Browse through our Interesting Nodes for Industrial Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Συνέχεια εργασιών
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Ποδόσφαιρο -Τσάμπιονς Λιγκ- Ηττα και αποκλεισμός της Ανόρθωσης
  • [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Ψήφισμα - Τουρκική κατοχή
  • [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΟΥΕΦΑ - Μακάμπι-ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια-Διναμό
  • [07] (Κ) ΘΟΚ - Αεροπορικό δυστύχημα - Συνεισφορά
  • [08] (Κ) Ταλάτ - Επιστολή προς Ευρωπαίους ηγέτες - Καραμανλής
  • [09] (Κ) Αστυνομία - Αεροπορικό δυστύχημα - Νέος κατάλογος
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Υφυπουργός Υγείας Κίνας - Επίσκεψη
  • [13] (Κ) Ορφανός - Αεροπορικό ατύχημα - Εμπειρογνώμονες ΕΕ
  • [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον
  • [15] (Κ) Αεροπορική τραγωδία -Υπουργός Υγείας- Μεταφορά σορών
  • [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κρατικός Προϋπολογισμός 2006
  • [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρϋπολογισμός - Δηλώσεις
  • [18] (K) Υπουργός Υγείας - Μεταφορά σορών από Ελλάδα
  • [19] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας
  • [20] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Δήλωση - Χατζηγεωργίου - Σύσκεψη

  • [01] (Κ) Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Συνέχεια εργασιών

    Συνεχίζονται και σήμερα οι εργασίες του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων στη Λεμεσό, με τη συμμετοχή 150 περίπου συνέδρων από οκτώ Ομοσπονδίες Αποδήμων Κυπρίων.

    Σήμερα, οι εργασίες αρχίζουν στις 9:00 το πρωί με συνεδρίες των διαφόρων Επιτροπών, που θα συζητήσουν μεταξύ άλλων θέματα παιδείας, διατήρησης της ταυτότητας των αποδήμων και επικοινωνίας με τις παροικίες.

    Στις 4:00 το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν δύο πάνελ συζητήσεις με θέματα ''Σχέσεις Κύπρου και Παροικιών'' και ''Επικοινωνία Κύπρου και Παροικιών'', στις οποίες θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Συγκοινωνιών και Εργων, Εσωτερικών και Παιδείας και Πολιτισμού, καθώς και εκπρόσωποι του ΓΤΠ, ΚΥΠΕ, ΡΙΚ και της Υπηρεσίας Αποδήμων.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Η συνέχιση των ερευνών για τα αίτια της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου που διεξάγονται σε Κύπρο και Ελλάδα, οι κηδείες των θυμάτων, τα οποία έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα, το έργο των ιατροδικαστών για ολοκλήρωση της ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων, η αναγνώριση, μέσω DNA, των σορών ακόμα 47 θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας και οι προσπάθειες μεταφοράς τους σήμερα στην Κύπρο, είναι μερικά από τα θέματα που προβάλει ο κυπριακός Τύπος.

    Αλλα θέματα είναι οι συναντήσεις των δύο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA), Jean Paul Henrotte και Francois Janvier, αντίστοιχα, η συζήτηση του Προϋπολογισμού του κράτους για το 2006, τα στατιστικά στοιχεία αεροναυτικών δυστυχημάτων και η ομιλία του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στις χθεσινές εργασίες του 14ου Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Σκληρό παζλ για πολύ γερά νεύρα'' γράφει ότι στην Αθήνα φαίνεται ότι τα πράγματα δυσκολεύουν για τους ιατροδικαστές, αφού πλέον και δυστυχώς δεν έχουν να κάνουν με απανθρακωμένες σορούς απλώς, αλλά είναι αντιμέτωποι με ένα μακάβριο θέαμα, το οποίο είναι υποχρεωμένοι να αντέξουν προκειμένου να ικανοποιήσουν τους χαροκαμένους συγγενείς που εναγωνίως περιμένουν τους νεκρούς τους, αφού ουσιαστικά αυτή τη στιγμή προσπαθούν να συμπληρώσουν ανθρώπινα παζλ. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός καταθέτει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο για συζήτηση, τον Προϋπολογισμό του κράτους για το έτος 2006.

    ''Η Μάχη'' γράφει στο κύριο θέμα της με τίτλο ''Ξεσκόνισαν την πολιτική αεροπορία'' ότι οι Ευρωπαίοι εμπειρογνώμονες που έφθασαν μετά από πρόσκληση της Δημοκρατίας για να ερευνήσουν το τραγικό συμβάν της πτώσης του Μπόινγκ της ''ΗΛΙΟΣ'' συγκέντρωσαν στοιχεία και έγγραφα από τα γραφεία της Πολιτικής Αεροπορίας στη Λευκωσία που αφορούν την ασφάλεια των πτητικών προγραμμάτων των αεροπορικών εταιρειών, το επίπεδο οργάνωσης της Πολιτικής Αεροπορίας και τη διενέργεια μηχανικών ελέγχων και ελέγχων πλοήγησης των αεροσκαφών. Αλλού αναφέρει ότι 840 άτομα σκοτώθηκαν φέτος σε αεροπορικά δυστυχήματα, σύμφωνα με το Γραφείο Αρχείων Αεροναυτικών Δυστυχημάτων.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Ποιος ερευνά και για ποιον'' γράφει στο κύριο θέμα του ότι η πορεία των διαφόρων ερευνών που έχουν διαταχθεί σε Αθήνα και Λευκωσία, θυμίζουν την κατάληξη που είχαν παρόμοια πολύνεκρα δυστυχήματα, όπως αυτά με το ''Σάμινα'' και το ''Σινούκ'', αλλά και με το ''Μπελ'' της Εθνικής Φρουράς. Ουδείς υπεύθυνος στο τέλος εντοπίστηκε και ουδείς λογοδότησε για το θάνατο αθώων ανθρώπων. Σε άλλη είδηση γράφει ότι παραδίδονται σήμερα στους συγγενείς για ταφή οι σοροί ακόμα σαράντα επτά αδικοχαμένων συμπατριωτών μας που έχασαν τη ζωή τους κατά τη συντριβή του αεροσκάφους της ''ΗΛΙΟΣ'', στο Γραμματικό, τη 14η Αυγούστου.

