Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News Bulletin in Greek, 05-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ
  • [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Επιστολή
  • [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - Ταλάτ
  • [04] Κοντολίζα Ράις - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Συνάντηση
  • [05] Κάρολος Παπούλιας - Τουρκία - Κυπριακό
  • [06] Ταγίπ Ερντογάν - Ανοιγμα λιμανιών - ''Εμπάργκο''
  • [07] Υπουργείο Αμυνας - Πόρισμα - Πτώση PC 9
  • [08] Υπουργός Αμυνας - Πτώση αεροπλάνου - Πόρισμα
  • [09] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό
  • [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [11] Μέλη Ιεράς Συνόδου - Πατριαρχείο - Αναχώρηση
  • [12] Πρεσβευτής της Ελλάδας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
  • [13] Λεμεσός - 28η Οκτωβρίου - Εορτασμοί
  • [14] Πάφος - 28η Οκτωβρίου - Εορτασμοί
  • [15] Αθήνα - Μαθητική Παρέλαση - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου
  • [16] Χειμερινή ώρα - Εναρξη αύριο
  • [17] Κύπρος - ΑΜΚΕ - Σκουός - Χρυσό μετάλλιο
  • [18] Τένις - Μάρκος Παγδατής
  • [19] Ποδόσφαιρο - 8η αγωνιστική
  • [20] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική
  • [21] Χάντμπολ Ανδρών - 3η αγωνιστική

  • Εκπομπή για Ομογένεια KYΠΕ - 29/10/2006

    [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κυπριακό - ΓΓ ΟΗΕ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ θα αποφασίσει πότε και πώς θα συνεχίσει την πρωτοβουλία του στο Κυπριακό, προσθέτοντας ότι οι ενδείξεις ήταν πως ο Κόφι Ανάν «έκανε σκέψεις για κάποια βήματα'' χωρίς αυτό να σημαίνει συνομιλίες, όπως τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για αναμενόμενη επίσκεψη στην Κύπρο από απεσταλμένους των ΗΕ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε τη θέση του ότι ο κ. Ανάν θα αποφασίσει ''πότε και με ποια μορφή θα συνεχίσει την πρωτοβουλία του''.

    ''Αυτό μόνο γνωρίζω. Οι ενδείξεις που υπήρχαν ήταν ότι έκανε σκέψειςγια κάποια βήματα, το τονίζω, βήματα, αλλά αυτό δεν σημαίνει συνομιλίες. Αυτό θα συμβεί πριν το τέλος του χρόνου. Εάν παραμένουν ακόμα αυτοί οι σχεδιασμοί ή απόψεις του κ. Ανάν, αυτό δεν μπορώ να το γνωρίζω'', πρόσθεσε, απαντώντας σε ερωτήσεις κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στην Ατυπη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κλήθηκε να σχολιάσει δηλώσεις του Αντιπροέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Πιττοκοπίτη, ο οποίος επικαλούμενος εμπιστευτική πηγή πληροφόρησης, δήλωσε ότι αναμένονται γύρω στις 15-17 Δεκεμβρίου στην Κύπρο απεσταλμένοι των ΗΕ, οι οποίοι θα επισκεφθούν και την Αθήνα και την Αγκυρα για διερεύνηση των προθέσεων των δύο πλευρών.

    [02] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ταλάτ - Επιστολή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν έχει υπόψη του την ύπαρξη κακοποιήσεων Τουρκοκυπρίων ενώ για συγκεκριμένη υπόθεση επίθεσης Ελληνοκύπριου εναντίον Τουρκοκύπριου είπε πως αυτή βρίσκεται ενώπιον Δικαστηρίου.

    Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να σχολιάσει επιστολή που απέστειλε πρόσφατα στον ΓΓ του ΟΗΕ ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στην οποία επικρίνει την ελληνοκυπριακή πλευρά για ''αδιαλλαξία'' και επιρρίπτει ευθύνες στην πλευρά μας για ''κακοποιήσεις'' Τουρκοκυπρίων, όπως ισχυρίζεται.

