Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Ρέιντζερς
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Επίσκεψη Αμερικανών στα κατεχόμενα
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση
  • [07] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις
  • [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [09] (Κ) Ρεν - Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κουκ - Συλλυπητήριο μήνυμα
  • [11] (Κ) Σύρος Πρόεδρος - Νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στη Δαμασκό

  • [01] (Κ) Ποδόσφαιρο - Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Ρέιντζερς

    Με στόχο την εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος - και κυρίως να μην δεχθεί τέρμα εις βάρος της- η ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Ανόρθωσης αντιμετωπίζει απόψε στις 9:00, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, τη Ρέιντζερς Γλασκόβης, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πρόκειται για το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στον προκριματικό αυτό γύρο και η Ανόρθωση ελπίζει να φέρει το αποτέλεσμα εκείνο που θα της επιτρέψει να πάρει την πρόκριση στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει στη Σκωτία και να περάσει έτσι στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου στο ραδιοφωνικό σταθμό "Αστρα" για ενδεχόμενη συνάντηση κοινωνικού χαρακτήρα με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ δεσπόζει στα πρωτοσέλιδα δημοσιεύματα του κυπριακού Τύπου.

    Οι σημερινές εφημερίδες αναφέρονται επίσης στην άφιξη ισραηλινών κρουαζιερόπλοιων στην Κύπρο, μετά από πληροφορίες για τρομοκρατικά κτυπήματα στη νότια Τουρκία που ήταν και ο προορισμός τους, τη μετάβαση μέσω ξηράς Τ/Κ στα Κόκκινα για να παραστούν στις εκδηλώσεις για την επέτειο των βομβαρδισμών της Τηλλυρίας, αλλά και στην άφιξη στα κατεχόμενα μέσω Κωνσταντινούπολης Αμερικανών, μελών του προσωπικού του αμερικανικού Κογκρέσου και της Γερουσίας.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Καραμέλα στο θέατρο του παραλόγου'' ότι ''καραμέλα στον παραπονημένο Χριστόφια πρόσφερε χθες ο Τάσσος Παπαδόπουλος, αφού μετά την αρνητική του στάση της περασμένης εβδομάδας, ισχυρίστηκε ότι δεν έχει πρόβλημα για μια κοινωνική συνάντηση με τον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αλλά διευκρινίζοντας ότι δεν θα συζητηθεί σε αυτή το Κυπριακό''. Αλλού γράφει ότι ο Υπουργός Αμυνας και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς επισκέφθηκαν τον 20χρονο λοχία Ανδρέα Παπαλλή, ο οποίος νοσηλεύεται στο Ισραήλ μετά τον κρίσιμο τραυματισμό του στο ατύχημα σε στρατόπεδο στη Κόσιη. Η επίσκεψη, γράφει, έγινε την Κυριακή αφού η κατάσταση της υγείας του Παπαλλή είχε επιδεινωθεί.

    ''Η Μάχη'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Σείεται η συγκυβέρνηση'' και γράφει ότι ''σείεται συθέμελα η συγκυβέρνηση μετά από τη διάσταση απόψεων που προέκυψε με αφορμή την πιθανή συνάντηση 'κοινωνικού χαρακτήρα' του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Τ/Κ ηγέτη, μετά από παρέμβαση του κ. Χριστόφια''. Σε άλλη είδηση γράφει ότι συστηματική διαστρέβλωση και παρερμηνεία των όσων είπε με τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο στις 4 Αυγούστου καταγγέλλει ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

    Ο ''Πολίτης'' κάτω από τον τίτλο ''Τάσσος ON AIR'', γράφει ότι ''στον αέρα αναγκάστηκε να βγει ο Τάσσος Παπαδόπουλος, σε μια πρωτοφανή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας κίνηση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις περί διαφωνιών στους άλλους της κυβέρνησης εξ αφορμής της πρωτοβουλίας που ανέλαβε ο Δημήτρης Χριστόφιας να τρατάρει σούβλα στο εξοχικό τους στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων''. Αλλού γράφει ότι λύση του πολιτικού προβλήματος στη βάση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφήνει να νοηθεί ότι επιδιώκει η κυβέρνηση και αναφέρεται σε χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι η Τουρκία θα έπρεπε ήδη να εγκαταλείψει τη θέση για διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργία νέου κράτους.

    ''Η Σημερινή'' στεγάζει το κύριο της θέμα υπό τον τίτλο ''Αλλος Τάσσος'' και αντιπαραθέτει δύο δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου ο οποίος, απαντώντας στις 8 Αυγούστου 2004 στις δηλώσεις του κ. Αναστασιάδη για συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, διερωτήθηκε ποιος ο σκοπός μιας τέτοιας συνάντησης, ενώ ένα χρόνο αργότερα (8 Αυγούστου 2005) απαντώντας στις ενέργειες του κ. Χριστόφια για συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμιά δογματική ένσταση εκ μέρους μου για μια συνάντηση κοινωνικής φύσεως με τον κ. Ταλάτ. Σε άλλη είδηση αναφέρεται στη χθεσινή μετάβαση Τ/Κ προς τα Κόκκινα μέσω ξηράς, για να παραστούν στους πανηγυρισμούς για την επέτειο βομβαρδισμού της Τηλλυρίας.

