Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-12-03

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Εκθεση ΓΓ - Οδός Λήδρας
  • [02] Εκπρόσωπος Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [03] Εκπρόσωπος Οδός Λήδρας
  • [04] Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση - Κυπριακό
  • [05] Πάφος - Χριστόφιας - Οδός Λήδρας
  • [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [07] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Αντιπολίτευση
  • [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Χοροεσπερίδα
  • [09] ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ
  • [10] ΕΥΡΩΚΟ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Κυπριακό - Λήδρας
  • [11] ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - Εκθεση Ανάν
  • [12] Ταλάτ - Οδός Λήδρας
  • [13] Βρετανός ΥΦΕΞ - Σογιέρ - Κυπριακό
  • [14] Εκπρόσωπος Νέο Νοσοκομείο Ευθύνες
  • [15] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας
  • [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο
  • [17] Εκπρόσωπος Προϋπολογισμός 2006
  • [18] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια - Νομισματική Επιτροπή
  • [19] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία - Πληθωρισμός - ΧΑΚ
  • [20] ΕΕ - Ανεργία - Οκτώβριος - Κύπρος
  • [21] Κυπριακές Αερογραμμές - Υπουργοί - Συντεχνίες
  • [22] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές
  • [23] Πάφος - Χριστόφιας - ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ
  • [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συγκυβέρνηση
  • [25] Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [26] Κατεχόμενα - Πτήσεις προς Λονδίνο
  • [27] Πατατοπαραγωγοί - Σύσκεψη - Πορεία προς Προεδρικό
  • [28] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες
  • [29] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Κεραυνού
  • [30] Βόλεϊ - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα
  • [31] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 100 μονάδες - Μεγάλα κέρδη

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 3/12/2005

    [01] ΥΠΕΞ - Εκθεση ΓΓ - Οδός Λήδρας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν γίνεται αναφορά στο θέμα της οδού Λήδρας επειδή τα γεγονότα είναι πολύ πρόσφατα, γι' αυτό και θα καταγραφούν στην επόμενη έκθεση.

    Ο κ. Ιακώβου επεσήμανε ότι την επόμενη βδομάδα η έκθεση θα συζητηθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας και το θέμα της οδού Λήδρας αναμένεται να τεθεί από τον ίδιο τον ΓΓ ή από εκπρόσωπό του.

    ''Εφόσον θα γίνει συζήτηση στο Συμβούλιο Ασφαλείας την επόμενη βδομάδα σχετικά με την έγκριση ψηφίσματος της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, το πρόβλημα το οποίο ανεφύη σίγουρα θα αναφερθεί εκεί προφορικά από τον ΓΓ ή κάποιον εκπρόσωπό του, κατά πάσα πιθανότητα τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα για Πολιτικές Υποθέσεις'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    Απαντώντας σε ερώτηση, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας, ωστόσο επεσήμανε πως το Σώμα συγκαλείται ''όταν υπάρχει κίνδυνος για αναταραχή ή διατάραξη της ειρήνης περιφερειακά''.

    Η κυβέρνηση, είπε, έχει εκφράσει την καλή της θέληση για συζήτηση του θέματος το οποίο θα συζητηθεί και με τον ειδικό αντιπρόσωπο του Κόφι Ανάν στην Κύπρο Ζμπιγκνιέφ Βλόσοβιτς μόλις αυτός επιστρέψει στο νησί, έτσι ώστε να διαπιστωθεί πως αντιμετωπίζει το θέμα ο ΓΓ και η Ειρηνευτική Δύναμη.

    Ο κ. Ιακώβου εξέφρασε την πεποίθηση ότι θα είναι δύσκολο να βρεθεί η χρυσή τομή λόγω των σχεδιασμών του τουρκικού στρατού, ο οποίος προχώρησε στην κατασκευή της γέφυρας ενώ γίνονται συζητήσεις για επίπεδη διάβαση.

    Η ενέργεια αυτή, είπε ο ΥΠΕΞ, αποτελεί παραβίαση του στάτους κβο και δεν μπορεί να νομιμοποιηθεί με τη συγκατάθεση της κυβέρνησης.

    Στην έκθεση Ανάν, είπε ο κ. Ιακώβου, καταγράφεται ότι θα φθάσει στο νησί ειδικός αντιπρόσωπος για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο οποίος θα έχει υψηλού επιπέδου διαβουλεύσεις.

    Ωστόσο, σημείωσε, δεν αποκλείεται στο μέλλον να διοριστεί ειδικός αντιπρόσωπος ''τύπου Ντε Σότο'' αφού οι δύο πλευρές εξέφρασαν την επιθυμία τους για έναρξη συνομιλιών με στόχο την εξεύρεση λύσης.

    [02] Εκπρόσωπος Εκθεση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι «υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δεν αποδίδονται ακριβώς» στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λεχθούν κάποια πράγματα στη Γραμματεία.

    Αναφερόμενος στην κυκλοφορία της έκθεσης του ΓΓ του ΟΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι επιβεβαιώνονται στην ουσία τα όσα έχει πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όσον αφορά την πρόσθεση του ΓΓ του ΟΗΕ για εμπλοκή ειδικού αντιπροσώπου και «είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι δεσμεύεται να είναι πάντοτε στη διάθεση των μερών για την προώθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού, το γεγονός ότι θα αποστέλλει από καιρού εις καιρού ειδικό σύμβουλο, ο οποίος να ασχολείται με το Κυπριακό και επίσης αναθέτει στον ειδικό του αντιπρόσωπο εδώ το καθήκον να έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο για τον ίδιο σκοπό».

    Σε ερώτηση εάν είναι ικανοποιημένη η κυβέρνηση με τις αναφορές του κ. Ανάν στην έκθεση σε ότι έχει να κάνει με το ζήτημα της προετοιμασίας μιας προσπάθειας για λύση του Κυπριακού, ο Εκπρόσωπος είπε: «Ναι, και θα συνεχίσει να συνεργάζεται με τον ΓΓ έτσι ώστε να δημιουργηθούν εκείνες οι συνθήκες για την επανέναρξη διαδικασιών έτσι ώστε να αναζητηθεί λύση του προβλήματος και επανένωση της χώρας μας''.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι ισορροπημένη η έκθεση, είπε ότι «υπάρχουν ορισμένα θέματα τα οποία δεν αποδίδονται ακριβώς στην έκθεση και η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να λεχθούν κάποια πράγματα στη Γραμματεία, όμως όσον αφορά τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ είναι ικανοποιητικό το γεγονός ότι δεσμεύεται να είναι πάντοτε στη διάθεση των μερών για την προώθηση των προσπαθειών λύσης του Κυπριακού και επίσης το γεγονός ότι θα αποστέλλει από καιρού εις καιρού ειδικό σύμβουλο, ο οποίος να ασχολείται με το Κυπριακό και επίσης αναθέτει στον ειδικό του αντιπρόσωπο εδώ το καθήκον να έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο για τον ίδιο σκοπό».

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωνε ότι ανέμενε κάποια κίνηση εκ μέρους των ΗΕ στο Κυπριακό πριν το τέλος του χρόνου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει πει κάτι τέτοιο αλλά έχει πει τα εξής: «ο Γενικός Γραμματέας εξετάζει το θέμα του διορισμού ενός νέου ειδικού αντιπροσώπου του στην Κύπρο, ο οποίος να ξεκινήσει τη νέα προσπάθεια. Είχε όμως ζητηθεί από τον ΓΓ, κάποιες δυνάμεις τις ΗΠΑ, τη Μ. Βρετανία να αναμένει την έναρξη των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ στις 3 Οκτωβρίου. Αυτή η ημερομηνία έχει περάσει. Πιστεύω ότι όλοι τώρα επιθυμούν να δουν μια νέα προσπάθεια στην Κύπρο».

