Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek, 05-06-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΓΓ ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικά στρατεύματα
  • [02] (Κ) Κυπριακό - Ενημέρωση Πρέντεργκαστ - ΣΑ
  • [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου
  • [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια
  • [05] (Κ) ΔΗΚΟ - ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης
  • [06] (Κ) ΓΓ ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης με ΔΗΚΟ - Δήλωση
  • [07] (Κ) ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη
  • [08] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Συνομιλίες
  • [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης
  • [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας
  • [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν - Δηλώσεις
  • [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [13] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου - Μπορέλ
  • [14] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Διορισμοί ΑΗΚ - ΡΙΚ
  • [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΗΚΟ - Ακύρωση συνάντησης με ΡΤΚ
  • [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Εποικοι
  • [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές
  • [18] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Τουρκία - Επιτροπή
  • [19] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Κίνας - Συνάντηση
  • [20] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ
  • [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Τούρκοι έποικοι
  • [22] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τουρκία - Συνθήκη - Προϋπολογισμός
  • [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύνταγμα - Ζυρίχη - Πρόταση
  • [24] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες
  • [25] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Συμπεράσματα
  • [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων
  • [27] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Δημοσιονομικά - Ευρωσύνταγμα
  • [28] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ε/κ πλευρά
  • [29] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Δήλωση
  • [30] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση - Διαβουλεύσεις
  • [31] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Τ/Κ πλευρά

  • [01] (Κ) Κύπρος - ΓΓ ΟΗΕ - Καταγγελία - Τουρκικά στρατεύματα

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη, Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης, κατήγγειλε στις 14 Ιουνίου στο Γενικό Γραμματέα των ΗΕ Κόφι Ανάν τη νέα προσπάθεια της Τουρκίας για ενίσχυση της στρατιωτικής της παρουσίας στα κατεχόμενα με την αύξηση του αριθμού των τουρκικών στρατευμάτων και την αναβάθμιση του στρατιωτικού τους εξοπλισμού.

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος με επιστολή του που κυκλοφόρησε χθες ως επίσημο έγγραφο του ΟΗΕ παραθέτει συγκεκριμένα στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό αύξησης του στρατού κατοχής καθώς επίσης και του στρατιωτικού του εξοπλισμού που παρατηρήθηκε από τις 3 Ιανουαρίου έως τις 31 Μαΐου 2005.

    Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρει στο Γενικό Γραμματέα ότι η πολιτική της Τουρκίας για ενίσχυση του κατοχικού στρατού ''αποτελεί σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίσης σοβαρή απειλή στην εθνική και περιφερειακή ειρήνη και σταθερότητα. Περαιτέρω τέτοιες δραστηριότητες υποδηλώνουν μια τάση κλιμάκωσης της έντασης και δημιουργίας κλίματος αστάθειας, φόβου και καχυποψίας στην Κύπρο. Αυτό θα εμποδίσει αναπόφευκτα οποιαδήποτε νέα πρωτοβουλία που θα έχει ως στόχο να φέρει τις δυο κοινότητες μαζί και την εξεύρεση μιας λύσης βασισμένης στην επανένωση και τη συμφιλίωση''.

    [02] (Κ) Κυπριακό - Ενημέρωση Πρέντεργκαστ - ΣΑ

    Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ θα ενημερωθούν σήμερα από το Βοηθό ΓΓ των ΗΕ αρμόδιο για πολιτικές υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, για τα συμπεράσματά του από την περιοδεία του σε Λευκωσία Αθήνα Αγκυρα στις αρχές του μήνα και τις σκέψεις του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

    Η ενημέρωση θα γίνει στη διάρκεια ανοιχτής συνεδρίας, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει στις 10:30 το πρωί τοπική ώρα (1730 ώρα Κύπρου). Θα ακολουθήσουν διαβουλεύσεις κεκλεισμένων των θυρών, στη διάρκεια των οποίων θα ακουστούν οι προβληματισμοί και οι τοποθετήσεις των μελών.

    [03] (Κ) Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου

    Το Κυπριακό και οι παρασκηνιακές διαδικασίες σχετικά με την αναμενόμενη από την Τουρκία υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής της ένωσης και με τα δέκα νέα μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), η κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου και η έναρξη χθες των εισαγωγικών εξετάσεων για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλει σήμερα στα πρωτοσέλιδά του ο κυπριακός Τύπος.

    Οι εφημερίδες της Λευκωσίας γράφουν επίσης για το ενδεχόμενο νέων αυξήσεων στις λιανικές τιμές πώλησης των πετρελαιοειδών, για την ανάθεση των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή και τον κίνδυνο επιβολής προστίμου από την ΕΕ, για την κατάσταση στην Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και τις αλλαγές στο Διοικητικό της Συμβούλιο, καθώς επίσης για τον κίνδυνο φυλάκισης που αντιμετωπίζουν χιλιάδες οφειλέτες αστικών χρεών.

    Η ''Αλήθεια'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Πρόστιμο εκατομμυρίων'' ότι η Κύπρος αντιμετωπίζει τον κίνδυνο να πληρώσει πρόστιμο δεκάδων εκατομμυρίων λιρών, σε περίπτωση κατά την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν ικανοποιηθεί από τις διευκρινίσεις που έδωσε η κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με τη διαχείριση των αεροδρομίων σε στρατηγικό επενδυτή. Σε άλλο θέμα γράφει πως σκληραίνει η τουρκική στάση στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν πιέζεται σε ό,τι έχει σχέση με την Κύπρο, μετά την αβεβαιότητα που προκλήθηκε στην Ευρώπη ως προς τη μελλοντική διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ.

    ''Η Μάχη'' με τον τίτλο ''Σοβαρότερη η κατάσταση του Αρχιεπισκόπου'' γράφει στο κύριο θέμα ότι με επιτυχία χειρουργήθηκε χθες στο πόδι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος για το υποκεφαλικό κάταγμα του αριστερού ισχίου που υπέστη, όμως εντοπίστηκε σμίκρυνση του εγκεφάλου του λόγω της ύπαρξης συσσώρευσης υγρού στην κρανιακή κοιλότητα. Αλλού γράφει ότι "χαώδης κατάσταση" επικρατεί στην ΑΗΚ, με το Διοικητικό της Συμβούλιο να υπολειτουργεί κατόπιν των παραιτήσεων του Προέδρου της, Γεώργιου Γεωργιάδη, καθώς επίσης και του Αντιπροέδρου Ανδρέα Λουρουτζιάτη.

    Ο ''Πολίτης'' στο κύριο θέμα και κάτω από τον τίτλο ''Σφαγή για τις ακριβές θέσεις'' γράφει πως οκτώ υποψήφιοι από τους δέκα που παρακάθονται στις εφετινές εισαγωγικές εξετάσεις έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν μια θέση σε Ανώτερο ή Ανώτατο Εκπαιδευτικό Ιδρυμα της Κύπρου ή της Ελλάδας, ωστόσο, σε σχολές όπως η Ιατρική, το Πολυτεχνείο και η Φιλοσοφική αναμένεται πραγματική ''σφαγή'' μεταξύ των Κυπρίων υποψηφίων. Αλλού γράφει ότι ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για τη Διεύρυνση Ολι Ρεν, ενημερώνοντας την Επιτροπή Εξωτερικών του Ευρωκοινοβουλίου για τους κανονισμούς χρηματοδότησης των Τουρκοκυπρίων και του απευθείας εμπορίου, κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δώσουν περισσότερη σημασία στη συμφιλίωση και στο συμβιβασμό, παρά στις αδικίες του παρελθόντος.

    ''Η Σημερινή'' με τον τίτλο ''Πετρελαϊκό σοκ'' γράφει στο κύριο θέμα ότι οι εταιρείες εμπορίας πετρελαιοειδών στην Κύπρο προσανατολίζονται σε νέες αυξήσεις στις λιανικές τιμές πώλησης, με τη διεθνή τιμή πώλησης του αργού πετρελαίου να πλησιάζει τα 60 δολάρια ανά βαρέλι. Αλλού γράφει ότι διχάζει τους Βουλευτές η εισήγηση για θεσμοθέτηση διά νόμου της υποχρεωτικής προσφοράς ανθρωπίνων οργάνων για μεταμοσχεύσεις από πτωματικούς δότες, ενώ την αντίθεσή της εκφράζει και η Εκκλησία της Κύπρου σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

    ''Ο Φιλελεύθερος'' κάτω από τον τίτλο ''Κρυφτούλι από Αγκυρα'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Αγκυρα αποφεύγει να διευκρινίσει τις προθέσεις της ως προς το χρόνο υπογραφής του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη - μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα, το τουρκικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας φαίνεται να επιλέγει σκληρή γραμμή στο Κυπριακό. Αλλού γράφει για τη διαδικασία πλήρωσης της θέσης του Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα και παραθέτει δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής Δημήτρη Χριστόφια και του Εισαγγελέα Ακη Παπασάββα για το θέμα αυτό.