    ''O Φιλελεύθερος'' με κύριο τίτλο ''Αποπυροδότησε ρήξη ο Τάσσος'' αναφέρει πως με μια πρωτοφανή ενέργεια από τον Πρωταρά όπου βρισκόταν, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επιχείρησε να τερματίσει τη δημόσια συζήτηση γύρω από την προοπτική συνάντησής του σε ένα γεύμα με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, με οικοδεσπότη το Δ. Χριστόφια. Παρενέβη σε ραδιοφωνική εκπομπή του ''Αστρα'' και δήλωσε πως μια τέτοια συνάντηση δεν θα αποτελέσει μεγάλο άνοιγμα για λύση του Κυπριακού και ο ίδιος δεν της αποδίδει πολιτική σημασία. Αλλού αναφέρει πως με ιδιόγραφο σημείωμά του προς τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Γάλλος Πρόεδρος Ζακ Σιράκ διαμήνυσε την επίσημη γαλλική θέση ότι η Τουρκία δεν θα αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις εάν δεν αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία.

    Η ''Χαραυγή'' στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Προβοκάτσια ΔΗΣΥ'' αναφέρει πως ''ένα μέλος του ΠΓ του ΔΗΣΥ, μια δημοτική σύμβουλος, μια δημοτική σύμβουλος του ίδιου κόμματος στο Δήμο Αμμοχώστου και άλλοι οπαδοί ή υποστηρικτές του Συναγερμού ήταν η ομάδα η οποία επιχείρησε να αμαυρώσει την αντικατοχική εκδήλωση για την Αμμόχωστο το περασμένο Σάββατο''. Αλλού η εφημερίδα σημειώνει πως οι πληροφορίες για τρομοκρατικό κτύπημα στην Τουρκία ανάγκασαν άλλο ένα κρουαζιερόπλοιο από το Ισραήλ, με 650 επιβάτες, να αλλάξει πορεία εν πλω και να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με κύριο τίτλο ''Χρειαζόμαστε £20.600 λίρες το μήνα για να περάσουμε'' αναφέρει πως ''η σύζυγος του Λυκούργου Κυπριανού, πρώην Προέδρου και Πρώτου Εκτελεστικού Διευθυντή της εταιρείας AremiSoft Corporation, ζήτησε από το δικαστήριο την αποδέσμευση των παγοποιημένων περιουσιακών τους στοιχείων ώστε αυτή και η οικογένειά της να μπορούν να διατηρήσουν τον τρόπο ζωής στον οποίο έχουν συνηθίσει, που όπως επισημάνθηκε στο δικαστήριο, περιλαμβάνει έξοδα £4000 λιρών σε είδη ένδυσης''. Αλλού σημειώνει πως η ΑΤΗΚ ανακοίνωσε χθες την απόφασή της να συμμορφωθεί με διάταγμα του δικαστηρίου για επιστροφή στα προηγούμενα τέλη κινητής τηλεφωνίας. Αυτό θα γίνει από τις 9 Σεπτεμβρίου.

    [03] (Κ) Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Επίσκεψη Αμερικανών στα κατεχόμενα

    Δεν είναι παράνομη η επίσκεψη επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου και της Γερουσίας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, σημειώνοντας πως το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης νομιμοποιείται, κατά την έκφρασή του, να πετά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ιριλάι είπε πως ''δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Ερτζάν για πραγματοποίηση επίσκεψης στη βόρεια Κύπρο''.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Συνάντηση με Μεχμέτ Αλί Ταλάτ - Δήλωση

    ''Δεν υπάρχει καμία δογματική ένσταση από μέρους μου για συνάντηση κοινωνικής φύσης με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ'', υπογράμμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, τονίζοντας ωστόσο ότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα που πρέπει να συζητείται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σημείωσε επίσης ότι εάν πραγματοποιηθεί η συνάντηση δεν θα αποτελέσει μεγάλο άνοιγμα για λύση του Κυπριακού.

    ''Πριν από αρκετούς μήνες συζήτησα το θέμα με τον Πρόεδρο της Βουλής και ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια και του είπα, όπως και δημόσια δήλωσα επανειλημμένως, ότι δεν υπάρχει καμία δογματική ένσταση από μέρους μου για μια συνάντηση με τον κ. Ταλάτ, κοινωνικής φύσης. Πρέπει όμως να ξέρω το αντικείμενο της συνάντησης'', είπε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σε δηλώσεις του στο ραδιοφωνικό σταθμό ''Αστρα''.

    Πρόσθεσε ότι ''εάν θα συζητήσουμε το Κυπριακό, αυτό πρέπει να γίνει υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και να έχουμε το τεκμήριο ότι ο κ. Ταλάτ είναι εξουσιοδοτημένος να μιλήσει για τα μεγάλα θέματα για λύση του Κυπριακού, όχι για τη μέρα προς τη μέρα επίλυση θεμάτων οικοδόμησης εμπιστοσύνης''.

