Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 06-01-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόσχα - Επαφές - Κυπριακό
  • [02] Ερντογάν - Πούτιν - Ανάν
  • [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν - Συνάντηση - Δηλώσεις
  • [04] ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη Στρο
  • [05] Μητσόπουλος - Στρο - Πούτιν - Συμπολίτευση
  • [06] Μητροπολίτης Πάφου - Βρετανία - Στρο
  • [07] Κίνηση για Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου - Στρο
  • [08] ΠΣΕΜ - ΠΟΦΕΝ - Επίσκεψη Στρο - Εκδήλωση διαμαρτυρίας
  • [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λιλλήκας - Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο
  • [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημαρχείο Μόσχας
  • [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Δούμα
  • [12] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ισπανός Υπουργός Δικαιοσύνης - Κυπριακό
  • [13] ΥΠΕΣ - Πρεσβευτής ΗΠΑ
  • [14] Σουηδοί βουλευτές - Επίσκεψη
  • [15] ΥΠΕΞ Κύπρου και Ρωσίας - Υπογραφή πρωτοκόλλου
  • [16] ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Δικοινοτική μουσική εκδήλωση
  • [17] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνεργασία - Βουλευτικές εκλογές
  • [18] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πρόεδρος ΚΕΝΘΕΑ - Ναρκωτικά
  • [19] Επαλξη - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ
  • [20] Σλοβάκος πρεσβευτής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συλλυπητήρια
  • [21] Κατεχόμενα - Πουλερικά - Υποπτα κρούσματα γρίπης πτηνών
  • [22] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Λιούμπισιτς
  • [23] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγδατής - Νίκη
  • [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μάρκος Παγδατής
  • [25] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Παγδατής
  • [26] Επαλξη - Παγδατής
  • [27] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ - Παγδατής
  • [28] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα
  • [29] Βαθμολογία:
  • [30] Χρηματιστήριο - Εβδομη κατά σειρά άνοδος

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 24/01/2006

    [01] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μόσχα - Επαφές - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν διαβεβαίωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι η πολιτική της Ρωσίας, που βασίζεται σε θέματα αρχών όσον αφορά το Κυπριακό, δεν πρόκειται να αλλάξει.

    Σε δηλώσεις του χθες βράδυ, στο περιθώριο δεξίωσης στην πρεσβεία της Κύπρου στη Μόσχα, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος Πούτιν του ανέφερε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει το ζωηρό της ενδιαφέρον για επίλυση του Κυπριακού όπως και την προσφορά οποιασδήποτε βοήθειας ζητήσουμε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος χαρακτήρισε τη συνάντηση που είχε με τον Ρώσο Πρόεδρο ενδιαφέρουσα και είπε πως κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν διμερή θέματα.

    Ανέφερε πως ο κ. Πούτιν ζήτησε από τους συνεργάτες του όπως μερικές διμερείς συμφωνίες που εκκρεμούν λόγω διαδικαστικών θεμάτων προωθηθούν προς ολοκλήρωση.

    ''Συμφωνήσαμε'', συνέχισε, ''να δραστηριοποιηθεί η κοινή επιτροπή οικονομικού συντονισμού για να εξετάσουμε διάφορα θέματα περαιτέρω ενίσχυσης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων''.

    Οσον αφορά το Κυπριακό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο Πρόεδρος Πούτιν του ζήτησε και αυτός τον ενημέρωσε για το γενικό πλαίσιο του κυπριακού θέματος. Ανέφερε ότι ο Ρώσος Πρόεδρος υπέβαλε μεγάλο αριθμό ερωτήσεων πάνω σε διάφορες πτυχές.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο Πρωθυπουργό, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ο ίδιος ο κ. Πούτιν τον ενημέρωσε για τη συνομιλία. ''Δεν νομίζω ότι προκύπτει τίποτα το ουσιώδες'', σημείωσε.

    Είπε πως έχει διαπιστώσει ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή στις θέσεις της Ρωσίας στο Κυπριακό. Ανέφερε ότι κατά τις επαφές που είχε όλοι τόνισαν ως πρώτο θέμα την ανάγκη για επανένωση της Κύπρου και επιδίωξη λύσης, που να προνοεί για ένα κράτος.

    Πρόσθεσε ότι με τον Πρόεδρο Πούτιν συζήτησε και το θέμα της ισχυριζόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και του εξήγησε τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, με δεδομένα και αριθμούς. αναφέροντας πως δεν υπάρχει θέμα ''οικονομικής απομόνωσης'' των Τουρκοκυπρίων και ότι στην έκταση που υπάρχουν περιορισμοί αυτοί είναι αυτοεπιβαλλόμενοι από τους ίδιους τους Τουρκοκύπριους.

    Εφερε ως παραδείγματα την απαγόρευση του εμπορίου μεταξύ των ελεύθερων περιοχών και των κατεχομένων και το γεγονός ότι αποθαρρύνουν τους Τουρκοκύπριους επιχειρηματίες να χρησιμοποιούν τον κανονισμό της πράσινης γραμμής για να εξάγουν τα προϊόντα τους.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η θέση της Ρωσίας όσον αφορά το Κυπριακό είναι αυτό να παραμείνει κάτι από την ομπρέλα των ΗΕ και πως ο Πρόεδρος Πούτιν διαβεβαίωσε ότι η θέση της χώρας του στα ΗΕ θα παραμείνει η ίδια. Επίσης μέσα στα πλαίσια του ΣΑ, συνέχισε, η Ρωσία είναι έτοιμη όποτε της ζητηθεί, είτε από εμάς είτε από τη Γραμματεία των ΗΕ, να διαδραματίσει το ρόλο της ως μέλος του ΣΑ.