    ''Δεν έχω υπόψη μου την ύπαρξη κακοποιήσεων Τουρκοκυπρίων», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου πως υπήρξε μια υπόθεση πριν λίγους μήνες στη Λευκωσία όταν Ελληνοκύπριος επιτέθηκε σε Τουρκοκύπριο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι αυτή η υπόθεση βρίσκεται ενώπιον του Δικαστηρίου και πρόσθεσε: «πιστεύω ότι οι καταγγελίες για κακοποιήσεις Ελληνοκυπρίων είναι περισσότερες».

    Ανέφερε ακόμα πως ο ίδιος δεν γνωρίζει το περιεχόμενο της επιστολής Ταλάτ.

    [03] Πρόεδρος Δημοκρατίας - ΗΠΑ - Ταλάτ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως η πρόσκληση των ΗΠΑ προς τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για συνάντηση με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών προωθεί διχαστικές τάσεις αντί την επανένωση της Κύπρου, ενώ δημιουργεί ελπίδες ότι το κατοχικό καθεστώς δυνατό να αναβαθμιστεί σε επίπεδο χωριστής νομικής οντότητας.

    Σε δηλώσεις κατά την επιστροφή του από το Λονδίνο, όπου συμμετείχε στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ακόμα πως η λύση που εννοεί ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ είναι η επαναφορά του σχεδίου Ανάν, που έχει απορριφθεί από το 76% του πληθυσμού.

    Κληθείς να σχολιάσει την πρόσκληση προς τον κ. Ταλάτ για συνάντηση με την Κοντολίζα Ράις, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως «πρόκειται για μια κίνηση των Αμερικανών που, κατά τη δική μου εκτίμηση και άποψη, προωθεί τις διχαστικές τάσεις αντί να φέρνει την επανένωση της Κύπρου».

    ''Επίσης δημιουργεί ελπίδες και εντυπώσεις ότι το κατοχικό καθεστώς είναι δυνατό να αναβαθμιστεί σε επίπεδο χωριστής νομικής οντότητας. Επομένως τέτοιες ενέργειες αντί να βοηθούν στην επανένωση ή στη λύση του Κυπριακού, αντιθέτως οδηγούν στην παγίωση των διχοτομικών επιθυμιών και των χωριστικών τάσεων της πολιτικής που ακολουθούν τα κατεχόμενα», τόνισε.

    Ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως είναι πολύ εύκολο για τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ή άλλους ηγέτες να επαναλαμβάνουν ότι επιθυμούν λύση του Κυπριακού και την επανένωση του νησιού αλλά, όπως επεσήμανε, «η λύση που εννοούν και η επανένωση που εννοούν είναι η επαναφορά του Σχεδίου Ανάν, το οποίο, κατά τη δική μας εκτίμηση, ούτε την επανένωση θα φέρει, ούτε μπορεί να αποτελέσει λύση».

    Αναφερόμενος στη Σύνοδο του Λονδίνου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι συζητήθηκαν τα θέματα της παγκοσμιοποίησης, κατά πόσο αυτό αποτελεί πρόκληση ή ευκαιρία για την ΕΕ, μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να αντιμετωπιστούν από την ΕΕ οι κίνδυνοι που υφίστανται από την παγκοσμιοποίηση, για αύξηση της παραγωγικότητας και για την πιο αποτελεσματική ανταγωνιστικότητα.

    [04] Κοντολίζα Ράις - Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Συνάντηση

    Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δήλωσε χθες από την Ουάσινγκτον, όπου συναντήθηκε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά θα κάνει ότι μπορεί προς την κατεύθυνση εξεύρεση λύσης του Κυπριακού ώστε να ενοποιηθεί το νησί.

    Μετά τη συνάντηση και απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Ταλάτ είπε πως δεν υπέβαλε στην κ. Ράις συγκεκριμένα αιτήματα, ζήτησε όμως από τις ΗΠΑ την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και την ενθάρρυνση άλλων χωρών να πράξουν το ίδιο για να επιτευχθεί οικονομική πρόοδος στην τ/κ κοινότητα.

