Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-08-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Τουρκία - Διακήρυξη
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος
  • [05] (Κ) Ερευνητής - Ατλαντίδα - Κύπρος - Ντοκιμαντέρ
  • [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ
  • [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2005'' - Εκδηλώσεις
  • [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - "Κύπρια 2005" - Εκδηλώσεις (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)
  • [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [10] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις
  • [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος
  • [13] (Κ) Κουμουτσάκος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ
  • [14] (Κ) Κομισιόν - Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση
  • [15] (Κ) Πέτερινγκ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση - Βέτο
  • [16] (Κ) ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Κύπρος
  • [17] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Πρωτόκολλο - Γάλλος Πρωθυπουργός
  • [18] (Κ) Καραμανλής - Επίσκεψη στην Άγκυρα - Πληροφορίες
  • [19] (Κ) Τραπεζούντα - Αντιπρόεδρος Ανόρθωσης - Κλίμα
  • [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση - Τουρκία - Αναγνώριση

  • [01] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το πόρισμα για το ατύχημα σε στρατόπεδο της Εθνικής Φρουράς που, σύμφωνα με τον Τύπο, έχει στα χέρια του από χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η αναπομπή τριών νόμων από τον Πρόεδρο Παπαδόπουλο σε σχέση με τις αυξήσεις στην αντιμισθία βουλευτών και κρατικών αξιωματούχων, η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δια του Επιτρόπου για τη Διεύρυνση για τη δήλωση της Τουρκίας που συνοδεύει το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση, καθώς και η αντίδραση των κυβερνήσεων Κύπρου και Ελλάδας στο θέμα αυτό, προβάλλονται από τον κυπριακό Τύπο.

    Αλλα θέματα είναι οι δηλώσεις Αζέρων αξιωματούχων σε σχέση με την παράνομη προσγείωση αεροσκάφους στα κατεχόμενα, η μετάβαση της ποδοσφαιρικής ομάδας της Ανόρθωσης στην Τραπεζούντα για αγώνα με την τουρκική Τράμπζονσπορ, οι ανησυχίες για τη δράση της εξτρεμιστικής οργάνωσης ''Χρυσή Αυγή'' και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες.

    Η ''Αλήθεια'' με κύριο τίτλο ''Η εθνική μας μοναξιά στην ΕΕ'' γράφει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όχι μόνο δεν συμφωνεί με τις εκτιμήσεις της Κύπρου και της Ελλάδας αλλά ζητά την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία καθώς δεν θεωρείται ότι η τουρκική διακήρυξη θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευσή της για εφαρμογή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης και προβάλλει σχετική δήλωση του Επιτρόπου για τη διεύρυνση Ολι Ρεν. Αλλού γράφει ότι η πρώτη κοινή αντίδραση Λευκωσίας Αθήνας σε σχέση με την υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία και τη δήλωση της Αγκυρας σε σχέση με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι η έκφραση δυσφορίας έναντι της Βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ.

    Ο ''Πολίτης'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Βέτο ΑΚΕΛ στον Τάσσο'' γράφει ότι αίτημα προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να μην αναλάβει, έστω και έμμεσα, ενεργό ρόλο στην προεκλογική εκστρατεία για τη βουλευτική αναμέτρηση του Μαϊου έθεσε επιτακτικά το ΑΚΕΛ. Σε άλλο της θέμα η εφημερίδα γράφει ότι Αζέροι αξιωματούχοι διαβεβαιώνουν, μετά τα έντονα διαβήματα της κυβέρνησης, ότι η παράνομη απευθείας πτήση από το Μπακού στα κατεχόμενα ήταν μια ιδιωτική πρωτοβουλία Αζέρων επιχειρηματιών, που στερείται πολιτικών σκοπιμοτήτων. Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος δήλωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει το όλο πλέγμα των σχέσεών της με το Αζερμπαϊτζάν.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Οι εφτά δρόμοι που σκοτώνουν'' γράφει ότι το πρώτο εφτάμηνο του έτους χάσαμε 56 ανθρώπους σε τροχαία δυστυχήματα και το μείζον κοινωνικό πρόβλημα ολοένα και επιδεινώνεται. Το Τμήμα Τροχαίας του Αρχηγείου Αστυνομίας έχει εντοπίσει εφτά δρόμους που θεωρούνται σημεία υψηλής επικινδυνότητας. Σε άλλο της θέμα η ''Σ'' γράφει ότι έφτασε τα χαράματα στην Τραπεζούντα η 150μελής αποστολή της Ανόρθωσης, η οποία αύριο αγωνίζεται κατά της τουρκικής Τράμπζονσπορ. Προσθέτει ότι 1.000 αστυνομικοί θα βρίσκονται στο γήπεδο, ενώ υπάρχει κλίμα φανατισμού στον τουρκικό Τύπο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ηλεκτρισμός από ιδιώτες'' γράφει σήμερα ότι άδεια για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας 50 MW παραχώρησε ο Ρυθμιστής Ενέργειας στην κυπριακών συμφερόντων Vouros Power Industries Ltd, που προβλέπεται να αρχίσει παραγωγή από τα τέλη του 2007 στην ελεύθερη ζώνη εμπορίου Λάρνακας. Αλλού γράφει ότι σε εγρήγορση βρίσκονται οι Αρχές ύστερα από πληροφορίες ότι μέλη της εθνικιστικής οργάνωσης ''Χρυσή Αυγή'' θα παραστούν στο μνημόσυνο του Σολωμού Σολωμού την ερχόμενη Κυριακή και δεν αποκλείεται να προκληθούν επεισόδια, όπως και πέρσι.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Ευθύνες για αμέλεια'' γράφει ότι στα χέρια του Προέδρου βρίσκονται από χθες τα δύο πορίσματα της Εθνικής Φρουράς και της Αστυνομίας αναφορικά με το τραγικό συμβάν στο στρατόπεδο της Κόσιης, όπου τραυματίστηκαν 18 πρόσωπα. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος θα τα μελετήσει σήμερα και θα αποφασίσει κατά πόσον θα δεχθεί ή όχι την παραίτηση τόσο του Αρχηγού της ΕΦ όσο και του Υπουργού Αμυνας. Αλλού γράφει ότι εγκρίθηκε χθες από το Υπουργικό Συμβούλιο νομοσχέδιο που προνοεί το διορισμό ανεξάρτητης Αρχής που θα μελετά παράπονα που αφορούν διάφορες πράξεις μελών της Αστυνομίας.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' αναφέρει στο κύριο της θέμα με τίτλο ''Ο Πρόεδρος σταμάτησε την αύξηση των μισθών των βουλευτών'' γράφει ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποφάσισε να αναπέμψει στη Βουλή των Αντιπροσώπων τους τρεις νόμους που προνοούσαν γενναιόδωρες αυξήσεις στην αντιμισθία και τα επιδόματα για υπουργούς και βουλευτές. Σε άλλη είδηση γράφει ότι οι Τ/Κ χαιρέτισαν τη μονομερή διακήρυξη της Τουρκίας ότι υπογράφοντας το πρωτόκολλο για την τελωνειακή ένωση δεν σημαίνει ότι αναγνωρίζει την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλο το έδαφος του νησιού.

