Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-10-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αφιξη στο Λουξεμβούργο
  • [02] (Κ) Τουρκία - Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων
  • [03] (Κ) Λουξεμβούργο - Στρο, Γκιουλ, Ρεν - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [04] (Κ) ΗΠΑ - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Μπους - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου -Επίσκεψη στην Κύπρο- Επαφές
  • [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωβουλής (1)
  • [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωβουλής (2)
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εναρξη διαπραγματεύσεων (1)
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ
  • [13] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Τουρκία
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού
  • [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις
  • [18] (K) Μίλετ - Τουρκία - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [19] (Κ) Βουλή - Επ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Κλεάνθους - Μπορέλ
  • [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου
  • [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Οδικός χάρτης - Κύπρος
  • [22] (Κ) Βουλή - Επ. Εμπορίου - Επίτροπος Κυπριανού
  • [23] (Κ) Βουλή - Μπορέλ - Ειδική συνεδρία Ολομέλειας - Εναρξη
  • [24] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος
  • [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια
  • [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Ικανοποίηση
  • [27] (K) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια Βουλής - Ομιλία

  • [01] (Κ) ΥΠΕΞ Τουρκίας - Αφιξη στο Λουξεμβούργο

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ έφθασε απόψε στο Λουξεμβούργο.

    Τον υποδέχθηκε έξω από το κτίριο όπου συνεδρίασαν οι 25 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο.

    [02] (Κ) Τουρκία - Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Η Τουρκία ξεκίνησε απόψε τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Αυτή την ώρα ο Προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Βρετανός ΥΠΕΞ Τζακ Στρο και ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ δίνουν συνέντευξη Τύπου στο Λουξεμβούργο.

    [03] (Κ) Λουξεμβούργο - Στρο, Γκιουλ, Ρεν - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη, ότι δηλαδή υπάρχουν "δυο πραγματικότητες" στο νησί και θα θέλαμε να δούμε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας πως η κατάλληλη πλατφόρμα για την επίτευξη της λύσης είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, στο Λουξεμβούργο, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε πως η Τουρκία και οι Τ/Κ έχουν εκπληρώσει το μερίδιο της ευθύνης τους για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρόμοιες προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Στρο ανέφερε πως ''σήμερα γράψαμε ιστορία'', σημειώνοντας πως πέτυχαν το στόχο της έναρξης των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, αφού όταν ξεκίνησε να συνομιλεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ήταν πριν τις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Λονδίνου.

    Εξάλλου ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν ανέφερε μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως είναι πολύ σημαντικό και η ΕΕ και η Τουρκία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, προσθέτοντας ''ξεκινούμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Τουρκία''.

    ''Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να κτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Τουρκία και την Ευρώπη μέσω αυστηρών αλλά και δίκαιων διαπραγματεύσεων'', είπε.

    [04] (Κ) ΗΠΑ - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Μπους - Κυπριακό

    Μέσα σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Μιλώντας στην τελετή που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο, παρουσία αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, μίλησε για ανάγκη επούλωσης του προβλήματος και αναζήτησης λύσης για την επανένωση της νήσου ενώ ο κ. Μαλλιάς είπε πως θα πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου -Επίσκεψη στην Κύπρο- Επαφές

    Με συνάντηση που θα έχει στις 9:00 σήμερα το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει τις επαφές του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στη Λάρνακα για επίσημη επίσκεψη.

    Σήμερα, στις 10:00 το πρωί, ο κ. Μπορέλ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και αμέσως μετά, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής.

    [06] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωβουλής (1)

    Τη θετική συμβολή της Κύπρου στη χθεσινή συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ επεσήμανε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Μπορέλ είπε ακόμα πως θα ήταν καταστροφή για την αξιοπιστία της ΕΕ εάν δεν κατέληγαν σε συμφωνία οι 25 για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    [07] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Αγκυρας επί του διαπραγματευτικού πλαισίου, η οποία άνοιξε το δρόμο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα του κυπριακού Τύπου. Οι εφημερίδες αναφέρονται στον πυρετό διαβουλεύσεων που εκτυλίχθηκε σε Λουξεμβούργο και Τουρκία, αλλά και σε παρεμβάσεις των Αμερικανών γύρω από την παράγραφο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου που αφορά την ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς.

    Ο σημερινός Τύπος προβάλλει επίσης τις δηλώσεις του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, ο οποίος έφθασε χθες στην Κύπρο, τις δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κύπρου Χρυσοστομίδη ότι το πρόγραμμα της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'' δεν έχει αλλάξει, τη διαβεβαίωση του Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Κρατικός Προϋπολογισμός θα πάει στην Ολομέλεια για ψήφιση πριν το τέλος του 2005, αλλά και την ολοκλήρωση του νομοσχεδίου για ρύθμιση του θέματος της φορολογίας των αυτοεργοδοτούμενους.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ξεκλείδωσαν συμφωνία και πλαίσιο'' γράφει ότι οι ''25'' και η Αγκυρα συμφώνησαν τελικά ώστε να αρχίσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας και προσθέτει ότι η συμφωνία δεν ήρθε λόγω μεταβολής των θέσεων της Αυστρίας, αλλά λόγω υποσχέσεων και υποχωρήσεων της Λευκωσίας επί της παραγράφου 5, για την οποία η Αγκυρα από την πρώτη στιγμή είχε εκφράσει έντονες αντιρρήσεις. Αλλού προβάλλει τις δηλώσεις του κ. Μπορέλ ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τάχθηκε υπέρ της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, νοουμένου ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα η Τουρκία θα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Σφάζονται στο ΡΙΚ'' και γράφει ότι γνωμάτευση του νομικού συμβούλου του κρατικού καναλιού, η οποία αφορά τις εξουσίες και τα καθήκοντα του διοικητικού συμβουλίου, προκαλεί σοβαρούς τριγμούς στη δομή και λειτουργία των ημικρατικών οργανισμών. Αλλού γράφει ότι ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως το πρόγραμμα διεξαγωγής της στρατιωτικής άσκησης ''Νικηφόρος'' δεν έχει αλλάξει, προσθέτοντας ότι η διεξαγωγή της άσκησης ''Τοξότης'' επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Το εξπρές ξεκίνησε'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι με παράπλευρη ''απώλεια'' για την Κύπρο και με ουσιαστική υποχώρηση της Αυστρίας, η ΕΕ συμφώνησε αργά χθες βράδυ με την Τουρκία στον ''οδικό χάρτη'' και στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Αγκυρας. Σημειώνει η Κύπρος δέχθηκε να εκδοθεί ανεξάρτητη από το διαπραγματευτικό πλαίσιο δήλωση της Προεδρίας η οποία ''υποβαθμίζει, αλλά δεν αναιρεί'' την παράγραφο 5. Αλλού γράφει ότι ο ΔΗΣΥ ενδέχεται να βάλει νερό στο κρασί του για το θέμα της αποχώρησης του κόμματος από το Εθνικό Συμβούλιο εάν διασφαλιστεί ότι ''δεν θα επαναληφθούν περιστατικά που τραυματίζουν το θεσμό''.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Πήρε εισιτήριο'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι μετά από πυρετό διαβουλεύσεων σε Λουξεμβούργο και Τουρκία, η Αγκυρα πήρε εισιτήριο για την ΕΕ, το οποίο όμως δεν περιέχει τη σφραγίδα του τελικού προορισμού της ένταξης. Προσθέτει ακόμη ότι οι Τούρκοι προσπάθησαν να φορτώσουν στην Κύπρο το αδιέξοδο. Αλλού γράφει ότι τομές και μεταρρυθμίσεις σε όλο το φάσμα της κοινωνικοοικονμικοπολιτικής ζωής του τόπου φιλοδοξεί να δώσει το ΚΣ ΕΔΕΚ μέσα από τις θέσεις που θα εγκρίνει το Παγκύπριο Συνέδριο του Κινήματος την προσεχή Κυριακή.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Με ευλογίες ΗΠΑ στην ΕΕ'', αναφέρεται στο κύριο του θέμα ''καταλυτικές παρεμβάσεις'' της Αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις, στις προσπάθειες επίτευξης συμφωνίας Τουρκίας - ΕΕ στο διαπραγματευτικό πλαίσιο και ειδικότερα στην πρόνοια για συμμετοχή της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς. Αλλού αναφέρεται στο νομοσχέδιο της Επιτροπής Οικονομικών για τους αυτοεργοδοτούμενους, όσοι εκ των οποίων έχουν ετήσιο εργασιακό κύκλο πέραν των 40.000 λιρών θα υποχρεώνονται να τηρούν λογιστικά βιβλία.

