Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-03-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Παρίσι - Δηλώσεις
  • [02] ΕΕ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επιτροπή
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλοι Γερουσιαστές
  • [04] AΘήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό
  • [05] Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Συνάντηση
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν
  • [07] ΕΕ - Κορεπέρ - Κανονισμοί
  • [08] Πρόεδρος Σερβίας - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [09] Παρίσι - ΥΠΕΞ - Υπουργική Διάσκεψη
  • [10] Ταμείο Παγκοσμιοποίησης - Επιτροπή
  • [11] Γερμανία - ΔΕΑ - Δωρεά
  • [12] Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν
  • [13] Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο
  • [14] Ταλάτ - Υγεία
  • [15] Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνές Σεμινάριο - Σεισμοί - Πολιτική Αμυνα
  • [16] Υπουργός Υγείας - Εθνικό Σχέδιο Δράσης - Ελεγχος καπνίσματος
  • [17] ΓΟΔΗΚ - Γυναίκες - Ερευνα
  • [18] Συγκρότημα Κυπριακών Αερογραμμών - Αποτελέσματα 2005
  • [19] Τουρνουά ΚΟΠ - Ελλάδα - Ρουμανία - Πρώτες θέσεις
  • [20] Καλαθόσφαιρα -Πρωτάθλημα - Ημιτελική φάση - Νίκη Κεραυνού
  • [21] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος
  • [22] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
  • [23] Πάφος - Υποψήφιοι ΑΚΕΛ ΕΚΠΟΜΠΗ ΓΙΑ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΚΥΠΕ - 02/03/2006

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή από Παρίσι - Δηλώσεις

    Το Κυπριακό έχει τεθεί στη σωστή του πορεία, δήλωσε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως το μήνυμα που έδωσε στη συνάντησή του με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, είναι πως πρέπει να υπάρξει μια σύντομη λύση της ουσίας του Κυπριακού μέσω πρακτικών μεθόδων για προετοιμασία του εδάφους επανέναρξης των συνομιλιών.

    «Επρεπε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για να γίνει αποδεκτή η απαίτησή μας ότι ο νέος γύρος συνομιλιών πρέπει να προετοιμαστεί καλά. Αυτό έχει επιτευχθεί και το θεωρώ ότι είναι ένα σημαντικό βήμα. Δεν είναι ούτε θεαματικό άλμα, ούτε κανένας μιλά για συγκεκριμένα αποτελέσματα σήμερα. Είναι όμως η σωστή πορεία», υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επιστρέφοντας ψες από το Παρίσι.

    Πρόσθεσε ότι «έχουμε πείσει ότι επιδίωξή μας δεν είναι ενδιάμεσα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης ή πώς θα καταστεί ευκολότερη η λειτουργία του ψευδοκράτους. Στόχος και επιδίωξή μας είναι η σύντομη λύση της ουσίας του Κυπριακού. Αυτό ήταν το μήνυμα που έχω μεταφέρει, αυτό ήταν το επίκεντρο των συζητήσεων και των προτάσεών μας ότι δηλαδή η συνάντηση έπρεπε να επικεντρωθεί και έχει επικεντρωθεί στην επινόηση πρακτικών μεθόδων και την προετοιμασία των συνομιλιών».

    «Ο ΓΓ συμφωνεί μαζί μας ότι αυτή είναι η σωστή πορεία προετοιμασίας των συνομιλιών, αυτή είναι η πρωτοβουλία που αναμενόταν από εμάς εδώ και αρκετό καιρό, αυτή την πρωτοβουλία έχουμε αναλάβει. Αυτό απαιτεί πολύ καλή θέληση από την τουρκική πλευρά», σημείωσε.

    Οπως είπε, «έχει γίνει ένα σημαντικό βήμα στην επίτευξη του βασικού στόχου που εδώ και καιρό αποτελεί πάγια πολιτική της κυβέρνησης και του Εθνικού Συμβουλίου. Οτι προτού αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές πρέπει να προετοιμαστούν πολύ καλά και με αυτό συμφωνεί και ο ΓΓ του ΟΗΕ και το επανέλαβε πολλές φορές στη διάρκεια της συνάντησής μας».

