Read about The Loizidou vs Turkey Case of the European Court of Human Rights (18 December, 1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντούτζαρικ - Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κυπριακό
  • [02] Αλεξάντερ - ΕΕ - Κυπριακή Δημοκρατία - Τουρκία
  • [03] Αν. Εκπρόσωπος - Συμφωνία Παρισίων - Αντιπολίτευση
  • [04] Συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ
  • [05] Αν. Εκπρόσωπος - ''Ομάδα Διεθνών Κρίσεων'' - Κυπριακό
  • [06] Θεοδώρου - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [07] Αυστριακή Προεδρία - Τουρκία - Τριανταφυλλίδης
  • [08] ΚΑ - Απεργία - Πτήσεις
  • [09] Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Ταλιαδώρος
  • [10] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Ευθυμίου
  • [11] ΕΕ - Δασική πυρασφάλεια - Μάτσης - Δήμας
  • [12] Υπουργικό Συμβούλιο Διάθεση οικοπέδων
  • [13] ΗΠΑ - Παρουσίαση βιβλίου Βενιζέλου - Ιγνατίου - Μελέτη
  • [14] Χρηματιστήριο - Απώλειες
  • [15] Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική
  • [16] Καλαθόσφαιρα - Απόλλωνας - Πρόκριση στον τελικό
  • [17] του πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τη συμπολίτισσά του ΑΕΛ.
  • [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [19] Υπ. Εκλογών - Εκλογή αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων
  • [20] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικιστική πολιτική
  • [21] Λεμεσός Ομήρου Υποψήφιοι βουλευτές Κυπριακό
  • [22] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κυπριακό - ΑΤΗΚ - LTV - Ιππόδρομος
  • [23] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Βουλευτικές
  • [24] Οικολόγοι - Εκλογές - Σύνθημα - Κυπριακό
  • [25] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - ΚΑ - ΑΤΗΚ-LTV
  • [26] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ρεν - Τουρκία
  • [27] Αγις Αγαπίου Βουλευτικές Εκλογές - Συνέντευξη
  • [28] Γεώργιος Γεωργίου Βουλευτικές Εκλογές Συνέντευξη ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 11/03/2006

  • [01] Ντούτζαρικ - Στέιτ Ντιπάρντμεντ - Κυπριακό

    Στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε αμέσως μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, παρέπεμψε τους δημοσιογράφους ο Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζαρικ, όταν ρωτήθηκε τί ακριβώς συμφωνήθηκε στο Παρίσι.

    «Σας παραπέμπω στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παρίσι, όπου περιγράφονται τα πάντα», είπε ο κ. Ντούτζαρικ.

    Εξάλλου, στην Ουάσιγκτον, ο Εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αφού ανέφερε πως οι ΗΠΑ στηρίζουν το ρόλο του ΟΗΕ στην επίτευξη μιας λύσης του Κυπριακού και πιστεύουν πως «ότι συνομιλίες επί τεχνικών θεμάτων στη βάση που συμφωνήθηκε από αμφότερες τις πλευρές δύναται να βοηθήσει στην οικοδόμηση πραγματικής συνεργασίας μεταξύ των πλευρών».

    Πρόσθεσε ωστόσο πως «ζητήματα της διευθέτησης δεν μπορούν να συζητηθούν σ αυτό το φόρουμ, αλλά μάλλον υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών που περιλαμβάνει όλες τις πλευρές».

    «Υποστηρίζουμε πλήρως το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην επίτευξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης. Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να υποβάλλουν τις ιδέες τους πάνω σε τρόπους που θα προωθήσουν την διαδικασία και να είναι δημιουργικές και ευέλικτες στην προσέγγισή τους», κατέληξε.

    [02] Αλεξάντερ - ΕΕ - Κυπριακή Δημοκρατία - Τουρκία

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Ντάγκλας Αλεξάντερ δήλωσε ότι η προεδρία της ΕΕ δεν έθεσε χρονικό όριο για την αναγνώριση της Δημοκρατίας της Κύπρου από την Τουρκία.

    Ο κ. Αλεξάντερ απαντούσε γραπτώς σε ερώτηση του σκιώδους Υπουργού Ευρώπης Γκρέιχαμ Μπρέιντι, για τη θέση της βρετανικής κυβέρνησης σε σχέση με το χρονικό όριο, μέχρι το τέλος του 2006, που έθεσε η προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Τουρκία για αναγνώριση της Κύπρου.

    Το 2006, συνέχισε, η ΕΕ θα ανασκοπήσει την εκ μέρους της Τουρκίας εφαρμογή του Πρωτοκόλλου για τη Συμφωνία της Αγκυρας που επεξέτεινε την Τελωνειακή Ενωση σε όλες τις χώρες μέλη περιλαμβανομένης της Δημοκρατίας της Κύπρου.

    Ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης περιλαμβανομένου του Προέδρου της Κύπρου Τάσσου Παπαδοπούλου, σημείωσε, ''έχουν δηλώσει ότι η υπογραφή του Πρωτοκόλλου για τη Συμφωνία της Αγκυρας δεν ισοδυναμεί με αναγνώριση''.

    ''Η ΕΕ όμως, έχει διευκρινίσει ότι η αναγνώριση όλων των χωρών μελών αποτελεί αναγκαίο συστατικό στοιχείο της ενταξιακής διαδικασίας'', είπε.

    Σε ερώτηση του συντηρητικού βουλευτή Ντέιβιντ Αμές σε σχέση με πρόσφατες συνομιλίες μεταξύ Βρετανίας-Κύπρου για το κατεχόμενο μέρος της Κύπρου, ο κ. Αλεξάντερ απάντησε με αναφορά στην περιοδεία του Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο στην Κύπρο, Τουρκία και Ελλάδα και στις συνομιλίες του με τον Κύπριο Υπουργό Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου που όπως είπε, περιέλαβαν όλες τις πτυχές του Κυπριακού».

    Το Ηνωμένο Βασίλειο, συνέχισε, παραμένει σταθερά δεσμευμένο στην υποστήριξη προσπαθειών για μια ολοκληρωμένη λύση. Πρόσθεσε ότι ''προς αυτό τον σκοπό παραμένουμε, επίσης, δεσμευμένοι για τον τερματισμό της απομόνωσης της τουρκοκυπριακής κοινότητας''.

    [03] Αν. Εκπρόσωπος - Συμφωνία Παρισίων - Αντιπολίτευση

    Το τι συμφωνήθηκε στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ΓΓ του ΟΗΕ αναφέρεται με ακρίβεια στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη συνάντηση και αυτό που αναμένεται είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων, τόνισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις γύρω από τη συμφωνία των Παρισίων.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Πασιαρδής αναφέρθηκε σε προσπάθεια κύκλων της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της συνάντησης των Παρισίων ως ανάξια σημασίας, ύποπτα και βλαπτικά για την ε/κ πλευρά, ενώ έκανε λόγο και για ''εντυπωσιακή αντίφαση'' στις τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης επί της συμφωνίας.

