Visit the Cyprus News Agency (CNA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-07-04

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συγκομιδή μεταλλίων
  • [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπριακές Ομάδες - Ευρωπαϊκές διοργανώσεις
  • [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπογραφή κυρωτικού νόμου για Ευρωσύνταγμα (1)
  • [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν
  • [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αλέκα Παπαρήγα
  • [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [10] (Κ) Υπουργοί Εμπορίου Κύπρου - Συρίας - Τομείς συνεργασίας
  • [11] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Καραμανλής-Ερντογάν - Κυπριακό
  • [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδοί βουλευτές - Πρεσβευτής Ελλάδας
  • [13] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [14] (Κ) ΕΕ - Πλαστικά παιγνίδια - Φθαλικές ουσίες - Συμφωνία
  • [15] (Κ) ΕΕ - Ωρες εργασίας - Κύπρος - Eurostat
  • [16] (Κ) Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Προεδρία ΕΕ - Κυπριακό
  • [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [18] (Κ) Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Αρχιεπίσκοπος - Εξιτήριο

  • [01] (Κ) Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συγκομιδή μεταλλίων

    Τη 14η θέση με επτά μετάλλια, περιλαμβανομένου και ενός χρυσού, εξασφάλισε η Κύπρος στους Μεσογειακούς Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στην Αλμερία της Ισπανίας και έληξαν χθες.

    Συνολικά, η Κύπρος έλαβε ένα χρυσό, τέσσερα αργυρά και δύο χάλκινα μετάλλια.

    [02] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου ότι βρίσκεται σε εξέλιξη πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό, η τελετή των εγκαινίων της κατασκευής φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας από τους δυο Πρωθυπουργούς στον Εβρο, η διαβεβαίωση της ΓΓ του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας Αλέκας Παπαρήγα ότι το Κυπριακό βρίσκεται πρώτο στη γραμμή του κόμματός της και της Ελλάδας, το ιδρυτικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Κόμματος στη Λευκωσία και η αξίωση Μαρωνιτών για παραίτηση του εκπροσώπου τους στη Βουλή Αντώνη Χατζηρούσου είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν σήμερα οι κυπριακές εφημερίδες.

    Η ''Αλήθεια'' στο κύριο θέμα με τίτλο ''Αγωγός προσέγγισης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας'' γράφει ότι στρατηγικό βήμα για την ενέργεια αλλά και για την περαιτέρω ανάπτυξη της καλής γειτονίας και συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας χαρακτήρισαν οι Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν την τελετή των εγκαινίων κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας. Αλλού γράφει ότι ''ενώ όλοι άμεσα ή έμμεσα παραδέχονται ότι τίποτα ουσιαστικό δεν κινείται στο Κυπριακό'' ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος δήλωσε ότι ''βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του ΓΓ του ΟΗΕ και όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί και όλοι οι λογικοί άνθρωποι το κατανοούν κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμασθεί καλά για να μην αποτύχει''.

    ''Το Θάρρος'' στο πρωτοσέλιδο θέμα υπό τον τίτλο ''Ράγισε το γυαλί'' γράφει ότι "σοβαρά προβλήματα και τριβές αντιμετωπίζει η συγκυβέρνηση, ιδιαίτερα μεταξύ των δύο μεγαλύτερων κομμάτων ΑΚΕΛ ΔΗΚΟ, τα οποία με παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου γίνεται προσπάθεια να ξεπεραστούν". Σε άλλο θέμα η εφημερίδα αναφέρει ότι οι θεράποντες ιατροί του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου πιστεύουν, σύμφωνα με το Μητροπολίτη Πάφου, ότι ο εγκέφαλος υπέστη ανεπανόρθωτη βλάβη και ότι σε τίποτε δεν θα βοηθήσει η αφαίρεση υγρού που έχει συσσωρευτεί στην κρανιακή κοιλότητα.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Βασιλικό μπαξίσι'' αποκαλύπτει το πόρισμα των Ernst & Young σε σχέση με τις συνθήκες καταβολής μισού εκατομμυρίου λιρών περίπου στον Γιαννάκη Ιωαννίδη, πρώην Γενικό Διευθυντή της Κυπριακής Τράπεζας Αναπτύξεως. Σε άλλο θέμα αναφέρει πως σύμμαχος του Προέδρου Παπαδόπουλου θα είναι το νεοϊδρυθέν Ευρωπαϊκό Κόμμα σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, σύμφωνα με επίσημες διαβεβαιώσεις που δόθηκαν προς τον κ. Παπαδόπουλο από τον Πρόεδρο του κόμματος Δημήτρη Συλλούρη και τον αντιπρόεδρο Νίκο Κουτσού κατά το χθεσινό ιδρυτικό συνέδριο.

