Browse through our Interesting Nodes on the European Union (EU) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Προκριματικοί - Μουντιάλ 2006
  • [02] (Κ) Δημοτική Εκπαίδευση - Νέα σχολική χρονιά - Εναρξη
  • [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Πρόεδροι Βουλής Κύπρου και Ρωσίας - Συνάντηση
  • [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (Κ) ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Αντιδήλωση
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εναρξη σχολικής χρονιάς
  • [08] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Προϋπολογισμός - Πρόγραμμα εκταφών
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία
  • [12] (Κ) Μάτσης - ΜΚΕ Τουρκίας - ΕΕ - Κούρδοι - Ε/Κ
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ΓΔ - Πτώση Δείκτη Κύριας και Παράλληλης Αγοράς
  • [14] (Κ) Αμερικανική πρεσβεία - Κύπρος - Βοήθεια - Κατρίνα
  • [15] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Κύπρος
  • [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Παρέμβαση
  • [17] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - ΕΕ
  • [18] (Κ) Λονδίνο - Στρο - Ομιλία - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [19] (Κ) Χριστόφιας - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Ομιλία
  • [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Κύπρος - Πετρέλαιο

  • [01] (Κ) Κύπρος - Ελλάδα - Προκριματικοί - Μουντιάλ 2006

    Με 3 - 1 ηττήθηκε χθες βράδυ η εθνική ομάδα της Κύπρου από την αντίστοιχη της Ελβετίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Μουντιάλ 2006.

    Κύπρος και Ελβετία, που βρίσκονται στον τέταρτο όμιλο, αγωνίστηκαν στο ΓΣΠ και έφεραν αποτέλεσμα 1 - 3 υπέρ της Ελβετίας.

    Στο μεταξύ χθες βράδυ η Ελλάδα νίκησε εκτός έδρας με 2 - 1 το Καζακστάν σε αγώνα του δευτέρου ομίλου.

    [02] (Κ) Δημοτική Εκπαίδευση - Νέα σχολική χρονιά - Εναρξη

    Πρώτη ημέρα σήμερα της σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά σχολεία και 8.500 παιδάκια της πρώτης τάξης θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στη Δημοτική Εκπαίδευση θα φοιτήσουν φέτος συνολικά 57.500 περίπου μαθητές.

    [03] (K) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η αποτυχία χθες των Μονίμων Αντιπροσώπων των 25 να καταλήξουν σε συμφωνία στη χθεσινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ για την κοινή δήλωση της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας κυριαρχεί στα δημοσιεύματα των σημερινών εφημερίδων.

    Προβάλλονται επίσης θέματα για την έρευνα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες και το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου, την επιβάρυνση που επιφέρουν στον οικογενειακό προϋπολογισμό οι αυξήσεις στις τιμές του πετρελαίου και την έναρξη της σχολικής χρονιάς σήμερα για τα παιδιά της Δημοτικής και Προδημοτικής εκπαίδευσης.

    Η «Αλήθεια», στο κύριο θέμα με τίτλο «Μπαίνει η Αστυνομία», γράφει ότι στοιχεία που περιήλθαν στα χέρια των ερευνητών επιβεβαιώνουν ότι από έρευνα στις Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προκύπτουν ποινικές ευθύνες και εντός ωρών η Αστυνομία θα παρέμβει μόλις περάσει το φάκελο στα χέρια της. Αλλού γράφει ότι σωρεία λαθών του πληρώματος μετά από σειρά προβλημάτων στο αεροσκάφος προκάλεσαν τη συντριβή του Μπόινγκ της «Helios», όπως επιβεβαιώνουν τώρα βρετανικές πηγές στο Λονδίνο.

    «Η Μάχη», στην κύρια της είδηση με τίτλο «Πόσο Θράσος Θεέ», γράφει ότι «αλγεινή εντύπωση και αγανάκτηση» προκάλεσε η νέα προσπάθεια μέσω του κρατικού ιδρύματος (ΡΙΚ) υποτίμησης της νοημοσύνης του λαού από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου να δικαιολογήσει τη μέχρι τώρα στάση του ιδίου και της κυβέρνησης στην άρνησή τους να διορίσουν άμεσα ανεξάρτητη ποινική διερευνητική επιτροπή για την αεροπορική τραγωδία. Αλλού γράφει ότι με στόχο την εκλογή επιτροπής πραγματοποιήθηκε χθες βράδυ συνάντηση αντιπροσώπων οικογενειών που έχασαν τους δικούς τους ανθρώπους στο αεροπορικό δυστύχημα.

    Ο «Πολίτης», στο βασικό του θέμα υπό τον τίτλο «Παραμόνευε ο θάνατος», αναφέρεται στη διαπίστωση του ερευνώντος λειτουργού Ανδρέα Μολέσκη που διενήργησε την πειθαρχική έρευνα εναντίον του προϊστάμενου των Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λουή Παναγή και γράφει ότι άμεση απειλή για τη δημόσια υγεία αποτέλεσαν τέσσερα σκευάσματα που οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες προμηθεύτηκαν και διοχέτευσαν στα κρατικά νοσηλευτήρια. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Συγκοινωνιών εγκαταλείπει σταδιακά την πολιτική της πλήρους στήριξης που παρείχε στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας, όπως δήλωσε σε συνέντευξη του στο ΡΙΚ.

