Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Ιακώβου - Επαφές - Δηλώσεις Μπράιζα
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (Κ) Συντεχνίες - Κωνσταντινούπολη - Διακήρυξη
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου - ΟΗΕ
  • [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Γερμανία - Εκλογές
  • [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Παπανδρέου - Κύπρος
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση
  • [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Βρετανία - Αναστασιάδης
  • [14] (Κ) Εκτακτη συνεδρία ΚΟΡΕΠΕΡ
  • [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές στη Νέα Υόρκη - Αντιδήλωση ΕΕ
  • [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές στη Νέα Υόρκη - Αντιδήλωση ΕΕ

  • [01] (Κ) Μολυβιάτης - Ιακώβου - Επαφές - Δηλώσεις Μπράιζα

    Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα ευρωτουρκικά με αιχμή την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή το Κοσσυφοπέδιο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.

    Παρόντες στη συνάντηση ήταν και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης και των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ.

    Μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές μετά το τέλος της συνάντησης, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.

    Για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, ο κ. Μπράιζα είπε πως ''βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συνομιλιών για τις 3 Οκτωβρίου''.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία

    
    
    Απόλλωνας και Ομόνοια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.
    
    Ο Απόλλωνας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας λόγω καλύτερης αναλογίας τερμάτων, νίκησε στο Τσίρειο Στάδιο με 4-0 τον ΑΠΟΠ/Κινύρας, ενώ η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΖ την ΑΕΚ με 3-2.
    
    Σημαντική νίκη πέτυχε το Σάββατο και η Νέα Σαλαμίνα, η οποία νίκησε τον Ολυμπιακό στο ''Αμμόχωστος'' με 5-1.
    
    Ο αγώνας ΑΠΕΠ - ΘΟΪ στη Λακατάμεια έληξε ισόπαλος 1 - 1, ενώ ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Εθνικού Αχνας με την ΑΕΛ.
    
    Χθες, το ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ με 2-0 την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ ο αγώνας Διγενής - Ανόρθωση έληξε ισόπαλος 1-1.
    
    Με τα αποτελέσματα και της 3ης αγωνιστικής, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα διαμορφώνεται ως εξής:
    
    α/α Ομάδα                 Βαθμοί
    
    1.  Απόλλωνας                9
    2.  Ομόνοια                  9
    3.  ΑΕΛ                      7
    4.  ΑΠΟΕΛ                    7
    5.  Σαλαμίνα                 6
    6.  Ενωση Νέων Παραλιμνίου   6
    7.  Ανόρθωση                 5
    8.  Εθνικός Αχνας            4
    9.  ΑΠΕΠ                     2
    10. Ολυμπιακός               1
    11. Διγενής                  1
    12. ΑΕΚ                      0
    13. ΑΠΟΠ/Κινύρας             0
    14. ΘΟΪ                      0
    
    

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    
    
    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Γενική Συνέλευση ΟΗΕ - Ομιλία
    ------------------------------------------------------
    Το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αποφασιστικότητα ως προς την επίτευξη λύσης του προβλήματος, τόνισε χθες από την έδρα του ΟΗΕ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, επαναβεβαιώνοντας ενώπιον της 60ης Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ τη δέσμευσή του για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που θα αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες του κυπριακού λαού στο σύνολό του.
    
    Στην προσφώνησή του στη ΓΣ, οι εργασίες της οποίας άρχισαν προχθές, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η Κύπρος αναμένει από τα ΗΕ να μεσολαβήσουν για την επίτευξη, μέσω διαπραγματεύσεων μιας λύσης, χωρίς διαιτησία και χωρίς προθεσμίες, που καθοδηγούνται από εξωτερικούς παράγοντες, και με τη συμβολή της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, όπως σημείωσε, θα είναι καταλυτική.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τόνισε πως θα πρέπει να υπάρξει αλλαγή στους πολιτικούς στόχους της Τουρκίας ώστε να αποδεχθεί ότι η επίτευξη λύσης είναι συνώνυμη με την έννοια ενός μόνο και επανενωμένου κράτους, και εξέφρασε την ελπίδα πως μια ριζική αλλαγή στη στάση της Αγκυρας, ως αποτέλεσμα της ευρωπαϊκής ενταξιακής της πορείας, θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό εδώ και δεκαετίες.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος αναφέρθηκε και στην αποχώρηση των Ισραηλινών στρατευμάτων από τη Λωρίδα της Γάζας και μέρος της Δυτικής Οχθης και κάλεσε ''άλλες δυνάμεις κατοχής'' να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ισραήλ.
    
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε έκκληση στα κράτη μέλη του ΟΗΕ για συντονισμένες προσπάθειες, με στόχο την επίτευξη των στόχων που έθεσε η Σύνοδος Κορυφής του ΟΗΕ και την αντιμετώπιση των διεθνών προκλήσεων, εξέφρασε την υποστήριξή του στη δήλωση της Βρετανίας ως προεδρεύουσας της ΕΕ και συνεχάρη τον πρόεδρο της ΓΣ Γιαν Ελιασον για την εκλογή του.
    
    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, τόνισε πως με την απόρριψη του Σχεδίου Ανάν, οι Ελληνοκύπριοι δεν απέρριψαν την εξεύρεση λύσης που θα επανένωνε την Κύπρο, ούτε το επείγον της επίτευξης αυτού, αλλά απέρριψαν το συγκεκριμένο Σχέδιο, διότι δεν πρόσφερε ούτε μπορούσε να φέρει την επανένωση της χώρας, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών.
    
    ''Ολο αυτό τον καιρό, δεν παραμείναμε αδρανείς. Προτεραιότητά μας ήταν να επανεξετάσουμε το περιεχόμενο, το προϊόν και τα μειονεκτήματα της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η οποία οδήγησε στα δημοψηφίσματα. Ταυτόχρονα, δόθηκε έμφαση στη διάλυση λανθασμένων αντιλήψεων οι οποίες παγιώθηκαν ως αποτέλεσμα της τελευταίας διαπραγματευτικής διαδικασίας. Μια τέτοια εσφαλμένη αντίληψη ήταν ότι η συνεχής και έντονη επιδίωξή μας για επίτευξη της ειρήνης και για επανένωση της χώρας μας έχει μειωθεί, ή ότι έχουμε αποδεχτεί την απαράδεκτη διαίρεση της χώρας μας, η οποία επιβλήθηκε το 1974 με την εισβολή και την κατοχή του 37% του εδάφους μας,'' είπε.
    
    Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει και μια δεύτερη εσφαλμένη αντίληψη που αφορά το ρόλο των Ηνωμένων Εθνών στην προσφορά και συνέχιση της ''Αποστολής Καλών Υπηρεσιών'' που ανατέθηκε στο Γενικό Γραμματέα από το Συμβούλιο Ασφαλείας. Η εντολή του Γενικού Γραμματέα για την ''Αποστολή Καλών Υπηρεσιών'' δεν έχει τερματιστεί, αλλά έχει εισέλθει σε μια νέα φάση με το τέλος των δημοψηφισμάτων και είναι μια συνεχής διαδικασία, είπε.
    
    ''Μέσω αυτής, αναμένουμε ότι ο Οργανισμός θα διαμεσολαβήσει για μια λύση με διαπραγματεύσεις, χωρίς επιδιαιτησία. Η ενεργός συμβολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε σχέση με αυτό θα ήταν καταλυτική. Μόνο μια συμφωνημένη λύση, υποστηριγμένη από την ηγεσία των δύο κοινοτήτων μπορεί να τεθεί σε δημοψήφισμα. Το χρονοδιάγραμμα για αναζήτηση λύσης πρέπει γνήσια και αποκλειστικά να καθοριστεί από τις παραμέτρους του κυπριακού προβλήματος και ως τέτοιο δεν πρέπει να περιλαμβάνει χρονικές προθεσμίες, οι οποίες υπαγορεύονται από εξωγενή στοιχεία,'' υπογράμμισε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    ''Παραμένουμε δεσμευμένοι στη σύγκληση διαπραγματεύσεων, υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, και στις προσπάθειες για δημιουργία εκείνων των συνθηκών που θα καταστήσουν εφικτές καρποφόρες διαπραγματεύσεις και μέσα σ' αυτό το πλαίσιο έχουμε εφαρμόσει ουσιαστικά, πρακτικά μέτρα με στόχο την οικοδόμηση εμπιστοσύνης και προώθησης της οικονομικής ανάπτυξης των Τουρκοκυπρίων'', είπε.
    
    ''Ο διαιρετικός χαρακτήρας του μεγαλύτερου μέρους του τελευταίου Σχεδίου, ο οποίος ουσιαστικά οδήγησε στην απόρριψή του, συνοψίζεται στην απομάκρυνσή του από το λόγο ύπαρξης του προβλήματος'', ανέφερε και πρόσθεσε πως ''μια άλλη πηγή μεγάλης ανησυχίας είναι η φαινομενική προθυμία των εμπλεκομένων στη διαδικασία να αποδεχτούν ένα δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό πολιτικών αξιώσεων εις βάρος των αρχών που πρέπει να διέπουν τη λύση''.
    
    ''Θα πρέπει να αποσαφηνισθεί ότι ο διακανονισμός πρέπει να διατυπωθεί στη βάση των ανησυχιών και προσδοκιών του λαού της Κύπρου στο σύνολό του, και όχι να στοχεύει στην ικανοποίηση των συμφερόντων ξένων δυνάμεων στο νησί'', υπογράμμισε.
    
    ''Το κυπριακό πρόβλημα βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή. Ο χρόνος μπορεί να μην εργάζεται υπέρ της εξεύρεσης λύσης, όμως πρέπει να έχουμε κατά νου ότι δεν μπορούμε πλέον να επιτρέψουμε και άλλες αποτυχημένες προσπάθειες. Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αλλά και αποφασιστικοί. Αναβίωση των συνομιλιών απαιτεί ενδελεχή προετοιμασία και ειλικρινή εκτίμηση, ούτως ώστε οι προοπτικές επιτυχίας να είναι τουλάχιστον αξιόπιστες. Αυτό με τη σειρά του χρειάζεται επιβεβαίωση ότι οι τουρκικοί πολιτικοί στόχοι έχουν τώρα αλλάξει και ότι η Τουρκία αποδέχτηκε το γεγονός ότι η επίτευξη λύσης είναι συνώνυμη με την έννοια ενός μόνο και επανενωμένου κράτους,'' επεσήμανε.
    
    Είπε πως πάντοτε είχε την ελπίδα ότι η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα άλλαζε ριζικά τη νοοτροπία της - μια προοπτική που θα σηματοδοτούσε τη μεγαλύτερη εξέλιξη στο Κυπριακό για δεκαετίες.
    
    Η εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από την ενταξιακή της πορεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, θα απάλλασσε ipso jure το κυπριακό πρόβλημα από μερικά ιδιαίτερα δύσκολα συστατικά στοιχεία και θα διευκόλυνε την επίλυσή του, ανέφερε.
    
    Ταυτόχρονα, η ύπαρξη του διαπραγματευτικού πλαισίου των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για την αναβολή ή άρνηση εκπλήρωσης αυτών των υποχρεώσεων, επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας .
    
    ''Εμείς από την πλευρά μας, παραμένουμε δεσμευμένοι σε μία διζωνική, δικοινοτική και ομόσπονδη Κύπρο, σύμφωνα με αυτά που θεωρούμε ότι αποτελούν τους πυλώνες για την επιβίωση αυτού του μοντέλου επίλυσης: τις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, το διεθνές δίκαιο και το κοινοτικό κεκτημένο. Προσδοκούμε ότι αυτά θα διασφαλίσουν το δικαίωμα όλων των Κυπρίων να διαφυλάξουν τα βασικά τους συμφέροντα, ενώ ταυτόχρονα θα λαμβάνουν υπόψη τις πλέον βασικές ανησυχίες τους,'' τόνισε στην ομιλία του.
    
    Ανέφερε ακόμα πως έχει επέλθει ο χρόνος να επανέλθουμε στα θεμελιώδη ζητήματα και να αντιληφθούμε ότι όσο δεν αντιμετωπίζουμε πραγματικά τις βασικές πτυχές του προβλήματος η επίτευξη προόδου θα είναι δύσκολη.
    
    Υπογράμμισε για άλλη μια φορά ότι χωρίς αντιμετώπιση των κύριων συστατικών στοιχείων του προβλήματος, θέτοντας τέλος στη στρατιωτική κατοχή, τις μαζικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη δυσχερή θέση των προσφύγων και αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά το ζήτημα των εποίκων, οι οποίοι σκόπιμα και παράνομα μεταφέρθηκαν στο κατεχόμενο μέρος του νησιού, δεν θα υπάρξει λύση.
    
    ''Ταυτόχρονα, για να συντελεστεί πραγματική πρόοδος, πρέπει να τερματιστούν άμεσα όλες οι αποσχιστικές ενέργειες στην Κύπρο, σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και να επικρατήσει ένα ενιαίο όραμα βασισμένο στην επανένωση του νησιού. Δυστυχώς, όμως, δεν κινηθήκαμε πιο κοντά στην επίτευξη αυτών των αναγκαίων στοιχείων. Αντ΄ αυτού, για πάνω από ένα χρόνο γινόμαστε μάρτυρες μίας τάσης εδραίωσης των τετελεσμένων στην Κύπρο, ιδιαίτερα μέσω του οργασμού της παράνομης εκμετάλλευσης ελληνοκυπριακών περιουσιών στο κατεχόμενο τμήμα,'' είπε.
    