    ''Η Σημερινή'' με τίτλο ''Αναταραχή ενόψει στις Κεντρικές Φυλακές'' γράφει ότι κατάδικοι στις Κεντρικές Φυλακές ξεσηκώθηκαν με αίτημα την αύξηση του επιδόματος φιλοπονίας που τους καταβάλλεται και προειδοποιούν ότι θα καταφύγουν στα μέτρα της αδρανοποίησης και της ανυπακοής, κίνδυνο τον οποίο υπογραμμίζει και η Επίτροπος Διοικήσεως Ηλιάνα Νικολάου σε έκθεσή της η οποία ετοιμάστηκε μετά από παράπονο καταδίκου και ήδη υποβλήθηκε στον Υπουργό Δικαιοσύνης. Ο Δώρος Θεοδώρου επισκέπτεται σήμερα τις Κεντρικές Φυλακές. Αλλού γράφει ότι ο Δήμαρχος Αμμοχώστου Γιαννάκης Σκορδής και ο Αντιδήμαρχος Αντρέας Σιοπαχάς κατά τη διάρκεια επίσκεψής τους στο Λονδίνο συναντήθηκαν με Ευρωβουλευτές και εκπροσώπους του βρετανικού ΥΠΕΞ και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για το αυξημένο κύμα παράνομης οικοδόμησης στην κατεχόμενη Αμμόχωστο.

    Ο ''Φιλελεύθερος'' με τίτλο ''Ταϊβανοποίηση ευνοούν οι ΗΠΑ'' γράφει ότι κινήσεις στήριξης μιας πρότασης που έχει απορρίψει η Λευκωσία παρέχει η Ουάσινγκτον. Πρόκειται, όπως γράφει η εφημερίδα, για την πρόταση του Τούρκου ΥΠΕΞ Αμπτουλάχ Γκιουλ η οποία συνδέει την εφαρμογή της τελωνειακής ένωσης με την Κυπριακή Δημοκρατία με την αναγνώριση των κατεχόμενων λιμανιών και αεροδρομίων. Αλλού γράφει ότι παραίτηση του εκπροσώπου των Μαρωνιτών στη Βουλή Αντώνη Χατζηρούσου ζητούν όσοι Μαρωνίτες υποστηρίζουν τον κοινοτάρχη του κατεχόμενου Κορμακίτη Ιωάννη Τσουτσούκη ο οποίος διορίστηκε από το Υπουργείο Εσωτερικών.

    Η ''Χαραυγή'' με τίτλο ''Μηνύματα συμφιλίωσης'' γράφει ότι κατά τα εγκαίνια του αγωγού φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα, η οποία έγινε αποδεκτή, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες στο επίκεντρο των συνομιλιών τους χθες ήταν η πορεία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ και οι εξελίξεις στο Κυπριακό. Αλλού γράφει ότι η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο, διαβεβαίωσε ότι το Κυπριακό βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του κόμματός της και της Ελλάδας σημειώνοντας ότι ελπίζουμε και παλεύουμε για μια λύση λειτουργική και δίκαιη.

    [03] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Κυπριακό

    Η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για αναζήτηση λύσης του Κυπριακού βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε χθες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, προσθέτοντας πως ''κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμασθεί καλά, για να μην αποτύχει''.

    Σε δηλώσεις του, στο περιθώριο του Ιδρυτικού Συνεδρίου του Ευρωπαϊκού Κόμματος, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος ανέφερε ότι ''είναι κοινή αρχή ότι στη δημοκρατία η δημιουργία κομματικών σχηματισμών, δεδομένου ότι βασίζονται στη δημοκρατία, είναι ένα καλοδεχούμενο φαινόμενο''.

    Ερωτηθείς εάν το Κυπριακό βρίσκεται σε μία στασιμότητα ή κατά πόσον αναμένεται οποιαδήποτε πρωτοβουλία και εάν είναι έτοιμη η ελληνοκυπριακή πλευρά να συνομιλήσει, ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος είπε πως ''βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (του ΟΗΕ) και όπως επανειλημμένα έχει δηλωθεί και όλοι οι λογικοί άνθρωποι το κατανοούν κάθε νέα πρωτοβουλία πρέπει να προετοιμασθεί καλά, για να μην αποτύχει''.

    ''Είναι ολοφάνερο'', πρόσθεσε, ''το πού μια αποτυχημένη πρωτοβουλία θα οδηγήσει''.

    Καραμανλής - Ερντογάν - Εγκαίνια αγωγού - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Σημαντικό έργο που μπορεί να συμβάλει στη βελτίωση και περαιτέρω συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και γέφυρα ειρήνης μεταξύ των δύο λαών, χαρακτήρισαν οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών, Κώστας Καραμανλής και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, την έναρξη κατασκευής του Αγωγού Φυσικού Αερίου, τα εγκαίνια του οποίου πραγματοποίησαν χθες στους Κήπους του Εβρου.

    Σε μια τελετή γεμάτη μηνύματα συνεργασίας και συμφιλίωσης οι Πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας, συναντήθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής στη γέφυρα των Κήπων, τη γέφυρα που ενώνει τις δύο χώρες.

    Στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε το έργο αυτό ένα σημαντικό βήμα στην περαιτέρω ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας, λέγοντας «οι όμορες χώρες μπορούν να προτάσσουν όσα τις συνδέουν», εκφράζοντας τη χαρά του «γιατί σήμερα με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας εγκαινιάζουμε την έναρξη κατασκευής ενός ιστορικού έργου».

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός τόνισε ότι «ο αγωγός που θα διασυνδέσει τα δίκτυα φυσικού αερίου Ελλάδας-Τουρκίας θα αποτελέσει το βασικό κρίκο αυτού που ονομάζεται δακτύλιος φυσικού αερίου της Νότιας Ευρώπης».

    «Θα είναι το πρώτο σημαντικό βήμα στο σύστημα αγωγών που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από τα κοιτάσματα της Κασπίας, του Καυκάσου και της Μέσης Ανατολής, προς το Κέντρο της ευρωπαϊκής ηπείρου», υπογράμμισε στη συνέχεια.