    Σημ. Η εφημερίδα ''Η Μάχη'' δεν παρελήφθη στο ΚΥΠΕ.

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κυπριακό - Τουρκία - Διακήρυξη

    Οι ΗΠΑ αναζητούν λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κέισι.

    Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει μιλήσει με τις πλευρές, τους ζήτησε να παραθέσουν κάποιες ιδέες και εισηγήσεις για το πώς να προωθηθεί το θέμα, σημειώνοντας ότι ''εκεί βρίσκεται η προσοχή μας για την Κύπρο''.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Εκπρόσωπος - Τουρκία - Δήλωση - Βρετανική Προεδρία

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν είναι ικανοποιημένη από τη δήλωση της βρετανικής Προεδρίας της ΕΕ, σε απάντηση της δήλωσης της Τουρκίας ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, τόνισε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Ο Εκπρόσωπος εξήγησε πως η Λευκωσία θα προτιμούσε η δήλωση της Προεδρίας να σημείωνε ότι η τουρκική δήλωση δεν έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με την υπογραφή και την υποχρέωση της Τουρκίας να εφαρμόσει το πρωτόκολλο και ότι η υπογραφή του πρωτοκόλλου ξεκινά μια διαδικασία ομαλοποίησης σχέσεων Τουρκίας με όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κύπρου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

    Ωστόσο, ο Εκπρόσωπος τόνισε πως η δήλωση της Προεδρίας είναι μεταβατική και περιλαμβάνει πρόνοια ότι αυτά τα θέματα θα συζητηθούν για να φανεί εάν η ΕΕ θέλει να δώσει μια επιπρόσθετη απάντηση στην Τουρκία, προσθέτοντας πως η κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας προτίθεται να εγείρει θέματα τα οποία έχουν σχέση με αυτή τη δήλωση στα πλαίσια των επερχομένων συζητήσεων ενώπιον της ΕΕ.

    ''Αυτά είναι θέματα τα οποία θα συζητηθούν και ασφαλώς η κυβέρνηση και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα διαφυλάξουν και θα υπεραμυνθούν των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας στο έπακρον'', τόνισε.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομίδης σημείωσε πως η δήλωση της Τουρκίας είναι απαράδεκτη και πρόσθεσε πως αυτή βρίσκεται ''καθαρά σε αντίθεση με το διεθνές δίκαιο, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, σε αντίθεση με το ευρωπαϊκό κεκτημένο από παλαιότερα όσο αφορά τη μη αναγνώριση του κατοχικού καθεστώτος και βρίσκεται σε κατευθείαν αντίθεση με την θέση που εξέφρασε η ΕΕ μέσω της Προεδρίας''.

    ''Ολα αυτά είναι ένα πλέγμα ερωτημάτων το οποίο πρέπει να συζητηθεί στα πλαίσια της ΕΕ, στο Συμβούλιο, όπου όλα τα μέρη είναι ισότιμα και όλα τα μέλη δικαιούνται να ψηφίσουν υπέρ ή εναντίον μιας ορισμένης απόφαση'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Ολι Ρεν - Τουρκική δήλωση - Ενταξιακές συνομιλίες

    Η αρχική μας εκτίμηση είναι πως η διακήρυξη της Τουρκίας δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, που είναι ζωτική, αναφέρει σε δήλωσή του ο Επίτροπος της ΕΕ αρμόδιος για τη διεύρυνση Ολι Ρεν.

    Επεσήμανε πως η υπογραφή του πρωτοκόλλου από την Τουρκία ''πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου που θα συμφωνηθεί από το Συμβούλιο, για το οποίο παρουσιάστηκε μια πρόταση από την Κομισιόν στις 29 Ιουνίου''.

    Πρόσθεσε πως ''είναι ιδιαίτερα σημαντικό που η Τουρκία επιβεβαιώνει τη συνεχή της δέσμευση για υποστήριξη των προσπαθειών για μια συνολική διευθέτηση του κυπριακού προβλήματος''.

    O κ. Ρεν καλωσόρισε την υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου από την Τουρκία, προσθέτοντας πως ''αυτή θα επεκτείνει την τελωνειακή ένωση ΕΕ- Τουρκίας με όλα τα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας''.

    Σημείωσε πως μαζί με την εφαρμογή έξι σημαντικών νομοθετημάτων (που έγινε την 1η Ιουνίου), η υπογραφή του επιπρόσθετου πρωτοκόλλου αναφερόταν στα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου του 2004 ως ένα βήμα προς υλοποίηση πριν την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    ''Η υπογραφή ως εκ τούτου πρέπει να ανοίξει το δρόμο για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου, στη βάση του διαπραγματευτικού πλαισίου που θα συμφωνηθεί από το Συμβούλιο, για το οποίο παρουσιάστηκε μια πρόταση από την Κομισιόν στις 29 Ιουνίου'', είπε.

    ''Τη στιγμή της υπογραφής η Τουρκία εξέδωσε μια διακήρυξη, ειδικά σε σχέση με την Κύπρο, που η ΕΕ θα εξετάσει προσεκτικά, για παράδειγμα για να δει εάν υπάρχουν οποιεσδήποτε νομικές επιπλοκές'', ανέφερε ο κ. Ρεν.

    Επεσήμανε πως ''η αρχική μας εκτίμηση είναι πως η διακήρυξη δεν θέτει υπό αμφισβήτηση τη δέσμευση της Τουρκίας για εφαρμογή του πρωτοκόλλου, που είναι ζωτική''.

    ΗΠΑ - Κυπριακό - Τουρκία - Διακήρυξη

    Οι ΗΠΑ αναζητούν λύση του Κυπριακού στη βάση του σχεδίου Ανάν, δήλωσε ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών Τομ Κέισι.

    Πρόσθεσε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Ανάν έχει μιλήσει με τις πλευρές, τους ζήτησε να παραθέσουν κάποιες ιδέες και εισηγήσεις για το πώς να προωθηθεί το θέμα, σημειώνοντας ότι ''εκεί βρίσκεται η προσοχή μας για την Κύπρο''.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη διακήρυξη της Αγκυρας για μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας, που εκδόθηκε μαζί με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας στα δέκα νέα κράτη μέλη της ΕΕ, ο κ. Κέισι είπε ότι δεν είχε δει τα δημοσιεύματα για τη διακήρυξη, σημειώνοντας ωστόσο ότι ''η πολιτική μας για την Κύπρο δεν έχει αλλάξει''.

    ''Αναζητούμε λύση στα ζητήματα του νησιού, χρησιμοποιώντας τη βάση του σχεδίου Ανάν. Ο Γενικός Γραμματέας έχει μιλήσει με τις πλευρές, τους ζήτησε να παραθέσουν κάποιες ιδέες και εισηγήσεις για το πώς να προωθηθεί το θέμα. Και εκεί βρισκόμαστε, και βεβαίως εκεί βρίσκεται η προσοχή μας για την Κύπρο'', πρόσθεσε.