    Σημείωσε παράλληλα ότι με το νέο συνταγματικό και θεσμικό πλαίσιο, πρέπει να αποφύγουμε τεχνητές δομές που θα απαιτήσουν μίαν αφύσικα μεγάλη μεταβατική περίοδο για να αφομοιωθούν από το λαό και τους θεσμούς, με μεγάλο κοινωνικό-οικονομικό κόστος.
    
    Επιδιώκουμε, συνέχισε, μια διευθέτηση που θα επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στη δημιουργία μίας λειτουργικής δημοκρατίας, η οποία δεν θα χρειάζεται εξαιρετικά επίπονες προσπάθειες για τη βασική διακυβέρνηση.
    
    ''Με την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση να αποκτά γερές ρίζες, οραματιζόμαστε μία λύση που θα περιελάμβανε την ενσωμάτωση της σήμερα κατεχόμενης περιοχής στα χαρακτηριστικά σημεία μιας ευρωπαϊκής κοινωνίας και στα επίπεδα του κοινοτικού κεκτημένου, σε πλήρη αρμονία με το υπόλοιπο του νησιού,'' κατέληξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.
    
    Πρόεδρος Δημοκρατίας - Συνέντευξη Τύπου
    ---------------------------------------
    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες ότι αναμένει κάποια κίνηση από τον ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν στο εγγύς μέλλον, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.
    
    Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα των ΗΕ, όπου προσφώνησε την 60η Γενική Συνέλευση του διεθνούς οργανισμού, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως η όποια πρωτοβουλία θα πρέπει να προετοιμαστεί σωστά με στόχο την επιτυχή της κατάληξη, προσθέτοντας πως τα όποια χρονικά περιθώρια που ενδεχομένως να υπάρξουν σε μια πρωτοβουλία θα πρέπει να καθορίζονται από τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις και την πρόοδο που δυνατό να επιτευχθεί και όχι από εξωγενείς παράγοντες.
    
    Είπε ακόμα πως η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να έχει ένα πιο ενεργό ρόλο σε νέα προσπάθεια για λύση και τόνισε πως δεν θα αποδεχθεί λύση που οδηγεί σε δύο χωριστά κράτη στο νησί, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα πρέπει να αποχωρήσουν ως μέρος της διευθέτησης του Κυπριακού.
    
    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι, σε αντίθεση με την περίοδο μετά τα δημοψηφίσματα, σήμερα όλοι αναγνωρίζουν την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στο σχέδιο Ανάν, που τότε είχε χαρακτηριστεί από κάποιους ''μοναδικά ισοζυγισμένο και δίκαιο.''
    
    Σε ερώτηση του ΚΥΠΕ κατά πόσο μετά τις επαφές του στη Νέα Υόρκη βρισκόμαστε πιο κοντά σε μια νέα πρωτοβουλία, είπε πως η προσπάθεια των ΗΕ για λύση δεν είναι μια απομονωμένη ενέργεια αλλά συνεχής και πρόσθεσε πως ''ακόμα και τώρα αυτή συνεχίζεται με διάφορους τρόπους, όχι κατ' ανάγκη με την παρουσία των δύο πλευρών στο τραπέζι των συνομιλιών για διαπραγμάτευση.''
    
    Νέα Υόρκη - Μολυβιάτης - Γκιουλ - Συνάντηση - Κυπριακό
    ------------------------------------------------------
    Το Κυπριακό, τα ευρωτουρκικά, και το θέμα της πιθανής ημερομηνίας πραγματοποίησης της επίσκεψης του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη Αγκυρα συζήτησαν χθες σε 45λεπτη συνάντηση, στα γραφεία της Τουρκικής Μόνιμης Αντιπροσωπείας στη Νέα Υόρκη, οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Πέτρος Μολυβιάτης και Αμπντουλάχ Γκιουλ.
    
    Σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση οι δύο Υπουργοί επιβεβαίωσαν το καλό κλίμα που επικράτησε στη συνομιλία των δύο αντιπροσωπειών και την καλή παράδοση που δημιουργείται με τις συναντήσεις της Νέας Υόρκης.
    
    Ο κ. Μολυβιάτης ανέφερε ότι σε ότι αφορά το Κυπριακό συζητήθηκαν «οι διαγραφόμενες προοπτικές για μια πιθανή επαναδραστηριοποίηση των προσπαθειών του Γενικού Γραμματέα για την εξεύρεση μιας λύσεως''.
    
    Μολυβιάτης - Ιακώβου - Επαφές - Δηλώσεις Μπράιζα
    -------------------------------------------------
    Τις διμερείς σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ, τα ευρωτουρκικά με αιχμή την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών Τουρκίας-ΕΕ, το Κυπριακό, το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, η κατάσταση στα Βαλκάνια με αιχμή το Κοσσυφοπέδιο και άλλα περιφερειακά ζητήματα, συζητήθηκαν χθες στη συνάντηση μεταξύ του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών Πέτρου Μολυβιάτη και του Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ για Πολιτικές Υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.
    
    Μιλώντας σε Ελληνες ανταποκριτές μετά το τέλος της συνάντησης, ο Βοηθός Υφυπουργός Εξωτερικών Μάθιου Μπράιζα ανέφερε ότι συζητήθηκαν οι συνεχιζόμενες προσπάθειες για να διασφαλιστεί πως οι ενταξιακές συνομιλίες Τουρκίας-ΕΕ θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου.
    
    Για τη συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Ντάνιελ Φριντ, ο κ. Μπράιζα είπε πως ''βρισκόμαστε στο τελικό στάδιο των συνομιλιών για τις 3 Οκτωβρίου''.
    
    ΥΠΕΞ Πορτογαλίας - Γκιουλ - Κυπριακό
    ------------------------------------
    Το κυπριακό πρόβλημα θα πρέπει να επιλυθεί στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε ο Πορτογάλος Υπουργός Εξωτερικών Ντιόγκο Φρέιτας ύστερα από συνάντησή του με τον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ στην έδρα του ΟΗΕ, στη Νέα Υόρκη.
    
    Ευρωπαίος διπλωμάτης - Τουρκία - ΕΕ - Αντιδήλωση
    ------------------------------------------------
    Ευρωπαίος διπλωμάτης δήλωσε ότι η Κύπρος, έχοντας την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τσεχίας, αρνήθηκε να αποδεχθεί απόσπασμα του τελευταίου προσχεδίου της αντιδήλωσης της ΕΕ που ανέφερε ότι «η εκ των προτέρων αναγνώριση όλων των κρατών μελών είναι ένα αναγκαίο στοιχείο της ένταξης».
    
    Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι στο τελευταίο προσχέδιο της αντιδήλωσης της ΕΕ, οι «25» ανέφεραν ότι «οποιαδήποτε αποτυχία της Τουρκίας να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της» που απορρέουν από το Πρωτόκολλο Τελωνειακής της Ενωσης με την ΕΕ «θα επηρεάσει συνολικά» τη διαδικασία ενταξιακών της διαπραγματεύσεων με την Ενωση.
    
    Pia Locatelli - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο
    --------------------------------------------------------
    Ως ένα ιδιαίτερα σημαντικό βήμα χαρακτήρισε η Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς των Γυναικών, Ευρωβουλευτής Pia Locatelli, τη συμμετοχή Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων γυναικών στο περιφερειακό συνέδριο γυναικών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στη Λεμεσό.
    
    Η κ.Locatelli στην ομιλία της επεσήμανε πως μετά από την τελευταία επίσκεψη της στην Κύπρο πριν από 6 χρόνια, βλέπει μια σημαντική διαφορά, η οποία όπως επεσήμανε είναι η συνεύρεση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων γυναικών, όπως επίσης και η παρουσία γυναικών από το Ισραήλ και την Παλαιστίνη στο ίδιο συνέδριο.
    
    Αναφερόμενη στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της 24ης Απριλίου 2004, η κ. Locatelli είπε πως πρέπει να δεχθούμε και να κατανοήσουμε τα αποτελέσματά του.
    
    Όπως είπε το αποτέλεσμα του αποδεικνύει πως η πρόταση για λύση στο Κυπριακό δεν ήταν αρκετή για να διασφαλίσει και να κερδίσει την εμπιστοσύνη του κόσμου.
    
    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
    ------------------------------------------------------------
    Προσπάθειες επαναφοράς του Σχεδίου Ανάν ως έχει ή με περιθωριακές τροποποιήσεις θα αποτελούσαν περιφρόνηση της λαϊκής ετυμηγορίας και βάναυσο βιασμό της λαϊκής θέλησης δήλωσε χθες ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, σε χαιρετισμό του στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών, στη Λεμεσό, με θέμα ''Γυναίκες για την Ειρήνη''.
    
    Ο κ. Ομήρου είπε ότι ''ο λαός μας αναμένει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας θα εξακολουθήσει, όπως έχει υποχρέωση με βάση τον Καταστατικό Χάρτη, να ενδιαφέρεται και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μια τέτοια λύση στηριγμένη στο διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο''.
    
    Υπουργός Δικαιοσύνης - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
    ---------------------------------------------------------------
    Η κυπριακή κυβέρνηση επιθυμεί μια ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος, με σεβασμό στο dιεθνές dίκαιο, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κοινοτικό κεκτημένο δήλωσε χθες ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Δώρος Θεοδώρου σε χαιρετισμό του στη Λεμεσό, στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών με θέμα ''Γυναίκες για την Ειρήνη''.
    
    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι ''ο κόσμος στην Κύπρο, ο οποίος υπέστη τις τραγικές συνέπειες της ένοπλης σύγκρουσης και του εκτοπισμού πριν από τρεις δεκαετίες και εξακολουθεί να υποφέρει από τη ξένη στρατιωτική κατοχή του 37% του κυπριακού εδάφους, είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος, αντιλαμβάνεται και συμπονάει τους ανθρώπους που υποφέρουν από τον πόλεμο, την προσφυγιά ή τον εκτοπισμό''.
    
    Για τη Σοσιαλιστική Διεθνή Γυναικών, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι ''έχει εκφράσει έμπρακτα την αλληλεγγύη της προς τις γυναίκες της Κύπρου με ψηφίσματα, αλλά και με την παρουσία πολλών από αυτές σε αντικατοχικές εκδηλώσεις των γυναικών της Κύπρου''.
    
    Μάρσια Αλεξάκη - Διεθνής Σοσιαλιστική Γυναικών - Συνέδριο
    ----------------------------------------------------------
    Οι γυναίκες της Κύπρου έχουν αποδείξει ότι σε επίπεδο πολιτών μπορούν και κάνουν πολλά για την οικοδόμηση της ειρήνης και θα μπορούσαν να κάνουν ακόμη περισσότερα αν συμπεριληφθούν στις επίσημες διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού, δήλωσε χθες η Αντιπρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών Μάρσια Αλεξάκη, σε χαιρετισμό της στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών''Γυναίκες για την Ειρήνη'' που διεξάγεται στη Λεμεσό.
    
    Η κ. Αλεξάκη είπε ότι ''οι γυναίκες της Κύπρου θέλουν μια λύση που να θέτει τέρμα στο διαχωρισμό και θα τους επιτρέπει να ζουν μαζί σε ειρηνικές δημοκρατικές συνθήκες, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων και είναι έτοιμες να συμμετέχουν με οποιονδήποτε δυνατό τρόπο, κύρια στις επίσημες διαπραγματεύσεις από τις οποίες απουσιάζουν''.
    
    Ρούλλα Μαυρονικόλα - Σοσιαλιστική Διεθνής Γυναικών - Συνέδριο
    -------------------------------------------------------------
    Δεν μπορεί η Κύπρος, μέλος ισότιμο της ΕΕ, να καταστεί μέσα από μια λύση του Κυπριακού ευρωπαϊκή χώρα δεύτερης κατηγορίας, δήλωσε χθες η Ρούλλα Μαυρονικόλα, Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Γυναικείας Κίνησης, σημειώνοντας ότι ''εργαζόμαστε συστηματικά για λύση του Κυπριακού, η οποία να είναι ευρωπαϊκή, να σέβεται και να είναι εναρμονισμένη με τον ευρωπαϊκό δίκαιο''.
    
    Σε χαιρετισμό της στο περιφερειακό συνέδριο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γυναικών με θέμα ''Οι Γυναίκες για την Ειρήνη'' που διεξάγεται στη Λεμεσό, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι ''οι γυναίκες στην Κύπρο παρόλο ότι είναι απούσες από τα σημαντικά κέντρα λήψεως αποφάσεων, από την εξουσία, το στράτευμα και την οικονομία, παρόλο ότι εξακολουθούν να είναι η πιο ευάλωτη ομάδα στις επικρίσεις της κοινωνίας πεισματικά είναι εκεί αγέρωχες, περήφανες να διεξάγουν τον δικό τους ωραίο αγώνα όπου μπορούν''.
    