    Η ''Χαραυγή'' γράφει στο κύριο θέμα υπό τον τίτλο ''Χωρίς αντιπαροχές'' ότι ο Πρόεδρος της Βουλής και Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας κάλεσε χθες την ΕΕ να ξεκαθαρίσει μια και καλή στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι μοναδικοί όροι, τους οποίους αποδέχεται η Ενωση ως προς την υπογραφή του πρωτοκόλλου επέκτασης της τελωνειακής ένωσης, περιλαμβάνονται στην απόφασή της, που δεν περιέχει οποιεσδήποτε αντιπαροχές. Αλλη είδηση είναι η επίσκεψη που πραγματοποίησε χθες ο κ. Χριστόφιας στο Πολυκέντρο Νεολαίας στην περιοχή Εκάλης της Λευκωσίας.

    Η αγγλόφωνη εφημερίδα ''Cyprus Mail'' με τον τίτλο ''80.000 χρεώστες αντιμετωπίζουν τώρα σύλληψη'' γράφει στο κύριο θέμα πως χιλιάδες χρεώστες είναι δυνατόν να καταλήξουν πίσω από τα κάγκελα, παρά την πρόσφατη ψήφιση νομοθεσίας που καταργεί τη φυλάκιση για το αδίκημα της μη καταβολής αστικών χρεών. Αλλού γράφει ότι σε κρίσιμη κατάσταση βρίσκεται άνδρας, πατέρας δύο παιδιών, ο οποίος νοσηλεύεται μετά από δάγκωμα κόμπρας, την οποία προσπαθούσε να ταΐσει προχθές στη Λάρνακα.

    Η εβδομαδιαία οικονομική εφημερίδα ''Financial Mirror'' κάτω από τον τίτλο ''Η Snoras Bank φλερτάρει την Universal'' γράφει στο κύριο θέμα πως η Τράπεζα ''Σνόρας'' της Λιθουανίας, αλλά ρωσικών συμφερόντων, έστειλε χθες επιστολή στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας ''Γιουνιβέρσαλ'' ζητώντας να εξαγοράσει ποσοστό 50,1% του μετοχικού της κεφαλαίου. Αλλού γράφει ότι συζητήθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου το θέμα των εργαζομένων των Καταστημάτων Αδασμολογήτων Ειδών και ότι εξασφαλίζονται οι 170 υπάλληλοι, από τους 212 που υπηρετούν τώρα, ενώ οι 42 φέρονται να έχουν επιλέξει την αφυπηρέτηση έναντι ανταλλαγμάτων.

    [04] (Κ) Εκπομπή για Ομογένεια

    Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν

    Επιτυχής ήταν η επέμβαση στην οποία υπεβλήθη χθες ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος για να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού, και η γενική κατάσταση της υγείας του είναι σταθερή, αναφέρει ιατρικό ανακοινωθέν που εκδόθηκε μετά την εγχείρηση.

    Στο ανακοινωθέν που ανέγνωσε στους δημοσιογράφους ο Διευθυντής της Ορθοπεδικής Κλινικής του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Λούης Λοϊζου, αναφέρεται ότι ''ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος στις 11 το πρωί οδηγήθηκε στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ημιαρθροπλαστικής του αριστερού ισχίου''.

    ''Η επέμβαση ήταν επιτυχής. Για προληπτικούς λόγους μεταφέρθηκε στην μονάδα εντατικής θεραπείας για την περαιτέρω παρακολούθηση του'', προσθέτει το ανακοινωθέν.

    Εκπρόσωπος - Τ/Κ - Αμμόχωστος - Κανονισμοί

    Η στάση της τ/κ πλευράς και η εμμονή της στις θέσεις της οδήγησε στην αποτυχία των διαβουλεύσεων για τους κανονισμούς της ΕΕ για τους Τ/Κ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, προσθέτοντας ότι η τ/κ πλευρά ήθελε να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις της εκ των προτέρων και τότε μόνο θα συζητούσε το άνοιγμα της Αμμοχώστου.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης διέψευσε δημοσίευμα στον τ/κ Τύπο ότι η ε/κ πλευρά επέδειξε αρνητική στάση κατά τις τελευταίες διαβουλεύσεις στις Βρυξέλλες και ότι ο Υφυπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ το σημείωσε.

    ''Θέλω να διαψεύσω κατηγορηματικά κάτι τέτοιο. Θέλω να πω ότι η λουξεμβουργιανή προεδρία ενήργησε άοκνα και αμερόληπτα και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την επίτευξη λύσης, πράγμα το οποίο σημειώνει η κυπριακή κυβέρνηση με ευχαριστίες και ευαρέσκεια'', είπε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι ''η όλη προσπάθεια απέτυχε λόγω της επιμονής της τ/κ πλευράς στις δικές της θέσεις''.

    Ερωτηθείς εάν η ε/κ πλευρά απέρριψε πρόταση της τ/κ πλευράς να πάρει την Αμμόχωστο σε αντάλλαγμα για το απευθείας εμπόριο και τη διαχείριση του λιμανιού της πόλης από τους Τ/Κ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''η στάση της τουρκικής πλευράς ήταν 'τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας' ''.

    ''Εκείνο το οποίο ζήτησαν ήταν εκ των προτέρων να υιοθετηθούν οι δύο κανονισμοί, ο χρηματοδοτικός και το απευθείας εμπόριο, να υπάρξει άνοιγμα λιμανιών και αεροδρομίων και, εάν γινόταν αυτό, τότε θα ήταν διατεθειμένοι να συζητήσουν το θέμα των Βαρωσίων, το άνοιγμα δηλαδή της κλειστής πόλης της Αμμοχώστου'', επεσήμανε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Πρόσθεσε ότι η τ/κ πλευρά υποστήριξε ότι ''το 90% της περιοχής των Βαρωσίων ανήκει στο ΕΒΚΑΦ και ήταν θέμα το οποίο θα έπρεπε να απασχολήσει τα δικαστήρια, δεν είχαν δηλαδή δώσει καμμία συγκεκριμένη ένδειξη περί τούτου, απεναντίας ήθελαν τα πάντα εκ των προτέρων, επιδιώκοντας την πολιτική αναβάθμιση και ουσιαστικά την αναγνώριση''.

    Ο κ. Χρυσοστομίδης είπε, επίσης, ότι χθες ο κ. Ταλάτ δήλωσε ότι ''δεν είναι δυνατό να ανοίξει η Αμμόχωστος διότι τούτο θα παρεμβάλει εμπόδια στην επίτευξη λύσης''.

    ''Αρα, πώς είναι συμβατές οι δηλώσεις εκ μέρους των Τ/Κ ηγετών με αυτή τη θέση, λέγοντας ότι από τη μία πρότειναν να ανοίξει η κλειστή πόλη της Αμμοχώστου και από την άλλη ότι δεν πρέπει διότι θα παρενέβαλλε εμπόδια στη λύση του Κυπριακού;'' διερωτήθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Σε ερώτηση εάν οι προσπάθειες για το απευθείας εμπόριο θα συνεχιστούν και επί βρετανικής προεδρίας της ΕΕ και αν η Βρετανία έχει ετοιμάσει κάποια πρόταση για το θέμα αυτό, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Δεν έχω καμμία επίσημη πληροφόρηση επί του θέματος. Το θέμα όμως των κανονισμών είναι γνωστό, οι θέσεις της δική μας πλευράς είναι επίσης γνωστές και θα εξαρτηθεί από τη νέα προεδρία της ΕΕ εάν θα επαναφερθεί το θέμα για συζήτηση''.

    Σχολιάζοντας δήλωση του κ. Ταλάτ ότι δεν αποκλείεται να επιστραφεί η Αμμόχωστος στους Ε/Κ για ανάλογης αξίας ανταλλάγματα, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''εάν τα ανάλογης αξίας ανταλλάγματα που ζητά ο κ. Ταλάτ σημαίνουν αναγνώριση ή ανοχή ή πολιτική αναβάθμιση με τον τρόπο που θέλει το κατοχικό καθεστώς, αυτό φυσικά είναι το ίδιο με αυτό που είχα πει προηγουμένως, δηλαδή 'τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας πάλι δικά μας' ''.