    Σε παρατήρηση ότι υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του ειδικού αντιπροσώπου που εξέταζε το θέμα προηγουμένως από το διορισμό του αντικαταστάτη του Ζμπιγκνιέβ Βλόσοβιτς, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ δεν παραμένει μόνο στο διορισμό του αντικαταστάτη αλλά σημειώνει ότι θα αποστέλλει και ειδικό σύμβουλο ad hoc ενώ αναβαθμίζει και το ρόλο του ειδικού αντιπροσώπου αφού θα έχει επαφές σε ανώτατο επίπεδο αναφορικά με το Κυπριακό.

    Ερωτηθείς ποια είναι τα σημεία που δεν αποδίδονται σωστά, ο Εκπρόσωπος απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, σημειώνοντας πως όταν διαβάσει κανείς την έκθεση θα αντιληφθεί ποια είναι.

    «Αναφέρονται ιδίως στα θέματα της παράβασης των τουρκικών στρατευμάτων της γραμμής αντιπαράταξης και της προσπάθειάς τους να επεκτείνουν την κατοχή σε σημεία της ουδέτερης ζώνης και την αναβάθμιση κάποιων ιδιωτικών επεισοδίων τα οποία ίσως να μην είχαν πολιτική σημασία π.χ. το θέμα του κ. Ματσάκη και του κυνηγού. Αυτά νομίζω δεν είναι της ίδιας εμβέλειας με τις παραβάσεις εκ μέρους του κατοχικού στρατού των ορίων της ουδέτερης ζώνης», είπε ο Εκπρόσωπος.

    Σε παρατήρηση ότι είθισται σε τέτοιου είδους εκθέσεις να καταγράφεται και η αύξηση των κατοχικών στρατευμάτων, ο Εκπρόσωπος συμφώνησε ότι «και αυτό δεν γίνεται και κακώς δεν γίνεται» στην έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ.

    [03] Εκπρόσωπος Οδός Λήδρας

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες ότι από τη στιγμή που η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποσύρει τη συγκατάθεσή της για τη διάνοιξη του οδοφράγματος της οδού Λήδρας έπρεπε με την παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να σταματήσουν τα έργα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή.

    Χαρακτήρισε ακόμη απαράδεκτη την ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας για το θέμα, τόσο όσον αφορά την ουσία όσο και την φρασεολογία, τονίζοντας πως «τα όσα είχε πει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος είναι απολύτως ακριβή».

    Σημείωσε ότι η προσπάθεια των κατοχικών δυνάμεων «είναι εκείνο ακριβώς που διαπιστώνει ο Γενικός Γραμματέας στην έκθεσή του, δηλαδή η επέκταση της κατοχής στην ουδέτερη ζώνη και η επέκταση ιδίως στην περιοχή της οδού Λήδρας μέχρι την οδό Κύκκου που ίσως λαμβάνει υπόψη τη γραμμή που πρόβλεπε το Σχέδιο Ανάν».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η κατάσταση δεν έχει διαφοροποιηθεί και οι προσπάθειες της κυβέρνησης συνεχίζονται για να επεξηγηθεί στα Ηνωμένα Εθνη πού είναι η Πράσινη Γραμμή, δηλαδή η βόρεια γραμμή στην οδό Ερμού.

    Σε ερώτηση αν έχει γίνει υπόδειξη προς τα Ηνωμένα Εθνη για να σταματήσουν οι εργασίες, ο Εκπρόσωπος είπε ότι είναι «αυτονόητη».

    Σε άλλη ερώτηση αν αναμένεται το θέμα να τεθεί κατά τη συζήτηση την επόμενη βδομάδα στο Συμβούλιο Ασφαλείας: «Δεν γνωρίζω. Πάντως η δική μας πλευρά θα συνεχίσει τις προσπάθειές της έτσι ώστε να πεισθούν τα Ηνωμένα Εθνη να παρέμβουν για την αλλαγή των σχεδίων της κατοχικής δύναμης».

    [04] Πρόεδρος Βουλής - Εκδήλωση - Κυπριακό

    Την ευχή και την ελπίδα η Αγκυρα και η τ/κ ηγεσία να συνειδητοποιήσουν ότι η εμμονή στην πολιτική που ακολουθούν είναι αδιέξοδη και να διαφοροποιήσουν αυτή την πολιτική, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας.

    Σε ομιλία του σε εκδήλωση που διοργανάνωσαν στην Πάφο οι Μαχητές της Αντίστασης σε συνεργασία με το Ιστορικό Πολιτιστικό Κέντρο Εθνάρχη Μακαρίου Γ' Παναγιάς, το ΑΚΕΛ, το ΔΗΚΟ και το ΚΣ ΕΔΕΚ, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''αναμένουμε ο Γενικός Γραμματέας σύντομα να καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πληρούνται οι προϋποθέσεις για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών στο Κυπριακό''.

    ''Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς αυτή την κατεύθυνση. Επιδιώκουμε επίλυση του Κυπριακού στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών στη βάση των ψηφισμάτων τους, των συμφωνιών υψηλού επιπέδου, του διεθνούς και του κοινοτικού δικαίου. Επιδιώκουμε λύση δικοινοτικής, διζωνικής ομοσπονδίας η οποία να κατοχυρώνει την ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας η οποία θα έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια'', πρόσθεσε.

    ''Στα πλαίσια της λύσης θα υπάρχει πολιτική ισότητα ανάμεσα στις δύο κοινότητες έτσι όπως ερμηνεύουν τον όρο τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Η λύση πρέπει να απαλλάσσει την Κύπρο από τα κατοχικά στρατεύματα και τους έποικους και να μην παραχωρεί σε καμμιά ξένη χώρα επεμβατικά δικαιώματα. Πρέπει να αποκαθιστά και να διασφαλίζει τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων περιλαμβανομένου του δικαιώματος εθελοντικής επιστροφής των προσφύγων στα σπίτια και τις περιουσίες τους. Με δυο λόγια επιδιώκουμε λύση που να εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Κύπρου και των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, και όχι τα συμφέροντα των οποιωνδήποτε ξένων'', συμπλήρωσε.

    [05] Πάφος - Χριστόφιας - Οδός Λήδρας

    Το ζήτημα της οδού Λήδρας εγείρει ξανά με όλη του τη σοβαρότητα το θέμα του ρόλου της κατοχής και των κατοχικών δυνάμεων στον τόπο, δήλωσε χθες βράδυ από την Πάφο ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας

    Υπό κανονικές συνθήκες, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, η οδός Λήδρας έπρεπε να ανοίξει και να περνά πεζός ο κόσμος.

    ''Αυτά ήταν και τα σχέδια και εμφανίζεται η κατοχική δύναμη αυτή την ώρα να θέλει να δημιουργήσει και να στερεώσει κάποια τετελεσμένα τα οποία έχει δημιουργήσει στη διάρκεια της εισβολής και της κατοχής και που την ανέχθηκαν και τα Ηνωμένα Εθνη τόσα χρόνια'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι αυτό το θεωρεί απαράδεκτο και χαρακτήρισε ''έκτρωμα'' τη γέφυρα που έχουν κατασκευάσει οι κατοχικές δυνάμεις.

