Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-09-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων
  • [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος με Ελβετία
  • [03] (Κ) ΗΕ - Γενική Συνέλευση - Σύνοδος Κορυφής
  • [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Νορβηγίας
  • [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΣ
  • [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Διαπραγμευτικό πλαίσιο Τουρκίας
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [11] (Κ) Διάσκεψη βουλευτών Κοινοπολιτείας - Κύπρος
  • [12] (Κ) UNHCR - Αιτήσεις ασύλου - Α' εξάμηνο 2005 - Εκθεση
  • [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδος
  • [14] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Κοινή Πλατφόρμα - Στρατηγικό σχέδιο
  • [15] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη
  • [16] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Αίγυπτος - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις του 21ου Αιώνα και το ρόλο των Κοινοβουλίων. H Διάσκεψη έχει ως κύριο στόχο την προβολή στα Ηνωμένα Εθνη μιας συνολικής άποψης, στο υψηλότερο επίπεδο, της συνεισφοράς των κοινοβουλίων παγκοσμίως στην ενδυνάμωση του πολυμερούς συστήματος και στην προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης.

    [02] (Κ) Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος με Ελβετία

    Την εθνική ομάδα της Ελβετίας αντιμετωπίζει απόψε η αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Κύπρου, στις 9:15, στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου ''Γερμανία 2006''.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, που έγινε στις 30 Μαρτίου 2005, η Ελβετία είχε νικήσει την Κύπρο με 1 - 0.

    [03] (Κ) ΗΕ - Γενική Συνέλευση - Σύνοδος Κορυφής

    Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ζαν Πινγκ και η επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των διαφόρων ομάδων της Συνέλευσης καταβάλουν έντονες προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβαστικής φόρμουλας, που θα επιτρέψει στην υιοθέτηση του τελικού εγγράφου της Συνόδου Κορυφής για τα 60χρονα του ΟΗΕ, που θα λάβει χώρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από τις 14 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Μια μόλις εβδομάδα προ της έναρξης της συνόδου, και ενώ χθες ο κ. Πινγκ κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση, οι διαφωνίες παραμένουν μεταξύ των δύο από τους κύριους συντελεστές που διαπραγματεύονται.

    Διαπραγματεύσεις επί του τελικού κειμένου λαμβάνουν χώρα υπό την προεδρία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, Πρέσβη της Γκαπόν Ζαν Πινγκ και που αν καταλήξουν σε ομοφωνία θα οδηγήσουν σε μια περιεκτική συνθήκη κατά της τρομοκρατίας καθώς και στη δέσμευση για λήψη δράσης για προστασία των πολιτών από τη γενοκτονία, το εθνικό ξεκαθάρισμα και από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν από μέρους της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και από μέρους της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    [04] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η σημερινή συνεδρία της ΚΟΡΕΠΕΡ στις Βρυξέλλες για το θέμα της αντιδήλωσης της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας εκ μέρους της, η συζήτηση χθες στη Βουλή για το θέμα της αεροπορικής τραγωδίας στο Γραμματικό, ο θάνατος 28χρονου από υπερβολική δόση ναρκωτικών και η σύλληψη δυο αδελφών για την υπόθεση, η χθεσινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου και οι αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'', στο κύριο θέμα με τίτλο ''Καταναλωτές στο απόσπασμα'', γράφει ότι η κυβέρνηση δείχνει απαθής μπροστά στις τιμές των καυσίμων, κάτι που αναμένεται να έχει αλυσιδωτές επιπτώσεις στην οικονομία του τόπου. Επικρίνει την κυβέρνηση ότι ''δεν έχει δώσει καμιά ένδειξη για λήψη ανακουφιστικών μέτρων'', παρά τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ στις συνεχώς αυξανόμενες τιμές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος θα αποφασίσει για το θέμα των αρχιεπισκοπικών εκλογών στην ερχόμενη σύνοδό της στις 5 Οκτωβρίου, μετά το 40ήμερο πένθος για τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Οργή λαού φωνή Θεού'' και αναφέρεται στην παρουσία συγγενών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου στη Βουλή, όπου χθες συνεδρίασε για το θέμα η Επιτροπή Συγκοινωνιών. Οι συγγενείς αξίωσαν το διορισμό ποινικών ανακριτών με διευρυμένες αρμοδιότητες για τη διερεύνηση του δυστυχήματος καθώς και την παραίτηση του Χάρη Θράσου. Αλλού γράφει ότι η Ιερά Σύνοδος ομόφωνα αποδέχθηκε χθες την εισήγηση του Επισκόπου Κύκκου Νικηφόρου για στήριξη οικογενειών που χάνουν μέλη τους ή τον προστάτη τους από πρόωρους και αιφνίδιους θανάτους, συνεπεία τραγωδιών.

