Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-23

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Νίκολας Μπέρνς
  • [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο
  • [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου
  • [04] (K) Εκπομπή για ομογένεια
  • [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αίγυπτος - Επιθέσεις
  • [06] (Κ) Προεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο
  • [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση - Λονδίνο (1)
  • [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Ουάσινγκτον (1)
  • [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αιγύπτιος Πρόεδρος - Μήνυμα
  • [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Κύπριοι
  • [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αιγύπτιος ΥΠΕΞ - Μήνυμα
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Υπογραφή Πρωτοκόλλου
  • [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση - Λονδίνο (2)
  • [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σάρμ Ελ Σέιχ - Κύπριοι (2)
  • [15] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - ΗΠΑ (2)
  • [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σάρμ ελ Σέιχ - Επίθεση

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Νίκολας Μπέρνς

    Το Κυπριακό και οι επισκέψεις Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.

    [02] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος αναχωρεί το πρωί για το Λονδίνο, όπου τη Δευτέρα αρχίζει επαφές με Βρετανούς αξιωματούχους, περιλαμβανομένης συνάντησης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Προέδρου, στις 1600 (τοπική ώρα) της Δευτέρας θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

    [03] (Κ) Επισκόπηση κυπριακού Τύπου

    Η απαγγελία κατηγοριών από την Αστυνομία εναντίον τεσσάρων δημοσιογράφων και οι αντιδράσεις που αυτή η ενέργεια προκάλεσε, κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα των σημερινών εφημερίδων.

    Ο κυπριακός Τύπος αναφέρεται σήμερα και στις δηλώσεις του Προέδρου Παπαδόπουλου για το Κυπριακό, στις εξελίξεις στο θέμα των αγνοουμένων, στις συνέπειες από τα μπλακ άουτ της ΑΗΚ, στη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του προέδου της Global, στις ποινές που επέβαλε το δικαστήριο στους τρεις κατηγορούμενους για το φόνο του Παύλου Χριστοδούλου και στα μέτρα που λαμβάνονται ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της Ανόρθωσης με τουρκική ομάδα στο ΓΣΠ.

    Η ''Αλήθεια'' με πρωτοσέλιδο τίτλο ''Στο απόσπασμα η ελευθεροτυπία'' γράφει ότι σε μια κίνηση που προκάλεσε τους πάντες, προχώρησε χθες η Αστυνομία, απαγγέλλοντας κατηγορίες σε τέσσερις δημοσιογράφους που βρίσκονταν στα επεισόδια του τσιμεντοποιείου Βασιλικού μεταξύ απεργών και Αστυνομικών, δημιουργώντας πολλά ερωτήματα για τα κίνητρα της σπουδής της. Αλλού η "Α" γράφει ότι κυπριακό δικαστήριο εξέδωσε προσωρινό διάταγμα για δέσμευση και παγοποίηση διεθνώς των περιουσιακών στοιχείων αξίας μέχρι 236 εκατ. λιρών του προέδρου της εταιρίας Global Λυκούργου Κυπριανού, της συζύγου του, του λογιστή του και οκτώ εταιριών με τις οποίες είχε σχέση.

    ''Η Μάχη'' με τίτλο ''Μπάτσος στον Δώρο'' γράφει ότι νοοτροπίες παρωχημένων εποχών και ολοκληρωτικών καθεστώτων εισάγει στην αστυνοία η πολιτική ηγεσίας της στη προσπάθειά της να φιμώσει και χειραγωγήσει τα ΜΜΕ προκειμένου να εξυπηρετηθεί όπως της βολεύει. Αναφέρει ότι οι τέσσερις δημοσιογράφοι κατηγορήθηκαν εκδικητικά, ενώ ο Γενικός Εισαγγελέας Πέτρος Κληρίδης ζήτησε να μην καταχωρηθεί στο Δικαστήριο οποιαδήποτε υπόθεση εναντίον δημοσιογράφων. Αλλού γράφει ότι σε ισόβια καταδικάστηκαν χθες οι δύο αλλοδαποί για τη δολοφονία πριν ένα χρόνο του Παύλου Χριστοδούλου, ενώ η σύζυγος του θύματος Μάγδα κρίθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία.

    Ο ''Πολίτης'' υπό τον τίτλο ''Η ενημέρωση στο εδώλιο'' γράφει ότι στα χέρια της Αστυνομίας πέρασε από χθες η ελευθερία πληροφόρησης των πολιτών αφού παρά την αντίθετη άποψη του Υπουργού Δικαιοσύνης Δώρου Θεοδώρου, τα αστυνομικά όργανα αποφάσισαν να τυλίξουν σε μια κόλλα χαρτί, τέσσερις δημοσιογράφους και να τους κάτσουν στο σκαμνί. Προσθέτει ότι η ενέργεια της αστυνομίας έτυχε της στήριξης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Αλλού γράφει ότι τα μπλακ - άουτ της ΑΗΚ θεωρούνται από πολλούς τεχνοκράτες ως μια αναπόφευκτη πραγματικότητα με στοιχεία την αναστάτωση και τις οικονομικές ζημιές την οποία θα βιώνει ο τόπος από το καλοκαίρι του 2007.

