Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-12

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πτώση αεροσκάφους ΕΦ - Ερευνες - Ιατροδικαστής
  • [02] Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση αεροσκάφους - Τριήμερο πένθος στην ΕΦ
  • [03] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό
  • [04] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [05] (Κ) Γυμνάσια και Λύκεια - Εναρξη νέας σχολικής χρονιάς
  • [06] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό
  • [07] (Κ) Ποδόσφαιρο -Πρωτάθλημα- Αποτελέσματα-Βαθμολογία
  • [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [10] (K) Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - Δεύτερη φάση
  • [11] (Κ) Κύπρια 2005 - ''Στης Ανατολής τα μέρη''
  • [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Βρετανία - Γαλλία
  • [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [15] (Κ) Επιτροπή των Περιφερειών - Ενωση Δήμων - Συνεργασία
  • [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση
  • [17] (Κ) Πρόεδρος Ιταλίας - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου
  • [18] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Νέα Υόρκη - Βρετανία
  • [19] (Κ) Αρχή Λιμένων - ΤΑΙΕΧ - Σεμινάριο - Θαλάσσιες αρτηρίες
  • [20] (Κ) Βρετανική Προεδρία - Γαλλία - Τουρκία - Συμφωνία
  • [21] (K) Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου - Συναγωγή

  • [01] (Κ) Πτώση αεροσκάφους ΕΦ - Ερευνες - Ιατροδικαστής

    Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων στο χώρο της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους PC-9, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δυο αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, Σμηναγός Φεραίος Κούλουμος και Υποσμηναγός Φώτης Κωνσταντίνου.

    Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η νενομισμένη νεκροτομή στις σορούς των δυο άτυχων νέων.

    Οπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο θάνατος των δυο αξιωματικών ήταν ακαριαίος και προήλθε από τις πολλαπλές κακώσεις συνεπεία της πτώσης του αεροσκάφους.

    [02] Κ) ΥΠΑΜ - Πτώση αεροσκάφους - Τριήμερο πένθος στην ΕΦ

    Τριήμερο πένθος κήρυξε η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) για τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Σεπτεμβρίου, όταν στο πλαίσιο της ασκησης ''ΔΗΜΗΤΡΑ - 2005'' συνετρίβη αεροσκάφος της ΕΦ με αποτέλεσμα το θάνατο του κυβερνητή και του συγκυβερνήτη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, κατά τη διάρκεια του τριήμερου πένθους από τις 11-13 Σεπτεμβρίου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα στρατόπεδα, φυλάκια και λοιπές υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς και ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, με το έργο της διακρίβωσης των αιτίων του δυστυχήματος έχει επιφορτιστεί η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή, η οποία εργάζεται από την πρώτη στιγμή με συνέπεια προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσει τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

    [03] (Κ) Ελληνας Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ή αύριο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην έχει σεβαστεί βασικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εκ των προτέρων, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ''αυτή είναι η θέση αρχής από την οποία δεν μετακινούμαστε''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''υπάρχει η ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και μία από τις δεσμεύσεις αυτές ήταν η υπογραφή του πρωτοκόλλου'' επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα νέα δέκα - κράτη μέλη.

    [04] (Κ) Γκιουλ - ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αμπντουλάχ Γκιουλ δήλωσε ότι κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη, για την Παγκόσμια Σύνοδο του ΟΗΕ από τις 14 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου και την 60ή Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ από τις 17 μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, θα συζητήσει το Κυπριακό με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

    Είπε ακόμα πως θα έχει την ευκαιρία να προωθήσει την αίτηση της Τουρκίας για συμμετοχή στο Συμβούλιο Ασφαλείας για την περίοδο 2009-2010 ως μη μόνιμο μέλος.

    [05] (Κ) Γυμνάσια και Λύκεια - Εναρξη νέας σχολικής χρονιάς

    Αρχίζει σήμερα η νέα σχολική χρονιά 2005 - 2006 και για τους μαθητές της Μέσης Γενικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ηδη οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων βρίσκονται στα σχολεία τους, προκειμένου να κατανεμηθούν σε τμήματα και για να πάρουν βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμα με τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες και στη συνέχεια να γίνει η έναρξη των μαθημάτων.

    Οπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στα Γυμνάσια της Δημοκρατίας αναμένεται να φοιτήσουν εφέτος 28.500 μαθητές κατανεμημένοι σε 1.162 τμήματα και 24.100 μαθητές στα Λύκεια κατανεμημένοι σε 1.040 τμήματα.

    Το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων που θα λειτουργήσουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας εφέτος είναι 108, από τα οποία 7 θα λειτουργήσουν με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, 34 μόνον με λυκειακό κύκλο, 62 με γυμνασιακό και 5 ως εσπερινά Γυμνάσια με συνολικό αριθμό 850 περίπου μαθητών.