    Για το σχέδιο Ανάν, είπε ότι αποτελεί «μοναδική ευκαιρία για την επίλυση του κυπριακού προβλήματος» και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το σχέδιο έγινε αποδεκτό από τους Τουρκοκύπριους αλλά όχι από τους Ελληνοκύπριους.

    Σε ερώτημα αν το σχέδιο επιδέχεται αλλαγές, ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι ως έχει σήμερα αποτελεί τη βάση των συνομιλιών, προσθέτοντας ότι η όποια πλευρά μπορεί να υποβάλει τις αλλαγές που επιθυμεί.

    Ο κ. Ταλάτ χαρακτήρισε την ημίωρη συνάντηση που είχε με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών «ευχάριστη, χρήσιμη και εποικοδομητική» κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν πτυχές του Κυπριακού, εκφράστηκαν οι θέσεις της τ/κ κοινότητας και ακούστηκαν οι απόψεις των ΗΠΑ, όπως ανέφερε.

    Εξάλλου, κατά την τακτική ενημέρωση των δημοσιογράφων ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Σον Μακόρμακ είπε ότι «η συνάντηση της Υπουργού Εξωτερικών με τον εκλεγμένο ηγέτη της τ/κ κοινότητας αντανακλά τη συνεχιζόμενη προσπάθεια των ΗΠΑ εδώ και 30 χρόνια για υποστήριξη μιας δίκαιης και διαρκούς διευθέτησης του Κυπριακού υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».

    [05] Κάρολος Παπούλιας - Τουρκία - Κυπριακό

    Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία έστειλε και χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, αμέσως μετά τη στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου.

    Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κάλεσε την Τουρκία να αντιληφθεί ότι είναι για το δικό της καλό να συνεργαστεί χωρίς υστεροβουλίες με την Ελλάδα, λέγοντας «η χώρα μας θα δώσει μάχη για δίκαιη και οριστική λύση του Κυπριακού, που δεν θα ανέχεται στρατεύματα κατοχής σε ένα μέλος της ΕΕ».

    [06] Ταγίπ Ερντογάν - Ανοιγμα λιμανιών - ''Εμπάργκο''

    Δεν πρόκειται να ανοίξουν τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της Τουρκίας για την Κυπριακή Δημοκρατία εκτός και αν προηγηθεί η άρση των «εμπάργκο'' που έχουν επιβληθεί στο ψευδοκράτος και αυτή η θέση της τουρκικής κυβέρνησης είναι οριστική, δήλωσε ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.

    Αναφερόμενος στη δήλωση του Προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εναρμόνισης με την ΕΕ Γιασιάρ Γιακίς ότι «το άνοιγμα των λιμανιών δεν σημαίνει συντέλεια του κόσμου», ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι αποτελεί προσωπική άποψη και θέση του Γιακίς.

    [07] Υπουργείο Αμυνας - Πόρισμα - Πτώση PC 9

    Ο ανθρώπινος παράγων συνέβαλε αποφασιστικά στην πτώση του στρατιωτικού αεροσκάφους PC 9 της Εθνικής Φρουράς στις 10 Σεπτεμβρίου 2005 στο χωριό Κολόσσι της επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με το τελικό πόρισμα για τα αίτια του δυστυχήματος το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το Υπουργείο Αμυνας.

    Η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει τα αίτια πτώσης του PC 9 «απέκλεισε την πιθανότητα βλάβης του αεροσκάφους και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο ανθρώπινος παράγων συνέβαλε αποφασιστικά στην πρόκληση του αεροπορικού ατυχήματος».