    Δήμος Μπάρνετ - Δήμαρχος γαλλικής πόλης - Κυπριακό
    --------------------------------------------------
    Αντιπροσωπεία της διδυμοποιημένης με το Δήμο Μπάρνετ γαλλικής πόλης Le Raincy με επικεφαλής το Δήμαρχο, Βουλευτή και Αντιπρόεδρο του Εθνικού Συμβουλίου Eric Raoult, επισκέφθηκε στις 17 Σεπτεμβρίου το Δημοτικό Μέγαρο του Μπάρνετ στο Χέντον, στο βόρειο Λονδίνο, όπου έγινε δεκτή από το Δήμαρχο του Μπάρνετ Ανδρέα Ταμπουρίδη.
    
    Κατά τη διάρκεια ομιλίας του, σε εκδήλωση που διοργάνωσε προς τιμή της γαλλικής αντιπροσωπείας ο Δήμαρχος του Μπάρνετ, ο κ. Raoult αφού τόνισε τους στενούς δεσμούς μεταξύ των δυο αδελφοποιημένων πόλεων αναφέρθηκε και στο Κυπριακό υπογραμμίζοντας ότι οι προσεχείς ημέρες είναι κρίσιμες καθώς πλησιάζει η 3η Οκτωβρίου.
    
    Είναι εντελώς αδιανόητο, είπε, μια χώρα που επιθυμεί να ενταχθεί στους κόλπους της ΕΕ να μην αναγνωρίζει την ύπαρξη μιας χώρας μέλους της Ενωσης, να κατέχει παράνομα τμήμα της χώρας αυτής, να καταπατά τα ανθρώπινα δικαιώματα, να μην αναγνωρίζει την ανθρωποκτονία των Αρμενίων και να προβάλλει απαιτήσεις.
    
    Ποδόσφαιρο - Βαθμολογία
    -------------------------
    Απόλλωνας και Ομόνοια εξακολουθούν να βρίσκονται στην κορυφή της βαθμολογίας, με τρεις νίκες σε ισάριθμους αγώνες, στο πλαίσιο του Παγκύπριου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.
    
    Ο Απόλλωνας, ο οποίος βρίσκεται στην πρώτη θέση της βαθμολογίας λόγω καλύτερης αναλογίας τερμάτων, νίκησε στο Τσίρειο Στάδιο με 4-0 τον ΑΠΟΠ/Κινύρας, ενώ η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΖ την ΑΕΚ με 3-2.
    
    Σημαντική νίκη πέτυχε το Σάββατο και η Νέα Σαλαμίνα, η οποία νίκησε τον Ολυμπιακό στο ''Αμμόχωστος'' με 5-1.
    
    Ο αγώνας ΑΠΕΠ - ΘΟΪ στη Λακατάμεια έληξε ισόπαλος 1 - 1, ενώ ισόπαλος χωρίς τέρματα έληξε ο αγώνας του Εθνικού Αχνας με την ΑΕΛ.
    
    Χθες, το ΑΠΟΕΛ νίκησε στο ΓΣΠ με 2-0 την Ενωση Νέων Παραλιμνίου, ενώ ο αγώνας Διγενής - Ανόρθωση έληξε ισόπαλος 1-1.
    
    Με τα αποτελέσματα και της 3ης αγωνιστικής, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα διαμορφώνεται ως εξής:
    
    α/α Ομάδα                 Βαθμοί
    
    1.  Απόλλωνας                9
    2.  Ομόνοια                  9
    3.  ΑΕΛ                      7
    4.  ΑΠΟΕΛ                    7
    5.  Σαλαμίνα                 6
    6.  Ενωση Νέων Παραλιμνίου   6
    7.  Ανόρθωση                 5
    8.  Εθνικός Αχνας            4
    9.  ΑΠΕΠ                     2
    10. Ολυμπιακός               1
    11. Διγενής                  1
    12. ΑΕΚ                      0
    13. ΑΠΟΠ/Κινύρας             0
    14. ΘΟΪ                      0
    
    

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι υποδείξεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ ότι ενδεχόμενη επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό απαιτεί ενδελεχή προετοιμασία, οι προτροπές Αμερικανών αξιωματούχων προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ όπως στείλουν απεσταλμένους τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, το ενδεχόμενο να μην περιληφθούν όροι για το Κυπριακό στο διαπραγματευτικό πλαίσιο Τουρκίας-ΕΕ, λόγω των διεργασιών για την κοινοτική αντιδήλωση στη διακήρυξη της Αγκυρας, καθώς και η κυκλοφορία απαγορευμένων προϊόντων στις σχολικές καντίνες, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει πρωτοσέλιδα ο σημερινός κυπριακός Τύπος.

    Η ''Αλήθεια'', υπό τον τίτλο ''Τα πήραν χοντρά με τις προσφορές'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ''το χέρι πολύ βαθιά στην τσέπη'' του Κύπριου πολίτη φαίνεται ότι επιχειρούν να βάλουν κάποιοι στα Υπουργεία Υγείας και Συγκοινωνιών και Εργων, αφού ''τα σκάνδαλα με τις προσφορές που αφορούν τους εξοπλισμούς του νέου Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας δίνουν και παίρνουν''. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία και σημειώνει ότι οι Χριστιανοδημοκράτες / Χριστιανοκοινωνιστές (CDU-CSU) της Αγκελας Μέρκελ, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εκλογική επιτροπή, εξασφάλισαν οριακή πλειοψηφία έναντι των Σοσιαλδημοκρατών (SPD) του Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    ''Το Θάρρος'', στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Κύπριος της Αυστραλίας μας αποκαλεί 'βιαστές και δολοφόνους' '', αναφέρεται σε βιβλίο που παρουσιάστηκε στην Αυστραλία, με τον τίτλο ''Η αλήθεια είναι πικρή'', το οποίο παρουσιάζει τους Ελληνες της Κύπρου ως ''βιαστές και δολοφόνους''. Ο συγγραφέας Χουσεΐν Σεμίλ αναφέρει ότι γεννήθηκε στην Κύπρο και εγκαταστάθηκε στην Αυστραλία αφού, όπως υποστηρίζει, υπήρξε ''επί 91 ημέρες αιχμάλωτος πολέμου στα χέρια των Ελλήνων''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας Κούλλης Μαυρονικόλας δήλωσε πως σήμερα ή αύριο αναμένεται να παραδοθεί το προκαταρτικό πόρισμα για την πτώση του στρατιωτικού εκπαιδευτικού αεροπλάνο στο Κολόσσι.