    Η "Χαραυγή" κάτω από τον τίτλο ''Ηρθη το αδιέξοδο'', γράφει στο ''παρά πέντε'' αποφεύχθηκε χθες το διπλωματικό αδιέξοδο στο Λουξεμβούργο, γιατί οι αντιρρήσεις της Τουρκίας για την παράγραφο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου για ένταξη στην ΕΕ είχαν καμφθεί την τελευταία στιγμή, ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας εξέφρασε την πρόθεση του Σώματος να προχωρήσει σε άμεση έναρξη της συζήτησης του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2006 και να προωθήσει πριν το τέλος του 2005 προς ψήφιση στην Ολομέλεια το σχετικό νομοσχέδιο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mai'' υπό τον τίτλο ''Συμφωνία επιτέλους'' γράφει ότι Τουρκία και ΕΕ έκλεισαν χθες βράδυ μια ιστορική συμφωνία για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά το βαθύ, δημόσιο σκεπτικισμό για το κατά πόσον το πλούσιο δυτικό μπλοκ θα είναι σε θέση να απορροφήσει το μουσουλμανικό έθνος. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία Κάρλα ντελ Πόντε άνοιξε το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ Κροατίας - ΕΕ, λέγοντας ότι το Ζάγκεμπ συνεργάζεται πλήρως με το Δικαστήριο.

    [08] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πρόεδρος Ευρωβουλής (2)

    Την ''πολύ θετική'', όπως τη χαρακτήρισε, συμβολή της Κύπρου στις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης για επίτευξη συμφωνίας στο διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, επεσήμανε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, τονίζοντας ότι η Τουρκία θα πρέπει να εκπληρώσει τα πολιτικά και οικονομικά κριτήρια που έθεσε η Ενωση.

    Ο κ. Μπορέλ ξεκίνησε σήμερα τις επαφές του στο νησί με συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Τουρκία - Εναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων

    Η Τουρκία ξεκίνησε χθες βράδυ τις ενταξιακές της διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πληροφορίες, το παρασκήνιο ήταν ιδιαίτερα σκληρό στο θέμα της παραγράφου 5 του πλαισίου, για τη συμμετοχή των χωρών σε διεθνείς οργανισμούς. Η παράγραφος 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που έγινε παράγραφος 7, αναφέρει ότι η αναφορά στην παράγραφο αυτή ''καλύπτει όλους τους σχετικούς διεθνείς οργανισμούς και δεν μπορεί να ερμηνευθεί ότι προκαταλαμβάνει την αυτονομία της διαδικασίας λήψεων αποφάσεων και τα δικαιώματα των διεθνών οργανισμών ή των μελών τους ή των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης''.

    Νωρίτερα η Αυστρία ήρε τις αντιρρήσεις της για πλήρη ένταξη της Τουρκίας με αντάλλαγμα την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κροατίας - ΕΕ.

    Λουξεμβούργο - Στρο, Γκιουλ, Ρεν - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Η θέση της Τουρκίας στο Κυπριακό παραμένει αναλλοίωτη, ότι δηλαδή υπάρχουν ''δυο πραγματικότητες'' στο νησί και θα θέλαμε να δούμε μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, προσθέτοντας πως η κατάλληλη πλατφόρμα για την επίτευξη της λύσης είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου με τον Προεδρεύοντα του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών Τζακ Στρο, στο Λουξεμβούργο, μετά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, ο κ. Γκιουλ υποστήριξε πως η Τουρκία και οι Τ/Κ έχουν εκπληρώσει το μερίδιο της ευθύνης τους για την επίτευξη συνολικής λύσης στο Κυπριακό, εκφράζοντας την ελπίδα ότι παρόμοιες προσπάθειες θα συνεχιστούν και θα ενταθούν και η ΕΕ θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

    Από την πλευρά του, ο κ. Στρο ανέφερε πως ''σήμερα γράψαμε ιστορία'', σημειώνοντας πως πέτυχαν το στόχο της έναρξης των διαπραγματεύσεων στις 3 Οκτωβρίου, αφού όταν ξεκίνησε να συνομιλεί με τον Τούρκο ΥΠΕΞ ήταν πριν τις 12 τα μεσάνυκτα ώρα Λονδίνου.

    Εξάλλου ο Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση της ΕΕ Ολι Ρεν ανέφερε μιλώντας στην ίδια συνέντευξη Τύπου πως είναι πολύ σημαντικό και η ΕΕ και η Τουρκία να εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει, προσθέτοντας ''ξεκινούμε μια νέα εποχή στις σχέσεις μας με την Τουρκία''.

    ''Τώρα έχουμε την ευκαιρία να αρχίσουμε να κτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Τουρκία και την Ευρώπη μέσω αυστηρών αλλά και δίκαιων διαπραγματεύσεων'', είπε.

    Ο κ. Γκιουλ είπε πως βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή σε ένα ιστορικό στάδιο και εξέφρασε την πεποίθηση πως δεν είναι μόνο η Τουρκία που θα κερδίσει από αυτή τη διαδικασία αλλά και η ΕΕ και ο υπόλοιπος κόσμος.

    ''Ετσι αυτή είναι μια διαδικασία από την οποία όλοι κερδίζουν (win-win situation)'', ανέφερε.