    ''Η Σημερινή'' με κύριο τίτλο ''Ξηλώστε το Τ.Π.Α. εισηγούνται οι ειδικοί'' γράφει ότι σοβαρές ευθύνες στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα αίτια του αεροπορικού δυστυχήματος της 14ης Αυγούστου καταλογίζουν, σύμφωνα με πληροφορίες της ''Σ'', τα προκαταρτικά αποτελέσματα των ερευνών, που πραγματοποιεί η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων της Ελλάδας. Αλλού αναφέρει ότι αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των νέων τουρκικών προκλήσεων και των δηλώσεων για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' γράφει στο κύριο θέμα του με τίτλο ''Επτά κενά Ασφαλείας'' ότι έλεγχος που έγινε τον Ιανουάριο του 2005 από τις Συνδυασμένες Αρχές Αεροπλοΐας της Ευρώπης (JAA) στο Τμήμα Επιχειρήσεων της Πολιτικής Αεροπορίας διαπίστωσε σοβαρά κενά και αδυναμίες. Τέσσερις μήνες μετά τον έλεγχο, ο ευρωπαϊκός οργανισμός επανήλθε με έγγραφο το οποίο διαβιβάσθηκε στο Τ.Π.Α., με το οποίο υποδεικνυόταν ότι θα έπρεπε να υιοθετηθούν μέτρα αντιμετώπισης των κενών που διαπιστώθηκαν. Αλλού γράφει ότι οι ανακριτές θα ζητήσουν άδεια από τον Γενικό Εισαγγελέα για να διαβιβασθούν νομικά αιτήματα στις αντίστοιχες Αρχές της Ελλάδας, Βρετανίας, Γερμανίας και Ιρλανδίας, ώστε να ληφθούν καταθέσεις από πρόσωπα που σχετίζονται με το μοιραίο αεροσκάφος της ''ΗΛΙΟΣ''.

    ''Η Χαραυγή'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Εφιαλτικά ερωτηματικά'' γράφει ότι την ίδια ώρα που η Κύπρος κηδεύει καθημερινά συμπατριώτες μας, οι σοροί των οποίων ταυτοποιήθηκαν στην Αθήνα και ο θρήνος δεν έχει τελειωμό, οι ειδικοί και οι ανακριτές συνεχίζουν το έργο της διαλεύκανσης της υπόθεσης και της διακρίβωσης των αιτιών που οδήγησαν στην πτώση του μοιραίου Μπόινγκ στις 14 Αυγούστου. Σε άλλη είδηση η εφημερίδα αναφέρει πως η ολοκλήρωση των διαδικασιών ταυτοποίησης, με τη μέθοδο του DNA, σε ορισμένες από τις σορούς των θυμάτων της μοιραίας πτήσης καθίσταται δύσκολη, γεγονός που προκαλεί την περαιτέρω καθυστέρηση στη μεταφορά των σορών στην Κύπρο.

    Η καθημερινή αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' στο πρωτοσέλιδο θέμα με τίτλο "Προειδοποιήθηκε η Κύπρος για την ασφάλεια των αιθέρων" αναφέρει ότι η Κύπρος βρίσκεται ανάμεσα στις τριάντα στιγματισμένες χώρες, που έχουν επικριθεί για την ασφάλεια των πτήσεων. Η εφημερίδα γράφει ακόμα ότι έκθεση της γαλλικής κοινοβουλευτικής επιτροπής δείχνει ότι 111 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο παίρνουν κάτω από τη βάση σε ό,τι αφορά την ασφάλεια των πτήσεων. Αλλού αναφέρεται στην αεροπορική τραγωδία που έπληξε το Περού κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους 41 επιβάτες και 56 επέζησαν.

    [03] (K) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Υπουργός Συγκοινωνιών

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος ζήτησε από τους δύο εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA), Jean Paul Henrotte και Francois Janvier αντίστοιχα, όπως εξαντλήσουν τις γνώσεις και εμπειρίες που έχουν και προβούν σε μια εις βάθος έρευνα για την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου, για να διαπιστώσουν εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες ώστε να αποδοθούν.

    Αυτό δήλωσε χθες ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου μετά από συνάντηση των εμπειρογνωμόνων με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα προσφέρει στους εμπειρογνώμονες οποιαδήποτε βοήθεια ζητήσουν.

    Χαρακτηρίζοντας «εθιμοτυπική» τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους δύο εμπειρογνώμονες, ο κ. Θράσου είπε ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος τους ευχαρίστησε για την αποδοχή της πρόσκλησης της κυβέρνησης να έρθουν στην Κύπρο και τους ζήτησε «να εξαντλήσουν τις γνώσεις, τις εμπειρίες και τον επαγγελματισμό τους για να διεξάγουν μια σε βάθος έρευνα για να δουν αν υπάρχουν οποιεσδήποτε ευθύνες, ούτως ώστε να αποδοθούν, ανεξάρτητα από ποιο ύψος της ιεραρχίας βρίσκεται ο οποιοσδήποτε και αν υπέχει ευθυνών ακόμη και οποιοδήποτε τμήμα κυβερνητικό ή οποιοσδήποτε άλλος οργανισμός».

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είπε ο κ. Θράσου, τους είπε ότι αν το χρονικό διάστημα το οποίο ευρίσκονται στην Κύπρο δεν είναι αρκετό, είναι ευπρόσδεκτοι να έρθουν τόσο αυτοί όσο και όσοι άλλοι ειδικοί χρειάζονται στην Κύπρο εκ νέου, «ούτως ώστε να γίνει σε βάθος έρευνα και να εξαχθούν τα σωστά συμπεράσματα», πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Συγκοινωνιών είπε ότι οι εμπειρογνώμονες θα βρίσκονται στην Κύπρο για δύο ημέρες και μετά θα μεταβούν στις Βρυξέλλες για να αξιολογήσουν τις έρευνες που θα κάνουν στην Κύπρο.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «η έρευνα που διεξάγουν είναι εντελώς ανεξάρτητη και κατουδένα τρόπο δεν υποκαθιστά την ερευνητική επιτροπή τόσο της Κύπρου όσο και της Ελλάδας».

    Υπουργός Συγκοινωνιών - Εμπειρογνώμονες ΕΕ - Συνάντηση

    Ολα τα έγγραφα που υπάρχουν στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας θα είναι στη διάθεση των δύο εμπειρογνωμόνων της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοϊας (EASA), ούτως ώστε να διαλευκανθεί ο ρόλος του Τμήματος, δήλωσε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου.

    Σε δηλώσεις μετά από συνάντηση χθες με τους δύο εμπειρογνώμονες, ο κ. Θράσου είπε πως ''εάν και εφόσον προκύψουν ευθύνες, τότε αυτές θα αποδοθούν πλήρως''.

    Ο Υπουργός χαρακτήρισε τη συνάντηση ''καθαρά φιλοφρονητική'' και ευχαρίστησε τους δύο εμπειρογνώμονες για την αποδοχή της πρόσκλησης να έρθουν στην Κύπρο όπως επίσης και για το ενδιαφέρον αυτών και των οργανισμών που αντιπροσωπεύουν για να βοηθήσουν την Κύπρο για το τραγικό συμβάν.