    Ρωσία - Κυπριακό - Ανακοίνωση

    ''Η Ρωσία υποστηρίζει με συνέπεια μια δίκαιη, βιώσιμη και συνολική διευθέτηση στην Κύπρο. Αυτή πρέπει να στηρίζεται στα αντίστοιχα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και την εθελοντική συμφωνία της ελληνικής και της τουρκικής κοινότητας στο νησί''.

    Η στάση της Μόσχα διατυπώνεται σε ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ μετά την υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ψηφίσματος 1604 που αφορούσε την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ για ακόμη έξι μήνες.

    ''Η Ρωσία θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες τόσο στον ΟΗΕ όσο και σε διμερή βάση για επίτευξη αυτού του σκοπού'', προσθέτει η ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ.

    Εκπρόσωπος - Κυπριακό - Ρωσία - ΟΗΕ

    Η κυπριακή κυβέρνηση θεωρεί ''θετική'' τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας αναφορικά με την υιοθέτηση ψηφίσματος από το Συμβούλιο Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, δήλωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    ''Επαναλαμβάνεται η προθυμία της Ρωσικής Ομοσπονδίας να βοηθήσει με κάθε δυνατό τρόπο στην προώθηση των προσπαθειών για επίλυση του κυπριακού προβλήματος και θεωρεί το ψήφισμα ότι είναι θετικό'', πρόσθεσε ο κ. Χρυσοστομίδης.

    Εξάλλου, ερωτηθείς τι αναμένεται από τη σημερινή ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από το Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε: ''Ασφαλώς δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της έκθεσης του Βοηθού Γενικού Γραμματέα, όμως εκείνο το οποίο αναμένεται είναι να δηλωθεί σαφώς η δική μας ετοιμότητα για επανέναρξη διαδικασιών και επαναδιαπραγμάτευσης έτσι ώστε να επιτευχθεί τελική λύση του κυπριακού προβλήματος''.

    Πρόεδρος Βουλής - ΕΕ - Ερντογάν - Κύπρος

    Η ΕΕ πρέπει να ξεκαθαρίσει μια και καλή στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι οι μοναδικοί όροι που αποδέχεται η Ενωση σε σχέση με την υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης περιλαμβάνονται στην απόφασή της, είπε χθες ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας.

    Κληθείς να σχολιάσει ότι ο Τούρκος Πρωθυπουργός ζητά ανταλλάγματα για την υπογραφή και εφαρμογή του Πρωτοκόλλου τελωνειακής ένωσης με τα δέκα νέα κράτη-μέλη, περιλαμβανομένης της Κύπρου, ο κ. Χριστόφιας δήλωσε ότι ''η απόφαση της ΕΕ σίγουρα δεν περιλαμβάνει τις οποιεσδήποτε αντιπαροχές από πλευράς της Κυπριακής Δημοκρατίας και μάλιστα να δεχθεί η Κυπριακή Δημοκρατία, η ίδια να παρανομήσει ο κ. Ερντογάν και η ΕΕ''.

    Είπε πως η θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας είναι σαφέστατη σε αυτό το θέμα. ''Δεν έχουμε αντίρρηση να πάρει οικονομική βοήθεια η τ/κ κοινότητα, να γίνεται εμπόριο αλλά αυτό το εμπόριο δεν μπορεί να γίνεται παραγνωρίζοντας και βάζοντας στην άκρη την Κυπριακή Δημοκρατία και αναβαθμίζοντας δομές στην κατεχόμενη περιοχή'', πρόσθεσε ο κ. Χριστόφιας.

    Είπε πως αυτό ''δεν σημαίνει ότι δεν θέλουμε να βοηθηθούν οι Τ/Κ'' και έθιξε την ανάγκη όπως ο ένας τουλάχιστον Κανονισμός που είναι η άμεση χρηματοδότηση των Τ/Κ συμπατριωτών μας, να χωριστεί από τον άλλο και αυτή η βοήθεια να ρέει προς τα κατεχόμενα.

    ''Δεν γίνεται όμως'', σημείωσε, ''γιατί υπάρχουν πολιτικές σκοπιμότητες και πολιτικοί στόχοι πίσω από αυτό''.

    Εκπρόσωπος - Πρόεδρος Παπαδόπουλος - Μπλερ

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος θα βρίσκεται στις 26 και 27 Ιουλίου στο Λονδίνο, ύστερα από πρόσκληση του Βρετανού Πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ, για να συζητήσει θέματα που αφορούν το Κυπριακό και τη συνεργασία μέσα στα πλαίσια της ΕΕ, ανακοίνωσε χθες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Χρυσοστομίδης είπε ότι ''ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος θα επισκεφθεί το Λονδίνο στις 26 και 27 Ιουλίου, μετά από πρόσκληση του Πρωθυπουργού, για συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό της Βρετανίας''.

    Πρόσθεσε ότι οι συνομιλίες θα περιστραφούν γύρω από ''θέματα που έχουν σχέση με τη συνεργασία στα πλαίσια της ΕΕ, το Κυπριακό και άλλα διμερή θέματα''.

    ΕΕ - Ευρωβουλή - Ολι Ρεν - Κύπρος

    Ο Φιλανδός Κοινοτικός Επίτροπος, αρμόδιος για τη διεύρυνση, Ολι Ρεν θεωρεί ότι οι δύο πλευρές στην Κύπρο χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξει ο δρόμος για πρόοδο, σε ό,τι αφορά το θέμα των κανονισμών για το απευθείας εμπόριο και τη χρηματοδότηση των Τουρκοκυπρίων, που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Συμβούλιο Υπουργών.

    Ενημερώνοντας χθες την Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στο θέμα, ο κ. Ρεν κάλεσε τις δύο πλευρές στην Κύπρο να δώσουν περισσότερη σημασία στη συμφιλίωση και το συμβιβασμό παρά σε αδικίες του παρελθόντος.

    Ο Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι τις τελευταίες βδομάδες έγιναν συνομιλίες Ε/Κ και Τ/Κ υπό την αιγίδα του υπουργού ευρωπαϊκών θεμάτων του Λουξεμβούργου Νίκολας Σμιτ.

    Οπως είπε, είναι η πρώτη φορά που συζητούν Ε/Κ και Τ/Κ υπό την αιγίδα της ΕΕ αμοιβαία προβλήματα. Ωστόσο, παρατήρησε, φαίνεται ότι τα δύο μέρη χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ανοίξουν το δρόμο προς την επίτευξη προόδου.

    Σύμφωνα με τον Φιλανδό Επίτροπο, «δεν πρέπει να εγκαταλείψουμε την προσπάθεια αλλά πρέπει να δώσουμε μικρότερη έμφαση σε παλιές αδικίες και περισσότερο στη μελλοντική συμφιλίωση και τον πραγματικό συμβιβασμό. Το σημερινό στάτους κβο στο νησί δεν είναι βιώσιμο και για έναν Ευρωπαίο δεν είναι αποδεκτό. Η Κύπρος πρέπει να γίνει ένα κράτος μέλος σαν όλα τα άλλα, δηλαδή ενιαίο και ειρηνικό'', κατέληξε στην εισαγωγική του ομιλία.

    Για το σφετερισμό των ε/κ περιουσιών, ο κ. Ρεν χαρακτήρισε λυπηρό αυτό το γεγονός και είπε ότι η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με τις λεγόμενες τ/κ αρχές και με την Τουρκία, ενώ ανέφερε ότι τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν συστήσει στους πολίτες τους να ζητούν νομικές συμβουλές πριν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε συναλλαγή. Πάντως, σημείωσε, αυτό είναι ένα γενικότερο πρόβλημα, το οποίο αποτελούσε μέρος του σχεδίου Ανάν.

    Στην ομιλία του, ο κ. Ρεν αναφέρθηκε και στην Τουρκία, υπενθυμίζοντας τις δύο προϋποθέσεις που τέθηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο στη χώρα αυτή για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, δηλαδή την υιοθέτηση και εφαρμογή των έξι «πακέτων» των μεταρρυθμίσεων, καθώς και την υπογραφή του πρωτοκόλλου της Συμφωνίας της Αγκυρας, για επέκταση της τελωνειακής ένωσης της Τουρκίας με τα δέκα νέα κράτη μέλη.