    ''Η Σημερινή'', υπό τον τίτλο ''Τυφώνας ακρίβειας αδειάζει το πορτοφόλι'', γράφει ότι σύμφωνα με στοιχεία που εξασφάλισε η εφημερίδα από τη Στατιστική Υπηρεσία, το πετρέλαιο προκάλεσε αυξήσεις-φωτιά σε σειρά προϊόντων, επιβαρύνοντας τον οικογενειακό προϋπολογισμό. Σε άλλο θέμα γράφει ότι η νέα σχολική χρονιά για τα παιδιά της δημοτικής και προδημοτικής εκπαίδευσης θα ξεκινήσει σήμερα με μονόλεπτη σιγή στη μνήμη των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου και του πολύνεκρου δυστυχήματος στο Σαρμ Ελ Σεϊχ.

    Ο ''Φιλελεύθερος'', υπό τον τίτλο ''Κλειστές πόρτες από Βρετανούς'', γράφει ότι η βρετανική προεδρία της ΕΕ επέλεξε να μην υπάρξει κατάληξη στο θέμα της αντιδήλωσης των ''25'' στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία. Γράφει επίσης ότι στήριξη στις εισηγήσεις για τη λήψη έκτακτων μέτρων προς ανακούφιση των καταναλωτών καυσίμων προσφέρουν οικονομολόγοι, ενώ τα οργανωμένα σύνολα κάλεσαν και χθες την κυβέρνηση να παρέμβει στην αγορά, τόσο για καταπολέμηση της αισχροκέρδειας όσο και για μετριασμό των συνεπειών του αυξημένου κόστους ενέργειας για την οικονομία και τους πολίτες.

    Η ''Χαραυγή'', κάτω από τον τίτλο " 'Ναυάγιο' στην ΚΟΡΕΠΕΡ" γράφει ότι οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών μελών αλλά και οι γενικότεροι χειρισμοί της βρετανικής προεδρίας δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Σε άλλο θέμα γράφει ότι ο Υπουργός Εμπορίου Γιώργος Λιλλήκας και ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου Σάμεχ Φάχμι υπέγραψαν πρωτόκολλο για την εφαρμογή μνημονίου για συνεργασία στον τομέα της ενέργειας, του φυσικού αερίου και κοινής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'', υπό τον τίτλο ''Λάθη που οδήγησαν στην καταστροφή'', γράφει ότι νέα στοιχεία δείχνουν μια σειρά από παραδρομές και παραπτώματα που πιθανό να ευθύνονται για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου. Γράφει, επίσης, ότι εξοπλισμός που παράγγειλε η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) έφθασε στα κατεχόμενα μέσω παράνομου αεροδρομίου και δεν επετράπη η είσοδός του στις ελεύθερες περιοχές, όταν ο οδηγός επιχείρησε να περάσει από το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, σημειώνοντας ότι πρόκειται για τη δεύτερη τέτοια περίπτωση φέτος.

    [04] (Κ) Πρόεδροι Βουλής Κύπρου και Ρωσίας - Συνάντηση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας συναντήθηκε χθες το απόγευμα με τον Ρώσο ομόλογό του Boris Gryzlov, τον οποίο ενημέρωσε για τη σημερινή φάση του Κυπριακού και ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού για την υποστήριξη που διαχρονικά προσφέρει η Ρωσία στο Κυπριακό.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε φιλικό και εγκάρδιο κλίμα στην έδρα του ΟΗΕ και οι δύο Πρόεδροι αναφέρθηκαν στις πολύ καλές σχέσεις των δύο Κοινοβουλίων και αποφάσισαν να ενισχύσουν, να ενδυναμώσουν και να συγκεκριμενοποιήσουν περαιτέρω τις σχέσεις αυτές.

    [05] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΕΕ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Οι διαφωνίες μεταξύ κρατών μελών, αλλά και οι γενικότεροι χειρισμοί της βρετανικής προεδρίας, δεν επέτρεψαν την επίτευξη συμφωνίας στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ενδεικτικό των διαφωνιών είναι και το γεγονός ότι στη χθεσινή συνεδρία η συζήτηση ήταν μικρής διάρκειας, ενώ οι προσπάθειες επικεντρώθηκαν στο παρασκήνιο, δηλαδή στις διμερείς συναντήσεις της βρετανικής προεδρίας με τις διάφορες αντιπροσωπείες που διατύπωσαν ενστάσεις σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης. Μεταξύ των αντιπροσωπειών που συνάντησε η προεδρία ήταν και η κυπριακή.

    Στη διάρκεια της συζήτησης, οι μόνιμοι αντιπρόσωποι της Κύπρου, της Ελλάδας και της Γαλλίας επέμειναν στην ανάγκη να γίνει αναφορά στην απάντηση της ΕΕ, τόσο στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία όσο και στην υποχρέωση της Αγκυρας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης.

    Μίλησαν επίσης οι αντιπρόσωποι της Σουηδίας και της Δανίας, οι οποίες επικέντρωσαν την παρέμβασή τους στο να γίνεται αναφορά στο κείμενο στην ανάγκη επίλυσης του Κυπριακού στο πλαίσιο του ΟΗΕ.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στο τελευταίο προσχέδιο του κειμένου η βρετανική προεδρία δεν είχε συμπεριλάβει τη θέση πολλών χωρών για εγκαθίδρυση ειδικού μηχανισμού παρακολούθησης της εφαρμογής του πρωτοκόλλου της τελωνειακής ένωσης από την Τουρκία.

    Δεν υπήρχε ούτε σαφές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή αυτή, αλλά απλώς παρέπεμπε σε επανεξέταση του θέματος το 2006 και, σε περίπτωση μη συμμόρφωσης από τουρκικής πλευράς, να παραπεμφθεί στον μηχανισμό του Συμβουλίου Σύνδεσης για επίλυση, δηλαδή σε μιαν εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία.

    Επίσης, στο κείμενο δεν υπήρχε αναφορά στο θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, παρά το γεγονός ότι αυτό το ζήτησαν η Ελλάδα, η Κύπρος και η Γαλλία.