    [06] (Κ) Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε χθες έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου για κοινή και συλλογική προσπάθεια, για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων το συντομότερο δυνατό προς λύση του Κυπριακού.

    Επέκρινε τη στάση της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και κάλεσε την ελληνική παροικία στη Βρετανία όπως εντείνει τις προσπάθειές της για διαφοροποίηση της βρετανικής στάσης.

    [07] (Κ) Ποδόσφαιρο -Πρωτάθλημα- Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    Σημαντική ήταν η εκτός έδρας νίκη με 2 - 3 που επέτυχε χθες βράδυ ο Απόλλων Λεμεσού επί του Ολυμπιακού στο ΓΣΠ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής ημέρας του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών.

    Νικήτρια με 3 - 0 ήταν και η ΑΕΛ στο χθεσινό παιχνίδι με τον Διγενή Μόρφου στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού, ενώ η ομάδα του ΘΟΪ Λακατάμιας ηττήθηκε στο γήπεδό της από τη Νέα Σαλαμίνα με 1 - 2. Στο στάδιο ''Τάσος Μάρκου'' η τοπική ομάδα της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου κέρδισε την ΑΕΚ Λάρνακας με 1 - 0.

    [08] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι έρευνες γύρω από την πτώση του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή Κολοσσίου, η μετάβαση αντιπροσωπείας της Διερευνητικής Επιτροπής της Ελλάδας στη Βρετανία για λήψη καταθέσεων από τους Βρετανούς μηχανικούς της εταιρείας Helios για την πτώση του μοιραίου Μπόινγκ τον περασμένο μήνα, οι δηλώσεις του Ελληνα Πρωθυπουργού για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας και οι συνεχιζόμενες αντιδράσεις των κατοίκων των κοινοτήτων Μοσφιλωτής, Αλάμπρας και Σιας που θέλουν να αποτρέψουν την εγκατάσταση δορυφορικού σταθμού της HELLAS SAT στην περιοχή τους είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Απειθαρχία στην Ε.Φ'' αναφέρει πως το τελευταίο τραγικό επεισόδιο με τη συντριβή του μονοκινητήριο εκπαιδευτικού αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς που είχε ως αποτέλεσμα τον άδικο χαμό του σμηναγού Φεραίου Κούλουμου και του υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου, αλλά και όσα προηγήθηκαν ''αποδεικνύει εν πολλοίς το βαθμό απειθαρχίας που επικρατεί στην Εθνικής Φρουρά''. Αλλού αναφέρει πως η Κύπρος για να αντιμετωπίσει τις βρετανικές κινήσεις στην ΕΕ ζήτησε και φαίνεται να εξασφάλισε τη βοήθεια του Ισπανού ΥΠΕΞ Ανχελ Μορατίνος.

    ''Το Θάρρος'' με κύριο τίτλο ''Ερωτηματικά προκάλεσε η πρώτη'' γράφει πως πολλά ερωτηματικά δημιουργούνται από το νέο τραγικό δυστύχημα (τρίτο στη σειρά) που συνέβη στην Εθνική Φρουρά. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι τα εκπαιδευτικά αεροσκάφη της Εθνικής Φρουράς PC-9 τυγχάνουν σχολαστικού ελέγχου και τεχνικής συντήρησης και ότι δεν υπήρξαν καταγγελίες για οποιαδήποτε προβλήματα σε σχέση με τα συγκεκριμένα αεροπλάνα. Σε άλλο θέμα σημειώνει ότι με αιχμή του δόρατος το Κυπριακό και τη θετική στάση της Τουρκίας έναντι του σχεδίου Ανάν θα εμφανιστεί στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας.

    Ο ''Πολίτης'' γράφει στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Στα συντρίμμια η πειθαρχία' πως ''στα συντρίμμια της νέας τραγωδίας αναζητούνται πλέον η χαμένη πειθαρχία, η σωστή οργάνωση και οι απαραίτητοι έλεγχοι στο στράτευμα. Η πτώση του PC-9 και οι πληροφορίες που μέχρι στιγμής τη συνοδεύουν γενούν σοβαρά ερωτήματα για την κατάσταση που επικρατεί στην Εθνική Φρουρά''. Αλλού αναφέρει πως οι Βρετανοί μηχανικοί της Helios, οι οποίοι έλεγξαν για τελευταία φορά το αεροσκάφος της εταιρείας που κατέφυγε πριν φύγει από τη Λάρνακα, θα δώσουν σήμερα καταθέσεις σε αντιπροσωπεία της Επιτροπής Διερεύνησης της Ελλάδας. Ο ένας εξ αυτών φέρεται να δήλωσε πως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα στη λειτουργία του μοιραίου Μπόινγκ.