    ''Η Σημερινή'' υπό τον τίτλο ''Αλλο ανέκδοτο! Εδερναν ΜΜΑΔίτες οι δημοσιογράφοι'' γράφει ότι οι κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων αφορούν μεταξύ άλλων, εσκεμμένη παρεμπόδιση των αστυνομικών οργάνων, εξύβριση αστυνομικών, παρεμπόδιση παραλαβής τεκμηρίου και συγκεκριμένα κινηματογραφικής κάμερας. Προσθέτει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δεν χάνει ευκαιρία, ακόμη και υπό άσχετες συνθήκες, να εκφράζει αδικαιολόγητο, προσβλητικό και προκλητικό μένος κατά των δημοσιογράφων. Αλλού γράφει ότι τα οστά περισσοτέρων από δέκα ηρώων του 1974 έχουν φέρει στο φως οι έρευνες της Οργάνωσης Inforce η οποία πραγματοποιεί εκταφές στα κατεχόμενα για λείψανα αγνοουμένων.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Αδειάζουν τον αρχηγό'' γράφει ότι οι διώξεις σε βάρος τεσσάρων δημοσιογράφων από τη Λεμεσό από την Αστυνομία μια μόνο μέρα μετά το διορισμό ερευνητικής επιτροπής, με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου προς διερεύνηση των επεισοδίων στη Μονή στη διάρκεια των κινητοποιήσεων των μεταφορέων Α' προκάλεσε μείζον θέμα για την ελευθεροτυπία. Αλλού γράφει ότι στα κατεχόμενα έφθασαν χθες επιχειρηματίες και πέντε κρατικοί αξιωματούχοι από το Αζερμπαϊτζάν για να εξετάσουν τις ευκαιρίες επενδύσεων και να έχουν επαφές.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Πυροβολείτε υπόπτους'' γράφει ότι τρομο -υστερία έχει καταλάβει τις κυβερνήσεις σε Ευρώπη και Αμερική, όπου εντείνονται τα αστυνομικά μέτρα, ενώ η Κομισιόν καλεί όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ να κινητοποιηθούν δραστικά. Αλλού γράφει ότι ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε χθες πως η προετοιμασία κοινού εδάφους είναι η μόνη σωστή πολιτική για λύση στο Κυπριακό, ενώ πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν έχει δυνατότητα διαφυγής για να μην υπογράψει το Πρωτόκολλο Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης με τα δέκα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης και της Κύπρου.

    Η αγγλόφωνη ''Cyprus Mail'' με τίτλο ''Σκοτώθηκε με πυροβολισμό στον υπόγειο'' γράφει ότι στο μετρό του Λονδίνου αστυνομικός πυροβόλησε και σκότωσε ένα άνδρα μια μέρα μετά την αποτυχημένη βομβιστική επίθεση στην βρετανική πρωτεύουσα και εξέδωσε έκτακτη έκκληση για εντοπισμό τεσσάρων υπόπτων ανδρών. Σε άλλο της δημοσίευμα η εφημερίδα γράφει ότι τα μέτρα ασφαλείας αυξάνονται ενόψει του ποδοσφαιρικού αγώνα της Ανόρθωσης με την τουρκική Τραπζονσπόρ στο ΓΣΠ.

    [04] (K) Εκπομπή για ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Λονδίνο

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, μεταβαίνει σήμερα στο Λονδίνο όπου θα περάσει ιδιωτικά το Σαββατοκύριακο στη βρετανική πρωτεύουσα, και από τη Δευτέρα θα αρχίσει επίσημες επαφές, περιλαμπου περιλαμβανομένεης συνάντησης με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    Οι συνομιλίες με τον Βρετανό Πρωθυπουργό θεωρείται ότι μπορούν να σηματοδοτήσουν μιαν αλλαγή προς το θετικότερο στις σχέσεις των δύο χωρών, πράγμα που αποτελεί επιδίωξη και μεγάλου αριθμού βουλευτών και από τα τρία κοινοβουλευτικά κόμματα.

    Σύμφωνα με το πρόγραμμα του Προέδρου, στις 1600 (τοπική ώρα) της Δευτέρας θα μεταβεί στην Αρχιεπισκοπή, όπου θα συναντήσει τον Αρχιεπίσκοπο Θυάτειρων και Μεγάλης Βρετανίας Γρηγόριο.

    Στις 1730 θα έχει συνάντηση στο ξενοδοχείο ''Dorchester'', στο οποίο θα διαμένει, με το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου, και στις 18:30 με την Επιτροπή Συγγενών Αγνοουμένων Ηνωμένου Βασιλείου.

    Η συνάντηση με τον κ. Μπλερ θα γίνει στην πρωθυπουργική κατοικία την Τρίτη στις 1600.

    Στις 1700 ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, ο οποίος φθάνει το πρωί στο Λονδίνο από την Ουάσινγκτον, θα συναντήσει τον Βρετανό ομόλογο του, Τζακ Στρο στο Υπουργείο Εξωτερικών.

    Εξάλλου, στις 1930 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα μιλήσει σε ανοικτή πολιτική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων ''Penridge'' στην περιοχή Southgate.

    Στις 2115 ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα φιλοξενηθεί σε δείπνο που θα παραθέσει προς τιμή του η Γραμματεία της Ομοσπονδίας στο οίκημα της Ελληνικής Κυπριακής Αδελφότητας.

    Την Τετάρτη, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα δεχθεί στο ξενοδοχείο του αριθμό δημοσιογράφων για συνεντεύξεις και θα παραθέσει γεύμα σε ομάδα Βρετανών βουλευτών.

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος- Τουρκία - Πρωτόκολλο - Ταλάτ

    «Παρόμοιες φήμες έχουμε ακούσει από τον περασμένο Μάρτη όχι μια φορά, πάρα πολλές φορές», τόνισε χθες από την Πάφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, όταν κλήθηκε να σχολιάσει πληροφορίες που μεταδόθηκαν από την Αγκυρα ότι αναμένεται εντός του Σαββατοκύριακου η Τουρκία να υπογράψει το πρωτόκολλο τελωνειακής επέκτασης.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι «εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι δεν υπάρχει δυνατότητα διαφυγής της Τουρκίας από την υποχρέωση να υπογράψει».

    Σε ερώτηση εάν επίκεινται μετά τη δική του επίσκεψη στη Βρετανία και επισκέψεις του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «η επίσκεψη του κ. Ερντογάν είναι κανονισμένη εδώ και δύο μήνες. Στην πραγματικότητα ήταν να γίνει την επόμενη Τρίτη και ανεβλήθη για την επόμενη ημέρα. Για τον κ. Ταλάτ δεν ξέρω».