    Εξάλλου, ο εισηγητής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Τουρκία Ολλανδός Ευρωβουλευτής Κάμιελ Ερλινγκς στην παρέμβασή του τόνισε ότι η Αγκυρα έχει υποχρέωση όχι μόνο να υπογράψει το πρωτόκολλο επέκτασης της τελωνειακής ένωσης προς την Κύπρο, αλλά και να το επικυρώσει και το εφαρμόσει πριν από την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Υπουργός Εξωτερικών - Ρουμανία - Επαφές

    Το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ύστερα από το Συμβούλιο Κορυφής της 16ης-17ης Ιουνίου καθώς και οι διμερείς σχέσεις Ρουμανίας - Κύπρου, απασχόλησαν τις χθεσινές επαφές του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Ιακώβου στο Βουκουρέστι.

    Οπως αναφέρει επίσημη ανακοίνωση, Ρουμάνοι αξιωματούχοι με τους οποίους συναντήθηκε ο κ. Ιακώβου υπογράμμισαν τη σημασία που αποδίδουν στην επιτυχή και ταχεία ολοκλήρωση της ενταξιακής πορείας της χώρας τους και προς το σκοπό αυτό ζήτησαν την υποστήριξη της Κύπρου ως χώρας μέλους της Ενωσης. Ο κ. Ιακώβου διαβεβαίωσε για τη σταθερή υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Ρουμανίας.

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος επισκέφθηκε τη ρουμανική πρωτεύουσα κατόπιν πρόσκλησης του Ρουμάνου ομολόγου του Mihai-Razvan Ungureanu, είχε χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Ρουμανίας Traian Basescu, τον Πρόεδρο της Βουλής Adrian Nastase και τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Γερουσίας Mircea Geoana.

    Υπουργός Εξωτερικών - ΥΠΕΞ Ρουμανίας

    Το Κυπριακό, οι τρέχουσες εξελίξεις στην ΕΕ, η ενταξιακή πορεία της Ρουμανίας, οι διμερείς σχέσεις Κύπρου και Ρουμανίας και διεθνή και περιφερειακά ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, συζήτησε στο Βουκουρέστι ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου με τον Ρουμάνο ομόλογο του Mihai-Razvan Ungureanu.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, σε δηλώσεις, ύστερα από τη συνάντηση, ο Ρουμάνος Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στην επίλυση του Κυπριακού μέσω διαπραγματεύσεων στη βάση του σχεδίου Ανάν και την εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί τις ανησυχίες, να είναι αποδεκτή και από τις δύο πλευρές και να είναι συμβατή με τις αρχές και τα πρότυπα της ΕΕ.

    Ο κ. Ιακώβου ενημέρωσε σε βάθος τον Ρουμάνο ομόλογό του για την παρούσα φάση του Κυπριακού και ανέλυσε τις βασικές πτυχές του ζητήματος και των προσπαθειών επίλυσης του, ιδιαίτερα σε σχέση με τις διεργασίες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του οποίου η Ρουμανία είναι μη μόνιμο μέλος.

    Οι δύο πλευρές διαβεβαίωσαν για την παροχή αμοιβαίας υποστήριξης στο Συμβούλιο Ασφαλείας και την Ευρωπαϊκή Ενωση αντίστοιχα.

    ΥΠΕΞ Αυστραλίας - Κατεχόμενα - Περιουσίες - Οδηγία

    Οδηγίες για διερεύνηση του ενδεχομένου αναθεώρησης της υπάρχουσας αυστραλιανής τουριστικής οδηγίας για την Κύπρο, προκειμένου να περιγράφεται σε αυτή χαρακτηριστικότερα το καθεστώς των περιουσιών στα κατεχόμενα, έδωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αλεξάντερ Ντάουνερ.

    Σύμφωνα με χθεσινή επίσημη ανακοίνωση, στη δήλωση αυτή προέβη ο ίδιος ο κ. Ντάουνερ κατά τη διάρκεια προχθεσινής συνάντησής του με αντιπροσωπεία των κυπριακών ομογενειακών οργανώσεων της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας, τονίζοντας ακόμη ότι η θέση της χώρας του στο Κυπριακό δεν θα διαφοροποιηθεί.

    Στη συνάντηση η αντιπροσωπεία που αποτελείτο από μέλη της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ), επέδωσαν στον Αυστραλό ΥΠΕΞ ψήφισμα με το οποίο καλούν την αυστραλιανή κυβέρνηση να εντείνει τις προσπάθειές της για να εμποδίσει την παράνομη εκμετάλλευση των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές.

    Στο ψήφισμα επισημαίνεται ότι μεγάλος αριθμός των περιουσιών στις κατεχόμενες περιοχές ανήκουν σε Αυστραλούς υπηκόους, κυπριακής καταγωγής.

    Το ψήφισμα εγκρίθηκε την περασμένη Κυριακή σε έκτακτη συνάντηση των Εκτελεστικών τους Συμβουλίων της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας και Νέας Ζηλανδίας και της Παναυστραλιανής Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΑΣΕΚΑ), ενόψει της ''Εβδομάδας Λόμπι'', που πραγματοποιείται αυτή την εβδομάδα στην Καμπέρα.

    ΥΦΥΠΕΞ Κίνας - Κύπρος - Επίσκεψη εργασίας

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhang Yesui πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη εργασίας στην Κύπρο, ύστερα από πρόσκληση του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτου Ζακχαίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Zhang Yesui θα έχει σήμερα το πρωί συνομιλίες στο Υπουργείο Εξωτερικών με τον κ. Ζακχαίο, οι οποίες θα καλύψουν το Κυπριακό, τις διμερείς σχέσεις, την κατάσταση στη Νοτιο-Ανατολική Ασία, το Μεσανατολικό και θέματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Το απόγευμα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Κίνας θα γίνει δεκτός από τον Υπουργό Εξωτερικών Γιώργο Ιακώβου.

    Υπουργός Παιδείας - Εισαγωγικές εξετάσεις

    Αρχισαν χθες οι εισαγωγικές εξετάσεις για τα Ανώτερα και Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κύπρου και της Ελλάδας με πρώτο εξεταζόμενο, το μάθημα των Νέων Ελληνικών.

    Φέτος διεκδικούν τις θέσεις γύρω στους 6.500 υποψήφιοι.

    Αυτή είναι η τελευταία χρονιά που οι ενιαίες και οι εισαγωγικές εξετάσεις διεξάγονται χωριστά, αφού από του χρόνου θα συγχωνευτούν σε μία παγκύπρια τελική εξέταση.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Πεύκιος Γεωργιάδης, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το εξεταστικό κέντρο στο Λύκειο Κύκκου Α', δήλωσε πως το εξεταστικό δοκίμιο στα Νέα Ελληνικά ήταν, με βάση τα όσα ανέφεραν και οι εξεταζόμενοι, βατό.

    ''Αυτό δικαιώνει την καινοτομία την οποία κάναμε στα Νέα Ελληνικά. Αυτό το θεωρώ ένα πολύ θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση'', είπε ο κ. Γεωργιάδης.

    Υπουργείο Παιδείας - ΑΕΙ Ελλάδας - Θέσεις για Κύπριους

    Συνολικά 5.294 θέσεις παραχωρήθηκαν στους Κύπριους φοιτητές για τα ΑΕΙ της Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, χθεσινή ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου αναφέρει ότι δόθηκαν 2.418 θέσεις σε Κύπριους φοιτητές στα Πανεπιστήμια της Ελλάδας από το σύνολο των 34.395 θέσεων. Για τα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΤΕΙ) δόθηκαν 2.876 θέσεις για Κύπριους από το σύνολο των 40.850 θέσεων.

    Από τις θέσεις αυτές, οι οποίες έχουν δημοσιευτεί στην εφημερίδα της κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας, εξαιρούνται οι Στρατιωτικές Σχολές. Το Υπουργείο Παιδείας της Κύπρου θα ανακοινώσει σήμερα τις θέσεις για τα τμήματα των ΑΑΕΙ της Κύπρου.

    Σε σχέση με τις θέσεις για τις Στρατιωτικές Σχολές και τα Παιδαγωγικά Τμήματα, το Υπουργείο Παιδείας σημειώνει ότι αυτές θα κοινοποιηθούν σε μια εβδομάδα με συμπληρωματική ανακοίνωση.