    Αναφορικά με την εμπλοκή όλων των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στο Κυπριακό, είπε ότι ανέφερε στον κ. Ανάν το ενδιαφέρον που εξέφρασαν οι χώρες αυτές, «ώστε αυτή τη φορά η όποια προετοιμασία να είναι σε πλήρη ενημέρωση όλων των μελών και να μην μονοπωλείται, είτε η προεργασία ή η ενημέρωση όπως έγινε στο παρελθόν μόνο σε δύο μέλη από τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας».

    Οπως είπε, η απάντηση του ΓΓ του ΟΗΕ ήταν πως αυτό είναι αυτονόητο και πρόσθεσε πως «νομίζω ότι στο μέλλον θα υιοθετηθεί αυτή η τακτική».

    Εξέφρασε ικανοποίηση για τις επαφές που είχε στο Παρίσι καθώς και για το «άκρως φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα μέσα στο οποίο διεξήχθηκαν οι συνομιλίες με τον ΓΓ του ΟΗΕ».

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε πως το επίκεντρο των συνομιλιών με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ήταν οι τρόποι προετοιμασίας των συνομιλιών και η γενική επισκόπηση του Κυπριακού, ενώ το πρώτο θέμα που συζητήθηκε ήταν το θέμα των αγνοουμένων και η πρόοδος που μπορεί να επιτευχθεί στο θέμα των εκταφών, ταυτοποιήσεων και διερεύνηση της τύχης τους.

    «Στο Παρίσι υποβάλαμε συγκριμένες εισηγήσεις για θέματα που θεωρούμε ότι χρειάζεται να γίνει προσεκτική προετοιμασία'' είπε, εξηγώντας πως εκείνοι που θα εργάζονται στις τεχνικές επιτροπές θα είναι άτομα που θα κατέχουν τα θέματα και θα μπορούν να συγκεντρώσουν τα αναγκαία στοιχεία που σε μεταγενέστερο στάδιο θα τεθούν ενόψει των πολιτικών ηγεσιών για να ληφθούν αποφάσεις πάνω σε σωστά δεδομένα και αριθμούς, όπως πχ. το θέμα των εποίκων.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι το σχέδιο Ανάν δεν συζητήθηκε ούτε στη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, ούτε και στη διάρκεια της προετοιμασίας της συνάντησης, αλλά ούτε και αποτελεί θέμα συζήτησης στις επαφές που έχει εδώ και «αρκετούς μήνες».

    «Εκτός από την Κύπρο δεν γνωρίζω άλλη χώρα, ίσως πλην των ΗΠΑ που να επικεντρώνεται η συζήτηση στο σχέδιο Ανάν. Στη διάρκεια της συνάντησης με τον ΓΓ του ΟΗΕ όπως και στη διάρκεια της προετοιμασίας που έγινε πριν τη συνάντηση, δεν αναφέρθηκε το σχέδιο Ανάν ούτε ήταν θέμα συζήτησης. Εκείνο που συζητούμε είναι λύση του Κυπριακού», πρόσθεσε.

    Σε παρατήρηση ότι για τις ΗΠΑ το σχέδιο Ανάν υπάρχει ακόμη στο τραπέζι, είπε πως είναι σεβαστή η θέση της χώρας αυτής, σημειώνοντας «δεν άκουσα την ίδια άποψη από άλλες χώρες».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι θα υπάρξει ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού καθώς θα χρειαστεί η ανάμιξη Ευρωπαίων εμπειρογνωμόνων οι οποίοι θα μελετήσουν διάφορα θέματα στις τεχνικές επιτροπές που θα συσταθούν, όπως είναι το θέμα της Κεντρικής Τράπεζας της μελλοντικής ομόσπονδης Κύπρου, μέλους της ΕΕ.

    Εξέφρασε την ελπίδα οι τεχνικές επιτροπές να αρχίσουν πάρα πολύ σύντομα δουλειά εφόσον η τουρκική πλευρά ανταποκριθεί θετικά και πρόσθεσε πως αναλόγως της προόδου που θα επιτευχθεί στα θέματα για την επίλυση του Κυπριακού, θα συζητηθούν και τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που αποβλέπουν και στη βελτίωση του κλίματος των δύο κοινοτήτων και την τελική λύση του Κυπριακού όπως είναι η επιστροφή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου και του μορατόριουμ για τον σφετερισμό των ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

    Αφού ανέφερε πως θα συγκαλέσει οπωσδήποτε συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου μετά τις εξελίξεις αυτές, υπενθύμισε πως κατά την αναχώρησή του για το Παρίσι, είχε δηλώσεις πως δεν έπρεπε να ανέμενε κανείς ότι θα ανακοινωνόταν ημερομηνία έναρξης των διαπραγματεύσεων.

    Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για τα αποτελέσματα της συνάντησης στο Παρίσι, είπε ότι υπάρχει κάποια δυσαρέσκεια από τουρκικής πλευράς, «αλλά εκείνο που δεν είναι κατανοητό είναι να υπάρχει η ίδια επιφύλαξη ή έκφραση δυσαρέσκειας από την ε/κ πλευρά».

    [02] ΕΕ - Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΓΓ ΟΗΕ - Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρέτισε χθες τις συζητήσεις στο Παρίσι μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ενώ χαρακτηρίζει ενθαρρυντική τη συμφωνία για ένα διάλογο επί τεχνικών θεμάτων.

    Ερωτηθείσα σχετικά, η Κριστίνα Νάγκι, εκπρόσωπος του αρμόδιου για τη διεύρυνση Επιτρόπου Ολι Ρεν, δήλωσε ότι η Επιτροπή παρακολουθεί από πολύ κοντά τις εξελίξεις στο Κυπριακό και παραμένει προσηλωμένη στην υποστήριξη της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, για την επίλυση του προβλήματος.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γάλλοι Γερουσιαστές

    Στο ενδεχόμενο έναρξης και από σήμερα των διακοινοτικών συνομιλιών στην Κύπρο σε τεχνικό επίπεδο για προετοιμασία της επανέναρξης των συνομιλιών για το Κυπριακό, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος κατά το χθεσινό πρόγευμα εργασίας που είχε με Γάλλους Γερουσιαστές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, αυτό θα γίνει νοουμένου ότι θα υπάρξει θετική ανταπόκριση από την τ/κ πλευρά.

    Κατά το πρόγευμα εργασίας ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ενημέρωσε τους Γάλλους Γερουσιαστές για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, υπό το φως της συνάντησής του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, για τις προτάσεις που έθεσε ενώπιον του κ. Ανάν για προετοιμασία του εδάφους για επανέναρξη των συνομιλιών και για τα όσα συμφωνήθηκαν κατά τη συνάντηση.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, κατά τη συζήτηση με τους Γάλλους Γερουσιαστές τέθηκε από γαλλικής πλευράς το θέμα του λεγόμενου σχεδίου δράσης της Τουρκίας για το Κυπριακό και ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στη θέση που ο ίδιος ο κ. Ανάν εξέφρασε στον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ότι δηλαδή η Τουρκία δεν πρέπει να συνδυάζει το θέμα των υποχρεώσεών της έναντι της ΕΕ με το θέμα της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε επίσης στη θέση της Λευκωσίας υπέρ της εμπλοκής και των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

    Από γαλλικής πλευράς εκφράστηκε η θέση ότι η Γαλλία πρέπει να εμπλακεί ενεργά στις διαδικασίες και πως η λύση πρέπει να είναι συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    [04] AΘήνα - Κουμουτσάκος - Κυπριακό

    Πολύ θετική εξέλιξη χαρακτήρισε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, τη συνάντηση που είχε στο Παρίσι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    «Πρόκειται για πολύ θετική εξέλιξη και θεωρούμε ότι συνιστά ένα βήμα στο πλαίσιο της θέσης μας υπέρ μιας προσεκτικά και καλά προετοιμασμένης εκκίνησης μιας διαδικασίας συνομιλιών για τη διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

    Ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας ανέφερε «είμαστε ικανοποιημένοι διότι ο χαρακτήρας και το μήνυμα που εκπέμπεται αυτή τη στιγμή, στο κοινό ανακοινωθέν, ταιριάζει απόλυτα με την Ελληνική σταθερή θέση, ότι πρέπει να υπάρξει ένα ουσιαστικό στάδιο πολύ καλής προετοιμασίας, οποιασδήποτε νέας προσπάθειας, έτσι ώστε να έχει δικλείδες ασφαλείας ώστε να καταλήξει σε επιτυχία και να αποφευχθεί μια νέα αποτυχία».