    Στο πόρισμα αναφέρεται ότι «η απόφαση του πληρώματος του αεροσκάφους, με δική τους ευθύνη, για εκτροπή από το προσχεδιασμένο ίχνος πτήσεως, με πρόθεση να διέλθουν από το χωριό Κολόσσι σε χαμηλό ύψος προκειμένου να δηλώσουν την παρουσία τους» αποτελεί αίτιο της πτώσης του PC 9 όπως επίσης και «η καθυστερημένη αντίδραση του πληρώματος στην απότομη απώλεια του ύψους».

    Ως πιθανές αιτίες της καθυστερημένης αντίδρασης από το πλήρωμα καταγράφονται στο πόρισμα «η εσφαλμένη εκτίμηση των στοιχείων της πτήσης και της στάσης του αεροσκάφους, ο πτωχός διασταυρωτικός έλεγχος όλων των παραμέτρων της στάσης του αεροσκάφους και η βλάβη ενδοσυνεννόησης μεταξύ του πληρώματος με αποτέλεσμα τη μη σωστή συνεργασία τη δεδομένη χρονική στιγμή».

    [08] Υπουργός Αμυνας - Πτώση αεροπλάνου - Πόρισμα

    Εχει ήδη δοθεί στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο το πόρισμα για την πτώση του μικρού στρατιωτικού αεροπλάνου PC 9 στο Κολόσσι και την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθεί επίσης στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας και στο Υπουργικό Συμβούλιο, δήλωσε ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι έχουν επιστρέψει στην Κύπρο τα ελικόπτερα «Μπελ» της Εθνικής Φρουράς, μετά τη συντήρηση της οποίας έτυχαν στο εξωτερικό και τώρα εξετάζεται ο προγραμματισμός της κάλυψης των συνολικών αναγκών σε πτητικά μέσα της στρατιωτικής Αεροπορίας.

    «Το πόρισμα», είπε ο κ. Μαυρονικόλας σε δηλώσεις του μετά το πέρας της παρέλασης στη Λευκωσία, «έχει ήδη δοθεί από ημέρες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, έχει δοθεί ένα συνοπτικό σημείωμα στον Τύπο και αναμένεται από εβδομάδος να δοθεί στην (Κοινοβουλευτική) Επιτροπή Αμυνας, καθώς και στο Υπουργικό Συμβούλιο».

    «Νομίζω», πρόσθεσε, «ότι είναι ένας τραγικός επίλογος ενός δυστυχήματος, που έχει επηρεάσει την Εθνική Φρουρά και όχι μόνον».

    «Θα έλεγα», συνέχισε ο Υπουργός Αμυνας, «ότι οι βλέψεις μας για το μέλλον είναι να προσέξουμε να μην ξανατύχουν τέτοιου είδους ατυχήματα».

    Ο κ. Μαυρονικόλας αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες του πορίσματος, απαντώντας όμως σε ερώτηση δημοσιογράφου για το πότε και πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση σε συμπλήρωση των πτητικών μέσων της Εθνοφρουράς είπε ότι αυτό που ενδιαφέρει το Υπουργείο Αμυνας και την Εθνοφρουρά «είναι τα ελικόπτερα, τα οποία έχουν άμεση σχέση με την Εθνική Φρουρά και τις ανάγκες της».

    [09] Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Κυπριακό

    Η ελληνοκυπριακή πολιτική ηγεσία, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου, πρέπει να προσπαθήσει να δώσει διέξοδο στην τουρκική αδιαλλαξία και να μπορέσει να αποτρέψει τη διχοτόμηση, τα νέα τετελεσμένα και να κατορθώσει να επανενώσει την Κύπρο.

    «Οι εθνικοί επέτειοι», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σε δηλώσεις του μετά το τέλος της χθεσινής παρέλασης στη Λευκωσία, «προσφέρονται για εθνικό προβληματισμό, αλλά την ίδια στιγμή αναπτερώνουν και το ηθικό του απανταχού Ελληνισμού».

