Browse through our Interesting Nodes for Greek Language Instruction, Studies & Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ
  • [04] (K) Κυπριακό - Τάσος Τζιωνής - Συνέντευξη
  • [05] (Κ) Ελσίνκι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κυριάκος Ιωάννου

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό, η επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στην Αθήνα με τον Ελληνα Πρωθυπουργό Κωνσταντίνο Καραμανλή, η διαφορά που προέκυψε με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ) και το Υπουργείο Συγκοινωνιών μετά την απόφαση του δικαστηρίου να ακυρώσει διάταγμα που διέτασσε την ΑΤΗΚ να συμμορφωθεί με απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας και οι επιπτώσεις από την εκτίναξη των διεθνών τιμών των καυσίμων πάνω στην Κυπριακή οικονομία, είναι μερικά από τα θέματα που δεσπόζουν στον σημερινό κυπριακό Τύπο.

    Η ''Αλήθεια'' υπό τον τίτλο ''Ευρωπαϊκό μάτι στην Κύπρο λόγω ΑΤΗΚ'' γράφει ότι η άρνηση της ΑΤΗΚ να συμμορφωθεί με την απόφαση της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού (ΕΠΑ) για τα τέλη κινητής τηλεφωνίας συνεχίζει και μάλιστα η ΑΤΗΚ σκληρύνει την θέση της μετά την χθεσινή απόφαση του δικαστηρίου με την οποία ακυρώθηκε το διάταγμα της προηγούμενης εβδομάδας που διέτασσε την ΑΤΗΚ να εκτελέσει αμέσως την απόφαση της ΕΠΑ. Ο Πρόεδρος της ΕΠΑ Γιώργος Χριστοφίδης προειδοποίησε ότι η ΕΕ παρακολουθεί. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι «άνω-κάτω έγιναν οι Φαρμακευτικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας μετά τις καταγγελίες του Προέδρου της Επιτροπής Υγείας της Βουλής Κώστα Κωνσταντίνου για ακατάλληλα φάρμακα, τα οποία με βάση πληροφορίες διατέθηκαν στα κρατικά νοσηλευτήρια».

