Read the Schengen Convention (19 June 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών
  • [02] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη πτηνών
  • [03] Παιδοβουλή - 5η Σύνοδος
  • [04] Ποδόσφαιρο Ανδρών Α΄ Κατηγορίας -Πρωτάθλημα- 21η Αγωνιστική
  • [05] Βουλευτικές Εκλογές
  • [06] Λάρνακα - ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι βουλευτές - Aναστασιάδης
  • [07] Λονδίνο - Ομήρου - Εκδήλωση
  • [08] Κίνημα Οικολόγων - Εκλογικό Συνέδριο - Περδίκης
  • [09] Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών - Παρουσίαση υποψηφίων ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 20/03/2006

  • [01] Υπουργός Εξωτερικών - Βρυξέλλες - Συμβούλιο Υπουργών

    Στις Βρυξέλλες βρίσκεται από χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου προκειμένου να συμμετάσχει στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Το Συμβούλιο, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, θα προετοιμάσει τη Σύνοδο του Εαρινού Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες στις 23 και 24 Μαρτίου 2006 και στο οποίο θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Η ημερήσια διάταξη του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων περιλαμβάνει τη Στρατηγική της Λισαβόνας, το θέμα του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου και το Αναπτυξιακό Θεματολόγιο της Ντόχα.

    Θα συζητηθούν επίσης η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή, η κατάσταση στο Ιράκ, οι σχέσεις με το Ιράν καθώς και η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και στο Σουδάν.

    [02] Υπουργός Γεωργίας - Γρίπη πτηνών

    Ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου δήλωσε ότι όλα τα μέτρα τα οποία έπρεπε να είχε πάρει η κυβέρνηση σχετικά με τη νόσο των πουλερικών, τα έχει πάρει εδώ και αρκετό καιρό, προσθέτοντας πως δεν πρόκειται να παρθούν άλλα μέτρα εκτός και αν διαπιστωθεί κάποιο περιστατικό στην Κύπρο.

    Ο κ. Ευθυμίου διαβεβαίωσε το κοινό ότι ''όλα τα μέτρα που λαμβάνονται είναι πέραν από αυτά που καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Γεωργίας, ''δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας, γιατί όλη η κατάσταση ελέγχεται απόλυτα από τις υπηρεσίες του κράτους''.

    Πρόσθεσε ότι υπάρχει επαφή και με τις Βρυξέλλες και με παγκόσμιες οργανώσεις που έχουν σχέση με το θέμα, σημειώνοντας πως οι υπηρεσίες του κράτους επί καθημερινής βάσεως κάνουν ελέγχους και είναι πάρα πολύ αυστηρές με τις οδηγίες που παίρνουν και με τα διατάγματα που εκδίδονται εδώ και καιρό.

    Σε ό,τι αφορά τα οδοφράγματα, ανέφερε πως ''το μόνο μέτρο που έχει σταματήσει στα οδοφράγματα είναι οι ψεκασμοί'', διαβεβαιώνοντας πως ''όλα τα μέτρα, δηλαδή οι έλεγχοι για μεταφορά προϊόντων ζωικής προέλευσης και ιδιαίτερα κοτόπουλων, συνεχίζονται''.

    Επίσης, ευχήθηκε όπως το κατοχικό καθεστώς και η Τουρκία ανταποκριθούν στην επιστολή της Κυπριακής Δημοκρατίας για συνεργασία.