    Απαντώντας εξάλλου σε ερώτηση εάν αναμένεται οποιαδήποτε προσπάθεια για τροποποίηση του κλίματος στο Κυπριακό δεδομένων των επισκέψεων του Ελληνα Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία και του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στις ΗΠΑ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «αυτή η προσπάθεια είναι συνεχής και δεν είναι μόνο με τις επισκέψεις που γίνεται αλλά σε όλες τις συναντήσεις που έχουμε».

    Πρόσθεσε ότι η επίσκεψη Ιακώβου ''είναι στα πλαίσια της συνηθισμένης διπλωματικής δραστηριότητας. Επισκέψεις γίνονται συνεχώς».

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Πραξικόπημα - Εκδήλωση

    Η μόνη σωστή πολιτική στο Κυπριακό είναι η προσεκτική προετοιμασία κοινού εδάφους, ώστε ένας νέος γύρος διαπραγματεύσεων να προσφέρει τις δυνατότητες επίτευξης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού, επεσήμανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος σε ομιλία του στην Πάφο σε εκδήλωση καταδίκης του πραξικοπήματος.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε επίσης ότι στα πλαίσια των Ηνωμένων Εθνών καταβάλλεται μια σοβαρή προσπάθεια διερεύνησης των δυνατοτήτων και των προοπτικών επανέναρξης διαλόγου για λύση του Κυπριακού, ενώ ταυτόχρονα έχουν δοθεί όλες οι αλλαγές που επιθυμεί η ε/κ πλευρά στο σχέδιο Ανάν.

    ''Μας κατηγόρησαν ότι δεν λέμε τις συγκεκριμένες αλλαγές που επιζητούμε, γιατί δεν θέλουμε λύση. Και έχουν τώρα όλες τις αλλαγές που προτείνουμε. Δεν έχουν τώρα ούτε την ευχέρεια ούτε το πρόσχημα να ισχυρίζονται ότι δεν ξέρουν τι θέλουμε και ότι δεν θέλουμε λύση'', είπε.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν περιθώρια ούτε δυνατότητες διαφοροποίησης του σταθερού στόχου για μια λειτουργική και βιώσιμη λύση, στα πλαίσια μιας δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας.

    ''Δεν υπάρχει περίπτωση, αυτός ο ορθός και λογικός στόχος μας να μετεξελιχθεί, κάτω από οποιεσδήποτε απειλές και εκβιασμούς, σε από μέρους μας αποδοχή μιας ετοιμόρροπης διευθέτησης, που θα θέτει σε σοβαρό κίνδυνο την ασφάλεια και το μέλλον της Κύπρου και του κυπριακού Ελληνισμού'', σημείωσε.

    Οπως είπε, ''εάν ο στόχος μιας λειτουργικής και βιώσιμης λύσης θεωρείται από την Τουρκία ή από κάποιους άλλους υπερβολικός και εκτός πραγματικότητας, εμείς δεν έχουμε δικαίωμα ούτε μπορούμε να περικόψουμε αυτόν τον στόχο, για να τον προσαρμόσουμε σε νόθες συνταγές και νόθα σχέδια λύσης του Κυπριακού''.

    Ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος σημείωσε ότι ''σε τέτοιες συνταγές και τέτοια σχέδια, είναι αναπόφευκτο το 'όχι' μας, όπως δεδομένο είναι το 'ναι' μας σε μια σωστή και μόνιμη ομοσπονδιακή λύση, που θα επανενώνει στην πράξη τον λαό και τη χώρα μας και θα εδραιώνει την ειρήνη, την ασφάλεια, την ευημερία και την πρόοδο για όλους τους νόμιμους κατοίκους του νησιού μας, Ε/Κ και Τ/Κ''.

    Επίσης, εξέφρασε την ετοιμότητα της ε/κ πλευράς για ουσιαστικό και παραγωγικό διάλογο, για μια αμοιβαία αποδεκτή λύση, σημειώνοντας ωστόσο ότι η τουρκική πλευρά είναι ανέτοιμη και απρόθυμη καθώς το μόνο που επιθυμεί τώρα είναι η μη λύση και η πολιτική αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

    ''Οσοι άμεσα ή έμμεσα, ευθέως ή πλαγίως, υιοθετούν αυτή την παράνομη επιδίωξη της πολιτικής αναβάθμισης του ψευδοκράτους, στην ουσία αντιμάχονται τη λύση του Κυπριακού και συμβάλλουν στην παράταση της διαίρεσης και των αδιεξόδων'', είπε και πρόσθεσε ότι ''με μονοτονία ύφους και σοβαροφάνειας, εσωτερικοί από καθέδρας κριτές και συμβουλάτορες, αλλά και ξένοι, ενδιαφερόμενοι δήθεν για μας πριν από μας, αναμηρυκάζουν καθημερινά τις δυσμενείς συνέπειες και εξελίξεις, που, τάχατες, απορρέουν από την απόφαση του λαού να απορρίψει το σχέδιο Ανάν'', είπε.

    Πάφος - Πρόεδρος Δημοκρατίας - Δήμοι Πάφου

    Ολοκληρώθηκαν χθες οι συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων της Επαρχίας Πάφου.

    Σε δηλώσεις του μετά τις συναντήσεις ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι μερικά από τα προβλήματα που έχουν τεθεί από τους Δήμους είναι γενικής φύσεως για να προσθέσει ότι «όλα όμως συγκλίνουν στην ορθότητα της πολιτικής να δοθεί η ευρύτερη δυνατή εξουσία στους Δήμους για να ασκούν τα καθήκοντά τους».

    Πολιτική μας, συνέχισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, «είναι αποκέντρωση όσο είναι δυνατόν, ότι οι Δήμοι εκτελούν έργο που στην ουσία είναι κυβερνητικό έργο αλλά εκτελείται καλύτερα μέσα στις νέες αντιλήψεις για την τοπική αυτοδιοίκηση, νοουμένου ότι παράλληλα και οι Δήμοι αυτή την αρμοδιότητα και εξουσίες που έχουν τις χρησιμοποιούν με ωριμότητα και υπευθυνότητα και να μη διστάζουν να παίρνουν τις ευθύνες τους για αποφάσεις που εξ αντικειμένου θα είναι αντιδημοτικές σε πολλά θέματα».

