Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση (1)
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] (K) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση (2)
  • [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση
  • [09] (Κ) Ευρωβουλή - Τουρκία - ΕΛΚ - Δημητρίου
  • [10] (Κ) Ερευνα - Τεχνολογία - Πρόγραμμα - Επιτροπή
  • [11] (Κ) Επίσκεψη Ερλινγκς - Πρόγραμμα
  • [12] (Κ) ΕΕ - Αντιδήλωση - Εγκριση
  • [13] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αντιδήλωση
  • [14] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Αντιδήλωση ΕΕ
  • [15] (Κ) Ολι Ρεν - Αντιδήλωση ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

  • [01] (Κ) Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο δυνατό να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους του διεθνούς οργανισμού για προώθηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    Ο κ. Γκαμπάρι, ο οποίος είναι γνώστης του προβλήματος με πολλή πείρα από προηγούμενες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, χειρίζεται το θέμα από τη θέση που κατέχει στη Γραμματεία των ΗΕ αφού, ως διάδοχος του κ. Πρέντεργκαστ, έχει αναλάβει τον φάκελο Κυπριακό.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η χθεσινή συμφωνία στο βελτιωμένο κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στην διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, οι επικρίσεις του ΓΓ του ΑΚΕΛ κατά του ΔΗΣΥ για λαϊκισμό, η δολοφονία στη Λεμεσό και οι φόβοι που εκφράζονται για νέο κύκλο αίματος είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες προβάλλουν επίσης καταγγελίες για προβλήματα σε εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων κλινικών καθώς και την προληπτική προσγείωση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών στη Ρόδο.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Νέο σκάνδαλο'', γράφει ότι ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστας Κωνσταντίνου δήλωσε στην εφημερίδα ότι ιδιωτική εταιρεία που ανέλαβε τη συλλογή και διαχείριση των κλινικών αποβλήτων του Ινστιτούτου Νευρολογίας και Γενετικής και τριών ιδιωτικών κλινικών δεν διαθέτει εγκαταστάσεις ούτε και τον απαραίτητο εξοπλισμό που η νομοθεσία και η ευρωπαϊκή οδηγία απαιτεί. Αλλού γράφει ότι συνολικά 28 κατηγορίες απαγγέλθηκαν χθες από το Κακουργιοδικείο εναντίον του ζεύγους Γιάννου και Ρέας Ανδρονίκου σε σχέση με την απώλεια 4,88 εκ λιρών από το Ταμείο Συντάξεων της ΑΗΚ που διαχειριζόταν η χρηματιστηριακή εταιρεία Suphire.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Τάξεις ευνοουμένων'' και αναφέρεται σε καταγγελίες που έγιναν στην εφημερίδα κατά κύριο λόγο σε σχολεία της πρωτεύουσας αλλά και σε άλλες πόλεις τόσο στη Δημοτική όσο και στη Μέση Εκπαίδευση «δημιουργήθηκαν τμήματα ευνοούμενων παιδιών στα οποία εντελώς ''τυχαία'' διδάσκουν οι αρχαιότεροι των δασκάλων». Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή προληπτική προσγείωση αεροσκάφους των Κυπριακών Αερογραμμών στη Ρόδο, που εκτελούσε πτήση για την Αθήνα και σημειώνει ότι η προληπτική προσγείωση του Airbus 320 έγινε λόγω προβλήματος στον αισθητήρα σε ένα από τα δύο συστήματα κλιματισμού.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Στο συρτάρι το Κυπριακό'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι η Κύπρος έδωσε το πράσινο φως για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας, χωρίς να διασφαλίσει διαπραγματευτικά όπλα για το Κυπριακό. Ο «Π» γράφει ότι η αποδοχή της αντιδήλωσης υποχρεώνει τη Λευκωσία να μη διεκδικήσει να συμπεριληφθούν στον δεσμευτικό για την Τουρκία οδικό χάρτη των ενταξιακών της, πτυχές του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι σημαντικές εξελίξεις αναφορικά με τις ε/κ προσφυγές σε θέματα περιουσιών στα κατεχόμενα αναμένει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης. Σημειώνει στις αρχές του 2006 θα διαφανεί η κατάληξη των υποθέσεων Αρέστη, και των υποθέσεων Δημάδη και Μιχαηλίδου, ενώ θα δρομολογηθούν άλλες 33 ε/κ προσφυγές.