    Κληθείς να σχολιάσει την επιστολή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τους χαρακτηρισμούς και καταγγελίες που περιέχονται σε αυτή για το ότι δήθεν ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είναι αδιάλλακτος και για το ότι μεμονωμένο άτομο χειροδίκησε εναντίον Τουρκοκυπρίου, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «το πρόβλημα στο Κυπριακό είναι η συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή και η αδιαλλαξία της τουρκικής πλευράς».

    [10] Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε χθες πως είναι φανερό ότι ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θέλει να είναι αρεστός στους στρατηγούς και την κυβέρνηση της Τουρκίας και για αυτό το λόγο έχει εγκαταλείψει κάθε προηγούμενη θέση του για μια δημοκρατική και δίκαιη λύση του Κυπριακού.

    Από την Πάφο ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων έχει εναρμονίσει τους βηματισμούς του με τις οδηγίες της Αγκυρας και με τα κελεύσματα της αμερικανικής πολιτικής», προσθέτοντας ότι «αυτού του είδους οι συμπεριφορές δεν διευκολύνουν την επανάληψη ενός εποικοδομητικού διαλόγου για τη λύση του Κυπριακού».

    Συνέχισε λέγοντας ότι ο κ. Ταλάτ με αυτή του τη συμπεριφορά «απομακρύνει τις προοπτικές λύσης και θα πρέπει να το κατανοήσουν και στις ΗΠΑ ότι θωπεύοντας τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ουσιαστικά απομακρύνουν τις πιθανότητες μιας ειρηνικής και δημοκρατικής λύσης του κυπριακού προβλήματος».

    [11] Μέλη Ιεράς Συνόδου - Πατριαρχείο - Αναχώρηση

    Για την Κωνσταντινούπολη, όπου σήμερα θα έχουν συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο αναχώρησαν χθες ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος και ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος για να ξεκαθαρίσουν, όπως ανέφεραν, ορισμένα θέματα που αφορούν την Εκκλησία της Κύπρου.

    Στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος είπε ότι «θέλουμε να πιστεύουμε πως έχει παραπλανηθεί ο Παναγιότατος» ο οποίος «θα ακούσει και την πλευρά τη δική μας».

    Ο Μητροπολίτης Κιτίου Χρυσόστομος είπε πως «εμείς δεν πάμε για να αλλάξουμε γνώμη γιατί δεν ξέρουμε εάν έχει ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση. Η πρόσκληση του Παναγιοτάτου λεει ότι θέλει να διαβουλευθούμε μαζί. Προσωπικά πάω να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα, γιατί» όπως εξήγησε «εάν αυτά του μετέφεραν η τριμελής αντιπροσωπεία της μειοψηφίας της Συνόδου είναι και ψεύδη και λανθασμένα».

    Από την πλευρά του, ο Χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος ανέφερε ότι ο ίδιος δεν έχει πάρει πρόσκληση από τον Πατριάρχη παρά το γεγονός ότι «το φαξ της Χωρεπισκοπής δούλευε».

    [12] Πρεσβευτής της Ελλάδας - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

    Φόρο τιμής απέτισε ο Πρεσβευτής της Ελλάδας Δημήτρης Ράλλης σε όλους τους Ελληνες, μαζί και τους Κυπρίους, οι οποίοι πολέμησαν στη διάρκεια του Δεύτερου Παγκόσμιου Πολέμου για την ελευθερία και τον Ελληνισμό.

    «Η σημερινή (χθεισινή)επέτειος», δήλωσε ο κ. Ράλλης μετά το πέρας της παρέλασης στη Λευκωσία, «είναι επέτειος υπερηφάνειας για τον Ελληνισμό, είναι επέτειος κατά την οποία αποτίουμε φόρο τιμής σε όλους όσους πολέμησαν για την Ελλάδα».

    «Και βέβαια», συνέχισε, «την ημέρα αυτή δεν μπορούμε παρά να είμαστε υπερήφανοι για όλους τους Κυπρίους, που πολέμησαν μαζί με όλους τους Ελληνες για την ελευθερία και για όλο τον Ελληνισμό».