    Εξέφρασε την αποφασιστικότητα της Τουρκίας να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις, στο πλαίσιο της πορείας της για εναρμόνιση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, προσθέτοντας πως αυτές είναι μεταρρυθμίσεις που ήθελε ο τουρκικός λαός, με ή χωρίς την ΕΕ.

    Πρόσθεσε πως προφανώς η Τουρκία θα είναι πολύ διαφορετική 10 χρόνια από τώρα.

    ''Θα κάνουμε αυτό που πρέπει να κάνουμε, θα τηρήσουμε τις υποσχέσεις μας'', υποσχέθηκε, σημειώνοντας πως και η Τουρκία αναμένει από την ΕΕ να τηρήσει τις υποσχέσεις της.

    Ερωτηθείς για τις δεσμεύσεις της Τουρκίας έναντι της Κύπρου, ο κ. Γκιουλ είπε πως η τουρκική στάση παραμένει αναλλοίωτη, προσθέτοντας πως ''υπάρχουν δυο χωριστές πραγματικότητες στο νησί, αυτό είναι γεγονός''.

    Εξέφρασε τη θέληση της Τουρκίας να δει μια συνολική διευθέτηση του προβλήματος, προσθέτοντας πως η κατάλληλη πλατφόρμα για αυτό είναι τα Ηνωμένα Εθνη.

    ''Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία, την Ελλάδα, μια ενωμένη Κύπρο, ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο να είναι ένα παράδειγμα συνεργασίας'', συμπλήρωσε.

    Πρόσθεσε πως η Τουρκία δεν είναι υπέρ των εχθροτήτων αλλά ''δεν μπορεί ποτέ να μείνει σιωπηρή μπροστά στις άδικες πράξεις'', κατά την έκφρασή του.

    Είπε πως η εικόνα της πλήρους ένταξης είναι ξεκάθαρη στο διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις της Τουρκίας με την Αυστρία είπε πως οι δύο χώρες διατηρούν καλές διμερείς σχέσεις και αναμένουν να τις αναπτύξουν περαιτέρω.

    Για τις σχέσεις Ελλάδας - Τουρκίας είπε πως ''η συμπεριφορά μας έναντι των γειτόνων μας είναι καλή και βελτιώνεται περαιτέρω''.

    Σε ερώτηση για την παράγραφο 7 το διαπραγματευτικού πλαισίου και τη δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας σε σχέση με αυτήν, ανέφερε πως η δήλωση αυτή αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Για τα προβλήματα που αντιμετώπισε μέχρι τώρα η Τουρκία στην ευρωπαϊκή της πορεία είπε πως πολλές χώρες έχουν αντιμετωπίσει δυσκολίες και πως αυτό που έχει σημασία είναι το αποτέλεσμα.

    ΕΕ - Στρο - Τουρκία - Συμφωνία

    ''Είναι μια ιστορική μέρα για την Ευρωπαϊκή Ενωση και τη διεθνή κοινότητα'', δήλωσε χθες βράδυ ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Τζακ Στρο, καλωσορίζοντας τη συμφωνία που επιτεύχθηκε μεταξύ ΕΕ - Τουρκίας, η οποία ανοίγει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας.

    Κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής διάσκεψης, στην παρουσία του Επιτρόπου της ΕΕ αρμόδιου για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν και του Υπατου Εκπροσώπου της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέ Σολάνα, ο κ. Στρο δήλωσε ότι 30 ώρες διαβουλεύσεων και μόνο 3 ώρες ύπνου, άξιζαν κάθε στιγμή, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι μακρύς ο δρόμος για την Τουρκία μέχρι την πλήρη ένταξη που είναι ο τελικός στόχος.

    ''Είναι τώρα περισσότερο από σαράντα χρόνια που ανοίχθηκε αυτή η προοπτική για την Τουρκία. Θα είναι μακρύς ο δρόμος αλλά δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το αν φέρουμε μέσα την Τουρκία είναι το βραβείο, τότε αξίζει η μάχη'', δήλωσε ο Βρετανός ΥΠΕΞ.

    ΥΠΕΞ - Τουρκία - Παράγραφος 5 - Δήλωση Προεδρίας

    Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναφερόμενος στη ότι δήλωση της προεδρίας της ΕΕ με τη συγκατάθεση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων είπε ότι ''τίποτε δεν αλλάζει στην παράγραφο πέντε''.

    Οπως ανέφερε, η δήλωση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την προσθήκη ότι οι Οργανισμοί ''είναι σχετικοί'' και έχουν αυτονομία στη λήψη αποφάσεων σχετικά με τη λειτουργία και τα μέλη τους'', εξηγώντας αυτή ότι ''δεν αποτελεί μέρος των εγγράφων της Διακυβερνητικής Διάσκεψης που θα κάνει τις διαπραγματεύσεις''.

    Ερντογάν - Τουρκία - ΕΕ

    Στόχος μας είναι η πλήρης ένταξη στην ΕΕ δήλωσε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, προσθέτοντας πως ''υπάρχουν υποθέσεις για το εάν οι διαπραγματεύσεις θα είναι χωρίς καταληκτική ημερομηνία'', τις οποίες χαρακτήρισε ''άσχημες''.

    Σε δηλώσεις στην Άγκυρα ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι ''επικράτησε η κοινή λογική. Και η ισορροπία έκλινε υπέρ της συμμαχίας των πολιτισμών που ενίσχυσε την ελπίδα μας για ειρήνη''.

    ''Γνωρίζουμε ότι ο δρόμος για την ένταξη είναι γεμάτος εμπόδια και δυσκολίες αλλά είναι σημαντικό ότι περάσαμε ένα σημαντικό εμπόδιο στην σαραντάχορνη πορεία μας προς τα ιδανικά της ίδρυσης της δημοκρατίας μας'', ανέφερε.

    ΕΕ - Τουρκία - Μολυβιάτης

    «Σημαντική και ιστορική» χαρακτήρισε τη χθεσινή ημέρα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Πέτρος Μολυβιάτης, αναφερόμενος στη συμφωνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας.

    Οπως είπε, η συμφωνία είναι αποτέλεσμα μακράς και δύσκολης διαπραγμάτευσης, στη διάρκεια της οποίας η Ελλάδα και η Κύπρος πέτυχαν να κατοχυρώσουν πλήρως όλες τις θέσεις και επιδιώξεις τους βάσει κειμένων νομικά δεσμευτικών.

    Αναφερόμενος στην παράγραφο 5 του διαπραγματευτικού πλαισίου, που τώρα έγινε 7, είπε ότι αυτή η παράγραφος λέει ότι η Τουρκία πρέπει να προσαρμόσει τη θέση της με τη θέση της Ευρώπης όσον αφορά τη δυνατότητα της Κύπρου να ενταχθεί σε διεθνείς οργανισμούς.