    Οσον αφορά το θέμα της θεώρησης διαβατηρίων, είπε ότι τέθηκε σε όλες τις επαφές που είχε στην Μόσχα. Επανέλαβε ότι δεν είναι περιορισμοί που επιβάλλει η Κύπρος αλλά η ΕΕ.

    Εμείς ειδικά για τη Ρωσία, είπε, έχουμε λάβει όλα τα μέτρα που προβλέπουν οι κανονισμοί, σε σημείο που παρέχεται εξυπηρέτηση στον καλύτερο δυνατόν βαθμό προς τους Ρώσους.

    Ανέφερε ότι οι βίζες τώρα εκδίδονται σε 24 ώρες, με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, και μπορούν να προεξεταστούν οι βίζες στον τόπο αφίξεως αν ενδιαφερθεί να υποβάλει έγκαιρα αίτηση ο ενδιαφερόμενος.

    [02] Ερντογάν - Πούτιν - Ανάν

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε χθες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε την υποστήριξη της Τουρκίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ώστε να ψηφιστεί η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, σχετικά με την άρση των «περιορισμών που υπάρχουν σε βάρος των Τουρκοκυπρίων».

    Οπως προκύπτει από ανακοίνωση του τουρκικού πρωθυπουργικού γραφείου, σχετικά με την τηλεφωνική συνομιλία που είχε χθες ο κ. Ερντογάν με τον κ. Πούτιν, ο κ. Ερντογάν θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός της Ελβετίας.

    Στην ανακοίνωση αναφέρεται ότι κατά τη συνομιλία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός τόνισε ότι ''η Τουρκία συνεχίζει να διατυπώνει προτάσεις'' επί του θέματος της Κύπρου και ότι ο ίδιος θα έχει την ευκαιρία να συζητήσει τα θέματα αυτά με τον ΓΓ του ΟΗΕ στο Νταβός.

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι ''ο Πούτιν επανέλαβε τις απόψεις του ότι ο κύριος ρόλος στην επίλυση πρέπει να ανήκει στον ΟΗΕ και ότι πρωταρχικό ζήτημα είναι η εξασφάλιση του διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών''.

    [03] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Πούτιν - Συνάντηση - Δηλώσεις

    Η Ρωσία πάντοτε διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στο Κυπριακό και θα εξακολουθήσει να διαδραματίζει στο μέλλον, στα πλαίσια των θεσμών που έχουν δημιουργηθεί στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν, κατά την έναρξη της συνάντησής του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, στη Μόσχα.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του γιατί, όπως σημείωσε, για δεκάδες έτη η Ρωσία βρέθηκε σταθερός συμπαραστάτης στην υπόθεση της Κύπρου, στα Ηνωμένα Εθνη, στις διμερείς σχέσεις και σε όλα τα διεθνή βήματα.

    Ο Πρόεδρος Πούτιν συνεχάρη τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο για την απονομή σε αυτόν του βραβείου για την ενότητα των ορθοδόξων λαών.

    Θέλω να σημειώσω, είπε, το παραδοσιακά υψηλό επίπεδο σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Κυπριακής Δημοκρατίας. Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους, είπε, για την περαιτέρω ενεργοποίηση της διακυβερνητικής επιτροπής συνεργασίας των δύο χωρών, ανέφερε ο κ. Πούτιν.

    Είπε ότι μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ «καταφέραμε σε πολύ σύντομο διάστημα να δημιουργήσουμε συνθήκες διευκόλυνσης των θεωρήσεων διαβατηρίων για Ρώσους που επισκέπτονται την Κύπρο». Οι διευκολύνσεις, βέβαια, σημείωσε, αφορούν περισσότερο τους κατόχους διπλωματικών και υπηρεσιακών διαβατηρίων.

    Ομως, συνέχισε ο κ. Πούτιν, αυτό μας δίνει τη δυνατότητα και την ώθηση να εντείνουμε τις προσπάθειές μας, ούτως ώστε οι διευκολύνσεις να γίνουν πιο μεγάλες και να καλύψουν ένα ευρύ φάσμα υπηκόων. Η κυπριακή πλευρά, είπε ο κ. Πούτιν, ενδιαφέρεται για αυτό το σκοπό, λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο αριθμό τουριστών από τη Ρωσία στην περιοχή της.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον κ. Πούτιν για τα συγχαρητήρια που του έδωσε για τη βράβευσή του, σημειώνοντας ότι θεωρεί ότι η βράβευση «αντανακλά στον κυπριακό ελληνισμό, στις προσπάθειες που κάνει για συνεννόηση και συνεργασία με τους λαούς της περιοχής και με τους ορθόδοξους λαούς. Ετσι αποδέχομαι την βράβευση γιατί πρώτα από όλα προέρχεται από ένα εξαιρετικό ιερωμένο όπως είναι ο Πατριάρχης της Ρωσίας Αλέξιος, και δεύτερο, αντιλαμβάνομαι πόση σημασία αποδίδει η ρωσική κυβέρνηση για τη λειτουργία της Εκκλησίας και στην ενότητα των Ορθόδοξων Εκκλησιών».

    Ανέφερε πως το θέμα των δυσκολιών για το θέμα της βίζας δεν είναι δημιούργημα ή επιθυμία της κυπριακής κυβέρνησης αφορά όρους επιβαλλόμενους από την ΕΕ. Για μας είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη εξέλιξη και σίγουρα οι Ρώσοι πολίτες αισθάνονται ότι επιβάλλονται σε περιορισμούς εκεί που δεν υπήρχαν προηγουμένως, ανέφερε.

    [04] ΓΓ ΟΗΕ - Επίσκεψη Στρο

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν καλωσόρισε την πρωτοβουλία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο να αναλάβει αυτή την εβδομάδα αποστολή στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία.

