Αγορά ελικοπτέρων - Δημοσίευμα
  • [07] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [08] Θράσου - Σαββίδης - ΚΑ - AJET
  • [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - AJET
  • [10] Υπουργός Γεωργίας Λειψυδρία - Μέτρα
  • [11] Υπουργείο Υγείας - Τρόφιμα - Νομοθεσία - Δημοσιοποίηση
  • [12] Βουλή - Ολομέλεια - Τίτλοι ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες
  • [13] Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός ΑΤΗΚ
  • [14] Κύπρος - Βουλγαρία - Οικονομική βοήθεια
  • [15] Αρχηγός Αστυνομίας - Κινητές μονάδες ελέγχου αλκοόλης
  • [16] Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο-Εκστρατεία Προβολής Κυπριακής Ναυτιλίας
  • [17] Ποδόσφαιρο - Εθνική Παίδων Κύπρου
  • [18] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ενατη ημέρα - Κύπρος - Δεύτερο χρυσό
  • [19] Παγδατής - Τουρνουά Μαϊάμι
  • [20] Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες
  • [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [22] Νίκος Κλεάνθους - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [23] Χριστόδουλος Ταραμουντάς - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη
  • [24] Πάφος - Νεοφύτου - Βρυξέλλες - Πολιτικοί αρχηγοί
  • [25] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΑ - Ακρίβεια
  • [26] Πάφος - Αβέρωφ Νεοφύτου - Ακρίβεια
  • [27] Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Κυβέρνηση - Πρόταση ΔΗΣΥ για ΕΦ
  • [28] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - ΚΑ - Αντιπολίτευση
  • [29] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - ΔΗΣΥ - Εκλογές
  • [30] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Λεμεσός - Περιοδεία - Δηλώσεις
  • [31] Περδίκης - Υπ. Γεωργίας - Εκλογές - HACCAP - Τρόφιμα ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 24/03/2006

  • [01] Εκπρόσωπος - Μπακογιάννη - Μόλερ - Κυπριακό

    Τη βεβαιότητα ότι η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρας Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στις ΗΠΑ θα μεταφέρει τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης στο Κυπριακό προς την ομόλογό της Κοντολίζα Ραϊς, όπως επαναβεβαιώθηκαν και κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, εξέφρασε ακόμη την ευχή οι Ηνωμένες Πολιτείες να ασκήσουν την όποια επιρροή έχουν πάνω στην Τουρκία «όπως το πράττουν και άλλες χώρες αυτή τη στιγμή, έτσι που να πειστεί η Αγκυρα να δώσει τη συγκατάθεσή της να ξεκινήσει αυτή η διαδικασία για την προετοιμασία συνομιλιών που μπορεί να οδηγήσει σε οριστική λύση του Κυπριακού και επανένωση της Κύπρου».

    Επανέλαβε ότι η συνεργασία μεταξύ των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας είναι συνεχής και αδιάκοπη, σημειώνοντας πως κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας στην Αθήνα συζητήθηκαν όλες οι εξελίξεις.

    «Προσπάθειες γίνονται και από τα Ηνωμένα Εθνη και αναμένουμε και ελπίζουμε σύντομα να τεθεί σε εφαρμογή η διαδικασία και να συγκληθούν οι τεχνικές επιτροπές», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Ερωτηθείς εάν έχουν οριστεί τα πρόσωπα που θα συμμετέχουν στις τεχνικές επιτροπές από την ε/κ πλευρά, ο Εκπρόσωπος είπε ότι τα πρόσωπα θα οριστούν όταν καλέσει τις πλευρές ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη και μόλις προχωρήσει ο ΓΓ «σε μερικά δευτερόλεπτα θα έχουν και τα ονόματα».

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο ο ειδικός αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Μάικλ Μόλερ έδωσε επιστολή με διευκρινίσεις στον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για τη συνάντηση του Παρισιού, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να προβεί σε λεπτομέρειες και περιορίστηκε να δηλώσει ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε στενή συνεργασία και επικοινωνία με τα Ηνωμένα Εθνη για τις προσπάθειες που καταβάλλουν καθώς και με άλλες χώρες, περιλαμβανομένων και μελών του ΣΑ του ΟΗΕ για τις δικές τους πρωτοβουλίες και ενέργειες.

    Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σε αυτό το θέμα κρατά αποστάσεις γιατί δεν θέλει να εμπλακεί σε μια δημόσια αντιπαράθεση και στο τέλος να διευκολυνθούν αυτοί που δεν επιθυμούν να ξεκινήσει μια διαδικασία προετοιμασίας των συνομιλιών.

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Διάλεξη - Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

    Σήμερα είμαστε, αν όχι στην έναρξη, στις παραμονές να «ορατοποιηθεί» ένας ανταγωνισμός πρωτοβουλιών από τους ορατούς «φίλους» μας με στρατηγικό στόχο να μας επιβληθεί πάλι μια λύση, η οποία αν δεν στηριχθεί σε αρχές οικουμενικά παραδεκτές θα οδηγηθούμε σε νέα αδιέξοδα, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας σε διάλεξή του στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με θέμα «Οψεις της Διεθνούς Πολιτικής - Η εξεικόνισή τους στο κυπριακό πρόβλημα».

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως ένας από τους πιο αναγκαίους και αποτελεσματικούς μηχανισμούς για να ματαιωθούν αυτές οι προθέσεις είναι η εμπλοκή όλων των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις διαδικασίες και τις ουσιαστικές διεργασίες επίλυσης του προβλήματος καθώς και η ενημέρωση όλων των σκεπτόμενων και δημοκρατικών ανθρώπων, «όλων χωρίς εξαιρέσεις».

    Είπε ακόμη πως «η διεύρυνση της κοινής και ανώνυμης γνώμης πάνω στις παραμέτρους του προβλήματος και το τι κάθε φορά σημαίνει το ένα ή το άλλο είναι χρέος προς την Κύπρο, προς την κοινωνία της Κύπρου, τόσο την ελληνοκυπριακή όσο και την τουρκοκυπριακή», σημειώνοντας πως «εμείς ως ΑΚΕΛ εργαζόμαστε σταθερά προς την κατεύθυνση αυτή».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως μετά που ο λαός έδωσε την ετυμηγορία του για το σχέδιο Ανάν «συνεχίζουμε να δίνουμε κάθε μας δύναμη για την επίλυση του Κυπριακού».

    «Παραμένουμε συνεπείς στη δέσμευση για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία που είναι ο οδυνηρός συμβιβασμός και το τίμημα των λαθών και των εγκλημάτων που διεπράχθησαν. Αγωνιζόμαστε και προσπαθούμε να πείσουμε τόσο το διεθνή παράγοντα, το ΓΓ του ΟΗΕ, όσο και την Τουρκία και τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας για την ανάγκη να επιτευχθούν αλλαγές στις προτάσεις του ΓΓ ούτως ώστε η λύση να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να απαλλάσσει την Κύπρο από τις όποιες εξαρτήσεις και ομηρίες σε ξένους», είπε.

    Πρόσθεσε πως «αποτέλεσμα αυτών των προσπαθειών ήταν και η συνάντηση και τα αποτελέσματα της συνάντησης του Παρισιού μεταξύ του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κ. Ανάν, που δημιούργησε κινητικότητα και άνοιξε ένα παράθυρο αισιοδοξίας για τη δημιουργία των προϋποθέσεων επανέναρξης ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

    Ο κ. Χριστόφιας είπε επίσης πως παρά το γεγονός ότι όχι μόνο η Τουρκία και οι σύμμαχοί της, αλλά και κάποιοι φίλοι μας, εμποδίζουν την επίλυση με βάση τη διεθνή και ευρωπαϊκή νομιμότητα, η Κύπρος, η Κυβέρνηση της και η πολιτική ηγεσία γενικότερα θα εξακολουθήσει να δίνει τη μάχη για την επανένωση.