    Ο κ. Καραμανλής αφού αναφέρθηκε στη μεγάλη οικονομική και γεωπολιτική σπουδαιότητα του έργου, υποστήριξε ότι ο ελληνοτουρκικός αγωγός αποκτά ιδιαίτερη σημασία, καθώς «είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην ανάπτυξη και επέκταση της διμερούς συνεργασίας των δύο χωρών».

    «Το βήμα αυτό μπορεί να αφορά όλους τους τομείς ιδίως μάλιστα στην ενέργεια, το εμπόριο, τον τουρισμό και τις μεταφορές» ανέφερε, και υπογράμμισε πως το ξεκίνημα αυτού του έργου έρχεται σε μια στιγμή κατά την οποία υπάρχει η μεγαλύτερη πετρελαϊκή κρίση των τελευταίων δεκαετιών.

    «Αυτή η εξέλιξη δείχνει ότι το φυσικό αέριο και γενικότερα οι καθαρές μορφές ενέργειας, αποτελούν μια ισχυρή εναλλακτική επιλογή με σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντολογικά οφέλη», είπε ο Ελληνας Πρωθυπουργός.

    Παράλληλα ο κ. Καραμανλής επεσήμανε τα πολιτικά οφέλη αυτής της συμφωνίας, προσθέτοντας ότι «το ξεκίνημα αυτού του έργου είναι μια πάρα πολύ σημαντική εξέλιξη. Δείχνει ότι οι κυβερνήσεις των δύο χωρών, οι δύο λαοί, μπορούμε να συνεργαζόμαστε όσο ποτέ στο παρελθόν. Οι όμορες χώρες οφείλουν και μπορούν να προτάσσουν όσα τους συνδέουν, οι γείτονες μπορούν να δημιουργούν νέες βάσεις για την οικονομική συνεργασία, την ανάπτυξη και την πρόοδο».

    Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας ευχαρίστησε θερμά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη του έργου, καθώς επίσης τους Υπουργούς Εξωτερικών και Ενέργειας των δύο χωρών, καθώς και όσους εργάζονται για την κατασκευή του αγωγού, ενώ διαβεβαίωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και ο Τούρκος ομόλογός του θα παρακολουθούν στενά όλες τις φάσεις κατασκευής του έργου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός, από την πλευρά του, επισήμανε ότι η ενέργεια έχει άμεση σχέση με την ανάπτυξη των δύο κρατών και την αύξηση του βοιωτικού τους επιπέδου, λέγοντας ότι η Τουρκία αποτελεί τη γέφυρα μεταξύ της Ευρώπης και της Κασπίας και των γύρω χωρών που παράγουν φυσικό αέριο.

    «Εμείς σήμερα εδώ στον Εβρο πραγματοποιούμε ένα εντελώς διαφορετικό βήμα στο στρατηγικό τομέα της ενέργειας. Αυτή η γέφυρα σήμερα ξαναγράφεται στην ιστορία. Είναι μια ιστορική στιγμή. Είναι ένα από τα βήματα που θα βοηθήσουν στην περαιτέρω ανάπτυξη και εμβάθυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, που θα βοηθήσουν επίσης στο να εξαλειφθούν οι φήμες που κυκλοφορούν καμιά φορά για τις σχέσεις των δύο χωρών. Η γέφυρα αυτή θα βοηθήσει στην προσέγγιση των λαών μας ακόμα περισσότερο, όπως στα θέματα του περιβάλλοντος», είπε ο Ταγίπ Ερντογάν.

    Αμέσως μετά τις ομιλίες που εκφώνησαν μπροστά σε κοινό περίπου 100 ατόμων και από τις δύο πλευρές, Καραμανλής και Ερντογάν προχώρησαν στα αποκαλυπτήρια αναμνηστικής πλακέτας, ενώ ένα αγόρι και ένα κορίτσι από την κάθε χώρα αντάλλαξαν τις σημαίες της Ελλάδας και της Τουρκίας.

    Ακολούθως ο κ. Καραμανλής κατευθύνθηκε στο τουρκικό φυλάκιο όπου χαιρέτησε στην τουρκική γλώσσα το στρατιώτη, ενώ ο κ. Ερντογάν έπραξε το ίδιο με τον Ελληνα στρατιώτη τον οποίο χαιρέτησε στα ελληνικά.

    Οι Πρωθυπουργοί των δύο χωρών κατευθύνθηκαν στο ελληνικό τελωνείο των Κήπων, όπου είχαν συνομιλίες, παρουσία των Υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών Πέτρου Μολυβιάτη και Αμπτουλάχ Γκιουλ. Σύμφωνα με πληροφορίες συζήτησαν την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας στην ΕΕ αλλά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός απηύθυνε πρόσκληση στον Ελληνα ομόλογό του να επισκεφθεί την Αγκυρα, την οποία και αποδέχθηκε ο κ. Καραμανλής. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί σε πολύ σύντομο χρονικά διάστημα, ενδεχομένως το Φθινόπωρο.

    Η συνάντηση των δύο ηγετών ολοκληρώθηκε με την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο τουρκικό τελωνείο των Υψάλων, όπου μίλησαν μπροστά σε ακροατήριο περίπου 2.000 Τούρκων πολιτών.