    ''Η Σημερινή'' κάτω από τον τίτλο ''Πόλεμος φατριών'' αναφέρεται στη δολοφονία του Πόλυ Ποταμίτη στη Λεμεσό και γράφει ότι αυτή δημιούργησε νέα αινίγματα για τις αστυνομικές Αρχές, οι οποίες καλούνται να σταματήσουν το επερχόμενο ''κύμα δολοφονιών''. Συγκεκριμένα αναφέρει ότι ο Ποταμίτης είχε εκφράσει φόβους για τη ζωή του και κατονόμασε ποιοί τον ήθελαν νεκρό. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη όπου προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ότι ζήτησε από τον ΓΓ του ΟΗΕ την ενεργότερη εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες λύσης του Κυπριακού, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι το Κυπριακό βρίσκεται κάτω από την ομπρέλα του Διεθνούς Οργανισμού.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Μετά την μπόρα ήλθε η συμφωνία'' αναφέρεται στη χθεσινή συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της βρετανικής Προεδρίας για την αντιδήλωση της ΕΕ στην διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σημειώνει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε χθες το βελτιωμένο κείμενο της αντιδήλωσης και υπέδειξε τις περιορισμένες δυνατότητες που είχε η Λευκωσία να αλλάξει το διαπραγματευτικό πλαίσιο. Αλλού γράφει ότι με πλεόνασμα ύψους 37,1 εκατομμυρίων λιρών έκλεισε το πρώτο εξάμηνο του έτους για τα δημόσια οικονομικά. Το κράτος μάζεψε 922 εκ. λίρες.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Λαϊκισμός με κόστος'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κατηγόρησε το ΔΗΣΥ για «δημαγωγία η οποία χαϊδεύει αυτιά αλλά προκαλεί ζημιά στον τόπο» και κάλεσε το λαό να προβληματιστεί για τη σημερινή στάση της ηγεσίας της αντιπολίτευσης τόσο στο Κυπριακό όσο και σε θέματα καθημερινής ζωής. Αλλού αναφέρεται στη χθεσινή δήλωση του Προέδρου Παπαδόπουλου ότι μετά από συνάντηση που είχε με το Ιδρυμα Πολιτικής Αεροπορίας στη Νέα Υόρκη, την ερχόμενη Δευτέρα έρχονται εκπρόσωποι του Ιδρύματος στην Κύπρο με σκοπό να υπογραφεί συμφωνία για εξέταση της δομής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας στην Κύπρο.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρεται στο κύριο της θέμα στο χθεσινό φόνο του εκπαιδευτή πυγμαχίας Πόλυ Ποταμίτη στη Λεμεσό και σημειώνει ότι η Αστυνομία εξαπέλυσε ανθρωποκυνηγητό για ανεύρεση του εκτελεστή. Αλλού γράφει ότι ο Αντιπρόεδρος των Κυπριακών Αερογραμμών Φρίξος Σαββίδης δήλωσε χθες ότι ένας νέος γύρος απολύσεων στις ΚΑ είναι αναπόφευκτος, σύμφωνα με το νέο στρατηγικό σχέδιο για διάσωση της εταιρείας, που θα υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα στην κυβέρνηση.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' γράφει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καθαρό πλέον το ΧΑΚ'', προβάλει συνέντευξη του Προέδρου της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Μάριου Κληρίδη, ο οποίος σημειώνει ότι δεν θα είναι εύκολο για την Επιτροπή να ελέγχει ύποπτες συναλλαγές όταν θα αρχίσει η λειτουργία της κοινής πλατφόρμας διαπραγμάτευσης τον ερχόμενο Ιανουάριο. Αλλού αναφέρεται στην χθεσινή παράλυση των συστημάτων μηχανογράφησης της Εθνικής Τράπεζας λόγω απεργίας στην Υπηρεσία μηχανογράφησης.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αντιδήλωση ΕΕ - Κύπρος - Συμφωνία

    Συμφωνία στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, επιτεύχθηκε χθες βράδυ στις Βρυξέλλες μετά από διαβουλεύσεις των Μονίμων Αντιπροσώπων της Μεγάλης Βρετανίας και της Κύπρου.

    Η βρετανική προεδρία θα ενημερώσει στην σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων τα κράτη μέλη για το περιεχόμενο της συμφωνίας και στη συνέχεια θα εκδώσει την αντιδήλωση για λογαριασμό της ΕΕ.

    Εκτός από το περιεχόμενο της διακήρυξης, η βρετανική προεδρία αποδέχθηκε και θα συμπεριλάβει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο με την Τουρκία, δύο τροπολογίες. Η πρώτη θα ζητάει από την Αγκυρα να σταματήσει την τακτική της παρεμπόδισης της ένταξης της Κύπρου σε διεθνείς οργανισμούς και η δεύτερη θα υπενθυμίζει ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις είναι μια διακυβερνητική διαδικασία. Οι κυπριακές τροπολογίες «κλειδώθηκαν» και αποτελούν μέρος του συνολικού διαπραγματευτικού πλαισίου.

    Σε ό,τι αφορά το κείμενο της διακήρυξης, που θα εκδώσει σήμερα η βρετανική προεδρία ικανοποιούνται οι επιδιώξεις της Λευκωσίας και της Αθήνας. Ειδικότερα οι «25»:

    -απορρίπτουν τη μονομερή δήλωση της Τουρκίας και υπογραμμίζουν ότι δεν έχει καμία νομική ισχύ,

    -ζητούν από την Τουρκία την πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης και δημιουργούν μηχανισμό παρακολούθησης γι αυτό το σκοπό που θα αξιολογήσει την εφαρμογή το 2006,

    -θα υπάρξουν επιπτώσεις σε περίπτωση που η Τουρκία δεν εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο,

    -ξεκαθαρίζεται στην Τουρκία ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία,

    -για πρώτη φορά σε επίσημο κοινοτικό κείμενο τονίζεται η ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία,

    -για πρώτη φορά τονίζεται η ανάγκη ομαλοποίησης των σχέσεων της Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη το συντομότερο.

    Ελληνικό ΥΠΕΞ - Κουμουτσάκος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση

    Την ικανοποίηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών από την κοινή δήλωση που συμφώνησαν οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι των «25» και θα υιοθετηθεί εκτός απροόπτου σήμερα, ως απάντηση της ΕΕ στην τουρκική μονομερή δήλωση της 29ης Ιουλίου περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε με δήλωση που διάβασε στους Ελληνες ανταποκριτές στη Νέα Υόρκη, ο εκπρόσωπος του υπουργείου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Ο Εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ σημειώνει ότι η δήλωση αποτελεί μια ξεκάθαρη ευρωπαϊκή απάντηση στη μονομερή τουρκική δήλωση του Ιουλίου και είναι ένα κείμενο ιδιαίτερης σημασίας που περιλαμβάνει το σύνολο των διακηρυγμένων επιδιώξεων Ελλάδας και Κύπρου.

    Ο κ. Κουμουτσάκος αναφέρει ότι ''μετά από μακρά, σύνθετη και δύσκολη, κυριολεκτικά λέξη προς λέξη, διαπραγμάτευση επήλθε σήμερα συμφωνία-η οποία, εκτός απροόπτου, αναμένεται να υιοθετηθεί και τυπικά αύριο στο ΚΟΡΕΠΕΡ - για την απάντηση της Ε.Ε. στη γνωστή μονομερή τουρκική δήλωση της 29ης Ιουλίου.