    [03] Εκπρόσωπος - Υπόθεση Ξενίδη - Αρέστη

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να εμπλακεί στο διάλογο μεταξύ νομικών που προέκυψε για το κατά πόσο θα πρέπει να γίνει έφεση στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Μύρας Ξενίδη Αρέστη, δήλωσε ο Εκπρόσωπός της Γιώργος Λιλλήκας σημειώνοντας πως ισχύει η αρχική του δήλωση.

    «Επειδή το θέμα μπορεί να πάρει πολλές άλλες διαστάσεις, εμμένω στη δήλωση που έκανα την πρώτη μέρα, αυτή είναι η θέση της κυβέρνησης», είπε ο Εκπρόσωπος ερωτηθείς σχετικά.

    «Η κυβέρνηση σε οποιεσδήποτε προσφυγές κάνουν Κύπριοι πολίτες παρέχει όποιες υπηρεσίες ζητηθούν και την όποια στήριξη απαιτείται, αυτή είναι πάγια θέση της κυβέρνηση και το έχει πράξει σε όλες τις περιπτώσεις», είπε ο Εκπρόσωπος, υπογραμμίζοντας ότι αυτό δεν έχει να κάνει με την εκτίμηση της πολιτικής.

    [04] ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Σύνοδος Κορυφής

    Νέοι πιο ρεαλιστικοί και εξίσου φιλόδοξοι στόχοι, οι οποίοι μπορούν να επιτευχθούν, έχουν καθοριστεί στη χθεσινή, πρώτη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, σε ό,τι αφορά τη Στρατηγική της Λισσαβόνας δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Σε δηλώσεις μετά το πέρας των χθεσινών εργασιών της Συνόδου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε σε όλα τα θέματα που συζητήθηκαν στη Σύνοδο, σε σχέση με όλες τις πτυχές της Στρατηγικής της Λισαβόνας (εργοδότηση, έρευνα και ανάπτυξη), καθώς και στο θέμα της ενεργειακής πολιτικής της Ενωσης, που απασχόλησε το δείπνο εργασίας των ''25''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος διαφώνησε με παρατήρηση ότι σε αυτό το Συμβούλιο έχει τεθεί ''ταφόπλακα'' στη Στρατηγική της Λισσαβόνας, λόγω της διαφοροποίησης των στόχων της, λέγοντας πως με την πρόοδο του χρόνου και λόγω μη αναμενόμενων αρνητικών εξελίξεων έχει γίνει αναθεώρηση της στρατηγικής.

    ''Οχι δεν συμφωνώ ότι ετέθη ταφόπετρα, αντίθετα έχουν καθοριστεί πιο ρεαλιστικοί στόχοι, εξίσου φιλόδοξοι και νομίζω θα επιτευχθούν'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος και εξέφρασε την πεποίθηση ότι στόχοι όπως η δημιουργία 2 εκ. θέσεων εργασίας για κάθε χρόνο στα προσεχή 10 χρόνια και η δαπάνη για την έρευνα και την επιστήμη να φτάσει στο 3% του ΑΕΠ της κάθε χώρας, όχι μόνο από κυβερνητικές πηγές αλλά σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, ''είναι εφικτοί και αρκετά φιλόδοξοι''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κομισιόν έχει εγκρίνει και επικροτήσει το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η Κύπρος, προσθέτοντας ότι αυτό έχει εξασφαλίσει ''πολύ κολακευτικά σχόλια για τις ρεαλιστικές εκτιμήσεις και την καλή κατάσταση της οικονομίας μας, όπως και των προοπτικών για την περίοδο που καλύπτει η έκθεση''.

    Ερωτηθείς ποια πτυχή της στρατηγικής της Λισσαβόνας θα αναδείκνυε η κυπριακή κυβέρνηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε ότι ο πιο σημαντικός στόχος που σε μεγάλο βαθμό έχει επιτευχθεί, και όπως αναφέρεται στην έκθεση της Επιτροπής τα αποτελέσματα είναι πιο ευνοϊκά απ' ότι οι τεχνοκράτες είχαν προβλέψει και είχαν υποβάλει, αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και την πτωτική τάση του δημόσιου χρέους ''και έχει επιτευχθεί πριν από τα χρονικά όρια που έχουμε εντάξει χωρίς επιβολή φορολογίας''.

    [05] Βρυξέλλες - Αντιπροσωπεία ΕΕ - Νέο κτίριο - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Η Κύπρος είναι έτοιμη να εργαστεί σκληρά και να κάνει τη δική συνεισφορά στις προσπάθειες της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντιμετωπίσει τις μοντέρνες προκλήσεις, παραμένοντας ταυτόχρονα αφοσιωμένη στις προσπάθειες λύσης του κυπριακού προβλήματος, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο της μόνιμης αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΕΕ.

    Πρόκειται για ένα 8όροφορο ιδιόκτητο κτίριο, που βρίσκεται στη λεωφόρο Κόρτενμπεργκ, πολύ κοντά στα κτίρια που στεγάζουν τα θεσμικά όργανα της ΕΕ. Η νέα πρεσβεία στεγάζει περίπου 100 άτομα, που εργάζονται στην κυπριακή αντιπροσωπεία στην ΕΕ, την Πρεσβεία της Κύπρου στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο, καθώς και στα γραφεία του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού (ΚΟΤ) στις Βρυξέλλες.

    ''Αυτό είναι το νέο πρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ και στην φιλοξενούσα χώρα'', ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εγκαινιάζοντας το νέο κτίριο.

    Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στις εμπειρίες που απεκόμισε η Κύπρος μετά την ένταξή της στην ΕΕ το Μάιο του 2004 και εντεύθεν, αλλά και στις απαιτήσεις που προκύπτουν από τη συμμετοχή της στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε πως η κατάσταση στην Ενωση ''αλλάζει και θα συνεχίζει να αλλάζει, καθώς προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε τις σύγχρονες προκλήσεις, που εμφανίζονται ενώπιον μας και καθώς συνεχίζουμε να αναλογιζόμαστε το μέλλον της Ευρώπης''.

    ''Ταυτόχρονα παραμένουμε επίσης αφοσιωμένοι, όπως επανειλημμένα έχουμε δείξει, στην προώθηση όλων των ειλικρινών προσπαθειών και μέτρων για την επανένωση του λαού μας και της χώρας μας, μέσω μια βιώσιμης λύσης, η οποία θα εγγυηθεί ένα καλύτερο ευρωπαϊκό μέλλον για όλους τους πολίτες της Κύπρου'', κατέληξε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Στη δική του ομιλία, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου αναφέρθηκε στο μακρύ δρόμο της Κύπρου προς την ΕΕ, από τον καιρό που υπέβαλε την αίτηση ένταξης στην ΕΕ, μέχρι την τελική ένταξη της νήσου στην ΕΕ.

    ''Κατά τα τελευταία δύο χρόνια μάθαμε τις εργασίες και το μηχανισμό της ΕΕ και προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στις προκλήσεις της ένταξης'', ανέφερε ο κ. Αιμιλίου, προσθέτοντας πως ''η ανταπόκριση μας ήταν επιτυχής και είμαι πεπεισμένος ότι με τη συνεχόμενη σκληρή δουλειά, η παρουσία μας στην ΕΕ θα ενισχυθεί περαιτέρω''.

    [06] Εκπρόσωπος - Αγορά ελικοπτέρων - Δημοσίευμα

    Η αγορά δύο ελικοπτέρων από την Κυπριακή Δημοκρατία για σκοπούς πυρόσβεσης και διάσωσης έγινε μέσα από τις προβλεπόμενες διαδικασίες από το νόμο και από διεθνή διαγωνισμό, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας, χαρακτηρίζοντας εξωπραγματικές τιμές που προβάλλονταν σε χθεσινό δημοσίευμα καθώς και ανακριβείς τις πληροφορίες που αναφέρονται στη διάρκεια πτήσης πυρόσβεσης.