    Η προεδρία είχε αποσύρει από το προσχέδιο την αναφορά για ''νομική ομαλοποίηση'' που υπήρχε από το προηγούμενο προσχέδιο της υπουργικής συνόδου στο Νιούπορτ της Ουαλίας, προκειμένου, όπως είπε, να το συζητήσει διμερώς με τα κράτη μέλη και να προχωρήσει στην οριστική διατύπωση, κάτι που δεν έγινε τελικά στη συνεδρία.

    Η βρετανική προεδρία, κλείνοντας τη συνεδρία, ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει και σήμερα τις διμερείς επαφές με αντιπροσωπείες κρατών μελών και ενδεχομένως θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο του ΚΟΡΕΠΕΡ μέσα στην εβδομάδα αν διαπιστώσει ότι είναι εφικτή η επίτευξη οριστικής συμφωνίας επί του κειμένου της απάντησης.

    ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Διαπραγμευτικό πλαίσιο Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως δεν προβλέπει να υπάρξει συμφωνία στην ΚΟΡΕΠΕΡ (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπρόσωπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) σε σχέση με την αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Μιλώντας χθες πριν από τη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (ΚΟΡΕΠΕΡ) σχετικά με το περιεχόμενο της απάντησης της ΕΕ στη μονομερή δήλωση της τουρκικής κυβέρνησης (29 Ιουλίου) περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο κ. Ιακώβου είπε πως στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο θα τεθούν τόσο το θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία όσο και το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και στα νέα δέκα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες πως το νέο προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας για την αντιδήλωση της ΕΕ είναι χειρότερο από τα προηγούμενο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''το προσχέδιο το χθεσινό (προχθεσινό) είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει σήμερα (χθες) και δεν θα κατατεθεί σήμερα (χθες) ως είχε χθες (προχθές)''.

    ''Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις. Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος είχε δυο συναντήσεις με το Μόνιμο Αντιπρόσωπο του Ηνωμένου Βασιλείου και με άλλους συναδέλφους του. Υπήρχαν στοιχεία τα οποία μας προκαλούσαν κάποια ανησυχία αλλά η υπόσχεση είναι ότι αυτά θα αφαιρεθούν'', είπε ο κ. Ιακώβου.

    ''Εχω την εντύπωση ότι σήμερα (χθες) θα καταθέσουν ένα προσχέδιο. Θα γίνει μια προκαταρκτική συζήτηση. Δεν προβλέπω ότι θα συμφωνήσουμε σήμερα. Δεν μπορώ να προβλέψω κατά πόσον θα συμφωνηθεί κείμενο αντιδήλωσης αυτή την εβδομάδα καν. Οι προσπάθειες θα συνεχιστούν'', πρόσθεσε.

    Ανέφερε πως η ιδέα η οποία εξέφρασε η Βρετανική Προεδρία είναι οι διαφορές που θα υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας στην εφαρμογή της Συμφωνίας της Αγκυρας να παραπέμπονται στη διαδικασία που προβλέπει η ίδια η συμφωνία και όταν υπάρχουν διαφορές να παραπέμπονται σε διαιτησία.

    ''Η πρόταση ήταν αν δεν υπάρξει εφαρμογή, το θέμα να παραπεμφθεί σε διαιτησία. Αμέσως επισημάναμε ότι υπάρχει μόνο μια διαφορά της Ευρώπης με την Τουρκία, που αναφέρεται στις παλιές χώρες της ΕΕ (15 μέλη). Εχει εφτά χρόνια που προέκυψε και δεν κατόρθωσαν οι δυο πλευρές, δηλαδή η ΕΕ και η Τουρκία, ακόμα να διορίσουν το διαιτητή'', είπε ο ΥΠΕΞ.

    Συνεπώς, πρόσθεσε, ''δεν είναι μια διαδικασία η οποία μας προσφέρεται διότι πρέπει να συμφωνήσουν και οι δυο πλευρές στο διορισμό του συγκεκριμένου διαιτητή και η Τουρκία ασφαλώς θα κρυφτεί πίσω από την άρνησή της να διορίσει διαιτητή''.

    Μετά αυτή την επισήμανση, είπε, η Βρετανική Προεδρία άλλαξε το προσχέδιο, προσθέτοντας πως ''υπάρχουν και άλλα θέματα τα οποία συζητούμε''.

    Ερωτηθείς κατά πόσον μπορεί να αρχίσει η συζήτηση για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης Τουρκίας - ΕΕ, εφόσον δεν υπάρξει συμφωνία επί αυτού του θέματος, ο κ. Ιακώβου ανέφερε πως ''λόγω της προόδου που είχε επιτευχθεί και στο δεύτερο προσχέδιο αλλά και στη συζήτηση που έγινε στο Νιούπορτ είχαμε πει ότι μπορεί να αρχίσει η συζήτηση (για το διαπραγματευτικό πλαίσιο)''.

    ''Δεν έχει ακόμα καθοριστεί επιτροπή εξέτασης του προσχεδίου (του πλαισίου διαπραγμάτευσης) της Κομισιόν. Πιστεύω θα γίνει την άλλη εβδομάδα στην Επιτροπή Διεύρυνσης και μεταγενέστερα στην ΚΟΡΕΠΕΡ και προβλέπεται ότι θα γίνει έκτακτο Συμβούλιο (Υπουργών Εξωτερικών) και για τα δυο θέματα στις 26 Σεπτεμβρίου'', είπε.

    Αναστασιάδης - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης, αναφερόμενος στη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Μόνιμων Αντιπρόσωπων των κρατών μελών της ΕΕ (ΚΟΡΕΠΕΡ) σε σχέση με την αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, ξεκαθάρισε ότι για τον ΔΗΣΥ ''δεν μπορεί να υπάρξει ανοχή στα μειωμένων προσδοκιών αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της 17ης του Δεκεμβρίου''.