    [03] Παιδοβουλή - 5η Σύνοδος

    Η Παιδοβουλή κατά την 5η σύνοδο της 2ης θητείας της αποφάσισε όπως αντιπροσωπεία των Παιδοβουλευτών συμμετέχουν στις συναντήσεις της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Προστασίας και Ευημερίας του Παιδιού (ΠΣΕΠΕΠ) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια κατά τη διάρκεια των οποίων θα συζητηθεί η δημιουργία του θεσμού του Επιτρόπου για το Παιδί.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Γενική Συντονίστρια της Παιδοβουλής Νινέττα Καζαντζή, στην 5η σύνοδο της 2ης θητείας οι παιδοβουλευτές αποφάσισαν να ζητήσουν χωριστή συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής κατά την οποία θα συζητήσουν τον θεσμό του Επιτρόπου και άλλα θέματα που αφορούν τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Ταυτόχρονα κρίνουν ότι η συνάντησή τους με τον Πρόεδρο της Βουλής θα συμβάλει στην ενημέρωση του Προέδρου του νομοθετικού θέματος για τις δραστηριότητες της παιδοβουλής η οποία δεν συνέρχεται μόνο σε μιαν πανηγυρική συνεδρία στη Βουλή των Αντιπροσώπων τον Νοέμβριο.

    Πρόσθετα οι παιδοβουλευτές συζήτησαν θέματα που εκκρεμούσαν από την προηγούμενη σύνοδο και αποφάσισαν ότι οι Επαρχιακές Κοινοβουλευτικές Ομάδες θα πρέπει να επισκεφθούν τα σχολεία τα οποία θα ενημερώσουν για την ύπαρξη και τη δραστηριότητα της Παιδοβουλής.

    [04] Ποδόσφαιρο Ανδρών Α΄ Κατηγορίας -Πρωτάθλημα- 21η Αγωνιστική

    Νίκησε χθες στο ΓΣΠ τον Εθνικό Αχνας με 2 - 1 ο ΑΠΟΕΛ και εξακολουθεί έτσι να παραμένει στην κορυφή του βαθμολογικού πίνακα με 52 βαθμούς, έναντι 51 του Απόλλωνα και 50 της Ομόνοιας που ακολουθούν από κοντά την πρωτοπόρο του κυπριακού Πρωταθλήματος ευρισκόμενες στη δεύτερη και τρίτη θέση αντιστοίχως.

    Η 21η Αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών Α' Κατηγορίας ολοκληρώθηκε χθες με τη συντριπτική νίκη (5 - 0) της ΑΕΚ στο ΓΣΖ επί του ΑΠΟΠ/Κινύρα, τον οποίο φόρτωσε με πέντε τέρματα καθηλώνοντάς τον στις τελευταίες θέσεις του βαθμολογικού πίνακα.

    Στους άλλους αγώνες που διεξήχθησαν το Σάββατο στο πλαίσιο της ίδιας Αγωνιστικής σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα: Ομόνοια - Ολυμπιακός 1 - 0, ΑΕΛ - ΘΟΪ 3 - 2, ΑΠΕΠ - Νέα Σαλαμίνα 1 - 3, Ανόρθωση - Παραλίμνι 0 - 0 και Διγενής Μόρφου - Απόλλωνας 2 - 3.

    Η βαθμολογία στο Κυπριακό Πρωτάθλημα, με το τέλος της 21ης Αγωνιστικής, διαμορφώνεται ως εξής: α/α Ομάδες Νίκες Ισοπαλίες Ηττες Τέρματα Βαθμοί 01) ΑΠΟΕΛ 16 4 1 51 - 18 52 02) Απόλλων 15 6 0 56 - 19 51 03) Ομόνοια 16 2 3 45 - 17 50 04) Ανόρθωση 13 6 2 43 - 19 45 05) Παραλίμνι 10 4 7 27 - 21 34 06) ΑΕΛ 9 5 7 36 - 34 32 07) Σαλαμίνα 8 5 8 38 - 36 29 08) ΑΕΚ 8 4 9 32 - 26 28 09) Διγενής 6 5 10 24 - 32 23 10) Αχνα 6 3 12 30 - 32 21 11) Ολυμπιακός 5 6 10 32 - 42 21 12) ΑΠΟΠ/ Κινύρας 4 2 15 24 - 54 14 13) ΑΠΕΠ 1 4 16 13 - 53 7 14) ΘΟΪ 0 4 17 13 - 60 4