    Παράλληλα διαβεβαίωσε πως παραμένει βαθιά δεσμευμένος στην αναζήτηση μιας συνολικής λύσης στο Κυπριακό, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η αποστολή του κ. Στρο θα συμπληρώσει την ενεργό εμπλοκή των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΓ του ΟΗΕ Stephan Dujarric αναφέρει σε δήλωσή του ότι ο κ. Ανάν ''καλωσορίζει την πρωτοβουλία του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο να αναλάβει αυτή την εβδομάδα αποστολή στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία''.

    [05] Μητσόπουλος - Στρο - Πούτιν - Συμπολίτευση

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Τάσος Μητσόπουλος εξέφρασε χθες την απογοήτευση του κόμματός του για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες θα πραγματοποιηθεί η επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο στην Κύπρο.

    Το μήνυμα που στέλνει ο ΔΗΣΥ, είπε, είναι ότι «κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες, στη συγκεκριμένη πολιτική και χρονική συγκυρία, μια συνάντηση του Προέδρου του ΔΗΣΥ με τον κ. Στρο δεν θα εξυπηρετούσε οποιοδήποτε θετικό στόχο».

    Ο κ. Μητσόπουλος σημείωσε ότι η ε/κ πλευρά μετρά σοβαρές απώλειες τόσο στην ουσία όσο και στο συμβολισμό από την επίσκεψη του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών.

    Ο κ. Μητσόπουλος απέδωσε την τηλεφωνική επικοινωνία του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με το Ρώσον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, πριν τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον κ. Πούτιν, σε προσπάθεια δημιουργίας ευνοϊκού κλίματος και αναθέρμανσης των ρωσο-τουρκικών σχέσεων, που ήταν για αρκετό καιρό, όπως ανέφερε, στο ψυγείο.

    Πρόσθεσε ότι στην αναβάθμιση των ρωσο-τουρκικών σχέσεων επενδύει και η Ρωσία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι η Ρωσία θα παραμείνει συνεπής στις πάγιες θέσεις της όσον αφορά το Κυπριακό και θα αποκρούσει οποιαδήποτε τουρκική μεθόδευση.

    Χαρακτήρισε θετική χειρονομία προς τη δική μας πλευρά το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Πούτιν ενημέρωσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το τηλεφώνημα που δέχθηκε από τον κ. Ερντογάν.

    [06] Μητροπολίτης Πάφου - Βρετανία - Στρο

    Η Μεγάλη Βρετανία, ως εγγυήτρια δύναμη και χώρα μέλος της ΕΕ και χώρα μέλος των ΗΕ, έχει παραβεί όλες της υποχρεώσεις της έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας, αναφέρει σε γραπτή δήλωσή του ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος.

    Στη δήλωσή του για την επικείμενη επίσκεψη του Βρετανού ΥΠΕΞ Τζακ Στρο, ο Μητροπολίτης Πάφου σημειώνει ότι η «προκλητική, άκαμπτη και αλαζονική στάση της Βρετανίας να αναβαθμίζει μεθοδικά το ψευδοκράτος αποτελεί συνέχεια της συνεχούς και απροκάλυπτα εχθρικής στάσης της που κορυφώθηκε κατά το διαρρεύσαν εξάμηνο οπότε προέδρευε της ΕΕ''.

    Αναμφίβολα πλέον, προσθέτει, «έχει απεμπολήσει το ρόλο του αντικειμενικού μεσολαβητή στο Κυπριακό και είναι απλά ένα εκ των εμπλεκομένων μερών που μεθοδεύει τη διασφάλιση των δικών του συμφερόντων εις βάρος μας».

    Ο Μητροπολίτης Πάφου χαρακτηρίζει ορθή αλλά όχι επαρκή την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και των άλλων πολιτειακών αξιωματούχων να μην δεχθούν το Βρετανό ΥΠΕΞ και σημειώνει ότι η «εκκλησία, η πολιτική ηγεσία, τα κόμματα και ο λαός οφείλουμε να αντιδράσουμε», καλώντας όλους τους «Ελληνες της Κύπρου να εκδηλώσουν την αγανάκτηση και τη δυσφορία τους για τη βρετανική στάση έναντι του κράτους, του λαού μας και του προβλήματός μας».

    Καλεί την κυβέρνηση, τις πολιτικές ηγεσίες και τη Βουλή να «μελετήσει και αν χρειαστεί ακόμη και να επανασχεδιάσει την εθνική μας στρατηγική σότι αφορά τη Βρετανία».

    [07] Κίνηση για Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου - Στρο

    Η Κίνηση για το Ευρωπαϊκό Μέλλον της Κύπρου καλεί τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου να μην συναντηθεί με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο και την κυβέρνηση να απαιτήσει την εξαίρεση της Βρετανίας από ενδιαφερόμενο μέρος για τη λύση του Κυπριακού.

    Σε ανακοίνωσή της η Κίνηση αναφέρει ότι η συμπεριφορά του κ. Στρο «δηλαδή της αγγλικής πολιτικής, έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο ανοχής. Η επιμονή του να επισκεφθεί τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό ένα μόνο σκοπό εξυπηρετεί: την αναβάθμιση του κατοχικού καθεστώτος, το οποίο οι Αγγλοι υποστηρίζουν με κάθε δυνατό και δόλιο τρόπο».

    Η Κίνηση αναφέρει ότι η Βρετανία «πρέπει να κηρυχθεί ως η πιο εχθρική χώρα για την Κύπρο και να απαγορευθεί οιαδήποτε ανάμειξή της στη λύση του Κυπριακού», και η κυβέρνηση να «απαιτήσει την εξαίρεση της Βρετανίας από ενδιαφερόμενο μέρος για τη λύση του Κυπριακού και να μην αποδεχθεί στο μέλλον να συνομιλήσει μαζί της για το θέμα».