    «Η έναρξη κατασκευής του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, μπορεί να συμβάλει στην ενίσχυση της ειρήνης και της σταθερότητας, στην περαιτέρω ανάπτυξη των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων, στην αναβάθμιση και την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών. Τα περιθώρια που υπάρχουν στην κατεύθυνση αυτή είναι μεγάλα. Και τα περιθώρια αυτά μπορούμε και πρέπει να τα αξιοποιήσουμε», τόνισε στην ομιλία του ο κ. Καραμανλής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε πως «η Ελλάδα, η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, όλες οι Ελληνίδες και όλοι οι Ελληνες, θέλουμε και επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας, συνεργασίας και προσέγγισης των δύο λαών. Η στρατηγική μας είναι ξεκάθαρη και η βούλησή μας διατυπώνεται ανυπόκριτα. Εργαζόμαστε με ευθύνη για τις σημερινές, αλλά και τις επόμενες γενιές. Θέλουμε η γέφυρα που μόλις περάσαμε να γίνει σύμβολο διμερούς συνεργασίας, διαρκούς προσέγγισης, σύμβολο ειρήνης».

    Δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει έμπρακτα και σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις προσπάθειες που αναπτύσσονται από τον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνησή του, με στόχο την πλήρη ανταπόκριση στο ευρωπαϊκό, οικονομικό και πολιτικό κεκτημένο.

    Στη συνέχεια ο Ελληνας Πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι δύο κυβερνήσεις εκτός του μεγάλου έργου του αγωγού προωθούν και άλλα σημαντικά έργα, όπως η διασύνδεση των ηλεκτρικών δικτύων των δύο χωρών, που διευρύνει σε μεγάλο βαθμό τη διμερή αναπτυξιακή συνεργασία και αναβαθμίζει ταυτόχρονα το ρόλο των δύο χωρών στο πλαίσιο της περιφερειακής αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας της ΝΑ Ευρώπης.

    Σημείωσε ότι η συνεργασία επεκτείνεται και στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας καθώς επίσης και στη συνεργασία που ανέπτυξαν οι δύο χώρες στο πλαίσιο του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου τόσο με τη διακήρυξη της Αλεξανδρούπολης, όσο και με τη συμφωνία της Κομοτηνής.

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα οφέλη που θα προκύψουν για τις μεταφορές, το εμπόριο και τον τουρισμό από την ολοκλήρωση του σύγχρονου αυτοκινητόδρομου της Εγνατίας οδού αλλά και από την αναβάθμιση της σιδηροδρομικής σύνδεσης μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας (Θεσσαλονίκη-Κωνσταντινούπολη με τη δρομολόγηση υπερταχείας αμαξοστοιχίας).

    Τέλος ο Κώστας Καραμανλής αναφέρθηκε στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου για την κατασκευή της γέφυρας και του μεθοριακού σταθμού Κήπων στον Εβρο που αποτελούσε και παλαιότερη επιθυμία της τουρκικής πλευράς στην οποία η Ελλάδα ανταποκρίθηκε.

    «Αυτός ο αγωγός φυσικού αερίου πιστεύω ότι θα βοηθήσει και στην οικοδόμηση, ακόμη περισσότερο, της ειρήνης μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδας», τόνισε από την πλευρά του ο Τούρκος Πρωθυπουργός και πρόσθεσε «δεν μπορώ να ξεχάσω την υποστήριξη που μας έχει παράσχει ο αγαπητός μου φίλος Κώστας Καραμανλής στη διαδικασία της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στις 17 Δεκεμβρίου του περασμένου χρόνου».

    Ο κ. Ερντογάν είπε πως «σήμερα αφήνουμε ένα σημάδι στην ιστορία» σημειώνοντας πως, τόσο ο ίδιος προσωπικά όσο και ο τουρκικός λαός, αναμένουν με μεγάλη αγωνία τη στιγμή που θα έρθει η ώρα για τη μεταφορά του φυσικού αερίου προς την Ελλάδα.

    «Θέλω αυτός ο αγωγός ξανά να ενώσει, να φέρει πιο κοντά τους δύο λαούς, πιο δυνατά και να είναι μια γέφυρα ειρήνης μεταξύ τους. Η θερμότητα του φυσικού αερίου ποτέ δεν θα μπορέσει να ξεπεράσει τη θερμότητα που υπάρχει στις ψυχές μας. Ομως θα βοηθήσει στην κατεύθυνση της ενδυνάμωσής της», κατέληξε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Ιδρυτικό Συνέδριο - Συλλούρης

    Τόσο ο Πρόεδρος του νεοϊδρυθέντος Ευρωπαϊκού Κόμματος Δημήτρης Συλλούρης, όσο και ο Αναπληρωτής Πρόεδρος Νίκος Κουτσού διαβεβαίωσαν χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο πως, παρά το ότι το Ευρωπαϊκό Κόμμα θα είναι στην αντιπολίτευση, εντούτοις θα στηρίξει τις προσπάθειές του για λύση του Κυπριακού που θα σέβεται τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα όλων των Κυπρίων.

    Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μελών του ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΟΣ και με τους χαιρετισμούς και ευχές του Προέδρου Παπαδόπουλου, του Ευρωπαϊκού Δημοκρατικού Κόμματος και των αρχηγών ή εκπροσώπων των κυπριακών κομμάτων ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ, ΔΗΚΟ, ΚΣ ΕΔΕΚ, ΕΔΗ, ΑΔΗΚ, Κινήματος Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών και της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία του ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος με την ανάδειξη της ηγεσίας και των οργάνων του και την έγκριση του καταστατικού και των διακηρύξεών του.

    Διακηρύσσοντας την ετοιμότητα του ΕΥΡΩΚΟΜΜΑΤΟΣ να παλέψει δυναμικά για να εμπνεύσει ξανά τους Κυπρίους, ο κ. Συλλούρης στην ομιλία του δήλωσε πως ''το σημερινό συνέδριο είναι σταθμός στην πολιτική ιστορία''.

    ''Το σημερινό συνέδριο είναι αφετηρία για νέες κατακτήσεις του λαού μας'' και εγκαινιάζει τη μεταρρύθμιση και γεννά το καινούργιο που χρειάζεται η Κύπρος'', είπε ο Πρόεδρος του νέου κόμματος.

    ''Επίκεντρο της προσπάθειας μας'', είπε ο κ. Συλλούρης, ''είναι ο ισχυρός συμμέτοχος πολίτης. Ο ενεργός πολίτης που μετέχει στην πολιτική και προσφέρει στον συλλογικό αγώνα της πόλεως και της δημοκρατίας όπως τον όριζε η αθηναϊκή πολιτεία του Περικλή και η ευθύνη μας είναι τόση όση η προσδοκία του κάθε Κύπριου συμπολίτη μας Ελληνοκύπριου και Τουρκοκύπριου''.

    Χρυσοστομίδης - Μνημόσυνο - 9η Ιουλίου 1821

    Ο κυπριακός Ελληνισμός, αντλώντας δύναμη και παράδειγμα από τη μεγάλη Επανάσταση του 1821, θα παραμείνει στις επάλξεις της ειρήνης, διεκδικώντας δικαιοσύνη και υπομένοντας με σθένος τις συνέπειες της εισβολής και της κατοχής, μέχρι ο ήλιος της ελευθερίας να ανατείλει πάνω από το νησί μας, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των μαρτύρων της 9ης Ιουλίου 1821, που τελέστηκε το πρωί στη Λευκωσία, ο κ. Χρυσοστομίδης εξήρε τη συμμετοχή των Κυπρίων στην ελληνική επανάσταση και επεσήμανε πως στο Εθνικό και Ιστορικό Μουσείο της Ελλάδας φυλάσσεται ένα από τα ιερότερα εθνικά κειμήλια, η σημαία που κρατούσε ομάδα Κυπρίων αγωνιστών σε διάφορες μάχες της Επανάστασης.

    ''Μια μεγάλη λευκή σημαία με γαλάζιο σταυρό στην οποία αναγράφεται ανορθόγραφα: 'Σημέα Ελλινική πάτρης Κύπρου'. Στο Μεσολόγγι, μνημείο των Κυπρίων θυμίζει τις θυσίες τους μαζί με τους ελεύθερους πολιορκημένους'', ανέφερε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Λονδίνο - Πορεία τ/κ οργάνωσης

    Πραγματοποιήθηκε χθες στο βόρειο Λονδίνο πορεία της τ/κ οργάνωσης ''North Cyprus exists foundation'' η οποία ζητά άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/Κ και τη διενέργεια απευθείας πτήσεων προς το ψευδοκράτος.

    [04] (Κ) Καλαθόσφαιρα - Κυπριακές Ομάδες - Ευρωπαϊκές διοργανώσεις

    Με ισχυρούς αντιπάλους κληρώθηκε η πρωταθλήτρια καλαθόσφαιρας ανδρών της Κύπρου ΑΕΛ, στο πλαίσιο του FIBA EuroCup.

    Η λεμεσιανή ομάδα θα παίξει στον 5ο Ομιλο με αντιπάλους την Ταλίν Εσθονίας, τον ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης και τη Φενέρμπαχτσε Τουρκίας. Η ΑΕΛ θα αρχίσει τις υποχρεώσεις της στις 25 Οκτωβρίου με την Ταλίν Εσθονίας στη Λεμεσό.

    Για το EuroCup σχηματίσθηκαν οκτώ όμιλοι που αποτελούνται από τέσσερις ομάδες. Θα προκριθούν οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου που με τη σειρά τους θα σχηματίσουν εκ νέου τέσσερις ομίλους.

    Οι άλλες τρεις κυπριακές ομάδες, Κεραυνός, ΑΠΟΕΛ και Απόλλων κληρώθηκαν με θεωρητικά ευκολότερους αντιπάλους στο πλαίσιο FIBA Eurocup Challenge.

    Οι ομάδες χωρίζονται σε ομίλους των τριών ομάδων. Θα προκριθούν 16 ομάδες για το δεύτερο γύρο, σχηματίζοντας νέους ομίλους.

    Ο Κεραυνός κληρώθηκε στον 1ο Ομιλο με αντιπάλους την Ολύμπια Λάρισσας και τη Βαλμπόνια Αλβανίας.

    Ο ΑΠΟΕΛ είναι στον 5ο Ομιλο με αντιπάλους την Ασελόν Ισραήλ και τη Νάποκα Ρουμανίας.

    Ο Απόλλων θα παίξει στον 7ο Ομιλο με αντιπάλους την Ντουπρόβνικ Κροατίας και την Μπρνο Τσεχίας.