    Σχολιάζοντας το δημοσίευμα που καλύπτει το ζήτημα, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι η αγορά έγινε μέσα από διεθνή διαγωνισμό και τεχνική επιτροπή είχε ετοιμάσει τις προδιαγραφές για την αγορά ελικοπτέρου βαρέου τύπου, το οποίο θα ήταν κατάλληλο για πυρόσβεση και το οποίο θα ήταν σε θέση να κουβαλά νερό μεταξύ 3,5 - 5 τόνων κάθε φορά.

    «Από τις τεχνικές προδιαγραφές δεν αποκλειόταν καμία εταιρεία, η οποία ήταν σε θέση να προσφέρει ελικόπτερα βαρέου τύπου», είπε ο Εκπρόσωπος, σημειώνοντας πως «είχαν λάβει μέρος τέσσερις εταιρείες και από αυτές επιλέγηκε η εταιρεία, η οποία τηρούσε όλες τις προδιαγραφές».

    Επεσήμανε ακόμη πως με βάση την τεχνοοικονομική μελέτη που είχαν ετοιμάσει οι τεχνοκράτες πριν από το διαγωνισμό, το κόστος αγοράς ενός τέτοιου ελικοπτέρου με βάση τις προδιαγραφές είχε εκτιμηθεί γύρω στα 5 εκατομμύρια λίρες, ενώ η τελική τιμή αγοράς που ήταν και η τιμή της προσφοράς ήταν 4,5 εκατομμύρια λίρες.

    Είναι γεγονός, πρόσθεσε ο κ. Λιλλήκας, πως σε κάποιες ιστοσελίδες υπάρχουν πληροφορίες για πολύ χαμηλότερες τιμές αγοράς ελικοπτέρων, αλλά αφορούν σε μεταχειρισμένα, σημειώνοντας πως «τα ελικόπτερα που έχουν αγοραστεί είναι καινούργια και διαθέτουν υπερσύγχρονο εξοπλισμό τόσο όσον αφορά το πιλοτήριο, όσον και τα όργανα πλοήγησης τα οποία είναι δυτικής προέλευσης».

    «Το κόστος του εξοπλισμού που είχε προταθεί είναι της τάξης των 3,4 εκατομμυρίων δολαρίων για κάθε ελικόπτερο, οι τιμές για τον πρόσθετο εξοπλισμό που αναφέρονται στο δημοσίευμα είναι εξωπραγματικές και το αρμόδιο υπουργείο κρίνει επίσης ότι είναι ανακριβείς οι πληροφορίες που έχει το δημοσίευμα που αναφέρονται στην διάρκεια πτήσης πυρόσβεσης», είπε ο κ. Λιλλήκας.

    Οπως εξήγησε, με βάση τα στοιχεία που διαθέτει το Υπουργείο από τις τεχνικές προδιαγραφές του ελικοπτέρου, η διάρκεια πυρόσβεσης είναι τρεις ώρες και 720 χλμ.

    [07] Εκπρόσωπος - Κυπριακές Αερογραμμές

    Αναμενόμενη ήταν η απάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα των Κυπριακών Αερογραμμών, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Γιώργος Λιλλήκας απαντώντας σε ερωτήσεις.

    Σε παρατήρηση ότι από το περιεχόμενο της ανακοίνωσης της Επιτροπής φαίνεται να μην γίνεται αποδεκτό το σχέδιο που απέστειλε η Κυπριακή Κυβέρνηση, ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι η Επιτροπή δεν απαντά με ένα 'ναι' ή ένα 'όχι' αλλά πάντοτε φροντίζει να πειστεί ότι το σχέδιο είναι ικανό να διασώσει την εταιρεία και ότι οι διαδικασίες συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    «Η ΕΕ τώρα θα κάνει την μελέτη της. Μέχρι τώρα έχει υποβάλει διευκρινιστικά ερωτήματα, υπέβαλε μέσα από ερωτήματα και κάποιες υπαλλακτικές εισηγήσεις υπό μορφή ερωτημάτων, π.χ. η συμμετοχή της εταιρείας στην αναδιάρθρωση με ίδια κεφάλαια», είπε ο Εκπρόσωπος σημειώνοντας ότι η Επιτροπή θα εξετάσει το όλο σχέδιο με το νέο στοιχείο της αγοράς της Eurocypria.

    Οσον αφορά το θέμα της Eurocypria, ο Εκπρόσωπος είπε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές δικαιούνται να πωλήσουν την Eurocypria είτε αεροπλάνα είτε οποιαδήποτε άλλα περιουσιακά στοιχεία.

    Όπως εξήγησε από την ώρα που θα την αγοράσει το κράτος λογικό είναι να υπάρχει υποψία πιθανής κρατικής ενίσχυσης, δηλαδή αν η Eurocypria αξίζει 2 εκατομμύρια και το κράτος την αγοράσει για 20 εκατομμύρια αυτό θα θεωρηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα είναι, ως κρατική ενίσχυση.

    Για αυτό, πρόσθεσε, έχουν οριστεί εξωτερικοί σύμβουλοι για να κάνουν μελέτη αξιολόγησης της οικονομικής αξίας της Eurocypria, ορίστηκε επιτροπή από το Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών με την συμμετοχή και εκπροσώπων των ιδιωτών μετόχων για να κάνει την διαπραγμάτευση με την Υπουργική Επιτροπή, η οποία στην πορεία έκρινε σκόπιμο να ορίσει δικό της σύμβουλο.

    [08] Θράσου - Σαββίδης - ΚΑ - AJET

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε χθες ότι κυβέρνηση και Κυπριακές Αερογραμμές θα δικαιολογήσουν στα απαιτούμενα χρονικά πλαίσια όλες τις παρατηρήσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε σχέση με το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης του εθνικού αερομεταφορέα.

    Ο κ. Θράσου είπε ότι το κείμενο με τις παρατηρήσεις, υποδείξεις και σχόλια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το σχέδιο διάσωσης των ΚΑ «αναμένεται να δοθεί στον Μόνιμο Αντιπρόσωπό μας στις Βρυξέλlες ή και στον ίδιο τον Υπουργό Εξωτερικών», ο οποίος βρίσκεται επίσης στη βελγική πρωτεύουσα.

    Σε δηλώσεις στο Υπουργείο Συγκοινωνιών, ο Πρόεδρος του ΔΣ των ΚΑ Λάζαρος Σαββίδης ανέφερε ότι η εταιρεία θα πράξει ό,τι είναι δυνατό για να μειωθεί ο χρόνος απάντησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης του εθνικού αερομεταφορέα.

    Ο κ. Σαββίδης είπε ότι το Φεβρουάριο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέφερε στον ίδιο και στους Υπουργούς Συγκοινωνιών και Οικονομικών ότι αντίδραση από πλευράς ΕΕ θα δινόταν τον Σεπτέμβριο του 2006.

    Πρόσθεσε ότι τότε ο ίδιος είχε δηλώσει ότι «από τη στιγμή που θα αρχίσει η διαδικασία έρευνας θα κάνουμε το παν δυνατό για να μειώσουμε αυτή την περίοδο μέχρι και τον Ιούλιο και αυτό θα πράξει η εταιρεία».

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε πως ήταν αναμενόμενο ότι θα έρχονταν αυτές οι παρατηρήσεις στις οποίες κυβέρνηση και ΚΑ πρέπει να απαντήσουν σε ένα μήνα.