    Οπως είπε ο κ. Κουμουτσάκος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ενημέρωσε το πρωί για τις εξελίξεις που αφορούν τη συνάντηση του με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Ντόρα Μπακογιάννη.

    [05] Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ανάν - Συνάντηση

    Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Χρήστος Παπουτσής αναφερόμενος στη συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν δήλωσε πως κάθε πρωτοβουλία, όπως αυτή, «είναι ένα θετικό βήμα για την ουσιαστική επίλυση του Κυπριακού, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, των Ευρωπαϊκών Συνθηκών και του Κοινοτικού Κεκτημένου».

    Ο κ. Παπουτσής πρόσθεσε πως «σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να συνεχίσουν τις προσπάθειες η Ελληνική κυβέρνηση, η Κυπριακή κυβέρνηση, και βεβαίως, η Ευρωπαϊκή Ένωση».

    [06] Πρόεδρος Βουλής - Συνάντηση Παπαδόπουλου - Ανάν

    Η κατάληξη της συνάντησης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο είναι πολύ θετική, εφόσον ελήφθησαν αποφάσεις για πολύ συγκεκριμένα μέτρα, δήλωσε χθες ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας, Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα της συνάντησης του Προέδρου Παπαδόπουλου και του ΓΓ των ΗΕ στο Παρίσι, ο κ. Χριστόφιας είπε πως η προσπάθεια όλων μας εδώ και πολύ καιρό ήταν και παραμένει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, με καλή προετοιμασία, για διάλογο σε υψηλό επίπεδο υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα, στη διάρκεια του οποίου θα συζητηθούν -με την ελπίδα να καταλήξουμε- αλλαγές, τις οποίες η ελληνική πλευρά επιθυμεί να γίνουν ώστε να έχουμε μια βιώσιμη, λειτουργική λύση, η οποία να εξυπηρετεί τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων και όχι των ξένων.

    [07] ΕΕ - Κορεπέρ - Κανονισμοί

    Ολιγόλεπτη συζήτηση για την απόφαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της περασμένης Δευτέρας, σχετικά με τους κανονισμούς που αφορούν τους Τουρκοκύπριους, έγινε στη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Επιτροπής Μονίμων Αντιπρόσωπων.

    Συμφωνά με κοινοτικές πηγές, ο Βρετανός Μόνιμος Αντιπρόσωπος εξέφρασε την ευαρέσκεια της κυβέρνησης της χώρας του για τη διευθέτηση που επετεύχθη και επέτρεψε την έγκριση του χρηματοδοτικού κανονισμού.

    Κλείνοντας την παρέμβασή του, υπενθύμισε και την εκκρεμότητα, όπως την χαρακτήρισε, που εξακολουθεί να υπάρχει και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί, υπονοώντας προφανώς τον κανονισμό για το απευθείας εμπόριο.

    [08] Πρόεδρος Σερβίας - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Ο Πρόεδρος της Σερβίας Βοris Tadic θα πραγματοποιήσει διήμερη επίσκεψη στην Κύπρο στις 6 και 7 Μαρτίου.

    Στις 7 Μαρτίου, στις 09:30 ο Σέρβος Πρόεδρος θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και στις 10:30 θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    Στις 11:30 θα έχει συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και θα ακολουθήσουν επίσημες συνομιλίες. Μετά το τέλος των συνομιλιών, στις 12:30, ο κ. Ιακώβου και ο κ. Tadic θα προβούν σε δηλώσεις.

    [09] Παρίσι - ΥΠΕΞ - Υπουργική Διάσκεψη

    Η επιλογή παγκόσμιου φόρου ως νέα πηγή χρηματοδότησης για την ανάπτυξη αποτελεί ένα επιπρόσθετο πλεονέκτημα το οποίο είναι η πιο δίκαιη κατανομή των πόρων, ανέφερε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, προσφωνώντας στο Παρίσι τη Υπουργική Διάσκεψη για καινοτόμους μεθόδους χρηματοδότησης για τις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου στην προσφώνηση του είπε ότι η πρωτοβουλία της Γαλλίας, η οποία υποστηρίζεται και από άλλες χώρες συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, για μιαν αλληλέγγυα συνεισφορά η οποία θα επιβληθεί στα αεροπορικά εισιτήρια, αποτελεί ένα πιλοτικό πρόγραμμα για την εγκαθίδρυση διεθνών εισφορών ως μιας σταθερής και προβλέψιμης πηγής χρηματοδότησης για την ανάπτυξη, πέραν των παραδοσιακών τρόπων χρηματοδότησης μέσω των εθνικών προϋπολογισμών ή διεθνών εισφορών.