    Εξήγησε ότι «δεν μπορεί ο δήμος να μην παίρνει τις αποφάσεις που κρίνει ότι είναι προς το δημόσιο συμφέρον επειδή θα υπάρξουν αντιδράσεις από οργανωμένα συμφέροντα ή οργανωμένα σύνολα».

    Κατά την μονοήμερη επίσκεψή του στην Πάφο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος επισκέφθηκε το εργαστήρι του αείμνηστου Νίκου Νικολαϊδη, όπου λειτούργησε ο Ελεύθερος Ραδιοσταθμός της Κύπρου στην Πάφο στις 15 Ιουλίου 1974.

    Σε δηλώσεις του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι ο συγκεκριμένος χώρος φιλοξένησε το πρώτο μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου ''που έδωσε αγωνιστικότητα, θάρρος στον κυπριακό Ελληνισμό για να αντισταθεί στο προδοτικό πραξικόπημα''.

    Πρόεδρος Βουλής - Δήμος Κερύνειας - Χαιρετισμός

    Η λύση που θα επιτευχθεί στο Κυπριακό δεν θα είναι ιδανική, αλλά θα είναι συμβιβαστική, ''διεκδικούμε και επιμένουμε, όμως, να είναι λειτουργική και βιώσιμη και να μην διαγράφει αρχές'', δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρης Χριστόφιας, σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Δήμου Κερύνειας και του Ομίλου Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας για την ημέρα κατάληψης της πόλης από τα τουρκικά στρατεύματα.

    ''Σε αυτές τις αρχές εγκύπτουμε με σταθερότητα και συνέπεια ώστε η λύση να δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους Κύπριους να ζήσουν ειρηνικά, σε συνθήκες ασφάλειας, με διασφαλισμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις βασικές ελευθερίες τους, περιλαμβανομένου του δικαιώματος επιστροφής και περιουσίας. Λύση που θα συναντά τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των δυο κοινοτήτων και θα είναι προς το συμφέρον, όχι μόνο του κυπριακού λαού, αλλά και της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή'', πρόσθεσε.

    Ο κ. Χριστόφιας διαβεβαίωσε ότι ''παραμένουμε σταθεροί και συνεπείς στη διακηρυγμένη θέση μας για λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, η οποία αποτελεί τον επώδυνο συμβιβασμό, αλλά και τη μοναδική διέξοδο για να ξεπεραστούν τα διχοτομικά δεδομένα που επέβαλε η τουρκική κατοχή και να επανενωθεί η πατρίδα μας''.

    ''Παραμένουμε συνεπείς στο πλαίσιο λύσης του Κυπριακού, όπως καθορίζεται στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου, στις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και τις αρχές του διεθνούς δικαίου, για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης, ενωμένης ομοσπονδιακής Κύπρου που να έχει μία κυριαρχία, μία διεθνή προσωπικότητα και μία ιθαγένεια'', είπε.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστόφιας, ''αυτή η λύση, που είναι ο στόχος του αγώνα μας, παρέχει ισχυρή βάση για την αποκατάσταση και τη διασφάλιση των δικαιωμάτων του λαού μας, μαζί και των δικαιωμάτων των Κερυνειωτών''.

    Σημείωσε ότι τους κατακτητές δεν τους έφερε η θάλασσα της Κερύνειας, αλλά τους έφεραν αυτοί που άδραξαν τις πύλες της Κύπρου και έδωσαν την ευκαιρία στην Τουρκία να κάνει αυτό που για χρόνια σχεδίαζε, να εισβάλει στο νησί.

    ''Είναι το πραξικόπημα της Χούντας των Αθηνών και της ΕΟΚΑ Β που έφερε την εισβολή, και μαζί τους σκοτωμένους, τους ξεριζωμένους, τους αγνοούμενους'', είπε.

    Αμερικανοί βουλευτές - Τουρκική εισβολή - Κογκρέσο

    Η αμερικανική κυβέρνηση πρέπει να θυμάται ότι οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη κυβέρνηση στη χώρα και ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν επιτρέπει πτήσεις προς το κατεχόμενο βόρειο τμήμα, τόνισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής του Κογκρέσου για ελληνικά θέματα Μάικ Μπιλιράκης σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων στις 20 Ιουλίου, με την ευκαιρία της 31ης επετείου της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο.

    Ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής από τη Φλόριδα είπε ότι όταν Αμερικανοί πολίτες ταξιδεύουν στην Κύπρο μέσω του αεροδρομίου στο βόρειο τμήμα όχι μόνο υποσκάπτουν ένα σύμμαχο των ΗΠΑ αλλά επίσης περιφρονούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική η οποία παραμένει άθικτη για δέκα συνεχείς προεδρικές θητείες.

    Στην ομιλία της η Ιλεάνα Ρος Λέτινεν, του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος από τη Φλόριδα, ανέφερε ότι ως Κουβανή πολιτική πρόσφυγας εκτιμά ιδιαίτερα τις «αξίες της ελευθερίας και της δημοκρατίας» και συμμερίζεται τον αγώνα των Ε/Κ για δίκαιο τερματισμό της τουρκικής κατοχής.

    Εξάλλου, ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υερσέης Στίβεν Ρότμαν τόνισε ότι ο σωστός ρόλος των μελών του Κογκρέσου είναι όχι μόνο να καταδικάσουν τη βάρβαρη τουρκική εισβολή του 1974 αλλά επίσης να παροτρύνουν το επόμενο βήμα για να αντιμετωπιστούν τα θέματα του παρελθόντος.

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υόρκης Τζόζεφ Κρόλεϊ κάλεσε την αμερικανική κυβέρνηση, την ΕΕ και τον ΟΗΕ να προωθήσουν μια λύση για το πρόβλημα που ταλανίζει την Κύπρο.