    ''Τους παρακάλεσα να βοηθήσουν, και εμείς με τη σειρά μας θα αξιοποιήσουμε όλες τους τις εμπειρίες και γνώσεις για να δούμε, να διερευνήσουμε σε βάθος για τις διαδικασίες που έχουν ακολουθηθεί για πιθανά κενά στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας και το κυριότερο, εισηγήσεις για αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών'', είπε ο κ. Θράσου.

    Ανέφερε ότι οι δύο ειδικοί εξέφρασαν τη συμπαράσταση και αλληλεγγύη τους στο έργο μας και διακήρυξαν την ετοιμότητά τους να προσφέρουν τις γνώσεις, εμπειρίες όχι μόνο κατά τις δύο ημέρες που θα βρίσκονται τώρα στην Κύπρο αλλά και αργότερα.

    Διακήρυξαν ότι είναι έτοιμοι να έρθουν όποτε τους ζητήσουμε είτε μόνοι τους είτε και με τη βοήθεια άλλων ειδικών για να βοηθήσουν το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για ότι ήθελε εισηγηθεί.

    Ευρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης - Αεροπορική τραγωδία

    Eρωτηματικά όσον αφορά το αεροπορικό δυστύχημα που έπληξε την Κύπρο θέτει δημοσίως ο Eυρωβουλευτής Ιωάννης Κασουλίδης υπό την ιδιότητά του ως μέλος της Επιτροπής Μεταφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και μετά από μελέτη της Οδηγίας του Συμβουλίου 94/56/EC, με βάση την οποία καθορίζονται οι βασικές αρχές που διέπουν την έρευνα ατυχημάτων και συμβάντων πολιτικής αεροπορίας.

    Σε ανακοίνωση ο κ. Κασουλίδης αναφέρει ότι η Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων δεν έχει εξουσία να κατανείμει ευθύνες ή υπαιτιότητα (to apportion blame or liability).

    Αντιθέτως, σημειώνει, η Επιτροπή αυτή «έχει μοναδικό σκοπό να προβεί σε τεχνική έρευνα για να οδηγήσει σε διαπιστώσεις οι οποίες θα αξιοποιούνται για την πρόληψη μελλοντικών ατυχημάτων και συμβάντων. Η ανάλυση των περιστατικών, τα συμπεράσματα και οι συστάσεις για την ασφάλεια δεν προνοούν σε καμία περίπτωση την κατανομή υπαιτιότητας ή ευθύνης».

    Οι ίδιοι ακριβώς περιορισμοί ισχύουν και για την υπό τον κ. Ακριβό Τσολάκη Επιτροπή στην Ελλάδα, αναφέρει.

    Υπουργός Εξωτερικών ΙΔ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Αισιοδοξία ως προς το αποτέλεσμα των προσπαθειών που καταβάλλονται για αντιμετώπιση των νέων τουρκικών προκλήσεων και των δηλώσεων για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου κατά την ενημέρωση των αποδήμων στο ΙΔ' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ιακώβου επεσήμανε πως οι στόχοι της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτή τη στιγμή είναι δύο, δηλαδή ''να εξασφαλίσουμε μια ικανοποιητική αντιδήλωση της ΕΕ, η οποία να ανατρέπει το περιεχόμενο της τουρκικής δήλωσης, να μην αφήνει οποιεσδήποτε εκκρεμότητες, και δεύτερο να υπάρξουν βελτιώσεις στο διαπραγματευτικό πλαίσιο ΕΕ-Τουρκίας''.

    Πρόσθεσε ότι ''στελέχη της διπλωματίας βρίσκονται στο εξωτερικό για προώθηση των θέσεων μας'' και σημείωσε ότι ''θα προσπαθήσουμε να έχουμε τόση υποστήριξη μέσα στο Συμβούλιο, ώστε οι θέσεις μας να γίνουν σεβαστές και να ενσωματωθούν μέσα στις αποφάσεις''.

    Σημείωσε παράλληλα ότι υπάρχουν προκλήσεις και μέσα στην ίδια την ΕΕ, οι οποίες όμως αντιμετωπίζονται.

    Οπως είπε, ''οι προκλήσεις προέρχονται μέσω της Τουρκίας και έχουν σχέση με την τουρκική ενταξιακή πορεία'', σημειώνοντας πως ο ίδιος θεωρεί απίθανο οι Ευρωπαίοι εταίροι να προσπαθήσουν να πιέσουν την Κύπρο να αποδεχθεί απαράδεκτες τοποθετήσεις που αφορούν την υπόσταση της ίδιας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αφού ανέλυσε την πορεία προς το σχέδιο Ανάν, ο κ. Ιακώβου είπε ότι ''οποιαδήποτε δραστηριότητα της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών, τοποθετείται κατά τον Οκτώβριο και μετά''.

    Πρόεδρος ΠΟΜΑΚ - Συνέδριο Αποδήμων - Κυπριακό

    Οι απόδημοι Κύπριοι θα υποστηρίζουν πάντοτε τη γραμμή της εκάστοτε δημοκρατικά εκλελεγμένης κυβέρνησης της Κύπρου, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρης Σοφοκλείδης, προσθέτοντας πως μόνο με αυτό τον τρόπο θα μπορέσει η εκστρατεία των αποδήμων να είναι επιτυχής στο εξωτερικό.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του ΙΔ' Συνεδρίου Αποδήμων Κύπρίων, ο κ. Σοφοκλείδης επέκρινε τη στάση της Αμερικής και της Βρετανίας, λέγοντας ότι γίνεται προσπάθεια για να υπάρξουν κάποιες αλλαγές στη στάση του Λονδίνου και της Ουάσιγκτον.

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι ''αυτό δεν είναι τόσο εύκολο γιατί η Τουρκία είναι μία χώρα πολλών εκατομμυρίων και μια τεράστια αγορά για τις χώρες αυτές που παράγουν και θέλουν να πουλήσουν''.

    Οπως ανέφερε ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ οι απόδημοι της Κύπρου ''έχουν γίνει δύο ταχυτήτων, λόγω της Ευρωπαϊκής Ενωσης'', σημειώνοντας πως αυτό δεν ''είναι ένα βήμα προς τα πίσω αλλά απλώς πρέπει να αντιμετωπιστούν κάποια προβλήματα τα οποία απορρέουν από αυτή την αλλαγή''.