    Ο ''Πολίτης'', υπό τον τίτλο ''Τα κατηγορώ των συγγενών'', γράφει στο κύριο του θέμα ότι ενώ έξω από τη Βουλή οι συγγενείς της αεροπορικής τραγωδίας διαμήνυαν στην πολιτική ηγεσία ότι αν φανεί ανάξια των περιστάσεων η κοινωνία θα πάρει το νόμο στα χέρια της, στην Επιτροπή Συγκοινωνιών ''εξελισσόταν μια απίστευτη για την κρισιμότητα και την τραγικότητα των στιγμών παρωδία''. Αλλού γράφει ότι συνολικό ποσό ύψους 170,7 εκατομμυρίων λιρών ''άρπαξαν'' από τα πλεονάσματα της ΑΤΗΚ και της ΑΗΚ οι κυβερνήσεις Γλαύκου Κληρίδη και Τάσσου Παπαδόπουλου τα έτη 2002 και 2003 και 2004.

    ''Η Σημερινή'', κάτω από τον τίτλο ''Ντόμινο αυξήσεων'', αναφέρεται στο κύριο θέμα σε ''καταιγίδα αυξήσεων'' στις τιμές των τιμών πρώτης ανάγκης μετά τον κυκλώνα ''Κατρίνα'' και την αλματώδη αύξηση στο πετρέλαιο και προσθέτει πως επηρεάζονται οι τιμές για το ψωμί, το νερό, το ρεύμα, η οικοδομική βιομηχανία και άλλες υπηρεσίες. Αλλού γράφει ότι οι αμπελουργοί απειλούν να μην παραδώσουν τα σταφύλια στις οινοβιομηχανίες αν δεν αυξηθούν οι τιμές και προσθέτει ότι καταβάλλονται ύστατες προσπάθειες για συμβιβαστική λύση.

    ''Ο Φιλελεύθερος'', με κύριο τίτλο ''Κοστούμι στα μέτρα της Αγκυρας'', αναφέρει στο κύριο θέμα πως χειρότερο των προηγούμενων είναι το νέο προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας το οποίο θα συζητηθεί σήμερα στις Βρυξέλλες σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων, γεγονός που προκαλεί αντιδράσεις στη Λευκωσία. Το νέο προσχέδιο, σύμφωνα με την εφημερίδα, αποφεύγει οποιαδήποτε αναφορά στο θέμα της αναγνώρισης. Σε άλλο θέμα η εφημερίδα σημειώνει πως ''το βάπτισμα του πυρός'' θα πάρουν αύριο 8.500 πρωτάκια, που μαζί με τους γονείς τους θα περάσουν το κατώφλι του νέου τους σχολείου. Το Υπουργείο Παιδείας διαβεβαιώνει πως υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για ομαλή χρονιά.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Φάρμακα με λάθος σήμανση'' αναφέρει πως τα στοιχεία που περιέχονται στο πόρισμα της πειθαρχικής έρευνας κατά του διευθυντή Φαρμακευτικών Υπηρεσιών Λούη Παναγή καταδεικνύουν παράτυπες και διάτρητες διαδικασίες που ακολουθούνταν τα τελευταία τέσσερα χρόνια σε βάρος της δημόσιας υγείας και όχι μόνο. Αλλού γράφει ότι αναφερόμενος στη σημερινή σύνοδο της ΚΟΡΕΠΕΡ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης έστειλε χθες σαφή προειδοποίηση ότι η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την προώθηση πολιτικών της Βρετανίας, που δεν έχουν σχέση με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' γράφει στο κύριο θέμα με τίτλο ''Θάνατος από ηρωίνη: αδέλφια υπό κράτηση'' πως δυο αδέλφια συνελήφθηκαν χθες σε σχέση με το θάνατο του 28χρονου Γιώργου Χαραλάμπους από υπερβολική δόση ηρωίνης. Το πτώμα του Χαραλάμπους ξεθάφτηκε χθες από χωματερή. Σε άλλο θέμα σημειώνει πως την έντονη αντίδραση του Βατικανού προκάλεσε απόφαση των κατοχικών αρχών να δώσουν άδεια για δημιουργία κέντρου ψυχαγωγίας στο Αρμενομονάστηρο Αγίου Μακαρίου στη Χαλέφκα, βόρεια της κατεχόμενης Κυθρέας.

    Η εβδομαδιαία οικονομική πολιτική εφημερίδα ''Financial Mirror'' αναφέρει στο κύριο θέμα, με τίτλο ''Στο υψηλότερο τετραετίας η Τράπεζα Κύπρου'', πως στο υψηλότερο ποσοστό τετραετίας έκλεισε χθες η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, ωθούμενη από τα θεαματικά αποτελέσματα του Α' εξαμήνου και των προσδοκιών πως η επερχόμενη έκδοση Δικαιωμάτων Αγοράς Μετοχών θα ολοκληρωθεί με επιτυχία. Η μετοχή της Τράπεζας άγγιξε κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της τις 2.15 λίρες, σημειώνοντας αύξηση 3.4%, για να κλείσει τελικά στις 2.11 λίρες σημειώνοντας κέρδη του 1.44%. Αλλού γράφει πως επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει στις 16 Σεπτεμβρίου ο Πρόεδρος του Χρηματιστηρίου Αθηνών Σπύρος Καπράλος για υπογραφή συμφωνίας με το ΧΑΚ.