    ''Το τι ακριβώς συμφωνήθηκε στη συνάντηση αναφέρεται με ακρίβεια στο κοινό ανακοινωθέν, το οποίο δεν επιδέχεται ούτε παρερμηνείας ούτε διαστρεβλώσεων'', ανέφερε ο κ. Πασιαρδής και πρόσθεσε: ''Εκείνο που αναμένεται είναι η τήρηση των συμφωνηθέντων. Εκείνο που δεν αναμένεται αλλά δυστυχώς γίνεται είναι η προσπάθεια κύκλων της αντιπολίτευσης να παρουσιάσουν τα συμφωνηθέντα είτε ως ύποπτα, είτε ως ανάξια σημασίας, είτε ακόμη ως βλαπτικά για τη δική μας πλευρά''.

    Οπως πρόσθεσε, την ίδια ώρα οι ίδιοι κύκλοι αναγκάζονται να προχωρήσουν στην γενική αξιολόγηση των συμφωνηθέντων και να χαρακτηρίζουν τα συμφωνηθέντα ως θετική εξέλιξη και σημαντικό βήμα.

    ''Πρόκειται για μια εντυπωσιακή αντίφαση, που μόνο η σύγχυση, η σκοπιμότητα και οι έμμονες προκαταλήψεις μπορούν να την εξηγήσουν, χωρίς βέβαια να μπορούν να την δικαιολογήσουν'', είπε ο κ. Πασιαρδής.

    Απαντώντας και σε όσους κατηγορούν τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο «ως πρωταθλητή υψηλών τόνων'', ο κ. Πασιαρδής είπε ότι ο ίδιος δεν νομίζει πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αθλείται σε υψηλούς τόνους.

    ''Αλλοι είναι εκείνοι που καθημερινά αθλούνται σε συκοφαντίες, σε υπονομεύσεις και σε διαστρεβλώσεις της αλήθειας σημειώνοντας μάλιστα εντυπωσιακές επιδόσεις'', πρόσθεσε.

    Σύμφωνα με τον κ. Πασιαρδή, ''εάν το γεγονός ότι η κυβέρνηση απαντά σε αυτό το καταιγισμό των κατηγοριών εναντίον της θεωρείται ύψωση των τόνων, τότε το μόνο που απομένει για να ευχαριστείται η αντιπολίτευση είναι η σιωπά η κυβέρνηση, αλλά και σε μια τέτοια περίπτωση και πάλι θα κατηγορηθεί (η κυβέρνηση) ότι σιωπά γιατί δεν μπορεί να απαντήσει''.

    ''Για κάποιους ό,τι και να κάνει είτε ο Πρόεδρος, είτε η κυβέρνηση είναι λάθος. Το δυστύχημα για αυτούς τους κάποιους είναι ότι η πλειοψηφία του κόσμου δεν συμφωνεί μαζί τους'', κατέληξε.

    [04] Συνάντηση Μπακογιάννη - Γκιουλ

    ''Η Ελλάδα πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, με τα προαπαιτούμενα και τις προϋποθέσεις που θα πρέπει να εκπληρώσει στο δρόμο για την Ευρώπη'', δήλωσε χθες βράδυ η Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη, μετά την πρώτη επίσημη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο ομόλογό της Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο του Ατυπου Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

    ''Πιστεύουμε ότι οι δύο λαοί μας επιθυμούν να έχουμε μια πολύ καλή και φιλική σχέση. Πιστεύουμε ακόμη ότι ο τουρκικός λαός έχει ευρωπαϊκό μέλλον και κατά τη διάρκεια της διαδρομής θα έχουμε πολλή δουλειά'', δήλωσε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι στη διάρκεια της συνάντησης είχε την ευκαιρία να θέσει στον συνομιλητή της διάφορα θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

    Οι δύο Υπουργοί χαρακτήρισαν τη συνάντησή τους εποικοδομητική και χρήσιμη και ανέφεραν ότι θα ακολουθήσουν πολλές συναντήσεις στο μέλλον.

    Ηδη η κ. Μπακογιάννη ανακοίνωσε ότι απηύθυνε πρόσκληση στον κ. Γκιουλ να επισκεφθεί σύντομα την Αθήνα. ''Θα έχουμε πολλές ευκαιρίες για να συναντηθούμε. Αν όχι, θα τις δημιουργήσουμε'', είπε ο Τούρκος Υπουργός, αναφέροντας ότι με την Ελληνίδα ομόλογό του υπάρχει σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία θα δώσει νέο δυναμισμό και στις σχέσεις των δύο χωρών.

    [05] Αν. Εκπρόσωπος - ''Ομάδα Διεθνών Κρίσεων'' - Κυπριακό

    Αμφιβολίες τόσο για την αξιοπιστία των εισηγήσεων και επισημάνσεων της ''Ομάδας Διεθνών Κρίσεων'' όσο και για την αξιοπιστία των ατόμων που την στελεχώνουν, εξέφρασε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η έκθεση της ομάδας αυτής, μεταξύ άλλων, χαρακτηρίζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ως ''εμπόδιο για τη λύση του Κυπριακού'', ενώ κάνει λόγο για ''διολίσθηση σε μια εξ ορισμού διχοτόμηση του νησιού'' στην περίπτωση που η «ε/κ πλευρά δεν κάνει βήματα στο Κυπριακό».

    ''Εάν έχει αξιοπιστία, αυτή (η ομάδα) κρίνεται από τις θέσεις που διατυπώνει και τις εισηγήσεις που υποβάλλει'', ανέφερε ο κ. Πασιαρδής σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως η αξιοπιστία της ομάδας ''κρίνεται αμελητέα''.

    Ο κ. Πασιαρδής είπε ακόμη ότι συμφωνεί με την επισήμανση της έκθεσης ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποτελεί ''εμπόδιο στη λύση του Κυπριακού'', υπό την προϋπόθεση ότι αυτή η φράση συμπληρωθεί για να είναι απόλυτα ορθή.

    ''Πράγματι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αποτελεί εμπόδιο για λύση ανορθόδοξη και διχοτομική'', είπε ο κ. Πασιαρδής και πρόσθεσε: ''Εάν αυτό στενοχωρεί κάποιους, είτε εντός, είτε εκτός της Κύπρου, σίγουρα δεν ευθύνεται η τεράστια πλειοψηφία του κυπριακού λαού, που συμφωνεί με τις θέσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου στο εθνικό θέμα''.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Πασιαρδής είπε ότι δεν γνωρίζει ποιοι βρίσκονται πίσω και ποιοι στελεχώνουν την ομάδα αυτή.

    ''Το μόνο που γνωρίζω είναι ότι πρόκειται για μια ομάδα αναξιόπιστη και όσοι την στελεχώνουν δεν είναι ούτε σοβαροί ούτε αντικειμενικοί'', κατέληξε.