    Προσθέτει ότι το κείμενο αυτό καθιστά σαφή και επιτακτική την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει πλήρως το Πρωτόκολλο για την Τελωνειακή Ένωση έναντι της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους -μέλους της Ε.Ε.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει προσπάθειες να μην διασυνδεθεί η αναγνώρισή της από την Τουρκία με την πορεία λύσης του Κυπριακού στην αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας, διότι αυτό ήταν ζημιογόνο για την Κύπρο, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξή του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι επίσης δυσμενής εξέλιξη θα ήταν να ακυρωθεί η έκδοση της αντιδήλωσης και να προχωρήσει η Τουρκία στην έναρξη διαπραγματεύσεων ένταξης στην ΕΕ με ένα διαπραγματευτικό πλαίσιο στο οποίο να συμφωνούν οι άλλες 24 χώρες, με την Κύπρο να βρίσκεται σε αδύναμη θέση να διεκδικήσει αλλαγές.

    Σημείωσε ότι στο θέμα της αντιδήλωσης, παρά τη μεγάλη υποστήριξη που έχουν βρει οι κυπριακές θέσεις από ένα μεγάλο αριθμό κρατών μελών της ΕΕ, η βρετανική προεδρία από την αρχή δεν εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις της ως προεδρεύουσα χώρα, αλλά αντίθετα προώθησε θέσεις δικές της, παραγνωρίζοντας την επιθυμία όλων των κρατών μελών.

    Πρόσθεσε ότι στο θέμα της αντιδήλωσης δεν εκκρεμεί η ικανοποίηση των θέσεων της κυπριακής πλευράς, αλλά η ένσταση της βρετανικής προεδρίας στο περιεχόμενο του κειμένου, διευκρινίζοντας ότι αυτή η ένσταση οφείλεται στο ότι η Βρετανία θέλει να διασυνδέσει το θέμα της αναγνώρισης μαζί με τη λύση του Κυπριακού.

    ''Στην ΕΕ είναι δύο τα θέματα τα οποία επικρατούν. Το ένα είναι το θέμα της αντιδήλωσης και το άλλο το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ''δεν είναι ή το ένα ή το άλλο'', σημειώνοντας ότι ''η αντιδήλωση έγινε αναγκαία μετά τη δήλωση που έκανε η Τουρκία, υπογράφοντας το πρωτόκολλο στις 29 Ιουλίου, και κρίθηκε τόσο από εμάς αλλά και από την ΕΕ ότι δεν μπορούσε να μείνει απαρατήρητη, ασχολίαστη και χωρίς απάντηση''.

    Χριστόφιας - Αντιδήλωση ΕΕ - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε χθες ότι οι θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας όπως εκφράστηκαν στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ)ήσαν δίκαιες και λογικές για αυτό και έχουμε θετικό αποτέλεσμα στο κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας σε ακτίβ στελεχών της Επαρχιακής Οργάνωσης του ΑΚΕΛ Λευκωσίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι ''το κείμενο της αντιδήλωσης ικανοποιεί τις βασικές απαιτήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως έχει δηλώσει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος'' επιστρέφοντας από τη Νέα Υόρκη.

    ''Τελικά, επειδή οι θέσεις της Κύπρου είναι δίκαιες και λογικές και επειδή αρκετές χώρες μέλη της ΕΕ θεώρησαν παράλογο να λαμβάνονται υπόψη οι απαιτήσεις μιας χώρας που ζητά να ενταχθεί στην ΕΕ αλλά να μην λαμβάνονται υπόψη οι θέσεις μιας χώρας που είναι ήδη μέλος της ΕΕ έχουμε θετικό αποτέλεσμα'', είπε ο κ. Χριστόφιας.

    Αναφορικά με πρόσφατες δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν ότι ''η λύση του Κυπριακού πρέπει να προνοεί την ύπαρξη δυο κρατών στην Κύπρο'', ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''δείχνουν ότι παρά τις φραστικές διαβεβαιώσεις της Αγκυρας ότι είναι έτοιμη για λύση του Κυπριακού, στην ουσία παραμένει ακόμα προσκολλημένη στις πάγιες διαχωριστικές της θέσεις''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό - ΟΗΕ

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει αναφέρει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο κάποιες σκέψεις που έχει αναφορικά με μια νέα πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού, δήλωσε χθες ο ίδιος ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας μετά την άφιξη του από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι οι θέσεις της ε/κ πλευράς είναι σαφώς διατυπωμένες και καλά γνώστες, το Κυπριακό μένει κάτω από την ομπρέλα του ΟΗΕ και ότι η λύση θα πρέπει να είναι σύμφωνη με τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές πάνω στις οποίες εδράζεται η ύπαρξη και λειτουργία της ΕΕ.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι θα συγκαλέσει συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου για την Παρασκευή.

    ''Να μην ξεχνούμε τον ρόλο και τον θεσμό του Εθνικού Συμβουλίου'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι αποδίδει ''μεγάλη σημασία και βαρύτητα στις αποφάσεις των μελών του Εθνικού Συμβουλίου'' και ότι ''είναι η κυβέρνηση και εγώ που έχουμε την ευθύνη των χειρισμών''.

    Σε ερώτηση σχετικά με τις δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ μετά από συνάντηση με τον κ. Ανάν, ότι εντός της εβδομάδας ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ θα προβεί σε μια σημαντική δήλωση, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''δεν είναι ακριβώς έτσι που είπε''.

    ''Είπε θα κάνει σημαντικά βήματα. Συζητήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα, βεβαίως κατά κύριο λόγο το Κυπριακό, δηλαδή την αποστολή καλών υπηρεσιών εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα. Εξακολουθεί να παραμένει η θέση μας ότι για να έχει ελπίδες επιτυχίας ένας νέος διάλογος πρέπει να προετοιμασθεί πολύ καλά, θέμα με το οποίο συμφωνεί ο Γενικός Γραμματέας'', είπε.