    [05] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - ΚΟΡΕΠΕΡ - Αντιδήλωση ΕΕ - Βρετανία

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την προώθηση πολιτικών της Βρετανίας, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, αναφερόμενος στη σημερινή σύνοδο της ΚΟΡΕΠΕΡ, που θα συζητήσει το θέμα της αντιδήλωσης των Βρυξελλών στη δήλωση της Αγκυρας περί μη αναγνώρισης της Κύπρου.

    Επανέλαβε ότι η κυβέρνηση επιδιώκει βελτίωση του τελευταίου προσχεδίου της αντιδήλωσης της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη δήλωση της Τουρκίας περί μη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας και είπε ότι είναι σαφές πως το νέο κείμενο το οποίο θα ετοιμαστεί θα αντανακλά τη θέση των κρατών μελών, τη γενική τους δυσφορία για τη δήλωση της Τουρκίας και μια σειρά άλλων θεμάτων τα οποία κατά τη γνώμη μας είναι αναγκαία να συμπεριληφθούν στην αντιδήλωση.

    Ο Εκπρόσωπος υπογράμμισε ακόμη πως η Βρετανία, η οποία προεδρεύει της ΕΕ, έχει υποχρέωση να ενεργήσει αντικειμενικά σύμφωνα με τις απαιτήσεις και τις προσδοκίες των άλλων κρατών μελών της ΕΕ και μέσα στα πλαίσια των αρχών που διέπουν τη λειτουργία της ΕΕ.

    ''Οι οποιεσδήποτε μεθοδεύσεις που έχουν στόχο την προώθηση δικών της πολιτικών, οι οποίες δεν έχουν σχέση με την ευρύτερη ευρωπαϊκή πολιτική δεν θεωρούνται ότι είναι αποδεκτές'', τόνισε.

    Βρετανός Υπατος Αρμοστής - ΕΕ - Τουρκία - Κύπρος

    Ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ εξέφρασε αισιοδοξία ότι κατά τη διάρκεια της σημερινής συνάντησης των Μονίμων Αντιπροσώπων της ΕΕ στις Βρυξέλλες, θα υπάρξει συναίνεση στο θέμα της αντιδήλωσης που αναμένεται να εκδοθεί εις απάντηση της δήλωσης της Τουρκίας του περασμένου μήνα ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ''Εχω βάσιμους λόγους να πιστεύω ότι είμαστε κοντά στην επίτευξη συμφωνίας για την αντιδήλωση. Η δουλειά μας τώρα είναι να γεφυρώσουμε το χάσμα μεταξύ των διαφορετικών απόψεων που υπάρχουν αναφορικά με την αντιδήλωση, να διασφαλίσουμε ότι η ΕΕ θα μείνει πιστή στις δεσμεύσεις της και ότι θα φθάσουμε στο στόχο που είναι η έναρξη διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου», είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Μίλετ μόλις επιτευχθεί συμφωνία επί αυτού του θέματος, η ΕΕ θα μπορέσει να προχωρήσει με το διαπραγματευτικό πλαίσιο για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

    Σιράκ - Τουρκία - Τελωνειακή Ενωση

    Την πλήρη εφαρμογή του πρωτοκόλλου προσαρμογής της Συμφωνίας της Αγκυρας που αφορά την επέκταση της τελωνειακής ένωσης στα 10 νέα κράτη μέλη της ΕΕ, περιλαμβανομένης της Κύπρου, πρέπει να ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση από την Τουρκία, επανέλαβε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το Γερμανό Καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ.

    Ο Γάλλος Πρόεδρος, στην 45λεπτη τηλεφωνική επικοινωνία, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, και στο θέμα της Τουρκίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Τύπου της προεδρίας, Ζερόμ Μποναφόν, ο κ. Σιράκ επανέλαβε ότι «χρειαζόμαστε μια δήλωση (των «25»), η οποία θα επιβεβαιώνει ότι η Τουρκία οφείλει να σεβαστεί πλήρως τις δεσμεύσεις της, που απορρέουν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου».

    ΗΕ - Γενική Συνέλευση - Σύνοδος Κορυφής

    Ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Ζαν Πινγκ και η επιτροπή που αποτελείται από εκπροσώπους των διαφόρων ομάδων της Συνέλευσης καταβάλουν έντονες προσπάθειες για την επίτευξη συμβιβαστικής φόρμουλας, που θα επιτρέψει στην υιοθέτηση του τελικού εγγράφου της Συνόδου Κορυφής για τα 60χρονα του ΟΗΕ, που θα λάβει χώρα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών από τις 14 μέχρι τις 16 Σεπτεμβρίου.

    Μια μόλις εβδομάδα προ της έναρξης της συνόδου, και ενώ χθες ο κ. Πινγκ κατέθεσε νέα συμβιβαστική πρόταση, οι διαφωνίες παραμένουν μεταξύ των δύο από τους κύριους συντελεστές που διαπραγματεύονται.