    Ανακοινώνει τέλος ότι την Τετάρτη στις 8 το πρωί θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διαμαρτυρίας έξω από το Υπουργείο Εξωτερικών για να μην συναντηθεί ο κ. Ιακώβου με τον κ. Στρο, και καλεί όλους τους Κύπριους πολίτες να λάβουν μέρος στις εκδηλώσεις καταδίκης της βρετανικής εχθρικής συμπεριφοράς.

    [08] ΠΣΕΜ - ΠΟΦΕΝ - Επίσκεψη Στρο - Εκδήλωση διαμαρτυρίας

    Εκδήλωση διαμαρτυρίας με την ευκαιρία της επίσκεψης του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Τζακ Στρο και της συνάντησής του με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο λεγόμενο προεδρικό στα κατεχόμενα, διοργανώνουν αύριο στις 11:30, στην Υπάτη Αρμοστεία της Βρετανίας, η Παγκύπρια Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών (ΠΣΕΜ) και η Παγκύπρια Ομοσπονδία Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΕΝ).

    Σε ανακοίνωση τους, η ΠΣΕΜ και η ΠΟΦΕΝ εκφράζουν την έντονή τους δυσαρέσκεια για τη γενικότερη ιμπεριαλιστική εξωτερική πολιτική της Βρετανίας και ειδικότερα όσον αφορά στο κυπριακό πρόβλημα.

    ''Η ιμπεριαλιστική πολιτική της Μεγάλης Βρετανίας οδήγησε στη σημερινή πολιτική κατάσταση της Κύπρου και ακόμα και σήμερα με ενέργειες τους, προσπαθούν να αναβαθμίσουν το Ψευδοκράτος. Η Μεγάλη Βρετανία ως μια χώρα που επιδιώκει να διαδραματίσει μεσολαβητικό ρόλο στο Κυπριακό και να συμβάλει στις προσπάθειες επίλυσης του, όφειλε να συμπεριφερθεί με αντικειμενικότητα και με σεβασμό στις αρχές που καθορίζουν το περιεχόμενο του Κυπριακού προβλήματος, λαμβάνοντας υπόψη και τις ευαισθησίες της Κυπριακής Δημοκρατίας'', σημειώνουν.

    ''Δυστυχώς με τη συνάντηση Στρο Ταλάτ στο λεγόμενο Προεδρικό, η Μεγάλη Βρετανία εξυπηρετεί τους στόχους της τουρκικής πλευράς για δημιουργία εικόνας αναβάθμισης του ψευδοκράτους και προκαλώντας αντιδράσεις και τα αισθήματα των Ελληνοκυπρίων'', προσθέτουν.

    Με την εκδήλωση αυτή, η ΠΣΕΜ και η ΠΟΦΕΝ θέλουν να στείλουν μήνυμα στη Βρετανία για την απαράδεχτη της στάση και παράλληλα να τονίσουν ότι η νεολαία της Κύπρου επιθυμεί λύση στο Κυπριακό, η οποία να είναι βιώσιμη, δίκαιη και λειτουργική και να εξυπηρετεί πρώτα και πάνω απ΄ όλα τα συμφέροντα του τόπου και του λαού μας και όχι της Βρετανίας, της Τουρκίας ή άλλων ξένων δυνάμεων, αναφέρεται.

    [09] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λιλλήκας - Ρωσικό Εμπορικό Επιμελητήριο

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί οι τουρίστες που επισκέπτονται την Κύπρο να πηγαίνουν στα κατεχόμενα διότι, εκτός από το γεγονός ότι είναι η σταθερή πολιτική της κυβέρνησης σε αυτό το θέμα, η τ/κ πλευρά προσπαθεί να αποκομίσει οφέλη για αναβάθμιση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απαντούσε στον Πρόεδρο του Ρωσικού Εμπορικού Επιμελητηρίου Εφκένι Πριμακόφ, ο οποίος, στο πλαίσιο εκδήλωσης Κυπρίων και Ρώσων επιχειρηματιών, εισηγήθηκε ότι μπορεί να αναπτυχθεί ο τουρισμός από τη Ρωσία προς τις ελεύθερες περιοχές και τα κατεχόμενα.

    Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι η Κύπρος είναι πολύ μικρή για να υπάρχουν δύο κράτη και ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι η επανένωση του νησιού.

    Οσον αφορά την ανάπτυξη της οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι αρχές της Δημοκρατίας θα προσφέρουν κάθε δυνατή βοήθεια προς τους Ρώσους και Κύπριους επιχειρηματίες.

    Πρόσθεσε ότι οι σχέσεις του με τη Ρωσία ήταν πάντοτε στενές και ότι οι θέσεις των δύο χωρών είναι όμοιες σε πολλά θέματα.

    Ο κ. Πριμακόφ ανέλυσε τα θετικά οικονομικά στοιχεία που προσφέρει η αγορά της Ρωσίας και τις προοπτικές συνεργασίας που διανοίγονται με την Κύπρο, με ιδιαίτερη έμφαση στον τομέα του τουρισμού, αναφέροντας ότι αυτός ο τομέας μπορεί να αναπτυχθεί ακόμη περισσότερο.

    Σημείωσε ότι ο τουρισμός από τη Ρωσία και προς τις δύο πλευρές θα είναι προς όφελος ολόκληρου του νησιού, πράγμα που απέρριψε αμέσως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Στην ομιλία του, ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας αναφέρθηκε εκτενώς σε όλες τις υπηρεσίες που μπορεί να προσφέρει η οικονομία της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε ευέλικτη και δυναμική.

    Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι υπάρχουν στενοί δεσμοί μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας και ότι η Ρωσία υποστηρίζει πάντοτε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο εθνικό πρόβλημα της Κύπρου.

    [10] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Δημαρχείο Μόσχας

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος έτυχε θερμής υποδοχής από τον Δήμαρχο Μόσχας Γιούρι Λουζκιόφ στο αρχαίο και επιβλητικό κτίριο όπου στεγάζεται το Δημαρχείο της πόλης.

    Στο Δημαρχείο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος υπέγραψε το βιβλίο επίσημων επισκέψεων.

    Ο κ. Λουζκιόφ εξήρε την προσωπικότητα του Προέδρου Παπαδόπουλου και τη συνεισφορά του στην ενότητα της ορθοδοξίας των χριστιανικών εθνών.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στους στενούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών και είπε ότι όλο και περισσότεροι Ρώσοι πολίτες γνωρίζουν περισσότερο από κάθε άλλη χώρα την Κύπρο.

    [11] Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Δούμα

    Ο Πρόεδρος της Κρατικής Δούμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας Μπορίς Γκριζλόφ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ των Κοινοβουλίων Ρωσίας και Κύπρου βρίσκονται σε άριστο επίπεδο.

    Υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο κ. Γκριζλόφ τον συνεχάρη για τη βράβευσή του για τη συνεισφορά του στην ενότητα των χριστιανικών λαών.

    Επίσης, εξέφρασε την ικανοποίησή του που μετά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η κυπριακή κυβέρνηση κατέβαλε προσπάθειες για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που παρουσιάζονται στη θεώρηση διαβατηρίων.

    Είπε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας αναπτύσσονται ραγδαία και ότι η Κύπρος κατέχει τη δεύτερη ή τρίτη θέση σε επενδύσεις στη Ρωσία.

    [12] Προεδρεύων Δημοκρατίας - Ισπανός Υπουργός Δικαιοσύνης - Κυπριακό

    Η Ισπανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Κύπρο στον αγώνα της για λειτουργική και βιώσιμη λύση του κυπριακού προβλήματος, δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Ισπανίας Juan Fernando Lopez Aguilar, σημειώνοντας ότι η χώρα του είναι έτοιμη να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση, τόσο εντός της ΕΕ όσο και σε άλλα διεθνή βήματα.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Aguilar, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο, μιλούσε στο πλαίσιο συναντησής του με τον Προεδρεύοντα της Δημοκρατίας, Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφιας, ο οποίος τον ενημέρωσε για την πορεία του Κυπριακού, ειδικότερα μετά τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων για το σχέδιο Ανάν.

    Ο κ. Χριστόφιας ευχαρίστησε την κυβέρνηση και το λαό της Ισπανίας για τη θέση αρχών που τηρούν σε ό,τι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, η οποία βασίζεται στο διεθνές δίκαιο και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    [13] ΥΠΕΣ - Πρεσβευτής ΗΠΑ

    Το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων, το περιουσιακό, οι ξένοι εργάτες και οι επικείμενες εκλογές στην Κύπρο, ήταν στο επίκεντρο χθεσινής, εθιμοτυπικής συνάντησης του Υπουργού Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου με τον Πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Λευκωσία Ρόλαντ Σλίκερ.

    Καλωσορίζοντας τον Αμερικανό Πρεσβευτή, ο Υπουργός Εσωτερικών του ευχήθηκε κάθε επιτυχία και περαιτέρω πρόοδο στα ζητήματα που αφορούν τις δύο πλευρές και κυρίως στην προώθηση της λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χρίστου, με τον κ. τον Πρεσβευτή αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε μια σειρά από ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος και με τα οποία ασχολείται ειδικά το Υπουργείο Εσωτερικών, όπως οι ξένοι εργαζόμενοι, η οδηγία της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τους επί μακρόν διαμένοντες, το πρόβλημα της εμπορίας προσώπων και άλλα ζητήματα γενικού ενδιαφέροντος.

    [14] Σουηδοί βουλευτές - Επίσκεψη

    Πενταμελής αντιπροσωπεία του σουηδικού Κοινοβουλίου, με επικεφαλής τον Α΄ Αντιπρόεδρο του Σώματος Per Westerberg, έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη μετά από πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Στην αντιπροσωπία μετέχουν οι βουλευτές, Inger Reni, Ingrid Burman, Britta Lejon και Carl B. Hamilton και οι υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η σουηδική αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων και θα έχει χωριστές συναντήσεις με τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου, τον Υπουργό Εσωτερικών Ανδρέα Χρίστου και τους Προέδρους των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Αναστασιάδη και Νίκο Κλεάνθους αντίστοιχα, και μέλη των Επιτροπών.

    [15] ΥΠΕΞ Κύπρου και Ρωσίας - Υπογραφή πρωτοκόλλου

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ υπέγραψαν πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ρωσίας στους τομείς της εκπαίδευσης και του πολιτισμού για τα έτη 2006-2008.

    Ο κ. Λαβρόφ είπε πως πρόκειται για ένα βήμα που δηλώνει τις άριστες σχέσεις μεταξύ των δύο λαών και ανέφερε πως αυτό το πρόγραμμα θα εμπλουτίσει ακόμα περισσότερο τις διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας

    Η υπογραφή της συμφωνίας έγινε στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου.

    [16] ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Δικοινοτική μουσική εκδήλωση

    Πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ στο λεγόμενο πανεπιστήμιο Εγγύς Ανατολής στην κατεχόμενη Λευκωσία η δεύτερη δικοινοτική μουσική βραδιά με τίτλο ''Μαζί για την Ειρήνη'', που διοργάνωσαν ο Δημοκρατικός Συναγερμός και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα.