    Ο κ. Χριστόφιας κάλεσε τα Ηνωμένα Εθνη να μην χειρίζονται ''ποντιοπιλατικά αλλά με δυναμισμό και την ίδια ώρα να συνεχιστεί και ένας διάλογος να εξευρεθεί λύση γιατί το άνοιγμα της Λήδρας σημαίνει μια δίοδος στην καρδιά της Λευκωσίας και σημαίνει διεμβολισμός σε ένα βαθμό αυτής της απαράδεκτης κατάστασης του μοιράσματος της πρωτεύουσας''.

    [06] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι το κόμμα του επεσήμανε με ανησυχία τα όσα ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν αναφέρει για το Κυπριακό στην έκθεσή του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, επιφυλάχθηκε να κάνει εκτενή αναφορά για «όλες αυτές τις έγνοιες και αγωνίες» στην ομιλία του προς το συνέδριο του κόμματος, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή.

    Ερωτηθείς εάν η μη αναφορά στις ενέργειες των κατοχικών στρατευμάτων στη νεκρή ζώνη στην οδό Λήδρας οφείλεται στο γεγονός ότι η έκθεση ετοιμάσθηκε πριν γίνουν οι ενέργειες αυτές, ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την ελπίδα ότι μέχρι την ημέρα συζήτηση της έκθεσης στο Συμβούλιο Ασφαλείας θα δοθεί η ευκαιρία στα μέλη του ΣΑ να ενημερωθούν έτσι ώστε κατά την έκδοση του σχετικού ψηφίσματα να γίνεται αναφορά στα γεγονότα.

    «Εύχομαι να υιοθετηθεί η ορθή άποψη με βάση τα πραγματικά γεγονότα και να δοθεί η ευκαιρία ώστε να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζουμε», πρόσθεσε.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας ότι τα έργα που γίνονται από το κατοχικό καθεστώς συνιστούν στρατιωτικό πλεονέκτημα, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι το συντομότερο δυνατό πρέπει να εργαστούμε κατά τρόπο που να μην υπάρχει δυνατότητα απόκτησης στρατιωτικών πλεονεκτημάτων από οποιονδήποτε.

    Σημείωσε ότι ο στόχος μας πρέπει να είναι η επίτευξη της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων ώστε να μην αναλώνουμε τους εαυτούς μας σε καταγγελίες και να παρακολουθούμε να δημιουργούνται τετελεσμένα τα οποία δεν βοηθούν σε αυτό που όλοι επιδιώκουμε, την απαλλαγή από το στρατό κατοχής.

    [07] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ - Αντιπολίτευση

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους δήλωσε ότι «στο βασικό σημείο της διαπίστωσης πρέπει να μας ικανοποιεί η έκθεση» του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ στην Κύπρο.

    Είπε επίσης ότι το Εθνικό Συμβούλιο είχε ζητήσει από τον Γενικό Γραμματέα να προετοιμαστεί το έδαφος και να διαπιστώσει πρώτα απ' όλα ότι πράγματι η άλλη πλευρά και βασικά η Αγκυρα είναι διατεθειμένη να επιτρέψει σωστή, βιώσιμη και λειτουργική λύση του Κυπριακού.

    ''Δεν θα είχε νόημα η οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία χωρίς να υπάρχει μια βάσιμη πιθανότητα ότι θα έχει θετική κατάληξη», πρόσθεσε.

    Σημείωσε ακόμα πως μια νέα αποτυχία σε μια μη προετοιμασμένη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού «ξέρουμε όλοι πόσο επιζήμια μέχρι και καταστροφική θα μπορούσε να είναι για την πλευρά μας».

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, ο οποίος μιλούσε ύστερα από περιοδεία σε κυβερνητικά τμήματα της Λάρνακας, κλήθηκε επίσης να σχολιάσει τοποθετήσεις της αντιπολίτευσης πως με την έκθεσή του ο Κόφι Ανάν «άδειασε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

    Ο κ. Κλέανθους είπε ότι δεν θυμάται ποτέ «η αντιπολίτευση να έχει πει ένα καλό λόγο για τον Τάσσο Παπαδόπουλο και την κυβέρνησή του και πάντοτε είναι επικριτική για τη δική μας πλευρά».

    Πρόσθεσε παράλληλα ότι εκείνο που δεν άκουσε από αξιωματούχους της αντιπολίτευσης είναι «να επικρίνουν τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο οποίος τόσα και τόσα κάνει, ενώ ποτέ δεν βρέθηκαν να πουν κάτι για το σφετερισμό των ελληνοκυπριακών περιουσιών, για τη ροή των εποίκων, για την αλαζονεία τους και για την παραβίαση του στάτους κβο».

    Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Κλεάνθους, «αυτή είναι μια διαπίστωση που μας λυπεί και οφείλουμε να κάνουμε ότι μπορούμε για να τους πείσουμε και αυτούς όπως και τους ξένους για το δίκαιο που έχουμε εμείς οι Ελληνοκύπριοι».

    [08] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Χοροεσπερίδα

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε πως υπάρχει επιτακτική ανάγκη ''να διαμηνύσουμε τόσο προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ όσο και προς τρίτους που παρουσιάζονται ως ενδιαφερόμενοι για τη λύση, ότι πρώτον θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη προετοιμασία, η οποία να διασφαλίζει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας σε μια μελλοντική διαπραγμάτευση και δεύτερον να διευκρινιστεί η βάση των συνομιλιών''.

    Μιλώντας σε χοροεσπερίδα του ΚΣ ΕΔΕΚ Αμμοχώστου, ο κ. Ομήρου είπε πως το σχέδιο Ανάν έχει απορριφθεί από τον κυπριακό Ελληνισμό.

    ''Ως εκ τούτου, δεν είναι δυνατό να επανέλθει ούτε ως έχει, ούτε με περιθωριακές αλλαγές. Για να αποφευχθεί αυτός ο κίνδυνος θα πρέπει να διαμηνύσουμε ότι τη βάση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να αποτελέσουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας περί Κύπρου, οι συμφωνίες υψηλού επιπέδου 1977 και 1979, οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου στις ατομικές και διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων'', σημείωσε.

    ''Και προσβλέπουμε σε μια νέα πρωτοβουλία χωρίς επιδιαιτησίες, ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και δημοψήφισμα χωρίς προηγούμενη συμφωνία. Μια τέτοια όμως πρωτοβουλία προϋποθέτει επαρκή προετοιμασία, σαφές πλαίσιο και διασφάλιση σοβαρών πιθανοτήτων επιτυχίας. Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν διασφαλιστούν, μια νέα πρωτοβουλία θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερο αδιέξοδο'', είπε.

    [09] ΚΣ ΕΔΕΚ - Εκθεση ΓΓ ΟΗΕ

    Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν περιέχει στοιχεία που να διαφοροποιούν τη μέχρι τώρα στάση και προσέγγιση του Κόφι Ανάν στη μετά το δημοψήφισμα περίοδο, αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΚΣ ΕΔΕΚ.

    Το Κίνημα αναφέρει πως αναμένει από τον Γενικό Γραμματέα να προχωρήσει σε διορισμό ειδικού αντιπροσώπου για το Κυπριακό και την ενεργό εμπλοκή του για άρση του αδιεξόδου και η δρομολόγηση διαδικασιών που θα οδηγήσουν σε λύση που να στηρίζεται στις αρχές και αποφάσεις του διεθνούς οργανισμού.

    Προσθέτει ότι είναι αναγκαίο να υπογραμμιστεί ότι ο ρόλος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ δεν είναι η ουδετερότητα και η τήρηση ίσων αποστάσεων μεταξύ εισβολέα και θύματος της εισβολής και της παραβίασης του διεθνούς δικαίου.