    Διαπραγματεύσεις επί του τελικού κειμένου λαμβάνουν χώρα υπό την προεδρία του Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης, Πρέσβη της Γκαπόν Ζαν Πινγκ και που αν καταλήξουν σε ομοφωνία θα οδηγήσουν σε μια περιεκτική συνθήκη κατά της τρομοκρατίας καθώς και στη δέσμευση για λήψη δράσης για προστασία των πολιτών από τη γενοκτονία, το εθνικό ξεκαθάρισμα και από εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

    Στη σύνοδο κορυφής θα συμμετάσχουν από μέρους της Ελλάδας ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και από μέρους της Κύπρου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος.

    Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Τατάρ - Αγνοούμενοι

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε χθες πως σε ό,τι αφορά το θέμα των αγνοουμένων εκείνο το οποίο επείγει για τη δική μας πλευρά είναι η εγκατάσταση και λειτουργία του ανθρωπολογικού κέντρου για την ταξινόμηση των λειψάνων και η διαδικασία της ταυτοποίησης.

    Σε δηλώσεις με αφορμή σχόλια του Τ/Κ μέλους της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοούμενους Ρουστέμ Τατάρ για το θέμα των αγνοουμένων που δημοσιεύθηκαν χθες στον Τύπο, ο κ. Χρυσοστομίδης ανέφερε πως η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προβεί σε όλες εκείνες τις αναγκαίες ενέργειες για να επιταχυνθεί η διαδικασία της δημιουργίας του ανθρωπολογικού κέντρου και ευρύτερα της ταυτοποίησης.

    Ο Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης την ύπαρξη συμφωνίας στα πλαίσια της ΔΕΑ για αποφυγή δηλώσεων όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών για τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, για να μην δημιουργούνται εντυπώσεις και να μην επιτείνεται η ανησυχία και η αγωνία των οικογενειών των αγνοουμένων.

    Εκπρόσωπος - Αρμενομονάστηρο - Βατικανό

    Εντονη αντίδραση του Βατικανού προκάλεσε η απόφαση των κατοχικών αρχών να δώσουν ''άδεια λειτουργίας'' κέντρου αναψυχής στο αρμενικό μοναστήρι του Σουρπ Μακάρ (Αγίου Μακαρίου), στην περιοχή Χαλεύκας, βορείως της κατεχόμενης Κυθρέας.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε πως η κυβέρνηση συμφωνεί απολύτως με την αντίδραση του Βατικανού, σημειώνοντας πως είναι με ενέργειες της κυβέρνησης που περιήλθε αυτή η βεβήλωση της Μονής στη γνώση του Βατικανού.

    Οπως ανέφερε ο Εκπρόσωπος ''υπεβλήθησαν διάφορες διαμαρτυρίες και υπάρχει αντίδραση εκ μέρους του Βατικανού, το οποίο λέει και τονίζει στη ρηματική του διακοίνωση ότι επεστήθη η προσοχή των αρμοδίων τουρκικών αρχών επί της συγκεκριμένης υποθέσεως καθώς και επί άλλων αξιοθρήνητων επεισοδίων''.

    Εκπρόσωπος -Τουρκοκυπριακό σχολείο - Δηλώσεις Σογιέρ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ότι ουδείς μπορεί να έχει παράπονο για τη λειτουργία του σχολείου για τουρκόφωνους στη Λεμεσό και ότι δεν είναι δυνατόν να μπουν όροι όσον αφορά τη λειτουργία του σχολείου αυτού.

    Σχολιάζοντας δηλώσεις του λεγόμενου πρωθυπουργού Φερντί Σαμπίτ Σογιέρ πως το σχολείο αυτό θα πρέπει να λειτουργεί με τα ίδια κριτήρια λειτουργίας του ελληνικού σχολείου στο Ριζοκάρπασο, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως η λειτουργία του σχολείου γίνεται στη βάση του σεβασμού του δικαιώματος στην παιδεία, του σεβασμού της ελευθερίας στην παιδεία, της συντήρησης των πολιτιστικών παραδόσεων και εντός των πλαισίων της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Υπενθύμισε πως υπάρχει απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για λειτουργία σχολείου στη Λεμεσό στην τουρκική γλώσσα για εξυπηρέτηση Τ/Κ οι οποίοι ζουν στις ελεύθερες περιοχές και άλλων τουρκόφωνων ομάδων που ζουν στην Κύπρο.

    Πρόεδρος Βουλής - Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, που βρίσκεται από χθες στη Νέα Υόρκη, θα συμμετάσχει στη Δεύτερη Παγκόσμια Διάσκεψη Προέδρων Κοινοβουλίων, η οποία διοργανώνεται από τη Διακοινοβουλευτική Ενωση στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

    Η Παγκόσμια Διάσκεψη των Προέδρων των Κοινοβουλίων θα ασχοληθεί με τις προκλήσεις του 21ου Αιώνα και το ρόλο των Κοινοβουλίων. H Διάσκεψη έχει ως κύριο στόχο την προβολή στα Ηνωμένα Εθνη μιας συνολικής άποψης, στο υψηλότερο επίπεδο, της συνεισφοράς των κοινοβουλίων παγκοσμίως στην ενδυνάμωση του πολυμερούς συστήματος και στην προώθηση της ειρήνης, ασφάλειας, δημοκρατίας, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της ανάπτυξης.