    Λεμεσός - Πρόεδρος ΠΣΕΚΑ - Κυπριακό

    Η επαναφορά του θέματος της εισβολής και κατοχής της Κύπρου είναι ο μόνος τρόπος των αποδήμων να πείσουν τις ΗΠΑ για αλλαγή της στάσης της, τόνισε χθες ο Πρόεδρος της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ.

    Σε δηλώσεις στο περιθώριο του ΙΔ Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων Κυπρίων, ο κ. Κρίστοφερ είπε ότι ''έχουμε μπει σε μια καινούργια σελίδα του Κυπριακού και εμείς οι απόδημοι επανερχόμαστε στο θέμα της εισβολής και κατοχής, στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο οποίος είναι ο μόνος τρόπος για να πείσουμε αλλαγή πολιτικής τουλάχιστον στις ΗΠΑ''.

    Σημειώνοντας πως το εχθρικό κλίμα που επικρατούσε το 2004 έχει αλλάξει, είπε ότι ''έχουμε κάνει μια πολύ καλή δουλειά γιατί, ασχέτως των απειλών και τη φιλοδοξία του κ. Ταλάτ να επιτύχει πολλά πράγματα, το μόνο που πέτυχε είναι να περάσουν τρεις βουλευτές και μερικοί βοηθοί βουλευτών στα κατεχόμενα''.

    ''Το κλίμα πιστεύω θα αλλάζει συνεχώς'', είπε ο κ. Κρίστοφερ, σημειώνοντας ότι οι απόδημοι της Αμερικής έχουν πετύχει να εξασφαλίσουν την υποστήριξη γερουσιαστών κλειδιά, φίλων του Προέδρου Τζορτζ Μπους.

    Οπως εξήγησε, οι γερουσιαστές αυτοί έχουν αποστείλει γράμμα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ, στο οποίο αναφέρουν ότι η Αμερική δεν μπορεί να εργάζεται για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και να αγνοεί το θέμα της Κύπρου, δεν μπορεί να μιλά για απόσυρση των στρατευμάτων της Συρίας από τον Λίβανο και να συνεχίζεται η κατοχή στην Κύπρο.

    ΙΔ' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων - Εκπρόσωποι κομμάτων

    Κατά τη χθεσινές εργασίες του Παγκόσμιου Συνεδρίου Αποδήμων απηύθυναν χαιρετισμούς προς τους συνέδρους εκπρόσωποι κοινοβουλευτικών κομμάτων.

    Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού δήλωσε ότι η πολιτική ηγεσία, μαζί με την κυβέρνηση, συλλογικά, θα πρέπει να εργαστούν προς την κατεύθυνση της εκπλήρωσης των υποχρεώσεων της Τουρκίας έναντι στην ΕΕ, προσθέτοντας πως ''συλλογικά όλοι θα πρέπει να εργαστούμε για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών και διεθνών ερεισμάτων για να πειστεί η Τουρκία να συναινέσει σε λύση που να δικαιώνει ολόκληρο το λαό της Κύπρου, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους''.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης υπογράμμισε την ανάγκη χάραξης μιας νέας εθνικής στρατηγικής που θα προτάσσει και πάλι την ουσία του Κυπριακού και θα έχει σαν άμεσο στόχο την ταχύτερη επανέναρξη του διαλόγου για την επίτευξη μιας συμφωνημένης λύσης επανένωσης της Κύπρου.

    Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Αριστος Χρυσοστόμου δήλωσε ότι το κόμμα του θα συνεχίσει να αγωνίζεται με σύνεση, συνέπεια και διεκδικητικότητα για την πραγματική και όχι τυπική επανένωση της πατρίδας μας και θα συνεχίσει να συμβάλλει τόσο για την επίλυση των προβλημάτων των αποδήμων όσο και για την καλύτερη αξιοποίησή τους προς όφελος της πατρίδας μας.

    Ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ Σοφοκλής Σοφοκλέους δήλωσε πως στόχος του ΙΔ' Συνεδρίου των Αποδήμων Κυπρίων είναι να διεκδικήσει, να απαιτήσει και να κάνει όχι απλά το καλό, αλλά το καλύτερο για την Κύπρο, προσθέτοντας ότι το καλύτερο είναι η επανένωση και η λύση του Κυπριακού, στην οποία Ελληνοκύπριοι, Τουρκοκύπριοι, Αρμένιοι, Λατίνοι και Μαρωνίτες να μπορούν να διεκδικήσουν το κοινό μέλλον της Κύπρου.

    Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης εξέφρασε την ελπίδα όπως τα θλιβερά γεγονότα που σημάδεψαν την Κύπρο από την αεροπορική τραγωδία της 14ης Αυγούστου ''είναι τα τελευταία'', ευελπιστώντας ότι η πολιτεία θα ανταποκριθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην αφήνονται περιθώρια επανάληψης τέτοιας τραγωδίας.

    Ο εκπρόσωπος του Κόμματος Ενωμένων Δημοκρατών Μίκης Σιανής εξέφρασε την εκτίμηση πως ''με την κλιμακούμενη αμφισβήτηση των ενταξιακών προοπτικών της Τουρκίας, η επανέναρξη του διαλόγου για το Κυπριακό θα αναβάλλεται'', συμπληρώνοντας πως ''θα αναζητούνται νέες ισορροπίες με μέτρα εμπιστοσύνης, ενώ η λύση θα απομακρύνεται καθώς νέα τετελεσμένα θα τσιμεντώνουν τη διχοτόμηση''.

    Το Αγωνιστικό Δημοκρατικό Κίνημα (ΑΔΗΚ) ''κατ΄ ουδένα λόγο αποδέχεται τη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας για μια νέα τάξη πραγμάτων και ούτε αποδέχεται τη δήθεν μετεξέλιξη του διεθνώς ανεγνωρισμένου κράτους μας σε ένα νέο μόρφωμα που να βολεύει τις επιβουλές της Τουρκίας και των τουρκολάγνων φίλων της επί της Μεγαλονήσου'', δήλωσε ο Αντιπρόεδρος του Κινήματος Εντουϊν Ιωσηφίδης.

    Εξάλλου, ο ΓΓ του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών είπε ότι οι μέχρι σήμερα προτάσεις διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας που κατατέθηκαν από διάφορους μεσολαβητές, συμπεριλαμβανομένου και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν, δεν ικανοποιούν γιατί ουσιαστικά προτείνουν ένα ρατσιστικό διαχωριστικό σύστημα που εμπεριέχει το σπόρο της διχοτόμησης.

    Συνέδριο Αποδήμων - Εκθεση δραστηριοτήτων

    Η διαφώτιση γύρω από το Κυπριακό και η μεταφορά του στα κέντρα λήψεως αποφάσεων των διαφόρων χωρών παραμένει βασικό στόχος των απόδημων, όπως αναφέρθηκε χθες στο ΙΔ' Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων που συνεχίζει τις εργασίες του στη Λεμεσό.