    «Το ΔΣ των ΚΑ σε συνεργασία και με την κυβερνητική πλευρά θα εργαστεί ούτως ώστε πριν να εκπνεύσει αυτό το περιθώριο να δοθούν οι απαντήσεις», είπε ο Υπουργός Συγκοινωνιών.

    [09] Υπουργός Συγκοινωνιών - AJET

    Σε ερώτηση για την ημερομηνία που οι επιστολές της Πολιτικής Αεροπορίας σε σχέση με την AJET διαβιβάστηκαν μέσω του Υπουργείου Συγκοινωνιών στον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Θράσου είπε ότι «γίνεται μια διοικητική έρευνα και όλα αυτά θα διευκρινιστούν».

    Σημείωσε ότι «το πόρισμα θα δοθεί με πάσα διαφάνεια και δεν θα μείνει τίποτα το οποίο δεν θα δοθεί στη δημοσιότητα».

    [10] Υπουργός Γεωργίας Λειψυδρία - Μέτρα

    Σήμερα ή τη Δευτέρα θα ανακοινωθούν τα μέτρα αντιμετώπισης της λειψυδρίας, δήλωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου.

    Σε χθεσινές δηλώσεις του, ο κ. Ευθυμίου είπε ότι προχθές έγινε μια πρώτη σύσκεψη με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, με το Τμήμα Γεωργίας και με το Τμήμα Γεωργικής Επισκόπησης.

    Κατά τη συνάντηση, σημείωσε, έχουν παρθεί καταρχάς κάποιες αποφάσεις, ''όμως λεπτομερής ανακοίνωση για τις οποιεσδήποτε περικοπές θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες''.

    [11] Υπουργείο Υγείας - Τρόφιμα - Νομοθεσία - Δημοσιοποίηση

    Με βάση γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας, ότι δεν υπάρχει οποιοδήποτε κώλυμα να δημοσιοποιούνται στοιχεία των επιχειρήσεων τροφίμων των οποίων έχει ανασταλεί η λειτουργία, το Υπουργείο Υγείας επανεξετάζοντας την πολιτική του, αποφάσισε όπως στο εξής ανακοινώνει τα στοιχεία των επιχειρήσεων αυτών για τα οποία έχει ανασταλεί η λειτουργία τους.

    Το Υπουργείο Υγείας μέσα στα πλαίσια της νέας πολιτικής και πρακτικής του θα δημοσιοποιεί την άρση της αναστολής λειτουργίας των υποστατικών μόλις διαπιστωθεί συμμόρφωση από τους εντεταλμένους επιθεωρητές.

    Το Υπουργείο Υγείας καλεί όσους ασχολούνται με την παραγωγή, μεταποίηση, και διανομή τροφίμων να τηρούν σχολαστικά τις υποχρεώσεις τους με βάση τους περί Τροφίμων (Έλεγχος και Πώληση) Νόμους 1996-2005, καθώς και την κοινοτική νομοθεσία, ενόψει της νέας πρακτικής που υιοθετεί, για να αποφεύγουν οποιεσδήποτε επιπτώσεις ως εκ της δημοσιοποίησης που θα γίνεται σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας των υποστατικών τους.

    Τέλος, το Υπουργείο Υγείας επαναλαμβάνει ότι θα συνεχιστεί ο εντατικός έλεγχος των επιθεωρήσεων από τις Υγειονομικές Υπηρεσίες σε όσο το δυνατό περισσότερα υποστατικά παραγωγής/παρασκευής τροφίμων και ότι θα εφαρμοσθεί πρόγραμμα νυχτερινών επιθεωρήσεων σε διάφορες επιχειρήσεις τροφίμων παγκύπρια, οι οποίες λειτουργούν εκτός ημερήσιου ωραρίου.

    [12] Βουλή - Ολομέλεια - Τίτλοι ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες

    Μετά από σειρά συνεδριάσεων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων και μακρά συζήτηση που διεξήχθη χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής και η οποία κράτησε πέραν των τριών ωρών, το νομοθετικό σώμα ψήφισε σε νόμους δύο κυβερνητικά νομοσχέδια και τρεις προτάσεις νόμου και ενέκρινε χωρίς καμμία ένσταση κανονισμούς, προκειμένου να υπάρξει θεσμοθετημένη διαδικασία για έκδοση τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες, παθόντες και τουρκόπληκτους.

    Οι πρόνοιες της νέας νομοθεσίας καλύπτουν δικαιούχους, οι οποίοι διαμένουν σε οικιστικές μονάδες που βρίσκονται είτε σε κυβερνητικούς οικισμούς είτε σε συνοικισμούς αυτοστέγασης και η παροχή αντισταθμίσματος αφορά τους εκτοπισθέντες, οι οποίοι κατοικούν σε τουρκοκυπριακές κατοικίες ή σε κατοικίες που κτίστηκαν σε τουρκοκυπριακή γη.

    Στη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησαν και πήραν το λόγο για να εκθέσουν τις απόψεις τους και να προβούν σε περαιτέρω εισηγήσεις 14 συνολικά Βουλευτές από όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, ενώ ο ΔΗΣΥ κατέθεσε τέσσερεις τροπολογίες επί των κανονισμών, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν κατά πλειοψηφία από τους παρευρεθέντες στη συνεδρία Βουλευτές.

    Μεταξύ των τροπολογιών του ΔΗΣΥ -που απορρίφθηκαν στο σύνολό τους από την Ολομέλεια- ήσαν εισηγήσεις για να θεωρείται δικαιούχος και αυτός που έχει ανεγείρει κατοικία σε τουρκοκυπριακή γη, όσοι έκτισαν στα όρια των βρετανικών βάσεων, καθώς και οι δημόσιοι και ημικρατικοί υπάλληλοι που έκτισαν σε χαλίτικη γη.

    Υπήρξαν επίσης προτάσεις του ΔΗΣΥ για τροπολογίες, έτσι ώστε να παραχωρείται οικονομική ενίσχυση σε όσους διαμένουν σε πεπαλαιωμένες οικιστικές μονάδες για αναδόμηση και να θεωρούνται δικαιούχοι τίτλων ιδιοκτησίας όσοι κατέχουν την προσφυγική κατοικία με την ψήφιση των παρόντων νομοθεσιών, ανεξάρτητα αν έχει εκδοθεί τίτλος ιδιοκτησίας, και να δικαιούνται να κληρονομήσουν τις οικιστικές αυτές μονάδες τα παιδιά ή τα εγγόνια ή στενά συγγενικά τους πρόσωπα.

    Με τους νόμους που ψηφίστηκαν, τροποποιείται ο περί Κτηματολογικού και Χωρομετρικού Τμήματος (τέλη και δικαιώματα) νόμος, έτσι ώστε να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής τελών εγγραφής τίτλου ακίνητης ιδιοκτησίας πρόσωπο στο όνομα του οποίου εγγράφεται ακίνητη ιδιοκτησία σύμφωνα με τους περί Ακίνητης Ιδιοκτησίας (παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες) (Ειδικούς) Κανονισμούς, που ψηφίστηκαν επίσης απόψε.

    Με το δεύτερο νόμο προβλέπεται η τροποποίηση του περί μεταβιβάσεως και υποθηκεύσεως ακινήτων νόμου, έτσι ώστε η μεταβίβαση ακίνητης ιδιοκτησίας που ανήκει στη Δημοκρατία να πραγματοποιείται με την κατάθεση στο αρμόδιο κτηματολογικό γραφείο της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με την οποία εγκρίνεται η μεταβίβαση και με την υποβολή δήλωσης αποδοχής από το πρόσωπο στο οποίο γίνεται η μεταβίβαση.

    Οι ψηφισθέντες κανονισμοί καθορίζουν τις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την παραχώρηση τίτλων ιδιοκτησίας σε εκτοπισθέντες και συγκεκριμένα προβλέπονται η ερμηνεία των όρων ''δικαιούχος'', ''Επιτροπή Στεγαστικής Βοήθειας'', ''οικιστική μονάδα'' και ''Υπουργός''.