    ''Επιθυμώ να μην ανάγουμε το θέμα σε άσπρο - μαύρο. Είναι μια συνάντηση. Είναι γενική πεποίθηση ότι όλες οι συναντήσεις έχουν κάποια χρησιμότητα όσον αφορά το κλίμα αλλά δεν αποδίδω πολιτική σημασία. Πολύ λιγότερη σημασία αποδίδω σε όλη αυτή τη συζήτηση, θα γίνει ή δεν θα γίνει, πότε θα γίνει, ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη κτλ. Είναι μια απλή συνάντηση, εάν θα γίνει'', είπε.

    ''Το θέμα μετατράπηκε σε μέγα θέμα. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί έχει ξεφύγει από όλες τις ρεαλιστικές του διαστάσεις. Τώρα, πώς έχει αναχθεί το θέμα, ενώ η δική μου άποψη είναι είτε γίνει είτε δεν γίνει συνάντηση δεν πρόκειται να αποτελέσει μεγάλο ή σημαντικό άνοιγμα για λύση του Κυπριακού, δεν μπορώ να αντιληφθώ. Ισως (είναι) η έλλειψη άλλων ειδήσεων ή η προσπάθεια μερικών να ανακαλύψουν τάχατες διαφωνίες και διαστάσεις μεταξύ εμού και του κ. Χριστόφια που δεν υπάρχουν ούτε για αυτό το θέμα, αλλά ούτε και για άλλα σημαντικά θέματα'', είπε.

    Υπογράμμισε επίσης ότι δεν πρόκειται να σχολιάσει ξανά το θέμα, ούτε ο ίδιος αλλά ούτε και κανείς εκ μέρους της κυβέρνησης.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Χριστόφιας - Παπαδόπουλος - Ταλάτ

    Η κυβέρνηση δεν επιθυμεί να δώσει οποιαδήποτε συνέχεια στις συζητήσεις που γίνονται για ενδεχόμενη πρωτοβουλία εκ μέρους του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια προς διευθέτηση συνάντησης ''κοινωνικού χαρακτήρα'' μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, όπως δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Το θέμα έχει εξαντληθεί. Δεν έχω να κάνω καμία περαιτέρω δήλωση ούτε να δώσω περαιτέρω σημασία και συνέχεια στο θέμα'', δήλωσε στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Κλεάνθους - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Ταλάτ - Συνάντηση

    Μια συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, μόνο τον κ. Ταλάτ θα μπορούσε να εξυπηρετήσει, σε μια στιγμή που εμείς έπρεπε να καυτηριάζουμε και να καταδικάζουμε καθημερινά την πολιτική του, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νίκος Κλεάνθους.

    Σε ερώτηση αν το ΔΗΚΟ είναι υπέρ μιας συνάντησης Παπαδόπουλου-Ταλάτ, ο κ. Κλεάνθους διευκρίνισε ότι ''μια τέτοια συνάντηση έχει βαρύτητα και σημασία να την κάμεις υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών, αν είναι σωστά προετοιμασμένη και εξυπηρετεί κάποιο σκοπό που αφορά το συμφέρον του τόπου μας''.

    Ομήρου - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Τ/Κ ηγέτης

    Η πραγματοποίηση συνάντησης πολιτικού χαρακτήρα μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και του ηγέτη των Τ/Κ Μεχμέτ Αλί Τάλατ, στο σημερινό πολιτικό περιβάλλον και ενόψει της 3ης Οκτωβρίου, με την Τουρκία να δηλώνει θρασύτατα ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και τον Τ/Κ ηγέτη να υπερθεματίζει, θα ήταν πολιτικό σφάλμα που θα εξέπεμπε λανθασμένα πολιτικά μηνύματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου.

    Ο κ. Ομήρου, αφού σημείωσε ότι δεν είναι τυχαία που οι όποιες συναντήσεις μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ηγέτη της τ/κ κοινότητας πραγματοποιούντο υπό την αιγίδα και στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ, τόνισε ότι η παρουσία του ΟΗΕ ακυρώνει τον αβάσιμο τουρκικό ισχυρισμό ότι το Κυπριακό είναι δικοινοτικό πρόβλημα και επιβεβαιώνει ότι είναι διεθνές πρόβλημα και όχι εσωτερική υπόθεση δύο κοινοτήτων.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αμερικανοί - Τύμπου

    ''Για ανεπίσημη επίσκεψη ή διακοπές'' έφθασαν οι Αμερικανοί στα κατεχόμενα μέσω του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας πως η παράνομη και αυθαίρετη μετάβασή τους στην κατεχόμενη περιοχή της Κύπρου χρηματοδοτείται από ιδιωτικό οργανισμό.

    ''Η δική μας πληροφόρηση είναι ότι έρχονται μέσω Κωνσταντινουπόλεως'', είπε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, προσθέτοντας πως ''δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για επίσημη πολιτική παρουσία μελών του Κογκρέσου''.

    Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ιριλάι - Επίσκεψη Αμερικανών στα κατεχόμενα

    Δεν είναι παράνομη η επίσκεψη επαγγελματικών στελεχών της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας των ΗΠΑ στα κατεχόμενα, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Ανταμ Ιριλάι, σημειώνοντας πως το προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης νομιμοποιείται, κατά την έκφρασή του, να πετά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις για το θέμα κατά την καθιερωμένη ενημέρωση των δημοσιογράφων, ο κ. Ιριλάι είπε πως ''δεν υπάρχει τίποτε παράνομο στη χρησιμοποίηση του αεροδρομίου Ερτζάν για πραγματοποίηση επίσκεψης στη βόρεια Κύπρο''.