    ''Η Μάχη'' υπό τον τίτλο ''Ολοένα και φτωχαίνουμε'' γράφει ότι οι αλυσιδωτές επιπτώσεις από την καθημερινή σχεδόν αύξηση του πετρελαίου αγγίζουν άμεσα και την κυπριακή οικονομία, με πρώτο θύμα τον Κύπριο καταναλωτή, ο οποίος σύμφωνα με ανεξάρτητους αναλυτές βρίσκεται στην δυσμενέστερη θέση από το σύνολο σχεδόν των Ευρωπαίων πολιτών. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι οι αμπελουργοί βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής αφού οι τιμές που τους προσφέρονται δεν καλύπτουν ούτε τα έξοδα παραγωγής. Σε σύσκεψη στο Ομοδος αποφάσισαν να μην δώσουν κιλό στις οινοβιομηχανίες εάν οι τιμές που θα καθορίσει η κυβέρνηση δεν τους ικανοποιούν.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Μπαϊράκι σηκώνει η ΑΤΗΚ'' γράφει ότι το διοικητικό συμβούλιο της ΑΤΗΚ επιμένει ότι δεν έχει καμιά υποχρέωση να επαναφέρει τα τέλη της κινητής τηλεφωνίας στα επίπεδα που ίσχυαν πριν την 1η Απριλίου 2005. Οπως γράφει, «οπλισμένο μάλιστα και με την χθεσινή απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, με την οποία ακυρώθηκε προηγούμενο διάταγμα του δικαστηρίου, το ΔΣ της ΑΤΗΚ θεωρεί πως μόνο το Ανώτατο Δικαστήριο είναι σε θέση να ακυρώνει αποφάσεις που λαμβάνει το ίδιο». Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι μετά τους γονείς και οι εκπαιδευτικοί τάσσονται στο πλευρό του Υπουργού Παιδείας στον αγώνα κατά την παραπαιδείας.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' υπό τον τίτλο ''Μπρος Κρεμμός και πίσω Θράσου'' γράφει ότι τα αδιέξοδα παραμένουν και ενδεχομένως να ενταθούν την ερχόμενη εβδομάδα αφού ούτε το Επαρχιακό Δικαστήριο, ούτε η σύσκεψη μεταξύ ΔΣ ΑΤΗΚ και Υπουργού Συγκοινωνιών έδωσαν χθες κάποιο αδιέξοδο στην κρίση. Ο Υπουργός Συγκοινωνιών αναμένει ότι οι αποφάσεις της ΑΤΗΚ ''θα είναι μέσα στο πλαίσιο της συμμόρφωσης των αποφάσεων όλων των θεσμικών οργάνων του κράτους''. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι συνολικά 163 μαθητές με προβλήματα ακοής φοιτούσαν κατά την περσινή σχολική χρονιά σε δημόσια σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης από τους οποίους οι 68 ήταν σε νηπιαγωγεία και Δημοτικά, 78 σε Γυμνάσια και Λύκεια και 17 στην Σχολή Κωφών.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Λίστα αδιόριστων - Φουσκώνει με 20% Ευρωπαίους'' γράφει πως πληθαίνουν οι Ευρωπαίοι εκπαιδευτικοί κυρίως Ελλαδίτες που εγγράφονται στους καταλόγους διοριστέων και δικαιωματικά πλέον αναμένουν διορισμό στην κυπριακή εκπαίδευση. Φέτος οι αδιόριστοι σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης φτάνουν σχεδόν τους 20.000 ενώ κάποιοι θα πάρουν διορισμό σε 70 χρόνια. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι διευρύνεται και επεκτείνεται η εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την ΕΕ προγράμματος αποναρκοθέτησης στην Κύπρο και στα ναρκοπέδια των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Η ''Χαραυγή'' υπό τον τίτλο ''Βολιδοσκοπεί ο Ανάν'' γράφει ότι σε βολιδοσκοπήσεις προς διάφορες χώρες προχώρησε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν ζητώντας να του υποδείξουν άτομα, τα οποία θα μπορούσαν να αναλάβουν χρέη ειδικού συμβούλου του στο Κυπριακό. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Ανάν προσανατολίζεται μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου να διορίσει εκπρόσωπο του στο Κυπριακό, οπότε αναμένεται να υπάρξει μια νέα κινητοποίηση σε συνέχεια των επαφών του Αναπληρωτή ΓΓ του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ στο τρίγωνο Αθήνα-Λευκωσία-Αγκυρα. Αλλού η εφημερίδα γράφει ότι ακριβότερα θα πωλούνται τα εισιτήρια των αεροπορικών γραμμών εξαιτίας της καλπάζουσας αύξησης των τιμών των καυσίμων. Ηδη η Ολυμπιακή ανακοίνωσε αύξηση των ναύλων.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' γράφει ότι γύρω στους 300 επιβάτες παρέμειναν στην Κύπρο χθες μετά την απόφαση των Βρετανικών Αερογραμμών να ακυρώσουν όλες τις πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου λόγω της απεργίας που πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό της εταιρείας τροφοδοσίας ''Gate Gourmet'' στο αεροδρόμιο Heathrow του Λονδίνου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα να επεκταθεί και σε αριθμό προσωπικού εδάφους των ΒΑ. Αλλού η εφημερίδα χαρακτηρίζει ως κρίσιμη την επικείμενη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κωνσταντίνο Καραμανλή.

    [02] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    ΟΗΕ - ΕΕ - Αεροδρόμιο Λευκωσίας - Αποναρκοθέτηση

    Διευρύνεται και επεκτείνεται η εφαρμογή του χρηματοδοτούμενου από την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) προγράμματος αποναρκοθέτησης στην Κύπρο και στα ναρκοπέδια των τουρκικών δυνάμεων στη ζώνη κατάπαυσης του πυρός.

    Σε ομιλίες τους στο πλαίσιο εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες με την καταστροφή δύο ομοιωμάτων ναρκών, ο Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και Επικεφαλής της Αποστολής της Ειρηνευτικής Δύναμης των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο Ζμπίγκνιεφ Βλόσοβιτς και η λειτουργός της Ευρωπαϊκής Αντιπροσωπείας στην Κύπρο Κεζμπάν Ακανσόι δήλωσαν ότι η πρωτοβουλία αυτή θα συμβάλει περαιτέρω στη δημιουργία συνθηκών ειρήνης, ασφάλειας και συνδιαλλαγής στο νησί.

    Στην ομιλία του, ο κ. Βλόσοβιτς ανέφερε ότι ''μέχρι σήμερα, έχουν καθαρισθεί 13 ναρκοπέδια από 2.186 νάρκες σε μια περιοχή 576.686 τετραγωνικών μέτρων''.

    Πρεσβεία ΗΠΑ - Αποναρκοθέτηση

    Η πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία χαιρέτισε την έναρξη της νέας φάσης για αποναρκοθέτηση της νεκρής ζώνης, αναφέρει ανακοίνωση της πρεσβείας.