    Πρόσθεσε ότι ο κ. Ανάν ''μου έχει αναφέρει τους τρόπους με τους οποίους θα επιχειρήσει να πετύχει αυτή την προετοιμασία, ότι δεν πρέπει να υπάρχουν ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα, εκτός αυτά τα οποία υπαγορεύονται από την ίδια την πορεία του διαλόγου, αν αρχίσει, όχι δηλαδή από εξωγενείς παράγοντες ότι η Τουρκία θα αρχίσει συνομιλίες ή δεν θα αρχίσει, ότι η Αγγλία θα κάνει το ένα ή το άλλο, και τρίτο ότι μόνο μια συμφωνημένη λύση θα τεθεί ξανά ενώπιον του κυπριακού λαού''.

    Αναπληρωτής ΓΓ ΟΗΕ - Κύπρος - Επίσκεψη

    Επίσκεψη στην Κύπρο δυνατό να πραγματοποιήσει μέχρι το τέλος Οκτωβρίου ο Αναπληρωτής ΓΓ του ΟΗΕ για Πολιτικές Υποθέσεις Ιμπραχίμ Γκαμπάρι, ο οποίος έχει διαδεχθεί τον Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι οποίες εκτιμούν ότι υπάρχει ενδιαφέρον από μέρους του διεθνούς οργανισμού για προώθηση των προσπαθειών προς την κατεύθυνση μιας νέας πρωτοβουλίας στο Κυπριακό.

    Ο κ. Γκαμπάρι, ο οποίος είναι γνώστης του προβλήματος με πολλή πείρα από προηγούμενες θέσεις στις οποίες υπηρέτησε, χειρίζεται το θέμα από τη θέση που κατέχει στη Γραμματεία των ΗΕ αφού, ως διάδοχος του κ. Πρέντεργκαστ, έχει αναλάβει τον φάκελο Κυπριακό.

    Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Γκαμπάρι επέδειξε ''μεγάλο ενδιαφέρον'' για το θέμα, που συζήτησε σε συνάντηση στην έδρα του ΟΗΕ με τον Υπουργό Εξωτερικών της Κύπρου Γιώργο Ιακώβου.

    Κατά τη συνάντηση διευκρινίστηκαν κάποια θέματα που αφορούν το πρόβλημα, ενώ έγινε αναφορά και στο σχέδιο Ανάν.

    ''Η συνάντηση έγινε σε μια πολύ φιλική ατμόσφαιρα'', είπαν οι πηγές.

    Ο κ. Ιακώβου συμμετείχε επίσης στην καθιερωμένη συνάντηση μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των ΗΠΑ, που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ.

    Κύρια θέματα της τρίωρης συζήτησης ήταν η κατάσταση στη Μέση Ανατολή, στο Ιράν, Ιράκ και Ρωσία καθώς και οι μεταρρυθμίσεις του ΟΗΕ.

    ΥΠΕΞ - Νέα Υόρκη - Επαφές

    Τη διαμαρτυρία της Κύπρου σχετικά με ενέργειες του Αζερμπαϊτζάν που αφορούν το ψευδοκράτος, εξέφρασε στον Αζέρο ομόλογό του ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο πλαίσιο συνάντησής τους προχθές στη Νέα Υόρκη.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν εξέφρασε την επιθυμία για βελτίωση των σχέσεων των δύο χωρών και οι δυο Υπουργοί συμφώνησαν σε μια διαδικασία σε διπλωματικό επίπεδο και ότι θα συναντηθούν ξανά το Δεκέμβρη στη Λουμπλιάνα στα πλαίσια Υπουργικής Διάσκεψης του ΟΑΣΕ.

    Κατά τη συνάντηση οι δυο Υπουργοί προέβησαν σε ανασκόπηση των θέσεων των δύο χωρών και συζήτησαν τα μέτρα τα οποία έλαβε η Κύπρος κατά του Αζερμπαϊτζάν για προστασία της κυριαρχίας της.

    Ο κ. Ιακώβου είχε επίσης συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Αλγερίας, του Μαρόκου και του Πακιστάν κατά τις οποίες συζητήθηκαν το Κυπριακό, οι διμερείς σχέσεις και η Ισλαμική Διάσκεψη.

    Με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Αιγύπτου, της Αλγερίας και του Μαρόκου συζητήθηκαν επίσης θέματα της Ευρωμεσογειακής Συνεργασίας και η επικείμενη συνάντησή τους στη Βαρκελώνη.

    Ταλάτ - Συνέντευξη Τύπου

    Ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ επέκρινε χθες την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι υιοθετεί, δήθεν, πολιτικές που εμποδίζουν τη λύση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι θα έπρεπε η Αγκυρα να αναγνωρίσει ''ένα ομαλοποιημένο κράτος και όχι μια μη κανονική κατάσταση''

    Παράλληλα, χαρακτήρισε τις θέσεις που διατύπωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ενώπιον της 60ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ περί μη επιβολή αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων και υποβολή μιας συμφωνημένης λύσης σε δημοψήφισμα ως αβάσιμες, λέγοντας ότι οι θέσεις αυτές σημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν επιθυμεί λύση του Κυπριακού.

    Σε δηλώσεις στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου εφ' όλης της ύλης, ο κ. Ταλάτ προέβαλε τον ισχυρισμό ότι ενόσω η ε/κ πλευρά διατηρεί αυτή τη συμπεριφορά, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ δεν θα αναλάβει πρωτοβουλία για λύση του Κυπριακού.

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) της ΕΕ για την αντιδήλωση της Ενωσης στη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ταλάτ υποστήριξε πως η προσέγγιση της αντιδήλωσης δεν είναι ευρωπαϊκή και επέκρινε την ΕΕ για πολιτική, που ''εμποδίζει τη λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πολιτική Αεροπορία - ΟΗΕ

    Οι πρώτοι απεσταλμένοι του Ιδρύματος Αεροπορικής Ασφάλειας θα φθάσουν τη Δευτέρα στην Κύπρο, ύστερα από αίτημα του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, για να εξετάσουν την όλη δομή του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας.

    Μιλώντας στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του χθες από τις ΗΠΑ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε ότι εάν καταστεί δυνατή η υπογραφή συμφωνίας, τότε θα ολοκληρωθεί σχετική μελέτη σε δυόμισι εβδομάδες και θα εφαρμοστούν οι προτάσεις σε περίπου έξι μήνες.