    Προβλέπεται επίσης με τους κανονισμούς η παραχώρηση σε δικαιούχους ιδιοκτησίας που περιήλθε στην κυριότητα της Δημοκρατίας δυνάμει του περί αναγκαστικής απαλλοτριώσεως νόμου, καθορίζονται οι δικαιούχοι στους οποίους εκδίδονται τίτλοι ιδιοκτησίας και η ετοιμασία καταλόγου των δικαιούχων με την επιβεβαίωση των στοιχείων τους.

    Οι κανονισμοί προβλέπουν επίσης για την εγγραφή ιδιοκτησίας στο όνομα του δικαιούχου και για τον καθορισμό των περιπτώσεων, κατά τις οποίες δεν θα γίνεται εγγραφή, όπως σε περιπτώσεις κατά τις οποίες πρόσωπα δεν πληρούν τους όρους των συμβολαίων που υπέγραψαν, που διαμένουν σε κατοικίες με ενοίκιο και που δεν είναι αδειούχα.

    [13] Βουλή - Ολομέλεια - Προϋπολογισμός ΑΤΗΚ

    Με αποχή του Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών, η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε χθες τον ετήσιο προϋπολογισμό της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) που περιλαμβάνει για το 2006 πρόνοια για δαπάνες 206.280.446 λιρών και έσοδα 224.525.000 λιρών.

    Στη διάρκεια της συζήτησης ενώπιον της Ολομέλειας, στην οποία παρόντες ήσαν επίσης τόσο ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΑΤΗΚ Σταύρος Κρεμμός όσο και αριθμός εργαζομένων του ημικρατικού οργανισμού μαζί με εκπροσώπους των συνδικαλιστικών τους οργανώσεων, τα κόμματα ΔΗΣΥ και ΕΥΡΩΚΟ κατέθεσαν τροπολογίες για δεσμεύσεις ποσών που αφορούν τη συμφωνία ΑΤΗΚ - LTV και την εξασφάλιση περιεχομένου για τη συνδρομητική υπηρεσία miVision και για παροχή κινητών υπηρεσιών.

    [14] Κύπρος - Βουλγαρία - Οικονομική βοήθεια

    Η Κυπριακή Δημοκρατία επέδωσε χθες στη Βουλγαρία επιταγή ύψους 20.000 λιρών ως οικονομική βοήθεια για την ανοικοδόμηση των περιοχών που επλήγησαν πέρυσι το καλοκαίρι από τις πλημμύρες.

    Η επιταγή επιδόθηκε από τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο στον Πρεσβευτή της Βουλγαρίας στην Κύπρο, Peter Vodenski, με την ευκαιρία της επίσκεψης στην Κύπρο αντιπροσωπείας από τη Βουλγαρία με επικεφαλής τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Ευρώπης Ι στο Υπουργείο Εξωτερικών της Βουλγαρίας, Πρέσβη Hristo Georgiev.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στη συνέχεια υπογράφηκε το 10ο Πολιτιστικό Πρόγραμμα μεταξύ Κύπρου-Βουλγαρίας για τα έτη 2005-2007, το οποίο προνοεί, ανάμεσα σ' άλλα, τη συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων των δύο χωρών, τη συμμετοχή σε πολιτιστικά γεγονότα που διοργανώνονται και στις δύο χώρες, τη συνεργασία στους τομείς του κινηματογράφου, του αθλητισμού κτλ.

    Από βουλγαρικής πλευράς το Πρόγραμμα υπέγραψε ο κ. Georgiev, και από κυπριακής πλευράς, ο Προϊστάμενος του Τμήματος Διμερών Σχέσεων με Ευρωπαϊκές Χώρες στο Υπουργείο Εξωτερικών Αργυρός Αντωνίου.

    [15] Αρχηγός Αστυνομίας - Κινητές μονάδες ελέγχου αλκοόλης

    Η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης είναι μια από τις κυριότερες αιτίες πρόκλησης θανατηφόρων δυστυχημάτων, δήλωσε χθες ο Αρχηγός Αστυνομίας Χαράλαμπος Κουλέντης.

    Σε χαιρετισμό του στην τελετή παράδοσης δύο κινητών μονάδων ελέγχου αλκοόλης στο αρχηγείο Αστυνομίας, ο κ. Κουλέντης ανέφερε ότι ''η ανάγκη αυτή προέκυψε λόγω του μεγάλου προβλήματος που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο, σε σχέση με την οδήγηση υπό την επήρεια οινοπνεύματος''.

    Ο κ. Κουλέντης ανέφερε ότι όπως προκύπτει από τα στατιστικά στοιχεία, κατά μέσο όρο την τελευταία δεκαετία (1995-2004), ποσοστό γύρω στο 27% από τους νεκρούς οδηγούς στους οποίους έγινε ανάλυση αίματος κατά την νεκροψία, εντοπίστηκε στο αίμα τους, ποσότητα αλκοόλης, πολύ πιο πέρα από το επιτρεπόμενο όριο.

    Οσον αφορά το 2005, είπε, «από τους 40 νεκρούς οδηγούς μηχανοκίνητων οχημάτων που έχουμε μέχρι στιγμής τα αποτελέσματα και που έγινε ανάλυση αίματος κατά την διάρκεια της νεκροψίας, οι 13 (ή ποσοστό 32,5%) από αυτούς, είχαν οινόπνευμα στο αίμα τους πέραν από το επιτρεπόμενο όριο''.

    Ο κ. Κουλέντης είπε πως ''έχουν ήδη δοθεί οδηγίες όπως αυξηθούν οι έλεγχοι και στις περιπτώσεις που εντοπίζονται πρόσωπα να οδηγούν μηχανοκίνητα οχήματα υπό την επήρεια οινοπνεύματος, να συλλαμβάνονται αμέσως, να κρατούνται και την ίδια ημέρα ή την επομένη να κατηγορούνται ενώπιον δικαστηρίου για άμεση εκδίκαση της υπόθεσης''.

    Ανέφερε πως από 1η Φεβρουαρίου 2006 μέχρι 22 Μαρτίου 2006, 313 πρόσωπα εντοπίστηκαν, συνελήφθηκαν και καταγγέλθηκαν για οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης.

    [16] Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο-Εκστρατεία Προβολής Κυπριακής Ναυτιλίας

    Εγκαινιάστηκε χθες από τους Υπουργούς Παιδείας και Πολιτισμού και Συγκοινωνιών και Εργων η έναρξη της «Εκστρατείας Προβολής της Κυπριακής Ναυτιλίας», η οποία αποσκοπεί στην περαιτέρω βελτίωση της εικόνας της κυπριακής ναυτιλίας.

    Η εκστρατεία, η οποία διεξάγεται από το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο σε συνεργασία με την Κυπριακή Ενωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (CYMEPA), στόχο έχει επίσης την ενημέρωση των αποφοίτων Μέσης και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης σε σχέση με τις ευκαιρίες εργοδότησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε ότι «η Κύπρος αποτελεί σήμερα μια παγκόσμια ναυτιλιακή δύναμη», αφού όπως πρόσθεσε «τόσο ο αριθμός των πλοίων που υψώνουν την κυπριακή σημαία, όσο και ο αριθμός των εταιρειών διαχείρισης πλοίων και άλλων εταιρειών συναφών με τη ναυτιλία που εδρεύουν στην Κύπρο, καθιστούν τη χώρα πρωταγωνίστρια στην παγκόσμια ναυτιλιακή σκηνή».