    ''Καθήκον του Γενικού Γραμματέα είναι να ενεργεί για την εφαρμογή των προνοιών του Καταστατικού Χάρτη, των αρχών του διεθνούς δικαίου και των περί Κύπρου ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας'', καταλήγει το Κίνημα στην ανακοίνωση του.

    [10] ΕΥΡΩΚΟ - Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας - Κυπριακό - Λήδρας

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα και το τουρκοκυπριακό Κίνημα Ειρήνης και Δημοκρατίας συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας νέων ιδεών για κινητικότητα για λύση του κυπριακού προβλήματος.

    Το ΕΥΡΩΚΟ, υπό τον Πρόεδρο του Δημήτρη Συλλούρη, δέχθηκε χθες στα γραφεία του αντιπροσωπεία του τ/κ Κινήματος υπό τον Πρόεδρό του Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος τους παρουσίασε τις ιδέες του Κινήματος για δημιουργία συνθηκών ομαλοποίησης μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    Τα δύο κόμματα συμφώνησαν ότι η έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ επιβάλλει τη δημιουργία νέων ιδεών από τους Κύπριους, ενώ σε σχέση με το άνοιγμα της οδού Λήδρας συμφωνούν στην ανάγκη διαλόγου για επίλυση του όλου ζητήματος, αλλά διατηρούν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσον οι εργασίες του κατοχικού καθεστώτος παραβιάζουν την Πράσινη Γραμμή.

    Στις δηλώσεις του, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''έχουμε συμφωνήσει ότι η Κύπρος για να βρεθεί πιο κοντά σε λύση ή τουλάχιστον κινητικότητα χρειάζεται και νέες ιδέες''.

    Ο κ. Ακιντζί τάχθηκε υπέρ της κινητικότητας εκ μέρους των δύο πλευρών γιατί, όπως είπε, ''η πάροδος του χρόνου δεν είναι βοηθητική και η αποξένωση αυξάνεται, ιδιαίτερα στους νέους και ο μόνος τρόπος να την ξεπεράσουμε είναι να καθίσουμε στο τραπέζι και να δημιουργήσουμε ένα καρποφόρο διάλογο, χωρίς να περιμένουμε άλλους από το εξωτερικό να το πράξουν''.

    Σε ερώτηση για την έκθεση του ΓΓ του ΟΗΕ, ο κ. Συλλούρης είπε ότι ''φαίνεται καθαρά η ανάγκη για να ακουστούν νέες ιδέες για να υπάρξει μια κινητικότητα'', προσθέτοντας ότι ενάμισι και πλέον χρόνο από τα δημοψηφίσματα δεν έχει γίνει κάποια εξέλιξη για τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα πράγματα.

    Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο κ. Ακιντζί σημείωσε την αναφορά του κ. Ανάν ότι ο χρόνος δεν έχει ωριμάσει για διορισμό ειδικού αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό και πρόσθεσε: ''Αυτό είναι ένα μήνυμα για τους Κύπριους, που λέει ότι εσείς οι Κύπριοι να κάνετε κάτι μαζί για να δημιουργήσετε τις συνθήκες για να σας βοηθήσω''.

    Σε ερώτηση για το αδιέξοδο στο άνοιγμα της οδού Λήδρας, ο κ. Συλλούρης είπε ότι πρέπει να υπάρξει διάλογος μεταξύ των δύο πλευρών προκειμένου να λυθεί το όλο ζήτημα.

    Σημείωσε ότι το ΕΥΡΩΚΟ τάσσεται υπέρ της θέσης κυπριακής κυβέρνησης και θέλει να συνεχίσει ο διάλογος ούτως ώστε να βρεθεί μια λύση. ''Δεν θεωρούμε ότι είναι καλό να ξεκινά ένα έργο πάνω στη βάση των συγκρούσεων και των διαφωνιών ή μία πλευρά ή άλλη να μην είναι ευτυχής γιατί θα δυσκολέψει την εφαρμογή'', πρόσθεσε.

    [11] ΕΥΡΩΔΗ - Προδρόμου - Εκθεση Ανάν

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Δημοκρατίας Πρόδρομος Προδρόμου δήλωσε χθες ότι σχεδόν δύο χρόνια μετά την αποτυχία της πρότασης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δυστυχώς στην έκθεση του ο κ. Ανάν δεν δείχνει καμμία πρόθεση να αναθεωρήσει τις προτάσεις του ανάλογα με την κυρίαρχη άποψη των Κυπρίων πολιτών.

    Αναφερόμενος στην κυκλοφορία της έκθεσης του κ. Ανάν για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, ο κ. Προδρόμου είπε πως ''δεν φαίνεται να τον απασχολεί το Κυπριακό παρά με την έννοια του να στείλει κάποιο διαμεσολαβητή και να περιμένουμε σε κάποια στιγμή να αντιπαραβάλει τις προτάσεις για αλλαγές στο σχέδιο, που δυστυχώς κατέθεσε η κυπριακή κυβέρνηση με το τι μπορεί να αποδεχτεί η τουρκική πλευρά''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΕΥΡΩΔΗ μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ''αυτή είναι μια επικίνδυνη μεθοδολογία και η έκθεση αυτή του Γενικού Γραμματέα που διαπιστώνει τελικά ότι δεν υπάρχει καμμία πρόοδος μας δίνει την ευκαιρία να επαναλάβουμε ότι στα Ηνωμένα Εθνη δεν πρόκειται να πετύχουμε οτιδήποτε άλλο παρά αυτά που έχουμε δει, δηλαδή μια καινούργια πρόταση τύπου σχεδίου Ανάν''.

    ''Για τον λόγο αυτό'', είπε, ''η κυπριακή κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε ήδη να είχαν μετατοπίσει το κέντρο βάρους στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Πρόσθεσε ότι ''θα έπρεπε να αναζητήσουμε στην ΕΕ ερείσματα και συμμαχίες και να κάνουμε μια θετική πρόταση'', προσθέτοντας ότι ''όσο μένουμε μονομερώς εξαρτώμενοι από τα Ηνωμένα Εθνη, που είναι κοινό μυστικό ότι ελέγχονται από τις ΗΠΑ σχεδόν απολύτως, το Κυπριακό θα έχει τη μοίρα του σχεδίου Ανάν''.

    [12] Ταλάτ - Οδός Λήδρας

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες ότι οι απαιτήσεις της κυπριακής κυβέρνησης για το σημείο διέλευσης της οδού Λήδρας είναι ''ασυνεπείς και γελοίες'', προσθέτοντας ότι συζήτησε το θέμα με τους πρεσβευτές των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

    Ο κ. Ταλάτ ανέφερε πως οι τρεις χώρες δεν ζήτησαν οτιδήποτε από την τ/κ πλευρά όσον αφορά τα έργα των κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή και σημείωσε πως ''αυτό αποδεικνύει ότι οι απαιτήσεις της ε/κ πλευράς είναι ασυνεπείς και γελοίες''.

    Στη συνέχεια, είπε πως η γέφυρα που κατασκευάζεται στην περιοχή είναι εντός των κατεχομένων και διαβεβαίωσε πως δεν έχουν γίνει νέες στρατιωτικές διευθετήσεις.

    Ο κ. Ταλάτ είπε ότι η τ/κ πλευρά δεν αποκομίζει νέα πλεονεκτήματα στο οδόφραγμα με τις διευθετήσεις που έγιναν και επανέλαβε ότι στόχος των Τ/Κ παραμένει η επανένωση του νησιού.

    [13] Βρετανός ΥΦΕΞ - Σογιέρ - Κυπριακό

    Η βρετανική κυβέρνηση διατηρεί την μακρόχρονη θέση της για μη αναγνώριση του ψευδοκράτους, δήλωσε ο Βρετανός Υφυπουργός Εξωτερικών Ντάγκλας Αλεξάντερ.