    [06] Θεοδώρου - Εκθεση Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Το γεγονός ότι η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κύπρο ούτε καν αναφέρει τη μαζική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λόγω της τουρκικής εισβολής, της κατοχής και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων κρίνει το πόσο αξιόπιστη είναι, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε δηλώσεις μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο κ. Θεοδώρου επεσήμανε πως στην έκθεση γίνεται μια προσπάθεια εξίσωσης των παραβιάσεων που γίνονται στις ελεύθερες με τις κατεχόμενες περιοχές, αλλά και το ότι βγαίνουν ''ρετσινιές'' κατά χωρών χωρίς να γίνεται τεκμηρίωση.

    Η αξιοπιστία της έκθεσης, είπε, είναι πάρα πολύ μειωμένη αφού δεν γίνεται καθόλου αναφορά ''στην παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια τη χώρα τους'', είπε ο κ. Θεοδώρου, προσθέτοντας ότι ''τέτοιες εκθέσεις θα ήταν ίσως πιο πειστικές εάν ασχολούντο με τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις ίδιες τις ΗΠΑ, πράγμα για το οποίο καμία πληροφόρηση δεν μας δίνουν''.

    Η ουσιώδης παρατήρηση, όπως είπε ο κ. Θεοδώρου, έγκειται στο ότι ''την μαζικότερη παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο, που προέρχεται από τη τουρκική εισβολή, την κατοχή και τον εκτοπισμό χιλιάδων ανθρώπων ούτε καν την αναφέρουν''.

    Παρατήρησε ακόμη ότι μονίμως και σε όλες τις εκθέσεις δεν γίνεται αναφορά στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που προκύπτει από την εισβολή και την κατοχή και πρόσθεσε ότι ''μόνον από το σημείο αυτό μπορεί να κριθεί η έκθεση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και αυτή και οι προηγούμενες πόσο αξιόπιστες είναι''.

    [07] Αυστριακή Προεδρία - Τουρκία - Τριανταφυλλίδης

    Η εξάλειψη των βασανιστηρίων στην Τουρκία αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επισημαίνει η Αυστριακή Προεδρία απαντώντας σε ερώτηση που της είχε θέσει ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Αριστερά Νέες Δυνάμεις Κυριάκος Τριανταφυλλίδης.

    Στην ερώτηση του, ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ τόνιζε ότι πολλές μη-κυβερνητικές οργανώσεις συνεχίζουν να παρατηρούν την ύπαρξη βασανιστηρίων στη Τουρκία. Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος Ιατρών στη Σμύρνη έχει αναφέρει ότι, στο διάστημα που ακολούθησε την Ευρωπαϊκή Σύνοδο της 17ης Δεκεμβρίου 2004, έχουν πεθάνει, κατά τη διάρκεια κράτησής τους, τέσσερα άτομα. Το ερώτημα που προκύπτει είναι κατά πόσον το Συμβούλιο θα δώσει βαρύτητα σε τέτοια περιστατικά κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με την τουρκική κυβέρνηση και μέχρι πού θα φτάσουν οι απαιτήσεις της Ένωσης σχετικά με το σεβασμό και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, ανέφερε η ερώτηση.

    Στην απάντηση της, η Αυστριακή Υπουργός Εξωτερικών και Προεδρεούσα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Eξωτερικών Yποθέσεων Ούρσουλα Πλάσνικ, τονίζει ότι ''η εξάλειψη των βασανιστηρίων αποτελεί πολιτική προτεραιότητα της ΕΕ στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εν γένει, αλλά είναι επίσης ένα κρίσιμο ζήτημα της διαδικασίας μεταρρυθμίσεων στην Τουρκία. Η Eνωση θα εξακολουθήσει να παρακολουθεί τη διαδικασία αυτή, αναφέρει.

    Σύμφωνα με την Προεδρία, βάσει του διαπραγματευτικού πλαισίου, η Τουρκία οφείλει να καταβάλει προσπάθειες για περαιτέρω βελτίωση της κατάστασης στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών και για την παγίωση και διερεύνηση των νομοθετικών και εκτελεστικών μέτρων, μεταξύ δε άλλων της πολιτικής της μηδενικής ανοχής σε σχέση με την καταπολέμηση των βασανιστηρίων και της κακής μεταχείρισης.

    [08] ΚΑ - Απεργία - Πτήσεις

    Σε 24ωρη απεργία κατέρχονται από τα μεσάνυκτα οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών, με αποτέλεσμα την ακύρωση των πτήσεων της εταιρείας για σήμερα, πλην μιας, κάτι που προκάλεσε αναστάτωση στους επιβάτες των πρωινών πτήσεων.

    Οι πτήσεις που επηρεάζονται από την 24ωρη προειδοποιητική απεργία που εξήγγειλαν χθες βράδυ οι πιλότοι των Κυπριακών Αερογραμμών είναι αυτές που εξέρχονται από την Κύπρο ενώ εκείνες που επιστρέφουν στο νησί από το εξωτερικό θα πραγματοποιηθούν κανονικά.

    Η πτήση CY312 για την Αθήνα, που ήταν προγραμματισμένη για τις 0930, θα πραγματοποιηθεί στις 1110, με αεροπλάνο της εταιρείας Emirates, ενώ με το ίδιο αεροσκάφος αναμένεται να επιστρέψουν στην Κύπρο οι επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών από την Αθήνα.

    Πληροφορίες για τις υπόλοιπες πτήσεις της ημέρας αναμένεται να ανακοινωθούν αργότερα σήμερα.

    Δεκάδες επιβάτες των Κυπριακών Αερογραμμών που θα ταξίδευαν τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα για το Heathrow του Λονδίνου και το Manchester ταλαιπωρήθηκαν αφού δεν είχαν ειδοποιηθεί επίσημα για τη ματαίωση των πτήσεών τους λόγω της απεργίας των πιλότων της ΠΑΣΥΠΙ.

    Αρκετοί επιβάτες δήλωσαν απογοητευμένοι και δυσαρεστημένοι για την ματαίωση της πτήσης τους και ανέφεραν ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές όφειλαν να τους ενημερώσουν για το γεγονός αυτό και να προγραμματίσουν την πραγματοποίηση των πτήσεων τους με άλλες αεροπορικές εταιρείες.

    Ορισμένοι μάλιστα επιβάτες πλήρωσαν επιπρόσθετο εισιτήριο για να ταξιδέψουν στο Λονδίνο μέσω Βαρσοβίας με τις Πολωνικές Αερογραμμές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες από το Αεροδρόμιο Λάρνακας, τρία αεροπλάνα των Κυπριακών Αερογραμμών που διανυκτέρευσαν σε αεροδρόμια της Μέσης Ανατολής επέστρεψαν σήμερα στην Κύπρο. Πρόκειται για την πτήση CY 403 από το Αμμάν, την πτήση CY 485 από τη Δαμασκό και την πτήση CY 343 από τη Βηρυτό.