    Πρόσθεσε πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ούτε επιτρέπει αλλά ούτε και απαγορεύει ταξίδια επαγγελματικών στελεχών του Κογκρέσου.

    ''Αυτή είναι μια ιδιωτική, ανεπίσημη αντιπροσωπεία του προσωπικού. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για το ταξίδι τους. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για τις αποφάσεις τους'', ανέφερε παραπέμποντας σε αυτούς σε ό,τι αφορά το πώς αποφάσισαν να μεταβούν στα κατεχόμενα και τι έκαναν όταν μετέβησαν εκεί.

    ''Αλλά σίγουρα δεν θα τους επιτρέψουμε ούτε και θα τους αποτρέψουμε να το κάνουν. Επιπρόσθετα, η θέση μας είναι καλά γνωστή: ότι υποστηρίζουμε τις προσπάθειες για χαλάρωση της οικονομικής απομόνωσης των Τ/Κ και ότι εμείς, ως προσωπικό της αμερικανικής κυβέρνησης, σίγουρα νομιμοποιούμαστε να πετούμε στο αεροδρόμιο Ερτζάν'', πρόσθεσε.

    Κατεχόμενα - Τύμπου - Παράνομη επίσκεψη Αμερικανών

    Με συνάντηση που θα έχει στις 10:00 το πρωί με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, αρχίζει σήμερα το πρόγραμμα των επαφών που θα έχει στα κατεχόμενα η αμερικανική αποστολή πέντε μελών του προσωπικού της Βουλής των Αντιπροσώπων και δύο από τη Γερουσία, που επισκέπτονται παράνομα το ψευδοκράτος μετά από πρόσκληση του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου των Τουρκοκυπρίων για παραμονή στο νησί μέχρι τις 14 Αυγούστου 2005.

    Η αποστολή έφτασε στο παράνομο αεροδρόμιο της κατεχόμενης Τύμπου χθες βράδυ, λίγο μετά τις 10:00, με πτήση των Τουρκικών Αερογραμμών από την Κωνσταντινούπολη.

    Στο αεροδρόμιο υποδέχθηκε τους Αμερικανούς ο Πρόεδρος της τ/κ Ενωσης Βιομηχάνων Σαλίχ Τουνάρ, ο οποίος δήλωσε ότι τα μέλη της αποστολής ήρθαν από τη Νέα Υόρκη μέσω Κωνσταντινουπόλεως, προκειμένου να έχουν επαφές με ηγετικά στελέχη των Τουρκοκυπρίων και να ενημερωθούν για το Κυπριακό. Τα μέλη της αποστολής δεν συνοδεύονται από μέλη των οικογενειών τους.

    Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε ο κ. Τουνάρ, τα μέλη της αποστολής πρόκειται να συντάξουν έκθεση στο τέλος της επίσκεψής τους, την οποία θα διαβιβάσουν στους προϊσταμένους τους, μέλη του Κογκρέσου και της Γερουσίας.

    Οπως μεταδίδεται από τα κατεχόμενα, η αποστολή θα συναντηθεί με τον κ. Ταλάτ, την ''πρόεδρο'' της λεγόμενης βουλής του ψευδοκράτους Φατμά Εκένογλου, με τον ''πρωθυπουργό'' Φερντί Σογιέρ και τον ''υπουργό εξωτερικών'' Σερντάρ Ντενκτάς.

    Θα έχει επίσης επαφές με το τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο και το τ/κ Εμπορικό Επιμελητήριο και θα επισκεφθεί πανεπιστήμια που λειτουργούν παράνομα στα κατεχόμενα.

    Η επίσκεψη διοργανώνεται από το Αμερικανικό Τουρκικό Συμβούλιο, έναν οργανισμό που αποτελείται από Αμερικανούς και Τούρκους επιχειρηματίες στις ΗΠΑ.

    Στην αποστολή συμμετέχουν οι Σύμβουλοι Μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων Λι Αν Χόλντμαν, Μέγκαν Μέντλι, Σέραν Χιούις, Στίβεν Σατς και Σάρα Γκριρ και οι Σύμβουλοι Μελών της Γερουσίας Αϊκι Μπράνον και Ελίζαμπεθ ΜακΝτόνελ.

    Μετά τη συνάντηση που θα έχουν στις 10:00 με τον κ. Ταλάτ, οι Αμερικανοί θα επισκεφθούν τον κ. Ντενκτάς στις 11:00 το πρωί και θα έχουν γεύμα στις 12:30 που θα τους προσφέρει ο ''γενικός διευθυντής του υπουργείου εξωτερικών'' του ψευδοκράτους Χιλμί Ακίλ.

    Στις 4:00 το απόγευμα, η αποστολή θα δώσει συνέντευξη στους εκπροσώπους του Τύπου, όπου ο Κουντρέτ Ακάι, σύμβουλος του κ. Ντενκτάς, θα ενημερώσει επίσης τους δημοσιογράφους για την επίσκεψη των Αμερικανών. Στις 5:00 το απόγευμα, η αποστολή θα συναντηθεί με τον κ. Τουνάρ.