    Σε δηλώσεις του έξω από την αμερικανική πρεσβεία, μετά που υπέγραψε το βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα και τους πληγέντες από τον τυφώνα ''Κατρίνα'', ο κ. Αναστασιάδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι, ''εάν είμαστε αρκούντως διεκδικητικοί, μπορούμε να επιτύχουμε πολύ περισσότερα από όσα κάποιοι νομίζουν''.

    Πρόσθεσε ότι ''η Τουρκία δεν μπορεί να παραγνωρίζει τα στοιχειώδη και αυτονόητα''. Επεσήμανε δε ότι ''κάποια εξ αυτών δεν θα πρέπει να ανάγονται σε διμερείς διαφορές μεταξύ Κύπρου και Τουρκίας, καθώς είναι θέματα ευρωτουρκικών προβλημάτων'' και τέτοια πρέπει να είναι η αντιμετώπισή τους.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ σημείωσε ότι ''ταυτόχρονα επικεντρώνουμε την προσοχή μας, όχι μόνο στα πρωτόκολλα, στις διαδικασίες, στους κανονισμούς, αλλά και στην ουσία που πρέπει να περιλαμβάνεται στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας''.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κόμμα του θέλει ''μια νέα εθνική στρατηγική'' που να επανασυνδέει το Κυπριακό με την υλοποίηση των δεσμεύσεων και των υποχρεώσεων της Τουρκίας που απορρέουν από τα συμπεράσματα της 17ης του Δεκέμβρη.

    Κατά τον κ. Αναστασιάδη, ταυτόχρονα θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος που να οδηγεί σε συμφωνημένη λύση, με την αναγκαιότητα η Τουρκία να σεβαστεί τις εύλογες ανησυχίες των Ε/Κ.

    Υπουργός Εξωτερικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Νορβηγίας

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο της χθεσινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Βίνταρ Χέλγκεσεν.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση, ο κ. Ιακώβου είπε πως εξήγησε στο Νορβηγό Υφυπουργό τα της Ευρώπης αλλά και τα του Κυπριακού.

    Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συμφωνεί με τις δραστηριότητες του PRIO σε σχέση με την Κύπρο, ο ΥΠΕΞ είπε πως ''η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα και το δικαίωμα έκφρασης διασφαλίζεται και από τις συνταγματικές πρόνοιες και τα ευρωπαϊκά πρότυπα''.

    Στην ανάλυση που έκανα για το Κυπριακό, είπε ο κ. Ιακώβου, εντόπισα ότι το Κυπριακό δεν είναι θέμα λεπτομέρειας, αλλά εξελίσσεται σε ένα παγκόσμιο σκηνικό, που παίζουν πολλές και διάφορες χώρες και συμφέροντα και κάποτε δραστηριότητες των μη κυβερνητικών οργανισμών που ασχολούνται με πολύ επιμέρους θέματα μπορούν να παραβλέψουν τις πραγματικότητες όσον αφορά ένα πρόβλημα.

    Πρόσθεσε πως ''είναι γεγονός ότι κάποιες από τις δραστηριότητες του PRIO μας είχαν εκπλήξει στο παρελθόν. Ομως η κυβέρνηση σέβεται και τα δικαιώματα και των πολιτών της αλλά και άλλων ενδιαφερομένων''.

    Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βλαντιμίρ Μιούλερ φθάνει σήμερα στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο κ. Μιούλερ θα γίνει δεκτός σήμερα από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και την Παρασκευή θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Σώτο Ζακχαίο. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

    Υπ. Εμπορίου - Αίγυπτος - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο για την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο προνοεί την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και της κοινής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της τεχνολογίας.

    Το πρωτόκολλο υπεγράφη μετά από συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, με πρόσκληση του Υπουργού Τουρισμού της χώρας Αχμεντ Ελ Μαγράμπι.

    Ο κ. Υπουργός, ο οποίος συνοδεύεται από υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου του, τον Πρόεδρο του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτη Φωτίου, καθώς και υψηλόβαθμα στελέχη του Οργανισμού, παρευρέθηκε προχθές στην τελετή εγκαινίων της 6ης Τουριστικής Εκθεσης Καΐρου, τα οποία τέλεσε ο Πρωθυπουργός της Αιγύπτου Αμχεντ Ναζίφ.

    Στο μεταξύ, ο Υπουργός παρευρέθη και μίλησε στο 5ο Συνέδριο για τις Επικοινωνίες και την Τεχνολογία της Πληροφορικής στον αραβικό κόσμο, το οποίο διοργάνωσε το αιγυπτιακό Υπουργείο Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορικής.

    Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε στην εμπειρία της Κύπρου στους τομείς αυτούς, ανέλυσε το πρόγραμμα της κυπριακής κυβέρνησης στους τομείς της έρευνας και της τεχνολογικής ανάπτυξης, καθώς και το όραμά της για στενότερη συνεργασία των χωρών της περιοχής για κοινό όφελος από τα προγράμματα της ΕΕ που αφορούν τον τομέα αυτό, αναφέρει η ανακοίνωση.

    Οι προχθεσινές επαφές του κ. Λιλλήκα ολοκληρώθηκαν με τη συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Επικοινωνιών και Τεχνολογίας της Πληροφορικής της Αιγύπτου Τάρεκ Κάμελ, με τον οποίο αντάλλαξε εμπειρίες και απόψεις σχετικά με τα θέματα των επικοινωνιών και της πληροφορικής.