    [13] Λεμεσός - 28η Οκτωβρίου - Εορτασμοί

    Τιμούμε την 28η Οκτωβρίου ως ένα σύμβολο αγώνα για την ελευθερία, τη δημοκρατία, ενάντια στην καταπίεση, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών Αντρέας Χρίστου, μετά το πέρας της μαθητικής παρέλασης στη Λεμεσό.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σωματεία, μαθητές και μαθήτριες των σχολείων Ανώτερης και Μέσης Εκπαίδευσης, Οδηγοί, Πρόσκοποι και τμήματα της Εθνικής Φρουράς.

    Οπως είπε ο Υπουργός Εσωτερικών, «η 28η Οκτωβρίου είναι γιορτή της Ελλάδας, όλης της Ευρώπης και όλου του κόσμου, γιατί τόσο η αντίσταση ενάντια στους Ιταλούς και Γερμανούς επιδρομείς όσο και η εθνική αντίσταση ενάντια στην κατοχή, τα τέσσερα χρόνια που ακολούθησαν είναι από τις πιο λαμπρές ημέρες και σημαντικές επετείους στον αγώνα των λαών, κατά του φασισμού, κατά της τυραννίας».

    ''Η Κύπρος πρέπει να εμπνέεται από το θάρρος, από την υπομονή και από τη συνέπεια που έδειξαν οι μαχητές της 28ης του Οκτώβρη αλλά και γενικά της αντιφασιστικής Ευρώπης και να κάνει ότι είναι δυνατό μέχρι το τέλος, για να επιτύχει τον αγώνα της», πρόσθεσε.

    [14] Πάφος - 28η Οκτωβρίου - Εορτασμοί

    Τα ιδανικά της ελευθερίας και της εθνικής αξιοπρέπειας που ενέπνευσαν το Πανελλήνιο κατά το έπος του 1940 εμπνέουν και καθοδηγούν τον κυπριακό λαό για απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και για επανένωση της πατρίδας μας και του λαού της, δήλωσε χθες ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμης Ευθυμίου ο οποίος δέχθηκε το χαιρετισμό της παρέλασης που έγινε στην Πάφο με την ευκαιρία της εθνικής επετείου.

    Στην Πάφο οι εορτασμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου άρχισαν με κωδωνοκρουσίες ενώ ακολούθησε εωθινό στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και έπαρση της ελληνικής σημαίας στην πλατεία 28ης Οκτωβρίου.

    Η καθιερωμένη δοξολογία τελέστηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Θεοδώρου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο φιλόλογος Ανδρέας Φιλιππίδης.

    [15] Αθήνα - Μαθητική Παρέλαση - Επέτειος 28ης Οκτωβρίου

    Με λαμπρότητα ολοκληρώθηκαν στην Αθήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου, με την καθιερωμένη δοξολογία στη Μητρόπολη Αθηνών και τη μαθητική παρέλαση στην Πλατεία Συντάγματος.

    Παρουσία της Υπουργού Παιδείας της Ελλάδας Μαριέττας Γιαννάκου, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου, του γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, του πρώην προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κωστή Στεφανόπουλου, βουλευτών και εκπροσώπων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων και χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλου, εψάλη η πανηγυρική δοξολογία για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Η κ. Γιαννάκου σε δηλώσεις τόνισε πως ''η ημέρα είναι σπουδαία στο συμβολισμό της, καθώς το νόημά της εξακολουθεί να παραμένει αναλλοίωτο. Εχει σημασία η κοινωνική συνοχή και η δύναμη της ψυχής και το πάθος για την προστασία της ελευθερίας που κυριαρχούν».

    [16] Χειμερινή ώρα - Εναρξη αύριο

    Τερματίζεται αύριο Κυριακή 30 Οκτωβρίου η ώρα 4 το πρωί η θερινή ώρα στην Κύπρο και σε όλα τα άλλα κράτη - μέλη της ΕΕ.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα πίσω.

    Σχετικό Διάταγμα δημοσιεύθηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 16/7/2004.