    Χθες ο κ. Χριστόφιας επρόκειτο να παρακολουθήσει την εναρκτήρια τελετή της Διάσκεψης και τις εργασίες της ενώ το αργά το βράδυ θα παρευρεθεί στη δεξίωση που παραθέτει στους αντιπροσώπους ο Πρόεδρος της Διακοινοβουλευτικής Ενωσης (IPU) γερουσιαστής Sergio Paez. Σήμερα επίσης θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ρωσικής Δούμας, Boris Gryzlof, ενώ στη διάρκεια της παραμονής του θα πραγματοποιήσει σειρά επαφών και με άλλους προέδρους κοινοβουλίων διαφόρων χωρών.

    O κ. Χριστόφιας πρόκειται να προσφωνήσει τη Διάσκεψη αύριο στις 11.20 π.μ. στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης, ενώ θα λάβει μέρος επίσης στις συζητήσεις για το ρόλο των Κοινοβουλίων στην ενδυνάμωση του ΟΗΕ.

    Την Παρασκευή στις 7:30 μ.μ. ο κ. Χριστόφιας θα είναι κύριος ομιλητής σε ομογενειακή εκδήλωση στο Σταθάκειο Κέντρο της Αστόριας και την επομένη θα αναχωρήσει για την Κύπρο.

    Εκπρόσωπος - Αεροπορικό δυστύχημα - Διερευνητική Επιτροπή

    Εάν από την έκθεση που θα καταθέσει ο Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Ακριβός Τσολάκης διαφαίνεται η κατεύθυνση προς την οποία θα πρέπει να κινηθεί η διερευνητική επιτροπή για τις ευθύνες για το αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου τότε θα διοριστεί άμεσα η επιτροπή αυτή, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Στόχος είναι να διοριστεί διερευνητική επιτροπή το συντομότερο δυνατό. Ομως στη βάση του κεφαλαίου 44 που μιλά για διερευνητικές επιτροπές πρέπει η διερευνητική επιτροπή αυτή να έχει σαφές πλαίσιο όρων εντολής και αυτό είναι εκείνο το οποίο αναζητείται'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως ''δεν μπορούμε να διορίσουμε διερευνητική επιτροπή με γενική κατεύθυνση 'διερευνείστε το αεροπορικό δυστύχημα' ''.

    Βουλή - Επιτροπή Συγκοινωνιών - Αεροπορικό δυστύχημα

    Μετά από μονόλεπτο σιγή που τηρήθηκε από όλους τους παρευρισκομένους στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων, στη μνήμη των θυμάτων του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νίκος Πιττοκοπίτης ανακοίνωσε ότι οι βουλευτές αποφάσισαν όπως η χθεσινή συνεδρία περιοριστεί στην ενημέρωση του σώματος για την πορεία των ερευνών γύρω από το δυστύχημα.

    Η ενημέρωση έγινε από τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων Χάρη Θράσου, τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον επικεφαλής των ανακρίσεων που διενεργεί η Αστυνομία Γιώργο Αριστείδου.

    Η συνεδρία της Επιτροπής ήταν κεκλεισμένων των θυρών και δεν επετράπη να παραστούν ούτε οι κοινοβουλευτικοί συνεργάτες.

    Ο κ. Πιττοκοπίτης ζήτησε από τους προσκεκλημένους να αποχωρήσουν αναφέροντας ότι η συζήτηση ενώπιον της Επιτροπής θα ορισθεί σε ευθετότερο χρόνο.

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Βουλή - Αεροπορικό δυστύχημα

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Συγκοινωνιών και Εργων ενημερώθηκε χθες για όλες τις ενέργειες στις οποίες προέβη το Υπουργείο του από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε το ατυχές συμβάν μέχρι και σήμερα.

    Σε δηλώσεις μετά την κεκλεισμένων των θυρών ενημέρωση της Επιτροπής από τον ίδιο, τον Γενικό Εισαγγελέα Πέτρο Κληρίδη και τον επικεφαλής των ανακρίσεων που διεξάγει η Αστυνομία Γιώργο Αριστείδου για το ατύχημα της 14ης Αυγούστου, ο κ. Θράσου διευκρίνισε ότι στην ενημέρωση της Επιτροπής συμπεριλαμβάνονται και στοιχεία για το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας.

    Ερωτηθείς εάν θα πρέπει να αναμένεται αναδιάρθρωση του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, ο Υπουργός Συγκοινωνιών ανέφερε ότι υπάρχει πολιτική απόφαση που διακηρύχθηκε και από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο ότι θα επιταχυνθούν οι ρυθμοί αναδιάρθρωσης του Τμήματος.