    Σε ομιλία του, στο πλαίσιο της δικοινοτικής μουσικής βραδιάς, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ευχαρίστησε τα μέλη και των δύο κομμάτων που εργάστηκαν για να πραγματοποιηθούν οι δύο αυτές μουσικές βραδιές, καθώς και τους μουσικούς και από τις δύο πλευρές ''που άνοιξαν νέους ορίζοντες για μας και την πατρίδα μας, μέσω της μουσικής''.

    Ανέφερε ότι ο ΔΗΣΥ είναι σταθερά και ειλικρινά προσηλωμένος σε μια ουσιαστική διαδικασία επαφής, γνωριμίας και συναντίληψης με την άλλη κοινότητα.

    ''Τις φιλειρηνικές και προοδευτικές δυνάμεις που υπάρχουν σήμερα μέσα και στις δύο κοινότητες, οφείλουμε έντιμα να τις στηρίξουμε και να τις ενθαρρύνουμε να μην διαφοροποιήσουν τους στόχους και τις προτεραιότητές τους, γιατί είναι οι δυνάμεις που πιστεύουν στην ειρηνική συμβίωση των δύο κοινοτήτων'', είπε.

    Ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι όσο καλά σχεδιασμένη κι αν είναι μια λύση, εάν το περιεχόμενό της δεν ικανοποιεί το περί δικαίου αίσθημα του μέσου πολίτη, δεν μπορεί να έχει προοπτικές βιωσιμότητας και αντοχής μέσα στο χρόνο.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό είπε ότι για να είναι βιώσιμη και λειτουργική μια λύση, ''προϋποθέτει την αναγκαία εκείνη διεργασία που θα την καταστήσει ουσιαστικά αποδεκτή από το σύνολο των Κυπρίων''.

    Σημείωσε ότι μέσα από ανάλογες εκδηλώσεις συνάντησης επιδιώκεται η δημιουργία προϋποθέσεων συναντίληψης και συμπόρευσης.

    Ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ ανέφερε ότι ''σε αυτή την όμορφη κοινή μας πατρίδα που υπεραγαπούμε - και κανείς δεν μπορεί να το αρνηθεί αυτό- όσο και να προσπαθήσουμε δεν μπορούμε να βρούμε μια μόνιμη και βιώσιμη λύση''.

    ''Δυστυχώς αυτή η κατάσταση οφείλεται στο γεγονός μιας ιδιοτροπίας- κάτι που έρχεται σε αντίθεση με το χαρακτήρα των Τ/Κ και των Ε/Κ, αφού οι δύο κοινότητες, που ζουν πάνω σε αυτό το νησί για χρόνια, δεν μπορούν να δείξουν σεβασμό ή μία προς την άλλη και από κοινού μέσα σε ένα φιλικό κλίμα να μπορέσουμε να μοιραστούν και να απολαύσουν ολόκληρο τον πλούτο του νησιού'', σημείωσε.

    [17] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Συνεργασία - Βουλευτικές εκλογές

    Συνεχίζονται οι προσπάθειες για συνεργασία στις επικείμενες βουλευτικές εκλογές των κομμάτων ΑΔΗΚ, ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ και ΕΥΡΩΔΗ, όπως δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος εξέφρασε την επιθυμία του για πραγματοποίηση της συνεργασίας.

    «Είμαστε σε εξέλιξη στην προσπάθειά μας να διερευνήσουμε την πιθανότητα συνεργασίας με το ΕΥΡΩΚΟΜΜΑ και την ΕΥΡΩΔΗ. Μέχρι στιγμής δεν μπορούμε να πούμε ούτε ναι, ούτε όχι. Είμαστε σε μια ειλικρινή προσπάθεια προσέγγισης ή όχι των απόψεών μας», είπε ο κ. Μιχαηλίδης.

    Πρόσθεσε ότι ο ίδιος πρωτοστατεί στις προσπάθειες για συνεργασία με τα άλλα δύο κόμματα.

    [18] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Πρόεδρος ΚΕΝΘΕΑ - Ναρκωτικά

    Σε απελπιστικό βαθμό βρίσκεται η έκταση του προβλήματος της χρήσης ναρκωτικών στην Κύπρο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης, ο οποίος ανέφερε ότι το ζήτημα λαμβάνει διαστάσεις ενδημικής νόσου και αποτελεί πλέον εθνικό πρόβλημα για την Κύπρο.

    «Το πρόβλημα λαμβάνει διαστάσεις ενδημικής νόσου στον τόπο μας και αντιμετωπίζεται όχι όπως θα έπρεπε. Η έκταση που έλαβε είναι σε βαθμό απελπιστικό. Τόσο οι ενέργειες του κράτους όσο και του ιδιωτικού τομέα συμβάλλουν στον περιορισμό του αλλά όχι στην πρόληψη ή την καταστολή», είπε ο κ. Μιχαηλίδης, ύστερα από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΚΕΝΘΕΑ, Μητροπολίτη Κιτίου Χρυσόστομο.

    Η συνάντηση έγινε στο πλαίσιο ενημέρωσης του ΚΕΝΘΕΑ όλων των πολιτικών κομμάτων σχετικά με το Παγκύπριο Συνέδριο του ΚΕΝΘΕΑ, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο, 11 Φεβρουαρίου στη Λευκωσία, υπό τον τίτλο ''Η Κύπρος ενάντια στις εξαρτήσεις''.

    Με τα ίδια μελανά χρώματα παρουσίασε την κατάσταση των ναρκωτικών στην Κύπρο και ο Μητροπολίτης Κιτίου.