    UNHCR - Αιτήσεις ασύλου - Α' εξάμηνο 2005 - Εκθεση

    Μάλτα, Σλοβενία και Κύπρος κατέγραψαν κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2005 τη μεγαλύτερη μεταβολή στις αιτήσεις ασύλου από τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τις αιτήσεις σε 36 βιομηχανοποιημένες χώρες (31 ευρωπαϊκές και πέντε μη ευρωπαϊκές).

    Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2005, η Μάλτα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης 101% και 549 αιτήσεις, η Σλοβενία 38% και 850 αιτήσεις, ενώ η Κύπρος παρουσίασε αύξηση κατά 26%, δεχόμενη συνολικά 4.044 αιτήσεις. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, η Κύπρος δέχθηκε τους περισσότερους αιτητές ασύλου από όλα τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση της UNHCR, η Κύπρος μεταξύ του 2003 και του πρώτου εξαμήνου του 2005 παρουσιάζει μια αύξηση στις αιτήσεις ασύλου κατά 710% και βρίσκεται δεύτερη στον κατάλογο πίσω από την Κροατία, η οποία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 936%.

    Διάσκεψη βουλευτών Κοινοπολιτείας - Κύπρος

    Η φτώχεια, η πείνα, η μάστιγα του Aids, η απάλειψη χρεών των αναπτυσσομένων κρατών, καθώς και οι στόχοι του ΟΗΕ στην επόμενη χιλιετία, είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητούνται κατά την 51η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, στο οποίο εκπροσωπείται και η Κύπρος.

    Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στα Νησιά Φίτζι, εκπροσωπούν την Κύπρο οι βουλευτές Χρίστος Μαυροκορδάτος, Ελένη Θεοχάρους και Σοφοκλής Φυττής. Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου συμμετέχει στη συνεδρία των Γενικών Διευθυντών των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την παγκόσμια διάσκεψη και άρχισε χθες τις εργασίες της.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη διάρκεια της χθεσινής συζήτησης για τη φτώχεια και την πείνα, ο κ. Μαυροκορδάτος έθεσε το θέμα της διαφάνειας σε ό,τι αφορά την ορθολογική διανομή των κονδυλίων, που διατίθενται από τον ανεπτυγμένο κόσμο προς τις αναπτυσσόμενες χώρες για τους σκοπούς αυτούς.

    Σε ό,τι αφορά το ρόλο των Κοινοβουλίων σε χώρες που μαστίζονται από κρίσεις, η κ. Θεοχάρους εισηγήθηκε συγκεκριμένα πρακτικά μέτρα, όπως την προώθηση των διαδικασιών συμφιλίωσης από τους περιφερειακούς και διεθνείς οργανισμούς, την αποστολή βοήθειας και την ανταλλαγή εμπειριών, που θα βοηθήσουν ουσιαστικά στην ανοικοδόμηση μιας χώρας, καθώς και τη δημιουργία των μηχανισμών εκείνων που θα θέσουν και πάλι σε ισχύ τις ομαλές λειτουργίες ενός κράτους. Σε αυτά τα πλαίσια, η βουλευτής αναφέρθηκε στο Παλαιστινιακό, το Κυπριακό και άλλα διεθνή προβλήματα στην Αφρική και την Ασία.

    Κατά τη διάρκεια συνεδρίας των Γυναικών Βουλευτών του Κοινοβουλευτικού Κοινοπολιτειακού Συνδέσμου, η κ. Θεοχάρους, αναφερόμενη στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, επεσήμανε ότι η πρόσφατη δήλωση της Γαλλίας είναι ένδειξη ότι όλες οι χώρες μπορούν να πιέσουν την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς της υποχρεώσεις, έχοντας υπόψη και την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Σε αυτά τα πλαίσια, ζήτησε τη συνδρομή και των ευρωπαϊκών χωρών της περιφέρειας.

    Ο κ. Φυττής, ο οποίος συμμετείχε στη συζήτηση για το θέμα της καταπολέμησης της διαφθοράς, είπε ότι χρειάζεται βαθιά πολιτική θέληση και δέσμευση και δεν αφορά μόνο τον αναπτυσσόμενο κόσμο, αλλά και τον ανεπτυγμένο.

    Πρόεδρος ΧΑΚ - Κοινή Πλατφόρμα - Στρατηγικό σχέδιο

    Υπογράφεται στις 16 Σεπτεμβρίου 2005 στην Κύπρο η συμφωνία για τη δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας Διαπραγμάτευσης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).

    Αυτό ανακοίνωσε σε χθεσινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι για το σκοπό αυτό θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΧΑΑ, επισήμανε ότι δέσμευση του ΧΑΚ είναι η ολοκλήρωση του όλου έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

    ''Εχουμε εισέλθει στην τελική ευθεία'', είπε ο κ. Κλεάνθους, προσθέτοντας ότι η ψήφιση προχθές από τη Βουλή των τριών νομοσχεδίων για το ΧΑΚ ''σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας εποχής'' για το κυπριακό χρηματιστήριο, αφού εκσυγχρονίζεται πλήρως το θεσμικό πλαίσιο του ΧΑΚ και ''ανοίγει πλέον ο ορίζοντας της γρήγορης ολοκλήρωσης του στρατηγικού σχεδίου που αποσκοπεί στην πλήρη αναμόρφωση του ΧΑΚ, στη μέγιστη αξιοποίηση των συγκριτικών πλεονεκτημάτων που παρέχει η κυπριακή οικονομία και στην παροχή στήριξης σε όλους τους συντελεστές της αγοράς''.