    [10] Ταμείο Παγκοσμιοποίησης - Επιτροπή

    Την ίδρυση Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής (ΕΤΠ) στην παγκοσμιοποίηση, που θα έχει ως αποστολή τη συνδρομή των ευρωπαίων εργαζομένων, που πλήττονται από τις αναδιαρθρώσεις και μετεγκαταστάσεις επιχειρήσεων, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Συμβούλιο Υπουργών της ΕΕ.

    Το ΕΤΠ θα προικοδοτείται με περίπου 500 εκατ. ευρώ ετησίως , ενώ θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα μέτρα που θα λαμβάνονται από τα κράτη μέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Η ίδρυση του εν λόγω ταμείου κρίνεται απαραίτητη προκειμένου να αντιμετωπιστούν με πιο αποτελεσματικό τρόπο οι συνέπειες της παγκοσμιοποίησης.

    [11] Γερμανία - ΔΕΑ - Δωρεά

    Η κυβέρνηση της Ομόσπονδης Δημοκρατίας της Γερμανίας έχει προσφέρει το ποσό των 100.000 ευρώ στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) για το έργο των εκταφών και ταυτοποιήσεων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της γερμανικής Πρεσβείας, με τη στήριξη της ΔΕΑ η Γερμανία επιθυμεί να τονίσει τη σημασία που αποδίδει στο να ενώσουν οι δύο κοινότητες τις προσπάθειες οικοδόμησης της ειρήνης για χάρη όλων των Κυπρίων

    [12] Συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων - Κοινό ανακοινωθέν

    Τα ελληνοκυπριακά και τα τουρκοκυπριακά κόμματα που συμμετέχουν στις δικοινοτικές συναντήσεις στο Λήδρα Πάλας, που διοργανώνονται από τη σλοβακική πρεσβεία στη Λευκωσία, αντάλλαξαν απόψεις για τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να βελτιωθούν οι σχέσεις μεταξύ των δύο κοινοτήτων και να βοηθηθεί η ειρήνη και η λύση του Κυπριακού το συντομότερο.

    Αυτό αναφέρεται στο κοινό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά τη χθεσινή συνάντηση των κομμάτων, στο οποίο σημειώνεται πως οι συμμετέχοντες αποφάσισαν ότι χρειάζεται περαιτέρω προσπάθεια από τα πολιτικά κόμματα ώστε να αυξηθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Εξέφρασαν επίσης τις καλύτερες τους ευχές προς τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για γρήγορη ανάρρωση.

    Η επόμενη συνάντηση ε/κ και τ/κ κομμάτων θα γίνει στις 5 Απριλίου 2006 στις 10.30 το πρωί.

    [13] Σπύρος Κυπριανού - Μνημόσυνο

    Το τέταρτο εκκλησιαστικό μνημόσυνο του αείμνηστου τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και ιδρυτή του ΔΗΚΟ Σπύρου Κυπριανού θα τελεστεί το Σάββατο, 11 Μαρτίου, και ώρα 09:00 στον Ναό Αγίου Νικολάου στη Λεμεσό, προϊσταμένου του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου.

    Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής.

    [14] Ταλάτ - Υγεία

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αναμενόταν να εξέλθει χθες της εντατικής μονάδας, όπου εισήχθη μετά την εγχείρηση ανοικτής καρδίας στην οποία υπεβλήθη.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η υγεία του Ταλάτ, που νοσηλεύεται στο νοσοκομείο Florence Nightingale της Κωνσταντινούπολης, είναι σε καλή κατάσταση.

    Ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης διαβίβασαν τις ευχές για γρήγορη ανάρρωση στον Τ/Κ ηγέτη μέσω της Καίτης Κληρίδου, ενώ ευχές απέστειλε και ο Πρόεδρος των ΕΔΗ Μιχάλης Παπαπέτρου.