    Η ερμηνευτική δήλωση, συνέχισε, αναφέρει ότι αυτή η παράγραφος δεν περιορίζει το δικαίωμα του κάθε οργανισμού και του κάθε μέλους οργανισμού να αποφασίζει. Αυτό είναι αυτονόητο ή το πει ή δεν το πει η ΕΕ. Δεν μπορεί η ΕΕ να πει στο ΝΑΤΟ ποιο κράτος θα γίνει μέλος του, είπε.

    Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, αυτή η δήλωση αφορά κυρίως την ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ. Περί αυτού μιλάμε και είναι περί «όνου σκιάς» η συζήτηση διότι «η Κύπρος δεν θέλει και ούτε θα ζητήσει ποτέ να μπει στο ΝΑΤΟ. Το δήλωσε χθες και ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, ότι «δεν θέλουμε ούτε προτιθέμεθα να ζητήσουμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ», ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μολυβιάτης, με τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες, ανοίγει ένας δρόμος που θα οδηγήσει βαθμιαία σε μια νέα εποχή στις σχέσεις με την Τουρκία, μια εποχή ειρήνης και σταθερότητας προς όφελος του ελληνικού λαού αλλά και ολόκληρης της περιοχής και βεβαίως της Τουρκίας.

    Συνοψίζοντας την απόφαση, ο Ελληνας ΥΠΕΞ μίλησε για μια ιστορική στιγμή που είναι η αφετηρία μια νέας εποχής.

    Αυτό δεν έρχεται από τη μια μέρα στην άλλη, διότι «κουβαλάμε πίσω μας όλοι παρελθόν και παραδόσεις, καλές ή κακές» και αυτά δεν αλλάζουν επειδή υπογράφτηκε ένα κείμενο'', ανέφερε.

    Ομως, είπε, βάζουμε τα θεμέλια και βάσεις σταθερές και αμετάκλητες, βάσει των οποίων από εδώ και πέρα θα προχωρήσει η σχέση με την Τουρκία και της Τουρκίας με όλη την περιοχή.

    Σύμφωνα με τον κ. Μολυβιάτη, ο στρατηγικός και υπερκομματικός στόχος της Ελλάδας είναι να μετατραπεί η γειτονιά μας, όπως η υπόλοιπη η Ευρώπη, σε περιοχή ειρήνης, δημοκρατίας, ευημερίας, ασφάλειας και σταθερότητας.

    Αθήνα - Καραμανλής - Τουρκία - ΕΕ

    Στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, μιλώντας χθες σε συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, η οποία είχε επετειακό χαρακτήρα, καθώς συμπληρώνονται 31 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός μιλώντας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις επανέλαβε πως η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημειώνοντας ότι έδωσε μάχη μαζί με την Κύπρο για τη διασφάλιση των συμφερόντων των δύο χωρών στο κείμενο που θέτει το πλαίσιο της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι εφόσον η Τουρκία εκπληρώσει τις προϋποθέσεις που της βάζει η ΕΕ, στο τέλος της μακράς πορείας της έχει δικαίωμα να γίνει πλήρες μέλος της Ένωσης.

    Επανέλαβε πως η Ελλάδα επιδιώκει ''την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία, σε συνάρτηση, βέβαια, με την επίτευξη βιώσιμης και λειτουργικής λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ράις - Τηλεφωνικές επικοινωνίες - Πρόεδρος Παπαδόπουλος

    Τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους πολιτικούς όπως και με την τουρκική κυβέρνηση, είχε η Υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις αναφορικά με το θέμα της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ - Τουρκίας.

    Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Σον Μακόρμακ έκανε γνωστό ότι η κ. Ράις ''επικοινώνησε χθες'' και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Ο κ. Μακόρμακ εξήγησε ότι η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας μετέφερε στον Κύπριο Πρόεδρο ''την άποψή μας ότι οι διαδικασίες της ΕΕ δεν πρέπει να εμπλακούν με τη διαδικασία λήψης αποφάσεων του ΝΑΤΟ''.

    Ο κ. Μακόρμακ υπογράμμισε τη θέση της Ουάσιγκτον πως εναπόκειται στις χώρες που ανήκουν στο ΝΑΤΟ να λαμβάνουν αποφάσεις που αφορούν στα μέλη του ΝΑΤΟ.

    Ανέφερε, επίσης, ότι η κ. Ράις είπε στον κ. Παπαδόπουλο ότι ''μια δημοκρατική Τουρκία η οποία προχωρά σε μεταρρυθμίσεις, και η οποία έχει σταθερές ρίζες στην ευρωπαϊκή και στην διατλαντική συμμαχία, αποτελεί θετική εξέλιξη για την Ευρώπη, για τις ΗΠΑ, αλλά και για την ίδια την Τουρκία''.

    Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε επίσης ότι η κ. Ράις τηλεφώνησε χθες στον Τούρκο Πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ενώ στη διάρκεια των τελευταίων κρίσιμων ημερών συνομίλησε τηλεφωνικά με αρκετούς ομολόγους της, μεταξύ αυτών με το Βρετανό Τζακ Στρο και τον Τούρκο Αμπντουλάχ Γκιουλ.

    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου - Κύπρος - Αφιξη

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση «κάνει και θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για να πετύχει την επανένωση της Κύπρου» διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ, ο οποίος έφθασε χθες βράδυ στην Κύπρο για επίσημη επίσκεψη, σημειώνοντας πως η διαίρεση του νησιού «είναι μια κατάσταση που δεν μπορεί να συνεχιστεί».

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι «στην Κύπρο βρίσκεται το τελευταίο τείχος που χωρίζει την Ευρώπη. Υπήρχε ακόμα ένα ιστορικό τείχος που χώριζε μια πόλη, το Βερολίνο» το οποίο έπεσε, είπε.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου ανέφερε ότι το Σώμα είναι υπέρ της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία «νοουμένου ότι σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα θα γίνει αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

    Σημείωσε επίσης ότι η επίσκεψή του «πραγματοποιείται σε μια στιγμή ιδιαίτερης σημασίας τόσο για την Κύπρο όσο και για την Ευρώπη αλλά και για την Τουρκία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι κατά τη διάρκεια της παραμονής του στο νησί θα έχει την ευκαιρία να γνωρίσει καλύτερα την πραγματικότητα στην Κύπρο.

    Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι η επίσκεψή του θα ενδυναμώσει τις σχέσεις μεταξύ της Βουλής των Αντιπροσώπων της Κύπρου και της Ευρωβουλής.

    Τον κ. Μπορέλ υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος εξέφρασε τις ευχαριστίες του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο «για την υπεράσπιση αρχών οι οποίες», όπως είπε, «αναδύονται μέσα από το ψήφισμα της Ευρωβουλής σε σχέση με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και ειδικά τις θέσεις αρχών σε σχέση με το κυπριακό πρόβλημα».

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι «και εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση η Τουρκία να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάτω από τους ίδιους όρους που και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υποστηρίζει» και πρόσθεσε πως «σ' αυτό το θέμα θα έχουμε κοινή θέση».