    «Δεν υπάρχουν ενθαρρυντικά στοιχεία για το πρόβλημα. Οι τρεις θάνατοι αυτό το μήνα θα πρέπει να μας ανησυχούν και να μας δραστηριοποιούν σε υπέρτατο βαθμό», είπε ο Μητροπολίτης.

    Πρόσθεσε ότι το «πρόβλημα είναι τεράστιο» και το παρομοίασε με ένα ψηφιδωτό, όπου «ο καθένας από μας αποτελεί και μια ψηφίδα. Για να είναι σωστά απεικονισμένο, θα πρέπει να έχει τη συμμετοχή όλων μας».

    [19] Επαλξη - Δηλώσεις Προέδρου ΔΗΣΥ

    Οι επιθέσεις που επιχειρεί ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης εναντίον της κυβέρνησης με τον ίδιο ισοπεδωτικό και στομφώδη τρόπο δεν είναι τίποτε το καινούργιο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Σημειώνει ότι κάθε φορά που ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ''εκτοξεύει τους αντιπολιτευτικούς του μύδρους ξεσκεπάζεται γιατί δείχνει ότι δεν έχει επιχειρήματα''.

    ''Προσπαθεί να υποβαθμίσει το τεράστιο έργο της κυβέρνησης και στον τομέα της οικονομίας, αλλά και στο τομέα της κοινωνικής πολιτικής, με γενικόλογους αφορισμούς για το όριο της φτώχειας και της δημόσιας υγείας. Ούτε αναγνωρίζει φυσικά ευθύνες για όσα κακά κληρονομήθηκαν στους τομείς αυτούς από την προηγούμενη κυβέρνηση. Οι δε αναφορές του στο Κυπριακό για εκπόνηση εθνικής στρατηγικής παραγνωρίζουν τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου'', προσθέτει.

    [20] Σλοβάκος πρεσβευτής - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Συλλυπητήρια

    Ο Πρεσβευτής της Σλοβακίας στην Κύπρο Γιαν Βάρσο υπέγραψε χθες το βιβλίο συλλυπητηρίων που άνοιξε στα γραφεία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για το θάνατο 42 εκ των 43 επιβαινόντων σλοβακικού στρατιωτικού αεροπλάνου που συνετρίβη στις 19 Ιανουαρίου.

    Οι στρατιώτες επέστρεφαν στην πατρίδα τους, αφού υπηρέτησαν στην KFOR στο Κοσσυφοπέδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο νέος Ειδικός Αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Μάικλ Μόλερ και ο επικεφαλής προσωπικού της ΟΥΝΦΙΚΥΠ συνταγματάρχης Πίτερ Φρέιζερ Χόουπγουελ εξέφρασαν εκ μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ τη συμπάθειά τους και τα συλλυπητήρια τους προς την κυβέρνηση της Σλοβακίας.

    [21] Κατεχόμενα - Πουλερικά - Υποπτα κρούσματα γρίπης πτηνών

    Αρνητικά είναι τα αποτελέσματα των αναλύσεων που διενήργησε το ψευδοκράτος σε σχέση με τα δύο ύποπτα κρούσματα γρίπης των πτηνών, που αφορούν ένα κοτόπουλο και μια γαλοπούλα στην κατεχόμενη Μακράσυκα, όπως μεταδόθηκε στα κατεχόμενα.

    Οπως αναφέρεται ωστόσο δείγματα από τα δύο αυτά πουλερικά εστάλησαν στην Τουρκία και στη Βρετανία για περαιτέρω εξετάσεις και αναμένονται τα τελικά αποτελέσματα.

    [22] Αυστραλιανό Οπεν - Παγδατής - Λιούμπισιτς

    Τον Κροάτη Ιβάν Λιούμπισιτς, που βρίσκεται στην 8η θέση της παγκόσμιας κατάταξης, θα αντιμετωπίσει ο Κύπριος τενίστας Μάρκος Παγδατής στο πλαίσιο του προημιτελικού του αυστραλιανού Οπεν. Ο Παγδατής είχε νικήσει τον Κροάτη στο Β' γύρο του περσινού αυστραλιανού Οπεν, με 3-1 σετ.

    Μέχρι στιγμής, στα προημιτελικά του αυστριαλιανού Γκραντ Σλαμ βρίσκονται ήδη ο Γερμανός Νίκολας Κίφερ, ο Μάρκος Παγδατής, ο Ιβάν Λιούμπισιτς, ο Ρώσος Νικολάι Νταβιτένκο, ο Αργεντίνος Νταβίντ Ναλμπαντιάν , ο Γάλλος Σεμπαστιάν Γκροζεάν, ο Φαμπρίς Σαντόρο επίσης από τη Γαλλία, ενώ ο Ελβετός Ρότζερ Φέντερερ, πρώτος στην παγκόσμια κατάταξη, αντιμετωπίζει σε λίγο τον Γερμανό Τόμι Χάας για μια θέση στα προημιτελικά.

    Οπως γράφει η επίσημη ιστοσελίδα του Επαγγελματικού τένις Ανδρών (ATP), κόντρα στον Αμερικανό Ρόντικ, ο Παγδατής έκανε τον καλύτερο αγώνα της νεαρής του καριέρας και για πρώτη φορά βρίσκεται στα προημιτελικά του Γκραντ Σλαμ της Μελβούρνης.

    [23] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγδατής - Νίκη

    Αξιο πρεσβευτή της Κύπρου στο εξωτερικό χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης τον Κύπριο αντισφαιριστή Μάρκο Παγδατή, τον οποίο συνεχάρη για την πρόκρισή του στους οκτώ του Australian Open και του ευχήθηκε κάθε επιτυχία στο επόμενο παιχνίδι του.