    Η διαφορά της ώρας Κύπρου με το GMT κατά τη χειμερινή περίοδο θα είναι δύο ώρες.

    [17] Κύπρος - ΑΜΚΕ - Σκουός - Χρυσό μετάλλιο

    Το χρυσό μετάλλιο στους 16ους Αγώνες Μικρών Κρατών Ευρώπης στο Σκουός κέρδισε η εθνική ομάδα ανδρών της Κύπρου.

    Νίκησε στον τελικό με 4-1 το Λίχτενσταϊν. Αυτή ήταν η τέταρτη νίκη της εθνικής Κύπρου στους 16ους ΑΜΚΕ, που διεξήχθηκαν στο αθλητικό κέντρο ''Σπύρος Κυπριανού'' στη Λεμεσό.

    Το αργυρό μετάλλιο κέρδισε το Μονακό και το χάλκινο η Μάλτα.

    Η εθνική γυναικών ηττήθηκε με 2-1 από το Λίχτενσταϊν και τερμάτισε τέταρτη.

    [18] Τένις - Μάρκος Παγδατής

    Ο Κύπριος αντισφαιριστής Μάρκος Παγδατής, νούμερο 85 στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης, προκρίθηκε στην ημιτελική φάση του ATP της Βασιλείας νικώντας με 2-1 σετ τον Τζοσέ Ακασούσο, νούμερο 49 στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης.

    Έχασε στο πρώτο σετ με 7-6, κέρδισε το δεύτερο με 7-6 και το τρίτο με 6-3.

    Ο Παγδατής αντιμετωπίζει σήμερα τον Ναλμπαντιάν, νούμερο 10 στον πίνακα της παγκόσμιας κατάταξης, ο οποίος κέρδισε το Θαϋλανδό Σριχαπχάν με 2-0 σετ (6-2, 6-2).

    [19] Ποδόσφαιρο - 8η αγωνιστική

    Το λευκωσιάτικο ντέρμπι Ολυμπιακού - Ομόνοιας μονοπωλεί το ενδιαφέρον των σημερινών αγώνων για την 8η αγωνιστική του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης κατηγορίας.

    Ο αγώνας θα διεξαχθεί στο ΓΣΠ και θα αρχίσει στις 7.00 το βράδυ.

    Στις 3.30 το απόγευμα ο Απόλλων υποδέχεται στο Τσίρειο το Διγενή Μόρφου και η Νέα Σαλαμίνα στο Αμμόχωστος την ΑΠΕΠ. Στις 6.00 η Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο γήπεδο Τάσος Μάρκου αγωνίζεται με την Ανόρθωση.

    Αύριο θα διεξαχθούν οι αγώνες ΑΠΟΕΛ Εθνικού Αχνας, ΑΠΟΠ Κινύρα ΑΕΚ και ΘΟΪ Λακατάμειας ΑΕΛ.

    [20] Καλαθόσφαιρα - 1η Αγωνιστική

    Στον πρώτο αγώνα, που σήμανε και την έναρξη του Παγκύπριου Πρωταθλήματος στην Καλαθόσφαιρα, η ΕΝΑΔ κέρδισε την περσινή πρωταθλήτρια ΑΕΛ με 69-62.

    Για την 1η αγωνιστική συγκρούονται απόψε ο ΑΠΟΕΛ με την Ομόνοια.

    [21] Χάντμπολ Ανδρών - 3η αγωνιστική

    Για την 3η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Χάντμπολ Ανδρών διεξάγονται σήμερα τρεις αγώνες:

    ΣΠΕ Στροβόλου - Λατσιά στο Λύκειο Στροβόλου (17:00), Σάιπρους Κόλεϊτζ - Μαυρομμάτης (17:00), Ιντερκολεϊτζ - ΕΝ ΣΠΕ Στροβόλου στο Μελκονιάν (17:00).

    © 2005 The Cyprus News Agency. All rights reserved.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html 2.01 run on Saturday, 29 October 2005 - 14:23:16 UTC