    Κουμουτσάκος - Πρωτόκολλο - Συνέντευξη στη ΝΕΤ

    Η απάντηση της Βρετανικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη μονομερή τουρκική διακήρυξη με την οποία η Αγκυρα αρνείται να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία δεσμεύει προς το παρόν μόνο την Προεδρία, δήλωσε χθες σε συνέντευξη στη Νέα Ελληνική Τηλεόραση ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος.

    Οπως εξήγησε ο κ. Κουμουτσάκος, η ΕΕ θα τοποθετηθεί συνολικά και δεσμευτικά για τη μονομερή δήλωση που έκανε η Τουρκία στα τέλη Αυγούστου, οπόταν οι 25 θα πάρουν ενιαία θέση.

    Ο κ. Κουμουτσάκος επισήμανε ότι στη δήλωση της Βρετανικής Προεδρίας τονίζεται με απόλυτη σαφήνεια ότι η ΕΕ αναγνωρίζει μόνο την Κυπριακή Δημοκρατία ως υποκείμενο διεθνούς δικαίου και ως πλήρες κράτος μέλος της Ενωσης.

    Είπε επίσης ότι στη συζήτηση του θέματος από τους 25 στα τέλη Αυγούστου, ''η γνώμη και της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας, αλλά και άλλων κρατών, όλων των κρατών μελών, θα έχει βαρύνουσα σημασία''.

    Αθήνα - ΠΑΣΟΚ - Πρωτόκολλο - Επίσκεψη Καραμανλή - Αγκυρα

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Νίκος Αθανασάκης, σχολιάζοντας το θέμα της υπογραφής του πρωτοκόλλου προσαρμογής της συμφωνίας της Αγκυρας από την πλευρά της Τουρκίας, το οποίο συνοδεύτηκε με τη μονομερή δήλωσή της για τη μη αναγνώριση της Κύπρου, επανέλαβε την εκτίμηση του κόμματός του, ότι «οι επιλογές και οι χειρισμοί της κυβέρνησης στην εξωτερική πολιτική επιτρέπουν κάθε φορά νέες μορφές τουρκικής αδιαλλαξίας».

    «Είναι απαραίτητο στην εξωτερική πολιτική το καθαρό πλαίσιο, η στρατηγική και δεν βοηθούν σε τίποτα οι ασάφειες και οι παλινωδίες που οδηγούν κάθε φορά σε νέα αρνητικά δεδομένα», δήλωσε ο κ. Αθανασάκης.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε την ελπίδα ότι «η ελληνική κυβέρνηση επιτέλους αντιλαμβάνεται τις επιπτώσεις των επιλογών της και θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να παρέμβει άμεσα στο Συμβούλιο Υπουργών ενόψει και του ΚΟΡΕΠΕΡ στο τέλος του μήνα για την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής νομιμότητας και την ενίσχυση της αξιοπιστίας των πολιτικών αποφάσεων και της θεσμικής λειτουργίας της Ενωσης με δεδομένη την θέση μας ότι πρέπει να ενθαρρύνεται και να ενισχύεται η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας με πλήρη όμως, σε κάθε περίπτωση, σεβασμό, των ευρωπαϊκών συνθηκών και του Κοινοτικού κεκτημένου».

    Πρόεδρος ΕΔΗ - Τουρκία - Πρωτόκολλο - Κυπριακό

    Την ανάγκη η ε/κ πλευρά να διασφαλίσει την εφαρμογή του Πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής σύνδεσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη -μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και να αναλάβει πρωτοβουλίες για λύση του Κυπριακού, τόνισε χθες ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) Γιώργος Βασιλείου.

    «Η δήλωση της Τουρκίας που συνοδεύει την υπογραφή του Πρωτοκόλλου μπορεί μεν να μην έχει νομική ισχύ αλλά δεν παύει να έχει γίνει. Εκείνο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να γίνει και να επικεντρωθεί η προσοχή είναι να διασφαλιστεί η εφαρμογή του Πρωτοκόλλου», είπε ο κ. Βασιλείου σε διάσκεψη Τύπου.

    Ο Πρόεδρος των ΕΔΗ είπε ακόμη ότι θα πρέπει να ιεραρχηθούν οι αλλαγές που επιδιώκει η ε/κ πλευρά να γίνουν στο σχέδιο Ανάν και να συναντηθεί ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος με τον Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, προσθέτοντας ότι «όσον δεν υπάρχουν πρακτικά μέτρα, δεν μπορεί να ελπίζουμε ότι θα παίρνουν στα σοβαρά τις δηλώσεις μας για λύση του Κυπριακού».

    Πρέπει, συνέχισε, «όλοι να επικεντρωθούμε και να καταλάβουμε ότι κινδυνεύουμε να μείνουμε από τη μια με το Πρωτόκολλο στο χέρι και από την άλλη με τη διχοτόμηση λίγο πολύ επιβεβλημένη και πραγματικότητα».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Νέος Πρεσβευτής Γερμανίας - Διαπιστευτήρια

    Τη σταθερή δέσμευσή του για μια λύση διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας στο Κυπριακό, η οποία να επανενώνει πραγματικά το νησί, επανέλαβε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Πρεσβευτή της Γερμανίας στην Κύπρο Ρολφ Κάιζερ.

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του, ο κ. Κάιζερ τόνισε πως η χώρα του αναγνωρίζει τη δημοκρατική επιλογή του κυπριακού λαού στα δημοψηφίσματα της 24ης Απριλίου 2004 και ελπίζει ταυτόχρονα για σύντομη έναρξη συνομιλιών για επίτευξη λύσης του Κυπριακού η οποία θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων.

    Αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του κ. Κάιζερ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως η επανένωση της Κύπρου θα πρέπει να επιτευχθεί στις πραγματικές της διαστάσεις, ''πράγμα που σημαίνει επανένωση του εδάφους, της κοινωνίας, της οικονομίας και των θεσμών''.

    ''Συνεπώς'', τόνισε, ''αντιτιθέμεθα έντονα σε οποιαδήποτε μέτρα, μεταβατικά ή τελικά, που θα συνέτειναν στην εδραίωση διαχωριστικών τάσεων, που τελικά θα επενεργούσαν ως αντικίνητρο στις προσπάθειες επανένωσης της οικονομίας και της χώρας''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος επανέλαβε πως η κυβέρνησή του υποστηρίζει σθεναρά την οικονομική ανάπτυξη της τουρκοκυπριακής κοινότητας, πάντα μέσα στο πλαίσιο των κανόνων της διεθνούς νομιμότητας και των νόμων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κάιζερ είπε πως ''η επίλυση της επώδυνης διαίρεσης του νησιού παραμένει ύψιστη προτεραιότητα στην πολιτική ατζέντα''.

    ''Στηρίζουμε την ελπίδα του κυπριακού λαού για διαρκή ειρήνη, ασφάλεια και ευημερία'', είπε ο νέος Γερμανός Πρεσβευτής.