    Η θέση αυτή περιλαμβάνεται σε απαντητική επιστολή του κ. Αλεξάντερ σε ερώτηση του εργατικού βουλευτή Αντριου Ντίσμορ για τη συνάντηση του βρετανικού ΥΠΕΞ με τον λεγόμενο πρωθυπουργό Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ.

    Οπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Αλεξάντερ, Βρετανοί αξιωματούχοι διατηρούν ένα ανοικτό διάλογο με τους αντιπροσώπους των Τ/Κ.

    Σύμφωνα με το Βρετανό ΥΦΥΠΕΞ, ''η πολιτική του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένει να βοηθήσουμε μια δίκαιη, βιώσιμη και διαρκή διευθέτηση για το καλό όλων των Κυπρίων. Πιστεύουμε ότι μόνο με την εμπλοκή και των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο μπορούμε να κάνουμε πρόοδο προς αυτό τον σκοπό''.

    [14] Εκπρόσωπος Νέο Νοσοκομείο Ευθύνες

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι εάν επιρρίπτονται ευθύνες στο θέμα του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, εκείνο που συμβαίνει συνήθως είναι η παραπομπή της έκθεσης στο Γενικό Εισαγγελέα για λήψη μέτρων αξιολόγησής του κατά πόσον υπάρχουν πειθαρχικά ή ποινικά αδικήματα και λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης, που ρωτήθηκε εάν θα καθίσουν στο σκαμνί οι υπεύθυνοι για το σκάνδαλο του νέου νοσοκομείου Λευκωσίας μετά και τις εκθέσεις που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, παρέπεμψε στις δηλώσεις του Υπουργού Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, ο οποίος είπε ότι θα καταθέσει την έκθεση ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο θα πάρει τις αναγκαίες αποφάσεις.

    [15] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Νέο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε χθες ότι εφόσον υπάρξουν στοιχεία τα οποία εμπλέκουν τους οποιουσδήποτε σε διασπάθιση δημοσίου χρήματος στην ανέγερση του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, είτε εξ αμελείας, είτε εκ προθέσεως θα πρέπει και να δώσουν λόγο και να υποστούν τις συνέπειες.

    Ο κ. Αναστασιάδης, αφού ανέφερε ότι γνωρίζει το σύνολο των γεγονότων, όπως αυτά περιέχονται στις εκθέσεις των μελών της διερευνητικής επιτροπής, είπε ότι «η θέση αρχής είναι μια και αυτή λέγει ότι ουδείς μπορεί να μένει ατιμώρητος όταν διασπαθίζεται το δημόσιο χρήμα».

    [16] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Παγκύπριο Συνέδριο

    Ο Δημοκρατικός Συναγερμός με το παγκύπριο πολιτικό συνέδριο της Κυριακής εισέρχεται στην προεκλογική εκστρατεία ενόψει των βουλευτικών εκλογών του χρόνου. Γενικό σύνθημα της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος όπως αυτό διατυπώθηκε από τον Πρόεδρο του κόμματος Νίκο Αναστασιάδη είναι: «Περνάμε μπροστά».

    Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Συνεδριακό Κέντρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου και αναμένεται να αρχίσει στις 10.00 το πρωί. Ο κ. Αναστασιάδης στο πλαίσιο της ομιλίας του στο συνέδριο θα τοποθετηθεί τόσο επί των τελευταίων εξελίξεων στο Κυπριακό όσο και επί των εσωτερικών θεμάτων, αναλύοντας την πρόταση πολιτικής.

    Σε συνέντευξη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης ανέφερε ότι το συνέδριο κάτω από το μήνυμα «Περνάμε μπροστά» αποτελεί το επιστέγασμα μιας οργανωτικής και πολιτικής προσπάθειας που εξελίχθηκε τους προηγούμενους μήνες.

    Διευκρίνισε ότι το συνέδριο θα είναι πολιτικό και όχι εκλογικό και σε αυτό θα κατατεθεί η πρόταση πολιτικής, με τη φιλοδοξία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της κοινωνίας των πολιτών για ένα σύγχρονο και ευρωπαϊκό κράτος.

    Είπε ότι η πρόταση πολιτικής συγκεφαλαιώνει τις θέσεις και τις απόψεις του κόμματος για όλα τα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την κοινωνία και τους πολίτες και η οποία στηρίζεται στα πορίσματα του προγραμματικού συνεδρίου του Νοεμβρίου του 2004 και ενσωματώνει τις κυρίαρχες απόψεις στην Ευρώπη όπως εκφράζονται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ακόμα ότι πρωταγωνιστικό ρόλο στην πρόταση πολιτικής και στο συνέδριο είχαν και θα έχουν οι νέες και οι νέοι. «Μαζί με τους νέους θα περάσουμε μπροστά, μαζί με τους νέους θα γυρίσουμε σελίδα», ανέφερε.

    Συνεχίζοντας είπε ότι «θα αφήσουμε πίσω το παρελθόν του διχασμού και των συγκρούσεων και θα καταθέσουμε στην κοινωνία μια εναλλακτική πρόταση ενότητας και προόδου για το μέλλον».

    Ανέφερε ότι το Συνέδριο της Κυριακής θα αποτελέσει την αφετηρία της προεκλογικής εκστρατείας, προσθέτοντας ότι η παράταξη με τα στελέχη της κατέγραψαν με προσοχή τα προβλήματα και τις αγωνίες των πολιτών και καταθέτει στην κυπριακή κοινωνία μια πρόταση πολιτικής που απαντά στις ανάγκες του σήμερα και τις προσδοκίες του αύριο.

    Είπε ότι το μήνυμα «Περνάμε μπροστά» που υιοθετήθηκε εκφράζει τη θέληση του ΔΗΣΥ να περάσει μπροστά στις ιδέες, στις πολιτικές και στις προτάσεις και να γίνει μαζί με τους πολίτες συμπρωταγωνιστές στην προσπάθεια «να βγούμε από το τέλμα και τη στασιμότητα και να διεκδικήσουμε πρωταγωνιστικό ρόλο στην ενωμένη Ευρώπη και το σύγχρονο κόσμο».

    [17] Εκπρόσωπος Προϋπολογισμός 2006

    Η πορεία της δημοσιονομικής εξυγίανσης θα συνεχιστεί χωρίς τον περιορισμό του κοινωνικού κράτους, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως αυτό έχει αποδειχθεί και με το πακέτο μέτρων κοινωνικής συνοχής που ανακοίνωσε πρόσφατα η κυβέρνηση για τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα.

    Αναφερόμενος στην κατάθεση των προϋπολογισμών από τον Υπουργό Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή, είπε ότι ήταν μια ιδιαίτερα σημαντική ημέρα του έτους «γιατί ο τρόπος που λειτουργεί η τεράστια μηχανή της οικονομίας μας είναι σημαντικός για την καθημερινή μας ζωή».

    «Η γενική οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι ανθρωποκεντρική λαμβανομένων υπόψη όλων των συνθηκών, όλων των προϋποθέσεων δημοσιονομικής εξυγίανσης, η κατεύθυνση είναι και η κοινωνική πολιτική», είπε.