    Ο Πρόεδρος του ΧΑΚ είπε ότι μετά την υπογραφή της συμφωνίας για την Κοινή Πλατφόρμα θα συζητηθεί και το θέμα της οριστικοποίησης της νέας διεθνούς αγοράς και του δείκτη της αγοράς που θα περιλαμβάνει εταιρείες πέρα των 100 εκατομμυρίων ευρώ κεφαλαιοποίηση.

    Πρόσθεσε ότι εντός Οκτωβρίου 2005 θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο οι Ελλαδίτες οικονομικοί συντάκτες για πληρέστερη ενημέρωση σε σχέση με την Κοινή Πλατφόρμα και θα αρχίσει η επίσημη παρουσίαση της Πλατφόρμας στην Ελλάδα στις ελληνικές Επιχειρήσεις Παροχής Επενδυτικών Υπηρεσιών (ΕΠΕΥ).

    Δημοτική Εκπαίδευση - Νέα σχολική χρονιά - Εναρξη

    Πρώτη ημέρα σήμερα της σχολικής χρονιάς για τα δημοτικά σχολεία και 8.500 παιδάκια της πρώτης τάξης θα περάσουν για πρώτη φορά το κατώφλι του σχολείου.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας, στη Δημοτική Εκπαίδευση θα φοιτήσουν φέτος συνολικά 57.500 περίπου μαθητές.

    Σήμερα πρώτη ημέρα έναρξης των δημοτικών σχολείων, οι μαθητές αναμένεται να κατανεμηθούν σε τμήματα, να πάρουν τα βιβλία τους και να αρχίσουν κανονικά τα μαθήματά τους.

    Οπως αναφέρεται σε εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας προς τα σχολεία, στόχος για τη σχολική χρονιά 2005-2006 παραμένει το ''Γνωρίζω, Δεν ξεχνώ και Αγωνίζομαι'' για να δίνει έμφαση στην αγωνιστική πτυχή της εκπαίδευσης.

    Οι δάσκαλοι, αναφέρεται στην εγκύκλιο, επιβάλλεται να προβούν στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση όλων των σχετικών με το θέμα βιβλίων, ενοτήτων, διαφανειών, ταινιών, ζωντανών πηγών, επισκέψεων και εκδηλώσεων ώστε να δοθεί νέα πνοή και διάσταση στο αγωνιστικό φρόνημα των παιδιών.

    Στόχοι επίσης στην φετινή σχολική χρονιά είναι ''η επιχειρηματικότητα στην εκπαίδευση'', ''η ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης'' και ''η καλλιέργεια οδικής συνείδησης''.

    Κύπρος - Ελλάδα - Προκριματικοί - Μουντιάλ 2006

    Με 3 - 1 ηττήθηκε χθες βράδυ στο ΓΣΠ η εθνική ομάδα της Κύπρου από την αντίστοιχη της Ελβετίας, στο πλαίσιο των προκριματικών αγώνων για το Μουντιάλ 2006.

    Στο μεταξύ χθες βράδυ η Ελλάδα νίκησε εκτός έδρας με 2 - 1 το Καζακστάν σε αγώνα του δευτέρου ομίλου.

    Τα τελικά αποτελέσματα των υπολοίπων αγώνων στον τέταρτο όμιλο, που αγωνίζεται η Κύπρος, είναι τα εξής: Ιρλανδία - Γαλλία 0-1, Νήσοι Φαρόε - Ισραήλ 0-2.

    Οι ομάδες στο δεύτερο όμιλο, που αγωνίζεται η Ελλάδα, έφεραν τα εξής αποτελέσματα: Ουκρανία-Τουρκία 0-1 και Δανία-Γεωργία 6-1.

    Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδος

    Ανοδικά για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,52% και έκλεισε στις 1.351,59 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,20% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 92,16 μονάδες. Μείωση σε σύγκριση με προχθές παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 851.000 λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,55% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 456,05 μονάδες.

    [06] (Κ) ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Αντιδήλωση

    Τρεις εβδομάδες απομένουν μέχρι την προγραμματισμένη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, και τα μέλη της Ενωσης έχουν συμφωνήσει πάνω στις αρχές της αντιδήλωσής τους στη διακήρυξη της Αγκυρας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, αλλά δεν έχουν ακόμη πετύχει συναίνεση πάνω στις λεπτομέρειες του κειμένου.

    ''Είμαστε σύμφωνοι πάνω στις αρχές'', δήλωσαν στο ΚΥΠΕ πηγές της βρετανικής προεδρίας, σημειώνοντας ότι ''θα πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις κατά τις επόμενες ημέρες'' και ότι ''οι εντατικές επαφές μεταξύ της βρετανικής κυβέρνησης και της κυπριακής κυβέρνησης θα συνεχιστούν''.

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - Εναρξη σχολικής χρονιάς

    Μονόλεπτη σιγή εις μνήμη των 121 θυμάτων του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, στο Γραμματικό, τηρήθηκε σήμερα σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία.

    Σε δηλώσεις κατά την επίσκεψη του στο Α' Δημοτικό Σχολείο Παλλουριώτισσας, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης είπε ότι η φετινή σχολική χρονιά αρχίζει δυστυχώς με τη βαριά σκιά της αεροπορικής τραγωδίας. Σημείωσε παράλληλα ότι φέτος αρχίζει και η εφαρμογή της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης.

    [08] (Κ) ΔΕΑ - Συνάντηση - Προϋπολογισμός - Πρόγραμμα εκταφών

    Η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ) συνήλθε σήμερα για να εξετάσει πληροφορίες όσον αφορά τον προϋπολογισμό που ετοιμάζει η Inforce, σε σχέση με την εφαρμογή του γενικού προγράμματος εκταφών, που αναμένεται να αρχίσει το συντομότερο δυνατό.