    Σημείωσε πως ενώ αναγνωρίζει ''τη δημοκρατική επιλογή του λαού της Κύπρου στα δημοψηφίσματα του Απριλίου του 2004, η Γερμανία ελπίζει για τη σύντομη έναρξη συνομιλιών για μια λύση που θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων''.

    ''Ευχόμαστε σε όλους τους εμπλεκόμενους πολιτικούς αρχηγούς θάρρος και αποφασιστικότητα για να αντιληφθούν ότι έχουν ως κοινό στόχο την πραγματοποίηση της ελπίδας αυτής'', πρόσθεσε.

    ΓΔ ΥΠΕΞ - Αζερμπαϊτζάν - Διαβήματα

    Η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει το όλο πλέγμα των σχέσεών της με το Αζερμπαϊτζάν, ελπίζοντας ότι η χώρα αυτή θα αναθεωρήσει την απόφασή της για απευθείας πτήσεις και θα σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών Σώτος Ζακχαίος κληθείς να σχολιάσει την παράνομη προσγείωση αεροσκάφους από τη χώρα αυτή στο ψευδοκράτος.

    Πρόσθεσε ότι τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όσο και οι Υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου και Συγκοινωνιών και Εργων Χάρης Θράσου, έχουν αποστείλει επιστολές - διαβήματα προς τους ομολόγους τους στο Αζερμπαϊτζάν.

    Η κυπριακή κυβέρνηση ενημέρωσε τον Παγκόσμιο Οργανισμό Πολιτικής Αεροπορίας και το Eurocontrol για το θέμα και ως αποτέλεσμα τόσο οι προαναφερθέντες οργανισμοί ''αλλά και φιλικές χώρες'' προς την Κύπρο προέβησαν σε διαβήματα προς το Μπακού.

    ''Παράλληλα η κυπριακή κυβέρνηση εξετάζει τις σχέσεις του Μπακού με την ΕΕ και έχει ήδη δηλώσει και αποφασίσει ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο δράσης της Ενωσης με το Αζερμπαϊτζάν, μέχρις ότου η χώρα αυτή σεβαστεί το διεθνές δίκαιο'', είπε ο κ. Ζακχαίος.

    Πρόσθεσε ότι λόγω του ότι για το σχέδιο δράσης της ΕΕ με το Αζερμπαϊτζάν απαιτείται ομοφωνία, δεν μπορεί να προχωρήσει το σχέδιο αυτό στα πλαίσια του προγράμματος καλής γειτονίας της Ενωσης.

    Επίσης το Eurocontrol ανέβαλε προγραμματισμένη συνάντηση περιφερειακής συνεργασίας, που θα πραγματοποιείτο στην Ουκρανία μεταξύ του Αζερμπαϊτζάν, της Γεωργίας και της Ουκρανίας, λόγω των παράνομων πτήσεων στο ψευδοκράτος.

    Η Κύπρος έχει εκφράσει τη διαφωνία της για να ενταχθεί το Αζερμπαϊτζάν στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου (ΠΟΕ).

    Αμερικανίδα γερουσιαστής - Απευθείας πτήσεις

    Την αντίθεσή της σχετικά με την απευθείας μετάβαση στα κατεχόμενα μελών του αμερικανικού κογκρέσου και άλλων Αμερικανών αξιωματούχων μέσω του παράνομου αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου, εξέφρασε η Αμερικανίδα γερουσιαστής Olympia Snowe, τονίζοντας ότι η προώθηση απευθείας πτήσεων δεν συμβάλλει στην επανένωση του νησιού και είναι αντιπαραγωγική.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση σε δήλωσή της ενώπιον της ολομέλειας της Γερουσίας, η κ. Snowe κάλεσε το αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών ''όπως μη εγκρίνει, ενθαρρύνει ή/και ανέχεται απευθείας πτήσεις στα κατεχόμενα αεροδρόμια αφού'', όπως επεσήμανε, ''αποτελούν παραβίαση του διεθνούς δικαίου''.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, η κ. Snowe έλαβε απάντηση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ότι οι πτήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της προσπάθειας για άρση της ''απομόνωσης'' των Τ/Κ.

    Η Αμερικανίδα Γερουσιαστής, ανταπαντώντας, είπε ότι ο τερματισμός της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ ''επιχειρείται από την ίδια την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από την οικονομική ενίσχυσή τους, την έκδοση διαβατηρίων σε αυτούς και την προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης''.

    Κάλεσε τα μέλη και τα επαγγελματικά στελέχη του Κογκρέσου τα οποία προγραμματίζουν απευθείας επισκέψεις στα κατεχόμενα μέσω παράνομων αεροδρομίων ''να σκεφτούν κατά πόσο θα έβρισκαν πρέπουσα την είσοδο Κυπρίων βουλευτών στις ΗΠΑ από μη εγκεκριμένο σημείο εισόδου''.

    Δήμαρχος Αμμοχώστου - Μνημόνιο διαμαρτυρίας

    Ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής δήλωσε χθες πως πρέπει να γίνουν προσπάθειες για μια σωστή, βιώσιμη και δίκαιη επίλυση στο Κυπριακό, προσθέτοντας πως 31 χρόνια είναι πάρα πολλά για να μένει άλυτο το πρόβλημα.

    Μετά την επίδοση μνημονίου διαμαρτυρίας στις πρεσβείες της Κίνας, της Γαλλίας, των ΗΠΑ και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για τα 31 χρόνια παράνομης τουρκικής κατοχής της Αμμοχώστου, ο κ. Σκορδής είπε ότι στο μνημόνιο υποστηρίζεται η πρόταση της κυπριακής κυβέρνησης που αφορά τη λειτουργία του λιμανιού της κατεχόμενης πόλης, με ταυτόχρονη απόδοση τουλάχιστον της περιφραγμένης περιοχής της κατεχόμενης Αμμοχώστου.

    ''Αυτό θα είναι ένα πρώτο βήμα για να αρχίσουν οι συνομιλίες, ένα πρώτο βήμα για επίλυση του Κυπριακού'', είπε, προσθέτοντας πως το πιο σημαντικό όφελος τέτοιας κίνησης είναι ότι θα αποδείξει πως Ε/Κ και Τ/Κ μπορούν να ζήσουν μαζί σε συνθήκες ειρήνης και ευημερίας.

    Στο μνημόνιο γίνεται αναφορά στην εκδήλωση διαμαρτυρίας που διοργανώνει ο Δήμος Αμμοχώστου στις 6 Αυγούστου για καταδίκη της τουρκικής εισβολής και κατοχής και σημειώνεται πως δεν έχουν εφαρμοστεί τα ψηφίσματα διεθνών οργανισμών για την επιστροφή της πόλης του Ευαγόρα.

    Δήμοι και σωματεία Λαπήθου και Καραβά - Ψήφισμα

    Οι Δήμοι και τα σωματεία Λαπήθου και Καραβά δηλώνουν ότι ο κυπριακός λαός δικαιούται να έχει μια νέα ευκαιρία για δίκαιη και οριστική διευθέτηση του Κυπριακού και ζητούν από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο να συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για μια δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργική επίλυση του προβλήματος, η οποία να διασφαλίζει το δικαίωμα της επιστροφής στις πατρογονικές τους εστίες, σε μια επανενωμένη Κύπρο με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματά τους.