    Η πτήση CY 333 των Κυπριακών Αερογραμμών από το Heathrow του Λονδίνου πραγματοποιήθηκε κανονικά και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας στις 04.40 το πρωί.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας οι επιβάτες που έχουν συγκεντρωθεί με τις αποσκευές τους δεν έχουν ενημερωθεί πότε και με ποια πτήση θα αναχωρήσουν για τις χώρες προορισμού τους. Αυτό που λέγεται στους επιβάτες είναι ότι θα γνωρίζουν τι μέλλει γενέσθαι μετά τις 11 το πρωί.

    Οι πιλότοι της ΠΑΣΥΠΙ είχαν χθες προγραμματισμένη συνάντηση με το Διοικητικό Συμβούλιο των Κυπριακών Αερογραμμών, προκειμένου να τους δοθούν απαντήσεις σε κάποια ερωτήματα που είχαν θέσει και που αφορούσαν μεταξύ άλλων τη λειτουργικότητα και το σχέδιο διάσωσης των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Οι απαντήσεις δεν δόθηκαν και έτσι οι πιλότοι προχώρησαν στην πραγματοποίηση της 24ωρης απεργίας.

    [09] Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης - Ταλιαδώρος

    Η κοινωνική διάσταση της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας και η διακίνηση των εργαζομένων από τις νέες χώρες μέλη της Ανατολικής Ευρώπης, ήταν τα βασικά θέματα συζήτησης στη συνεδρία του Συμβουλίου Υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής. Στη συνεδρία την Κύπρο εκπροσώπησε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Χρίστος Ταλιαδώρος, συνοδευόμενος από τον Αναπληρωτή Μόνιμο Αντιπρόσωπο και ανώτερους λειτουργούς.

    Ως προς το θέμα της εφαρμογής και παράδοσης για την επίτευξη της ανανεωμένης Στρατηγικής της Λισαβόνας, ο Υπουργός χαιρέτισε το νέο ξεκίνημα της αναθεωρημένης Στρατηγικής, η οποία και έθεσε νέες δεσμεύσεις για την εφαρμογή ενός προγράμματος ουσιαστικών μεταρρυθμίσεων, εξέφρασε το θετικό του πνεύμα ως προς τα εθνικά προγράμματα μεταρρυθμίσεων και συμφώνησε με την Επιτροπή ότι η έμφαση πλέον πρέπει να μετατοπιστεί στην επίτευξη αποτελεσμάτων με γρήγορους ρυθμούς.

    Στο θέμα της Έκθεσης Προόδου της Επιτροπής εξέφρασε την ανησυχία του τόσο ως προς τις αδυναμίες που εντοπίζονται σε ορισμένους τομείς πολιτικής όσο και ως προς τις στοχευμένες δράσεις που πρέπει να αναληφθούν. Τα κύρια σημεία της παρέμβασής του συνοψίστηκαν : α)στους στόχους για ολοκληρωμένες προσεγγίσεις και ενεργές και προληπτικές πολιτικές που λαμβάνουν υπόψη τον κύκλο ζωής, και β)στον ισορροπημένο συμβιβασμό ευελιξίας και εργασιακής ασφάλειας. Καλωσόρισε δε, την εισήγηση της Επιτροπής για την υποβολή έκθεσης επί σειράς κοινών αρχών.

    Όσον αφορά τους κοινωνικούς εταίρους, ο κ. Ταλιαδώρος τόνισε ότι αυτοί έχουν να διαδραματίσουν ενεργό και σημαντικό ρόλο σε ότι αφορά στην υλοποίηση της Στρατηγικής τόσο σε εθνικό όσο και σε κοινοτικό επίπεδο. Έδωσε δε ιδιαίτερη έμφαση στην περίπτωση της Κύπρου και υπογράμμισε ότι η τριμερής συνεργασία είναι ιδιαίτερα αναπτυγμένη.

    [10] ΕΕ - Συμβούλιο Υπουργών Περιβάλλοντος - Ευθυμίου

    Το πρόβλημα της λειψυδρίας και της ξηρασίας που παρατηρείται σε ορισμένα κράτη μέλη τέθηκε στη διάρκεια του Συμβουλίου Υπουργών Περιβάλλοντος, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν στις Βρυξέλλες. Στη συνεδρία την Κυπριακή Δημοκρατία εκπροσώπησε ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμης Ευθυμίου.

    Το όλο θέμα έθεσε η Ισπανία, που ζήτησε από την Ευρωπαϊκή Ενωση την ανάπτυξη κοινοτικής στρατηγικής για προστασία από την ανομβρία και περιορισμό των συνεπακόλουθων κινδύνων, ενώ την ισπανική πρόταση στήριξε και η κυπριακή αντιπροσωπεία.

    Συγκεκριμένα, ο κ. Ευθυμίου στη διάρκεια της παρέμβασής του ανέφερε ότι λόγω του ημίξηρου της κλίματος, η διαθεσιμότητα του νερού στην Κύπρο εξακολουθεί να αποτελεί πρόβλημα, παρά τη σωρεία των επιτυχών αλλά και δαπανηρών μέτρων διαχείρισης τόσο της ζήτησης όσο και της προσφοράς. Οπως είπε, η κατάσταση αυτή επιδεινώνεται από καιρικές αλλαγές που οδήγησαν τις τελευταίες δεκαετίες σε μια συστηματική μείωση της βροχόπτωσης, σε συνδυασμό με αύξηση της θερμοκρασίας και των συχνών περιστατικών μακρών περιόδων ανομβρίας, προκαλώντας προβλήματα στην ανάπτυξη, το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.

    Με βάση τα πιο πάνω δεδομένα, η Κύπρος συμφώνησε να υπάρξει συνεργασία για την ανάληψη συντονισμένων δράσεων και σχετικών πρωτοβουλιών με, μεταξύ άλλων, τη διαμόρφωση μιας Ευρωπαϊκής στρατηγικής για την πρόληψη και την προστασία από την ανομβρία και την ελαχιστοποίηση των κινδύνων που σχετίζονται με το φαινόμενο αυτό.

    [11] ΕΕ - Δασική πυρασφάλεια - Μάτσης - Δήμας

    Τη σύσταση Ευρωπαϊκής Ομάδας Δασικής Πυρασφάλειας που θα τελεί ειδικώς τις θερινές περιόδους σε πλήρη ετοιμότητα, προκειμένου να παρέχει τις υπηρεσίες της κατά τρόπο άμεσο, όταν ξεσπούν πυρκαγιές εντός της Ευρώπης και ειδικότερα στην περιοχή της Μεσογείου, εισηγείται ο Ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Γιαννάκης Μάτσης, με επιστολή του προς τον Επίτροπο αρμόδιο για θέματα Περιβάλλοντος Σταύρο Δήμα.

    Η εισήγηση του κ. Μάτση είναι ενταγμένη σε μια ευρύτερη πρόταση πέντε πυλώνων που αφορά στην οικοδόμηση μιας αξιόπιστης Ευρωπαϊκής Δασικής Πολιτικής, με κεντρικό άξονα την πρόληψη και την καταπολέμηση των πυρκαγιών και τη διάσωση του περιβάλλοντος ως ζωτικού πνεύμονα των ευρωπαίων πολιτών και ανασταλτικού παράγοντα στις αρνητικές κλιματολογικές αλλαγές που παρουσιάζονται σήμερα, όχι μόνο στη Γηραιά Ήπειρο, αλλά στον κόσμο ολόκληρο.