    [00]

    [05] Βουλευτικές Εκλογές

    [06] Λάρνακα - ΔΗΣΥ - Υποψήφιοι βουλευτές - Aναστασιάδης

    Οι υποψήφιοι βουλευτές της επαρχίας Λάρνακας παρουσιάστηκαν χθες σε περιφερειακή εκλογική συγκέντρωση του Δημοκρατικού Συναγερμού. Οι υποψήφιοι είναι οι Λία Βίσση, Ζαχαρίας Ζαχαρίου, Τάσος Μητσόπουλος, Αριστοτέλης Μισός και Γεώργιος Τάσου.

    Σε ομιλία του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Μάιο η παράταξη θα δώσει τα ισχυρότερα δυνατά μηνύματα ''ώστε να ελπίσουμε σε καλύτερες ημέρες'', προσθέτοντας ότι ''τα μηνύματα από παντού είναι επιβεβαιωτικά μιας πορείας που επιλέξαμε, μιας μετριοπαθούς πορείας, που μακριά από τον λαϊκισμό με εποικοδομητική κριτική μέσα στα πλαίσια του πραγματισμού επιδιώξαμε και επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε συνθήκες συναντίληψης μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε πως ο ΔΗΣΥ ανησυχεί για το γεγονός ότι ''αλλάζουν νοοτροπίες και στη μια και στην άλλη κοινότητα, ιδιαίτερα στην τ/κ η οποία μετά την εκμετάλλευση των ε/κ περιουσιών, τη σημαντική ενίσχυση σε πόρους των διαφόρων τ/κ επιχειρήσεων άρχισε να βλέπει ότι μπορεί να επιβιώσει χωρίς την ανάγκη συνεργασίας με τους Ε/Κ και αυτό είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουμε''.

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε πως ''συμφωνούμε με μιαν ευρωπαϊκή Τουρκία'' και πρόσθεσε πως την ίδια ώρα ''θα μπορούσαμε να αξιοποιήσουμε ακριβώς αυτή τη δύναμη που κληρονόμησαν σαν προίκα οι κυβερνώντες από την προηγούμενη διακυβέρνηση αλλά με επικέντρωση της προσοχής μας στην ουσία του Κυπριακού και όχι σε θέματα διαδικαστικά, όχι σε θέματα πρωτοκόλλων και κανονισμών, όχι σε θέματα που δεν βοηθούν στο να αποτρέψουμε αυτά που καταγράφονται κάθε μέρα''.

    [07] Λονδίνο - Ομήρου - Εκδήλωση

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, μιλώντας σε εκδήλωση προς τιμή των επετείων της 25ης Μαρτίου και της 1ης Απριλίου που διοργάνωσαν τα Ανεξάρτητα Ελληνικά Σχολεία Αγγλίας, είπε ότι Κύπρος και Ελλάδα πρέπει να ανακόψουν την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας με άσκηση του βέτο αν η Τουρκία δεν εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στις 3 Οκτωβρίου 2005.

    ''Πρέπει να πάει το μήνυμα με σαφήνεια και καθαρότητα από την Κύπρο και την Ελλάδα ότι μη εκπλήρωση των όρων και υποχρεώσεων που έχει αναλάβει η Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου 2005 θα σημαίνει και από την Κύπρο και από την Ελλάδα ανακοπή της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, άσκηση του δικαιώματος αρνησικυρίας, βέτο, για να μην ανοίξουν κεφάλαια στις διαπραγματευτικές συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ'', είπε.

    Ο κ. Ομήρου κάλεσε όσους ενδιαφέρονται για λύση του Κυπριακού να προχωρήσουν τώρα σε ουσιαστικές πιέσεις στην Τουρκία και ειδικότερα τη Βρετανία για να εγκαταλείψει τις αντικυπριακές συμπεριφορές και πρακτικές της.