    Το αυριανό πρόγραμμα των Αμερικανών περιλαμβάνει συνάντηση στις 9:00 το πρωί με τον κ. Σογιέρ, στις 10:00 με την κ. Εκένογλου και ακολούθως θα έχουν συναντήσεις με ηγέτες τουρκοκυπριακών κομμάτων.

    Η αποστολή αναχωρεί από τα κατεχόμενα στις 5:00 το απόγευμα της προσεχούς Κυριακής.

    Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Αποναρκοθέτηση - Οδοφράγματα

    Η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προχωρεί σε αποναρκοθέτηση σε όλο το μήκος της ζώνης κατάπαυσης του πυρός μονομερώς και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνεργασία και με την Ειρηνευτική Δύναμη, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επικρίνοντας την Τουρκία και το στρατό της που αρνούνται να προβούν σε ανάλογες ενέργειες στα κατεχόμενα, συμμορφούμενοι με τις διατάξεις της Συνθήκης της Οττάβας την οποία υπέγραψε και η Τουρκία.

    Στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους, ο κ. Χρυσοστομίδης επέκρινε επίσης τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, διότι δείχνει ανήμπορος να αποφασίσει -χωρίς τη συναίνεση του τουρκικού κατοχικού στρατού- τη διάνοιξη της οδού Λήδρας στη Λευκωσία, καθώς και άλλων διόδων μετάβασης από και προς τα κατεχόμενα.

    ''Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η Ειρηνευτική Δύναμη'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''θεωρεί τις τουρκικές κατοχικές δυνάμεις υπεύθυνες για τη στρώση των ναρκοπεδίων και για την άρση των ναρκοπεδίων, για αυτό και η συμφωνία, που επετεύχθη, είναι μεταξύ της Ειρηνευτικής Δύναμης και των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων''.

    ''Δεν έχουμε κανέναν λόγο να αμφιβάλουμε για αυτήν τη θέση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος της κυβέρνησης, εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη λύπη του για το ότι ''οι τουρκικές κατοχικές δυνάμεις έχουν δεχθεί να προβούν σε περιορισμένη αποναρκοθέτηση και μόνον στην περιοχή Λευκωσίας''.

    ''Η δική μας πλευρά'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''μονομερώς και με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σε συνεργασία και με την Ειρηνευτική Δύναμη, προχωρεί σε αποναρκοθέτηση σε όλο το μήκος της νεκρής ζώνης''.

    Η κυπριακή κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, πέραν τούτου προχωρεί επίσης σε καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού και αποναρκοθέτηση τέτοιων πεδίων, ''συμμορφούμενη με τις διατάξεις της Συνθήκης της Οττάβας την οποία υπέγραψε''.

    ''Είναι λυπηρό όμως'', συνέχισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, ''το ότι η Τουρκία, παρά το γεγονός ότι υπέγραψε την ίδια Συνθήκη, δεν συμφωνεί με την ίδια τακτική'', δηλαδή με την καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού και αποναρκοθέτηση πεδίων με νάρκες κατά προσωπικού.

    Πρόκειται, όπως ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης, για ακόμη ''μία ένδειξη της μη συμμόρφωσης της Τουρκίας με διεθνείς υποχρεώσεις της, παρά τη δική μας πρόθεση για αμοιβαία αποναρκοθέτηση και αμοιβαία καταστροφή ναρκών κατά προσωπικού''.

    Σε σχέση με το ίδιο θέμα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε ότι ''ο τουρκικός στρατός εμποδίζει και τη διάνοιξη και τη διάβαση στην οδό Λήδρας για δικούς τους λόγους και είναι φανερό ότι ο κ. Ταλάτ, από μόνος του, δεν είναι σε θέση να αποφασίσει για τη διάνοιξη εκείνης της διάβασης''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης αναφέρθηκε και στο άνοιγμα του οδοφράγματος στην περιοχή Ζώδιας, για την οποία είπε πως ''έχει επιτευχθεί μια προσωρινή συμφωνία για τη μετάβαση προσκυνητών, με οργανωμένο τρόπο και με λεωφορεία, στον Αγιο Μάμα (Μόρφου) στις 2 και 3 Σεπτεμβρίου''.

    Ολι Ρεν - Αποναρκοθέτηση - Τριανταφυλλίδης

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει σύντομα στις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές την ενίσχυση του προϋπολογισμού του υφιστάμενου πειραματικού σχεδίου για απομάκρυνση των ναρκών στην Κύπρο, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ και να καταστεί δυνατή η αδιάλειπτη συνέχιση των ενεργειών απομάκρυνσης των ναρκών, σύμφωνα με τον Επίτροπο αρμόδιο για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Σε γραπτή απαντητική του επιστολή προς τον Κύπριο Ευρωβουλευτή Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, ο κ. Ρεν σημειώνει πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι θα απαιτηθούν 15 εκατ. ευρώ για την πλήρη απομάκρυνση των ναρκών από τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των γειτονικών περιοχών στην Κύπρο.