    Κατά την απογευματινή συνεδρία χθες, ο Πρόεδρος της ΠΟΜΑΚ Χάρης Σοφοκλείδης έδωσε το λόγο στον Αντιπρόεδρο της Ομοσπονδίας Αντρέα Παπαευριπίδη για την παρουσίαση της έκθεσης δραστηριοτήτων της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία, όπως αναφέρθηκε, αντικατοπτρίζει και την έκθεση δραστηριοτήτων της ΠΟΜΑΚ.

    Ο κ. Παπαευριπίδης επικεντρώθηκε στις προσπάθειες των αποδήμων γύρω από το Κυπριακό, καθώς και στην προσπάθεια διατήρησης των παραδόσεων του τόπου στις νέες γενιές των αποδήμων.

    ''Επαναβεβαιώνουμε την εκτίμηση μας ότι η οργάνωση των αποδήμων στην ΠΟΜΑΚ και ΠΣΕΚΑ, που συμπληρώνει φέτος 29 τόσα χρόνια ζωής και αξιόλογης δράσης, συνέβαλε ώστε οι απόδημοι να αναλάβουν με συγκεκριμένο τρόπο το ρόλο της ενημέρωσης και διαφώτισης της κοινής γνώμης στις διάφορες χώρες, ως το δικό τους μερίδιο προσφοράς στους εκάστοτε αγώνες που διεξήγαγε και συνεχίζει να διεξάγει ο κυπριακός λαός για την απαλλαγή του από την κατοχή και την επανένωση της Κύπρου και του λαού της'', είπε ο Αντιπρόεδρος της ΠΟΜΑΚ.

    Οι προσπάθειες αυτές, όπως σημείωσε, είχαν πάντοτε ως στόχο τη διαφώτιση για τις εκάστοτε εξελίξεις στο Κυπριακό, με δυο αλληλένδετες βασικές κατευθύνσεις.

    Η πρώτη κατεύθυνση, σύμφωνα με τον κ. Παπαευριπίδη, ''αφορά τη διατήρηση του Κυπριακού στην επιφάνεια, ως θέμα εισβολής και κατοχής της αδύναμης Κύπρου από τη μεγάλη στρατιωτική δύναμη, την Τουρκία'' και ότι ενόσω εκκρεμεί η λύση ''συνεχίζουν να καταπατούνται τα ανθρώπινα δικαιώματα του λαού μας''.

    Οσον αφορά τη δεύτερη κατεύθυνση που ακολουθείται, αυτή είναι ''η συντήρηση του ενδιαφέροντος και η συμμετοχή των ίδιων των συμπατριωτών μας στις διάφορες εκδηλώσεις που οργανώνουν η Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ή τα μέλη της για το Κυπριακό ή για άλλες πολιτιστικές δραστηριότητες των Κυπριακών παροικιακών οργανώσεων'', είπε.

    ΔΗΣΥ - ΡΤΚ - Επιτροπές - Πρώτη κοινή σύσκεψη

    Πραγματοποιήθηκε χθες στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ η πρώτη κοινή σύσκεψη των επιτροπών που έχουν συσταθεί από το ΔΗΣΥ και το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, των δύο επιτροπών ηγήθηκαν ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και ο Γενικός Γραμματέας του ΡΤΚ.

    Η σύσκεψη κάλυψε μια σειρά από θέματα και οριστικοποίησε ένα πρόγραμμα εργασίας. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η επόμενη συνάντηση ορίστηκε για τις 14 Σεπτεμβρίου στα γραφεία του ΡΤΚ.

    Βίλιερς - Συλλυπητήρια - Αεροπορικό δυστύχημα - Σαρμ ελ Σέιχ

    Η Βρετανή βουλευτής του Τσίπινγκ - Μπάρνετ Τερέζα Βίλιερς, σε συλλυπητήρια επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, εκφράζει βαθιά συμπάθεια για το χαμό των ανθρώπων που σκοτώθηκαν στο αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου κοντά στην Αθήνα, καθώς και των επτά Κυπρίων που σκοτώθηκαν στο τροχαίο δυστύχημα στο Σαρμ Ελ Σέιχ την περασμένη εβδομάδα.

    ''Θα ήθελα να εκφράσω την αλληλεγγύη μου και την συμπάθειά μου σε αυτή τη δύσκολη ώρα για τους Κυπρίους, στέλλοντας στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο τα συλλυπητήριά μου'', δήλωσε η κ. Βίλιερς, σημειώνοντας ότι η τραγωδία της συντριβής του αεροσκάφους άγγιξε όλους και επισημαίνοντας ότι η εταιρεία ''Helios'' συνεργαζόταν με τουριστικό πράκτορα στο Μπάρνετ.

    Λονδίνο - Πρόεδρος ΚΟΤ - Επαφές - Τουρισμός

    Ενθαρρυμένος από τα αποτελέσματα των επαφών του στη Βρετανία για την προοπτική της βρετανικής τουριστικής κίνησης, επιστρέφει στην Κύπρο ο Πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Τουρισμού Φώτης Φωτίου.

    Ο κ. Φωτίου πραγματοποίησε χωριστές επαφές με τους τέσσερεις μεγάλους τουριστικούς οργανισμούς, Thomson, Thomas Cook, First Choice και My Travel, που συνολικά διακινούν γύρω στους 650.000 τουρίστες προς την Κύπρο.

    Συναντήσεις είχε, επίσης, με τον Σύνδεσμο Ελληνοκυπρίων Ταξιδιωτικών Πρακτόρων και χωριστά με τους οργανισμούς Libra, Olympic και άλλους.

    Το συμπέρασμα από τις επαφές του, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ, είναι ότι τα μέχρι τώρα αποτελέσματα του χρόνου και οι προοπτικές βρίσκονται σε ικανοποιητικό σημείο.

    Οι πρώτοι επτά μήνες παρουσίασαν αύξηση κατά 6% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου και ο Ιούλιος 7%, είπε, σημειώνοντας ότι πολύ ενθαρρυντικά είναι και τα δεδομένα για το Καλοκαίρι του 2006.

    Ο Πρόεδρος του ΚΟΤ πραγματοποίησε επαφές και με τουριστικά περιοδικά, λαμβάνοντας υπόψη τον ρόλο που αυτά διαδραματίζουν.

    Χρηματιστήριο - Χωρίς μεταβολή

    Χωρίς μεταβολή έκλεισε στη χθεσινή συνάντηση η χρηματαγορά, η οποία δέχθηκε πιέσεις από τους περιφερειακούς τίτλους. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς έκλεισε χωρίς μεταβολή, παρά τη στήριξη των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 87,59 μονάδες, καταγράφοντας πτώση σε ποσοστό 0,5%. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 604.000 λίρες με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 39,7% του τζίρου.