    Οπως ανέφερε ο κ. Θράσου «σύμφωνα με τα πιο έγκυρα διεθνή στατιστικά στοιχεία, ο κυπριακός εμπορικός στόλος κατέχει σήμερα την ένατη θέση παγκοσμίως με 1.200 ποντοπόρα πλοία να υψώνουν την κυπριακή σημαία ολικής χωρητικότητας 22 εκατομμυρίων τόνων», σημειώνοντας πως «η εικόνα της κυπριακής σημαίας διεθνώς έχει αλλάξει προς καλύτερο, μέσα από μια σειρά μέτρων που έχουν τεθεί σε εφαρμογή τα τελευταία χρόνια».

    Ανέφερε ότι η κυπριακή κυβέρνηση «δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην αναβάθμιση της ναυτικής εκπαίδευσης σύμφωνα και με τις απαιτήσεις των διεθνών συμβάσεων και ενθαρρύνει τους Κύπριους νέους να αγκαλιάσουν την κυπριακή ναυτιλία και να γίνουν πρεσβευτές της ανά τον κόσμο».

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε η εκστρατεία προβολής της κυπριακής ναυτιλίας στα σχολεία της Κύπρου «θα βοηθήσει τα παιδιά να αποκτήσουν πληροφορίες και να ενημερωθούν για τις σημαντικές ευκαιρίες εργοδότησης στη ναυτιλιακή βιομηχανία».

    [17] Ποδόσφαιρο - Εθνική Παίδων Κύπρου

    Η Εθνική Παίδων Κύπρου στο ποδόσφαιρο εξήλθε χθες στο Παραλίμνι ισόπαλη 1 - 1 με την αντίστοιχη ομάδα της Ισπανίας, για τη δεύτερη προκριματική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Παίδων.

    Αύριο η Εθνική Κύπρου Παίδων θα αντιμετωπίσει στις 15.30 στο Δασάκι την αντίστοιχη ομάδα της Μολδαβίας.

    [18] Κοινοπολιτειακοί Αγώνες - Ενατη ημέρα - Κύπρος - Δεύτερο χρυσό

    Το δεύτερο χρυσό μετάλλιο της με την Αντρη Ελευθερίου στο ατομικό σκητ της σκοποβολής, κατέκτησε η Κύπρος κατά τη σημερινή ένατη ημέρα των 18ων Κοινοπολιτειακών Αγώνων, που διεξάγονται στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.

    Συνολικά η Κύπρος εξασφάλισε στους Αγώνες πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, ένα αργυρό και δύο χάλκινα, πετυχαίνοντας το στόχο που είχε θέσει να ξεπεράσει τα τέσσερα μετάλλια που κατέκτησε στους προηγούμενους Κοινοπολιτειακούς Αγώνες, που πραγματοποιήθηκαν στο Μάντσεστερ.

    Η Ελευθερίου κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο πετυχαίνοντας στον τελικό του ατομικού σκητ 89 στους 100 δίσκους. Στον τελικό, η Ελευθερίου κατετάγη αρχικά πρώτη μαζί με άλλες τρεις σκοπεύτριες, με 22 επιτυχίες στους 25 δίσκους και χρειάστηκε η διαδικασία του ''σουτ άουτ'' για να κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο.

    Η άλλη Κύπρια σκοπεύτρια Λουϊζα Θεοφάνους κατέλαβε την πέμπτη θέση στο ατομικό σκητ με 87 επιτυχίες στους 100 δίσκους.

    Στο ατομικό σκητ Ανδρών αγωνίζονται σήμερα ο Γιώργος Αχιλλέως, ο οποίος βρίσκεται μέχρι στιγμής στη δεύτερη θέση με 48 επιτυχίες στους 50 δίσκους, και ο Αντώνης Νικολαϊδης που βρίσκεται στη δέκατη θέση με 46 επιτυχίες στους 50 δίσκους.

    Η Κύπρος συμμετέχει σήμερα και στη ρυθμική γυμναστική με τις Ραϊσα Παναγιώτου, Βαλεντίνα Δημητρίου και Λουκία Τρικωμήτου.

    Οσον αφορά τα αγωνίσματα του στίβου, η Κύπρος θα συμμετάσχει σήμερα στον τελικό της σφυροβολίας με τους Πέτρο Μητσίδη και Πέτρο Σοφιανό, στον τελικό των 100 μέτρων με εμπόδια γυναικών με την Μόρφω Μπαούρδα και στα προκριματικά των 1.500 μέτρων με τον Αλέξανδρο Καλογερογιάννη.

    [19] Παγδατής - Τουρνουά Μαϊάμι

    Ο Κύπριος Αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής αντιμετωπίζει σήμερα τον Αμερικανό Αλεξ Μπογκομόλοβ, νούμερο 167 στην παγκόσμια κατάταξη στο πλαίσιο του Τουρνουά του Μαϊάμι.

    Ο Παγδατής, νούμερο 26 στην παγκόσμια κατάταξη και 25 στο ταμπλό του Τουρνουά, σε περίπτωση που προκριθεί θα αντιμετωπίσει το νικητή του αγώνα Νικολάι Νταβιντένκο (νούμερο 5 στην παγκόσμια κατάταξη) και Μάρντι Φις (νούμερο 265 στην κατάταξη).

    [20] Χρηματιστήριο - Νέες απώλειες

    Σταθεροποιητική πορεία παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, κλείνοντας χωρίς ουσιαστική μεταβολή. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε αμελητέες απώλειες σε ποσοστό 0,04% και έκλεισε στις 2.477,66 μονάδες. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών ανήλθε στα 3,3 εκατομμύρια λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 53,3% του ημερήσιου τζίρου.

    Αμελητέα πτώση σε ποσοστό 0,01% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 842,03 μονάδες.

    [21] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [22] Νίκος Κλεάνθους - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Απαιτείται συνεχής προσπάθεια για να κρατηθεί ένας βουλευτής ή ένας πολιτευτής στην πορεία υπεράσπισης του δημοσίου συμφέροντος χωρίς να υπολογίζει το πολιτικό κόστος ή το πολιτικό όφελος, δηλώνει ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι ο αυτοπεριορισμός και αυτοσεβασμός των βουλευτών και η προστασία του Κοινοβουλίου ως θεσμού είναι από τα ζητούμενα για τη βελτίωση του έργου που παράγει η Βουλή.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής περιόδου, είπε ότι το βήμα της Βουλής προσφέρει μεγαλύτερη ελευθερία και ανεξαρτησία «για να προσπαθήσεις να προσφέρεις κάτι καλό». Είπε ότι πίσω από μια γυναίκα πολιτικό υπάρχει ένας άντρας που δείχνει μεγαλύτερη ανοχή, ενθαρρύνει και στηρίζει τη γυναίκα του.

    Ο κ. Κλεάνθους είπε ότι δεν υπάρχει άνθρωπος που όταν μπαίνει στη δοκιμασία της εκλογής από τους απλούς ανθρώπους, όταν υπερψηφίζεται να μην αισθάνεται καταξίωση. Οταν σε επανεκλέγουν, δικαιώνουν σε ένα μεγάλο βαθμό τις προσπάθειες και την όλη συμπεριφορά σου κατά την προηγούμενη θητεία, σημειώνοντας ότι «δεν υπάρχει σημαντικότερο πράγμα από το να απολαμβάνεις της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των απλών ανθρώπων στο μυαλό των οποίων δεν υπάρχει δολιότητα ή σκοπιμότητα».

    Κατά τον Αναπληρωτή Πρόεδρο του ΔΗΚΟ, οι βασικοί κανόνες στην πολιτική συνεπάγονται αυτοπεριορισμούς της προσωπικής ζωής και όχι μόνο. Είπε ότι πρόκειται για συνειδητή επιλογή και ανέφερε πως «εφόσον είσαι στην πολιτική το κυριότερο ζητούμενο είναι να εμπεδώνεις ουσιαστικά στο λαό το αίσθημα ότι ανταποκρίθηκες στις προσδοκίες του, ή τουλάχιστον έκανες ότι μπορούσες για να ανταποκριθείς όσο το δυνατό καλύτερα».