    Ο κ. Ρεν αναφέρει ότι η Επιτροπή γνωρίζει καλά τη σημασία που έχει η συνέχιση της στήριξης από την ΕΕ των ενεργειών για την απομάκρυνση των ναρκών στην Κύπρο, αφού τα 2,5 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν στο πλαίσιο του πειραματικού σχεδίου που εγκρίθηκε από τον προϋπολογισμό του 2004, θ α έχουν πλήρως απορροφηθεί το Σεπτέμβριο του 2005.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κ. Τριανταφυλλίδη, στην απάντησή του ο κ. Ρεν αναφέρει πως η Επιτροπή θα προτείνει σύντομα στις αρμόδιες για τον προϋπολογισμό αρχές την ενίσχυση του προϋπολογισμού του υφιστάμενου πειραματικού σχεδίου, έτσι ώστε να καλυφθεί το κενό στη χρηματοδότηση μέχρις ότου τεθεί σε εφαρμογή ο κανονισμός για την παροχή οικονομικής βοήθειας προς τους Τ/Κ και να καταστεί δυνατή η αδιάλειπτη συνέχιση των ενεργειών απομάκρυνσης των ναρκών.

    Προσθέτει πως η Επιτροπή επιδιώκει τη στήριξη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το θέμα αυτό και πιστεύει ότι το σχέδιο αυτό συνεισφέρει με τον πλέον απτό τρόπο στη συμφιλίωση των δυο κοινοτήτων.

    ''Η εκκαθάριση των ναρκοπεδίων διευκολύνει το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης που συμβάλλουν στη συμφιλίωση των δύο λαών. Εκτιμάται ότι θα απαιτηθούν 15 εκατ. ευρώ για την πλήρη απομάκρυνση των ναρκών από τη ζώνη ασφαλείας μεταξύ των δύο κοινοτήτων και των γειτονικών περιοχών'', αναφέρει ο κ. Ρεν.

    Στη γραπτή του ερώτηση προς τον κ. Ρεν, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπενθύμιζε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι ενώ το σημαντικό έργο της αποναρκοθέτησης της περιοχής της πράσινης γραμμής είχε ξεκινήσει εδώ και αρκετά χρόνια η χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή έληξε αφήνοντας το έργο ημιτελές.

    Δανός Πρωθυπουργός - Τουρκία - Ενταξη - Αμφιβολίες

    Ο Πρωθυπουργός της Δανίας Αντερς Φογκ Ρασμούσεν δήλωσε πως η Τουρκία δεν πρέπει αναγκαστικά να γίνει πλήρες μέλος της ΕΕ.

    ''Πρέπει να αρπάξουμε τον ταύρο από τα κέρατα και να συζητήσουμε πως η ΕΕ πρέπει να μεγαλώσει, γιατί μπορεί να μεγαλώσει πολύ και τελικά να καταρρεύσει'', ανέφερε ο Δανός Πρωθυπουργός μιλώντας σε βουλευτές του κόμματός του, σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΓΠΕ).

    Πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να εξεύρει ένα τρόπο ''ούτως ώστε οι γείτονες χώρες της να μπορούν να έχουν όφελος από την ευρωπαϊκή συνεργασία, παρά μέσω της ένταξης. Αυτό ισχύει και για την Τουρκία''.

    Ο κ. Ρασμούσεν σημείωσε ότι θα ήταν δύσκολη η προσαρμογή της τουρκικής κουλτούρας με την Ευρώπη, προσθέτοντας ότι δεν θα μπορούσε να φανταστεί τα σύνορα της ΕΕ να επεκτείνονται μέχρι τη Συρία και το Ιράκ (που συνορεύουν με την Τουρκία).

    Παραδέχθηκε ότι η ΕΕ βρέθηκε αντιμέτωπη με ένα δίλημμα, δεδομένου του γεγονότος ότι οι στενές σχέσεις με την Τουρκία θα ήταν προς το συμφέρον της ΕΕ σε ότι αφορά στην ασφάλειά της.

    Η αντιπολίτευση στη Δανία θεωρεί ότι οι δηλώσεις Ρασμούσεν είναι αντίθετες με τη μέχρι τώρα στάση του έναντι της Τουρκίας.

    Εκπρόσωπος - Ταλάτ- Αναγνώριση - Τουρκία

    Η επιμονή της τουρκικής πλευράς στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία νέου κράτους είναι μία θέση η οποία έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, επισημαίνοντας ότι θέσεις της Τουρκίας, όπως αυτή, αντιστρατεύονται τις πραγματικότητες, τα πολιτικά και νομικά δεδομένα τόσο εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης όσο και διεθνώς.

    Σχολιάζοντας δήλωση του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ για αναγνώριση από την Αγκυρα του ''νέου κράτους που θα προκύψει από την επίλυση του Κυπριακού'', ο κ. Χρυσοστομίδης είπε πως ''αυτή η θέση είναι εκείνη την οποία υποστηρίζει και η Αγκυρα''.

    ''Είναι μία θέση'', συνέχισε ο Εκπρόσωπος, ''η οποία έπρεπε να είχε εγκαταλειφθεί, δηλαδή η επιμονή στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στη δημιουργία νέου κράτους''.