    ''Η Σημερινή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Της διάλυσης η Εθνική Φρουρά'' αναφέρει πως ''σάλος προκαλείται μετά την επιβεβαίωση της πληροφορίας ότι το μοιραίο PC-9, πριν συντριβεί, βρισκόταν εκτός πορείας πτήσης. Ολοι παραδέχονται πως τον τελευταίο χρόνο παρατηρείται απειθαρχία από υψηλόβαθμα στελέχη της Εθνικής Φρουράς, που οδηγεί σε διαδοχικά ατυχήματα''. Αλλού σημειώνει πως την κατάθεση περιγράμματος λύσης του Κυπριακού εκ μέρους της ε/κ πλευράς ζήτησε χθες από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ ο Πρόεδρος του κινήματος Γιαννάκης Ομήρου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' στο κύριο του θέμα με τίτλο ''Πρώτο φως για τα αίτια'' αναφέρει πως οι μαρτυρίες, οι καταθέσεις στην Αστυνομία, τα πρώτα στοιχεία που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς της ερευνητικής επιτροπής δίνουν μια πρώτη εικόνα για τα αίτια συντριβής του αεροσκάφους PC-9 της Εθνικής Φρουράς. Ενημερωμένες πηγές σημείωναν πως υπάρχουν απαντήσεις σε μια σειρά ζητημάτων που θα βοηθήσουν στη διερεύνηση του δυστυχήματος, παραμένουν ωστόσο σκοτεινές πτυχές για τις οποίες δεν μπορούν να υπάρξουν στοιχεία, αλλά μόνο υποψίες. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως ο Ελληνας Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής δήλωσε, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη, πως η Αθήνα σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να προσφέρει άνευ όρων στήριξη στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

    Η ''Χαραυγή'' με κύριο τίτλο ''Σύντομα το πόρισμα'' αναφέρει πως παρόλο που οι εικοτολογίες και τα σενάρια δίνουν και παίρνουν, εντούτοις στα χέρια των ερευνητών - ανακριτών, που διερευνούν την τραγική πτώση του PC - 9 φαίνεται να βρίσκεται αρκετό υλικό και μαρτυρίες που απαντούν σε σωρεία ερωτηματικών. Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι δεν υπάρχει ''μαύρο κουτί'' και ότι για την πορεία των ερευνών ενημερώνονται οι οικογένειες των αδικοχαμένων αξιωματικών. Αλλού αναφέρει πως με φορτηγά, τρακτέρ και μοτοσικλέτες οι κάτοικοι των κοινοτήτων Μοσφιλωτής, Αλάμπρας και Σιας διατράνωσαν για μια ακόμα φορά χθες την αποφασιστικότητά τους να μην επιστρέψουν την εγκατάσταση δορυφορικού σταθμού της HELLAS SAT στην περιοχή τους.

    [09] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΥΠΑΜ - Πτώση αεροσκάφους - Τριήμερο πένθος στην ΕΦ

    Τριήμερο πένθος κήρυξε η Εθνική Φρουρά (ΕΦ) για τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της 10ης Σεπτεμβρίου, όταν στο πλαίσιο της άσκησης ''ΔΗΜΗΤΡΑ - 2005'' συνετρίβη αεροσκάφος της ΕΦ με αποτέλεσμα το θάνατο του κυβερνήτη και του συγκυβερνήτη.

    Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αμυνας, κατά τη διάρκεια του τριήμερου πένθους από τις 11-13 Σεπτεμβρίου, οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες σε όλα τα στρατόπεδα, φυλάκια και λοιπές υπηρεσίες της Εθνικής Φρουράς και ματαιώνονται όλες οι προγραμματισμένες εορταστικές εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, με το έργο της διακρίβωσης των αιτίων του δυστυχήματος έχει επιφορτιστεί η Ειδική Διερευνητική Επιτροπή, η οποία εργάζεται από την πρώτη στιγμή με συνέπεια προκειμένου σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσει τα αίτια και τις συνθήκες του τραγικού συμβάντος.

    Πτώση αεροσκάφους ΕΦ - Ερευνες - Ιατροδικαστής

    Συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες των εμπειρογνωμόνων στο χώρο της συντριβής του στρατιωτικού αεροσκάφους PC-9, όπου έχασαν τη ζωή τους οι δυο αξιωματικοί της Εθνικής Φρουράς, Σμηναγός Φεραίος Κούλουμος και Υποσμηναγός Φώτης Κωνσταντίνου.