    Πρόεδρος ΚΣ ΕΔΕΚ - Σύνοδος Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

    Ο Πρόεδρος του ΚΣ ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου αναχωρεί αύριο για τη Βιέννη για να συμμετάσχει σε Πανευρωπαϊκή Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η οποία θα μελετήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μετά την αποτυχία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες να καταλήξει σε συμφωνία για το δημοσιονομικό πλαίσιο για την περίοδο 2007-2013.

    Ευρωπαϊκό Κόμμα - Εκτελεστικό Γραφείο

    Το Ευρωπαϊκό Κόμμα ανακοίνωσε τα 25 μέλη του Εκτελεστικού του Γραφείου.

    Πρόκειται για τους: Γιάννη Κοζάκο, Γιώργο Μάη, Γιώργο Μιχαηλίδη, Γιώργο Ποταμίτη, Δημήτρη Συλλούρη, Κωνσταντίνο Λαμπριανίδη, Κώστα Αντωνιάδη, Λάρη Βραχίμη, Λουκή Αυγουστίδη, Μαριάννα Πελεκάνου - Χατζηστεφάνου, Μιχάλη Λουκά, Μιχάλη Πογιατζή, Νίκο Κληρίδη, Νίκο Κουτσού, Πανίκο Καψό, Πρόδρομο Προδρόμου, Ρίκκο Ερωτοκρίτου, Στέλιο Αμερικάνο, Στέλιο Γερασίμου, Στέλιο Στυλιανού, Στράτο Παναγίδη, Τάκη Θεοδοσίου, Φίλιππο Χρίστου, Χριστόδουλο Ταραμουντά, Χρίστο Κληρίδη.

    Πάφος - Διδυμοποίηση με Αντζιο Ιταλίας

    Σε μια σεμνή τελετή που έγινε προχθές βράδυ στην πλατεία του Κάστρου στην Κάτω Πάφο, ολοκληρώθηκε η διδυμοποίηση του Δήμου Πάφου με τον ιταλικό Δήμο του Αντζιο.

    Πανεπιστήμιο Αθηνών - Κλαίρη Αγγελίδου - Αναγόρευση

    Η Σύγκλητος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών σε συνεδρίαση της αποφάσισε ομόφωνα όπως απονείμει τον τίτλο του Επίτιμου Διδάκτορα του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών στην πρώην Υπουργό Παιδείας της Κυπριακής Δημοκρατίας Κλαίρη Αγγελίδου.

    Η τελετή αναγόρευσης θα πραγματοποιηθεί στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στις 28 Ιουνίου 2005.

    Μεσογειακοί Αγώνες - Κύπρος - Συμμετοχή

    Περίπου 35 Κύπριοι αθλητές, συμπεριλαμβανομένου και ενός Τ/Κ, θα λάβουν μέρος στους Μεσογειακούς Αγώνες που θα πραγματοποιηθούν στην Αλμέρια της Ισπανίας από τις 24 Ιουνίου μέχρι τις 3 Ιουλίου.

    Εννέα Κύπριοι αθλητές θα αγωνιστούν στον στίβο, έξι στην κολύμβηση, έξι στη σκοποβολή, τρεις στην άρση βαρών, τρεις στην πυγμαχία, από δύο στην ιστιοπλοϊα και την πάλη και από ένας στο καράτε, την κωπηλασία, το τζούντο, την ενόργανη γυμναστική και το κανό.

    Ο Τ/Κ Οσμάν Καν, ο οποίος γεννήθηκε στο Λονδίνο, θα αγωνιστεί με τα χρώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην άρση βαρών μαζί με τον Δημήτρη Μινασίδη και τον Νάσο Ρούσο.

    Στο στίβο αγωνίζονται οι Κυριάκος Ιωάννου, Γιάννος Κωνσταντίνου, Ελένη Αρτυματά, Μαρίλια Γρηγορίου, Ειρήνη Χαραλάμπους, Μαρία Διοικητή, Αννα Φοιτίδου, Μόρφω Μπαούρδα και Μελίνα Χατζηθεοδωρή.

    Στην κολύμβηση αγωνίζονται οι Χρύσανθος Παπαχρυσάνθου, Μάριος Παπαγιαννόπουλος, Αννα Στυλιανού, Μαρία Παπαδοπούλου, Αναστασία Χριστοφόρου και Μαργαρίτα Αντωνιάδου.

    Στη σκοποβολή συμμετέχουν οι Αντώνης Νικολαϊδης, Γιώργος Αχιλλέως, Ειρήνη Παντελή, Δημήτρης Δημητρίου, Φειδίας Σαββίδης και Στέφανος Θεοδότου.

    Οι δύο αθλητές της ιστιοπλοϊας είναι ο Ανδρέας Καριόλου και ο Χάρης Παπαδόπουλος, της πάλης ο Ανδρέας Καραολής και ο Κώστας Ηλιάδης και της πυγμαχίας οι Κώστας Φιλίππου, Οβιδίου Μπομπιρνάτ και Γιούρι Νταμπρίσκι.

    Στην ενόργανη γυμναστική αγωνίζεται ο Ηρόδοτος Γιωργαλλάς, στο κανώ η Ελευθερία Σωκράτους, στο καράτε ο Χρίστος Ανδρέου, στην κωπηλασία ο Βαλεντίνος Σοφοκλέους και στο τζούντο ο Θεόδωρος Μανδρίτης.

    Χρηματιστήριο - Μικρή πτώση

    Οι πιέσεις που δέχθηκαν χθες οι μετοχές των Τραπεζών Κύπρου και Ελληνικής που ήταν αποτέλεσμα της πενιχρής συναλλακτικής δραστηριότητας οδήγησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε νέες μικρές απώλειες. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε μικρή πτώση της τάξης του 0,64%, κλείνοντας στις 1.213,56 μονάδες. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε στις 85,18 μονάδες, σημειώνοντας οριακές απώλειες σε ποσοστό 0,29%. Πενιχρό ήταν σήμερα το αγοραστικό ενδιαφέρον με αποτέλεσμα ο ημερήσιος όγκος συναλλαγών να συρρικνωθεί στις 221 χιλιάδες λίρες.

    Πτώση σε ποσοστό 0,67% κατέγραψε και ο Δείκτης FTSE/CySE 20, κλείνοντας στις 407,16 μονάδες.

    [05] (Κ) ΔΗΚΟ - ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης

    Η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ δεν μετέβη τελικά στα κατεχόμενα για την προγραμματιζόμενη για σήμερα το πρωί συνάντηση με αντιπροσωπεία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος.

    Τους λόγους της μη μετάβασης θα εκθέσει κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που κάλεσε εκτάκτως στις 12.00 το μεσημέρι στα γραφεία του ΔΗΚΟ ο Αναπληρωτής Πρόεδρός του Νίκος Κλεάνθους.

    [06] (Κ) ΓΓ ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης με ΔΗΚΟ - Δήλωση

    Οι σημαίες του ψευδοκράτους και της Τουρκίας που βρίσκονται στην αίθουσα όπου το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα (ΡΤΚ) υποδέχεται τους καλεσμένους του ενόχλησαν το ΔΗΚΟ, με αποτέλεσμα να ακυρωθεί η σημερινή συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων, δήλωσε ο ΓΓ του τ/κ κόμματος Ομέρ Καλίοντζου.

    Σε δήλωσή του 15 λεπτά μετά την προγραμματισμένη ώρα της συνάντησης (11.00), ο κ. Καλίοντζου ανέφερε ότι η αίθουσα αυτή χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από το κόμμα και έχουν γίνει πολλές συναντήσεις του ΡΤΚ με ε/κ κόμματα.

    Είπε πως χθες στην ίδια αίθουσα αντιπροσωπεία του ΡΤΚ είχε συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΗΣΥ και οι φωτογραφίες που δημοσιεύτηκαν σήμερα στον Τύπο απεικονίζοντας και τις σημαίες ήταν αυτές που προκάλεσαν την αντίδραση του Αναπληρωτή Προέδρου του ΔΗΚΟ Νίκου Κλεάνθους, όπως είπε.

    Ο κ. Καλίοντζου ανέφερε ότι ο κ. Κλεάνθους τους ενημέρωσε τηλεφωνικώς ότι η αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ δεν θα προσερχόταν στη συνάντηση και ότι για 15 λεπτά συζητούσαν το θέμα.

    Σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση. Αυτή μπορεί να γίνει κάποια άλλη στιγμή, αλλά σήμερα δεν θα πραγματοποιηθεί, είπε ο κ. Καλίοντζου, σημειώνοντας ότι πιθανόν η συνάντηση να πραγματοποιηθεί σε άλλη αίθουσα.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει πρόθεση να αφαιρεθούν οι σημαίες, ο κ. Καλίοντζου είπε ''θα δούμε''.

    [07] (Κ) ΥΠΕΞ Σλοβακίας - Κύπρος - Επίσημη επίσκεψη

    Διήμερη επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο θα πραγματοποιήσει αύριο και μεθαύριο (23 - 24 Ιουνίου) ο Υπουργός Εξωτερικών της Σλοβακίας Εντουαρντ Κουκάν.

    [08] (Κ) Κύπρος - Κίνα - Συνομιλίες

    Η Κίνα υποστηρίζει σταθερά την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας και για λύση του κυπριακού προβλήματος με βάση τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Η κινεζική στάση επαναδιατυπώθηκε σήμερα στη Λευκωσία από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Zhang Yesui, κατά τη διάρκεια συνομιλιών που είχε το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών Πρέσβη Σώτο Ζακχαίο.

    [09] (Κ) ΔΗΚΟ - Κλεάνθους - ΡΤΚ - Ακύρωση συνάντησης

    Το ΔΗΚΟ κάλεσε το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα να αφαιρέσει από το χώρο της μεταξύ τους συνάντησης τα σύμβολα του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος, αλλά η παράκληση δεν εισακούστηκε, δήλωσε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του κόμματος Νίκος Κλέανθους.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κλεάνθους, το κόμμα του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ πρόβαλε ως λόγο για τη μη αποδοχή της παράκλησης το γεγονός ότι στον ίδιο χώρο έχουν γίνει συναντήσεις με άλλα ε/κ κόμματα.

    Αν το ΡΤΚ αναθεωρήσει την αρνητική στάση, τότε το ΔΗΚΟ είναι έτοιμο για συναντήσεις, είπε ο κ. Κλεάνθους.

    Η συνάντηση αντιπροσωπειών των δύο κομμάτων ήταν προγραμματισμένη για τις 11 σήμερα το πρωί στα γραφεία του ΡΤΚ στην κατεχόμενη Λευκωσία.

    [10] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος έναντι Κυπριακής Λίρας

    
    
    Eπίσημες Τιμές Συναλλάγματος έναντι της Κυπριακής Λίρας
    για πράξεις άμεσης παράδοσης
    ------------------------------
    Κατά τη συνεδρίαση καθορισμού τιμών συναλλάγματος στις 22/06/2005
    διαμορφώθηκαν οι πιο κάτω ισοτιμίες για πράξεις άμεσης παράδοσης, που
    οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές με αξία
    μεγαλύτερη των ΛΚ 12.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με
    τον πελάτη:
    
    The spot exchange rates at the close of the fixing session of the
    Cyprus Foreign Exchange Market on 22/06/2005, which commercial banks
    are obliged to apply for transactions with value greater than
    CB12.000 subject to prior agreement with their customers, were as
    follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    -------------------------------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-ΒUYING         ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    --------------------------------------
    ΕΥΡΩ                      0,5718               0,5752
    Δολάριο ΗΠΑ               0,4708               0,4736
    Λίρα Αγγλίας              0,8568               0,8619
    
    --------------------------------------------------------------------
    ΕΝΔΕΙΚΤΙΚΕΣ ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ - INDICATIVE EXCHANGE RATES
    -----------------------------------------------------------
    Με βάση τις ισοτιμίες που ίσχυαν στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος
    κατά τη λήξη της συνεδρίασης καθορισμού τιμών συναλλάγματος στην Κύπρο
    στις 22/06/2005, οι ενδεικτικές ισοτιμίες των πιο κάτω νομισμάτων
    διαμορφώθηκαν ως εξής:
    
    On the basis of rates ruling in international foreign exchange
    markets at the close of the fixing session of the Cyprus Foreign
    Exchange Market on 22/06/2005, the indicative exchange rates of the
    following currencies were formulated as follows:
    
    ΤΗΛΕΓΡΑΦΙΚΑ ΕΜΒΑΣΜΑΤΑ - TELEGRAPHIC TRANSFERS
    ---------------------------------------------
    ΤΙΜΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑΤΟΣ ΣΕ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΛΙΡΕΣ/EXCHANGE RATES OF THE CYPRUS
    POUND AGAINST FOREIGN CURRENCIES
    
    ΑΓΟΡΑ-BUYING     ΠΩΛΗΣΗ-SELLING
    -------------------------------
    ΓΕΝ Ιαπωνίας *                  0,4322            0,4356
    Δολάριο Αυστραλίας              0,3651            0,3680
    Δολάριο Καναδά                  0,3812            0,3842
    Κορώνα Δανίας                   0,0767            0,0773
    Κορώνα Νορβηγίας                0,0727            0,0732
    Κορώνα Σουηδίας                 0,0616            0,0620
    Φράγκο Ελβετίας                 0,3707            0,3736
    
    --------------------------------------------------------------------
    * τιμή 100 μονάδων/ CyP per 100 YEN
    --------------------------------------------------------------------
    
    

    [11] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Ιατρικό ανακοινωθέν - Δηλώσεις

    Ομαλά εξελίσσεται η μετεγχειρητική κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου ο οποίος εξακολουθεί να νοσηλεύεται στη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας και λαμβάνει τη δέουσα θεραπευτική αγωγή.

    Σύμφωνα με ανακοινωθέν του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, το οποίο εκδόθηκε το μεσημέρι, ''επί του παρόντος δεν υπήρξαν οποιεσδήποτε επιπλοκές'' στη μετεγχειρητική πορεία της υγείας του Αρχιεπισκόπου Κύπρου ο οποίος χθες υπεβλήθη σε εγχείρηση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το υποκεφαλικό κάταγμα που υπέστη στο ισχίο του αριστερού του ποδιού.

    [12] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    
    
    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου
    διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
    
    ΒΑΣΕΙΣ ΔΕΙΚΤΩΝ - INDICES BASE VALUES: FTSEMed=5000, ΑΛΛΟΙ/OTHERS=1000
    
    ΣΥΝΟΛΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ                  410.084,76
    
    ΓΕΝΙΚΟΣ ΔΕΙΚΤΗΣ ΧΑΚ                     84,73    -0,53    374.576,04
    FTSE/CySE 20                           403,43    -0,92    305.242,10
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ ΑΓΟΡΑΣ                1.209,89    -0,92    304.375,98
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            1.015,55    -0,73     17.189,81
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ          953,36    -0,41      6.941,97
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΚΥΡΙΑΣ & ΠΑΡΑΛΛΗΛΗΣ ΑΓΟΡΑΣ   1.202,42    -0,92    321.565,79
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΩΝ                     1.238,13    -0,89    198.861,64
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΩΝ                    948,54    -2,91     32.352,45
    ΔΕΙΚΤΗΣ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ            937,25    -0,07     53.927,45
    FTSE Med (21/6/2005)                 7.744,02    -0,48
    
    * Η δεύτερη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του
    δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    
    

    [13] (Κ) Ευρωβουλή - Μεσανατολικό - Αδάμου - Μπορέλ

    Ο Πρόεδρος της Μεικτής Διακοινοβουλευτικής Αντιπροσωπείας ΕΕ- Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου, Ευρωβουλευτής Αδάμος Αδάμου, θα συνοδεύσει τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Γιουσέπ Μπορέλ στην επίσημη επίσκεψή του στο Ισραήλ και τα Παλαιστινιακά Εδάφη την ερχόμενη εβδομάδα (26-30 Ιουίου).

    Η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί κατόπιν πρόσκλησης της ισραηλινής κυβέρνησης και της Παλαιστινιακής Αρχής προς τον κ. Μπορέλ, ο οποίος θα μιλήσει σε επίσημες συνεδρίες της Κνεσέτ και του Παλαιστινιακού Νομοθετικού Συμβουλίου.

    [14] (Κ) Υπουργικό Συμβούλιο - Εκπρόσωπος - Διορισμοί ΑΗΚ - ΡΙΚ

    Το Υπουργικό Συμβούλιο διόρισε σήμερα τον Χαρίλαο Σταυράκη, Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή της Τράπεζας Κύπρου, ως νέο Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ) και τον Χάρη Χαραλάμπους, ήδη μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ, ως Αντιπρόεδρο του Συμβουλίου της Αρχής, σε αντικατάσταση του Γιώργου Γεωργιάδη και Ανδρέα Λουρουτζίατη, που έχουν παραιτηθεί από τις αντίστοιχες θέσεις.