    Η πρεσβεία τονίζει πως η ενέργεια αυτή θα συμβάλει στο κλίμα εμπιστοσύνης που είναι αναγκαίο για μια ειρηνική διευθέτηση του Κυπριακού, μέσω διαπραγματεύσεων.

    Βρετανική κυβέρνηση - Αποναρκοθέτηση

    Η βρετανική κυβέρνηση χαιρέτισε με ικανοποίηση τη ''σημαντική πρόοδο που έχει επιτευχθεί στο θέμα της αποναρκοθέτησης στη νεκρή ζώνη''.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας ανέφερε: ''Καλωσορίζουμε τη δέσμευση των δύο πλευρών στη διαδικασία που μόνο να συμβάλει μπορεί στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων''.

    Αγνοούμενοι - 31 Χρόνια

    Η τελευταία φορά που τους είχαν δει ήταν ζωντανοί. Ο χρόνος σταμάτησε σε μια φωτογραφία. Μεσολάβησαν τριάντα χρόνια, τέσσερις διακρατικές προσφυγές της Κύπρου εναντίον της Τουρκίας, δύο ξένες οργανώσεις για εκταφές, μια διερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ και χιλιάδες οικογένειες με αναπάντητα ερωτήματα. Ζούν; σκοτώθηκαν; Πως; Κάτω από ποιες συνθήκες; Απαντήσεις απλές που γίνονται πολύπλοκες όταν ένα τόσο ανθρωπιστικό θέμα παίρνει πολιτικές διαστάσεις. Κοινά ένοχα μυστικά που καλύπτουν την πιο τραγική πτυχή του κυπριακού προβλήματος. Τους αγνοούμενους.

    Σημαντικά βήματα, η συμφωνία της 31ης Ιουλίου '97 όπως και η καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ΕΔΑΔ το 2001 για την Τουρκία. Η συμφωνία προνοούσε τη διερεύνηση με πειστικά και αποδεικτικά στοιχεία, την ανταλλαγή πληροφοριών για χώρους ταφής καθώς επίσης και συμφωνία για τις διαδικασίες για επιστροφή ταυτοποιημένων λειψάνων στις οικογένειες. Και η περίοδος που ακολούθησε μέχρι σήμερα περιλαμβάνει καχυποψία, κακής ποιότητας πληροφορίες για χώρους ταφής αλλά εν πάση περιπτώσει, οκτώ χρόνια μετά, τα πρώτα δείγματα γραφής, μεμονωμένες εκταφές και λείψανα, με τη συμβολή του Ιδρύματος INFORCE, δημιουργούν μια συγκρατημένη αισιοδοξία.

    Βήματα που, όπως όλες οι πλευρές σημειώνουν, προμηνύουν την πρόοδο χωρίς ωστόσο να υπάρχει ακόμα αποτέλεσμα. Ο κάθε αγνοούμενος παραμένει ανοικτός φάκελος. Καμία οικογένεια μέχρι στιγμής δεν έχει πληροφορίες για την τύχη του δικού της.

    ''Τώρα που μαζεύουμε προθανάτια στοιχεία υπάρχει ολοκληρωτική ταύτιση με αυτούς τους ανθρώπους. Κοιτάμε αν έσπασαν το χέρι τους όταν ήταν μικροί, αν είχαν σφραγίσματα, αν είχαν κάποιο φυλαχτό. Ζούμε την κάθε περίπτωση από τη στιγμή της γένεσής της'', λέει ο Ξενοφών Καλλής, ο άνθρωπος που είναι κυριολεκτικά βουτηγμένος στους φακέλους των αγνοουμένων.

    Ο Α' σύμβουλος του Ε/Κ μέλους της ΔΕΑ, υπεύθυνος για τον καταρτισμό του καταλόγου των Ε/Κ και Ελλαδιτών πεσόντων της τουρκικής εισβολής και του καταλόγου των νεκρών του πραξικοπήματος (http://www.mfa.gov.cy) και μέλος της Ομάδας Εργασίας για τις Εκταφές που λειτουργεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών, ασχολείται με το θέμα από το '89 και ομολογεί πως είναι μια πορεία δύσκολη και απρόβλεπτη, όχι επειδή το ίδιο το θέμα περικλείει τόσο ανθρώπινο πόνο αλλά λόγω πολιτικής εκμετάλλευσης και σκοπιμοτήτων.

    Βιέννη -Οργανισμός Απαγόρευσης Πυρηνικών- Διαπιστευτήρια

    Τα διαπιστευτήρια του στον Εκτελεστικό Διευθυντή του Οργανισμού για τη Συνθήκη Απαγόρευσης Πυρηνικών Δοκιμών (ΟΣΑΠΔ) Τίμπορ Τοθ επέδωσε προχθές ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Εθνη στη Βιέννη, Κορνήλιος Κορνηλίου.