    Αντίθετα, αμελητέα κέρδη σε ποσοστό 0,04% κατέγραψε ο δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 424,06 μονάδες.

    [04] (Κ) Ποδόσφαιρο -Τσάμπιονς Λιγκ- Ηττα και αποκλεισμός της Ανόρθωσης

    Την ήττα από τη Ρέιντζερς Γλασκώβης με 2-0 γνώρισε χθες βράδυ στη Σκωτία η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης στον επαναληπτικό αγώνα του τρίτου προκριματικού γύρου για την είσοδο στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ της ΟΥΕΦΑ.

    Οι παίχτες της Ανόρθωσης, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες που κατέβαλαν, δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το εις βάρος τους 2-1 του πρώτου αγώνα που είχε διεξαχθεί στην Κύπρο στις 9 Αυγούστου και αποκλείσθηκαν από τους ομίλους της διοργάνωσης.

    Τα τέρματα της Ρέιντζερς πέτυχαν στο 39ο λεπτό ο Τόμας Μπάφελ και στο 58ο λεπτό ο Ντάντου Πρσο, ενώ η Ανόρθωση με τον αρχηγό της Τιμούρ Κετσμπάγια είχε δοκάρι στο 14ο λεπτό.

    Η ομάδα της κατεχόμενης Αμμοχώστου θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται στα ευρωπαϊκά γήπεδα, συμμετέχοντας στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ. Η κλήρωση των αγώνων θα γίνει αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΘΘ)  

    [05] (Κ) Δήμος Μόρφου - Ψήφισμα - Τουρκική κατοχή

    Την πεποίθηση ότι η κυβέρνηση μπορεί να ασκήσει περισσότερη πίεση προς την Τουρκία για να αλλάξει την αδιάλλακτη στάση της και να εργαστεί για εξεύρεση δίκαιης λύσης του Κυπριακού προβλήματος διατρανώνει ο Δήμος Μόρφου σε ψήφισμα προς τα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια.

    Ο Δήμος Μόρφου απέστειλε το ψήφισμα μετα την ακύρωση της αντικατοχικής εκδήλωσης που είχε προγραμματιστεί για τις 16 Αυγούστου, αποφράδα ημέρα κατάληψης της Μόρφου το 1974, λόγω του θλιβερού γεγονότος της πτώσης του αεροσκάφους της εταιρείας ''ΗΛΙΟΣ'' στις 14 Αυγούστου.

    [06] (Κ) Ποδόσφαιρο - ΟΥΕΦΑ - Μακάμπι-ΑΠΟΕΛ και Ομόνοια-Διναμό

    Η ποδοσφαιρική ομάδα του ΑΠΟΕΛ αγωνίζεται στις 8:00 απόψε με την ισραηλινή Μακάμπι στο στάδιο Μπλούμφιλντ του Τελ Αβίβ, στο πλαίσιο των αγώνων των προκριματικών του β΄ γύρου του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και στην ίδια διοργάνωση η Ομόνοια παίζει με τη Διναμό Βουκουρεστίου στις 8:30 το βράδυ στο στάδιο ΓΣΠ Λευκωσίας.

    [07] (Κ) ΘΟΚ - Αεροπορικό δυστύχημα - Συνεισφορά

    Τις καθαρές εισπράξεις της πρώτης παράστασης του νέου έργου της παιδικής σκηνής του προσφέρει ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου στα ορφανά παιδιά της αεροπορικής τραγωδίας της 14ης Αυγούστου.

    [08] (Κ) Ταλάτ - Επιστολή προς Ευρωπαίους ηγέτες - Καραμανλής

    Επιστολή στον Ελληνα Πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή απέστειλε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ενόψει της έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε κατηγορηματικά ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, ''η επιστολή δεν πρόκειται να απαντηθεί''.

    Το περιεχόμενο της επιστολής δεν έγινε γνωστό.

    Οπως εγνώσθη, ανάλογη επιστολή έχει στείλει ο κ. Ταλάτ και σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες.

    [09] (Κ) Αστυνομία - Αεροπορικό δυστύχημα - Νέος κατάλογος

    
    
    Νέο κατάλογο 47 πρόσωπων που έχασαν τη ζωή τους στο αεροπορικό δυστύχημα της 14ης Αυγούστου 2005, που συνέβη στην Ελλάδα, με συμπληρωματικά στοιχεία έδωσε το μεσημέρι στη δημοσιότητα η Αστυνομία.
    
    Ο κατάλογος των θυμάτων έχει ως εξής:
    
    1. ΑΛΙΟΥΡΗΣ Κυριάκος
    2. ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ Αναστάσιος
    3. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Μαρία Ισαάκ
    4. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Χριστίνα
    5. ΑΝΤΩΝΙΟΥ Χρίστος
    6. ΓΑΒΡΙΗΛΙΔΟΥ Ελένη
    7. ΓΕΩΡΓΙΟΥ Γεώργιος
    8. ΓΙΩΡΓΑΛΛΗ Μιχάλης
    9. ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Παρασκευάς
    10. ΔΟΥΝΑΣ Θεόδωρος
    11. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Αγάθη
    12. ΕΥΡΙΠΊΔΟΥ Αδάμος
    13. ΕΥΡΙΠΙΔΟΥ Ευριπίδης
    14. ΙΑΚΩΒΟΥ Μαργαρίτα
    15. ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ Μαρία
    16. ΚΑΡΚΑΝΙΑ Παναγιώτης
    17. ΚΑΤΣΕΞΟΥ Σωτήρης
    18. ΚΙΤΡΟΜΗΛΙΔΗ Πανίκος
    19. ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ Ξένια
    20. ΚΟΥΤΣΟΦΤΑ Χρυσούλλα
    21. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Αναστασία
    22. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Χρίστια
    23. ΚΥΠΡΙΑΝΟΥ Χριστόδουλος
    24. ΚΩΣΤΑΝΤΊΝΟΥ Ειρήνη
    25. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Μιχάλης
    26. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Πέτρος
    27. ΚΩΣΤΑΝΤΙΝΟΥ Σωτήρης
    28. ΝΕΟΦΥΤΟΥ Μιχάλης
    29. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Θέτη
    30. ΝΙΚΟΛΑΟΥ Νίκος
    31. ΞΙΟΥΡΟΥΠΠΑ Ιωάννα
    32. ΞΙΟΥΡΟΥΠΠΑ Μαργαρίτα
    33. ΞΙΟΥΡΟΥΠΠΑ Σοφία
    34. ΟΜΠΑΣΙΗ Δημήτρης
    35. ΟΝΗΣΙΦΟΡΟΥ Ελένη
    36. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Ανδρέας
    37. ΠΥΡΙΛΛΗ Μανώλη Αντωνία
    38. ΠΥΡΙΛΛΗΣ Χρίστος
    39. ΠΥΡΙΛΛΗ Εύα
    40. ΠΥΡΙΛΛΗ Μάρκος
    41. ΠΥΡΙΛΛΗ Ξένιος
    42. ΡΙΚΚΟΥ Μαρία
    43. ΤΟΥΤΟΥΖΙΑΝ Μπάριετ
    44. ΤΟΥΤΟΥΖΙΑΝ Αρα
    45. ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ Καλυψώ
    46. ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ Σωτήρης
    47. ΨΑΡΟΥΔΗΣ Περικλής
    