    ''Η θέση αυτή ασφαλώς παραγνωρίζει τις πραγματικότητες'' και ''δημιουργεί ασφαλώς αντιδράσεις εκ μέρους χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και δεν πρέπει η Τουρκία να εκπλήσσεται από αυτές τις αντιδράσεις'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, διευκρινίζοντας ότι οι πραγματικότητες αυτές είναι ''η προσχώρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, με όλο της το έδαφος στην Ευρωπαϊκή Ενωση''.

    Αναφερόμενος στην εμπιστοσύνη της οποίας τυγχάνει η Κυπριακή Δημοκρατία διεθνώς και ιδιαίτερα σε θέματα ασφάλειας, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ο ελλιμενισμός ισραηλινών πλοίων σε κυπριακά λιμάνια συνεχίζεται και σήμερα (χθες)επανήλθε το πλοίο 'Μιράζ', που ελλιμενίστηκε στη Λάρνακα''.

    Το πλοίο αυτό, είπε ο Εκπρόσωπος, ''δεν φαίνεται ότι θα προχωρήσει προς την Αλάνια (της Τουρκίας), γιατί οι πληροφορίες για τρομοκρατικές επιθέσεις συνεχίζονται''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς συντονίζονται οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Κύπρου ενόψει της συζήτησης του θέματος του Πρωτοκόλλου και της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας σε επίπεδο Μόνιμων Αντιπροσώπων και Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''υπάρχει μία συνεχής και σταθερή επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων''.

    ''Ασφαλώς'', είπε ο Εκπρόσωπος, ''η στάση στην ΚΟΡΕΠΕΡ και αργότερα στο Συμβούλιο (του Νιούπορτ) είναι θέμα το οποίο τυγχάνει συζήτησης και κοινής θέσης, η οποία επιδιώκεται μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας, ενόψει μάλιστα και των πρόσφατων δηλώσεων εκ μέρους της Γαλλίας, άλλων χωρών και παραγόντων στην Ευρωπαϊκή Ενωση για το θέμα της δήλωσης της Τουρκίας''.

    ''Η συνεργασία μεταξύ των δύο κυβερνήσεων Ελλάδας και Κύπρου'', δήλωσε ο κ. Χρυσοστομίδης, ''είναι πάντοτε σταθερή και αγαστή''.

    Εκπρόσωπος - Πληροφορίες για δωροδοκία μελών της αμερικάνικης βουλής

    Η κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί με κάθε σοβαρότητα τις εξελίξεις και προβαίνει σε διευκρινιστικές επαφές σχετικά με δημοσίευμα αμερικανικού περιοδικού που αναφέρεται σε δωροδοκία μελών της βουλής των ΗΠΑ για σκοπούς προώθησης των τουρκικών συμφερόντων σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, τα Ελληνοτουρκικά και το Αρμενικό, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Κληθείς στη διάρκεια της καθιερωμένης συνάντησής του με τους δημοσιογράφους να σχολιάσει τα όσα έγραψε το περιοδικό ''Vanity Fair'' για το θέμα αυτό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι έχει δει τα δημοσιεύματα αυτά.

    Ανέφερε πως αυτό ''είναι θέμα το οποίο πρώτιστα αφορά τις ΗΠΑ'', εκφράζοντας ταυτοχρόνως τη βεβαιότητα ''ότι θα ερευνηθεί''.

    Αρχή Λιμένων - MSC- Συμφωνία

    Συμφωνία για χρησιμοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού ως διαμετακομιστικού σταθμού εμπορευματοκιβωτίων, η οποία στο τελικό της στάδιο θα διπλασιάσει τις δυνατότητες του λιμανιού, συνομολόγησε τον Απρίλιο η Αρχή Λιμένων και η Mediterrranean Shipping Company (MSC).

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Αρχής Λιμένων Χρύσης Πρέντζας είπε πως στο τελικό στάδιο της εφαρμογής της η συμφωνία, η οποία ήδη φέρνει στο λιμάνι Λεμεσού περίπου 2.000 εμπορευματοκιβώτια την εβδομάδα, προνοεί ότι η MSC θα μετακινεί μέσω του λιμανιού 400.000 εμπορευματοκιβώτια το χρόνο.

    Η συμφωνία προνοεί εμβάθυνση του λιμανιού έτσι για να μπορούν να προσεγγίζουν το λιμάνι όλα τα πλοία της εταιρείας, αλλά και μεγέθυνση του κρηπιδώματός του, έτσι ώστε να μπορούν να δένουν μεγαλύτερα πλοία.

    Ποδόσφαιρο - Τσάμπιονς Λιγκ - Ανόρθωση - Ρέιντζερς

    Με στόχο την εξασφάλιση ενός καλού αποτελέσματος - και κυρίως να μην δεχθεί τέρμα εις βάρος της- η ποδοσφαιρική ομάδα ανδρών της Ανόρθωσης αντιμετωπίζει απόψε στις 9:00, στο ΓΣΠ Λευκωσίας, τη Ρέιντζερς Γλασκόβης, στο πλαίσιο του τρίτου προκριματικού γύρου του ευρωπαϊκού Τσάμπιονς Λιγκ.