    Ο ''Πολίτης'' στεγάζει το κύριο του θέμα υπό τον τίτλο ''Οδικός χάρτης χωρίς δόντια'' και γράφει ότι η Λευκωσία αντιμετωπίζει σοβαρότατο κίνδυνο να μην μπορέσει να περάσει καμμία ουσιαστική διατύπωση για το Κυπριακό στον οδικό χάρτη των ενταξιακών της Αγκυρας. Αλλού γράφει ότι κατηγορηματική προτροπή - προειδοποίηση προς την Τουρκία να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ απηύθυνε στον Τούρκο Υπουργό Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ ο Ελληνας ομόλογός του, Πέτρος Μολυβιάτης. Οι δύο Υπουργοί συναντήθηκαν χθες στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα κάτω από τον τίτλο ''Βόμβες σε μαθητές'' και γράφει ότι απαγορευμένα προϊόντα, όπως αναψυκτικά, παγωτά, χάμπουργκερ και είδη σφολιάτας διατίθενται προς πώληση από πλείστες σχολικές καντίνες, ενώ οι καταγγελίες για αισχροκέρδεια αυξάνονται ημέρα με την ημέρα. Αλλού γράφει ότι οι απαγωγείς του Καραπέτ Τζικεζιάν, ο οποίος διαθέτει κυπριακή και λιβανέζικη υπηκοότητα, μείωσαν χθες τις οικονομικές τους απαιτήσεις για να τον απελευθερώσουν, από τα δύο εκατομμύρια δολάρια στο μισό εκατομμύριο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Διπλωματία Απεσταλμένων'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι εισηγούνται στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο και τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ να στείλουν απεσταλμένους τους στον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Σημειώνει ότι Αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι την επομένη της 3ης Οκτωβρίου πρέπει να ξαναρχίσουν οι προσπάθειες για επανάληψη των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού. Αλλού γράφει ότι η κορύφωση των διεργασιών ενόψει της 3ης Οκτωβρίου έχει τοποθετήσει άλλα θέματα των κυπροευρωπαϊκών σχέσεων στο ''ψυγείο'', με πιο σημαντικό εκείνο της παραχώρησης των 259 εκ ευρώ στην τ/κ κοινότητα.

    Η ''Χαραυγή'', υπό τον τίτλο ''Ενδελεχής Προετοιμασία'', γράφει στο κύριο της θέμα ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, προσφωνώντας τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, τόνισε ότι το Κυπριακό βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή που απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή και αποφασιστικότητα, σημειώνοντας ότι η αναβίωση των συνομιλιών απαιτεί ενδελεχή προετοιμασία και ειλικρινή εκτίμηση, ούτως ώστε οι προοπτικές επιτυχίας να είναι τουλάχιστον αξιόπιστες. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επεσήμανε ότι θα ήταν ιστορικό λάθος η Ελλάδα να συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Τουρκίας-ΕΕ με τους σημερινούς όρους.

    [05] (Κ) Συντεχνίες - Κωνσταντινούπολη - Διακήρυξη

    Την ανάγκη τα Ηνωμένα Εθνη αναλάβουν μια νέα πρωτοβουλία για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, με τις αναγκαίες αλλαγές που θα το καθιστούν αποδεκτό από τις δυο κοινότητες χωρίς να αλλοιώνουν τη φιλοσοφία του, επισημαίνουν τα τουρκικά, ελληνικά και κυπριακά συνδικάτα στη διακήρυξη της Διάσκεψης τους που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στην Κωνσταντινούπολη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Μόνιμης Επιτροπής του Πανσυνδικαλιστικού Φόρουμ, που αποτελείται από τις οργανώσεις KESK, DISK, HAK-IS από Τουρκία, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ από Ελλάδα, ΠΕΟ, DEV-IS, ΣΕΚ, TURK-SEN, ΠΑΣΥΔΥ και KTAMS από Κύπρο, η Διάσκεψη ασχολήθηκε με την κατάσταση των εργαζόμενων στην Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο και τον ρόλο των συνδικαλιστικών οργανώσεων για την επίτευξη της ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η συνάντηση διεξήχθη μέσα σε ένα θετικό και εποικοδομητικό κλίμα διαλόγου και αποφασίστηκε όπως η επόμενη Διάσκεψη πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Ομιλία Προέδρου - ΟΗΕ

    Την ελπίδα ότι μετά τη χθεσινή ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών η εντύπωση για ''ραφοποίηση'' του Κυπριακού να έχει παραμεριστεί, εξέφρασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε δηλώσεις κατά τη σημερινή ενημέρωση των συντακτών, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο Πρόεδρος στην ομιλία του έδωσε σαφώς ενώπιον της διεθνούς κοινότητας όλα τα στοιχεία των θέσεων της ε/κ πλευράς, όσον αφορά την επιδίωξη για λύση του Κυπριακού, ''και ευελπιστεί και ο ίδιος ότι ο Γενικός Γραμματέας θα προχωρήσει σε κάποια βήματα έτσι ώστε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού''.

    [07] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 19/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 19/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4703               0,4731
    Λίρα Αγγλίας              0,8477               0,8527
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 19/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 19/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4218            0,4251
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3590            0,3618
    Δολάριο Καναδά                  0,3981            0,4012
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0732            0,0737
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3680            0,3709
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [08] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυβέρνηση - Γερμανία - Εκλογές

    Η κυπριακή κυβέρνηση σέβεται απόλυτα το αποτέλεσμα δημοκρατικών εκλογών σε χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης και ευρύτερα σε χώρες μέλη της διεθνούς κοινότητας.

    Σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης διαβεβαίωσε ότι ''η κυπριακή κυβέρνηση θα συνεργαστεί με ειλικρίνεια, θα αναπτύξει τις φιλικές της σχέσεις με όποια κυβέρνηση προκύψει από τις χθεσινές εκλογές στη Γερμανία και σέβεται απόλυτα την ετυμηγορία του κυρίαρχου λαού της Γερμανίας''.

    [09] (Κ) Εκπρόσωπος - Καραμανλής - Παπανδρέου - Κύπρος

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι πάντοτε σεβαστές, υπάρχει πλήρης συνεργασία με κάθε ελληνική κυβέρνηση και δεν αμφιβάλλει κανείς ότι υπάρχει πλήρης στήριξη και συμπαράσταση προς τις θέσεις της ε/κ πλευράς.

    Ο Εκπρόσωπος, σχολιάζοντας δήλωση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στο δίκτυο CNN ότι δεν πρόκειται να θέσει βέτο και την κριτική που άσκησε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου ότι η Αθήνα ''παρέδωσε τα όπλα πριν τελειώσει τη μάχη'', επεσήμανε ότι η δήλωση Καραμανλή αυτή συνοδεύτηκε ''από καθαρή δήλωση ότι η Τουρκία πρέπει να συμμορφωθεί προς όλες τις υποχρεώσεις της έναντι της ΕΕ''

    ''Εάν συμβεί το δεύτερο, τότε δεν υπάρχει θέμα παρεμπόδισης της έναρξης των διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ για ένταξη'', είπε.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Επιστροφή

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιστρέφει στην Κύπρο από τη Νέα Υόρκη αύριο, 20 Σεπτεμβρίου. Θα φθάσει στο Αεροδρόμιο Λάρνακας στις 15:30.

    Κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος προσφώνησε τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Είχε επίσης συναντήσεις με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν και τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, καθώς και άλλες επαφές.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.709.571,63
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     98,17    -0,93  1.657.061,42
    FTSE/CySE 20                           493,66    -1,27  1.471.769,62
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.474,88    -1,26  1.450.699,49
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.043,66     0,14     47.832,92
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.120,43    -2,02     85.613,60
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.459,04    -1,23  1.498.532,41
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.555,47    -1,44  1.316.821,20
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.155,95     3,60     40.537,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            998,60    -0,77     82.809,43
    FTSE Med (16/9/2005)                 8.273,75     0,15
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Σημαντική πτώση

    Αρνητικά υποδέχθηκε την προτελευταία εβδομάδα του μήνα Σεπτέμβρη το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, καθώς η αγορά κινήθηκε έντονα πτωτικά στη σημερινή πρώτη συνάντηση της εβδομάδας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντική πτώση σε ποσοστό 1,23% και έκλεισε στις 1.459,04 μονάδες. Ζημιές σε ποσοστό 0,93% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 98,17 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,7 εκατομμύριο λίρες, με τις τραπεζικές μετοχές να συγκεντρώνουν το 79% του τζίρου.

    Σημαντικές ζημιές σε ποσοστό 1,27% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων δεικτών, ο οποίος έκλεισε στις 493,66 μονάδες.

    [13] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Βρετανία - Αναστασιάδης

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε σήμερα ότι ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υποβαθμίζει τη σημασία της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη ότι η κυβέρνηση εδώ και καιρό ασχολείται με δηλώσεις και αντιδηλώσεις αντί με το διαπραγματευτικό πλαίσιο της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η αντιδήλωση είναι ένα πάρα πολύ σοβαρό θέμα.

    ''Η δήλωση της Τουρκίας είναι εκείνη η οποία προκάλεσε την αντίδραση της ΕΕ, η οποία συλλογικά είχε πει ότι πρέπει οπωσδήποτε να υπάρξει αντιδήλωση, η οποία να αντιμετωπίζει όλες τις πιθανές αρνητικές παρενέργειες της δήλωσης της Τουρκίας'', είπε ο Εκπρόσωπος υπογραμμίζοντας την ανάγκη η αντιδήλωση να προετοιμαστεί με όλη την απαραίτητη προσοχή.

    [14] (Κ) Εκτακτη συνεδρία ΚΟΡΕΠΕΡ

    Εκτακτη συνεδρία της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) συγκάλεσε για σήμερα το απόγευμα στις 15:00 ώρα Βρυξελλών (16:00 ώρα Κύπρου), η Βρετανική Προεδρία της ΕΕ, προκειμένου να εξετασθεί προσχέδιο της αντιδήλωσης των «25» στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Την περασμένη Παρασκευή, στην έκτακτη συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ που είχε γίνει για το ίδιο θέμα, η Προεδρία είχε αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο νέας έκτακτης συνεδρίας για σήμερα.

    [15] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές στη Νέα Υόρκη - Αντιδήλωση ΕΕ

    Θέματα που αφορούν τη συζήτηση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με την αντιδήλωση των «25» στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας συζήτησε σήμερα, στη Νέα Υόρκη, με ομολόγους του χωρών μελών της ΕΕ, ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο κ. Ιακώβου "είχε σήμερα χωριστές συναντήσεις, στην έδρα του ΟΗΕ, με τους Υπουργούς Εξωτερικών της Τσεχίας, της Σλοβενίας, της Αυστρίας και της Σλοβακίας, αναφορικά με θέματα που προκύπτουν από τη συζήτηση της Επιτροπής των Μονίμων Αντιπροσώπων των κρατών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με αντιδήλωση των '25' στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    [16] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πατριάρχης Αλεξανδρείας - Επαφές στην Αθήνα

    O Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεόδωρος Β', νωρίς το πρωί της Πέμπτης, 15 Σεπτεμβρίου, συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Άννα Ψαρούδα-Μπενάκη.

    Η συνάντηση έγινε σε θερμό και συγκινητικό κλίμα καθώς η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την ιδιαίτερη χαρά της για την παρουσία του Πατριάρχου στο Γραφείο της και στη Βουλή των Ελλήνων. Ο Πατριάρχης ευχαρίστησε την κ. Μπενάκη για τη γενναιόδωρη χορηγία προκειμένου να συνεχισθούν οι εργασίες και να ολοκληρωθούν τα έργα στην Πατριαρχική Επιτροπεία Καΐρου, στον καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου και στο Κελλί του Αγίου Νεκταρίου. Έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

    Στη συνέχεια ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος μετέβη στο Γραφείο της Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Μαριέττας Γιαννάκου, όπου συζήτησαν θέματα που απασχολούν το Πατριαρχείο καθώς και το μείζον θέμα που ο Πατριάρχης οραματίζεται, την ίδρυση και λειτουργία Πατριαρχικής Σχολής στην Αλεξάνδρεια. Η Υπουργός Παιδείας ενθουσιάστηκε από την πρόταση και τις ιδέες του Πατριάρχη και μάλιστα τον ενθάρρυνε να συνεχίσει την προσπάθειά του, υπογραμμίζοντας ότι θα ναι στο πλευρό του και θα αναλάβει πρωτοβουλίες για την άμεση υλοποίησή της.

    Ο Πατριάρχης συζήτησε με την Υπουργό Παιδείας ζητήματα σοβαρά που απασχολούν τον Πατριαρχικό Θρόνο και τις Ιερές Μητροπόλεις και Επισκοπές στην Αφρική και ειδικότερα θέματα Παιδείας και Ελληνικών Σχολείων τα οποία χρονίζουν.

    Νωρίτερα ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος και η Υπουργός έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους και στους ανταποκριτές των Αθηναϊκών εφημερίδων και περιοδικών. Ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στην επίσκεψή του στο Άγιον Όρος και στην τέλεση του ετησίου μνημοσύνου στο Πόρτο Κουφό Χαλκιδικής του μακαριστού Πατριάρχου Πέτρου της συνοδείας του και του πληρώματος του ελικοπτέρου. Επίσης έκανε λόγο για το πολύπλευρο ανθρωπιστικό έργο που επιτελείται στην Ιεραποστολή.

    Το μεσημέρι ο Πατριάρχης της Αλεξανδρινής Εκκλησίας μετέβη στην Διεύθυνση Ε2 Εκκλησιαστικών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ όπου συναντήθηκε με τον Πρέσβη Παναγιώτη Καρακάση και άλλους Πρέσβεις και Διπλωμάτες της Διευθύνσεως. Παντού ο Πατριάρχης γινόταν δεκτός με θερμή υποδοχή και αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού.