    Ο Δημοκρατικός βουλευτής της Νέας Υερσέης Ρόμπερτ Μενέντεζ, καταδικάζοντας την τουρκική εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή 37% του εδάφους της Κύπρου, είπε ότι η συνεχιζόμενη κατοχή παραβιάζει τις αρχές της εθνικής κυριαρχίας και το φυσικό δικαίωμα των Κυπρίων για αυτοδιάθεση.

    ΗΠΑ - Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος - Νίκολας Μπέρνς

    Το Κυπριακό και οι επισκέψεις Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα ήταν ανάμεσα στα θέματα που συζήτησε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος χθες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ με τον Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για πολιτικές υποθέσεις Νίκολας Μπερνς.

    Η συνάντηση έγινε κατόπιν αιτήματος του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος καθώς θα βρίσκεται την προσεχή εβδομάδα στην Καβάλα, για να συμμετάσχει στο 59ο συνέδριο της Παμμακεδονικής Ενωσης Αμερικής, επιθυμούσε να ενημερωθεί για τις επίσημες θέσεις της αμερικανικής κυβέρνησης σε διάφορα θέματα που απασχολούν την Ελλάδα.

    Στη συνάντηση που διήρκεσε πέραν της μιάς ώρας και διεξήχθη σε εγκάρδιο κλίμα, συζητήθηκαν πέρα από το κυπριακό πρόβλημα, το μακεδονικό καθώς και το σύνολο των θεμάτων που αφορούν στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, συμπεριλαμβανομένου και εκείνου της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης.

    Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος εκφράζοντας τα αισθήματα της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας επέκρινε τις επισκέψεις Αμερικανών βουλευτών στα κατεχόμενα, μέσω του παράνομου αεροδρόμιου της κατεχόμενης Τύμπου και τις συνεχείς προσπάθειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ να αναβαθμίσουν το στάτους των κατεχομένων.

    Ο Αμερικανός επίσημος διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο ότι σε καμιά περίπτωση οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αναγνωρίσουν το ψευδοκράτος και υποστήριξε ότι στόχος των κινήσεων αυτών είναι η άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τουρκοκυπρίων.

    ΔΗΣΥ - Νεοφύτου - Κυπριακό - Δηλώσεις Ταλάτ

    Βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου «οποιεσδήποτε επαφές που καλυτερεύουν το κλίμα και τις σχέσεις μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και χωρών που διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στα διεθνή ζητήματα και στο Κυπριακό».

    Ερωτηθείς σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη, αν υπάρχει σε εξέλιξη μια άτυπη πρωτοβουλία στο Κυπριακό ένεκα των επικείμενων επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, του Τούρκου Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Τ/Κ ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ στη Βρετανία (σύμφωνα με το δημοσιογράφο) και της επίσκεψης του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στις ΗΠΑ, ο κ. Νεοφύτου ευχήθηκε όπως αυτές οι επαφές, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές, «θα οδηγήσουν σε μια νέα πρωτοβουλία για το Κυπριακό».

    «Φυσικά ο χρόνος θα το δείξει», είπε ο κ. Νεοφύτου, προσθέτοντας ότι ο ΔΗΣΥ είναι «εξ εκείνων που θεωρούμε πως χρειαζόμαστε διεθνή στήριξη και υποστήριξη».

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του κ. Ταλάτ ότι για να ανοίξει ο δρόμος προς τη λύση η ε/κ πλευρά πρέπει να αλλάξει ηγεσία, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι «τέτοιες δηλώσεις δεν βοηθούν στη δημιουργία ενός κατάλληλου κλίματος μεταξύ των δύο κοινοτήτων», προσθέτοντας ότι «είναι καλύτερα να αποφεύγοντας τέτοιες δηλώσεις».

    «Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται από τον κυρίαρχο λαό, είναι στα προνόμια του πολίτη και του ψηφοφόρου μέσα από δημοκρατικότατες διαδικασίες να επιλέγει τον ηγέτη», είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Παρεμβάσεις, συνέχισε, όπως αυτές του κ. Ταλάτ είναι άτοπες και ως εμπλοκή στα εσωτερικά δρώμενα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Πραξικόπημα - Εκδήλωση - Πάφος

    Την ανάγκη για ενότητα προκειμένου να υπάρξει εθνική επιβίωση στην Κύπρο, επεσήμανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, προσθέτοντας ωστόσο ότι ''η ενότητα δεν σημαίνει ιστορική αμνησία, παραχάραξη της αλήθειας και πλαστογράφηση των γεγονότων''.

    Σε ομιλία του στην εκδήλωση στην Πάφο για καταδίκη του πραξικοπήματος, ο κ. Ομήρου είπε ότι ποτέ στην ιστορία των λαών δεν θεμελιώθηκε η εθνική ενότητα και η επιτυχής μελλοντική πορεία στη βάση διαγραφής εθνικών εγκλημάτων, αλλά αντίθετα με τη συντήρηση αυθεντικής της ιστορικής μνήμης για να φωτίζει διδακτικά το παρόν και το μέλλον.

    Αναφερόμενος στην αντίσταση στην Πάφο στη διάρκεια του πραξικοπήματος, την χαρακτήρισε γενναία και είπε ότι δεν έχει βρει ακόμα την επάξια ιστορική της αποτίμηση.

    ''Ηταν μια αντίσταση που υπήρξε καταλυτική για τη χρονική καθυστέρηση επικράτησης του πραξικοπήματος και της δυνατότητας διαφυγής του Μακάριου για να συνεχίσει στο εξωτερικό τον αγώνα για τη σωτηρία της Κύπρου'', σημείωσε.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι η πολιτεία έχει χρέος να χαιρετίσει και να απονείμει δίκαιο έπαινο στη σημερινή κυβέρνηση που με καθυστέρηση δεκαετιών έμπρακτα αποκαθιστά την ιστορική αλήθεια και τιμά τους αντιστασιακούς πεσόντες και επιζήσαντες.