    [08] Κίνημα Οικολόγων - Εκλογικό Συνέδριο - Περδίκης

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αγγίζει ήδη το στόχο για εξασφάλιση και δεύτερης έδρας στη νέα Βουλή, δήλωσε από το βήμα του εκλογικού συνεδρίου ο Γενικός Γραμματέας του Κινήματος Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας πως πρέπει οι ψηφοφόροι να στείλουν αυτή τη φορά το μήνυμα για ένα καθαρό πολιτικό περιβάλλον.

    ''Δεν είμαστε κόμμα εξουσίας, είμαστε πολιτικό Κίνημα ουσίας και ως τέτοιο έχουμε θέσεις και προτάσεις. Αλλωστε είναι πασιφανές ότι ακόμα και η σωτηρία ενός δέντρου περνά μέσα από πολιτικές αποφάσεις'', είπε ο κ. Περδίκης.

    Αναφερόμενος στη θέση του Κινήματος στο Κυπριακό, είπε ότι υποστηρίζει μια λύση που να κατοχυρώνει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους τους νόμιμους πολίτες ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή, χωρίς ξένα στρατεύματα, βάσεις, εποίκους, εγγυημένες πλειοψηφίες και εγγυήτριες δυνάμεις.

    Οι υποψήφιοι του Κινήματος είναι: Επαρχία Λευκωσίας: Αποστολίδου Φρόσω, Γιαννακίδης Γιάννης, Ευαγγέλου Γρηγόρης, Ζαχαρίου Στέλιος, Θεοπέμπτου Χαράλαμπος, Ιωάννου Ιωάννης, Κολοκασίδης Στέλιος, Κυθρεώτης Στέλιος, Κωσταντινίδης Γιώργος, Λόρδος Στέλιος, Μενελάου Μελίνα, Ξάνθου Εφη, Παπαναστασίου Χρυστάλλα, Περδίκης Γιώργος, Πλατρίτη Φασαρία Δέσπω, Πογιατζή Τούλλα, Σαββίδης Σάββας, Στρατουράς Γιώργος, Φιλίππου Σάββας, Χαραλάμπους Κωνσταντίνου Αντρη και Ψηλογένη Χρυσαίμιλη, Επαρχία Λεμεσού: Αβρααμίδου Φαίδρα, Βαρνάβα Μάρτιν Μαρίνα, Κουδουνάρη Ρωξάνη, Κυρίακου Κυριάκος, Κωνσταντίνου Κωνσταντίνος, Μαλά Κολώνια Λήδα, Παναγή Προκομμένος Πανίκος, Παναγιώτου Ιωάννα, Πιτσιλλίδης Λεωνίδας, Χατζηπαναγής Μοριάς Παναγιώτης, Χατζηπιερή Πιερής και Ψηλογένης Δημήτρης, Επαρχία Αμμοχώστου: Αγαπητός Αθως, Αυγουστή Αυγούστα, Γιαννακού Γαβριήλ, Δημητρίου Μάρω, Καϊττάνη Παπαχριστοδούλου Μαρία, Λάμπρου Δέσποινα, Παναρέτου Περδίκη Ηλέκτρα, Παπής Αλκης, Παράσχος Μιχάλης, Πασιαλής Μάριος και Φασουλίδης Ανδρέας, Επαρχία Λάρνακας: Αγαπίου Ιωσηφίδου Καλλιόπη, Δημητρίου Κοτοπούλη Ελένη, Ιωάννου Κοσμάς, Πιττακός Λούκας και Σαρρής Μάριος, Επαρχία Πάφου: Ευλαβής Αντρέας, Κωνσταντίνου Ανδρέας, Παναγιώτου Δοξούλα και Νικοκοσιάν Χόπκινς Νάνσυ και Επαρχία Κερύνειας: Καριόλου Γλαύκος, Ξύστρα Ανδρούλα και Χατζηλοή Θεοδοσία.