    Στη συνέχεια ο Υφυπουργός Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης παρέθεσε επίσημο γεύμα προς τιμήν του Προκαθημένου του Δευτερόθρονου Πατριαρχείου στο εστιατόριο του ΥΠΕΞ, στο οποίο παρακάθισαν εκτός της συνοδείας του Πατριάρχη οι Υφυπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Πέτρος Δούκας, Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων Γεώργιος Καλός, Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Θωμάς Συνοδινός ως Εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Χριστοδούλου, ο Πρέσβης Παναγιώτης Καρακάσης, ο Πρέσβης της Αιγύπτου στην Αθήνα Hamdi Sanad Loza, ο Καθηγητής Γεώργιος Κρεατσάς της Ιατρικής Σχολής, ο Επίτιμος Πρέσβης του Τζιμπουτί της Αιθιοπίας, ο Δ/ντής του Διπλωματικού Γραφείου του Υφυπουργού Εξωτερικών Γαβριήλ Κοπτσίδης, ο Ειδικός Γραμματέας ΥΠ.Ε.Π.Θ. Αθανάσιος Κυριαζής, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητος Αλεξανδρείας Χαράλαμπος Κατσιμπρής, Πρόξενοι διαφόρων χωρών της Αφρικής και πολλοί Διπλωμάτες, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες.

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών καλωσόρισε ''τη δεύτερη Κορυφή της Ορθοδοξίας...'' όπως χαρακτηριστικά είπε και αναφέρθηκε στο '' φίλο από τα παλιά Πατριάρχη, τον άνθρωπο της αγάπης και της καλοσύνης που μόνον να εργάζεται γνωρίζει και να αγωνίζεται για την επικράτηση του λόγου του Θεού στην μαύρη ήπειρο''. Πρόσφερε στον Πατριάρχη Αρχιερατική ράβδο την οποία του είπε ''μπορεί να χρησιμοποιεί πολυτρόπως και πολλαπλώς.''

    Ο Πατριάρχης απάντησε εμφανώς συγκινημένος και ευχαρίστησε με ευγνωμοσύνη όπως είπε τον ''φίλο Υπουργό από πολύ παλιά ο οποίος πάντοτε τον στήριζε και εξακολουθεί να τον στηρίζει πολύπλευρα...'' Πρόσφερε εικόνα του Αποστόλου Μάρκου στον Υφυπουργό Παναγιώτη Σκανδαλάκη και αναφέρθηκε στο μεγάλο έργο της Ιεραποστολής επιγραμματικά αλλά πολύ παραστατικά αφού ο ίδιος ζούσε επί πολλά χρόνια την ζωή και προσπάθεια της Ιεραποστολής στο Καμερούν, το Ζιμπάμπουε και άλλες χώρες της Αφρικής.

    Μίλησε για την ίδρυση και λειτουργία της Πατριαρχικής Σχολής και τόνισε πώς κάτι τέτοιο θα βοηθούσε σημαντικά την παρουσία του Ελληνισμού στην Αίγυπτο. Επίσης ανακοίνωσε την ίδρυση και λειτουργία Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων στο Κάιρο, κάτι το οποίο βέβαια γνώριζαν οι συνδαιτυμόνες από τον αρμόδιο Υπουργό Δημήτριο Αβραμόπουλο. Ο Υφυπουργός και οι παρόντες Υφυπουργοί εξέφρασαν τη χαρά τους για αυτό το μεγάλο ''βήμα και την πρωτοβουλία του Αλεξανδρινού Προκαθημένου'' και μάλιστα διαβεβαίωσαν τον Πατριάρχη ότι θα βρίσκονται στην διάθεσή του για οτιδήποτε χρειασθεί.

    Ο Πατριάρχης στο τέλος της αντιφώνησής του ευχαρίστησε ιδιαιτέρως τον Πρέσβη της Αιγύπτου για την αγάπη και την ευγένειά του, αναφέρθηκε στον επανεκλεγέντα Προέδρο της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου Μοχάμετ Χόσνι Μουμπάρακ και μίλησε για την φιλόξενη και φιλοπρόοδη Χώρα της Αιγύπτου τη ''δεύτερη πατρίδα του'' όπως είπε με έμφαση και συγκίνηση. Είπε προς όλους ότι το Δευτερόθρονο Πατριαρχείο αναβαθμίζεται με νέα στελέχη και αυτή η επάνδρωση θα συνεχισθεί και ότι το μεγάλο έργο της Ιεραποστολής το οποίο είναι και το μέλλον της Εκκλησίας της Αλεξανδρείας θα αυξηθεί και θα καρποφορήσει.

    Η υποδοχή του Αλεξανδρινού Προκαθημένου στην Αθήνα χαρακτηρίσθηκε από αυθόρμητες εκδηλώσεις αγάπης, τιμής και σεβασμού από όλες τις κατευθύνσεις και μέσα από όλες τις παραμέτρους που προσδιορίζουν το ρόλο και την υψηλή αποστολή του Αποστολικού Θρόνου ''της δεύτερης Κορυφής της Ορθοδοξίας'' όπως με έμφαση χαρακτηριστικά ανέφερε ο Υφυπουργός των Εξωτερικών Παναγιώτης Σκανδαλάκης σχετικά με το μεγάλο όραμα και το έργο της Ιεραποστολής στα έθνη σήμερα σε καιρούς δύσκολους.

    Αργότερα ο Πατριάρχης συναντήθηκε με τον Μητροπολίτη Γέροντα Μέμφιδος Παύλο με τον οποίο είχαν μία ιδιαίτερα θερμή συζήτηση κατά την οποία ο Πατριάρχης τον ευχαρίστησε για την προσφορά του στο Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και την Ιεραποστολή και ιδιαίτερα στον Ελληνισμό της Νοτίου Αφρικής κατά την Ποιμαντορία του στην Νότιο Αφρική ως Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως.

    [17] (Κ) ΥΠΕΞ - Επαφές στη Νέα Υόρκη - Αντιδήλωση ΕΕ

    Επαφές με ομολόγους του κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε σήμερα στη Νέα Υόρκη ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, στο περιθώριο προγεύματος εργασίας μεταξύ των Ευρωπαίων ΥΠΕΞ και του Ρώσου ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.

    Ο κ. Ιακώβου δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως κατά το πρόγευμα εργασίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τις σχέσεις Ρωσίας - ΕΕ, ενόψει της συνόδου κορυφής Ρωσίας - ΕΕ στις 4 Οκτωβρίου.

    Αναφορικά με τις διεργασίες στις Βρυξέλλες για την αντιδήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου, ο κ. Ιακώβου είπε πως συνομίλησε για το θέμα με διάφορους ομολόγους του.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 19 September 2005 - 17:49:17 UTC