    Αθήνα - Ξενογιαννακοπούλου - Κυπριακό

    Τη σταθερή συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου για να επιτευχθεί βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και το κοινοτικό κεκτημένο εξέφρασε χθες η Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τη διάρκεια συνέντευξής της σε ραδιοσταθμό της Αθήνας.

    Η κ. Ξενογιαννακοπούλου, η οποία ηγήθηκε αντιπροσωπείας του ΠΑΣΟΚ που μετείχε στις εκδηλώσεις στην Κύπρο για καταδίκη της τουρκικής εισβολής, επεσήμανε πως ''31 χρόνια μετά, πρέπει κανείς να αποτιμήσει πού βρισκόμαστε, να δούμε τα μεγάλα βήματα που έγιναν κυρίως με την επίτευξη του μεγάλου στόχου της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ που αντικειμενικά δημιουργεί νέες δυνατότητες και νέες προοπτικές για το Κυπριακό''.

    ''Tαυτόχρονα, βέβαια, είχα και την ευκαιρία να εκφράσω τη σταθερή συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου για να επιτευχθεί μια βιώσιμη και λειτουργική λύση στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, αλλά λαμβάνοντας υπόψη πια και τις ευρωπαϊκές αρχές και το κοινοτικό κεκτημένο'', πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για το σχέδιο Ανάν, η κ. Ξενογιαννακοπούλου είπε πως ''το ΠΑΣΟΚ εξ αρχής τότε είχε πάρει μία ξεκάθαρη θέση όσον αφορά το σχέδιο Ανάν'' και υπενθύμισε τη δήλωση που έκανε τότε και ο Πρόεδρος του κόμματος ότι θα γίνει σεβαστεί η απόφαση του κυπριακού λαού.

    Κερυνειώτες - Εκδήλωση - Ψήφισμα

    Μόνος υπαίτιος για την ''απομόνωση'' των Τ/Κ είναι η υποτελής διοίκηση της Τουρκίας και ο τούρκικος στρατός κατοχής, αναφέρουν σε ψήφισμα τους οι κάτοικοι της πόλης και επαρχίας Κερύνειας.

    Στο ψήφισμα τους, το οποίο διαβάστηκε και εγκρίθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε χθες στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας ο Δήμος Κερύνειας και ο Ομιλος Γυναικών Επαρχίας Κερύνειας, οι Κερυνειώτες αναφέρουν ότι ''όσες δυνάμεις, εντός ή εκτός Κύπρου, ανέλαβαν το καθήκον της αποενοχοποίησης της Τουρκίας από το έγκλημα της εισβολής και κατοχής της Κύπρου, πρέπει να καταλάβουν ότι ο μόνος τρόπος να το πετύχουν είναι η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής της Τουρκίας και η απελευθέρωση της Κύπρου''.

    ''Εμείς οι Κερυνειώτες, δηλώνουμε και πάλιν παρόντες και θα καταβάλουμε κάθε προσπάθεια ώστε λαός και ηγεσίες, ενωμένοι, να αγωνιστούμε για να υποχρεώσουμε την Τουρκία να συμμορφωθεί με τους διεθνείς κανόνες. Θα αγωνιστούμε για μιαν Κύπρο ελεύθερη, δημοκρατική, για το καλό όλων των κατοίκων της, της περιοχής, της Ευρώπης και του κόσμου γενικότερα'', σημειώνουν.

    Στο ψήφισμα τους, το οποίο θα αποσταλεί προς τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, οι Κερυνειώτες αναφέρουν ότι η λαϊκή εντολή της 24ης Απριλίου 2004 είναι σαφής και ξεκάθαρη: ''Η επιλογή μας για απόρριψη του σχεδίου λύσης Ανάν αφορούσε και το περιεχόμενο και τη φιλοσοφία του''.

    Αστυνομία - Δημοσιογράφοι - Κατηγορίες

    Εναντίον τεσσάρων δημοσιογράφων της Λεμεσού απαγγέλθηκαν χθες διάφορες κατηγορίες σε σχέση με επεισόδιο που σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή στη Μονή μεταξύ δημοσιογράφων και αστυνομικών της ΜΜΑΔ, μετά τη σύλληψη του κινηματογραφιστή του ΡΙΚ Κυριάκου Χαραλάμπους.

    Πρόκειται για τους δημοσιογράφους Σωτηρούλα Χριστοφίδου (ΡΙΚ), Ευθύμιο Δίπλαρο (ΑΝΤΕΝΑ), Λούκα Σπαθάρη (ΣΙΓΜΑ) και Ευάγγελο Ευαγγέλου (ΜΕΓΑ), οι οποίοι παρουσιάστηκαν χθες στην Αστυνομική Διεύθυνση Λεμεσού.

    Εναντίον της Σωτηρούλας Χριστοφίδου απαγγέλθηκαν επτά κατηγορίες, τέσσερεις από τις οποίες αφορούν εξύβριση ισάριθμων αστυνομικών της ΜΜΑΔ, μία για παρεμπόδιση αστυνομικού να παραλάβει τεκμήριο (την κινηματογραφική κάμερα), μία για εσκεμμένη παρεμπόδιση του καθήκοντος οργάνων της τάξης (να συλλάβουν τον κινηματογραφιστή) και μία κατηγορία για παρακοή σε νόμιμη διαταγή αξιωματικών της Αστυνομίας για απομάκρυνση από τη σκηνή.

    Η τελευταία κατηγορία απαγγέλθηκε και στους υπόλοιπους δημοσιογράφους, καθώς και κατηγορίες που αφορούν εξύβριση, επίθεση και παρεμπόδιση του έργου αστυνομικών εν ώρα καθήκοντος.

    Οι τέσσερεις δημοσιογράφοι δεν παραδέχθηκαν ενοχή σε καμμία από τις κατηγορίες.

    Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές - Αποτελέσματα

    Το αργότερο τη Δευτέρα, 1η Αυγούστου 2005, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των Εισαγωγικών Εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα Κύπρου και Ελλάδας δήλωσε χθες ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης ο οποίος μαζί με τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Ολυμπία Στυλιανού επισκέφθηκε το Βαθμολογικό Κέντρο στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι είναι κατανοητή ''η αγωνία των υποψηφίων και των οικογενειών τους'' και για αυτό ακριβώς το λόγο ''η Υπηρεσία Εξετάσεων εργάζεται πολύ σκληρά και εντατικά, χωρίς εκπτώσεις σε θέματα αδιάβλητου και εγκυρότητας, με στόχο να ανακοινώσουμε τα αποτελέσματα την Παρασκευή, 29 Ιουλίου, ή αργότερο τη Δευτέρα 1η Αυγούστου''.

    Κακουργιοδικείο - Φόνος Χριστοδούλου - Ποινές

    Ποινή φυλάκισης διά βίου επέβαλε χθες το Κακουργιοδικείο στον Πακιστανό φοιτητή Ζιισιάρ Ασγκάνς Μωχάμαντ, 22 χρόνων, και στον Κινέζο φοιτητή Γιου Χογκ Μπο, 28 χρόνων, για τον εκ προμελέτης φόνο του Παύλου Χριστοδούλου 37 ετών από τη Λευκωσία.

    Η σύζυγος του θύματος Μάγδα Ελευθερίου, 32 ετών, τραπεζική υπάλληλος, βρέθηκε ένοχη για ανθρωποκτονία και η ποινή του Κακουργιοδικείου θα ανακοινωθεί την ερχόμενη Τρίτη στις 09:00.

    Οι τρεις κατηγορούνται ότι, αφού συνωμότησαν μεταξύ τους, επέφεραν στις 17 Ιουλίου 2004 εκ προμελέτης και με παράνομη πράξη τον θάνατο του Παύλου Χριστοδούλου τέως από το Καϊμακλί.

    Επιπρόσθετα, οι δύο αλλοδαποί αντιμετωπίζουν και την κατηγορία του εμπρησμού του αυτοκινήτου του θύματος, αδίκημα που σύμφωνα με το κατηγορητήριο διαπράχθηκε την επομένη του φόνου, δηλαδή στις 18 Ιουλίου 2004.

    Στην απόφαση του Κακουργιοδικείου, που αποτελείται από 99 σελίδες, αναφέρεται ότι οι δύο αλλοδαποί ''επέφεραν τον θάνατο του Παύλου Χριστοδούλου ως αποτέλεσμα έκδηλης παράνομης πράξης, τον κτύπησαν με μανία στο κεφάλι με δύο σιδερένιες σωλήνες με αποτέλεσμα να του προκαλέσουν βαριά κρανιοεγκεφαλική κάκωση που ήταν η αιτία του θανάτου του''.

    Το Κακουργιοδικείο ανέφερε ότι για τους δύο κατηγορουμένους ''έχει αποδειχθεί πλήρως το συστατικό στοιχείο της προμελέτης'', καθώς και ''το κακούργημα της συνωμοσίας για φόνο εναντίον των, όχι όμως εναντίον της κατηγορουμένης'' από το οποίο και απαλλάσσεται.

    Οι δύο αλλοδαποί κρίθηκαν ένοχοι και στην κατηγορία για τον εμπρησμό του αυτοκινήτου του θύματος.

    Χρηματιστήριο - Ζημιές

    Οι πιέσεις που δέχθηκε χθες το σύνολο των τραπεζικών τίτλων διατήρησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε πτωτική πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε ζημιές σε ποσοστό 0,56%, κλείνοντας στις 1.215,29 μονάδες. Πτώση σε ποσοστό 0,34% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 85,04 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 404.000 λίρες.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,51% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 408,55 μονάδες.

    [05] (Κ) Υπουργείο Εξωτερικών - Αίγυπτος - Επιθέσεις

    Το Υπουργείο Εξωτερικών πληροφορεί ότι με αφορμή τη βομβιστική επίθεση που σημειώθηκε σήμερα στο αιγυπτιακό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ οποιοσδήποτε ενδιαφερόμενος μπορεί να επικοινωνεί για πληροφορίες στο Υπουργείο Εξωτερικών και στην Πρεσβεία της Δημοκρατίας στην Αίγυπτο.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν στα τηλέφωνα του Υπουργείου Εξωτερικών: 22 401222, 22 401235 και 99660129 και στην Πρεσβεία: 002023455967 και 0020103311615.

    [06] (Κ) Προεδρία - Τουρκία - Πρωτόκολλο

    Εκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Μονίμων Αντιπροσώπων (COREPER) συγκάλεσε για τη Δευτέρα 25 Ιουλίου η Βρετανική Προεδρία, προκειμένου να συζητηθεί σε επίπεδο «25», το θέμα της υπογραφής από την Τουρκία του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου.

    [07] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση - Λονδίνο (1)

    Ως ευκαιρία για βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος την επίσκεψή του στο Λονδίνο, κατά την οποία θα συναντηθεί με τον Βρετανό Πρωθυπουργό Τονι Μπλερ.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας αναχωρώντας για τη βρετανική πρωτεύουσα ύστερα από πρόσκληση του κ. Μπλερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τη Βρετανία υπάρχουν ιστορικές και πολιτικές σχέσεις και η επίσκεψή του εντάσσεται στις προσπάθειες για βελτίωση των σχέσεων της Κύπρου με όλες τις χώρες που εμπλέκονται στο Κυπριακό.

    [08] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση για Ουάσινγκτον (1)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε σήμερα για την Ουάσιγκτον, όπου τη Δευτέρα θα έχει συνάντηση με την Υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Κοντολίζα Ράις.

    [09] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Αιγύπτιος Πρόεδρος - Μήνυμα

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος απέστειλε σήμερα μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Χόσνι Μουμπάρακ εκφράζοντας τη λύπη του για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.

    "Σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές όταν το άσχημο πρόσωπο της τρομοκρατίας κτυπά τη φίλη χώρα Αίγυπτο εκφράζω την αλληλεγγύη της Κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου όπως και τα συλλυπητήριά μου και βαθιά συμπάθεια προς τις οικογένειες των θυμάτων", αναφέρει ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος.