    Ιερά Σύνοδος - Τραγικά Δυστυχήματα - Ταμείο Στήριξης

    Τη σύσταση μόνιμου ταμείου στήριξης οικογενειών που χάνουν μέλη τους, ή τον προστάτη τους και για στήριξη παιδιών που ορφάνεψαν από προώρους και αιφνίδιους θανάτους συνεπεία τραγικών δυστυχημάτων, αποφάσισε χθες η Ιερά Σύνοδος.

    Ο Χωρεπίσκοπος Τριμυθούντος Βασίλειος ανακοίνωσε μετά το πέρας της Συνόδου, πως πρόκειται για ένα ταμείο, το οποίο θα αντλεί τα κεφάλαιά του από εισφορές που φτάνουν το μισό τοις εκατόν των ετήσιων ακαθάριστων εισοδημάτων όλων των οικονομικών οργανισμών της Εκκλησίας της Κύπρου, που μεταφράζεται σε κεφάλαια ύψους 170.000 λιρών ετησίως.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Αγιος Τριμυθούντος είπε ότι το ταμείο αυτό θα ξεκινήσει άμεσα με τη στήριξη των οικογενειών και των παιδιών που ορφάνεψαν από την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου και το δυστύχημα στο Σαρμ Ελ Σέιχ μερικές μέρες μετά.

    Ευρωκοινοβούλιο - Σύστημα Galileo

    Τη θέσπιση μηχανισμού κατανομής κερδών από τη λειτουργία του ευρωπαϊκού σύστημα ραδιοναυσιπλοϊας και εντοπισμού θέσεως μέσω δορυφόρου, του επονομαζόμενου «Galileo» αποφάσισε χθες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνοντας τη σχετική έκθεση της Ουγγαρέζας Ευρωβουλευτού Ετέλκα Μπαρσί Πατάκι.

    Το «Galileo» είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό πρόγραμμα στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπου για πρώτη φορά θα συμμετέχει από κοινού ο δημόσιος και ο ιδιωτικός τομέας. Μέχρι σήμερα λειτουργεί το σύστημα GPS (Global Positioning System), το οποίο δεν ελέγχεται από πολιτική, αλλά από στρατιωτική αρχή.

    Ευρωκοινοβούλιο - Τιμές - Εναλλακτικές πηγές ενέργειας

    Η ευρωπαϊκή απάντηση στην πτήση του πετρελαίου και στους κερδοσκόπους είναι οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας επεσήμανε σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στο περιθώριο της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα ενέργειας Αντρις Πίμπαλγκς.

    Ο ίδιος απέδωσε το «άλμα» των τιμών του «μαύρου χρυσού» στη δράση κερδοσκόπων και στη ραγδαία αύξηση της ζήτησης πετρελαίου, χωρίς μάλιστα να αποκλείσει το ενδεχόμενο να συνεχιστεί το «ράλι» ανόδου υπό τις παρούσες συνθήκες.

    Βουλή - Ολομέλεια - Αεροπορική τραγωδία - Πετρός Καλαϊτζιάν

    Μονόλεπτη σιγή τήρησε χθες η Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων στη μνήμη όλων των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη στο όρος Γραμματικό της Αττικής στις 14 Αυγούστου 2005, καθώς και στη μνήμη του αποβιώσαντος μετά από μακρά ασθένεια την περασμένη Πέμπτη Αντιπροσώπου της Θρησκευτικής Ομάδας των Αρμενίων στη Βουλή των Αντιπροσώπων Πετρός Καλαϊτζιάν.

    Πρεσβεία ΗΠΑ - Βιβλίο συλλυπητηρίων - ''Κατρίνα''

    Η αμερικανική πρεσβεία στη Λευκωσία άνοιξε σήμερα βιβλίο συλλυπητηρίων για τα θύματα της τραγικής καταστροφής, που άφησε στο πέρασμά του ο Τυφώνας Κατρίνα.

    Το βιβλίο για το κοινό θα βρίσκεται στη βόρεια είσοδο της πρεσβείας και θα είναι ανοικτό από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα.

    Λεμεσός - Γιορτή του Κρασιού

    Στο πλαίσιο της Γιορτής του Κρασιού, που συνεχίζεται στη Λεμεσό, πραγματοποιείται χθες βράδυ στις 8 στο Δημοτικό Κηποθέατρο, η δεύτερη φάση αδελφοποίησης της γιορτής του κρασιού με τη Γιορτή του Κρασιού του Σίδνεϋ και της Μελβούρνης.

    Ποδόσφαιρο - Παγκόσμιο Κύπελλο 2006 - Κύπρος με Ελβετία

    Την εθνική ομάδα της Ελβετίας αντιμετωπίζει απόψε η αντίστοιχη ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Κύπρου, στις 9:15, στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας, στο πλαίσιο της προκριματικής φάσης του Παγκόσμιου Κυπέλλου ''Γερμανία 2006''.

    Στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα, που έγινε στις 30 Μαρτίου 2005, η Ελβετία είχε νικήσει την Κύπρο με 1 - 0.

    Εθνική Ποδοσφαίρου Ελπίδων - Εθνική Ελβετίας - Ηττα

    Η Εθνική ομάδα ποδοσφαίρου των Ελπίδων ηττήθηκε χθες το απόγευμα με 5-1 από την αντίστοιχη ομάδα της Ελβετίας.