    Ο κ. Χριστόφιας καλωσόρισε «θερμότατα και με αισθήματα σεβασμού και αγάπης» τον κ. Μπορέλ και είπε ότι υποδέχεται στην Κύπρο τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και με «ανάμεικτα αισθήματα γιατί», όπως εξήγησε, όταν το «2003 συναντηθήκαμε στη Μαδρίτη ευχήθηκα όταν έρθει στην Κύπρο να βρει τον τόπο μας επανενωμένο».

    Δυστυχώς, συνέχισε ο κ. Χριστόφιας, «για τους γνωστούς λόγους δεν κατορθώθηκε η επανένωση του νησιού».

    Ο Πρόεδρος της Βουλής διαβεβαίωσε τον κ. Μπορέλ ότι «συνεχίζουμε τις προσπάθειές μας το συντομότερο δυνατό να εξευρεθεί μια λύση η οποία να ανταποκρίνεται πραγματικά στα συμφέροντα όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, όλων των κατοίκων του νησιού και λιγότερο στα συμφέροντα των οποιωνδήποτε ξένων».

    Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου -Επίσκεψη στην Κύπρο- Επαφές

    Με συνάντηση το πρωί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, αρχίζει τις επαφές του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουζέπ Μπορέλ, ο οποίος έφτασε χθες βράδυ στη Λάρνακα για επίσημη επίσκεψη.

    Αργότερα ο κ. Μπορέλ θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και αμέσως μετά, στις 11:00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους και τους βουλευτές - μέλη της Επιτροπής.

    Στις 13:00, ο κ. Μπορέλ θα παρακαθήσει σε ιδιωτικό γεύμα και το απόγευμα, στις 5:00 η ώρα, ο κ. Μπορέλ θα προσφωνήσει την Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Το βράδυ, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του κ. Μπορέλ στο ξενοδοχείο ''Χίλτον''.

    Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο κ. Μπορέλ θα έχει επίσης κατά τις επόμενες ημέρες συναντήσεις με τις ηγεσίες πολιτικών κομμάτων και θα μεταβεί και στα κατεχόμενα, όπου θα συναντήσει τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και τους ηγέτες του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ και του Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντενκτάς.

    Ο κ. Μπορέλ θα αναχωρήσει από την Κύπρο για το Αμστερνταμ στις 6 Οκτωβρίου.

    ΗΠΑ - Νέος Πρεσβευτής Ελλάδας - Μπους - Κυπριακό

    Μέσα σε θερμή και φιλική ατμόσφαιρα, ο νέος πρεσβευτής της Ελλάδας στις ΗΠΑ Αλέξανδρος Μαλλιάς επέδωσε χθες τα διαπιστευτήριά του στον Αμερικανό Πρόεδρο Τζορτζ Μπους.

    Μιλώντας στην τελετή που έλαβε χώρα στο Λευκό Οίκο, παρουσία αξιωματούχων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο Αμερικανός Πρόεδρος εξήρε το ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, καθώς και στις διαπραγματεύσεις που οδήγησαν στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Αναφορικά με το Κυπριακό, μίλησε για ανάγκη επούλωσης του προβλήματος και αναζήτησης λύσης για την επανένωση της νήσου ενώ ο κ. Μαλλιάς είπε πως θα πρέπει να βρεθεί μια δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

    Εκπρόσωπος - Νικηφόρος - Τοξότης

    Το πρόγραμμα διεξαγωγής της στρατιωτικής άσκησης Νικηφόρος δεν έχει αλλάξει, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της άσκησης Τοξότης επαφίεται στην ελληνική κυβέρνηση.

    Επίσης, διαβεβαίωσε ότι η μη διεξαγωγή των δύο ασκήσεων μαζί δεν σημαίνει ότι έπαυσε να λειτουργεί το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    Πρόεδρος ΕΛΚ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Αποδεχόμενος πρόσκληση του Δημοκρατικού Συναγερμού, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βίλφριντ Μαρτένς θα βρίσκεται στην Κύπρο στις 18 Οκτωβρίου για 24ώρη επίσκεψη κατά τη διάρκεια της οποίας θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, ο κ. Μαρτένς θα παρακαθίσει σε γεύμα γνωριμίας στο οποίο θα κληθούν να παραστούν αρχηγοί ε/κ και τ/κ κομμάτων ενώ κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Κύπρο ο Πρόεδρος του ΕΛΚ θα συναντηθεί και με τους πρεσβευτές των χωρών - μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που έχουν την έδρα τους στην Κύπρο.

    Ο κ. Μαρτένς θα έχει εξάλλου ιδιαίτερη συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη με τον οποίο θα προβούν σε δηλώσεις προς τα ΜΜΕ.

    Υπουργός Εμπορίου - Λίβανος - Υπογραφή συμφωνίας

    Κύπρος και Λίβανος υπέγραψαν χθες συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού, η οποία θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα αυτό, δήλωσε χθες βράδυ στο ΚΥΠΕ ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας.

    Σε δηλώσεις του από το Λίβανο, όπου πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη κατόπιν πρόσκλησης του Λιβάνιου Υπουργού Τουρισμού Joseph Sarkis, ο κ. Λιλλήκας είπε ότι κατά τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Τουρισμού του Λιβάνου, συζητήθηκαν οι τουριστικές σχέσεις των δύο χωρών και υπεγράφη η συμφωνία για συνεργασία στον τομέα του τουρισμού μεταξύ των δύο χωρών.

    Επιπλέον, ανέφερε ότι σε συνάντηση που είχε με ταξιδιωτικούς πράκτορες στο Λίβανο συζήτησε θέματα τουρισμού.

    Οπως ανέφερε ο Υπουργός Εμπορίου, αύριο θα έχει συνάντηση με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Fuad Siniora, με τον οποίο θα συζητήσει το θέμα του διαχωρισμού της αποκλειστικής οικονομικής ζώνης.

    Ανέφερε ακόμα ότι σήμερα θα έχει επαφές με τους Λιβάνιους Υπουργούς Οικονομικών, Εμπορίου και Βιομηχανίας και Μεταφορών και Περιβάλλοντος, με τους οποίους θα συζητήσει τρόπους συνεργασίας, με στόχο τη βελτίωση και ανάπτυξη των οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών.

    Πρόεδρος Βουλής - Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας Αρμενίας

    Στους μακρόχρονους δεσμούς φιλίας που συνδέουν τους λαούς της Κύπρου και της Αρμενίας αναφέρθηκαν χθες, στη διάρκεια συνάντησής τους στη Βουλή, ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας και ο Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας της Αρμενίας Χοβίκ Χοβεγιάν, που πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Μάριος Καρογιάν - Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας

    Ολο αυτό το αίμα που έχει χυθεί και όλη αυτή τη σιωπή γύρω από το ζήτημα της γενοκτονίας των Αρμενίων, δεν μπορούμε να τα δεχθούμε δήλωσε χθες ο Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού και Νεολαίας Χοβίκ Χοβεγιάν, κληθείς να πει αν η Αρμενία επιθυμεί την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Σε δηλώσεις του στο Προεδρικό Μέγαρο, ύστερα από συνάντηση που είχε με το Διευθυντή του Γραφείου Τύπου του Προέδρου της Δημοκρατίας Μάριου Καρογιάν, ο κ. Χοβεγιάν, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι ''η Τουρκία έχει οπωσδήποτε προβλήματα με την ιστορία της''.