    Ο κ. Κορνηλίου, όπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, διαβεβαίωσε τον κ. Τοθ για τη σημασία που αποδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία σε θέματα αφοπλισμού και μη διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής.

    ΑΚΕΛ - Τουρκία - Κατάληψη Μόρφου

    Πρόσκληση προς τους Μορφίτες και σε ολόκληρο τον κυπριακό λαό απευθύνει το ΑΚΕΛ, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης αυτές τις ημέρες 31 χρόνων από την κατάληψη της κωμόπολης από τα τουρκικά στρατεύματα, για να δώσουν μαζικά το παρών τους στην εκδήλωση που διοργανώνει ο Δήμος της κατεχόμενης Μόρφου την προσεχή Τρίτη.

    Η εκδήλωση, όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, θα γίνει στις 8:00 το βράδυ, στο τέρμα της οδού Λήδρας στη Λευκωσία και με αυτή θα διατρανωθεί ''η αταλάντευτη αποφασιστικότητα των Μορφιτών για επιστροφή στις πατρογονικές εστίες και η δικαίωση του αγώνα του κυπριακού λαού''.

    ΔΗΣΥ - Επέτειος κατάληψης Αμμοχώστου

    Η λύση του Κυπριακού θα πρέπει να εξευρεθεί το συντομότερο δυνατό, μέσα από τις συγκυρίες που δημιουργούνται από την προσπάθεια της Τουρκίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ.

    Με την ευκαιρία της τραγικής επετείου της κατάληψης της πόλης του Ευαγόρα στις 14 Αυγούστου 1974, το κόμμα τονίζει ότι θα πρέπει να σταλούν ισχυρά μηνύματα προς όλες τις κατευθύνσεις και ιδιαίτερα προς τους εταίρους μας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πως η νεκρή πόλη της Αμμοχώστου μπορεί και πρέπει άμεσα να επιστραφεί στους νόμιμους κατοίκους της, μέσα στα πλαίσια μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού.

    Υπογραμμίζει επίσης ότι θα πρέπει όλοι μαζί ενωμένοι να διαδηλώσουμε ότι τα τριανταένα χρόνια είναι αρκετά. Ο ΔΗΣΥ σημειώνει ότι είναι κοινά παραδεκτό ότι ο χρόνος δεν εργάζεται υπέρ της Κύπρου, αλλά συντελεί στην οριστικοποίηση της διχοτόμησης.

    ΔΗΚΟ - Δεύτερη φάση τουρκικής εισβολής

    Μήνυμα εγρήγορσης και συστράτευσης απευθύνει το ΔΗΚΟ στον κυπριακό λαό, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 31 χρόνων από τη 14η Αυγούστου 1974, ημέρα της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής, καλώντας παράλληλα τη διεθνή κοινότητα να δώσει εμπράκτως αξιόπιστα δείγματα σεβασμού και στήριξης των αρχών του Διεθνούς Δικαίου και της νομιμότητας στην περίπτωση της Κύπρου.

    ''Με τη συστηματική, μεθοδική και αποφασιστική διπλωματική και πολιτική προσπάθεια του Προέδρου της Δημοκρατίας και της κυβέρνησης'', αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΔΗΚΟ, ''οι τουρκικές μεθοδεύσεις άρχισαν να εξοστρακίζονται και να δημιουργείται διεθνώς ένα κλίμα κατανόησης των κυπριακών θέσεων και επιχειρημάτων''.

    ''Με επιμονή σε αρχές και αξίες και με σταθερότητα στη διεκδίκηση των δικαίων και των δικαιωμάτων μας'', δηλώνει το ΔΗΚΟ, ''μπορούμε να ελπίζουμε σε μια παραπέρα βελτίωση των πραγμάτων, έτσι ώστε η διεθνής κοινότητα να αναλάβει τις ευθύνες της και να εργασθεί για την εξεύρεση μιας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος''.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Επέτειος δεύτερης εισβολής

    Η ευρωπαϊκή λύση είναι η μόνη εφικτή λύση που θα άρει τα αποτελέσματα της κατοχής, τονίζει σε μήνυμα του για την επέτειο της δεύτερης εισβολής το Ευρωπαϊκό Κόμμα.

    ''Τρίαντα-ένα χρόνια μετά, βρισκόμαστε ακόμη μπροστά σε μια αδιάλλακτη Τουρκία, η οποία επιμένει να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην αποσύρει τα στρατεύματα της. Οι τελευταίες εξελίξεις, όμως, αποδεικνύουν ότι τώρα ο δρόμος της Τουρκίας περνά μέσα από την Ευρώπη, με την υπόθεση της Κύπρου να βρίσκει στήριξη ανάμεσα σε αρκετές ισχυρές ευρωπαϊκές χώρες', σημειώνει.