    [09] Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών - Παρουσίαση υποψηφίων

    Ο Πρόεδρος του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών Τίμης Ευθυμίου έστειλε από το βήμα της Παγκύπριας Συνδιάσκεψης του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών μήνυμα ουσιαστικής προσφοράς στην επόμενη Βουλή, διαβεβαιώνοντας ότι από τις 21 Μαΐου το Κίνημα του θα εκπροσωπείται στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Σε ομιλία του στην Παγκύπρια Συνδιάσκεψη του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών και την παρουσίαση των υποψήφιων βουλευτών του Κινήματος για τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, ο κ. Ευθυμίου αναφέρθηκε στο Κυπριακό, λέγοντας πως ''με τη στήριξη της Ελλάδας, της Ευρώπης και μέσα από τις διαδικασίες του ΟΗΕ, το Κίνημα Ελευθέρων Πολιτών προσβλέπει σε μια συμφωνημένη βιώσιμη και λειτουργική λύση του εθνικού ζητήματος''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος των Ελευθέρων Πολιτών, ''η επιμονή μας σε μια λειτουργική και βιώσιμη λύση δεν σημαίνει υπαναχώρηση από τη σταθερή και αμετακίνητη θέση μας για μια διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, όπως επίσης και η απόρριψη του συγκεκριμένου Σχεδίου, στο δημοψήφισμα του Απρίλη του 2004, δεν σημαίνει απόρριψη λύσης''.

    Οι υποψήφιοι του Κινήματος Ελευθέρων Πολιτών είναι: Επαρχία Λευκωσίας: Γεωργίου Ελένη, Δαμιανού Κλείτος, Ενωτιάδης Χρίστης, Ιωάννου Φώτης, Κοντόπουλος Ανδρέας, Κυριάκου Κυριάκος, Λαουτάρης Κώστας, Μολυβά Δήμητρα, Μουρούζη Γιώργος, Νικολαϊδου Βίβιαν, Παναγίδης Παναγιώτης, Παπαργυρού Πάρης, Παύλου Παύλος, Πέτρου Μάριος, Πιερίδης Μιχάλης, Σαββίδης Ιωάννης, Σταύρου Ακης, Τούμπας Δημήτρης, Φλόγας Χάρης, Χατζημηνάς Σάββας και Χριστοφίδου Ιώ. Επαρχία Λεμεσού: Αντωνίου Αλεξία, Βασιλειάδης Μάριος, Γιαννάκη Γιώργος, Ζαμπόγλου Γιώργος, Κλαππής Εύρος, Κωνσταντίνου Αντώνης, Μουστάκας Νικήτας, Νεόφυτου Νεόφυτος, Οθωνος Νικολέττα, Παναγιώτου Παναγιώτης, Πατσάλιδης Ηλίας και Τζιαμπαζής Χρίστος. Επαρχία Αμμοχώστου: Ανδρέου Προκόπης, Αρτέμου Ανδρέας, Γεωργίου Γιώργος, Δαμιανού Δαμιανός, Δημητρίου Λούις, Ζουβάνης Τάκης, Ιωάννου Αθανασία, Κεφάλας Βίκτωρας, Κουμής Χρίστος, Ρώσος Ηλίας και Σκεμπετζής Κώστας. Επαρχία Λάρνακας: Ιορδάνου Χρίστος, Νικολαϊδης Μάριος, Ξιούρουππας Σταύρος, Παξιόλας Τάσσος και Συμεού Γεωργία. Επαρχία Πάφου: Βασιλειάδης Ανδρέας, Λουκαϊδης Λουκάς, Μιχαϊλίδης Χρίστος και Χρύσανθου Χρύσανθος. Επαρχία Κερύνειας: Αβραξίδου Δέσποινα, Ελευθερίου Γιωργούλλα και Μαλτέζος Μισιέλ.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Monday, 20 March 2006 - 15:23:09 UTC