    Αυτό ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου, προσθέτοντας πως το Σώμα διόρισε επίσης τον Μιχαήλ Μηλτιάδους ως μέλος του ΔΣ της ΑΗΚ.

    Αποφάσισε παράλληλα το διορισμό του Πέτρου Παπαπολυβίου, καθηγητή πανεπιστημίου, ως μέλους του ΔΣ του ΡΙΚ σε αντικατάσταση του Γιώργου Γιωργή, που διορίστηκε Πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα.

    [15] (Κ) Εκπρόσωπος - ΔΗΚΟ - Ακύρωση συνάντησης με ΡΤΚ

    Εύλογα τέθηκε το θέμα της αφαίρεσης συμβόλων του τουρκικού κατοχικού καθεστώτος από τον χώρο των γραφείων του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (ΡΤΚ) στα κατεχόμενα όπου θα πραγματοποιείτο η σημερινή συνάντηση αντιπροσωπείας του κόμματος με αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, εκτιμά η κυβέρνηση.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου και ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση συμμερίζεται τις ευαισθησίες του ΔΗΚΟ, πως ''είναι εύλογο όπως ετέθη το θέμα'', προσθέτοντας πως ''άλλοι δεν είχαν τις ίδιες ευαισθησίες''.

    [16] (Κ) Εκπρόσωπος - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Εποικοι

    Δεν έχει γίνει αποδεκτό το αίτημα των Τούρκων εξ Βουλγαρίας που διαμένουν στα κατεχόμενα να μεταβούν στις ελεύθερες περιοχές και να ψηφίσουν στην Πρεσβεία της Βουλγαρίας για τις επικείμενες εκλογές στη χώρα τους, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης.

    [17] (Κ) Χρηματιστήριο - Νέες ζημιές

    Οι πιέσεις που δέχθηκε σήμερα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων διατήρησαν το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου σε πτωτική πορεία. Ο Δείκτης της Κύριας και Παράλληλης Αγοράς σημείωσε νέες ζημιές σε ποσοστό 0,92%, κλείνοντας στις 1.202,42 μονάδες. Μικρή πτώση σε ποσοστό 0,53% σημείωσε και ο Γενικός Δείκτης, κλείνοντας στις 84,73 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στις 410.000 λίρες, με τη μετοχή της Τράπεζας Κύπρου να απορροφά το 36,4% του ημερήσιου τζίρου.

    Απώλειες σε ποσοστό 0,92% κατέγραψε ο Δείκτης των 20 επίλεκτων εταιρειών, κλείνοντας στις 403,43 μονάδες.

    [18] (Κ) ΕΕ - Μπαρόζο - Τουρκία - Επιτροπή

    Η προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ δεν προβληματίζει μόνο την κοινή γνώμη των χωρών που απέρριψαν το ευρωπαϊκό σύνταγμα (Γαλλία, Ολλανδία), αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στον προβληματισμό αυτό αναφέρθηκε σήμερα και ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής συζητήθηκε η κατάσταση που διαμορφώθηκε στην ΕΕ μετά την αποτυχία της Συνόδου Κορυφής να καταλήξει σε συμφωνία για τις δημοσιονομικές προοπτικές της Κοινότητας της περιόδου 2007-2013. Ενα από τα θέματα προβληματισμού που αναπτύχθηκε από πολλούς επιτρόπου, ήταν και οι μελλοντικές σχέσεις με την Τουρκία.

    [19] (Κ) ΥΠΕΞ Κύπρου - ΥΦΕΞ Κίνας - Συνάντηση

    Η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας διαβεβαίωσε σήμερα την κυπριακή κυβέρνηση ότι θα υποστηρίξει τις θέσεις της στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου ύστερα από συνάντηση με πολυμελή κινέζικη αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Υφυπουργό Εξωτερικών της χώρας Zhang Yesui.

    ''Η Κίνα είναι μια πολύ φιλική χώρα, έχει διαχρονικά υποστηρίξει τις θέσεις της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη και αλλού και σήμερα ο Υφυπουργός Εξωτερικών της χώρας με διαβεβαίωσε ότι θα υποστηρίξουν όλες τις κυπριακές θέσεις στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ'', είπε ο κ. Ιακώβου μετά τη συνάντηση.

    [20] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση Βοηθού ΓΓ ΟΗΕ

    Θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες της ε/κ πλευράς, δήλωσε ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημερώνοντας σήμερα το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα συμπεράσματά του από την περιοδεία του σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα στις αρχές του μήνα και τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

    Παράλληλα είπε ότι η λύση θα πρέπει να επιδιωχθεί στη βάση ενός αναθεωρημένου σχεδίου του Γενικού Γραμματέα.

    Σημείωσε ωστόσο ότι χρειάζεται περιορισμένος κατάλογος προτεραιοτήτων με τρόπο που να μην εξαλείψει την πλειοψηφία των Τ/Κ που υπερψήφισαν το σχέδιο Ανάν στα δημοψηφίσματα του Απριλίου 2004.

    Ο Σερ Κίραν ολοκλήρωσε την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας κατά τη διάρκεια ανοικτών διαβουλεύσεων και το Συμβούλιο Ασφαλείας συνεχίζει τις διαβουλεύσεις σε κλειστή συνεδρία, κατά την οποία αναμένεται τα μέλη να τοποθετηθούν πάνω στην εισήγηση του Σερ Κίραν.

    [21] (Κ) ΥΠΕΞ - Πρεσβεία Βουλγαρίας - Εκλογές - Τούρκοι έποικοι

    Οι Τούρκοι από τη Βουλγαρία που διαμένουν παράνομα στα κατεχόμενα και επικαλούνται τον Κανονισμό για την Πράσινη Γραμμή για να εισέλθουν στις ελεύθερες περιοχές δεν είναι επισκέπτες αλλά έποικοι, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου.

    [22] (Κ) ΥΠΕΞ - ΕΕ - Τουρκία - Συνθήκη - Προϋπολογισμός

    Εντονος προβληματισμός επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση τόσο για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όσο και για τη Συνταγματική Συνθήκη και τις δημοσιονομικές προοπτικές για το 2007-2013, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Ιακώβου, σχολιάζοντας δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων ότι πρέπει να υπάρξει προβληματισμός για το θέμα ένταξης της Τουρκίας μετά τα δύο αρνητικά δημοψηφίσματα σε Γαλλία και Ολλανδία για τη Συνταγματική Συνθήκη.

    ''Υπάρχει προβληματισμός και αυτό ήταν σαφές από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Ιουνίου, αφού στα συμπεράσματα πολλές χώρες κατέστησαν σαφές ότι δεν ήθελαν να υπάρχει οποιαδήποτε αναφορά όχι μόνο στη διεύρυνση προς την Τουρκία αλλά και προς το όνομα Τουρκία'', είπε ο Υπουργός.

    [23] (Κ) Εκπρόσωπος - Σύνταγμα - Ζυρίχη - Πρόταση

    Το κυπριακό Σύνταγμα, το οποίο προήλθε από τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως στην Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης, ερωτηθείς κατά πόσον υπήρξε πρόταση της ε/κ πλευράς προς την τ/κ και τα Ηνωμένα Εθνη για επιστροφή στη Ζυρίχη για μία τριετία.

    ''Εξ όσων γνωρίζω δεν υπήρξε τέτοια πρόταση, όχι. Ομως το Σύνταγμα, το οποίο προήλθε από τη Συμφωνία Ζυρίχης-Λονδίνου, εξακολουθεί να ισχύει πλήρως στην Κυπριακή Δημοκρατία με τους όρους που επιβάλλει το δίκαιο της ανάγκης λόγω της ανώμαλης κατάστασης'', είπε ο Εκπρόσωπος.

    [24] (Κ) Λονδίνο - Εκδήλωση - Κατεχόμενα - Ε/κ περιουσίες

    Ο σφετερισμός ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα είναι θέμα στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, είπε χθες ο πρόεδρος του οργανισμού ''Φίλοι της Κύπρου'' Λόρδος Κόρμπετ.

    ''Το θέμα δεν είναι τόσο οικονομικό, είναι θέμα συναισθηματικό και περισσότερο θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων'', δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Λόρδος Κόρμπετ, προσθέτοντας ότι ''πρέπει να αναγνωρισθεί το δικαίωμα εκείνων που έχουν περιουσία στα κατεχόμενα και να τύχει σεβασμού''.