    Επίσης, ανασκόπησε τις προετοιμασίες για τη σύσταση ειδικού μηχανισμού δικοινοτικού χαρακτήρα, που θα χρησιμοποιηθεί για την ταυτοποίηση λειψάνων, με τη μέθοδο του DNA, που θα εκταφούν στο πλαίσιο του γενικού προγράμματος εκταφών καθώς και των λειψάνων που έχουν ήδη εκταφεί και φυλάγονται, μέχρι την ίδρυση του ανθρωπολογικού εργαστηρίου από την Inforce.

    Η ΔΕΑ συζήτησε επίσης την παρούσα κατάσταση σε σχέση με το προτεινόμενο ανθρωπολογικό εργαστήρι στη νεκρή ζώνη.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 8/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 8/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4602               0,4629
    Λίρα Αγγλίας              0,8457               0,8507
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 8/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 8/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4159            0,4192
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3534            0,3562
    Δολάριο Καναδά                  0,3879            0,3910
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0733            0,0738
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3699            0,3728
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  901.226,03
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     92,32     0,17    783.469,23
    FTSE/CySE 20                           455,39    -0,14    569.673,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.361,45    -0,14    616.230,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.045,97    -0,17     15.338,95
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.063,50     0,16     66.136,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.349,68    -0,14    631.569,82
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.420,63    -0,12    499.078,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.106,07    -1,08     14.621,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            984,98     0,51    134.354,01
    FTSE Med (7/9/2005)                  8.251,01    -0,31
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Τουρκία

    Αυτό που πράττει η Βρετανική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι η αναζήτηση ενός κειμένου του οποίου η φρασεολογία να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες της ίδιας της Προεδρίας, ίσως και της Τουρκίας, χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις αντιρρήσεις άλλων κρατών συμπεριλαμβανομένων και εκείνων της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

    Αναφερόμενος στη μη επίτευξη συμφωνίας στην ΚΟΡΕΠΕΡ στο θέμα της αντιδήλωσης προς την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα συνεχιστεί η προσπάθεια της κυπριακής πλευράς για μια σαφή και κατηγορηματική αντιδήλωση, και τόνισε πως συλλογική ευθύνη της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι να υπερασπιστεί τις αρχές και τα θεμέλια πάνω στα οποία βασίζεται η λειτουργία της.

    [12] (Κ) Μάτσης - ΜΚΕ Τουρκίας - ΕΕ - Κούρδοι - Ε/Κ

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης θεωρεί ότι ο επαναπατρισμός των Κούρδων και άλλων εποίκων πίσω στους τόπους καταγωγής τους με τη συμπαράσταση της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα συμβάλει και στην επιστροφή των Ελληνοκυπρίων προσφύγων στα σπίτια τους.

    Σε παρέμβασή του σε συνεδρία της Μεικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής ΕΕ - Τουρκίας, ο κ. Μάτσης είπε ότι ο εποικισμός των κατεχομένων από την Τουρκία αποτελεί ένα από τα κύρια εμπόδια για την επιστροφή των Ε/Κ στα σπίτια και τις περιουσίες τους, συνδέοντας έτσι το θέμα της επιστροφής με το θέμα του επαναπατρισμού των Κούρδων εποίκων.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Ευρωβουλευτή, στη συζήτηση προσκεκλημένος ήταν ο δήμαρχος του Ντιγιαρμπακίρ, ο οποίος αναφέρθηκε στην άθλια κατάσταση που επικρατεί στην κουρδική αυτή περιοχή, λόγω των στρατιωτικών επιχειρήσεων της τουρκικής κυβέρνησης.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Ανοδος ΓΔ - Πτώση Δείκτη Κύριας και Παράλληλης Αγοράς

    Αντίθετη εικόνα παρουσίασαν σήμερα οι δύο βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες με το Δείκτη της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς να κλείνει αρνητικά, ως αποτέλεσμα της μικρής υποχώρησης της Λαϊκής Τράπεζας, και το Γενικό Δείκτη να κλείνει θετικά, συνεχίζοντας την ανοδική του πορεία για πέμπτη στη σειρά συνάντηση.

    Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε οριακές απώλειες της τάξης του 0,14% και έκλεισε στις 1.349,68 μονάδες. Μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,17% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 92,32 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 901.000 λίρες με τους τραπεζικούς τίτλους να συγκεντρώνουν συναλλαγές αξίας γύρω στις 560.000 λίρες.

    Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,14% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 455,39 μονάδες.

    [14] (Κ) Αμερικανική πρεσβεία - Κύπρος - Βοήθεια - Κατρίνα

    Η αμερικανική κυβέρνηση εξέφρασε εκτίμηση για την προσφορά 50.000 χιλιάδων δολαρίων που έχει υποσχεθεί η κυπριακή κυβέρνηση ως βοήθεια για τα θύματα του τύφωνα Κατρίνα, αναφέρει σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής Πρεσβείας στη Λευκωσία.

    Όπως αναφέρεται, επιπρόσθετα πολλοί Κύπριοι ιδιώτες έχουν βρει τρόπους να εκφράσουν τη συμπάθεια και υποστήριξή τους προς αυτούς που βρίσκονται σε ώρα ανάγκης.

    Οπως σημειώνεται στην ανακοίνωση μερικοί έχουν κάνει χρηματικές εισφορές στον Ερυθρό Σταυρό ή άλλες υπηρεσίες που προσφέρουν βοήθεια, ενώ άλλοι έχουν αποστείλει επιστολές ή έχουν υπογράψει στο βιβλίο συλλυπητηρίων που ανοίχτηκε στην Πρεσβεία.

    Σήμερα το βιβλίο συλλυπητηρίων υπέγραψε και ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας Δρ Βάσος Λυσσαρίδης.