    [18] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Επιτόκια - Νομισματική Επιτροπή

    Αμετάβλητα παραμένουν τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με κατά πλειοψηφία απόφαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, με πέντε από τα έξι μέλη της να υποστηρίζουν την παραμονή των επιτοκίων οριακής χρηματοδότησης στο 4,25% και των επιτοκίων διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2,25%, ενώ ένα μέλος της Επιτροπής διαφώνησε, ζητώντας τη μείωσή τους, έτσι ώστε να πλησιάσουν τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά επιτόκια.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου δήλωσε ότι σταδιακά πρέπει να μειωθεί και να εξαλειφθεί η διαφορά ανάμεσα στα επιτόκια της Κύπρου και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είτε αφήνοντας σταθερά τα κυπριακά επιτόκια ενόσω αυξάνονται σταδιακά τα αντίστοιχα ευρωπαϊκά, είτε με μείωση των επιτοκίων στην Κύπρο, εφ' όσον μένουν σταθερά ή μειώνονται τα ευρωπαϊκά.

    Παράλληλα, ο κ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι η Επιτροπή υποδεικνύει όπως οι μισθολογικές και άλλες διεκδικήσεις παραμείνουν εντός των δυνατοτήτων της κυπριακής οικονομίας και όπως συνεχισθεί η προσπάθεια εξυγίανσης των δημόσιων οικονομικών, έτσι ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για υιοθέτηση του ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2008.

    Οπως ανέφερε σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Χριστοδούλου, ''κατά τη συνεδρίασή της, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής κατέληξε στην ακόλουθη απόφαση: Τα βασικά επιτόκια της Κεντρικής Τράπεζας, δηλαδή τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (Lombard) και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων (Overnight Deposit Facility), παραμένουν αμετάβλητα στο 4,25% και 2,25%, αντίστοιχα''.

    ''Μετά από διεξοδική συζήτηση'', είπε ο κ. Χριστοδούλου, ''η Επιτροπή σημείωσε το γεγονός ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας και των τραπεζικών πιστώσεων εξακολουθούν να βρίσκονται σε ικανοποιητικά επίπεδα, ενώ ο εγχώριος πληθωρισμός υποχώρησε στο 2,87% το Νοέμβριο σε σύγκριση με 3,07% τον προηγούμενο μήνα''.

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας διευκρίνισε ότι για ολόκληρο το ενδεκάμηνο Ιανουαρίου - Νοεμβρίου 2005, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 2,61% σε σύγκριση με 2,11% την αντίστοιχη περίοδο του 2004.

    [19] Διοικητής Κεντρικής Τράπεζας - Οικονομία - Πληθωρισμός - ΧΑΚ

    Ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Χριστόδουλος Χριστοδούλου θεωρεί πως ''έχει δίκιο'' ο Υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής να επισημαίνει την ανάγκη να γίνουν σημαντικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις στην Κύπρο και αναμένει πως θα υλοποιηθεί και άλλη μια ανακοίνωσή του για καταρτισμό τριετών προγραμμάτων για εξισορρόπηση και έλεγχο δαπανών και εσόδων ανά τομέα.

    Κληθείς να σχολιάσει την πορεία του πληθωρισμού στην Κύπρο και ερωτηθείς για το κατά πόσον παρατηρείται απόκλιση από τα σχετικά κριτήρια του Μάαστριχτ, ο κ. Χριστοδούλου δήλωσε ότι δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο και το ποσοστό 2,61% του πληθωρισμού κατά το έως τώρα ενδεκάμηνο του 2005 ''είναι ελαφρώς υψηλότερο από το αντίστοιχο στις χώρες της ευρωζώνης''.

    ''Είναι γεγονός αυτό'', πρόσθεσε, ''αλλά το κριτήριο του Μάαστριχτ διαμορφώνεται με βάση τον χαμηλότερο πληθωρισμό των τριών χωρών που έχουν την καλύτερη επίδοση συν 1,5%'', οπόταν ''εξακολουθεί η Κύπρος και τον Νοέμβριο, όπως και τον Οκτώβριο και τον Σεπτέμβριο, να πληροί το κριτήριο με βάση τον εναρμονισμένο δείκτη πληθωρισμού''.

    Οταν ζητήθηκε από δημοσιογράφο, στο περιθώριο της ανακοίνωσης των αποφάσεων της Νομισματικής Επιτροπής, να σχολιάσει αναφορά του Υπουργού Οικονομικών Μιχάλη Σαρρή για τη ανάγκη σημαντικών οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Κύπρο, ο κ. Χριστοδούλου είπε πως ''έχει δίκιο ο Υπουργός Οικονομικών να επισημαίνει αυτή την ανάγκη''.

    ''Αυτή η ανάγκη'', συνέχισε ο Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, ''έχει προκύψει εδώ και αρκετό καιρό και αφορά επιμέρους ζωτικούς τομείς της οικονομίας μας, όπως σε σχέση με την παραγωγικότητα, όπου προκύπτει θέμα διαδικασιών, μεθόδων και τεχνολογίας για να αυξήσουμε την παραγωγικότητα''.

    [20] ΕΕ - Ανεργία - Οκτώβριος - Κύπρος

    Στο 6,3% του ενεργού πληθυσμού κυμάνθηκε η ανεργία στην Κύπρο τον Οκτώβριο, έναντι 6,4% που ήταν το Σεπτέμβριο, σύμφωνα με εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Κοινότητας. Την ίδια περίοδο η μέση ανεργία στην ΕΕ ήταν 8,5%.

    Οπως προκύπτει από τα κοινοτικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Eurostat, το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφηκε στην Ιρλανδία (4,3%), ενώ ακολούθησαν το Ηνωμένο Βασίλειο (4,6%), η Ολλανδία (4,7%), η Δανία (4,7%) και η Αυστρία (5,3%). Τα υψηλότερα ποσοστά καταγράφηκαν στην Πολωνία (17,6%) και στη Σλοβακία (16,2%).

    Αναφορικά με την εξέλιξη της ανεργίας στην Κύπρο ανάλογα με το φύλο και την ηλικία, στους ανδρες κάθε ηλικίας το ποσοστό ανεργίας ήταν τον Οκτώβριο 4,9% (5,0% το Σεπτέμβριο). Στις γυναίκες, το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,0% έναντι 8,1% το Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με τα διορθωμένα εποχικά στοιχεία.

    Στους νέους κάτω των 25 ετών, η συνολική ανεργία στην Κύπρο ήταν 13,4% έναντι 14,1% το Σεπτέμβριο. Ο μέσος όρος στην Κοινότητα ήταν 18,1%.

    Στην Ελλάδα τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της Eurostat αφορούν τον Ιούνιο του 2005 όπου η συνολική ανεργία ήταν 9,9%. Στους άνδρες ήταν 6,1%, στις γυναίκες 15,5%, ενώ στους νέους κάτω των 25 ετών ήταν 25,8%.

    Το συνολικό ποσοστό ανεργίας που καταγράφηκε στα κράτη μέλη τον Οκτώβριο του 2005 ήταν: Ιρλανδία 4,3%, Ηνωμένο Βασίλειο 4,6% (στοιχεία Αυγούστου), Δανία 4,7% (στοιχεία Σεπτεμβρίου), Ολλανδία 4,7%, Αυστρία 5,3%, Λουξεμβούργο 5,6%, Σλοβενία 5,8%, Κύπρος 6,3%, Σουηδία 6,3% (στοιχεία Μαρτίου), Εσθονία 6,9%, Λιθουανία 7,3%, Ουγγαρία 7,3%, Πορτογαλία 7,3%, Ιταλία 7,7% (στοιχεία Ιουνίου), Μάλτα 7,7%, Τσεχία 7,9%, Φιλανδία 8,1%, Βέλγιο 8,4%, Ισπανία 8,6%, Λετονία 8,7%, Γερμανία 9,1%, Γαλλία 9,3%, Ελλάδα 9,9% (στοιχεία Ιουνίου), Σλοβακία 16,2%, Πολωνία 17,6%.