    Πρόκειται για το πρώτο μεταξύ τους παιχνίδι στον προκριματικό αυτό γύρο και η Ανόρθωση ελπίζει να φέρει το αποτέλεσμα εκείνο που θα της επιτρέψει να πάρει την πρόκριση στον επαναληπτικό αγώνα που θα γίνει στη Σκωτία και να περάσει έτσι στη φάση των ομίλων του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Χρηματιστήριο - Νέα κέρδη

    Νέα άνοδο για τρίτη κατά σειρά συνάντηση κατέγραψε χθες το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσε η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε κέρδη σε ποσοστό 0,46%, κλείνοντας στις 1.234,59 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 86,2 μονάδες, σημειώνοντας αύξηση σε ποσοστό 0,43%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 348 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 60,3% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,43% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 415,4 μονάδες.

    [05] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 9/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 9/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4618               0,4645
    Λίρα Αγγλίας              0,8241               0,8290
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 9/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 9/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4115            0,4147
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3513            0,3541
    Δολάριο Καναδά                  0,3790            0,3820
    Κορώνα Δανίας                   0,0765            0,0771
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0722            0,0727
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0611            0,0615
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3667            0,3696
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [06] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέα αύξηση

    Νέα άνοδο για τέταρτη κατά σειρά συνάντηση κατέγραψε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου ως αποτέλεσμα των κερδών που σημείωσαν οι τραπεζικοί τίτλοι. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε αύξηση σε ποσοστό 0,65%, κλείνοντας στις 1.242,57 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης ανήλθε στις 86,49 μονάδες, σημειώνοντας κέρδη σε ποσοστό 0,34%. Ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 711 χιλιάδες λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 51,7% του τζίρου.

    Ανοδο σε ποσοστό 0,73% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 418,45 μονάδες.

    [07] (Κ) Ολι Ρεν - Τουρκία - Ενταξιακές διαπραγματεύσεις

    O Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας θα αρχίσουν, όπως έχει προγραμματιστεί, στις 3 Οκτωβρίου.

    Σε ομιλία του σήμερα στο Αμβούργο, ο κ. Ρεν ανέφερε πως το θέμα της αναγνώρισης της Κύπρου έχει συζητηθεί ''εκτενώς, εντατικά και αρκετά συναισθηματικά'' στη σύνοδο του περασμένου Δεκεμβρίου και πως και οι 25 αρχηγοί των κρατών μελών συμφώνησαν ότι η αναγνώριση δεν ήταν προϋπόθεση για έναρξη των διαπραγματέυσεων.

    ''Εάν εμμείνουμε στο τι εμείς έχουμε αποφασίσει στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, όπως πρέπει να κάνουμε, είμαι σχεδόν πεπεισμένος ότι οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν στις 3 Οκτωβρίου'', είπε ο κ. Ρεν.

    [08] (K) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  711.452,46
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     86,49     0,34    683.363,17
    FTSE/CySE 20                           418,45     0,73    609.951,30
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.252,22     0,64    544.211,36
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              996,14     0,93     17.415,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          965,21     1,89     30.458,29
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.242,57     0,65    561.627,02
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.288,33     0,79    494.339,71
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.130,38     2,58      3.069,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            952,98     1,38     96.428,63
    FTSE Med (8/8/2005)                  8.173,51     0,18
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [09] (Κ) Ρεν - Κυπριακό - Συνομιλίες

    Ο Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενωσης αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν παρότρυνε τα ΗΕ να καταστούν ενεργά στην επανέναρξη των συνομιλιών για λύση του Κυπριακού και όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, ειδικά τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να συμβάλουν προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείων Ειδήσεων (ΓΠΕ), σε ομιλία του στο Αμβούργο, ο κ. Ρεν είπε πως ''τονίζουμε την αναγνώριση της Κύπρου και αναμένουμε μια παράλληλη διαδικασία συνομιλιών για τη συνολική διευθέτηση του Κυπριακού που να διεξαχθεί από τα ΗΕ''.

    [10] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Κουκ - Συλλυπητήριο μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε συλλυπητήριο μήνυμα στον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ για τον θάνατο του Ρόμπιν Κουκ, πρώην Υπουργού Εξωτερικών της χώρας.

    Εκφράζοντας θλίψη για τον ξαφνικό θάνατο του Βρετανού πολιτικού ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημειώνει στο μήνυμά του πως ο Ρόμπιν Κουκ ''έχαιρε ιδιαίτερου σεβασμού στην Κύπρο ως ειλικρινής υποστηρικτής μιας δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος''.

    [11] (Κ) Σύρος Πρόεδρος - Νέος Πρεσβευτής της Κύπρου στη Δαμασκό

    Η Συρία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της χώρας Μπασάρ Αλ Ασάντ, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Δαμασκό, Ευστάθιου Ορφανίδη.

    Ο Σύρος Πρόεδρος διαβεβαίωσε επίσης τον κ. Ορφανίδη ότι η στενή και φιλική συνεργασία μεταξύ Συρίας και Κύπρου θα συνεχιστεί σε όλους τους τομείς και πρόσθεσε ότι στα πλαίσια της συνεργασίας αυτής πρέπει να συνεχιστεί η ανταλλαγή επισκέψεων αξιωματούχων.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 August 2005 - 17:49:12 UTC