    Η διοργάνωση αυτή αρχίζει στις 20 Οκτωβρίου. Ο Κεραυνός θα παίξει εκτός έδρας με την Ολύμπια Λάρισσας. Ο ΑΠΟΕΛ θα αγωνιστεί με την Ασελόν στο Ισραήλ. Ο Απόλλων θα έχει κενή στην πρεμιέρα.

    [05] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Υπογραφή κυρωτικού νόμου για Ευρωσύνταγμα (1)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος υπέγραψε τον κυρωτικό νόμο για τη Συνταγματική Συνθήκη της ΕΕ, μετά την επικύρωση της Συνταγματικής Συνθήκης από την κυπριακή βουλή κατά πλειοψηφία την περασμένη εβδομάδα.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, σημειώνοντας πως ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος έχει ήδη αποστείλει επιστολές ανακοινώνοντας την επικύρωση αυτή σε όλους τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ καθώς επίσης στον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μπαρόζο, τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ και τον Υπατο Εκπρόσωπος για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφάλειας Χαβιέρ Σολάνα.

    [06] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 4/7/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 4/7/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4796               0,4824
    Λίρα Αγγλίας              0,8435               0,8485
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 4/7/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 4/7/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4295            0,4329
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3597            0,3625
    Δολάριο Καναδά                  0,3849            0,3879
    Κορώνα Δανίας                   0,0766            0,0772
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0725            0,0730
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0603            0,0607
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3686            0,3715
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [07] (Κ) Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Σχέδιο Ανάν

    Οι αλλαγές στο σχέδιο Ανάν θα γίνουν στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς για δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, ο οποίος αποδεχόμενος τα διαπιστευτήρια του νέου Υπάτου Αρμοστή της Βρετανίας την Κύπρο είχε πει ότι το σχέδιο Ανάν μπορεί να παράσχει τη βάση για ένα νέο γύρο συνομιλιών αφού πρώτα θα έχει βελτιωθεί και τροποποιηθεί ουσιαστικά.

    ''Βάση διαπραγμάτευσης είναι το πλαίσιο του σχεδίου Ανάν νοουμένου ότι θα υπάρξει μια σωστή προετοιμασία όπου θα διαφανούν και οι προθέσεις των πλευρών, όπου θα πρέπει να διακριβώσουμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό το χάσμα το οποίο διαπιστώνει ο ΓΓ και πού οφείλεται και να υπάρξει διερεύνηση των πιθανοτήτων μείωσης του χάσματος'', ανέφερε ο Εκπρόσωπος.

    Υπογράμμισε εξάλλου πως η ιεράρχηση των θέσεών μας ''θα πρέπει και θα γίνει στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων όταν αρχίσουν''.

    [08] (Κ) ΓΓ ΑΚΕΛ - Αλέκα Παπαρήγα

    Η μόνη λύση που μπορεί να ενώσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία δήλωσε σήμερα η Γενική Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδας (ΚΚΕ) Αλέκα Παπαρήγα, η οποία βρίσκεται από χθες στην Κύπρο μετά από πρόσκληση της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Γυναικείων Οργανώσεων (ΠΟΓΟ).

    Σε δηλώσεις της ύστερα από συνάντηση με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ και Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια η κ. Παπαρήγα χαρακτήρισε το Κυπριακό ''ένα αγκάθι του παρελθόντος που είναι όμως πολύ οξύ ως πρόβλημα και σήμερα''.

    Ο κ. Χριστόφιας είπε ότι κατά τη συνάντηση που έγινε στα γραφεία του ΑΚΕΛ συζητήθηκαν οι τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και οι κινήσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ προς την κατεύθυνση επανέναρξης των συνομιλιών επίλυσης του προβλήματος.

    [09] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  215.478,57
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,38    -0,34    208.482,66
    FTSE/CySE 20                           401,71    -0,19    172.523,13
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.205,09    -0,19    169.732,23
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.007,63     0,14      4.242,96
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          950,64    -0,46      6.748,00
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.197,51    -0,18    173.975,19
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.230,46    -0,21    143.868,75
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                  1.005,30     1,19      4.945,54
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            932,10     0,34     31.196,57
    FTSE Med (01/7/2005)                 7.712,52     0,75
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [10] (Κ) Υπουργοί Εμπορίου Κύπρου - Συρίας - Τομείς συνεργασίας

    Επέκταση των ήδη άριστων πολιτικών σχέσεών τους στους τομείς του εμπορίου και των επενδύσεων επιθυμούν Κύπρος και Συρία, λαμβάνοντας υπόψη την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Συνομιλίες με στόχο την αύξηση του όγκου συναλλαγών και εμπορίου των δύο χωρών είχαν σήμερα στη Λευκωσία ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Γιώργος Λιλλήκας και ο Υπουργός Εμπορίου της Συρίας Αμέρ Χουσνέι Λούτφι, οι οποίοι συναντώνται για δεύτερη φορά αυτό το χρόνο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο Κύπριος Υπουργός είπε ότι μια σειρά από κρατικές εταιρείες στη Συρία προσφέρονται προς τους Κύπριους επιχειρηματίες ως ευκαιρίες για επένδυση και ανάληψη της διοίκησης και διαχείρισής τους, κάτι που ''αποτελεί απόδειξη εμπιστοσύνης προς τους Κύπριους επιχειρηματίες και μια καλή ευκαιρία για τους Κύπριους''.