    [21] Κυπριακές Αερογραμμές - Υπουργοί - Συντεχνίες

    Νέο σχέδιο αποζημίωσης πλεονάζοντος προσωπικού στις Κυπριακές Αερογραμμές (ΚΑ) παρέδωσαν χθες οι Υπουργοί Οικονομικών, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων στις συντεχνίες των εργαζομένων στην εταιρεία, οι οποίες ανέλαβαν να το μελετήσουν και να δώσουν τις απόψεις τους την ερχόμενη Δευτέρα στο Διοικητικό Συμβούλιο (ΔΣ) του κρατικού αερομεταφορέα.

    Οι τρεις Υπουργοί, μαζί με εκπρόσωπο του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων, ο οποίος εκπροσωπούσε τον αρμόδιο Υπουργό Χάρη Θράσου, που δεν μπορούσε να παρευρεθεί λόγω άλλων ειλημμένων υποχρεώσεων, μέλη του ΔΣ των ΚΑ και ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας είχαν από το πρωί ξεχωριστές συναντήσεις με τις πέντε συντεχνίες των ΚΑ, στις οποίες ανέλυσαν το νέο σχέδιο αποζημίωσης πλεονάζοντος προσωπικού.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος των ΚΑ Λάζαρος Σαββίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι ''ήταν πάρα πολύ θετική'' η σημερινή συνάντηση, η οποία, όπως είπε, ''έχει διαμορφώσει νέα πνοή στις συναντήσεις'' Διοικητικού Συμβουλίου και συντεχνιών.

    ''Εχω την άποψη'', συνέχισε, ''ότι η νέα πνοή θα μας οδηγήσει να βρούμε τις λύσεις στα διάφορα προβλήματα για να συμφωνήσουμε πάνω στο σχέδιο αναδιάρθρωσης της εταιρείας''.

    ''Το σχέδιο το οποίο δόθηκε σήμερα (χθες) από τους Υπουργούς στις συντεχνίες είναι η καλυτέρευση του προηγούμενου σχεδίου, το οποίο τους είχε δοθεί'', εξήγησε ο κ. Σαββίδης, προσθέτοντας ότι αναμένεται από τις συντεχνίες να δώσουν στο ΔΣ των ΚΑ την ερχόμενη Δευτέρα ''τις συγκεκριμένες τοποθετήσεις τους στην προσφορά της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά το σχέδιο αποζημίωσης πλεονάζοντος προσωπικού''.

    [22] Υπουργός Συγκοινωνιών - Κυπριακές Αερογραμμές

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει με κάθε τρόπο τις Κυπριακές Αερογραμμές και είναι νωρίς να μιλά κανείς για αδιέξοδο με τις συντεχνίες, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Ερωτηθείς για το θέμα, ο κ. Θράσου είπε πως ''οι συνομιλίες συνεχίζονται και είναι πολύ νωρίς να μιλούμε για αδιέξοδο'' και πρόσθεσε πως ''πρέπει να δώσουμε την ευκαιρία να γίνουν και οι διαβουλεύσεις και τότε να βγάλουμε τα συμπεράσματα μας''.

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει το ενδεχόμενο να καταλήξουν σε συμφωνία οι δύο πλευρές, ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι ''αυτή είναι η προσπάθεια μας και θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά αυτό που αναφέρθηκε ότι υπάρχει προαποφασισμένη πρόθεση της κυβέρνησης για κλείσιμο της εταιρείας''.

    ''Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη με κάθε τρόπο να στηρίξει την εταιρεία και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν και μόνο τότε και εφόσον εξαντληθούν όλα τα περιθώρια, θα προσπαθήσουμε να βρούμε άλλες λύσεις'', συμπλήρωσε.

    [23] Πάφος - Χριστόφιας - ΑΚΕΛ - ΕΔΕΚ

    Η αντιπαράθεση μεταξύ ΑΚΕΛ και ΚΣ ΕΔΕΚ λύθηκε προτού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατέλθει στην Κύπρο, δήλωσε από την Πάφο ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε πως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και αντάλλαξαν απόψεις για διάφορα θέματα, ανάμεσα στα οποία και το θέμα της πρόσφατης αντιπαράθεσης ΑΚΕΛ- ΕΔΕΚ.

    Ο κ. Χριστόφιας σημείωσε ότι το θέμα θεωρείται λήξαν και κάλεσε τα κόμματα της συγκυβέρνησης ''να δείξουν τον καλύτερο τους εαυτό στην προεκλογική περίοδο γιατί με αυτόν τον τρόπο εδραιώνεται καλύτερα η συνεργασία και η συγκυβέρνηση στο πλαίσιο του προγράμματος του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσου Παπαδόπουλου''.

    [24] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΚΟ - Συγκυβέρνηση

    Τα κόμματα της συγκυβέρνησης όχι μόνο δεν πρέπει να βρίσκονται σε διαμάχη αλλά αντίθετα «χρειάζεται να ενισχύσουν ακόμα περισσότερο τις σχέσεις τους, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους γιατί, όπως ανέφερε «ο κόσμος εμπιστεύτηκε τη διακυβέρνηση του Τάσσου Παπαδόπουλου και θα πρέπει όλοι ενωμένοι, με υπευθυνότητα, να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας που από κοινού έχουμε καταρτίσει προεκλογικά».

    Σε δηλώσεις στη Λάρνακα και ερωτηθείς εάν η διαμάχη μεταξύ ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ δημιουργεί ρήγματα στη συγκυβέρνηση, ο κ. Κλεάνθους είπε ότι ήδη έχουν γίνει δηλώσεις εκτόνωσης της κρίσης και επανέλαβε τη λύπη του ΔΗΚΟ για το όλο θέμα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Προέδρου των Ενωμένων Δημοκρατών για το θέμα των κατασκευαστικών έργων του κατοχικού καθεστώτος στην οδό Λήδρας, ο κ. Κλεάνθους είπε πως φαίνεται ότι στην Κύπρο «εκτός από τους Τ/Κ συμπατριώτες μας πρέπει να εργαστούμε πάρα πολύ σκληρά να πείσουμε και την αντιπολίτευση».

    Είναι ανάγκη, πρόσθεσε, όλοι να είμαστε ενωμένοι και να μην δίνουμε προσχήματα στους ξένους και στην Τουρκία να επιχειρεί επικοινωνιακά αυτά που επιδιώκει.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το σκάνδαλο του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, ο κ. Κλεάνθους είπε πως θα καθίσουν στο σκαμνί οι ένοχοι, προσθέτοντας πως ''είναι άλλο ζήτημα το πόσοι κάθονται στο σκαμνί σε κάθε σκάνδαλο που βγαίνει στην επιφάνεια''.

    Πρόσθεσε ωστόσο πως έτσι πρέπει να γίνει, πάντα πρέπει να γίνεται μια θετική αρχή «φτάνει να διαπιστωθούν αυτοί που ενέχονται και ανάλογα με τις ευθύνες που έχουν να πληρώσουν».

    [25] Ομάδα Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Φθάνει στην Κύπρο την ερχόμενη Δευτέρα διακομματική αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας-Κύπρου στη Γαλλική Εθνοσυνέλευση για την πραγματοποίηση επίσημης επίσκεψης, κατόπιν πρόσκλησης της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, την αντιπροσωπεία αποτελούν οι Βουλευτές Michel Voisin (Αντιπρόεδρος της Ομάδας), Jean-Claude Lefort (2ος Αντιπρόεδρος), Patrice Martin-Lalande (Γραμματέας), Rene Rouquet και Μichel Hunault.