    Χθες το απόγευμα ολοκληρώθηκε η νενομισμένη νεκροτομή στις σορούς των δυο άτυχων νέων.

    Οπως ανέφερε ο ιατροδικαστής Σοφοκλής Σοφοκλέους, ο θάνατος των δυο αξιωματικών ήταν ακαριαίος και προήλθε από τις πολλαπλές κακώσεις συνεπεία της πτώσης του αεροσκάφους.

    Πρόσθεσε ότι οι σοροί βρίσκονται σε ημι-απανθρακωμένη και μη αναγνωρίσιμη κατάσταση, ενώ για την επίσημη ταυτοποίησή τους, η οποία θα γίνει με τη μέθοδο του DNA, έχουν ληφθεί δείγματα αίματος από συγγενείς των θυμάτων.

    Πάφος - Υπουργός - Αμυνας - Αεροπορική Βάση

    Ο Υπουργός Αμυνας Κυριάκος Μαυρονικόλας επισκέφθηκε χθες την Αεροπορική Βάση Ανδρέας Παπανδρέου στην Πάφο και συναντήθηκε με τους συγγενείς των χειριστών του αεροσκάφους της Εθνικής Φρουράς που συνετρίβη χθες στο Κολόσσι και ''τους αξιωματικούς και τα στελέχη της Αεροπορίας».

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο ΥΠΑΜ ανέφερε ότι ''ήδη η διερευνητική επιτροπή βρίσκεται στον τόπο του ατυχήματος με τη συμμετοχή των δύο Ελλαδιτών αξιωματικών, οι οποίοι συμβάλουν σε αυτή την προσπάθεια».

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες το αεροσκάφος βρέθηκε στο Κολόσσι για προσωπικούς λόγους ενός εκ των χειριστών, ο ΥΠΑΜ δήλωσε ότι τίποτα δεν μπορεί να λεχθεί σε σχέση με την έρευνα «πολύ δε περισσότερο όταν οι οικογένειες των αξιωματικών που πέθαναν στο ατύχημα αυτό έχουν ως παράκληση και τα ΜΜΕ αλλά και εμείς να είμαστε πιο προσεκτικοί στις δηλώσεις μας».

    Το αίτημα αυτό, πρόσθεσε ο κ. Μαυρονικόλας πρέπει όλοι να το σεβαστούν λαμβάνοντας υπόψη ότι η ερευνητική επιτροπή θα προχωρήσει και σε βάθος «και σε σύντομο χρονικό διάστημα και θα έχει τα αποτελέσματα της».

    Σε ερώτηση εάν έχουν τεθεί κάποιοι σε διαθεσιμότητα λόγω του τραγικού συμβάντος, ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι στο παρόν στάδιο δεν έχει κριθεί αναγκαίο κάτι τέτοιο.

    Ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ακόμα ότι οι οικογένειες των νεκρών «όχι μόνο τυγχάνουν ενημέρωσης αλλά τυγχάνουν στήριξης ηθικής και ψυχολογικής από πλευράς της Εθνικής Φρουράς».

    Νωρίτερα χθες, ο κ. Μαυρονικόλας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό της ΕΦ Αθανάσιο Νικολοδήμο επισκέφθηκαν τη σκηνή της συντριβής του αεροσκάφους για να ενημερωθούν από τους Ελλαδίτες εμπειρογνώμονες γύρω από το έργο περισυλλογής των τμημάτων του αεροσκάφους και τις έρευνες που διεξάγονται.

    Ο Υπουργός Αμυνας επισκέφθηκε χθες και την οικία του υποσμηναγού Φώτη Κωνσταντίνου στη Λεμεσό.

    Λονδίνο - Πρόεδρος Βουλής - Κυπριακό

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας απηύθυνε χθες έκκληση σε όλο τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου για κοινή και συλλογική προσπάθεια, για την υπεράσπιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και τη δημιουργία προϋποθέσεων το συντομότερο δυνατό προς λύση του Κυπριακού.

    Επέκρινε τη στάση της Βρετανίας σε ό,τι αφορά το Κυπριακό και κάλεσε την ελληνική παροικία στη Βρετανία όπως εντείνει τις προσπάθειές της για διαφοροποίηση της βρετανικής στάσης.