    Πρόσθεσε ότι ''η εισδοχή της Τουρκίας στην ΕΕ δεν είναι μια μονόπλευρη υπόθεση που θα την δούμε μόνο εμείς''.

    Μάρκος Κυπριανού - Καταναλωτές - Διάλεξη

    Τον τρόπο συμβολής της πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην καθημερινή ζωή των καταναλωτών, που αποσκοπεί στο να τεθούν τα συμφέροντα των καταναλωτών στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής χάραξης πολιτικής, εξήγησε ο Επίτροπος Υγείας και Προστασίας Καταναλωτών της ΕΕ Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δημόσια διάλεξη του στη Λευκωσία με θέμα ''Πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την προστασία των καταναλωτών'', ο κ. Κυπριανού είπε ότι οι Ευρωπαίοι πολίτες ''χρειάζονταν μια πολιτική καταναλωτών, που να μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες προκλήσεις των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών τους συστημάτων''.

    Οπως ανέφερε ο Κύπριος Επίτροπος ''αφενός πρέπει να προστατευτούν οι καταναλωτές από τους κινδύνους και τις απειλές που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν ατομικά και αφετέρου επιθυμείται η αύξηση της ικανότητάς τους να προβαίνουν σε τεκμηριωμένες επιλογές που θα εξυπηρετούν τα συμφέροντά τους''.

    Σε ό,τι αφορά τους καταναλωτές και την εσωτερική αγορά, ο κ. Κυπριανού είπε πως ''η εμπιστοσύνη των καταναλωτών είναι βασικό στοιχείο για την ευημερία κάθε αγοράς, είτε εθνικής είτε διασυνοριακής, με τον παραδοσιακό τρόπο αγορών ή μέσω του διαδικτύου''.

    Κύπρος - Επιθεώρηση πλοίων - Κυπριακή σημαία

    Υπογράφηκε στις 29 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και των Αναγνωρισμένων Οργανισμών, συμφωνία αναφορικά με την ανάθεση παροχής υπηρεσιών επιθεώρησης, ελέγχου και έκδοσης των προβλεπόμενων από την ισχύουσα νομοθεσία πιστοποιητικών σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία.

    Σύμφωνα με χθεσινή ανακοίνωση, με την υπογραφή της Συμφωνίας επέρχεται πλήρης συμμόρφωση με την Οδηγία του Συμβουλίου, 94/57/ΕΚ, αναφορικά με τους κοινούς κανόνες και πρότυπα για τους οργανισμούς επιθεώρησης και εξέτασης πλοίων και για τις συναφείς δραστηριότητες των ναυτικών αρχών καθώς και με τις κατευθυντήριες γραμμές του Δ.Ν.Ο. αναφορικά με την εξουσιοδότηση οργανισμών, που ενεργούν για λογαριασμό της Αρμόδιας Αρχής (Απόφαση Συνέλευσης Δ.Ν.Ο. Α.739(18) και των παραρτημάτων αυτής).

    Αστυνομία - ''Σχέδιο Βοήθειας'' προς Παλαιστίνιους

    Στο πλαίσιο ''Σχεδίου Βοήθειας'' προς τους Παλαιστίνιους πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου, η τελετή έναρξης δύο προγραμμάτων εκπαίδευσης μελών της Αστυνομίας της Παλαιστίνης.

    Δήμος Μόρφου - Μέρες μνήμης - Εκδηλώσεις

    Ο Δήμος της κατεχόμενης Μόρφου και οι εκτοπισμένοι κάτοικοί της διατρανώνουν και φέτος πως η ''Η γη μας δεν παζαρεύεται'' και πορεύονται την Κυριακή 9 Οκτωβρίου 2005 στο οδόφραγμα του Αστρομερίτη μαζί με πολλές προσωπικότητες από την Ελλάδα, τη Μάλτα, τη Γαλλία, τις Βρυξέλλες και το Ηνωμένο Βασίλειο με την πίστη πως ''τη σταύρωση θα ακολουθήσει η ανάσταση του νησιού μας''.

    Ποδόσφαιρο - 5η αγωνιστική - Αποτελέσματα αγώνων

    Επεσε χθες βράδυ η αυλαία της 5ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας με τους αγώνες ΑΕΚ Ανόρθωσης και Νέας Σαλαμίνας - ΑΠΟΕΛ.

    Στο χθεσινοβραδινό αγώνα μεταξύ του ΑΠΟΕΛ και της Νέας Σαλαμίνας, νικητής αναδείχθηκε ο ΑΠΟΕΛ με 2 - 0.

    Ο αγώνας της ΑΕΚ με την Ανόρθωση έληξε ισόπαλος 1 - 1.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Με οριακές ζημιές έκλεισε η πρώτη χρηματιστηριακή συνάντηση για το μήνα Οκτώβριο. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε πτώση σε ποσοστό 0,68%, κλείνοντας στις 1.433,68 μονάδες. Οριακές ζημιές σε ποσοστό 0,61% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 96,76 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών, η οποία είναι η μικρότερη από τις 23 περασμένου Αυγούστου, διαμορφώθηκε στις 480.000 λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να απορροφά το 35,1% του ημερήσιου τζίρου.

    Ζημιές σε ποσοστό 0,72% έκλεισε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 484,36 μονάδες.

    [10] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - Εναρξη διαπραγματεύσεων (1)

    Η Κύπρος διατηρεί ''ακέραια'' όλα τα θέματα που έθεσε στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας - ΕΕ, εκτιμά η κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι η Τουρκία μετά τις χθεσινές μαραθώνιες διαπραγματεύσεις στο Λουξεμβούγο, που οδήγησαν στη συμφωνία του διαπραγματευτικού πλαισίου, ξεκινά μια νέα πορεία δύσκολων ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, προσθέτοντας ότι η επιθυμία για την έναρξη των διαπραγματεύσεων ήταν γενική ''αλλά όχι με τους όρους που ήθελε η Τουρκία''.

    ''Θα πρέπει να έχει αντιληφθεί η Τουρκία ότι πρέπει να προσαρμοστεί με τους όρους που απαιτεί η ΕΕ,'', είπε, τονίζοντας ταυχρόνα ότι η Τουρκία θα διαπραγματεύται με 25 κράτη - μέλη.