    Με αφορμή τη συμπλήρωση 31 χρόνων από την 6η Αυγούστου και την κατάληψη των κωμοπόλεων Λαπήθου, Καραβά και της περιοχής τους από τα τουρκικά στρατεύματα, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από τους Δημάρχους Λαπήθου και Καραβά, Αθω Ελευθερίου και Γιάννη Παπαϊωάννου, καθώς και από τους Προέδρους των προσφυγικών σωματείων ''Η Λάπηθος'' και ''Ο Καραβάς'' Ανδρέα Σταυρινό και Κώστα Πατέρα και μέλη των Συμβουλίων τους, επισκέφθηκε και επέδωσε ψηφίσματα στους Προέδρους της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο και της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, καθώς και στον Πρεσβευτή της Ελλάδας Δημήτρη Ράλλη και στα Ηνωμένα Εθνη.

    Παραλαμβάνοντας το ψήφισμα που απευθυνόταν στον Πρόεδρο Παπαδόπουλο, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Χριστόδουλος Πασιαρδής δήλωσε ότι θα το διαβιβάσει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος -όπως ανέφερε ο κ. Πασιαρδής- ''θα συνεχίσει να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια και να εξοδεύει όλες του τις δυνάμεις για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, μέσα στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, η οποία θα κατοχυρώνει τις βασικές ελευθερίες και τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα του κυπριακού Ελληνισμού''.

    Τριανταφυλλίδης - Παλόνε - Κατεχόμενα - Περιουσίες

    Ο Ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τριανταφυλλίδης εξέφρασε την ''ικανοποίησή'' του για την πρόταση νόμου του Δημοκρατικού Βουλευτή της Νέας Υόρκης Φρανκ Παλόνε, με βάση την οποία Κύπριοι με αμερικανική υπηκοότητα θα μπορούν να διεκδικήσουν τις περιουσίες τους στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωβουλευτή, ήδη από τον Οκτώβριο του 2004 είχε γράψει σχετικά στον κ. Παλονε και έκτοτε παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις.

    Εκπρόσωπος - Ανόρθωση - Τουρκία - Κυβέρνηση

    Η κυβέρνηση θεωρεί ότι αδίκως διατυπώνονται κατηγορίες εκ μέρους της διοίκησης της Ανόρθωσης σχετικά με αδιαφορία της κυβέρνησης στο θέμα της μετάβασης της ομάδας στην Τραπεζούντα για αγώνα με την Τράπζονσπορ στο πλαίσιο του Τσάμπιονς Λιγκ.

    ''Αδίκως διατυπώνονται κατηγορίες», είπε, ερωτηθείς σχετικά ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ο οποίος πρόσθεσε ότι ''το Υπουργείο Εξωτερικών διατείνεται ότι υπάρχει και υπήρχε άμεση προσφορά εκ μέρους του για παροχή οποιωνδήποτε διευκολύνσεων. Εάν όμως δεν ζητηθεί κάτι συγκεκριμένο, δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να προτείνει το Υπουργείο''.

    Ερωτηθείς για την ασφάλεια της αποστολής, είπε ότι για αυτό το θέμα μεριμνούν οι διεθνείς ομοσπονδίες, λέγοντας ότι ''άλλοι οργανισμοί και όχι κυβερνητικές υπηρεσίες προσπαθούν και αναλαμβάνουν την ευθύνη για ασφάλεια σε παιχνίδια που θεωρούνται υψηλού κινδύνου''.

    Υπενθύμισε ότι στην Κύπρο υπήρξε εκπρόσωπος της ΟΥΕΦΑ για θέματα ασφάλειας που δήλωσε πλήρως ικανοποιημένος.

    Σε ερώτηση κατά πόσον η κυβέρνηση θα μπορούσε να ζητήσει εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης για να πραγματοποιηθεί απευθείας πτήση της κυπριακής αποστολής στην Τουρκία, είπε ''δεν ξέρω εάν έχει διερευνηθεί από το ΥΠΕΞ αυτή η πιθανότητα. Νομίζω ότι θα ήταν νωρίς στην πορεία να επιζητηθεί η άμεση εφαρμογή του Πρωτοκόλλου σε αυτόν τον τομέα''.

    Ο Εκπρόσωπος είπε ότι δεν συζήτησε το θέμα με το Υπουργείο Εξωτερικών, «εάν δηλαδή η άμεση αντίδραση στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου θα έπρεπε να είναι μια αθλητική πτήση'', προσθέτοντας πως πρόκειται για ''δύο χωριστές δραστηριότητες. Η μια είναι κυβερνητική δραστηριότητα που κινείται σε κυβερνητικό επίπεδο, οι άλλες είναι αθλητικές διοργανώσεις που κινούνται στο επίπεδο των αθλητικών διοργανώσεων''.

    Σε ερώτηση πώς θα αντιδράσει η κυβέρνηση εάν συμβεί οτιδήποτε αρνητικό στη διάρκεια της παραμονής της Ανόρθωσης στην Τουρκία, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν υπάρξει αρνητική εξέλιξη που θα εμπλέκει την ευθύνη της Τουρκίας ως κράτος στο οποίο διεξάγεται ένας αθλητικός αγώνας, ασφαλώς και φέρει ευθύνη και θα καταγγελθεί εκεί που πρέπει''.

    Ανόρθωση - Αναχώρηση για Τουρκία - Δηλώσεις

    Με συγκρατημένη αισιοδοξία, η Ανόρθωση έφθασε στην Τραπεζούντα της Τουρκίας, όπου θα αντιμετωπίσει την Τετάρτη την τοπική Τράμπζονσπορ για το επαναληπτικό αγώνα του πρώτου προκριματικού γύρου του Τσάμπιονς Λιγκ.

    Η ομάδα, η οποία νίκησε την Τράμπζονσπορ με 3 - 1 στον πρώτο αγώνα στη Λευκωσία, έφθασε στην Τουρκία με ναυλωμένη πτήση των συριακών αερογραμμών μέσω Δαμασκού. Ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί αύριο στις 20:00 το βράδυ στο στάδιο Αβνί Ακέρ, στην Τραπεζούντα.

    ''Εχουμε ένα καλό αποτέλεσμα από το πρώτο παιγνίδι. Ταξιδεύουμε με πολλή αισιοδοξία για να πάρουμε την πρόκριση'', ανέφερε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρόεδρος της Ανόρθωσης Ανδρέας Παντελή, πριν την αναχώρηση της αποστολής.

    Ερωτηθείς για την ατμόσφαιρα που θα δημιουργήσουν οι Τούρκοι φίλαθλοι, ο κ. Παντελή είπε πως η Ανόρθωση γνωρίζει τι θα αντιμετωπίσει στο Αβνί Ακέρ.