    Ο Σύριος Υπουργός σημείωσε ότι υπάρχουν τρεις άξονες προτεραιότητας που βλέπουν οι Σύριοι στην Κύπρο, τον τομέα του τουρισμού, της βιομηχανίας ένδυσης και της παραγωγής τροφίμων.

    [11] (Κ) Αθήνα - Ρουσόπουλος - Καραμανλής-Ερντογάν - Κυπριακό

    Ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος της Ελλάδας Θόδωρος Ρουσόπουλος απαντώντας σε ερώτηση σε σχέση με το Κυπριακό είπε ότι δεν προέκυψε κάτι νεώτερο, από τη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής χθες στους Κήπους του Εβρου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

    [12] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Ιρλανδοί βουλευτές - Πρεσβευτής Ελλάδας

    Η αντιπροσωπεία των μελών της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ιρλανδικού Κοινοβουλίου, κατά τη σημερινή μακρά συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια, επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους τρόπους με τους οποίους μπορεί να σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό και να εξευρεθεί λύση.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τους του Ιρλανδούς βουλευτές και τον νέο Πρεσβευτή της Ελλάδας στη Λευκωσία Δημήτρη Ράλλη, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ικανοποιημένος για τις θέσεις που εξέφρασε ο κ. Ράλλης.

    Αναφερόμενος αρχικά στη συνάντηση με τους Ιρλανδούς βουλευτές, είπε ότι το ενδιαφέρον τους εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους διαρρηγνύεται το αδιέξοδο, ώστε να επέλθει λύση του κυπριακού προβλήματος.

    [13] (Κ) Βρετανικό ΥΠΕΞ - Τουρκία - Κυπριακή Δημοκρατία

    Είναι αδιανόητο μια χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) να μην αναγνωρίζει ένα άλλο μέλος, επανέλαβε σήμερα Εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εξωτερικών, προσθέτοντας όμως ότι η Βρετανία δεν βλέπει τον λόγο να τεθούν άλλοι όροι, πέραν των κριτηρίων της Κοπεγχάγης, για την έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ.

    Οταν κλήθηκε από τον Ελληνικό Ραδιοσταθμό του Λονδίνου (LGR) να σχολιάσει δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία η Βρετανία, η οποία κατέχει από την 1η Ιουλίου την Προεδρία της ΕΕ, παρουσιάζεται απρόθυμη να προωθήσει την περίληψη μιας ξεκάθαρης αναφοράς για αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, ο Εκπρόσωπος παρέπεμψε σε προηγούμενες δηλώσεις Βρετανών αξιωματούχων ότι είναι αδιανόητο για ένα κράτος μέλος της ΕΕ να μην αναγνωρίζει ένα άλλο.

    [14] (Κ) ΕΕ - Πλαστικά παιγνίδια - Φθαλικές ουσίες - Συμφωνία

    Συμφωνία για τον περιορισμό των φθαλικών ουσιών στα πλαστικά παιχνίδια και είδη παιδικής φροντίδας χωρίς περιορισμούς με όρια ηλικίας επιτεύχθηκε μεταξύ εκπροσώπων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου ώστε άμεσα να τεθεί σε ισχύ η σχετική κοινοτική οδηγία.

    Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ εκπροσώπων της προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωβουλευτή της Νέας Δημοκρατίας και εισηγητή από πλευράς Ευρωκοινοβουλίου Αντώνη Τρακατέλλη, το Συμβούλιο δέχθηκε συμβιβασμό στη βάση των τροπολογιών που υπερψήφισαν οι ευρωβουλευτές της επιτροπής περιβάλλοντος, δημόσιας υγείας και ασφάλειας τροφίμων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μετά από σχετική σύσταση του εισηγητή.

    [15] (Κ) ΕΕ - Ωρες εργασίας - Κύπρος - Eurostat

    Τις περισσότερες ώρες την εβδομάδα εργάζονται οι Ελληνες σε σχέση με τους εργαζόμενους στην ΕΕ, ενώ οι Kύπριοι βρίσκονται στην πέμπτη θέση.

    Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat για το τέταρτο τρίμηνο του 2004, οι Ελληνες εργάζονται κατά μέσο όρο 44,1 ώρες την εβδομάδα. Οι ώρες αυτές περιλαμβάνουν υπερωρίες και αφορούν το σύνολο των εργαζομένων, περιλαμβανομένων αυτών με μερική απασχόληση. Στη δεύτερη θέση σε αριθμό ωρών είναι οι Τσέχοι με 43,1 ώρες, και ακολουθούν οι Αυστριακοί με 42,9 ώρες, οι Πολωνοί με 42,7 ώρες και οι Κύπριοι 42,6 ώρες την εβδομάδα. Ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 40,9 ώρες την εβδομάδα.

    [16] (Κ) Βρετανική Υπατη Αρμοστεία - Προεδρία ΕΕ - Κυπριακό

    Η βρετανική προεδρία της ΕΕ είναι διατεθειμένη να παίξει οποιονδήποτε ρόλο στο Κυπριακό σε υποστήριξη των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε απόψε ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής Πίτερ Μίλετ, προσθέτοντας πως οι προσπάθειες για λύση του προβλήματος θα συνεχιστούν.

    Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης των ΜΜΕ σχετικά με τις προτεραιότητες της βρετανικής προεδρίας, ο κ. Μίλερ εξέφρασε ακόμη την ελπίδα ότι μέσα στο πλαίσιο της προεδρίας και με την επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδοπούλου στο Λονδίνο θα γίνει μια καινούργια αρχή στις διμερείς σχέσεις σε μια θετική και εποικοδομητική βάση, σημειώνοντας πως αυτός θα είναι και ο σκοπός της θητείας του στην Κύπρο.

    [17] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Βερολίνο - All Nations Festival - Συμμετοχή Πρεσβείας Κύπρου

    Πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο Βερολίνο, για πέμπτη συνεχή χρονιά, το All Nations Festival. Το Φεστιβάλ το οποίο αποτελεί πλέον παράδοση για το Βερολίνο, τέθηκε εφέτος, όπως και κάθε χρόνο, υπό την αιγίδα του Κυβερνήτη Δημάρχου του Βερολίνου Κλάους Βοβεράιτ.

    Στο εφετινό Φεστιβάλ συμμετείχαν 33 Πρεσβείες και το Γραφείο Πληροφοριών του Ευρωκοινοβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Κύριο θέμα του Φεστιβάλ ήταν το ποδόσφαιρο και συγκεκριμένα το νεανικό ποδόσφαιρο, λόγω του επικείμενου Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου 2006 στη Γερμανία.

    Με την ευκαιρία αυτή παρουσιάστηκε στους χώρους της Πρεσβείας έκθεση φωτογραφίας για το νεανικό ποδόσφαιρο στην Κύπρο και για τους φιλάθλους.

    Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ενημερώθηκε το κοινό αναφορικά με το δημοψήφισμα, τη διαχωριστική γραμμή και γενικά το Κυπριακό.

    Παράλληλα στην κεντρική πλατεία του Βερολίνου Potsdamer Platz, σε κοινή σκηνή του All Nations Festival με καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Κύπρος συμμετείχε με μεγάλη επιτυχία με παραστάσεις του θιάσου μαριονετών Aristo-Funny του Κύπριου Μιχάλη Κακούρη που ζει και εργάζεται στο Βερολίνο.

    Το πρόγραμμα περιελάμβανε, επίσης, συνεντεύξεις διαφόρων Πρέσβεων ενώπιον πλήθους παρευρισκομένων, οι οποίες ταυτόχρονα μεταδόθηκαν από τα τοπικά ραδιοφωνικά κανάλια του Βερολίνου.

    Ο Πρεσβευτής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Βερολίνο Λεωνίδας Μαρκίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε αναφέρθηκε, κυρίως, στην προσφορά της Κύπρου στον πολιτιστικό τομέα αλλά και σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό και τις σχέσεις των δύο χωρών στους τομείς αυτούς.

    Ο κ. Μαρκίδης προέτρεψε τους παρευρισκομένους να επισκεφθούν την Πρεσβεία όπου θα έχουν την ευκαιρία για καλύτερη ενημέρωση αλλά, επίσης, να επισκεφθούν και την Κύπρο που είναι ιδανικός τουριστικός προορισμός για Γερμανούς κάθε ηλικίας.

    Ο διοργανωτές με τη σειρά τους τόνισαν ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Κυπριακή Πρεσβεία στο Βερολίνο είναι ένα από τα ιδρυτικά στελέχη του All Nations Festival και επαίνεσαν τόσο το ποικίλο πρόγραμμα που παρουσιάζει κάθε χρόνο όσο και την ιδιαίτερη φιλοξενία που προσφέρει στους επισκέπτες της.

    Μεξικό - Εγκαίνια εκθέσεων κυπριακής τέχνης και φωτογραφίας

    Εγκαινιάσθηκαν πρόσφατα στη Tlaxcala του Μεξικού οι εκθέσεις «Κύπρος, 9000 χρόνια πολιτισμού» και «Η Κύπρος σε φωτογραφίες». Στις εκθέσεις παρευρέθηκαν εκπρόσωποι των πολιτειακών Αρχών, ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, Μ.Μ.Ε. και πλήθος κόσμου.

    Ο Επιτετραμμένος της Δημοκρατίας Αντώνης Μανδρίτης αναφέρθηκε στους δεσμούς που ενώνουν τις δύο χώρες λόγω της μακραίωνης ιστορίας, παράδοσης και πολιτισμού τους, όπως και στη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

    Επίσης, ο κ. Μανδρίτης μίλησε για το Κυπριακό και τις σχέσεις Κύπρου-Μεξικού ενώπιον της «Μεξικανικής Ενωσης ΜΜΕ». Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην ανάγκη κατίσχυσης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου στην περίπτωση της Κύπρου και αναφέρθηκε στους λόγους που οδήγησαν την πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων στην απόρριψη του Σχεδίου Ανάν.

    [18] (Κ) Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας - Αρχιεπίσκοπος - Εξιτήριο

    Εξιτήριο από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, όπου είχε υποβληθεί σε επιτυχή επέμβαση στο αριστερό ισχίο, πήρε σήμερα το απόγευμα ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γενικού Νοσοκομείου, το εξιτήριο δόθηκε μετά από σύσκεψη των θεράποντων ιατρών στην παρουσία του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Γαβριηλίδη, με τη σύμφωνη γνώμη του Προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου, Μητροπολίτη Πάφου Χρυσόστομου.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 4 July 2005 - 17:49:18 UTC