    [23] Χριστόδουλος Ταραμουντάς - Βουλευτικές εκλογές - Συνέντευξη

    Βαθμολογεί τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια με σχεδόν απροβίβαστο, πιστεύει ότι η Βουλή τροποποιεί τα νομοσχέδια σε βαθμό που στο τέλος ψηφίζονται «νόμοι μαϊμούδες», εκτιμά ότι στις συνεδρίες των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών προσκαλείται η «Σάρα και η Μάρα», κατά την έκφρασή του, θεωρεί πως η Κύπρος σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου παίζει ποδόσφαιρο χρησιμοποιώντας τα χέρια και ότι ο κυπριακός λαός πληρώνει το κόστος της απερίσκεπτης εκλογής των αντιπροσώπων του. Είναι ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος στην Κερύνεια Χριστόδουλος Ταραμουντάς.

    Ο κ. Ταραμουντάς, όπως είπε σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, εισήλθε στη Βουλή των Αντιπροσώπων με αίσθημα φόβου και σύγχυσης για το άγνωστο που βρισκόταν μπροστά του, τις υποχρεώσεις που αναλάμβανε, τις εξουσίες και τις αρμοδιότητες που είχε.

    Ανέφερε πως σταδιακά αντιλήφθηκε ότι ο θεσμός δεν λειτουργεί στο επίπεδο που έπρεπε, εξήγησε πως τα καθήκοντα με τα οποία επιφορτίζεσαι είναι σαφώς λιγότερης ευθύνης ή σημασίας από ότι ανέμενε «και αυτό το οποίο με απογοήτευσε είναι η συνειδητοποίηση πως όσα χρόνια και να κάνει βουλευτής κάποιος, δεν μπορεί να κατευθύνει τα πράγματα ούτε ως βουλευτής, ούτε και σε συλλογικό επίπεδο κομμάτων, ούτε καν η Βουλή στο σύνολό της».

    Ο βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κόμματος θεωρεί ότι η συνεισφορά του στους Κερυνιώτες ήταν εκείνη που έπρεπε και πρόσθεσε: άρα διατηρώ πλήρως το δικαίωμα να βλέπω του Kερυνιώτες ψηφοφόρους στα μάτια ενώ είμαι βέβαιος πως κάποιοι άλλοι δεν θα τους βλέπουν στα μάτια. Συναντώ και κάποιους παλιούς συναδέλφους που δεν με κοιτούν στα μάτια».

    [24] Πάφος - Νεοφύτου - Βρυξέλλες - Πολιτικοί αρχηγοί

    Ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δίνει τη δική του μάχη στις Βρυξέλλες για να πείσει τα μέλη του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για το δίκαιο της Κύπρου, αντί αυτό να εκτιμηθεί, κάποιοι στην Κύπρο συντηρούν τη διχόνοια και διασπούν το εσωτερικό μέτωπο, δήλωσε στην Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, σχολιάζοντας δηλώσεις του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους.

    ''Αντί να εξαπολύει μύδρους κατά της αντιπολίτευσης, θα ήταν καλύτερα ο κ. Κλεάνθους να βρισκόταν στις Βρυξέλλες'', είπε, προσθέτοντας ότι «ίσως έστω και τώρα να μπορούσε να πείσει τους Φιλελεύθερους που υιοθετούν τις τουρκικές θέσεις να αλλάξουν τακτική''.

    [25] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - ΚΑ - Ακρίβεια

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κληθείς να σχολιάσει την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ενεργοποιήσει επίσημη διαδικασία έρευνας για το σχέδιο αναδιάρθρωσης και αποκατάστασης της βιωσιμότητας των Κυπριακών Αερογραμμών, που έχει προτείνει η Κυπριακή Κυβέρνηση, δήλωσε ότι η «κυβέρνηση θα πρέπει επιτέλους να αφήσει στην άκρη τα ροζ γυαλιά και να σταματήσει να τα βλέπει όλα ρόδινα και να προσπαθήσει να δώσει λύση στα προβλήματα».

    Σχολιάζοντας τις προχθεσινές δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας για την ακρίβεια και το εισόδημα του Κύπριου πολίτη ο κ. Νεοφύτου κάλεσε τους «κυβερνώντες να αφήσουν τα γραφεία και να κατεβούν κάτω στον κόσμο για να κατανοήσουν πόσο συρρικνώθηκε το εισόδημα τους» και όχι «μέσα από ρόδινα λόγια να προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα όμορφο κόσμο».

    Διερωτήθηκε πώς είναι δυνατόν η ΠΕΟ να καλεί σε κοινό μέτωπο τους εργαζόμενους για αντιμετώπιση της ακρίβειας και οι εκπρόσωποι του ΑΚΕΛ να μη βλέπουν ακρίβεια και να τα βλέπουν όλα ρόδινα.

    [26] Πάφος - Αβέρωφ Νεοφύτου - Ακρίβεια

    Η ακρίβεια κατατρώγει το εισόδημα του μέσου πολίτη και επιπρόσθετα μέσα από μια απραξία των κρατικών υπηρεσιών ο καταναλωτής γίνεται θύμα ενδεχομένως ακατάλληλων προϊόντων και τροφίμων, δήλωσε χθες από την Πάφο ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Καταναλωτών Πάφου, είπε ότι «είναι συγκλονιστικά τα όσα παρατηρούμε και διαπιστώνουμε όλο αυτό το διάστημα να τρέχει το κράτος πυροσβεστικά μετά από καταγγελίες ιδιωτών».

    ''Εμείς θέλουμε το κράτος να είναι σύγχρονο και ευρωπαϊκό και να προλαβαίνει αυτά τα δυσάρεστα και να ασκεί αυστηρά τον εποπτικό του ρόλο και να διασφαλίζει στον πολίτη ότι δεν τίθεται σε κίνδυνο η υγεία του», κατέληξε.

    [27] Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου ΔΗΣΥ - Κυβέρνηση - Πρόταση ΔΗΣΥ για ΕΦ

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός διαπιστώνει μετά λύπης του ότι το μικρόβιο της επιπολαιότητας και προχειρότητας με την οποία η κυβέρνηση και τα συγκυβερνώντα κόμματα αντιμετωπίζουν τα θέματα που αγγίζουν την καθημερινή ζωή του πολίτη έχει επηρεάσει και την πρότασή του ΔΗΣΥ για αναβάθμιση και εκσυχρονισμό της Εθνικής Φρουράς, αναφέρει σε δήλωσή του ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Χρίστος Τριανταφυλλίδης.

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης προσθέτει πως το συμπέρασμα περί προχειρότητας και επιπολαιότητας βγαίνει αβίαστα και από το γεγονός ότι η πρότασή του ΔΗΣΥ απορρίφθηκε αμέσως και χωρίς καν να τύχει της στοιχειώδους μελέτης δια το χρονικό διάστημα που θα χρειάζετο οποιοσδήποτε καλή τη πίστη μελετητής της.

    «Φαίνεται ότι δεν έχουν αντιληφθεί, είτε διότι δεν θέλουν, είτε διότι δεν μπορούν ότι οι τελευταίες εξελίξεις εις την Τουρκία όχι μόνο δεν συνηγορούν εναντίον της πρότασης του ΔΗΣΥ αλλά αντίθετα την ενισχύουν δεδομένου ότι η πρόταση προνοεί για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό της Εθνικής Φρουράς», προσθέτει.