    Δήμαρχος Αμμοχώστου - Ταλάτ - Κυπριακό

    Η Αμμόχωστος δεν έχει εκχωρηθεί στον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για να τη χειρίζεται όπως ο ίδιος θέλει και για να την ''προσφέρει'' ειλικρινά ή σαν δέλεαρ, δηλώνει με ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος της κατεχόμενης Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής.

    ''Η Αμμόχωστος'', όπως αναφέρει ο Δήμαρχος, ''ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της και η επιστροφή της σε αυτούς δεν υπόκειται στην κρίση ή στα καμώματα της στιγμής του κυρίου Ταλάτ ή οποιουδήποτε Ταλάτ. Ακόμα δε πιο πολύ, με βλέψεις για ανταλλάγματα που να οδηγούν στη διχοτόμηση αντί την επανένωση της δύσμοιρης κοινής πατρίδας''.

    ''Με τις πρόσφατες εκτενείς δηλώσεις του για τη λογική της χρήσης του δέλεαρ της επιστροφής της περιφραγμένης πόλης της Αμμοχώστου, με αντάλλαγμα το άνοιγμα των κατεχομένων λιμανιών και του αεροδρομίου, και απ ευθείας εμπόριο με την Ευρώπη και τον κόσμο, έχοντας σαν τελικό στόχο τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους του, ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ έβγαλε το προσωπείο, που διάλεξε να φορέσει όταν σκόπευε την άνοδό του στην κορυφή της πυραμίδας της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων'', επισημαίνει ο κ. Σκορδής.

    ''Μαζί με το προσωπείο του'', συνεχίζει ο Δήμαρχος, ''ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ αφαίρεσε από καλόπιστους φίλους ή και εχθρούς της Κύπρου κάθε δικαίωμα διατήρησης της εικόνας ενός Ταλάτ που ενδιαφέρεται για λύση του κυπριακού προβλήματος και επανένωση της πατρίδας μας''.

    Χρηματιστήριο - Μικρές απώλειες

    Μικρές απώλειες κατέγραψε στην τελευταία συνάντηση της εβδομάδας, το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, δεχόμενο πιέσεις από το σύνολο σχεδόν των εισηγμένων τίτλων. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση σε ποσοστό 0,15% και έκλεισε στις 1.254,2 μονάδες. Οριακή πτώση σε ποσοστό 0,58% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 87,39 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 405.000 λίρες.

    Μικρές ζημιές σε ποσοστό 0,19% κατέγραψε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 422,52 μονάδες.

    [03] (Κ) Αστυνομία - Διακίνηση Ε/Κ και Τ/Κ

    Συνολικά 5.366 Ελληνοκύπριοι και 4.932 Τουρκοκύπριοι διακινήθηκαν χθες προς και από τα κατεχόμενα.

    [04] (K) Κυπριακό - Τάσος Τζιωνής - Συνέντευξη

    Δεν υπήρξε πρόταση εκ μέρους του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για επιστροφή των Βαρωσίων, αλλά πρόταση με την οποία ουσιαστικά ζητείτο από την Κυβέρνηση να αναγνωρίσει ότι υπάρχει στα κατεχόμενα μια οντότητα που λειτουργεί καθ΄ όλα νόμιμα, και από την οποία θα υπολείπεται απλώς η διεθνής αναγνώριση, δήλωσε ο Διευθυντής του Διπλωματικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρέσβης Τάσος Τζιωνής, προσθέτοντας ότι σε αυτό «πρόσφερε» σαν αντάλλαγμα μια μη σοβαρή υπόσχεση για συζήτηση του θέματος των Βαρωσίων.

    ''Αυτό παραδέχτηκε και ο κ. Ταλάτ στις πρόσφατες δηλώσεις του», είπε, σημειώνοντας πως «η αποδοχή αυτής της πρότασης θα συνιστούσε την τελευταία φάση πριν από τη διπλωματική αναγνώριση, αποκαλύπτοντας έτσι και τον πραγματικό τελικό τουρκικό στόχο».

    [05] (Κ) Ελσίνκι - Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου - Κυριάκος Ιωάννου

    Ιστορική πρόκριση στον τελικό του ύψους στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Ελσίνκι πέτυχε ο 23χρονος Κύπριος αθλητής Κυριάκος Ιωάννου υπερβαίνοντας μετά από εξαιρετικό αγώνα τα 2,27μ.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 13 August 2005 - 17:49:08 UTC