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τούρκου ΥΠΕΞ

    Υπάρχουν δύο πραγματικότητες στο νησί, αλλά αυτές είναι η νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας που εκπροσωπείται από την κυπριακή κυβέρνηση και η παρανομία την οποία υποστηρίζει η Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά την τελετή έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας - ΕΕ στο Λουξεμβούργο.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε το γεγονός ότι στη διάρκεια της τελετής ο κ. Γκιουλ δεν προέβη σε καμία δήλωση όσον αφορά την Κύπρο.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - ΗΠΑ - Τουρκία - ΕΕ

    Το ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας με κάθε μέσο δεν είναι κάτι καινούργιο, παρατήρησε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σχολιάζοντας την παρέμβαση των ΗΠΑ στις διεργασίες της ΕΕ για συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου της Τουρκίας.

    Ερωτηθείς για πληροφορίες περί παρέμβασης της Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χρυσοστομίδης απάντησε ότι δεν έχει τίποτα να δηλώσει ούτε να σχολιάσει σε σχέση με αυτό το θέμα.

    [13] (Κ) Μάρκος Κυπριανού - ΕΕ - Τουρκία

    Το διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ - Τουρκίας που εγκρίθηκε χθες, όπως το εισηγήθηκε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πριν το καλοκαίρι, είναι αυστηρότατο έχει ασφαλιστικές δικλείδες και εχέγγυα και εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των κρατών μελών της ΕΕ και του καθενός χωριστά, δήλωσε ο Κοινοτικός Επίτροπος για την Υγεία και Προστασία του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση με την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου, ο κ. Κυπριανού σημείωσε ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είναι ένα πλαίσιο που δίνει έναυσμα για την έναρξη των διαπραγματεύσεων οι οποίες, όπως πρόσθεσε, θα είναι μακρές, δύσκολες και απαιτητικές.

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  677.448,57
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     97,61     0,88    663.637,13
    FTSE/CySE 20                           490,61     1,29    518.410,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.466,40     1,29    515.816,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.059,00    -0,71     12.333,09
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.126,96    -0,03     94.878,65
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.451,39     1,24    528.150,05
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.545,26     1,46    469.995,88
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.119,05    -0,33     17.179,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            979,01    -0,02     48.714,51
    FTSE Med (3/10/2005)                 8.513,88     0,36
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Αρμένιος Υπουργός Πολιτισμού

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης συναντήθηκε σήμερα το πρωί με τον Υπουργό Πολιτισμού και Νεολαίας των Αρμενίων Hovic Hoveyan.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

    Οι κ. Γεωργιάδης και Hoveyan μετέβησαν στη συνέχεια στο αρμενικό Δημοτικό Σχολείο ΝΑΡΕΚ στη Λευκωσία, όπου οι μαθητές έψαλλαν τον Εθνικό Υμνο της Κύπρου και τον Εθνικό Υμνο της Αρμενίας.

    [16] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/10/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/10/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5714               0,5748
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4792               0,4820
    Λίρα Αγγλίας              0,8417               0,8467
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/10/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/10/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4188            0,4221
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3652            0,3681
    Δολάριο Καναδά                  0,4097            0,4129
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0725            0,0730
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3680            0,3709
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδικές τάσεις

    Τα σημαντικά κέρδη σε πρώτο λόγο της Τράπεζας Κύπρου και σε δεύτερο λόγο της Ελληνικής Τράπεζας ανάστρεψαν στη σημερινή συνάντηση την πτωτική πορεία που παρουσίασε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,24%, κλείνοντας στις 1.451,39 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,88% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 97,61 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 677.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά σχεδόν το 50% του ημερήσιου τζίρου.

    Σημαντικά κέρδη της τάξης του 1,29% παρουσίασε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 490,61 μονάδες.

    [18] (K) Μίλετ - Τουρκία - ΕΕ - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ χαιρέτισε σήμερα την επίτευξη της συμφωνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της ΕΕ με την Τουρκία στο Λουξεμβούργο, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η ΕΕ κατέληξε σε μιαν επιτυχία που εξυπηρετεί την Κύπρο, είναι καλή για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και καλή για την Τουρκία.

    Σε δηλώσεις του το πρωί, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Τίμη Ευθυμίου, ο κ. Μίλετ είπε ότι ''αυτή η έκβαση δεν ήταν μόνο προτεραιότητα της Βρετανίας, αλλά ήταν προτεραιότητα όλων μας'', προσθέτοντας πως ''ο ρόλος της Βρετανικής Προεδρίας ήταν να εφαρμόσει την απόφαση του Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου σε συνεργασία με τους εταίρους της, ιδιαίτερα με την Κύπρο''.

    [19] (Κ) Βουλή - Επ. Ευρωπαϊκών Υποθέσεων - Κλεάνθους - Μπορέλ

    Στη διαπίστωση ότι ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ συμμερίζεται πολλές από τις απόψεις και ανησυχίες των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων, σχετικά με το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και τις σχέσεις Κύπρου-ΕΕ, αλλά και για τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, διαπίστωσαν σήμερα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκος Κλεάνθους και τα μέλη της Επιτροπής.

    Σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Βουλή μεταξύ του κ. Μπορέλ και των μελών της Επιτροπής και στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου και η συνοδεία του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, ο κ. Μπορέλ άκουσε τους προβληματισμούς και τις απόψεις των Κυπρίων κοινοβουλευτικών και τους διαβεβαίωσε για άλλη μια φορά ότι η πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αναμένει την αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία το συντομότερο δυνατό και παράλληλα με την πρόοδο των ενταξιακών της διαπραγματεύσεων.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι και ο ίδιος επιθυμεί να ιδεί ''ενδυναμωμένο τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων στην ευρωπαϊκή σκακιέρα''.

    [20] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωκοινοβουλίου

    Την ελπίδα όπως σύντομα εξευρεθεί λύση του Κυπριακού που να επανενώνει τη χώρα, εξέφρασε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ αναφερόμενος στη διαίρεση του νησιού ως το τελευταίο τείχος που διαιρεί την Ευρώπη και δηλώνοντας ταυτοχρόνως ότι δεν έχει κανένα νόημα να αναγνωρίζεται η Τουρκία ως υποψήφιο προς ένταξη μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), ''αν ένα μέλος δεν αναγνωρίζει κάποιο άλλο ήδη μέλος της Ενωσης''.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μπορέλ, το Ευρωκοινοβούλιο θέλει και ζητεί επίσης όπως το Πρωτόκολλο Τελωνειακής Ενωσης εφαρμόζεται εξίσου και για την Κύπρο.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, σε δηλώσεις του μετά την πέραν της μιας ώρας συνομιλία που είχαν σήμερα στο γραφείο του στη Βουλή, ''χαρακτήρισε ως ''ιστορική'' την επίσκεψη του κ. Μπορέλ στην Κύπρο, γιατί -όπως ανέφερε- ''είναι ο πρώτος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Βουλής που επισκέπτεται την Κύπρο, μετά την ένταξή της στην ΕΕ''.