    Σημειώνει ότι με βαθιά αγανάκτηση πληροφορήθηκε για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο θέρετρο Σιάρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο που προκάλεσε πολλά αθώα θύματα.

    "Παρακαλώ δεχθείτε Εξοχότατε τη διαβεβαίωση για το ύψιστο ενδιαφέρον μου", καταλήγει το μήνυμα προς τον Αιγύπτιο Πρόεδρο. (ΚΥΠΕ/ΑΑΡ/..)

    [10] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σαρμ Ελ Σέιχ - Κύπριοι

    Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες ότι Κύπριοι παραθεριστές συγκαταλέγονται στα θύματα των τρομοκρατικών επιθέσεων στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    Οπως είπε, ο αριθμός των Κυπρίων τουριστών στην περιοχή είναι περίπου 200 και δεν υπάρχουν πληροφορίες ότι Κύπριοι βρίσκονται ανάμεσα στα θύματα. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν και άλλοι Κύπριοι σε άλλες περιοχές της Αιγύπτου και ανέφερε ότι το ΥΠΕΞ βρίσκεται σε συνεχή επαφή τόσο με την αιγυπτιακή κυβέρνηση όσο και με την πρεσβεία της Κύπρου στην Αίγυπτο.

    [11] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Αιγύπτιος ΥΠΕΞ - Μήνυμα

    Μήνυμα συμπαράστασης προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αχμέτ Αμπούλ Γιέιτ απέστειλε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με αφορμή την τρομοκρατική επίθεση στο θέρετρο Σαρμ Ελ Σέιχ.

    Ο κ. Ιακώβου εκφράζει στο μήνυμά του την αλληλεγγύη της κυβέρνησης και του λαού της Κύπρου προς την φίλη χώρα Αίγυπτο, καθώς και τα συλλυπητήρια και τη βαθιά συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Τουρκία - Υπογραφή Πρωτοκόλλου

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Επέκτασης της Τελωνειακής Ενωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη περιλαμβανομένης και της Κύπρου, είναι «ξεκάθαρο για την Ευρωπαϊκή Ενωση» και πως «το αβέβαιο είναι οι προθέσεις της Τουρκίας» τόσο αναφορικά με το χρόνο υπογραφής του Πρωτοκόλλου όσο και με τον τύπο που θέλει να εφαρμόσει.

    Απαντώντας σε ερώτηση στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την αναχώρησή του για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, εάν με την ολοκλήρωση των επαφών του θα ξεκαθαρίσει και το θέμα της υπογραφής του Πρωτοκόλλου, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε: "Η ΕΕ έχει ήδη πάρει αποφάσεις και για τη διαδικασία και για τον χρόνο που οπωσδήποτε πρέπει να είναι αρκετά έγκαιρα για να μην δημιουργηθεί θέμα έντασης και κρίσης όσο πλησιάζει η 3η Οκτωβρίου».

    [13] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αναχώρηση - Λονδίνο (2)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «είναι φανερό πως την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί εντάσεις και παρεξηγήσεις» στις σχέσεις της Κύπρου με τη Βρετανία και πρόσθεσε πως παρά το γεγονός ότι «δεν είναι τραγικές» εντούτοις, όπως όλες οι σχέσεις, έτσι και αυτές «επιδέχονται βελτίωσης».

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν αναχωρήσει για το Λονδίνο όπου θα πραγματοποιήσει επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι με τον κ. Μπλερ θα συζητήσουν το Κυπριακό, θέματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης καθώς και θέματα που αφορούν τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία για καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

    [14] (Κ) Υπουργός Εξωτερικών - Σάρμ Ελ Σέιχ - Κύπριοι (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου δήλωσε ότι μέχρι στιγμής δεν έχει γνωσθεί να υπάρχουν Κύπριοι τουρίστες στα θύματα των πολύνεκρων τρομοκρατικών επιθέσεων στο τουριστικό θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ και πρόσθεσε ότι στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν άνω των 200 Κυπρίων τουριστών.

    Πρόσθεσε ακόμα ότι από τη στιγμή που εγνώσθη το τρομοκρατικό κτύπημα άρχισε να λειτουργεί στο Υπουργείο Εξωτερικών η Ομάδα Κρίσεων και ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου και άλλοι λειτουργοί «ξέρουν πως να δράσουν» και σημείωσε πως έχουν ήδη δοθεί στη δημοσιότητα αριθμοί τηλεφώνων με τα οποία Κύπριοι που ανησυχούν για δικά τους άτομα μπορούν να επικοινωνήσουν.

    [15] (K) Υπουργός Εξωτερικών - Αναχώρηση - ΗΠΑ (2)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου αναχώρησε το πρωί για τις ΗΠΑ όπου τη Δευτέρα στις 1400 (ώρα Ουάσιγκτον) θα έχει συνάντηση με την Αμερικανίδα ομόλογό του Κοντολίζα Ράις. Ακολούθως ο κ. Ιακώβου θα μεταβεί στο Λονδίνο όπου και θα παραστεί στη συνάντηση που θα έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τόνι Μπλερ ενώ θα συναντηθεί επίσης και με τον Βρετανό ομόλογό του Τζακ Στρο.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ιακώβου είπε πως «το θέμα των διερευνητικών επαφών, για τις οποίες πρώτο λόγο έχει ο ΓΓ του ΟΗΕ Κ¨οφι Ανάν, δεν έχουν βασικά τερματιστεί» και πως αναμένει πως σύντομα θα υπάρξει επίσκεψη απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    [16] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Σάρμ ελ Σέιχ - Επίθεση

    Ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Δημήτρης Χριστόφιας, απέστειλε σήμερα μήνυμα προς τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Ahmed Fathi Sorour εκφράζοντας την αγανάκτηση και τη θλίψη του για τη σημερινή τρομοκρατική επίθεση στο τουριστικό θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ στην Αίγυπτο.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 23 July 2005 - 17:49:16 UTC