    [15] (Κ) ΕΕ - Απασχόληση - Κύπρος

    Στο τέλος του 2004 το ποσοστό απασχόλησης στην Κύπρο ανερχόταν στο 68,9% του πληθυσμού ηλικίας 15 - 64 ετών έναντι 63,3% που ήταν ο μέσος όρος στην ΕΕ, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Στατιστική Υπηρεσία της ΕΕ.

    Η απασχόληση στους άνδρες ήταν 79,8%, ποσοστό ψηλότερο κατά περίπου 7 μονάδες από το μέσο όρο στην κοινότητα. Στις γυναίκες, η απασχόληση ήταν 58,7%, έναντι 55,7% που ήταν ο μέσος όρος στην κοινότητα.

    [16] (Κ) Υπουργός Δικαιοσύνης - Ατυπο Συμβούλιο ΕΕ - Παρέμβαση

    Στην ανάγκη για αποτελεσματική, ειλικρινή και ανεμπόδιστη ανταλλαγή πληροφοριών σχετικά με τη δράση των διαφόρων τρομοκρατικών οργανώσεων στις χώρες - μέλη της ΕΕ αναφέρθηκε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Δώρος Θεοδώρου στο άτυπο Συμβούλιο των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ που συνέρχεται στο Newcastle.

    Ο κ. Θεοδώρου είπε ότι μετά το τελευταίο τρομοκρατικό κτύπημα στον υπόγειο σιδηρόδρομο του Λονδίνου, αναδεικνύονται επιτακτικά οι παράμετροι, στις οποίες πρέπει να επικεντρωθούν οι προσπάθειες της ΕΕ.

    [17] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - ΕΕ

    Ο στόχος των διαπραγματεύσεων με την Τουρκία πρέπει να είναι η ένταξή της στην ΕΕ, όμως το αποτέλεσμά τους παραμένει ανοικτό, δήλωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου στη Βιένη ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για θέματα διεύρυνσης Ολι Ρεν, σημειώνοντας πως δεν υπάρχουν εγγυήσεις ούτε ένας αυτοματισμός για την ένταξη.

    Ο κοινοτικός Επίτροπος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στις 3 Οκτωβρίου, όπως είναι προγραμματισμένο, εφόσον η Τουρκία εκπληρώνει όλες τις προϋποθέσεις.

    [18] (Κ) Λονδίνο - Στρο - Ομιλία - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Τζακ Στρο δήλωσε ότι θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας και παράλληλα η ΕΕ να βοηθήσει τα μέρη στην Κύπρο να αναζωογονήσουν τις, υπό τον ΟΗΕ, προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Πρόσθεσε πως θα προτιμούσε η Τουρκία να μην εξέδιδε τη δήλωσή της στην οποία αναφέρει πως η υπογραφή του Πρωτοκόλλου της Αγκυρας δεν συνιστά αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να αφεθεί να προχωρήσει η διαπραγματευτική διαδικασία της Τουρκίας και παράλληλα η ΕΕ να βοηθήσει τα μέρη στην Κύπρο να αναζωογονήσουν τις, υπό τον ΟΗΕ, προσπάθειες για λύση του Κυπριακού.

    Προειδοποίησε επίσης για «τρομερές», όπως τις χαρακτήρισε, επιπτώσεις για την επιβίωση των μουσουλμάνων αν η ΕΕ δεν εντάξει την Τουρκία στους κόλπους της.

    [19] (Κ) Χριστόφιας - Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων - Ομιλία

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας τόνισε σήμερα ότι εάν είναι ειλικρινείς οι προσπάθειες των κρατών να ενισχύσουν τη διεθνή ασφάλεια και ειρήνη και να διασφαλίσουν την επικράτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δεν πρέπει να παρεκκλίνουν από την αυστηρή συμμόρφωση προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε ομιλία του στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων Κοινοβουλίων με θέμα ''Κοινοβούλια και Πολυμερής Συνεργασία αντιμετωπίζοντας τις προκλήσεις του 21ου αιώνα'', στη Νέα Υόρκη, ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε πως η δέσμευση αυτή πρέπει να κατευθύνει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για επίλυση από μακρού υφισταμένων διεθνών προβλημάτων, όπως η συνεχιζόμενη κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την Κύπρο.

    [20] (Κ) Υπουργός Εμπορίου - Αίγυπτος - Κύπρος - Πετρέλαιο

    Με επιταχυνόμενους ρυθμούς προχωρεί η κυβέρνηση και ειδικότερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας στην υλοποίηση της διακρατικής συμφωνίας που υπεγράφη μεταξύ Κυπριακής Δημοκρατίας και Αιγύπτου για τη διερεύνηση, αξιολόγηση και πιθανή εκμετάλλευση των κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου που εντοπίσθηκαν στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου.

    Εκτός των εξελίξεων στη συνεργασία με την Αίγυπτο, η οποία -σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα- διευρύνεται και επεκτείνεται στους τομείς της τεχνολογίας και του τουρισμού, η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρεί και στις διαβουλεύσεις με άλλες γειτονικές της χώρες, όπως η Συρία, ο Λίβανος και το Ισραήλ, για τις αποκλειστικές οικονομικές ζώνες.

    Ο κ. Λιλλήκας, σε δηλώσεις του σήμερα το απόγευμα στο Υπουργείο Εμπορίου χαρακτήρισε ως ''ιδιαίτερα παραγωγική'' την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αίγυπτο από όπου επέστρεψε σήμερα το πρωί, αφού στη διάρκειά της υπογράφηκε Πρωτόκολλο μεταξύ Κύπρου και Αιγύπτου, ''στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας και του πετρελαίου'', όπως είπε ο Υπουργός Εμπορίου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 8 September 2005 - 17:49:22 UTC