    Υπουργός Δικαιοσύνης - Πτώση PC9 - Μπόινγκ της «Ηλιος»

    Στην προσεχή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου την Παρασκευή, θα κατατεθεί το πόρισμα της Αστυνομίας σε σχέση με την πτώση του αεροσκάφους PC-9 της Εθνικής Φρουράς, δήλωσε ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου.

    Σε ό,τι αφορά τις έρευνες της Αστυνομίας για την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ της αεροπορικής εταιρείας ''Ηλιος'', ο κ. Θεοδώρου είπε ότι αυτές προχωρούν με πολύ ικανοποιητικό ρυθμό.

    «Ο Γενικός Εισαγγελέας έχει ήδη εκφράσει την ικανοποίηση του τόσο για την ποιότητα της δουλειάς που γίνεται όσο και για το ρυθμό με τον οποίο προχωρά η έρευνα, αλλά δεν πρέπει να ξεχνούμε», σημείωσε , «ότι η Αστυνομία δεν είναι δυνατό να προχωρήσει προς την κατεύθυνση της ποινικής δίωξης οποιουδήποτε εάν πρώτα δεν ξεκαθαρίσουν τα αίτια του δυστυχήματος».

    Εξήγησε ότι «τα αίτια είναι που θα υποδείξουν τις κατευθύνσεις των ποινικών ευθυνών. Συνεπώς παρά το γεγονός ότι η Αστυνομία έχει ολοκληρώσει σχεδόν το έργο της, δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να κατευθυνθεί προς ποινικές διώξεις».

    Αγγελής - Αεροσκάφος Κυπριακών Αερογραμμών - Δηλώσεις

    Ενα πρόβλημα στον αισθητήρα σε ένα από τα δύο συστήματα κλιματισμού, ήταν ο λόγος που οδήγησε τον κυβερνήτη της πτήσης CY 312 των Κυπριακών Αερογραμμών χθες το πρωί να προσγειώσει προληπτικά το αεροσκάφος τύπου Airbus 320 στη Ρόδο αντί στην Αθήνα.

    Σύμφωνα με τον Διευθυντή Τύπου και Δημοσίων Υποθέσεων των Κυπριακών Αερογραμμών Τάσο Αγγελή, οι επιβάτες έφθασαν ήδη στον τελικό τους προορισμό με αεροσκάφος της Eurocypria που μετέβη από τη Λάρνακα στη Ρόδο για αυτό το σκοπό, ενώ το αεροπλάνο των ΚΑ έφθασε ήδη στην Λάρνακα, όπου υποβάλλεται σε ελέγχους από τους μηχανικούς της εταιρείας.

    Στο αεροσκάφος που είχε αναχωρήσει στις 9.30 το πρωί από το αεροδρόμιο Λάρνακας βρίσκονταν 148 επιβάτες και εξαμελές πλήρωμα.

    Μετανάστευση - Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή Κοινοβουλευτική Διάσκεψη

    Την ανάγκη μια κοινής ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης, επεσήμανε ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωάννης Κασουλίδης σε παρέμβασή του στην προχθεσινή σύνοδο της Τρίτης Επιτροπής της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Διάσκεψης, η οποία ασχολήθηκε στη Ρώμη με θέματα μετανάστευσης και διαλόγου πολιτισμών.

    Κατά τη συνεδρία που πραγματοποιήθηκε στην Ιταλική Γερουσία, συζητήθηκαν τα θέματα της παιδείας και επαγγελματικής εκπαίδευσης, της αναθέρμανσης της Διαδικασίας της Βαρκελώνης και της οικονομικής μετανάστευσης.

    Σε παρέμβαση του ο κ. Κασουλίδης τόνισε την ανάγκη εξεύρεσης μιας κοινής Ευρωπαϊκής αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης. Υπενθύμισε ταυτόχρονα ότι η μετανάστευση είναι πολύπλοκο φαινόμενο από το οποίο τα κράτη μέλη μπορούν να επωφεληθούν. Οι δημογραφικές αλλαγές και η μακροβιότητα, πρόσθεσε, έχουν δημιουργήσει ανάγκες τις οποίες τα κράτη μέλη μπορούν να εκπληρώσουν μέσω της ελεγχόμενης μετανάστευσης.

    Ευρωβουλή - Κυπριακό - Μάτσης

    Το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού, ανέφερε χθες ο Κύπριος Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης, στη διάρκεια της συνεδρίασης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

    Οπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του γραφείου του Κύπριου Ευρωβουλευτή, ο κ. Μάτση ανέφερε ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να αποτελέσει τη λύση του Κυπριακού διότι: Πρώτον, έχει απορριφθεί από το 76% των Ελληνοκυπρίων και το 68% του συνόλου των Κυπρίων. Δεύτερο, είναι αντίθετο με τις αρχές και αξίες επί των οποίων είναι θεμελιωμένη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Δημοκρατία. Για αυτό άλλωστε, όπως είπε, απορρίφθηκε από τους Κυπρίους.

    Η τοποθέτηση του κ. Μάτση έγινε με αφορμή προσχέδιο ψηφίσματος που ετοιμάζουν οι συνάδελφοί του στο ΕΛΚ, Κάμιελ Ερλινγκς και Ελμαρ Μπροκ. Το προσχέδιο αφορά στην επικύρωση του πρωτοκόλλου της Άγκυρας από την ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την προσεχή εβδομάδα στο Στρασβούργο.

    Τμήμα Αρχαιοτήτων - Καταστροφή αρχαίου οικισμού

    Το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει προβεί, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, σε διαβήματα σε διεθνείς οργανισμούς για την προστασία των μνημείων και των αρχαιολογικών χώρων για την καταστροφή αρχαιολογικού χώρου στο ακρωτήρι του Αποστόλου Ανδρέα, τον οποίο ο κατοχικός στρατός ισοπέδωσε προκειμένου να δημιουργήσει δρόμο και να στήσει δύο ιστούς, για τις σημαίες της Τουρκίας και του ψευδοκράτους.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιεύματα της τ/κ εφημερίδας ''Αφρίκα'' για την καταστροφή, ο Διευθυντής του Τμήματος Αρχαιοτήτων Παύλος Φλουρέντζος δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως τα διαβήματα έγιναν πολύ πριν τα δημοσιεύματα.