    

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 25/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 25/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5712               0,5746
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4642               0,4669
    Λίρα Αγγλίας              0,8374               0,8424
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 25/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 25/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4218            0,4251
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3525            0,3553
    Δολάριο Καναδά                  0,3902            0,3933
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0720            0,0725
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0612            0,0616
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3690            0,3719
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                2.470.393,21
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     89,40     2,07  2.426.121,42
    FTSE/CySE 20                           434,73     2,52  2.227.294,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.302,31     2,56  2.245.161,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.054,78    -0,73     13.583,28
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ        1.011,33     2,86     84.521,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.292,93     2,47  2.258.744,93
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.351,07     2,94  2.101.200,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.120,95     2,45     10.878,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            968,68     0,30    116.286,53
    FTSE Med (24/8/2005)                 8.089,33    -1,41
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Υφυπουργός Υγείας Κίνας - Επίσκεψη

    Ο Υφυπουργός Υγείας της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Chen Xiaohong φθάνει την ερχόμενη Κυριακή, 28 Αυγούστου στην Κύπρο, για επίσημη επίσκεψη, επικεφαλής εξαμελούς αντιπροσωπείας, ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη.

    [13] (Κ) Ορφανός - Αεροπορικό ατύχημα - Εμπειρογνώμονες ΕΕ

    Δεύτερο προκαταρκτικό πόρισμα εντός ολίγων ημερών για τα αίτια που οδήγησαν στη συντριβή του Μπόινγκ της εταιρείας ''Ηλιος'' στις 14 Αυγούστου στο Γραμματικό ενδέχεται να εκδώσει η Ελληνική Επιτροπή Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Κυπριακής Επιτροπής Διερεύνησης Αεροπορικών Ατυχημάτων και Συμβάντων Κώστας Ορφανός.

    Ο κ. Ορφανός συναντήθηκε σήμερα στο Υπουργείο Συγκοινωνιών με τους δυο Ευρωπαίους εμπειρογνώμονες της Γενικής Διεύθυνσης Μεταφορών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας για την Ασφάλεια της Αεροπλοΐας (EASA), Ζαν Πολ Ενρότ και Φρανσουά Ζανβιέρ αντίστοιχα που βρίσκονται στην Κύπρο.

    [14] (Κ) Χρηματιστήριο - Κέρδη - Σημαντικό αγοραστικό ενδιαφέρον

    Aνοδικά κινήθηκε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να ανέρχεται στα 2,4 εκατομμύρια λίρες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε σημαντικά κέρδη σε ποσοστό 2,47%, κλείνοντας στις 1.292,93 μονάδες. Ανοδο σε ποσοστό 2,07% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, ο οποίος ανήλθε στις 89,4 μονάδες. Το μεγάλο αγοραστικό ενδιαφέρον για τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου, η οποία συγκέντρωσε συναλλαγές αξίας 1,7 εκ. λιρών, εκτίναξε την αξία των συναλλαγών στα 2,4 εκ. λίρες.

    Σημαντική αύξηση σε ποσοστό 2,52% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 434,73 μονάδες.

    [15] (Κ) Αεροπορική τραγωδία -Υπουργός Υγείας- Μεταφορά σορών

    Σε εξέλιξη βρίσκεται ακόμα στην Αθήνα η διαδικασία ταυτοποίησης των σορών των θυμάτων της αεροπορικής τραγωδίας που συνέβη στις 14 Αυγούστου με τη πτώση του αεροπλάνου της εταιρείας ''Helios'' στο Γραμματικό Αττικής και -όπως δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης- αναμένεται μέχρι το απόγευμα η αναγνώριση όσων σορών μπορούν να ταυτοποιηθούν, προκειμένου να μεταφερθούν και αυτές μαζί με τις 47, των οποίων τα ονόματα έχουν ήδη δημοσιοποιηθεί.

    Η άφιξη των σορών, είπε ο κ. Γαβριηλίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, αναμένεται να πραγματοποιηθεί αργά το βράδυ και η δημοσιοποίηση των ονομάτων και των νέων ταυτοποιημένων σορών θα γίνει αφού ενημερωθούν πρώτα οι συγγενείς τους, όπως έγινε και στις προηγούμενες περιπτώσεις.

    [16] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Κρατικός Προϋπολογισμός 2006

    Το Υπουργικό Συμβούλιο σε σημερινή ειδική συνεδρία του που διήρκεσε πέραν των τεσσάρων ωρών ενέκρινε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2006. Όπως δήλωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός ο Προϋπολογισμός θα κατατεθεί στη Βουλή των Αντιπροσώπων την πρώτη εβδομάδα του Οκτώβρη.

    Ο Κρατικός Προϋπολογισμός του 2006 προβλέπει δαπάνες 3,865 δισεκατομμύρια λίρες και έσοδα 3,194 δισεκατομμύρια λίρες με αύξηση 6% των αναπτυξιακών δαπανών και περιορισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 3,7% του ΑΕΠ, που αναμένεται ότι με την υλοποίηση των μέτρων σύγκλισης θα μειωθεί στο 1,7% του ΑΕΠ.

    Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών ο Προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στη βάση του προγράμματος διακυβέρνησης του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, τις δεσμεύσεις και υποχρεώσεις της Κύπρου ως κράτους μέλους της ΕΕ και της ένταξης της Κύπρου στο Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών ΙΙ (ΜΣΙ ΙΙ).