    ''Εχουμε ποδοσφαιριστές που μπορούν να αντέξουν αυτή την πίεση και δεν μας ενοχλεί. Εμείς πάμε εκεί για να παίξουμε ποδόσφαιρο και αυτό θα κάνουμε'', είπε.

    Eξάλλου, σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ ο Αντιπρόεδρος της Ανόρθωσης Ντίνος Τουμαζής είπε ότι η αποστολή της Ανόρθωσης, στην οποία περιλαμβάνονται γύρω στους 110 οπαδούς της ''Μεγάλης Κυρίας'', αναμένεται να φθάσει στην Τραπεζούντα γύρω στις 2.30 το πρωί, ώρα Κύπρου και θα την υποδεχθεί στο αεροδρόμιο της πόλης εκπρόσωπος της Τράμπζονσπορ.

    Οσον αφορά τον αγωνιστικό τομέα, ο κ. Τουμαζής είπε ότι η ομάδα βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και εξέφρασε αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του επαναληπτικού αγώνα μεταξύ των δύο ομάδων.

    Πρόσθεσε ότι λεωφορεία που τοποθέτησε η τουρκική ομάδα θα μεταφέρουν την αποστολή της Ανόρθωσης στο ξενοδοχείο «Zourlou» της πόλης, το οποίο βρίσκεται περίπου 4 χιλιόμετρα μακριά από το αεροδρόμιο, όπου θα καταλύσει η κυπριακή αποστολή.

    Ο Ευρωβουλευτής Γιαννάκης Μάτσης είναι ανάμεσα στους οπαδούς της ομάδας της Αμμοχώστου που έχουν μεταβεί στην Τουρκία.

    Τουρκία - Μέτρα για ποδοσφαιρικό αγώνα

    Οι τουρκικές αρχές συμφώνησαν να λάβουν αυστηρά μέτρα ασφάλειας για αποτροπή οποιωνδήποτε επεισοδίων κατά τον αγώνα της ερχόμενης Τετάρτης μεταξύ Τράμπζονσπορ και Ανόρθωσης, στην Τραπεζούντα.

    Εκπρόσωπος της Τράμπζονσπορ δήλωσε στο ''Ρόιτερς'' ύστερα από συνάντηση της τουρκικής αστυνομίας με εκπροσώπους της ομάδας πως γύρω στους 1000 αστυνομικούς θα βρίσκονται επί ποδός για τον αγώνα αυτό.

    ''Τα μέτρα ασφαλείας θα βρίσκονται στο ψηλότερο επίπεδο μετά από απαίτηση της ΟΥΕΦΑ και έτσι δεν αναμένουμε οποιαδήποτε προβλήματα από πλευράς ασφάλειας'' ανέφερε.

    Καλαθόσφαιρα - Εθνική Παίδων Κύπρου - Δεύτερη νίκη

    Τη δεύτερη της νίκη στο 19ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας κάτω των δεκαέξι πέτυχε χθες βράδυ η Εθνική Παίδων της Κύπρου, νικώντας την αντίστοιχη ομάδα της Ιρλανδίας με 72-47, στο πλαίσιο της 3ης αγωνιστικής της διοργάνωσης που διεξάγεται στη Βουλγαρία.

    Το κυπριακό συγκρότημα, μετά τη χθεσινή νίκη της Εθνικής Παίδων της Εσθονίας επί της αντίστοιχης ομάδας των Σκοπίων, χρειάζεται πλέον μόνο νίκη στο σημερινό του αγώνα που θα διεξαχθεί στις 4 το απόγευμα με αντίπαλο το αντίστοιχο συγκρότημα της Αγγλίας για να προκριθεί στους «οκτώ» του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Καλαθόσφαιρας.

    Ο προπονητής της Εθνικής Κύπρου Μιχάλης Τσαγγαρίδης δήλωσε ότι «πάμε για την έκπληξη» στο σημερινό αγώνα με την Αγγλία «και πιστεύω πως τα παλικάρια μας θα αγωνιστούν με σοβαρότητα και με τσαμπουκά, ώστε να φτάσουν στον άθλο».

    Ο αρχηγός της αποστολής Δημήτρης Χήρου είπε ότι «πρέπει να καταπολεμήσουμε και την κόπωση, μιας και οι Αγγλοι είχαν χθες ρεπό, αντίθετα με εμάς που σε τρεις ημέρες, παίξαμε ισάριθμα παιχνίδια, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «έχουμε πίστη στις δυνατότητες μας».

    Δέσποινα Βανδή - Προεδρικό Μέγαρο - Συναυλία

    Για την οικονομική ενίσχυση του παιδικού αναρρωτηρίου που διατηρεί ο Κυπριακός Ερυθρός Σταυρός στα Πολεμίδια η Ελληνίδα τραγουδίστρια Δέσποινα Βανδή έδωσε ψες συναυλία στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου και της συζύγου του Φωτεινής, Προέδρου του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού.

    Καλωσορίζοντας τους παρευρισκόμενους, η κ. Παπαδοπούλου είπε ότι το παιδικό αναρρωτήριο αποτελεί την κυριότερη δραστηριότητα του Ερυθρού Σταυρού στην Κύπρο και σε αυτό λειτουργεί άρτια εξοπλισμένο θεραπευτικό τμήμα σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας, καθώς και ειδικό σχολείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού.

    Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε επίσης ότι το παιδικό αναρρωτήριο, στο οποίο θα δοθούν τα έσοδα της αποψινής συναυλίας, αποτελεί για όλους μας, την οικογένεια του Ερυθρού Σταυρού, έργο και στόχος ζωής.

    ''Γι΄ αυτό'', είπε, ''απευθύνω σε όλους εσάς ένα μεγάλο ευχαριστώ, γιατί με την εδώ παρουσία σας στηρίζετε έμπρακτα αυτή την προσπάθεια ενίσχυσης του αναρρωτηρίου''.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Αρνητικά υποδέχθηκε το μήνα Αύγουστο το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου, ως αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε ζημιές σε ποσοστό 1,10% και έκλεισε στις 1.217,47 μονάδες. Απώλειες σε ποσοστό 0,79% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,05 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 247.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να συγκεντρώνει το 41,8% του ημερήσιου τζίρου.

    Πτώση σε ποσοστό 1,18% σημείωσε και ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο έκλεισε στις 409,37 μονάδες.

    [04] (Κ) Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - ΕΕ - Κύπρος

    Η Γαλλία προειδοποίησε σήμερα την Τουρκία ότι θα ασκήσει πιέσεις ώστε η Αγκυρα να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγματεύσεων τον Οκτώβριο για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Οπως δήλωσε σε ραδιοφωνική εκπομπή ο Πρωθυπουργός της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ''είναι αδιανόητο να αρχίσει μια τέτοια διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το κάθε μέλος της ΕΕ, δηλαδή και τα 25''.