    Πρόσθεσε πως τα διαβήματα απευθύνονταν κυρίως στην ΟΥΝΕΣΚΟ και το Διεθνές Συμβούλιο Μνημείων και Χώρων ΙCOMOS, σημειώνοντας πως ''είναι δική τους ευθύνη τώρα να αναλάβουν δράση''.

    Χρηματιστήριο - Σημαντικά κέρδη

    Σε ανοδική τροχιά επανήλθε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρο, ως αποτέλεσμα της έντονης ανοδικής πορείας των τραπεζικών μετοχών. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 1,39%, κλείνοντας στις 1.479,34 μονάδες. Αύξηση σε ποσοστό 0,97% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 99,12 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,6 εκατομμύριο λίρες, με τη μετοχή της Λαϊκής Τράπεζας να συγκεντρώνει το 44,5% του τζίρου.

    Σημαντική άνοδο σε ποσοστό 1,39% σημείωσε και Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 500,54 μονάδες.

    Αθλητιατρική Εταιρεία - 4ο Πανευρωπαϊκό Αθλητιατρικό Συνέδριο

    Διοργανώνεται για πρώτη φορά στην Κύπρο το Πανευρωπαϊκό Αθλητιατρικό Συνέδριο, το οποίο θα λάβει χώρα στη Λεμεσό από τις 13 μέχρι τις 15 Οκτωβρίου 2005.

    Σύμφωνα με την διοργανώτρια Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου, στο 4ο Συνέδριο πρόκειται να συμμετάσχουν διεθνούς φήμης καθηγητές από όλο τον κόσμο, ενώ οι εγγραφές για συμμετοχή ξένων επιστημόνων έχουν φθάσει ήδη τις τριακόσιες.

    Την έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου, θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος. (ΚΥΠΕ/ΑΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση (1)

    Η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδης εξέφρασε την ικανοποίησή της για την συμφωνία που επιτεύχθηκε χθες στις Βρυξέλλες στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η σημασία της αντιδήλωσης δεν πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνοντας πως η ανάγκη για την έκδοσή της προκλήθηκε λόγω της απαράδεκτης δήλωσης της Τουρκίας και ήταν κοινή η πεποίθηση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ ότι έπρεπε να υπάρξει σαφής αντιδήλωση και όχι να περιοριστούμε απλώς στην αρχική αντίδραση της βρετανικής προεδρίας.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιδήλωσης, ο Εκπρόσωπος επισήμανε πως πρόκειται για ομόφωνη, πολιτική απόφαση της ΕΕ, η οποία λήφθηκε και από τα 25 κράτη - μέλη και έχει ''τόση σημασία όση και οι άλλες αποφάσεις των Συμβουλίων της ΕΕ που λαμβάνονται ομόφωνα''.

    ''Μετά από σκληρή, σύνθετη και επίπονη, πολιτική και διπλωματική εργασία φαίνεται ότι καταλήγουμε σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο στις Βρυξέλλες και όσον αφορά την αντιδήλωση εναντίον της δήλωσης της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', είπε ο Εκπρόσωπος επισημαίνοντας πως υπήρξε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις διπλωματικές της υπηρεσίες καθώς και με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ιδίως με συγκεκριμένες, οι οποίες εξέφρασαν απόψεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ΚΟΡΕΠΕΡ.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 21/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 21/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5713               0,5747
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4675               0,4703
    Λίρα Αγγλίας              0,8463               0,8513
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 21/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 21/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4198            0,4231
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3603            0,3631
    Δολάριο Καναδά                  0,4001            0,4033
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0732            0,0737
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3680            0,3709
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.598.778,97
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     98,17    -0,96  1.504.702,64
    FTSE/CySE 20                           494,69    -1,17  1.393.122,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.479,00    -1,11  1.377.349,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.054,01     0,28     15.701,55
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.128,44    -0,74     42.346,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.463,37    -1,08  1.393.050,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.560,31    -1,25  1.287.195,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.125,41    -2,73     10.398,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            982,70    -1,51     83.722,73
    FTSE Med (20/9/2005)                 8.235,02    -0,06
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [07] (K) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Ικανοποίηση (2)

    Η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Κύπρου Χρυσοστομίδης εξέφρασε σήμερα την ικανοποίησή της για την συμφωνία που επιτεύχθηκε στις Βρυξέλλες στο περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως η σημασία της αντιδήλωσης δεν πρέπει να υποτιμάται, επισημαίνοντας πως η ανάγκη για την έκδοσή της προκλήθηκε λόγω της απαράδεκτης δήλωσης της Τουρκίας και ήταν κοινή η πεποίθηση όλων των κρατών - μελών της ΕΕ ότι έπρεπε να υπάρξει σαφής αντιδήλωση και όχι να περιοριστούμε απλώς στην αρχική αντίδραση της βρετανικής προεδρίας.

    Υπογραμμίζοντας τη σημασία της αντιδήλωσης, ο Εκπρόσωπος επισήμανε πως πρόκειται για ομόφωνη, πολιτική απόφαση της ΕΕ, η οποία λήφθηκε και από τα 25 κράτη - μέλη και έχει ''τόση σημασία όση και οι άλλες αποφάσεις των Συμβουλίων της ΕΕ που λαμβάνονται ομόφωνα'' για αυτό και η προσπάθεια για υποβάθμιση της δεν δικαιολογείται.