    Μιλώντας σε πολιτική συγκέντρωση, η οποία διοργανώθηκε από το παράρτημα του ΑΚΕΛ Βρετανίας στο Λονδίνο, ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού, τονίζοντας την ανάγκη συλλογικής δράσης των πολιτικών δυνάμεων, ενώ για το ρόλο της Βρετανίας ανέφερε πως ''ήταν πάντοτε πίσω από τις μεθοδεύσεις σε βάρος της Κύπρου''.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος της Βουλής ''αυτός ο ρόλος (της Βρατανίας) έγινε πρωταγωνιστικός με την ανάληψη της προεδρίας της στην Ευρωπαϊκή Ενωση προς την ίδια κατεύθυνση'' και παρατήρησε ότι ''τώρα το Λονδίνο βρίσκεται σε διμερείς επαφές με τη Γαλλία, με σκοπό την εξασθένιση της γαλλικής θέσης με το επιχείρημα ότι η αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας θα τεθεί στα πρόθυρα της ένταξης της Τουρκίας''.

    Σε ό,τι αφορά τους χειρισμούς λύσης του Κυπριακού από τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας είπε πως ''δεν υπάρχουν πλάτες τόσο στιβαρές, ώστε ένας από μόνος του να αναλάβει τις ευθύνες''.

    ''Δεν υπάρχουν λιγότερο και περισσότερο πατριώτες. Χειρισμοί μπορεί να γίνουν επιτυχείς, μπορεί να γίνουν και ανεπιτυχείς. Οι συλλογικοί χειρισμοί είναι πάντοτε εκείνοι που έχουν και τις περισσότερες πιθανότητες να είναι οι πιο ορθοί'', είπε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη δυνατότητα χρησιμοποίησης του βέτο, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ''γενική επιθυμία είναι όπως μπορέσει η Τουρκία να προχωρήσει προς την ΕΕ'', εκτιμώντας ότι ''αυτή η πορεία θα μπορεί να λειτουργήσει ως καταλύτης για βιώσιμη, λειτουργική και όσο είναι δυνατό πιο δίκαιη λύση''.

    Ανέφερε πως ''αν η Τουρκία συνεχίσει την κατοχή ανενόχλητη, τα πράγματα θα είναι εντελώς διαφορετικά'', προσθέτοντας πως ''δεν αποκλείουμε την οποιαδήποτε επιλογή''.

    ''Πρέπει να αναλύσουμε συλλογικά την όλη κατάσταση και να επιμετρήσουμε τις δυνατότητες μας, παρ' όλο που στόχος δεν είναι το βέτο δεν πρέπει να αποκλείσουμε οποιαδήποτε επιλογή εφ' όσον κριθεί απαραίτητη'', είπε.

    Κληθείς να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής του Δημοκρατικού Συναγερμού προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι μόλις επιστρέψει στην Κύπρο, το ΑΚΕΛ θα αναλύσει τις απαιτήσεις και θα πάρει θέση. Εξέφρασε τη θέση ότι θα συνέλθει ξανά το Εθνικό Συμβούλιο, προτού ληφθούν συλλογικές αποφάσεις.

    Επιπλέον, είπε πως ''δεν είναι τυχαία που πρέπει συλλογικά να αποφασίζουμε για το τι τελικά θα πράξουμε'', συμπληρώνοντας πως ''το θέμα δεν είναι ποιος λέει δυναμικές κουβέντες και βάζει απαιτήσεις που χαϊδεύουν τα αυτιά της κοινής γνώμης και μπορεί να ικανοποιούν τον κόσμο που είναι απογοητευμένος, αλλά να καθήσουμε συνετά και με σοβαρότητα να αναλύσουμε τα πράγματα, χωρίς να αποκλείουμε ό,τιδήποτε''.

    Σε ερώτηση αν είναι σε βάρος της κυπριακής οικονομίας το ότι Τουρκοκύπριοι εργάζονται στις ελεύθερες περιοχές δημιουργώντας και κίνδυνο ανεργίας στους Ελληνοκυπρίους, ο Πρόεδρος της Βουλής απάντησε ότι ''θα είναι καταστροφική η πολιτική του διαχωρισμού, η πολιτική του εκείνοι και εμείς. ''Ορθό είναι το εμείς, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι'', κατέληξε.

    Ελληνας Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ - Κυπριακό

    Δεν μπορεί κάποιος να θέλει να ξεκινήσει διαπραγματεύσεις ή αύριο να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και να μην έχει σεβαστεί βασικές υποχρεώσεις που έχει αναλάβει εκ των προτέρων, δήλωσε χθες από τη Θεσσαλονίκη ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής, τονίζοντας ότι ''αυτή είναι η θέση αρχής από την οποία δεν μετακινούμαστε''.

    Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου με την ευκαιρία της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''υπάρχει η ανάγκη η Τουρκία να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και μία από τις δεσμεύσεις αυτές ήταν η υπογραφή του πρωτοκόλλου'' επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα νέα δέκα - κράτη μέλη.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι η θέση της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας ''δεν είναι ούτε άκριτη, ούτε η άνευ όρων στήριξη''.