    [15] Υπουργός Εσωτερικών - Διεθνές Σεμινάριο - Σεισμοί - Πολιτική Αμυνα

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε χθες ότι η Κύπρος μπορεί να αντιμετωπίσει ικανοποιητικά καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που δημιουργούνται από ισχυρή σεισμική δραστηριότητα.

    Ο κ. Χρίστου μιλούσε στην τελετή έναρξης του Διεθνούς Εκπαιδευτικού Προγράμματος και Ασκησης για Αντιμετώπιση Καταστρεπτικού Σεισμού που διοργανώνουν στη Λάρνακα η Πολιτική Αμυνα της Κύπρου σε συνεργασία με το Διεθνές Συμβουλευτικό Σώμα για θέματα Ερευνας και Διάσωσης (INSARAG) και το Γραφείο των Ηνωμένων Εθνών για το Συντονισμό Παροχής Ανθρωπιστικής Βοήθειας (OCHA).

    Σύμφωνα με τους γεωλόγους και τους μηχανικούς, είπε, η Κύπρος βρίσκεται σε μια περιοχή «όπου συγκρούονται οι τεκτονικές πλάκες λόγω της κίνησης τους και ότι η χώρα μας θα εξακολουθήσει να υποφέρει λόγω της τοποθεσίας της» και γιαυτό έχουμε λόγους να πιστεύουμε ότι η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή μας θα συνεχιστεί και στο μέλλον.

    [16] Υπουργός Υγείας - Εθνικό Σχέδιο Δράσης - Ελεγχος καπνίσματος

    Το 38% των ανδρών και το 10% περίπου των γυναικών στην Κύπρο είναι καπνιστές, 600 περίπου θάνατοι το χρόνο οφείλονται στις διάφορες ασθένειες που σχετίζονται με το κάπνισμα, ενώ παρατηρούνται αυξητικές τάσεις μεταξύ των νέων, των γυναικών και των χαμηλών κοινωνικοοικονομικών ομάδων ανέφερε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης σε χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τον Ελεγχο του Καπνίσματος στην Κύπρο.

    Ο Υπουργός Υγεία είπε πως το Εθνικό Σχέδιο Δράσης εκπονήθηκε από το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για το Περιβάλλον και τη Δημόσια Υγεία, εφαρμόζοντας τις αποφάσεις Υπουργικής Διάσκεψης που συγκάλεσε το Υπουργείου για την εφαρμογή της Νομοθεσίας για τον έλεγχο του καπνίσματος και της Διεθνούς Σύμβασης Πλαίσιο για την Καταπολέμηση του Καπνίσματος που συντάχθηκε από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας που επικύρωσε η Κυπριακή Δημοκρατία.

    [17] ΓΟΔΗΚ - Γυναίκες - Ερευνα

    Εννέα στις δέκα γυναίκες δεν συμμετέχουν στα κοινά ή την πολιτική, υπάρχει σημαντικό κενό στην ενημέρωση των γυναικών για τα δικαιώματά τους, ενώ οι οικογενειακές υποχρεώσεις και η συνεπακόλουθη έλλειψη χρόνου είναι οι βασικοί παράγοντες που κρατούν τις γυναίκες της Κύπρου, μακριά από την αγορά εργασίας και τη συμμετοχή στα κοινά.

    Αυτά είναι τα κύρια συμπεράσματα έρευνας με θέμα: «Η ανάγκη ομαλής σύζευξης επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων, για τους εργαζόμενους άντρες και γυναίκες», που πραγματοποιήθηκε για λογαριασμό της ΓΟΔΗΚ με χορηγία του Εθνικού Μηχανισμού για τη Γυναίκα.

    [18] Συγκρότημα Κυπριακών Αερογραμμών - Αποτελέσματα 2005

    Καθαρή ζημιά μετά τη φορολογία, ύψους 23,2 εκατομμυρίων λιρών για το 2005, σε σύγκριση με καθαρή ζημιά 39,4 εκατομμυρίων λιρών το 2004, ανακοίνωσε χθες το Συγκρότημα των Κυπριακών Αερογραμμών.