    Ο αγώνας, που πραγματοποιήθηκε στο Τσίρειο, εντάσσεται στο πλαίσιο των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Ελπίδων 2006.

    Καλαθόσφαιρα - Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα - Κύπρος με Λευκορωσία

    Την εθνική ομάδα καλαθόσφαιρας ανδρών της Λευκορωσίας αντιμετωπίζει απόψε στις 8:00 η αντίστοιχη ομάδα της Κύπρου στο γήπεδο του Κεραυνού στο Στρόβολο Λευκωσίας, στο πλαίσιο του β΄ γύρου της προκριματικής φάσης των αγώνων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος.

    Χρηματιστήριο - Νέα άνοδος

    Την ανοδική πορεία που παρουσίασε στις δύο προηγούμενες συναντήσεις συνέχισε και χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των νέων σημαντικών κερδών της μετοχής της Τράπεζας Κύπρου και της αυξημένης συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς ανήλθε σε νέο υψηλότερο επίπεδο, ακριβώς ένα χρόνο μετά που τέθηκε σε λειτουργία στις 6 Σεπτεμβρίου 2004. Ο Δείκτης, παρά τα κέρδη γύρω στο 2,47% που σημείωνε ενδοσυνεδριακά, έκλεισε με άνοδο της τάξης του 0,9% και στις 1.344,66 μονάδες. Σε νέα υψηλότερη τιμή από τις 27 Αυγούστου 2003 ανήλθε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 91,98 μονάδες και με κέρδη της τάξης του 0,38%.

    Περαιτέρω αύξηση σε σχέση με τις προηγούμενες συναντήσεις παρουσίασε το αγοραστικό ενδιαφέρον, το οποίο ανήλθε σχεδόν στο 1,8 εκατομμύριο λίρες. Κέρδη σε ποσοστό 0,92% σημείωσε ο Δείκτης FTSE/CySE 20, ο οποίος έκλεισε στις 453,57 μονάδες.

    [06] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Υφυπουργός Εξωτερικών Νορβηγίας

    Το Κυπριακό και οι εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση ήταν στο επίκεντρο σημερινής συνάντησης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Νορβηγίας Βίνταρ Χέλγκεσεν.

    Ο κ. Χέλκεσεν βρίσκεται στην Κύπρο για να παραστεί απόψε στα εγκαίνια των γραφείων του Κέντρου του νορβηγικού Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνας για την Ειρήνη (PRIO) στην Κύπρο.

    [07] (Κ) Υπουργός Εσωτερικών - Ατυπο Συμβούλιο ΥΠΕΣ

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ανδρέας Χρίστου δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία επιθυμεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να επιτύχει τέτοιες συμφωνίες με την Τουρκία στο θέμα των λαθρομεταναστών ώστε η ίδια η Τουρκία «να περιορίσει και να ελέγξει τη διακίνηση αυτών των ανθρώπων γιατί γίνεται μέσω του εδάφους της».

    Πρόσθεσε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει επιτύχει σημαντικά πράγματα αναφορικά με τον περιορισμό του φαινομένου της λαθρομετανάστευσης και της ασυλίας το 2004 και το 2005.

    [08] (Κ) ΥΠΕΞ - ΚΟΡΕΠΕΡ - Διαπραγμευτικό πλαίσιο Τουρκίας

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε πως δεν προβλέπει να υπάρξει σήμερα συμφωνία στην ΚΟΡΕΠΕΡ (Επιτροπή Μόνιμων Αντιπρόσωπων των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης) σε σχέση με την αντιδήλωση της ΕΕ στη δήλωση της Τουρκίας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ιακώβου είπε επίσης πως στις 26 Σεπτεμβρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, στο οποίο θα τεθούν τόσο το θέμα του διαπραγματευτικού πλαισίου για την Τουρκία όσο και το θέμα της εφαρμογής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας-ΕΕ και στα νέα δέκα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Κληθείς να σχολιάσει δημοσιογραφικές πληροφορίες πως το νέο προσχέδιο της βρετανικής προεδρίας για την αντιδήλωση της ΕΕ είναι χειρότερο από τα προηγούμενο, ο κ. Ιακώβου είπε πως ''το προσχέδιο το χθεσινό είμαι βέβαιος ότι δεν θα υπάρχει σήμερα και δεν θα κατατεθεί σήμερα ως είχε χθες''.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 7/9/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 7/9/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4574               0,4601
    Λίρα Αγγλίας              0,8428               0,8478
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 7/9/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 7/9/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4163            0,4196
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3515            0,3543
    Δολάριο Καναδά                  0,3847            0,3877
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0731            0,0736
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0613            0,0617
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3698            0,3727
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  851.873,27
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     92,16     0,20    815.099,70
    FTSE/CySE 20                           456,05     0,55    675.227,46
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.363,36     0,54    666.829,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.047,73    -0,44     30.056,27
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.061,81    -0,65     70.150,67
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.351,59     0,52    696.885,86
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.422,38     0,67    556.243,26
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.118,09    -1,55      6.000,12
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            979,96    -0,37     65.196,00
    FTSE Med (6/9/2005)                  8.276,58     0,83
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [11] (Κ) Διάσκεψη βουλευτών Κοινοπολιτείας - Κύπρος

    Η φτώχεια, η πείνα, η μάστιγα του Aids, η απάλειψη χρεών των αναπτυσσομένων κρατών, καθώς και οι στόχοι του ΟΗΕ στην επόμενη χιλιετία, είναι ορισμένα από τα θέματα που συζητούνται κατά την 51η Παγκόσμια Διάσκεψη του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου, στο οποίο εκπροσωπείται και η Κύπρος.