    Σημείωσε ότι ''ατυχώς, η Τουρκία συνόδευσε την υπογραφή του πρωτοκόλλου το οποίο πράγματι έκανε με μία μονομερή δήλωση που δημιουργεί πρόβλημα'', επισημαίνοντας ότι η ΕΕ ''πρέπει να ξεκαθαρίσει το θέμα''.

    Σε ερώτηση εάν το ζήτημα της Κύπρου δημιουργεί πρόβλημα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι ''εμείς στόχο έχουμε την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και μεταξύ των άλλων υποστηρίζουμε και την ευρωπαϊκή προοπτική της γείτονος χώρας'', πρόσθεσε ωστόσο ότι ''υπάρχουν κάποια ζητήματα αρχής''.

    Γυμνάσια και Λύκεια - Εναρξη νέας σχολικής χρονιάς

    Αρχίζει σήμερα η νέα σχολική χρονιά 2005 - 2006 και για τους μαθητές της Μέσης Γενικής, Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαίδευσης. Ηδη οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων βρίσκονται στα σχολεία τους, προκειμένου να κατανεμηθούν σε τμήματα και για να πάρουν βιβλία, το ωρολόγιο πρόγραμμα με τις απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες και στη συνέχεια να γίνει η έναρξη των μαθημάτων.

    Οπως αναφέρθηκε στο ΚΥΠΕ από τη Διεύθυνση Μέσης Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, στα Γυμνάσια της Δημοκρατίας αναμένεται να φοιτήσουν εφέτος 28.500 μαθητές κατανεμημένοι σε 1.162 τμήματα και 24.100 μαθητές στα Λύκεια κατανεμημένοι σε 1.040 τμήματα.

    Το σύνολο των Γυμνασίων και Λυκείων που θα λειτουργήσουν στις ελεύθερες περιοχές της Δημοκρατίας εφέτος είναι 108, από τα οποία 7 θα λειτουργήσουν με γυμνασιακό και λυκειακό κύκλο, 34 μόνον με λυκειακό κύκλο, 62 με γυμνασιακό και 5 ως εσπερινά Γυμνάσια με συνολικό αριθμό 850 περίπου μαθητών.

    Οπως έχει ανακοινώσει το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, κατά τη νέα σχολική χρονιά θα λειτουργήσουν και δύο νέες σχολικές μονάδες, το Λύκειο Λατσιών στη Λευκωσία και το Λύκειο Λειβαδιών στη Λάρνακα, όπου θα φοιτήσουν εφέτος μαθητές στην πρώτη τάξη. Νέες ειδικότητες επίσης θα λειτουργήσουν εφέτος στην Τεχνική Σχολή Λεμεσού.

    Ποδόσφαιρο -Πρωτάθλημα- Αποτελέσματα-Βαθμολογία

    Σημαντική ήταν η εκτός έδρας νίκη με 2 - 3 που επέτυχε χθες βράδυ ο Απόλλων Λεμεσού επί του Ολυμπιακού στο ΓΣΠ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής ημέρας του Παγκύπριου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Ανδρών.

    Νικήτρια με 3 - 0 ήταν και η ΑΕΛ στο χθεσινό παιχνίδι με τον Διγενή Μόρφου στο Τσίρειο στάδιο Λεμεσού, ενώ η ομάδα του ΘΟΪ Λακατάμιας ηττήθηκε στο γήπεδό της από τη Νέα Σαλαμίνα με 1 - 2. Στο στάδιο ''Τάσος Μάρκου'' η τοπική ομάδα της Ενωσης Νέων Παραλιμνίου κέρδισε την ΑΕΚ Λάρνακας με 1 - 0.

    Στους αγώνες του Σαββάτου, η Ανόρθωση με την ΑΠΕΠ εξήλθαν ισόπαλες 1 - 1 στο στάδιο ''Αντώνης Παπαδόπουλος'', η Ομόνοια νίκησε στο ΓΣΠ με 3 - 2 τον Εθνικό Αχνας και ο ΑΠΟΠ/Κινύρας Πέγειας ηττήθηκε στο Παφιακό από τον ΑΠΟΕΛ με 0 - 1.

    Με τα αποτελέσματα και της 2ης αγωνιστικής, η βαθμολογία στο Πρωτάθλημα διαμορφώνεται ως εξής:

    α/α Ομάδα Βαθμοί 1. Ομόνοια 6 2. Απόλλωνας 6 3. ΑΕΛ 6 4. Ενωση Νέων Παραλιμνίου 6 5. Ανόρθωση 4 6. ΑΠΟΕΛ 4 7. Εθνικός Αχνας 3 8. Σαλαμίνα 3 9. Ολυμπιακός 1 10. ΑΠΕΠ 1 11. ΑΕΚ 0 12. ΑΠΟΠ/ Κινύρας 0 13. ΘΟΪ 0 14. Διγενής 0

    [10] (K) Καϊμακλί - Αποναρκοθέτηση - Δεύτερη φάση

    Αρχισε σήμερα η διαδικασία καθαρισμού ναρκοπεδίου στην περιοχή Καϊμακλίου, στα πλαίσια της δεύτερης φάσης αποναρκοθέτησης της νεκρής ζώνης.