    Η πρόταση Μάτση έχει σταλεί και προς τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Τίμη Ευθυμίου, καθώς και προς τον Ευρωβουλευτή Χεράρδο Γκαλεότε Κεσέδο, ο οποίος είναι εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επί της έκθεσης για τις φυσικές καταστροφές.

    [12] Υπουργικό Συμβούλιο Διάθεση οικοπέδων

    Το Υπουργικό Συμβούλιο χθες ενέκρινε την εφαρμογή νέου Σχεδίου για διαχωρισμό και διάθεση κρατικών οικοπέδων για πτωχές οικογένειες σε κοινότητες, το οποίο θα τεθεί σε ισχύ από την ημέρα λήψης της Απόφασης και θα εφαρμόζεται παγκύπρια σε όλες τις κοινότητες.

    Με το νέο Σχέδιο ρυθμίζονται διαδικαστικά θέματα σε ό,τι αφορά τη δημοσιοποίηση της διάθεσης κρατικών οικοπέδων για πτωχές οικογένειες, τον τρόπο διάθεσης των οικοπέδων (κλήρωση), θέματα ισότητας ώστε να μην υπάρχει διάκριση μεταξύ φύλων, την ίδρυση Ταμείου στην περίπτωση χρήσης ιδιωτικής γης, τον καθορισμό του εμβαδού της κατοικίας που θα ανεγείρεται, την ίδρυση Επιτροπής Ενστάσεων κλπ.

    Αποφάσισε επίσης όπως στις περιπτώσεις που διαχωρίζονται οικόπεδα για πτωχές οικογένειες σε κοινότητες και σε γη που αφορά Μερρά, ζητείται από τα οικεία κοινοτικά συμβούλια να εφαρμόζουν το ίδιο ή όμοιο Σχέδιο.

    Για σκοπούς ομοιόμορφης εφαρμογής πολιτικής, ενέκρινε την κατάργηση προηγούμενων αποφάσεων του Υπουργικού Συμβουλίου ημερ. 9.11.87 και 2.3.89, που αφορούν τις κοινότητες Δένεια και Μάμμαρι.

    Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στη νέα πρόνοια που συμπεριελήφθη στο Σχέδιο, ώστε δικαιούχοι θα είναι και οι πολίτες κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο και που πληρούν τα προβλεπόμενα εισοδηματικά κριτήρια.

    [13] ΗΠΑ - Παρουσίαση βιβλίου Βενιζέλου - Ιγνατίου - Μελέτη

    Πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Πέμπτης στην αίθουσα τελετών του Καθεδρικού της Αγίας Τριάδας Μανχάταν, η παρουσίαση του βιβλίου των δημοσιογράφων Κώστα Βενιζέλου, Μιχάλη Ιγνατίου και Νίκου Μελέτη, βιβλίου «Σχέδιο Ανάν: Το Μυστικό Παζάρι - Οι 129 ημέρες που συγκλόνισαν τον Ελληνισμό».

    Στην εκδήλωση που διοργάνωσαν η Κυπριακή Ομοσπονδία Αμερικής, η ΠΣΕΚΑ και η Ιόνιος Πολιτιστική Ομοσπονδία, παρευρέθηκαν ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος, οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι της Ελλάδας και της Κύπρου στον ΟΗΕ Αδαμάντιος Βασιλάκης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, οι Γενικοί Πρόξενοι της Ελλάδας και της Κύπρου Αικατερίνη Μπούρα και Μάρθα Μαυρομμάτη, ο Πρόξενος της Ελλάδας Γ. Αλεξόπουλος, οι διευθυντές του ελληνικού και κυπριακού Γραφείου Τύπου Θεοδόσης Δημητρακόπουλος και Μαρία Ζουπανιώτη και πολλοί παράγοντες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας.

    Την παρουσίαση του βιβλίου έκαναν οι δημοσιογράφοι Πανίκος Παναγιώτου, Θανάσης Τσίτσας και Αποστόλης Ζουπανιώτης. Επίσης μίλησαν ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος, εκπρόσωποι των οργανωτών κι ο συγγραφέας Μιχάλης Ιγνατίου.

    [14] Χρηματιστήριο - Απώλειες

    Οριακή πτώση, λόγω των μικρών απωλειών που κατέγραψε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, παρουσίασε στην τελευταία συνάντησης της εβδομάδας το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ). Ο Γενικός Δείκτης Τιμών σημείωσε μικρές απώλειες σε ποσοστό 0,11%, και έκλεισε στις 2.398,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 4,2 εκατομμύρια λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,10% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 814,95 μονάδες.

    [15] Ποδόσφαιρο - 20η αγωνιστική

    Πέντε αγώνες πραγματοποιούνται σήμερα για την 20η αγωνιστική του παγκυπρίου πρωταθλήματος ποδοσφαίρου.

    Στις 1530 ο Απόλλωνας αντιμετωπίζει στο Τσίρειο την ΑΠΕΠ, ενώ ο ΑΠΟΠ/ΚΙΝΥΡΑΣ αντιμετωπίζει στο Παφιακό τον Εθνικό Αχνας.

    Ο πρωτοπόρος ΑΠΟΕΛ υποδέχεται στις 1600 στο ΓΣΠ τον Διγενή Ακρίτα. Στις 18:00 η Ομόνοια αντιμετωπίζει τον ουραγό ΘΟΪ στη Λακατάμεια.

    Στο βραδινό αγώνα (1900), η Ενωση Νέων Παραλιμνίου φιλοξενεί στο Τάσσος Μάρκου τη Νέα Σαλαμίνα.

    Αύριο, ο Ολυμπιακός φιλοξενεί στις 1700 την ΑΕΚ στο ΓΣΠ και στις 1800 η Ανόρθωση αντιμετωπίζει στο Αντώνης Παπαδόπουλος την ΑΕΛ.

    [16] Καλαθόσφαιρα - Απόλλωνας - Πρόκριση στον τελικό

    ΑΕΛ και Απόλλωνας είναι το ζευγάρι του τελικού για το παγκύπριο πρωτάθλημα καλαθόσφαιρας ανδρών.

    Ο Απόλλωνας κέρδισε χθες στη Λεμεσό με 70-59 τον Κεραυνό και συμπλήρωσε τις τρεις νίκες που χρειαζόταν για να προκριθεί στον τελικό των πλέι οφ

    [17] του πρωταθλήματος, όπου θα αντιμετωπίσει τη συμπολίτισσά του ΑΕΛ.

    [18] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [19] Υπ. Εκλογών - Εκλογή αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων

    Για σκοπούς της Εκλογής των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων ετοιμάζεται χωριστός ειδικός εκλογικός κατάλογος, αναφέρει σε ανακοίνωση της η Υπηρεσία Εκλογών.