    ''Πρέπει να είμαστε όλοι από τη μία μετριοπαθείς και από την άλλη περήφανοι. Μετριοπαθείς γιατί κάποιος γράφει άθλους για μας και προβάλλει την Κύπρο παγκόσμια. Εύχομαι να δούμε και την Πέμπτη τον Μάρκο, ένα άξιο πρέσβη της Κύπρου, ίσως από τους ικανότερους να προβάλλουν την Κύπρο μας στο εξωτερικό, να επιτυγχάνει τους στόχους του'', είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Μάρκος Παγδατής

    Νέα επιτυχία, η οποία κάνει όλους τους Κύπριους «περήφανους και προβάλλει την Κύπρο», χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους την επιτυχία του συμπατριώτη μας Μάρκου Παγδατή να περάσει στους 8 στο Open Αυστραλίας.

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα, ο κ. Κλεάνθους είπε πως η νίκη του Παγδατή τα ξημερώματα της Κυριακής, δείχνει τις δυνατότητες του μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε «όταν εργαστούμε όλοι μεθοδικά και συστηματικά, ο καθένας σε κάποιο συγκεκριμένο τομέα, και ιδιαίτερα στον τομέα του αθλητισμού».

    [25] Πρόεδρος ΑΔΗΚ - Παγδατής

    Η πρόκριση του Μάρκου Παγδατή στους οκτώ του Αυστραλιανού «Open» αποτελεί εξαιρετική τιμή για τον ίδιο και για την οικογένειά του, αλλά και για τη μικρή μας Κύπρο, η οποία μέσα από τις επιτυχίες του πρωταθλητή μας προβάλλεται διεθνώς, επεσήμανε σε γραπτή του δήλωση ο Πρόεδρος του ΑΔΗΚ Ντίνος Μιχαηλίδης.

    ''Οι επιτυχίες του Μάρκου Παγδατή μας κάνουν περήφανους, αλλά και μας επιφορτίζουν με την ευθύνη να δώσουμε ακόμα περισσότερα σαν πολιτεία, στον τομέα του αθλητισμού, αξιοποιώντας στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό το ταλέντο και την αγωνιστική διάθεση των πρωταθλητών μας, που όπως απέδειξε ο Μάρκος δεν πτοούνται από τα μεγάλα ονόματα και τις δυσκολίες, αλλά πεισμώνουν και κερδίζουν'', σημείωσε.

    [26] Επαλξη - Παγδατής

    Η πορεία του Μάρκου Παγδατή στο ανοικτό πρωτάθλημα αντισφαίρισης στην Αυστραλία είναι εντυπωσιακή και τιμά την Κύπρο, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου.

    Η Επαλξη συγχαίρει θερμά το Μάρκο Παγδατή και του εύχεται κάθε επιτυχία και στη συνέχεια του πρωταθλήματος Αυστραλίας.

    [27] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ - Παγδατής

    Θερμά συγχαρητήρια στο Μάρκο Παγδατή εκφράζει σε ανακοίνωσή της η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η Ομοσπονδία εύχεται στο Μάρκο Παγδατή συνέχιση των επιτυχιών του και στους προημιτελικούς αγώνες στους οποίους έχει προκριθεί.

    ''Η μεγάλη νίκη του συμπατριώτη μας Μάρκου Παγδατή επί του Andy Rodick, που είναι τρίτος στην παγκόσμια κατάταξη, μας γέμισε όλους με περηφάνια. Η αγωνιστικότητα, το ψυχικό σθένος, η δύναμη, η επιμονή και η υποστήριξη και η ηθική ενίσχυση από τον Ελληνισμό της Αυστραλίας βοήθησαν τον Κύπριο αντισφαιριστή στη μεγάλη του νίκη'', σημειώνει.

    [28] Καλαθόσφαιρα - Παγκύπριο Πρωτάθλημα

    Στην πρώτη θέση του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας πέρασε ο Κεραυνός μετά την ευρεία χθεσινοβραδινή του νίκη στο Στρόβολο επί της ΑΕΚ με 87 - 64, για την 12η αγωνιστική του Πρωταθλήματος.

    Στον άλλο χθεσινοβραδινό αγώνα, με τον οποίο ολοκληρώθηκε η 12η αγωνιστική, ο Απόλλωνας νίκησε στη Λευκωσία την Ομόνοια με 93 - 77.

    [29] Βαθμολογία:

    Ν - Η Β Κεραυνός 9 - 3 21 ΕΝΑΔ 9 - 3 21 ΑΕΛ 9 - 3 21 Απόλλων 8 - 4 20 ΑΠΟΕΛ 5 - 7 17 Ομόνοια 4 - 8 16 ΑΕΚ 3 - 9 15 ΕΘΑ 2 - 10 14

    [30] Χρηματιστήριο - Εβδομη κατά σειρά άνοδος

    Ανοδικά, για έβδομη στη σειρά συνάντηση, κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ), με τους τραπεζικούς τίτλους να συνεχίζουν την ανοδική πορεία που παρουσιάζουν το τελευταίο διάστημα, παρά τις πιέσεις που δέχθηκαν στα αρχικά στάδια της διαδικασίας. Ο Γενικός Δείκτης σημείωσε οριακή άνοδο της τάξης του 0,35% και έκλεισε στις 1.963,37 μονάδες. Στα υψηλά επίπεδα των 2,8 εκατομμυρίων λιρών ανήλθε η αξία των συναλλαγών, παρουσιάζοντας, ωστόσο, μείωση σε σχέση με τα ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα των τελευταίων συναντήσεων.

    Οριακή αύξηση σε ποσοστό 0,33% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 664,06 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Tuesday, 24 January 2006 - 15:23:07 UTC