    [05] (Κ) Ερευνητής - Ατλαντίδα - Κύπρος - Ντοκιμαντέρ

    Η μεγάλη χολιγουντιανή εταιρεία παραγωγής TMC θα αναλάβει την παραγωγή ενός ντοκιμαντέρ για τη δεύτερη εξερευνητική αποστολή του Αμερικανού ερευνητή Ρόμπερτ Σάρμαστ, ο οποίος υποστηρίζει ότι η Κύπρος ήταν στο κέντρο της χαμένης Ατλαντίδος.

    Ο κ. Σάρμαστ δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι την Πέμπτη στις 1030 π.μ. στη Δημοσιογραφική Εστία στη Λευκωσία θα δώσει συνέντευξη Τύπου, κατά την οποία θα αναφερθεί στην παραγωγή, μέρος της οποίας θα μεταδίδεται ζωντανά από το σκάφος του και από το βυθό, όπου θα βρίσκεται ρομπότ.

    [06] (Κ) Εκπρόσωπος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - ΕΕ

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης χαρακτήρισε ''ιδιαίτερα θετική'' τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ότι είναι αδιανόητο να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει και τα 25 μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης επεσήμανε ότι ''πάντοτε λέγαμε ότι είναι αδιανόητη η μη αναγνώριση εκ μέρους χώρας, η οποία επιθυμεί την εισδοχή της στην ΕΕ, ενός κράτους πλήρους μέλους της ΕΕ''.

    [07] (Κ) Υπουργός Παιδείας - ''Κύπρια 2005'' - Εκδηλώσεις

    Εικόνες από τη μυθολογία και το σήμερα, ήχους από το έντεχνο, κλασσικό και παραδοσιακό ρεπερτόριο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσιάζει το Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κύπρια 2005. Φιλοξενεί στο νησί, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Κιμούλη και Γιώργο Νταλάρα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρίστο Θηβαίο και Μίλβα, Συπριέν Κατσαρή, τους μαέστρους Μάριο Παπαδόπουλο και Κύπρο Μάρκου, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα Αρμενίας και τη Χορωδία Αγοριών Βιέννης.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα ''Κύπρια 2005'' παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι για το φετινό φεστιβάλ θα δαπανηθεί κονδύλι ύψους 750 εκατομμυρίων λιρών.

    [08] (Κ) Υπουργός Παιδείας - "Κύπρια 2005" - Εκδηλώσεις (ΟΡΘΗ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ)

    Εικόνες από τη μυθολογία και το σήμερα, ήχους από το έντεχνο, κλασσικό και παραδοσιακό ρεπερτόριο με τη συμμετοχή καταξιωμένων καλλιτεχνών από την Κύπρο, την Ελλάδα και τον κόσμο παρουσιάζει το Διεθνές Πολιτιστικό Φεστιβάλ Κύπρια 2005. Φιλοξενεί στο νησί, μεταξύ άλλων, τους Γιώργο Κιμούλη και Γιώργο Νταλάρα, Θάνο Μικρούτσικο, Χρίστο Θηβαίο και Μίλβα, Συπριέν Κατσαρή, τους μαέστρους Μάριο Παπαδόπουλο και Κύπρο Μάρκου, το Κρατικό Χορευτικό Συγκρότημα Αρμενίας και τη Χορωδία Αγοριών Βιέννης.

    Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων για τα ''Κύπρια 2005'' παρουσίασε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος είπε ότι για το φετινό φεστιβάλ θα δαπανηθεί κονδύλι ύψους 750 χ ι λ ι ά δ ω ν λιρών.

    [09] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Επίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 2/8/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 2/8/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CyP12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5720               0,5754
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4681               0,4709
    Λίρα Αγγλίας              0,8293               0,8342
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 2/8/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 2/8/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4197            0,4230
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3576            0,3604
    Δολάριο Καναδά                  0,3860            0,3890
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0728            0,0733
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0610            0,0614
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3670            0,3699
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [10] (Κ) Δήμος Αμμοχώστου - Αντικατοχικές εκδηλώσεις

    Πορεία προς το κατοχικό οδόφραγμα της Δερύνειας πρόκειται να πραγματοποιήσουν, το Σάββατο 6 Αυγούστου, οι δημότες της κατεχόμενης Αμμοχώστου, από όπου θα στείλουν το μήνυμα προς τους Τουρκοκύπριους πως ''η ευτυχία και η ειρήνη δεν μπορούν να επιβιώσουν, αν σε μια τόσο μικρή γειτονιά του κόσμου, κάποιοι τα έχουν και κάποιοι όχι''.

    Αυτό δήλωσε σήμερα σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής, ο οποίος πρόσθεσε πως με την εκδήλωση του Σαββάτου ο Δήμος Αμμοχώστου θα διατρανώσει για μια ακόμα φορά την απαίτηση των Ελληνοκυπρίων για αναβίωση των κατεχόμενων πόλεων και χωριών της Κύπρου.

    [11] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  422.068,95
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     85,19     0,16    381.306,72
    FTSE/CySE 20                           411,89     0,62    318.190,87
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.233,73     0,56    327.102,51
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ              962,18    -1,51      7.719,66
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          953,28    -0,32     30.932,24
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.223,57     0,50    334.822,17
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.267,85     0,62    273.130,94
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.028,07     1,16      2.845,59
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            941,53     0,51     28.667,31
    FTSE Med (01/8/2005)                 8.076,16    -0,51
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [12] (Κ) Χρηματιστήριο - Μικρή άνοδος

    Σε ανοδική πορεία επανήλθε σήμερα το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου λόγω των ανοδικών τάσεων που επικράτησαν στις τραπεζικές μετοχές. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς κατέγραψε μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,5% και έκλεισε στις 1.223,57 μονάδες. Οριακή αύξηση της τάξης του 0,16% σημείωσε ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,19 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 422.000 λίρες, με το αγοραστικό ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στους τραπεζικούς τίτλους.

    Μικρή άνοδο της τάξης του 0,62% σημείωσε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, ο οποίος έκλεισε στις 411,89 μονάδες.

    [13] (Κ) Κουμουτσάκος - Γάλλος Πρωθυπουργός - Τουρκία - Κύπρος - ΕΕ

    Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος τόνισε ότι η Αθήνα έχει καταστήσει σαφές ότι ''η μη αναγνώριση κράτους μέλους της ΕΕ από άλλο κράτος μέλος που επιδιώκει την ένταξη του σε αυτήν αποτελεί προφανή πολιτική και θεσμική αντίφαση και παραδοξότητα ξένη προς τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό''.

    Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού της Γαλλίας Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο οποιος ανέφερε πως είναι αδιανόητο να αρχίσει διαπραγματευτική διαδικασία με μια χώρα η οποία δεν αναγνωρίζει το κάθε μέλος της ΕΕ, ο κ. Κουμουτσάκος είπε ότι σε αυτό το πλαίσιο οι δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού, ''έχουν προφανώς ιδιαίτερη βαρύτητα''.

    [14] (Κ) Κομισιόν - Πρωθυπουργός Γαλλίας - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση

    Το θέμα της αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία αποτελεί παράλληλη διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Αμαντέου Αλταφάι, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι με την υπογραφή του πρωτοκόλλου για επέκταση της τελωνειακής ένωσης Τουρκίας - ΕΕ και με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της Ενωσης η Αγκυρα αναγνωρίζει ότι η ΕΕ αποτελείται από 25 μέλη.