    [21] (Κ) Εκπρόσωπος - Τουρκία - ΕΕ - Οδικός χάρτης - Κύπρος

    Με τη συμφωνία επί του διαπραγματευτικού πλαισίου ΕΕ-Τουρκίας, η Κύπρος διατηρεί ''ακέραια όλα τα πλεονεκτήματα'' που εξασφάλισε σε όλα τα έγγραφα της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Τουρκία, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρυσοστομίδης εκτίμησε πως η παράγραφος 7 που παραπέμπει στην ένταξη της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς παραμένει η ίδια, παρά την ερμηνευτική δήλωση, αλλά δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο άλλα μη κράτη μέλη της ΕΕ, αλλά μέλη των διεθνών οργανισμών στους οποίους ενδεχομένως η Κύπρος να υποβάλει αίτηση ένταξης, να υποβάλουν βέτο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Νορβηγία και τις ΗΠΑ, οι οποίες θα μπορούσαν να μπλοκάρουν ενδεχόμενη ένταξη της Κύπρου στο ΝΑΤΟ.

    Πρόσθεσε ακόμη ότι δεν υπάρχει πρόσθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ ''και ούτε και προβλέπεται στο εγγύς μέλλον να υπάρξει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για τέτοια ένταξη''.

    [22] (Κ) Βουλή - Επ. Εμπορίου - Επίτροπος Κυπριανού

    Του χρόνου θα γίνει πλήρης αναθεώρηση των νομοθεσιών που αφορούν τη σήμανση των προϊόντων, δήλωσε σήμερα ο Ευρωπαίος Επίτροπος Υγείας και Προστασίας του Καταναλωτή Μάρκος Κυπριανού ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου, προσθέτοντας ότι στο πλαίσιο της αναθεώρησης θα εξετασθεί και η σήμανση των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων.

    Οσον αφορά το θέμα της τοποθέτησης των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων σε χωριστά ράφια στις υπεραγορές, ο κ. Κυπριανού ενημέρωσε τους βουλευτές ότι έχει ζητηθεί γνωμάτευση από τη Νομική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη νομοθεσία που προωθεί η Βουλή και αναμένεται ότι θα δοθεί απάντηση σε έξι μήνες.

    [23] (Κ) Βουλή - Μπορέλ - Ειδική συνεδρία Ολομέλειας - Εναρξη

    Αρχισε στις 17:00 η Ειδική Συνεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο.

    Στη συνέδρια παρευρίσκονται επίσης μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, μέλη του διπλωματικού σώματος, ο Προεδρεύων της Ιεράς Συνόδου Μητροπολίτης Πάφου Χρυσόστομος, ο Επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Θέμης Θεμιστοκλέους, ο Κύπριος Επίτροπος Μάρκος Κυπριανού, Κύπριοι ευρωβουλευτές, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αθανάσιος Νικολοδήμος, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Τάσος Παναγιώτου και άλλοι προσκεκλημένοι της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Την ειδική συνέδρια της Βουλής, η οποία άρχισε με ομιλία του Προέδρου του Σώματος Δημήτρη Χριστόφια, θα προσφωνήσει ο κ. Μπορέλ.

    [24] (Κ) ΕΕ - Ολι Ρεν - Τουρκία - Κύπρος

    Η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία είναι αναπόσπαστο μέρος των ενταξιακών διαπραγματεύσεών της με την ΕΕ και όσο πιο γρήγορα το κάνει τόσο το καλύτερο για αυτήν, δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος για τη διεύρυνση Φινλανδός Επίτροπος Ολι Ρεν.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που παραχώρησε σήμερα στις Βρυξέλλες για τις χθεσινές αποφάσεις σχετικά με την Τουρκία και την Κροατία, ο κ. Ρεν, απαντώντας σε ερώτηση πότε θα αναγνωρίσει η Αγκυρα την Κύπρο, υπενθύμισε την πρόσφατη αντιδήλωση των "25", στην οποία, όπως είπε, συνέβαλε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    [25] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια

    Η κυπριακή κυβέρνηση αναμένει πλήρη και χωρίς διακρίσεις εφαρμογή του πρωτοκόλλου για όλα τα κράτη μέλη εκ μέρους της Τουρκίας, μια συμπεριφορά δηλαδή που να ικανοποιεί όλα τα κριτήρια που απορρέουν από τις δεσμεύσεις της έναντι της Ευρωπαϊκής Ενωσης, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας, ο οποίος είπε ότι ''θα ήταν αδιανόητο να αλλοιώνονται αρχές της Ενωσης χάριν υποψηφίων, που ζητούν εκπτώσεις αναλόγως ιδίων συμφερόντων και σχεδιασμών''.

    Σε ομιλία του κατά την ειδική συνεδρία του σώματος, με την ευκαιρία της επίσκεψης του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''η Κύπρος επέδειξε κάθε καλή θέληση κατά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, στα πλαίσια της πεποίθησής της ότι η ένταξη μιας δημοκρατικής Τουρκίας στην Ενωση θα συμβάλει στην εδραίωση της ειρήνης και σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, νοουμένου ότι πληροί τα κριτήρια, σέβεται και εφαρμόζει τις αρχές της Ενωσης''.

    [26] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τουρκία - ΕΕ - Ικανοποίηση

    Ικανοποιημένος δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος από τη συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στο Λουξεμβούργο για την έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Εξερχόμενος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ερωτηθείς εάν είναι ικανοποιημένος από τις εξελίξεις που σημειώθηκαν στο Λουξεμβούργο, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος απάντησε: ''Μάλιστα, είμαι ικανοποιημένος''.

    [27] (K) Πρόεδρος Ευρωβουλής - Ολομέλεια Βουλής - Ομιλία

    Η έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων ΕΕ-Τουρκίας σημαίνει και αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, έστω και εάν αυτή δεν είναι ακόμη επίσημη, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Ζοζέπ Μπορέλ, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη μπορεί να προσφέρει πολύ περισσότερα για επίτευξη λύσης στο Κυπριακό.

    Προσφωνώντας την ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων σε μια πανηγυρική συνεδρία με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Μπορέλ διαβεβαίωσε ότι ο ίδιος θα αφιερωθεί στις προσπάθειες για άρση της διαίρεσης της νήσου, θεωρώντας την κατάσταση στην Κύπρο ως αναχρονιστική που δεν μπορεί πλέον να γίνει αποδεκτή.

    Ο κ. Μπορέλ συγχάρηκε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο για την ''εποικοδομητική στάση που τήρησε μη ασκώντας βέτο ούτε τον Δεκέμβριο ούτε και στο Λουξεμβούργο'' σχετικά με την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, αλλά σημείωσε ότι η ΕΕ αναμένει όπως η Τουρκία αναγνωρίσει και επίσημα την Κυπριακή Δημοκρατία και ανοίξει τα λιμάνια και αεροδρόμιά της σε κυπριακά πλοία και αεροπλάνα.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 4 October 2005 - 17:49:30 UTC