    [28] Αν. Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Κυπριακό - ΚΑ - Αντιπολίτευση

    Μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο Παρίσι, ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί άρχισαν να κινούνται πιο προσεκτικά στο Κυπριακό, δήλωσε χθες ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους, ο οποίος είπε πως το κόμμα του δεν θα διαπράξει ξανά το ίδιο λάθος να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ για τη διακυβέρνηση του τόπου.

    «Μετά τη συνάντηση του Παρισιού ακόμη και οι ίδιοι οι Αμερικανοί έστω και ελαφρά, κινούνται πιο προσεκτικά. Παρόλο που θα στηρίζουν την Αγκυρα σε όποια προσπάθειά της, από τη μια δεν μπορούν να επιβάλλουν το παιχνίδι στην ΕΕ και από την άλλη δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν ένα στρατηγικό τους στόχο να δουν να επιλύεται το Κυπριακό, να προσφέρει ασφάλεια, σταθερότητα στην περιοχή για να τους καλύψει τα νώτα στις όποιες άλλες επιδιώξεις έχουν και στα τόσα ακανθώδη προβλήματα βρίσκονται στην περιοχή», είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ο Αμερικανός αξιωματούχος είπε απερίφραστα ότι «είναι διατεθειμένοι εάν και εφόσον διαφανεί ότι οι εμπορικές συναλλαγές ή οτιδήποτε άλλο θα μπορούσε να σημαίνει κάποιας μορφής αναγνώριση, αυτές θα διακοπούν».

    Αναφερόμενος στη συνάντηση που θα έχει η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη με την Αμερικανίδα ομόλογό της Κοντολίζα Ράις, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι «η κ. Μπακογιάννη δικαιώνει εκείνους που δεν συνένωσαν τη φωνή τους με όσους έσπευσαν να πουν ότι θα αλλάξει η εξωτερική πολιτική της Ελλάδας» και εξέφρασε την πεποίθηση πως η κ. Μπακογιάννη «μπορεί να διαδραματίσει κάποιο σημαντικό και θετικό ρόλο στο Κυπριακό».

    [29] ΚΣ ΕΔΕΚ - Κουταλιανός - ΔΗΣΥ - Εκλογές

    Η ηγεσία του ΔΗΣΥ ''μας έχει συνηθίσει σε οβιδιακές μεταμορφώσεις'', δήλωσε ο Γραμματέας της ΚΕ του ΚΣ ΕΔΕΚ και υπεύθυνος της προεκλογικής εκστρατείας του Κινήματος Αντώνης Κουταλιανός, προσθέτοντας ότι η ηγεσία του ΔΗΣΥ ''απαξιώνει το θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου με προφάσεις εν αμαρτίαις'', ενώ δηλώνει ότι ενδιαφέρεται για το εθνικό θέμα και πραγματοποιεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο κ. Κουταλιανός είπε ότι ''η ηγεσία του ΔΗΣΥ μιλά με δύο γλώσσες'', προσθέτοντας ότι, ενώ ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ''δηλώνει ότι στο εξωτερικό επιβάλλεται η από κοινού προβολή θέσεων, στο εσωτερικό εξαπολύει μύδρους εναντίον των χειρισμών της κυβέρνησης στο εθνικό θέμα''.

    Σε παρατήρηση ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δέχθηκε να συναντήσει τον κ. Αναστασιάδη στις Βρυξέλλες, ο κ. Κουταλιανός είπε ότι δεν σχολιάζει τη συνάντηση του κ. Αναστασιάδη με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, αλλά ''τη δήλωση που έγινε από πλευράς του κ. Αναστασιάδη αμέσως μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το ΔΗΣΥ τον ενδιαφέρει η προβολή κοινών θέσεων για το Κυπριακό'', προσθέτοντας ότι αυτό ''θα έπρεπε να ενδιαφέρει το ΔΗΣΥ πάντοτε και στο εσωτερικό και στο εξωτερικό''.

    Αναφερόμενος στη συγκέντρωση του Κινήματος για την παρουσίαση των υποψηφίων βουλευτών της εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας, με την οποία ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση της προεκλογικής εκστρατείας της ΕΔΕΚ, ο κ. Κουταλιανός κάλεσε τους πολίτες να συσπειρωθούν μαζί με την ΕΔΕΚ και να στηρίξουν ''τους κοινούς μας αγώνες και τα κοινά μας οράματα'' και σημείωσε ότι ''τα μηνύματα που παίρνουμε καθημερινά από εκατοντάδες πολίτες διαφόρων πολιτικών αποχρώσεων καθώς και τα ευρήματα ερευνών που έχουμε στα χέρια μας επιβεβαιώνουν ότι η πορεία ανόδου του ΚΣ ΕΔΕΚ συνεχίζεται''.

    [30] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Λεμεσός - Περιοδεία - Δηλώσεις

    Το ΑΔΗΚ χαιρετίζει τις δηλώσεις του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Ντάνιελ Φριντ, οι οποίες όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Κινήματος Ντίνος Μιχαηλίδης, «ενισχύουν και το ηθικό του Κυπριακού λαού».

    Σε δηλώσεις του στο πλαίσιο περιοδείας του στις οινοβιομηχανίες στη Λεμεσό, ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι «ίσως είναι η πρώτη φορά που Αμερικανός επίσημος όπως ο κ. Φριντ, κάνει αυτές τις δηλώσεις, το περιεχόμενο των οποίων και εμείς ως ΑΔΗΚ χαιρετίζουμε ιδιαίτερα».

    «Πιστεύουμε ότι με τις δηλώσεις του αυτές στέλνει ένα μήνυμα προς την Τουρκία, ώστε να συμμορφωθεί τόσο όσον αφορά τις διαδικασίες για την επανέναρξη του διαλόγου για την επίλυση του Κυπριακού προβλήματος και παράλληλα για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων της απελευθέρωσης και επανένωσης του λαού μας», είπε ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ.

    Πρόσθεσε δε ότι «τέτοιες δηλώσεις ενισχύουν και το ηθικό του Κυπριακού λαού, το οποίο έχει καμφθεί πρόσφατα με τις ενέργειες που έχουν γίνει από την αμερικανική πλευρά....και μας ενισχύει στην προσπάθεια μας για την εξεύρεση μιας σωστής, δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος».

    [31] Περδίκης - Υπ. Γεωργίας - Εκλογές - HACCAP - Τρόφιμα

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, δια του βουλευτή και Γενικού Γραμματέα του Γιώργου Περδίκη, καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκδώσει κώδικα συμπεριφοράς των Υπουργών κατά την προεκλογική εκστρατεία.

    Σε χθεσινές του δηλώσεις στο Υπουργείο Γεωργίας ύστερα από σύσκεψη για τα προβλήματα των καρβουνιάρηδων της περιοχής Τηλλυρίας, ο κ. Περδίκης είπε: ''Περιμένουμε ακόμα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκδώσει αυτό τον κώδικα συμπεριφοράς των Υπουργών, που υποτίθεται ότι θα είχε εκδοθεί προ πολλού και θα καθόριζε με ποιο τρόπο οι Υπουργοί δεν θα εμπλέκονταν στην προεκλογική εκστρατεία''.

    ''Είναι ένα υπόλειμμα το οποίο μας χρωστά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όχι μόνο των κομμάτων, αλλά και των πολιτών'', ανέφερε.

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Τίμης Ευθυμίου, ερωτηθείς για το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών και την προεκλογική του εκστρατεία, είπε πως ως Υπουργός Γεωργίας ακολουθεί το πρόγραμμα της κυβέρνησης.

    ''Το κόμμα το εκπροσωπούν επάξια άλλοι'', ανέφερε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς βλέπει ως πολίτες τους ''Ελεύθερους Πολίτες'', είπε πως όλα τα κόμματα ασχολούνται με το να αυξήσουν τη δύναμή τους.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 24 March 2006 - 15:23:14 UTC