    Ερωτηθείς για τις σημερινές δηλώσεις του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν, ο κ. Αλταφάι είπε πως ο κ. ντε Βιλπέν εξέφρασε την άποψή του, προσθέτοντας ότι η δήλωση αυτή δεν είναι οριστική.

    Η Γαλλία θα καθορίσει τη θέση της στη Σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών του Σεπτεμβρίου, πρόσθεσε.

    [15] (Κ) Πέτερινγκ - Τουρκία - Κύπρος - Αναγνώριση - Βέτο

    Την ανάγκη αναγνώρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία υπογράμμισε ο επικεφαλής της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Χανς Γκερτ Πέτερινγκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι ''είναι λογικό η Κύπρος να μην συμφωνήσει στην έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας''.

    ''Νομίζω ότι θα πρέπει να είμαστε λογικοί. Οι διαπραγματεύσεις με χώρες που θέλουν να γίνουν μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης βασίζονται στις διαπραγματεύσεις και στις σχέσεις με τα 25 κράτη-μέλη'', είπε ο κ. Πέτεριγκ, σε συνέντευξή στην ελληνική υπηρεσία του BBC και πρόσθεσε: ''Έτσι, λοιπόν, εάν μια χώρα θέλει να γίνει μέλος, είναι λογικό να αναγνωρίζει όλα τα άλλα κράτη-μέλη. Δεν μπορείς να διαπραγματευθείς με κάποιον που δεν αναγνωρίζεις''.

    [16] (Κ) ΕΕ - Βρετανική προεδρία - Τουρκία - Κύπρος

    Εκπρόσωπος της βρετανικής προεδρίας της ΕΕ δήλωσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν ποτέ καταστήσει την αναγνώριση της Κύπρου από την Τουρκία ως όρο για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Αγκυρα.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού Ντομινίκ ντε Βιλπέν για την ανάγκη η Τουρκία να αναγνωρίσει την Κύπρο πριν αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ενωση, ο Βρετανός αξιωματούχος είπε ότι «ο καθορισμός νέων προϋποθέσεων δύο μήνες πριν (την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία στις 3 Οκτωβρίου), θα αποτελέσει πιθανόν μια παραβίαση της καλής πίστης».

    [17] (Κ) Αθήνα - Βαληνάκης - Πρωτόκολλο - Γάλλος Πρωθυπουργός

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννης Βαληνάκης δήλωσε στη ΝΕΤ πως «η μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ενός δηλαδή κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συνιστά ένα ευρωπαϊκό παράδοξο».

    «Η παράταση αυτού του παραδόξου θα σκιάζει εκ των πραγμάτων τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας και γι' αυτό πρέπει να αρθεί το συντομότερο», υπογράμμισε ο κ. Βαληνάκης και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό η δήλωση του Γάλλου Πρωθυπουργού έχει ιδιαίτερη σημασία.

    [18] (Κ) Καραμανλής - Επίσκεψη στην Άγκυρα - Πληροφορίες

    Το φθινόπωρο αναμένεται να πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή στην Άγκυρα.

    Πηγή του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στο ΚΥΠΕ πως «εδώ και πολλές ημέρες είναι γνωστό ότι αναζητούνται οι κατάλληλες ημερομηνίες, αποδεκτές και από τα δύο μέρη, προκειμένου η επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Άγκυρα να πραγματοποιηθεί εντός του φθινοπώρου».

    Υπογράμμισε παράλληλα πως το θέμα της επίσκεψης του Έλληνα Πρωθυπουργού στην Άγκυρα «ουδεμία διασύνδεση έχει με την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με την ΕΕ».

    [19] (Κ) Τραπεζούντα - Αντιπρόεδρος Ανόρθωσης - Κλίμα

    Ικανοποιημένος από τη φιλοξενία που επεφύλαξε η τουρκική ομάδα Τράμπζονσπορ στην Ανόρθωση, δηλώνει ο Αντιπρόεδρος της ομάδας της Αμμοχώστου Ντίνος Τουμαζής, τονίζοντας ότι τα σκληρά μέτρα που λήφθηκαν κατά την άφιξη της ομάδας στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας σήμερα τα ξημερώματα αποτελούν το μόνο μελανό σημείο κατά τη μέχρι τώρα παραμονή της ομάδας στην Τραπεζούντα.

    Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ από την Τραπεζούντα, όπου βρίσκεται για τον αυριανό επαναληπτικό αγώνα με την Τράμπζονσπορ, ο κ. Τουμαζής είπε ότι ''πέραν της ταλαιπωρίας σήμερα τα ξημερώματα στο αεροδρόμιο της Τραπεζούντας όλα είναι μια χαρά''.

    ''Ολα πάνε πολύ καλά, μας περιποιούνται, μας προσέχουν και όλα κυλούν ομαλά'', είπε ο κ. Τουμαζής, προσθέτοντας πως γύρω από τα ξενοδοχεία που διαμένει η ομάδα και οι οπαδοί της υπάρχει ισχυρή αστυνομική δύναμη, και πως κατά τις μετακινήσεις της η κυπριακή ομάδα συνοδεύεται από αστυνομικούς.

    Οπως ανέφερε ο κ. Τουμαζής, η Ανόρθωση μετέβη σήμερα με αστυνομική συνοδεία για ξενάγηση στην Παναγιά Σουμελά.

    [20] (Κ) Εκπρόσωπος - Δήλωση - Τουρκία - Αναγνώριση

    Η Κυπριακή Κυβέρνηση, δια του Εκπροσώπου της, Κύπρου Χρυσοστομίδη, δήλωσε σήμερα ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας οφείλει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, να αποδεχθεί και να αναγνωρίσει, έγκαιρα, τη νομική και πολιτική πραγματικότητα ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι το μόνο κράτος στην Κύπρο, αναγνωρισμένο από τη διεθνή κοινότητα.

    Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος σημείωσε επίσης ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση διαβουλεύεται με τους εταίρους της στην ΕΕ και θα προωθήσει τη θέση της ότι η ανεπιφύλακτη υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής αποτελεί όρο για την έναρξη των διαπραγματεύσεων εντός των αρμοδίων οργάνων της Ένωσης όπου θα ληφθούν και οι οριστικές αποφάσεις επί του περιεχομένου του διαπραγματευτικού πλαισίου και επί της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

    Σχετικά με τη Δήλωση της Τουρκίας κατά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Προσαρμογής και τη διαδικασία που ακολουθήθηκε καθώς και δηλώσεις και σχόλια Τούρκων επισήμων, ο Εκπρόσωπος σημείωσε ότι είναι «αδιανόητο να επιμένει η Τουρκική Κυβέρνηση και να δηλώνει ότι δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία, ένα από τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης της οποίας φιλοδοξεί να γίνει μέλος».


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 August 2005 - 17:49:19 UTC