    Πρόκειται για το τέταρτο ναρκοπέδιο που θα καθαριστεί από την έναρξη της δεύτερης φάσης στις 12 Αυγούστου και το 17ο από την έναρξη του προγράμματος - που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και υλοποιείται από την υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών για Αναπτυξιακά Προγράμματα (UNDP)- στις 19 Νοεμβρίου του 2004.

    [11] (Κ) Κύπρια 2005 - ''Στης Ανατολής τα μέρη''

    Ενα πολυεθνικό μουσικό ταξίδι από ''Της Ανατολής τα μέρη'', με τη συμμετοχή πλειάδας καλλιτεχνών με αρχηγό τον κρητικό λυράρη ιρλανδικής καταγωγής Ross Daly, παρουσιάζει ο Πολιτιστικός Ομιλος ''Επεα Πτερόεντα'' στο πλαίσιο του Διεθνούς Πολιτιστικού Φεστιβάλ ''Κύπρια 2005'', στις 20 Σεπτεμβρίου 2005 στο Σκαλί Αγλαντζιάς στη Λευκωσία.

    Τα συγκροτήματα Huun-Huur-Tu από τη Σιβηρία, το τρίο κρουστών ''Chemirani'', το συγκρότημα του Ross Daly ''Λαβύρινθος'' καθώς και τρεις Αφγανοί δεξιοτέχνες και τραγουδιστές αποτελούν μια από τις πιο συναρπαστικές μουσικές συναντήσεις των τελευταίων χρόνων, που καθηλώνουν με τους απρόβλεπτους διαλόγους τους ως αποτέλεσμα της προσωπικής δημιουργικότητας και της επί σκηνής επικοινωνίας όλων των καλλιτεχνών.

    [12] (Κ) Εκπρόσωπος - Αντιδήλωση ΕΕ - Βρετανία - Γαλλία

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης επιβεβαίωσε σήμερα πως υπήρξε διαβούλευση της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ με τη Γαλλία για το περιεχόμενο της αντιδήλωσης της ΕΕ έναντι της δήλωσης της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημειώνοντας πως για τη διαβούλευση αυτή υπήρξε άμεση ενημέρωση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της γαλλικής κυβέρνησης.

    ''Εκείνο το οποίο έχουμε πληροφορηθεί είναι σε ποια σημεία επέμεινε η Γαλλία'', είπε ο Εκπρόσωπος, ο οποίος, ερωτηθείς για τη θέση της Κύπρου έναντι στα σημεία που έθεσε η Γαλλία, είπε πως αυτά κρίνονται θετικά.

    ''Ομως το κατά πόσον είναι αρκετά ή όχι αυτό είναι θέμα το οποίο θα εξεταστεί'', ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως το όλο θέμα θα αποτελέσει αντικείμενο συζήτησης κατά την προσεχή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ την ερχόμενη Τετάρτη.

    Ο Εκπρόσωπος επεσήμανε πως οι διπλωματικές υπηρεσίες της Κύπρου επιδιώκουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για προστασία των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει εκείνο το περιεχόμενο της αντιδήλωσης που να καταστήσει δυνατή την υιοθέτησή της ομόφωνα από την ΕΕ ''χωρίς να πλήττει τα συμφέροντα είτε της ΕΕ γενικά, είτε μέλους της ΕΕ, είτε της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    [13] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 12/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 12/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4636               0,4663
    Λίρα Αγγλίας              0,8482               0,8532
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 12/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 12/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4219            0,4252
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3572            0,3600
    Δολάριο Καναδά                  0,3909            0,3940
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0732            0,0737
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0614            0,0618
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3696            0,3725
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [14] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                1.368.350,79
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     94,45     1,29  1.285.721,70
    FTSE/CySE 20                           470,78     1,74  1.117.711,35
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.408,01     1,78  1.128.980,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.029,62    -2,58      8.159,39
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.104,14     1,28    105.543,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.394,03     1,66  1.137.139,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.477,50     2,24    992.659,52
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.136,61    -1,03      5.588,50
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            990,01    -0,11     76.527,46
    FTSE Med (9/9/2005)                  8.202,00    -0,32
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [15] (Κ) Επιτροπή των Περιφερειών - Ενωση Δήμων - Συνεργασία

    Η Επιτροπή των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕτΠ) και η Ενωση Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ) συμφώνησαν όπως επεκτείνουν τη συνεργασία τους σε διάφορους τομείς.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕτΠ, ο Γενικός Γραμματέας της Επιτροπής Γκέρχαρντ Στάλ και ο Γενικός Γραμματέας της Ενωσης Δήμων Ανθος Γερμανός υπέγραψαν για το σκοπό αυτό δήλωση κοινού ενδιαφέροντος που σκοπό έχει την ενδυνάμωση της συνεργασίας ανάμεσα στις διοικήσεις τους.