    ''Μετά από σκληρή, σύνθετη και επίπονη, πολιτική και διπλωματική εργασία φαίνεται ότι καταλήγουμε σήμερα με ικανοποιητικό τρόπο στις Βρυξέλλες και όσον αφορά την αντιδήλωση εναντίον της δήλωσης της Τουρκίας, όταν υπέγραφε το πρωτόκολλο προσαρμογής της Συνθήκης της Αγκυρας και όσον αφορά το διαπραγματευτικό πλαίσιο'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Επεσήμανε ότι υπήρξε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση και τις διπλωματικές της υπηρεσίες καθώς και με όλες τις χώρες μέλη της ΕΕ ιδίως με συγκεκριμένες, οι οποίες εξέφρασαν απόψεις κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της ΚΟΡΕΠΕΡ, ενώ σημείωσε ιδιαίτερα τη συμβολή της Γαλλίας.

    [08] (Κ) Χρηματιστήριο - Πτώση

    Απώλειες σημείωσε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των πιέσεων που δέχθηκε η αγορά από το σύνολο των τραπεζικών τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 1,08% και έκλεισε στις 1.463,37 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,96% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 98,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στο 1,5 εκατομμύριο λίρες, με τη Λαϊκή Τράπεζα να συγκεντρώνει το ένα τρίτο σχεδόν του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 1,17% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 494,69 μονάδες.

    [09] (Κ) Ευρωβουλή - Τουρκία - ΕΛΚ - Δημητρίου

    Το προσχέδιο της απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, συζητήθηκε χθες στη συνεδρία της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), ενώ έγιναν αναφορές και στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Αγκυρα.

    Τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και μέλος του ΕΛΚ Ελμαρ Μπροκ, όσο και οι Ευρωβουλευτές Ερλιγκ, Τάνονγκ και Στένσελ, επεσήμαναν ότι δεν μπορεί ένα κράτος που θέλει να ενταχθεί στην ΕΕ να μην αναγνωρίζει ένα κράτος μέλος της Ενωσης.

    Παρέμβαση στη συζήτηση έκανε και ο Ευρωβουλευτής του ΔΗΣΥ Παναγιώτης Δημητρίου, ο οποίος, υιοθετώντας τα όσα αναφέρθηκαν από τους Μπροκ και Ερλιγκ, είπε ότι ''το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία πρέπει να τεθεί στη σωστή του βάση ως θέμα αξιοπρέπειας και συνέπειας της ΕΕ".

    [10] (Κ) Ερευνα - Τεχνολογία - Πρόγραμμα - Επιτροπή

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσδιόρισε σήμερα τους άξονες του νέου προγράμματος χρηματοδότησης της έρευνας και ανάπτυξης για την περίοδο 2007-2013 (έβδομο πρόγραμμα πλαίσιο). Παράλληλα, εντός του έτους θα καθορίσει και τους κανόνες συμμετοχής των ενδιαφερομένων, που θα είναι απλουστευμένοι σε σχέση με το προηγούμενο πρόγραμμα της περιόδου 2000-2006.

    Τα τέσσερα ειδικά προγράμματα που ενέκρινε η Επιτροπή και υπέβαλε στο Συμβούλιο Υπουργών μεταφέρουν στην πράξη τις κατευθυντήριες γραμμές του έβδομου προγράμματος πλαισίου, το οποίο υπέβαλε η Επιτροπή τον Απρίλιο του 2005. Πρόκειται για ειδικά προγράμματα που αφορούν τη συνεργασία, τις ιδέες, τους ανθρώπους και τις ικανότητες. Τα στοιχεία αυτά θα συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα ακολουθήσει η απόφαση του Συμβουλίου.

    [11] (Κ) Επίσκεψη Ερλινγκς - Πρόγραμμα

    Φθάνει αύριο το πρωί στην Κύπρο ο εισηγητής στο Ευρωκοινοβούλιο της έκθεσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς, για επαφές με την κυβέρνηση και ηγέτες κομμάτων και την ηγεσία των Τ/Κ.

    [12] (Κ) ΕΕ - Αντιδήλωση - Εγκριση

    Η Ευρωπαϊκή Ενωση ενέκρινε σήμερα και επίσημα το σχέδιο της αντιδήλωσης των "25" στη μονομερή απόφαση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Το κείμενο συμφωνήθηκε χθες μετά από διαβουλεύσεις μεταξύ της προεδρίας και της Λευκωσίας, ενώ σήμερα το πρωί παρουσιάστηκε στην Επιτροπή των Μονίμων Αντιπροσώπων, όπου κανένας κράτος μέλος δεν πρόβαλε αντίρρηση επί του περιεχόμενου. Στη συνέχεια, το κείμενο εγκρίθηκε με γραπτή διαδικασία και θα δημοσιοποιηθεί από την Προεδρία ως δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    [13] (K) Υπουργός Εξωτερικών - ΕΕ - Αντιδήλωση

    Πολύ ικανοποιητική χαρακτήρισε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και πρόσθεσε πως, εάν η Τουρκία δεν εφαρμόσει τη Συμφωνία της Αγκυρας, τότε "θα προσπαθήσουμε να πείσουμε τους εταίρους μας ότι επιβάλλονται κάποια μέτρα για να πειστεί η Τουρκία να εφαρμόσει τη Συμφωνία και στην περίπτωση της Κύπρου".

    Ο κ. Ιακώβου μιλούσε στο Αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη μέσω Λονδίνου, όπου μαζί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο συμμετείχε στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για τη Χιλιετία και την κανονική Γενική Συνέλευση.

    [14] (Κ) Βρετανός Υπατος Αρμοστής - Αντιδήλωση ΕΕ

    Καλά ισορροπημένο χαρακτήρισε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο Πίτερ Μίλλετ το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ, στο οποίο κατέληξαν οι 25 στις Βρυξέλλες, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του για τις κατηγορίες περί μη αμεροληψίας εκ μέρους της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ στον τρόπο που χειρίστηκε το θέμα αυτό.

    Σε δηλώσεις του το απόγευμα, ο κ. Μίλλετ διαβεβαίωσε πως η Βρετανία άκουγε σε κάθε στάδιο των διαβουλεύσεων τις θέσεις της κυπριακής κυβέρνησης, και εξέφρασε την πεποίθηση πως το τελικό κείμενο ικανοποιεί τα κύρια σημεία που ηγέρθησαν από την Κύπρο, ενώ παράλληλα εκπληρώνει τον στρατηγικό στόχο της ΕΕ.