    Στη Διάσκεψη, που πραγματοποιείται στα Νησιά Φίτζι, εκπροσωπούν την Κύπρο οι βουλευτές Χρίστος Μαυροκορδάτος, Ελένη Θεοχάρους και Σοφοκλής Φυττής. Ο Γενικός Διευθυντής της Βουλής Κωστάκης Χριστοφόρου συμμετέχει στη συνεδρία των Γενικών Διευθυντών των Κοινοβουλίων της Κοινοπολιτείας, η οποία πραγματοποιείται ταυτόχρονα με την παγκόσμια διάσκεψη και άρχισε σήμερα τις εργασίες της.

    [12] (Κ) UNHCR - Αιτήσεις ασύλου - Α' εξάμηνο 2005 - Εκθεση

    Μάλτα, Σλοβενία και Κύπρος κατέγραψαν κατά τους έξι πρώτους μήνες του 2005 τη μεγαλύτερη μεταβολή στις αιτήσεις ασύλου από τα δέκα νέα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με την έκθεση της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) για τις αιτήσεις σε 36 βιομηχανοποιημένες χώρες (31 ευρωπαϊκές και πέντε μη ευρωπαϊκές).

    Σύμφωνα με την έκθεση, από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούνιο του 2005, η Μάλτα παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση της τάξης 101% και 549 αιτήσεις, η Σλοβενία 38% και 850 αιτήσεις, ενώ η Κύπρος παρουσίασε αύξηση κατά 26%, δεχόμενη συνολικά 4.044 αιτήσεις. Ωστόσο, σε απόλυτους αριθμούς, η Κύπρος δέχθηκε τους περισσότερους αιτητές ασύλου από όλα τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    [13] (Κ) Χρηματιστήριο - Τέταρτη κατά σειρά άνοδος

    Ανοδικά για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ωθούμενο από τους τραπεζικούς τίτλους, ελέω Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,52% και έκλεισε στις 1.351,59 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 0,20% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος έκλεισε στις 92,16 μονάδες. Μείωση σε σύγκριση με χθες παρουσίασε ο όγκος συναλλαγών, ο οποίος διαμορφώθηκε στις 851.000 λίρες.

    Κέρδη σε ποσοστό 0,55% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 456,05 μονάδες.

    [14] (Κ) Πρόεδρος ΧΑΚ - Κοινή Πλατφόρμα - Στρατηγικό σχέδιο

    Υπογράφεται στις 16 Σεπτεμβρίου 2005 στην Κύπρο η συμφωνία για τη δημιουργία Κοινής Πλατφόρμας Διαπραγμάτευσης μεταξύ του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) και του Χρηματιστηρίου Αξιών Αθηνών (ΧΑΑ).

    Αυτό ανακοίνωσε σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του ΧΑΚ Ακης Κλεάνθους, ο οποίος, αφού ανέφερε ότι για τον σκοπό αυτό θα βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος και ο Αντιπρόεδρος του ΧΑΑ, επισήμανε ότι δέσμευση του ΧΑΚ είναι η ολοκλήρωση του όλου έργου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2005.

    [15] (Κ) Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Τσεχίας - Κύπρος - Επίσκεψη

    Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Τσεχίας αρμόδιος για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις Βλαντιμίρ Μιούλερ φθάνει αύριο στην Κύπρο για επίσκεψη εργασίας, κατά την οποία θα έχει επίσημες συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Κατά την τριήμερη επίσκεψή του, ο κ. Μιούλερ θα γίνει δεκτός αύριο από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου και την Παρασκευή θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Σώτο Ζακχαίο. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Νίκο Κλεάνθους στα γραφεία του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [16] (Κ) Υπ. Εμπορίου - Αίγυπτος - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    Κύπρος και Αίγυπτος υπέγραψαν πρωτόκολλο για την εφαρμογή του μνημονίου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών, το οποίο προνοεί την περαιτέρω ενίσχυση της διμερούς συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου και της κοινής εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου στη Μεσόγειο Θάλασσα, καθώς και μνημόνιο συναντίληψης στον τομέα της τεχνολογίας.

    Το πρωτόκολλο υπεγράφη μετά από συνομιλίες που είχε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, με πρόσκληση του Υπουργού Τουρισμού της χώρας Αχμεντ Ελ Μαγράμπι.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 7 September 2005 - 17:49:19 UTC