    Ανακοινώνοντας τα οικονομικά αποτελέσματά του για το έτος που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου 2005, το Συγκρότημα αναφέρει ότι τα συνολικά εισοδήματα, εξαιρουμένης της συνδεδεμένης εταιρείας Κυπριακές Αερογραμμές (Καταστήματα Αδασμολογήτων Ειδών) Λίμιτεδ, έφθασαν τα 201,2 εκατομμύρια λίρες το 2005 σε σύγκριση με 205 εκατομμύρια λίρες το 2004, σημειώνοντας μείωση 3,8 εκατομμυρίων λιρών ή 1,9%.

    [19] Τουρνουά ΚΟΠ - Ελλάδα - Ρουμανία - Πρώτες θέσεις

    Οι εθνικές ομάδες της Ελλάδας και της Ρουμανίας ήταν οι νικήτριες του 10ου διεθνούς Τουρνουά που διοργάνωσε η ΚΟΠ, οι αγώνες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες.

    Η Εθνική Ελλάδας νίκησε χθες στο ΓΣΠ με 2 - 0 την αντίστοιχη ομάδα του Καζακστάν και κατέκτησε την πρώτη θέση στον α΄ όμιλο με δύο νίκες σε ισάριθμους αγώνες.

    Την τρίτη θέση του α΄ ομίλου κατέκτησε η Φινλανδία, η οποία νίκησε 5 - 4 στα πέναλτι τη Λευκορωσία. Στην κανονική διάρκεια του αγώνα οι δύο ομάδες παρέμειναν στην ισοπαλία 2 - 2.

    Εξάλλου, την πρώτη θέση του β΄ ομίλου κατέκτησε η Ρουμανία που νίκησε με 2 - 0 χθες στο ΓΣΖ τη Σλοβενία.

    Η Κύπρος κατέκτησε την τρίτη θέση του β΄ ομίλου, νικώντας στο Τσίρειο με 2 - 0 την Αρμενία. Τα τέρματα της κυπριακής ομάδας πέτυχαν οι Οκκάς (18ο λεπτό) και Μιχαήλ (62ο λεπτό).

    [20] Καλαθόσφαιρα -Πρωτάθλημα - Ημιτελική φάση - Νίκη Κεραυνού

    Ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ στο Στρόβολο τον Απόλλωνα 71 - 69, στον πρώτο μεταξύ των δύο ομάδων αγώνα για την ημιτελική φάση του Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας Ανδρών Α΄ Κατηγορίας.

    [21] Χρηματιστήριο - Νέα σημαντική άνοδος

    Νέα μεγάλα κέρδη κατέγραψαν χθες οι τραπεζικές μετοχές, δίνοντας συνέχεια στην ιδιαίτερα θετική πορεία που παρουσιάζει το τελευταίο δίμηνο η χρηματιστηριακή αγορά. Με την Τράπεζα Κύπρου να κλείνει πάνω από τις 4 λίρες, κερδίζοντας 9 σεντ, την Λαϊκή να κερδίζει 12 σεντ και την Ελληνική 4 σεντ, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου έκλεισε για πέμπτη στη σειρά συνάντηση με κέρδη, στις 2.573,84 μονάδες, σημειώνοντας σημαντική αύξηση της τάξης του 2,64%. Μειωμένο σε σχέση με τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των δέκα εκατομμυρίων λιρών της προηγούμενης συνάντησης, παρουσιάστηκε το αγοραστικό ενδιαφέρον με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 6,7 εκατομμύρια λίρες.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 2,67% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 873,68 μονάδες.

    [22] ΒΟΥΛΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

    [23] Πάφος - Υποψήφιοι ΑΚΕΛ

    Οι υποψήφιοι βουλευτές του ΑΚΕΛ Αριστεράς Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Πάφου είναι, όπως ανακοίνωσε χθες ο Εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Αντρος Κυπριανού, ο Χρίστος Αθηνοδώρου (Οικονομολόγος - Επιχειρηματίας), ο Χριστόφορος Ανδρέου (Παθολόγος - Καρδιολόγος - Πρόεδρος της Επαρχιακής Επιτροπής Πάφου της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου), Αντρέας Φακοντής (Γραμματέας του Τμηματικού Συμβουλίου ΠΕΟ Πάφου και ο Γεώργιος Χατζηγεωργίου (Πολιτικός Μηχανικός). (ΚΥΠΕ/ΜΦ/ΜΜ)

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Friday, 3 March 2006 - 0:10:49 UTC