    Ενόψει της Εκλογής των Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, η οποία θα διεξαχθεί ταυτόχρονα με τις προσεχείς Βουλευτικές Εκλογές του 2006, η Υπηρεσία Εκλογών ετοίμασε ήδη τον ισχύοντα εκλογικό κατάλογο, για τους εκλογείς που ανήκουν σε κάθε Θρησκευτική Ομάδα, ξεχωριστά.

    Ο κατάλογος αυτός θα αναρτηθεί για περίοδο δέκα ημερών, από 21 μέχρι 31 Μαρτίου, 2006, για σκοπούς επιθεώρησης και τυχόν ενστάσεις από κάθε ενδιαφερόμενο πρόσωπο. Η ανάρτηση του καταλόγου θα γίνει σε περίοπτα μέρη στα κατά τόπους γραφεία των Επαρχιακών Διοικήσεων και στην Υπηρεσία Εκλογών, του Υπουργείου Εσωτερικών.

    Οι εκλογείς που ανήκουν στις Θρησκευτικές Ομάδες των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων καλούνται να επιθεωρήσουν έγκαιρα τον εκλογικό κατάλογο της οικείας Ομάδας και να προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια παρίσταται ανάγκη, για τη συμπερίληψη του ονόματός τους ή για τη διόρθωση του καταλόγου, ώστε να μπορέσουν να ψηφίσουν στην επικείμενη Εκλογή του Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας στην οποία ανήκουν.

    Ο τελικός εκλογικός κατάλογος, που θα χρησιμοποιηθεί για σκοπούς της Εκλογής Αντιπροσώπων των Θρησκευτικών Ομάδων των Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων, που θα διεξαχθεί τον προσεχή Μάιο ταυτόχρονα με τις Βουλευτικές Εκλογές, θα καταρτισθεί μετά την ετοιμασία και συμπλήρωση του επόμενου συμπληρωματικού εκλογικού καταλόγου της 2.4.2006.

    [20] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Οικιστική πολιτική

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου χαιρέτισε την απόφαση της κυβέρνησης ''να υιοθετήσει τις προτάσεις του κόμματος για μια νέα οικιστική πολιτική'', τις οποίες, είπε, κατέθεσε μόλις προχθές σε συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Οικονομικών.

    ''Δεν χρειάστηκε να παρέλθουν ούτε 24 ώρες για να λάβει την απόφαση αυτή, η κυβέρνηση. Και αυτό αν δεν είναι δείγμα πανικού για την απήχηση των θέσεων του ΔΗΣΥ, αποτελεί σίγουρα μια μεγάλη πρόοδο για τον πολιτικό πολιτισμό στον τόπο μας'', είπε.

    ''Ελπίζουμε'', συνέχισε, ''μέσα στα επόμενα 24ωρα, να υιοθετηθούν και οι υπόλοιπες προτάσεις που θα καταθέσει αύριο στο Συνέδριο, ο Πρόεδρος μας κ. Νίκος Αναστασιάδης για το καλό του τόπου και κυρίως για το καλό των πολιτών''.

    Εμείς χαιρόμαστε γιατί αποδεικνύεται στην πράξη πως ο ΔΗΣΥ δεν είναι μέρος του προβλήματος αλλά μέρος της λύσης των προβλημάτων του πολίτη, κατέληξε.

    [21] Λεμεσός Ομήρου Υποψήφιοι βουλευτές Κυπριακό

    Τους δώδεκα υποψήφιους βουλευτές του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ για την εκλογική περιφέρεια Λεμεσού, παρουσίασε ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιαννάκης Ομήρου, ο οποίος κάλεσε στελέχη και φίλους να αναδείξουν μια δυνατή ΕΔΕΚ στη νέα Βουλή.

    Οι 12 υποψήφιοι είναι: Αθηνόδωρος Αθηνοδώρου, Ήβη Αλεξάνδρου, Ανδρέας Θεοδώρου, Λοΐζος Κηλώνης, Αδάμος Κόμπος, Λύσανδρος Λυσσάνδρου, Ηλίας Μαυροκέφαλος, Νίκος Νικολαΐδης, Φοίβη Ριζοπούλου, Μαρίνος Σιζόπουλος, Γιούλα Φρυδά και Χριστάκης Χριστοφόρου.

    Όπως είπε ο κ.Ομήρου, «τη μάχη των εκλογών θα πρέπει να τη μετατρέψουμε σε υπόθεση όλου του λαού, όλων των τίμιων πατριωτών, όλων των εργαζομένων, όλων εκείνων που ποθούν την απαλλαγή της Κύπρου από την τουρκική κατοχή και επιθυμούν μια κοινωνία δικαιοσύνης και αλληλεγγύης».

    Ενωρίτερα στη Λευκωσία ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ δήλωσε ότι «υπάρχει κακή ερμηνεία του κοινού ανακοινωθέντος του Παρισιού» από τον Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούτζιαρικ, ο οποίος ανέφερε ότι οι δικοινοτικές τεχνικές επιτροπές για το Κυπριακό θα επικεντρωθούν σε «θέματα καθημερινότητας».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι «η δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ κινήθηκε έξω από το πλαίσιο, δεν θα πρέπει να δημιουργηθεί όμως μείζον θέμα αλλά να υπάρξει επανόρθωση».

    Ανέφερε ότι «σε καμία περίπτωση η δική μας πλευρά και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν αντιλήφθηκε το μήνυμα ότι αυτές οι επιτροπές θα περιοριστούν σε ζητήματα τεχνικά ή σε ζητήματα Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

    Πρόσθεσε ότι οι τεχνικές επιτροπές θα επικεντρωθούν σε δυο κατευθύνσεις, στη συζήτηση θεμάτων ουσίας για να προετοιμάσουν τεκμηριωμένες προτάσεις που θα συζητηθούν στις διαπραγματεύσεις επίλυσης του Κυπριακού, και θέματα που συνδέονται με την αντιμετώπιση προβλημάτων λόγω της κατοχής.

    Τέτοια θέματα, συνέχισε ο κ. Ομήρου, αφορούν την αποναρκοθέτηση και την απαγκίστρωση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός καθώς και την απόδοση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της βάσει του ψηφίσματος 550 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ χαιρέτισε την πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο για το θέμα της Αμμοχώστου η οποία, όπως είπε, «είναι εξαιρετικά σημαντική και αποβλέπει στο να συνδεθεί η λεγόμενη αποκατάσταση της δυνατότητας των εμπορικών σχέσεων των κατεχομένων με χώρες της ΕΕ με την απόδοση της κλειστής περιοχής της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της».

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ειδικά μετά την αποσύνδεση των δυο κανονισμών για τους Τ/Κ από την ΕΕ «είναι μια ώρα που πρέπει να ανεβάσουμε το θέμα της Αμμοχώστου όχι για να αμμοχωστοποιήσουμε το Κυπριακό αλλά γιατί η Αμμόχωστος θα αποτελέσει τη λυδία λίθο πάνω στην οποία μπορούν να οικοδομηθούν και άλλες προσπάθειες που θα οδηγούν σε συνολική λύση του Κυπριακού ευρωπαϊκών προδιαγραφών».