    Από την ενοποιημένη κατάσταση των εσόδων και δαπανών προκύπτει προκαταρκτικά ότι οι ακαθάριστες χρηματοδοτικές ανάγκες για το 2006 θα ανέλθουν στα 1,216 δισεκατομμύρια λίρες ή 14,7% του ΑΕΠ από τα 916 εκατομμύρια ή 11,9% το 2005. Το συνολικό δημόσιο χρέος θα διευρυνθεί κατά 459 εκατομμύρια και θα φθάσει στο τέλος του 2006 στα 8,83 δισεκατομμύρια ή στο 107% του ΑΕΠ από τα 8,371 δισεκατομμύρια ή στο 108,5% του ΑΕΠ. που υπολογίζεται να φθάσει το τέλος του 2005.

    Σύμφωνα όμως με τον ορισμό της Συνθήκης του Μάαστριχ, το δημόσιο χρέος εξαιρουμένου του ενδοκυβερνητικού αναμένεται να κυμανθεί στο 66,3% του ΑΕΠ από 69% του ΑΕΠ που υπολογίζεται για το 2005. Οι οφειλές προς τα Ταμεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων που είναι βασικά το ενδοκυβερνητικό χρέος αναμένονται να ανέλθουν στα 3,363 δισεκατομμύρια το 2006 από τα 3,049 δισεκατομμύρια το 2005.

    Με βάση τον προτεινόμενο Προϋπολογισμό του 2006 το δημοσιονομικό έλλειμμα προβλέπεται να περιορισθεί στο 3,7% του ΑΕΠ και σε απόλυτους αριθμούς αναμένεται στα 308 εκ. λίρες. Στους αντίστοιχους αρχικούς Προϋπολογισμούς των δύο τελευταίων χρόνων το δημοσιονομικό έλλειμμα ως ποσοστό του ΑΕΠ προϋπολογιζόταν στο 5,8% το 2005 και 6,3% το 2004 ενώ σε απόλυτους αριθμούς το δημοσιονομικό έλλειμμα προϋπολογιζόταν στα 444 εκ. λίρες το 2005 και 430 εκ. λίρες το 2004.

    [17] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Πρϋπολογισμός - Δηλώσεις

    Σημαντικά μειωμένος είναι ο ρυθμός αύξησης των δαπανών για το προσωπικό στον Κρατικό Προϋπολογισμό για το 2006, αφού από το 10,7% που ήταν στον περσινό προϋπολογισμό τώρα έχει μειωθεί στο 4,7%, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών Μάκη Κεραυνό.

    Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, η οποία συζήτησε τον προϋπολογισμό του 2006, ο κ. Κεραυνός σημείωσε ωστόσο πως ακόμη το κρατικό μισθολόγιο καλύπτει το 40% των δαπανών του Προϋπολογισμού, τονίζοντας ότι στόχος είναι η Κύπρος να φτάσει στο ποσοστό του 38-30, όπως είναι σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    ''Συνολικά, δέχομαι ότι ακόμα το 40% των δαπανών του Προϋπολογισμού είναι μισθολόγιο και αυτό είναι ένα στοιχείο στο οποίο πρέπει να επικεντρωθούμε και να το μειώσουμε'', είπε ο κ. Κεραυνός, σημειώνοντας πως ήδη η κυβέρνηση μελετά τρόπους μείωσης των δαπανών για το προσωπικό.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, πρώτο θέμα είναι η σταθεροποίηση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων χωρίς νέες προσλήψεις, η αναδιοργάνωση κάποιων υπηρεσιών, με βελτίωση της παραγωγικότητας στο δημόσιο τομέα και ενσωμάτωση νέας τεχνολογίας ώστε να είναι αποτελεσματικός και να χρειάζεται λιγότερους ανθρώπους, αλλά και ανάθεση κάποιων υπηρεσιών του κράτους στον δημόσιο τομέα.

    [18] (K) Υπουργός Υγείας - Μεταφορά σορών από Ελλάδα

    Ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Γαβριηλίδης εξέφρασε την πιθανότητα να υπάρξει μια τραγική στιγμή όταν κάποια από τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας να μην είναι δυνατόν να εντοπιστούν.

    Αυτό δήλωσε πριν την έναρξη της απογευματινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, Μέγαρο και ανακοινώνοντας ότι απόψε θα μεταφερθούν με μεταγωγικό αεροσκάφος της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και άλλες σοροί που έχουν ήδη ταυτοποιηθεί και ίσως να είναι περισσότερες από αυτές των 47 ονομάτων που έχουν ήδη ανακοινωθεί.

    ''Ισως υπάρξει η πιθανότητα της τραγικής στιγμής μη ανεύρεσης κάποιων ατόμων'', είπε ο Υπουργός Υγείας σημειώνοντας ότι με βάση την προηγούμενη μαρτυρία μόνο 118 σοροί έχουν εντοπιστεί στην περιοχή του Γραμματικού ενώ άλλες τρεις αγνοούνται ακόμη.

    [19] (Κ) Αθήνα - Κουμουτσάκος - Ενταξιακή πορεία Τουρκίας

    Έντονη κινητικότητα και αλλεπάλληλες διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους Ευρωπαίους εταίρους της βρίσκονται σε εξέλιξη ενόψει της συνεδρίασης του συμβουλίου των Μονίμων Αντιπροσώπων στις Βρυξέλες και του Άτυπου Συμβουλίου των ΥΠΕΞ, όπου αναμένεται να συζητηθεί το θέμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας με την ΕΕ.

    Επίσης καθημερινή και άριστη είναι η επικοινωνία της Αθήνας με την Κυπριακή πλευρά, που όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Ελλάδας Γιώργος Κουμουτσάκος, έχει στόχο της «ό,τι καλύτερο μπορεί να επιτευχθεί».

    Πρόθεση, είπε ο κ. Κουμουτσάκος, τις επόμενες ημέρες είναι να εξαντληθεί κάθε δυνατή επικοινωνία και ενημέρωση των εταίρων για τις ελληνικές θέσεις.

    [20] (Κ) Υπουργείο Συγκοινωνιών - Δήλωση - Χατζηγεωργίου - Σύσκεψη

    Παραπλανητικές για το όλο θέμα του πτώσης του μοιραίου Μπόιγκ της Ηλιος, αλλά και για τις έρευνες για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος, χαρακτηρίζει με ανακοίνωσή του Υπουργείο Συγκοινωνιών και Εργων τις δηλώσεις του Υπεύθυνου του τμήματος Αδειοδότησης στο Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας (ΤΠΑ) Χαράλαμπου Χατζηγεωργίου.

    ''Τα γεγονότα, όπως αυτά παρουσιάστηκαν από τον κ. Χατζηγεωργίου και στον χρόνο που παρουσιάστηκαν, δημιουργούν παραπλανητικές εντυπώσεις για το όλο θέμα και ιδιαίτερα για τα πιθανά αίτια του δυστυχήματος'', αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Υπουργείο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 August 2005 - 17:49:20 UTC