    Kατά την παραμονή τους στην Κύπρο, οι Γάλλοι Βουλευτές θα γίνουν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Χριστόφια.

    [26] Κατεχόμενα - Πτήσεις προς Λονδίνο

    Η ιδιωτική αεροπορική εταιρεία ''Atlasjet'' που δραστηριοποιείται στην Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει πτήσεις προς το Λονδίνο από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου μετά τις 22 Μαρτίου 2006, σε συνεργασία με την εταιρεία ''TWI Airlines''.

    Ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της ''Atlasjet'' Μουράτ Ερσόι δήλωσε σε δημοσιογραφική διάσκεψη στα κατεχόμενα ότι ήδη εκτελούνται πτήσεις της εταιρείας από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς τουρκικά αεροδρόμια.

    Πρόσθεσε ότι οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο Στάνστεντ του Λονδίνου και το αεροδρόμιο του Μάντσεστερ μέσω Κωνσταντινούπολης θα γίνονται τρεις φορές την εβδομάδα.

    Ο διευθυντής Κύπρου της ''TWI Flights'' δήλωσε ότι εδώ και τρία χρόνια εκτελούνται ναυλωμένες πτήσεις από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς το Λονδίνο και ότι θα γίνουν κοινές πτήσεις προς το Λονδίνο μετά τον Μάρτιο.

    Ο λεγόμενος υπουργός οικονομίας και τουρισμού των κατεχομένων Ντερβίς Κεμάλ Ντενίζ δήλωσε ότι με τις πτήσεις αυξάνονται οι πιθανότητες τουρισμού και σημείωσε ότι είναι απαραίτητο να λυθούν κάποια προβλήματα συγκοινωνιών.

    [27] Πατατοπαραγωγοί - Σύσκεψη - Πορεία προς Προεδρικό

    Οι πατατοπαραγωγοί της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου αποφάσισαν χθες βράδυ όπως διευρυμένη επιτροπή τους πραγματοποιήσει πεζή πορεία τη Δευτέρα το πρωί από τον χώρο όπου βρίσκονται στον αυτοκινητόδρομο Δεκέλειας-Αραδίππου προς το Προεδρικό Μέγαρο και να επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο χώρο των κινητοποιήσεων των πατατοπαραγωγών κοντά στον κυκλικό κόμβο Ριζοελιάς και αφού πρώτα οι παραγωγοί άκουσαν τις εισηγήσεις των βουλευτών και των αγροτικών οργανώσεων.

    Η διευρυμένη επιτροπή των πατατοπαραγωγών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα στις 06:00 και, σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα μεταβεί διαδοχικά στο Υπουργείο Γεωργίας, το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Εμπορίου.

    Σε περίπτωση που οι προσπάθειες για συναντήσεις με τους Υπουργούς δεν καρποφορήσουν, οι πατατοπαραγωγοί θα συσκεφθούν στη Λευκωσία για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματά τους.

    Μερίδα πατατοπαραγωγών δηλώνει αποφασισμένη να παραμείνει στη Λευκωσία μέχρις ότου γίνει αποδεκτό το αίτημά τους για έναρξη διαλόγου ''με ανοικτή ατζέντα''.

    [28] Ποδόσφαιρο - Πρωτάθλημα - Αγώνες

    Με το ντέρμπι ΑΠΟΕΛ - Ανόρθωση να συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον, αρχίζει σήμερα η 12η αγωνιστική του παγκύπριου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος α' κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα αρχίσει στις 1900 στο ΓΣΠ.

    Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και η αναμέτρηση Νέας Σαλαμίνας - Ομόνοιας που θα αρχίσει στις 1800 στο γήπεδο Αμμόχωστος.

    Στις 1430 θα αρχίσουν οι αγώνες Διγενή Μόρφου - Εθνικού Αχνας στο Μακάρειο και ΑΠΟΠ Κινύρα Πέγειας - ΘΟΙ Λακατάμειας στο Παφιακό.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΕΠ - ΑΕΚ (Γήπεδο ΘΟΙ -1430), ΕΝΠ -Ολυμπιακού (Τάσος Μάρκου-1700) και Απόλλωνα - ΑΕΛ (Τσίρειο Στάδιο -1800).

    [29] Καλαθόσφαιρα - Πρωτάθλημα - Νίκη Κεραυνού

    Ο Κεραυνός νίκησε χθες με 78-68 στη Λάρνακα την ΑΕΚ, στο πλαίσιο της 6ης αγωνιστικής του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας α΄ κατηγορίας.

    Ο Κεραυνός κατόρθωσε να πάρει το 4ο ροζ φύλλο αγώνα στο πρωτάθλημα, επιστρέφοντας συνάμα στις επιτυχίες μετά από δύο σερί ήττες.

    Επόμενος στόχος του Κεραυνού είναι η νίκης επί της ομάδας Ντέμπριτσε, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού αγώνα που θα διεξαχθεί στην Ουγγαρία.

    Στο μεταξύ η ομάδα εφήβων του Κεραυνού νίκησε με 75 - 64 την αντίστοιχη ομάδα της ΑΕΚ.

    Σήμερα θα διεξαχθουν στις 1700 οι αγώνες Απόλλωνα - Ομόνοιας στην αίθουσα ''Απόλλωνα'', και ΕΘΑ - ΑΕΛ στην αίθουσα ''Ελευθερία''.

    Οι αγώνες εφήβων θα αρχίσουν στις 1425.

    Αυριο θα διεξαχθεί στις 1915 ο αγώνας ΕΝΑΔ - ΑΠΟΕΛ στην αίθουσα ''Αγίου Δομετίου''.

    Ο αγώνας εφήβων αρχίζει στις 1645.

    [30] Βόλεϊ - Πρωτάθλημα - Αποτελέσματα

    Ο Παφιακός νίκησε με 3 - 1 σετ την Ανόρθωση, στο πλαίσιο της 8ης αγωνιστικής του πρωταθήματος βόλεϊ αντρών.

    Με τη νίκη του αυτή, ο Παφιακός παρέμεινε μόνος στην κορυφή του πίνακα.

    Η ομάδα του Διόνυσου νίκησε εκτός έδρας τη Νέα Σαλαμίνα με 3 - 1 σετ και πέρασε στη 2η θέση του βαθμολογικού πίνακα.

    Η Ομόνοια νίκησε στη Λεμεσό με 3 - 1 σετ την Αθλητική Ενωση Καραβά, ενώ στο Λευκόθεο η ΕΝΠ νίκησε με 3 - 0 σετ τον ΑΠΟΕΛ.

    [31] Χρηματιστήριο - Πάνω από τις 100 μονάδες - Μεγάλα κέρδη

    Πάνω από τις 100 μονάδες, ύστερα από την πάροδο έξι συναντήσεων, επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ανέρχεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών χρόνων, αγγίζοντας τα 5,4 εκατομμύρια λίρες. Τα εντυπωσιακά κέρδη της τάξης του 5,98% (14 σεντ) που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου οδήγησαν τον Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σε μεγάλη αύξηση της τάξης του 4,25%, κλείνοντας στις 1.600,18 μονάδες. Μεγάλα κέρδη της τάξης του 3,02% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 102,8 μονάδες. Η άνοδος στα 5,4 εκ. λίρες του ημερήσιου τζίρου οφείλεται στο μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον, συνολικής αξίας 4,29 εκ. λίρες, για τη μετοχή και τα Δικαιώματα Προτίμησης της Τράπεζας Κύπρου.

    Μεγάλη άνοδο σε ποσοστό 4,29% σημείωσε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 541,86 μονάδες.

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 3 December 2005 - 18:23:07 UTC