    [16] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις προηγούμενες συναντήσεις συνέχισε και σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων σημαντικών κερδών σε ποσοστό 2,8% που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέα σημαντική αύξηση σε ποσοστό 1,66% και έκλεισε στις 1.394,03 μονάδες. Κέρδη σε ποσοστό 1,29% κατέγραψε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 94,45 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στο 1,3 εκατομμύριο λίρες, με την μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 43,2% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 1,74% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 470,78 μονάδες.

    [17] (Κ) Πρόεδρος Ιταλίας - Νέος Πρεσβευτής Κύπρου

    Ο Πρόεδρος της Ιταλίας Κάρλο Τσιάμπρι εξέφρασε την ευχή όπως υπάρξει σύντομα λύση στο κυπριακό πρόβλημα, σύμφωνη με τις επιθυμίες του κυπριακού λαού.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κύπρου στη Ρώμη, Σταύρου Επαμεινώνδα, ο Ιταλός Πρόεδρος αναφέρθηκε στις εξαίρετες σχέσεις μεταξύ Κύπρου και Ιταλίας και τόνισε την ετοιμότητα της Ιταλίας για περαιτέρω ενίσχυσή τους, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση.

    [18] (Κ) Δημήτρης Χριστόφιας - Νέα Υόρκη - Βρετανία

    Ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας επέκρινε για άλλη μια φορά τη στάση που τηρεί η Βρετανία απέναντι στην Κύπρο και κατηγόρησε το Λονδίνο ότι για το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία μεθοδεύει διμερείς επαφές, ώστε πίσω από τις πλάτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, να καταλήξει κάπου με τη Γαλλία.

    [19] (Κ) Αρχή Λιμένων - ΤΑΙΕΧ - Σεμινάριο - Θαλάσσιες αρτηρίες

    Η Αρχή Λιμένων Κύπρου σε συνεργασία με το γραφείο για τεχνική βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΤΑΙΕΧ) οργανώνει μεταξύ 14 και 16 Σεπτεμβρίου στη Λεμεσό, σεμινάριο για τις χώρες της νοτιοανατολικής Ευρώπης στο οποίο θα συμμετάσχουν φορείς του τομέα των θαλάσσιων μεταφορών από την Κύπρο, τη Μάλτα, την Κροατία και τη Σλοβενία.

    [20] (Κ) Βρετανική Προεδρία - Γαλλία - Τουρκία - Συμφωνία

    Στη διατύπωση της παραγράφου 5 του προσχεδίου της απαντητικής επιστολής της ΕΕ στην μονομερή δήλωση της Τουρκίας (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, συμφώνησαν η βρετανική προεδρία και η Γαλλία, μετά από διμερείς διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες.

    Το κείμενο το οποίο συμφωνήθηκε και φυσικά στην παρούσα φάση δεν δεσμεύει παρά μόνο τις δύο χώρες, αναμένεται να παρουσιαστεί από την προεδρία μαζί με το συνολικό προσχέδιο της απαντητικής επιστολής, στην συνεδρίαση της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) μεθαύριο Τετάρτη στις Βρυξέλλες.

    [21] (K) Εβραϊκή Κοινότητα Κύπρου - Συναγωγή

    Η Εβραϊκή κοινότητα Κύπρου και το Κέντρο Ραβίνων Τμήματος Στήριξης Ευρώπης, γιόρτασαν το απόγευμα στη Λάρνακα, στην παρουσία του Υπουργού Παιδείας Πεύκιου Γεωργιάδη, εκπροσώπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, του αντιδήμαρχου Λάρνακας και ξένων Πρεσβευτών, την αναγέννηση της εβραϊκής ζώνης στο νησί με την ίδρυση συναγωγής.

    Κατά τη διάρκεια του εορτασμού έγινε και η στέψη του νέου Ραβίνου της Εβραϊκής Κοινότητας στην Κύπρο από τον Αρχιραβίνο του Ισραήλ Γιόνας Μέτζγκερ που ήρθε ειδικά για το σκοπό αυτό στο νησί.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 12 September 2005 - 17:49:21 UTC