    [15] (Κ) Ολι Ρεν - Αντιδήλωση ΕΕ - Διαπραγματευτικό πλαίσιο

    ''Λογικό και ισορροπημένο'' χαρακτήρισε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν το κείμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ για τη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Ρεν επεσήμανε πως ''αυτό είναι ένα λογικό και ισορροπημένο αποτέλεσμα'' και ότι ''η συμφωνία μεταξύ των κρατών μελών ανοίγει τον δρόμο για ομαλή υιοθέτηση του διαπραγματευτικού πλαισίου και ως εκ τούτου για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου''.

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ

    Την Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου ε.ε., η Α.Θ.Μ. ο Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρος Β΄ δέχθηκε στο γραφείο του στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του Αγίου Σάββα του Ηγιασμένου στην Αλεξάνδρεια, τον Δήμαρχο της Αγίας Πετρούπολης της Ρωσίας και τον Γενικό Πρόξενο της Ρωσίας στην Αλεξάνδρεια κ. Alexander Chvykov. Κατά την διάρκεια της συνομιλίας τους ο Μακαριώτατος τόνισε τις καλές σχέσεις των δύο Εκκλησιών από τα πολύ παλαιά χρόνια και μέχρι σήμερα, επίσης αναφέρθηκε στα προγράμματα του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και ιδικά στον τομέα της Ιεραποστολής. Ακολούθως ο κ. Δήμαρχος ευχαρίστησε τον Μακαριώτατο για την υποδοχή και μεταξύ άλλων του ανέφερε την αδελφοποίηση των δύο πόλεων Αλεξάνδρειας και Αγίας Πετρούπολης.

    Ακολούθως ο Μακαριώτατος είχε συνάντηση και συνεργασία στο Πατριαρχικό Γραφείο με τον διευθυντή του Σουηδικού Ινστιτούτου στην Αλεξάνδρεια και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδος στην Αλεξάνδρεια κ. Θεοχάρη Λαλάκου για θέματα που αφορούν το Νέο Πατριαρχικό Μέγαρο.

    Αργότερα ο Μακαριώτατος μετέβη στην Μανσέϊα όπου και το υπό ανακαίνιση Πατριαρχικό Μέγαρο προκειμένου να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών.

    Από το Πατριαρχικό Γραφείο Τύπου Αλεξάνδρεια, 21 Σεπτεμβρίου 2005

    THE PATRIARCH OF ALEXANDRIA RETURNS TO EGYPT STAY IN CAIRO

    His Beatitude Theodoros II, Pope and Patriarch of Alexandria and All Africa arrived at the International Airport in Cairo on the afternoon of 16th September 2005 from Athens. He was seen off at the Athens International Airport by His Grace Bishop Meliton of Marathon, the Archbishop of Athens representative, as well as by Archimandrite Gabriel Papanicolaou. On arrival in Cairo he went immediately to the Patriarchal Vicarage of Cairo where he remained overnight.

    On the morning of 17th September 2005 he attended the Divine Liturgy at the Chapel of St Nektarios. Afterwards, accompanied by the Patriarchal Vicar of Cairo Archimandrite Nikodimos and the Exarch of the Russian Church Father Leonid Korbatsev he undertook a courtesy visit to the Russian Embassy where he met with the Russian Ambassador Mihail Bogdanof and discussed various issues of interest to the Church. He then went to the Holy Church of St Dimitrios in Zeitoun where the Exarch of Russia serves.

    On the afternoon of the same day he met with the engineers who are overseeing the renovation works of the Patriarchal Vicarage and gave them the necessary instructions.

    That night, accompanied by the Patriarchal Vicar of Cairo and Deacon Elpidoforos, His Beatitude went to the Cairo Opera where he attended a musical function from St Petersburg.

    The next day, Sunday 18th September 2005, the Alexandrian Primate conducted the Divine Liturgy at the Holy Church of the Most Holy Theotokos in Heliopolis for the Feast of the Panagia Eleoussa of Kykkos, the protector of the Cypriot Brotherhood of Cairo. Present a the Liturgy were His Excellency the Ambassador of Cyprus Mr. Phaedon Anastasiou, the Charg&#233; d Affaires of the Greek Embassy in Cairo Mr. Tsaousis, the Consul General Mrs. Ekaterini Ginis, the Chairman of the Cypriot Brotherhood Mr. George Skitsas, the Chairman of the Arab-speaking Orthodox Community Mr. Robert Hesni, the representative of the Hellenic Community Mr. Nicholas Badis and many faithful. His Beatitude spoke about the significance of the day and prayed that the Holy Virgin will help in the solution of the Cypriot problem and the liberation of the Island. He also announced to the congregation the appointment of the new Patriarchal Vicar, the appointment of Archimandrite George Safwat el Samaa as Dean of the Holy Patriarchal Cathedral of St Nicholas Hamzawi, the appointment of Archimandrite Isidoros Salakos as Dean of the Holy Patriarchal Church of the Holy Virgin of Heliopolis and the appointment of Protopresbyter George Athanasiou as Dean of the Holy Church of the Holy Unmercenaries in Soubra.

    At noon His Beatitude attended a lunch at the Greek Home of Heliopolis which was hosted in his honour by the Cypriot Brotherhood. During the lunch the Chairman of the Brotherhood addressed His Beatitude with words of respect and love and related the History of the Kykkos Monastery. In his reply His Beatitude told the Chairman that he prayed that the Brotherhood would continue for many years and would honour the memory of the Holy Virgin of Kykkos.

    That night, His Beatitude attended a dinner hosted in his honour by the Trustees of the Ambetios School, together with all the staff of the Hellenic Schools of Cairo, to whom he addressed wholehearted greetings, promising that he would always be with them as their spiritual father.

    On the next day, Monday, 19th September 2005, the Alexandrian Primate was driven back to his seat in Alexandria.

    From the Patriarchal Press Office Alexandria, 20th September 2005


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 21 September 2005 - 17:49:18 UTC