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι για την Τουρκία, ευρωπαϊκή υποχρέωση, «δεν είναι μόνο η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων αλλά είναι και η συνεργασία για λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και των θεμελιωδών αρχών πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε και λειτουργεί η ΕΕ».

    [22] Ευρωπαϊκό Κόμμα - Κυπριακό - ΑΤΗΚ - LTV - Ιππόδρομος

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, χαιρετίζοντας τη δήλωση του Κοινοτικού Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν ότι αναμένει από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της έναντι της ΕΕ και ειδικότερα την εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της Συμφωνίας της Αγκυρας και στα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε την εκτίμηση πως η ελληνική κυπριακή πλευρά βρίσκεται ενώπιον μιας εξέλιξης στο Κυπριακό, η οποία μπορεί να αποδειχθεί η αρχή για τη λύση.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Συλλούρης είπε πως «όσοι θεωρούν αρχή και τέλος της λύσης του Κυπριακού το σχέδιο Ανάν δεν είναι σε θέση να απεξαρτηθούν και να δουν τις πραγματικότητες», προσθέτοντας πως «οποιαδήποτε εξέλιξη γίνει την βλέπουν ότι εκφεύγει της επαναφοράς του σχεδίου Ανάν και την κατακεραυνώνουν».

    Για τη συμφωνία ΑΤΗΚ LTV, ο κ. Συλλούρης είπε ότι «η τελική συμφωνία πρέπει να γίνει με πολλή προσοχή, χωρίς να δημιουργεί μονοπώλιο και ταυτόχρονα να μην επηρεάζει τον υγιή ανταγωνισμό», τονίζοντας πως «οποιαδήποτε προσέγγιση θα πρέπει να είναι προς το συμφέρον και τη στήριξη της ΑΤΗΚ και όχι οποιωνδήποτε άλλων ιδιωτών».

    Ζήτησε, εξάλλου, το «σοβαρό έλεγχο από το Ρυθμιστή Τηλεπικοινωνιών αλλά και από τον Επίτροπο Ανταγωνισμού, ώστε η όλη συμφωνία να είναι στη βάση των αρχών σωστή.

    Αναφερόμενος σε συνάντηση που είχε με τον Δήμαρχο Αγίου Δομετίου Ανδρέα Χατζηλοϊζου, ο κ. Συλλούρης είπε πως το προτεινόμενο νομοσχέδιο που αφορά τα ιπποδρομιακά στοιχήματα «θα πρέπει να τροποποιηθεί, ώστε να μην βλάψει τη λειτουργία του ιπποδρόμου», που «είναι πηγή εισοδημάτων για εκατοντάδες οικογένειες και σίγουρα αναζωογονεί την ακριτική περιοχή του Αγίου Δομετίου».

    [23] Πρόεδρος ΕΔΗ - Κυπριακό - Βουλευτικές

    Για αναντιστοιχία των δηλώσεων της κυβέρνησης και του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη μια, και των Ηνωμένων Εθνών από την άλλη, αναφορικά με τα «πραγματικά γεγονότα» της συνάντησης του Παρισιού έκανε λόγο ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψή του στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι «η μεγάλη αυτή αναντιστοιχία αναφορικά με τα πραγματικά γεγονότα της συνάντησης του Παρισιού ένα πράγμα υποδεικνύουν : ότι ακόμα δυστυχώς υπάρχει πρόβλημα επικοινωνίας ανάμεσα στην κυπριακή κυβέρνηση και στον ΟΗΕ».

    Οπως είπε ο κ. Παπαπέτρου «αν δεν καταφέρουμε να παραμερίσουμε αυτό το τεράστιο εμπόδιο και αν δεν καταφέρουμε να βρούμε κοινή γλώσσα με τα ΗΕ και να αποκαταστήσουμε μια σχέση εμπιστοσύνης τότε όλες οι προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα αποδειχθούν μάταιες».

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Ευρωπαίου Επίτροπου Ολι Ρεν για την Τουρκία είπε ότι «είναι θετικές και κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση», προσθέτοντας ωστόσο πως «η εφαρμογή του πρωτοκόλλου δεν λύει από μόνη της το Κυπριακό».

    Ο κ. Παπαπέτρου υπενθύμισε το γεγονός ότι «πλοία υπό κυπριακή σημαία πήγαιναν στα τουρκικά λιμάνια μέχρι το 1987 χωρίς αυτό να οδηγήσει στην επίλυση του Κυπριακού».

    [24] Οικολόγοι - Εκλογές - Σύνθημα - Κυπριακό

    «Στείλε μήνυμα για ένα καθαρό πολιτικό περιβάλλον», είναι το βασικό σύνθημα που παρουσίασε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών και με το οποίο θα πορευτεί στην εκλογική διαδικασία της 21ης Μαΐου.

    Παρουσιάζοντας το σύνθημα ο ΓΓ του Κινήματος Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως αυτές οι εκλογές είναι πολύ σημαντικές και όχι ''υπόθεση ρουτίνας» και υπογράμμισε πως ''οι πολίτες έχουν να παίξουν σημαντικό ρόλο».

    Ανέφερε ακόμη πως «οι πολίτες έχουν την ευκαιρία να στείλουν ένα καθαρό μήνυμα προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις», που όπως είπε «δεν θα σταλεί μέσω της αποχής ή της αφωνίας, αλλά θα είναι καθαρό, κρυστάλλινο και κατανοητό από την κάθε ηγέτη και την κάθε πολιτική δύναμη εάν έχει χρώμα».

    Πρόσθεσε πως «το χρώμα αυτού του μηνύματος πρέπει να είναι πράσινο και να αποτελεί μήνυμα ελπίδας, αποφασιστικότητας και στήριξης της πολιτικής δύναμης η οποία με σταθερότητα συνέπεια, αποτελεσματικότητα, τεκμηριωμένα και καθαρά υποστήριξε και υποστηρίζει αξίες, προτάσεις, θέσεις, είναι κοντά στις έγνοιες και τα συμφέροντα του απλού πολίτη και μακριά των μεγάλων και από κάθε διαπλοκή και ακάθαρτο μολύνει την πολιτική ζωή του τόπου, το περιβάλλον και το μέλλον της χώρας».

    Εξάλλου, ο κ. Περδίκης, απέδωσε τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ ότι οι τεχνικές επιτροπές που αποφασίσθηκε να ορισθούν στη συνάντηση των Παρισίων, σε ασφυκτικές πιέσεις προς τον ΟΗΕ από την Τουρκία και τις ΗΠΑ, προσθέτοντας ότι ορθώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος διόρθωσε με την τοποθέτηση του τη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [25] Πρόεδρος ΕΥΡΩΔΗ - ΚΑ - ΑΤΗΚ-LTV

    O Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας, βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε ότι με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αλλά και έκπληξη άκουσε τον Πρόεδρο του ΔΣ των Κυπριακών Αερογραμμών να ανακοινώνει ότι η εταιρεία σκοπεύει να αλλάξει κάποια από τα αεροσκάφη της και να προμηθευτεί καινούργια.

    Η εξέλιξη αυτή, είπε, προκαλεί έκπληξη διότι ''η εταιρεία βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση και σε φάση μαζικών απολύσεων και ακόμη περιμένουμε να δούμε ένα ολοκληρωμένο και πειστικό σχέδιο διάσωσης''.

    ''Οταν προηγούμενα συμβούλια'', συνέχισε, ''άλλαζαν τα πολύ παλαιότερα Α-310 είχε γίνει πολύς θόρυβος και είχαν κατηγορηθεί από την σημερινή κυβέρνηση ότι η απόφαση εκείνη ήταν αχρείαστη και ότι είχαν αδιαφανείς έως και ύποπτους σκοπούς''.

    Ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ ανέφερε επίσης ότι το κόμμα του αναμένει από την κυβέρνηση να τοποθετηθεί στην συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV.

    ''Ο ΔΗΣΥ και προσωπικά ο κ.(Νίκος) Αναστασιάδης θέλει να αποκαλύψει πολιτική διαπλοκή στη συμφωνία ΑΤΗΚ-LTV. Ας το πράξει'', πρόσθεσε.

    [26] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Ρεν - Τουρκία

    Η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου (ΕΑΚ) θεωρεί πως οι δηλώσεις για την Τουρκία του Ευρωπαίου Επιτρόπου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν ''έρχονται σε απόλυτα κατάλληλη στιγμή'' και ''αντανακλούν ακριβώς τη θέση έναντι των υποχρεώσεων της χώρας αυτής για την προσαρμογή της στα ευρωπαϊκά δεδομένα''.

    Οι θέσεις του κ. Ρεν, όπως αναφέρει η Επαλξη, έρχονται ''μετά από τη συμφωνία στο Παρίσι μεταξύ του ΓΓ του ΟΗΕ και του Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου, που προσφέρει ένα νέο πλαίσιο προώθησης των προσπαθειών για επανενεργοποίηση των διαδικασιών αναζήτησης τελικής λύσης και επανένωσης της Κύπρου, τερματίζοντας το απαράδεκτο στάτους κβο''.

    ''Είναι σαφείς και οι δηλώσεις σχετικά με τις υποχρεώσεις της (Τουρκίας) έναντι της Κύπρου'' και, ''πρώτα, υποχρέωση πλήρους εφαρμογής του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, χωρίς εξαιρέσεις για την Κύπρο, αλλά ταυτόχρονα και υποχρέωση να συμβάλει στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού'', προστίθεται στην ανακοίνωση της ΕΑΚ, η οποία εκφράζει την ελπίδα όπως ''οι διακηρύξεις αυτές της ΕΕ να μην παραμείνουν μόνο λόγια, αλλά να υλοποιηθούν στην πράξη''.

    [27] Αγις Αγαπίου Βουλευτικές Εκλογές - Συνέντευξη

    Εξελέγη βουλευτής στις βουλευτικές εκλογές της 27ης Μαΐου 2001 και δεν διεκδικεί επανεκλογή στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές. Φεύγοντας από τη Βουλή θα πάρει μαζί του την εμπειρία να λειτουργεί σε συλλογικά όργανα και τις γνωριμίες που έκανε και θα αφήσει πίσω του τις κακές αναμνήσεις από τις κόντρες μεταξύ συναδέλφων. Είναι ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λεμεσό Αγις Αγαπίου.

    Σε συνέντευξη του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της παρούσας βουλευτικής θητείας είπε πως δέχθηκε την εκλογή και την είσοδό του στη Βουλή με συναισθήματα αγωνίας και ανησυχίας που συνόδευαν την επιθυμία του να ανταποκριθεί στα καθήκοντα που αναλάμβανε και δέος από το γεγονός ότι εξελέγη βουλευτής του ΑΚΕΛ.

    Για να ανταποκριθεί στα καθήκοντα του βουλευτή είπε ότι «θυσίασα ό,τι σημαντικότερο θεωρούσα ότι είχα στη ζωή μου και δεν είναι άλλο από την οικογένειά μου».

    Ο κ. Αγαπίου ιεραρχεί ως σημαντικότερο επίτευγμα τη δυνατότητα που είχε να συζητά διάφορα θέματα με συναδέλφους στις διάφορες Επιτροπές της Βουλής χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κομματικό κριτήριο.

    Ως ακραίο θέμα που του ζητήθηκε να επιλύσει παραθέτει αίτημα που του υποβλήθηκε να κατεβάσει, όπως είπε, τη στάθμη της θάλασσας έτσι ώστε να μη γεμίζει η αποχέτευση μιας πολυκατοικίας με νερό για να μην υποχρεώνονται οι ένοικοι να την αδειάζουν συνεχώς.

    [28] Γεώργιος Γεωργίου Βουλευτικές Εκλογές Συνέντευξη

    Εισήλθε στο Κοινοβούλιο με την αισιοδοξία ότι θα ανταποκρινόταν στις προσδοκίες του λαού για καλύτερη ζωή, θεωρεί σημαντικότερο επίτευγμα την εκτίμηση της οποίας χαίρει μέσα στους ψηφοφόρους της Αμμοχώστου, πιστεύει ότι ο βουλευτής χρειάζεται περισσότερη τεχνοκρατική και νομική υποστήριξη και δηλώνει ότι ο λαϊκισμός και η ευθυνοφοβία βαραίνουν το έργο του βουλευτή. Είναι ο βουλευτής του ΔΗΣΥ στην Αμμόχωστο Γεώργιος Γεωργίου.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ ενόψει της λήξης της βουλευτικής θητείας είπε πως μπαίνοντας στη Βουλή διακατεχόταν από αισιοδοξία ότι θα ανταποκρινόταν «ενσυνείδητα με συνέχεια και συνέπεια στις προσδοκίες του λαού μας για μια καλύτερη ζωή μέσα σε μια επανενωμένη πατρίδα».

    Συνεχίζοντας είπε πως για να ανταποκριθεί καλύτερα στα καθήκοντά του ως βουλευτής θυσίασε τον επαγγελματικό του χρόνο και στέρησε την οικογένειά του από την παρουσία του.

    «Ανταποκρινόμουν καθολικά και ήμουν παρών στα μικρά και μεγάλα προβλήματα καθώς και στις χαρές και λύπες του λαού μας», πρόσθεσε.

    Ο κ. Γεωργίου αξιολογεί ως σημαντικότερο επίτευγμά του το γεγονός ότι εξακολουθεί να τυγχάνει της αγάπης, εκτίμησης και εμπιστοσύνης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ Αμμοχώστου.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 11 March 2006 - 15:23:06 UTC