    [25] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Συμπεράσματα

    Η έναρξη μιας "νέας εντατικής διαδικασίας για το Κυπριακό πρόωρα δεν συνιστάται", δήλωσε σήμερα ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για Πολιτικές Υποθέσεις Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο για τα συμπεράσματά του από την περιοδεία του σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα στις αρχές του μήνα και τις σκέψεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν για το τι μέλλει γενέσθαι στο Κυπριακό.

    Οπως είπε στα συμπεράσματά του, "ευελπιστώ ότι το Συμβούλιο συμφωνεί ότι δεν θα εξυπηρετήσει τίποτα το θετικό μια νέα προσπάθεια η οποία θα λήξει, όπως και οι δύο προηγούμενες προσπάθειες, με μιαν τεράστια δημόσια αποτυχία ή με ένα απογοητευτικό αδιέξοδο".

    Οπως είναι τα πράγματα, ο Γενικός Γραμματέας "πιστεύει ότι είναι σοφό να προχωρήσουμε πολύ προσεκτικά", είπε και πρόσθεσε: "Προτίθεται να αναλογιστεί Και προχωρώντας θα λάβει υπόψη του την αντίδραση του Συμβουλίου σε αυτήν την έκθεση. Επίσης θα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις επί του εδάφους και ειδικότερα, οποιαδήποτε εξέλιξη στις θέσεις των μέρων, υπό το φως της εκτίμησης και των παρατηρήσεων που έχουν γίνει" στην έκθεσή του.

    "Αναλόγως με την εξέλιξη των καταστάσεων και της διάθεσης στο νησί, μπορεί να καταστεί πρέπων ο διορισμός Ειδικού Συμβούλου", ο οποίος θα βολιδοσκοπήσει τα μέρη και θα ερευνήσει εάν υπάρχει το απαιτούμενο κοινό έδαφος ή εάν αυτό μπορεί να οικοδομηθεί ώστε να μπορέσουν να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις σε πλήρη κλίμακα, γιατί τελικά μόνο μέσω συνομιλιών μεταξύ των μερών στη βάση του σχεδίου μπορεί να επιτευχθεί μια λύση", είπε.

    Στην ομιλία του, ο Σερ Κίραν ανέφερε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ έχει επίγνωση των δικών του ευθυνών και παραμένει δεσμευμένος να βοηθήσει τα μέρη στην επίτευξη μιας λύσης.

    [26] (Κ) Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων

    Πραγματοποιήθηκε εκδήλωση για την Κύπρο στο Ερλανγκεν της Γερμανίας

    Στα πλαίσια σειράς εκδηλώσεων για την Κύπρο στην πόλη Ερλανγκεν της Γερμανίας πραγματοποιήθηκε στις 19 Ιουνίου, με τεράστια επιτυχία το μουσικό project, European Soul - The Cyprus Project. Το υπαίθριο αυτό κονσέρτο το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Schlossgarten, ανάκτορο του Ερλανγκεν, αντανακλούσε τη διεύρυνση της Ευρώπης και συγκεκριμένα το γεγονός ότι η μουσική και γενικά οι τέχνες δεν έχουν σύνορα.

    Στους κήπους του ανακτόρου του Ερλανγκεν τρεις βιρτουόζοι κιθαρίστες έπαιξαν μαζί για πρώτη φορά στο σχήμα αυτό.

    Πρόκειται για τον Ελληνοκύπριο μουσικοσυνθέτη Ανδρέα Γεωργίου, από την Αμμόχωστο, ο οποίος παίζει διάφορα μουσικά όργανα, από το σιτάρ μέχρι το παραδοσιακό ταμπούρλο, το κυπριακό πιθκιαύλι και μικρά κρουστά όργανα, καθώς επίσης και 13χορδη μέχρι και 16χορδη κιθάρα.

    Ο Τουρκοκύπριος μουσικοσυνθέτης Okan Ersan κατάγεται από τη Λευκωσία και το 2003 εξελέγη από τα αγγλικά περιοδικά ένας από τους πέντε καλύτερους κιθαρίστες παγκοσμίως. Έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 20 ηχογραφημένα άλμπουμ. Ο τρίτος κιθαρίστας, ο Torsten Goods, κατάγεται από την πόλη Ερλανγκεν και είναι ένα από τα νέα ταλέντα στο γερμανικό χώρο.

    Μέσα από το κονσέρτο αυτό και ιδιαίτερα μέσα από τη μουσική του Γεωργίου και του Ersan δόθηκε στους 600 ακροατές που παρακολούθησαν το υπαίθριο κονσέρτο το μήνυμα μιας ενωμένης μουσικής κίνησης της Κύπρου και ότι η «Η μουσική είναι η γλώσσα που κατανοεί ο καθένας». Οι μουσικοί, όπως δήλωσαν πριν την έναρξη του κονσέρτου, έπαιξαν για μια ενωμένη Κύπρο.

    Οι εκδηλώσεις για την Κύπρο στην πόλη Ερλανγκεν θα συνεχιστούν μέχρι και τις 10 Ιουλίου.

    [27] (Κ) ΕΕ - Ευρωβουλή - Δημοσιονομικά - Ευρωσύνταγμα

    Στους λόγους που οδήγησαν σε αποτυχία τις προσπάθειες για τον καθορισμό των ιδίων πόρων της Κοινότητας, αναφέρθηκε σήμερα ο Λουξεμβούργιος Πρωθυπουργός και Προεδρεύων της ΕΕ Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος παρουσίασε ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής τον απολογισμό της προεδρίας.

    Σύμφωνα με τον κ. Γιούνκερ, σε πολιτικούς και όχι σε οικονομικούς λόγους οφείλεται η αποτυχία της Συνόδου Κορυφής στον καθορισμό των κοινοτικών δαπανών της περιόδου 2007-2013, και με σαφέστατο τρόπο επέρριψε την ευθύνη στον Βρετανό Πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ.

    [28] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Ε/κ πλευρά

    Προσεκτικά βήματα στο Κυπριακό εισηγείται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, αποφεύγοντας υπό τις παρούσες συνθήκες να προχωρήσει σε μία εντατική πρωτοβουλία, δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ, ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της περιοδείας του στην περιοχή.

    Ο Σερ Κίραν προέβη σε μία αντικειμενική ενημέρωση, παραθέτοντας τις απόψεις που του εξέφρασαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τάσσος Παπαδόπουλος, ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και οι εκπρόσωποι της Ελλάδας και της Τουρκίας, και αποφεύγοντας να επιρρίψει ευθύνες.

    Αναφορικά με τα σημεία που του ανέπτυξε ο Πρόεδρος Παπαδόπουλος, ο Σερ Κίραν είπε ότι του δήλωσε "πρόθυμος για έναρξη των διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα και είπε ότι ο λαός του υποφέρει από την κατοχή και την αβεβαιότητα και επιθυμεί λύση και επιβεβαίωσε τόσο τα διαδικαστικά, όσο και τα ουσιαστικά σημεία που ο απεσταλμένος του ανέπτυξε στη Νέα Υόρκη".

    [29] (Κ) ΟΗΕ - Μαυρογιάννης - Δήλωση

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ Πρέσβης Ανδρέας Μαυρογιάννης δήλωσε σήμερα ότι "ακούσαμε με ενδιαφέρον" την ενημέρωση του Βοηθού Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πέντεργκαστ, σημειώνοντας ότι "η θέση μας είναι ότι πρέπει να υιοθετηθεί μια προσέγγιση που θα βλέπει μπροστά για το Κυπριακό".

    "Η κυπριακή κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη σε μια δίκαια διευθέτηση και είναι έτοιμη να εργαστεί σε μιαν κατεύθυνση καλής πίστης και αποφασιστικότητας. Θέλουμε να εκφράσουμε την ετοιμότητα μας να εργαστούμε ώστε να βάλουμε στη θέση τους όλα τα κομμάτια και να αναπτύξουμε ένα κοινό έδαφος που θα συνεισφέρει σε μιαν πιθανή επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων", είπε.

    [30] (Κ) Συμβούλιο Ασφαλείας - Ενημέρωση - Διαβουλεύσεις

    Σε ήπιο και εποικοδομητικό κλίμα διεξήχθησαν οι ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά την ενημέρωση των μελών του από τον Βοηθό Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ.

    Σύμφωνα με διπλωμάτη χώρας μέλους του Συμβουλίου, όλα τα μέλη συμφώνησαν στην ανάγκη συνέχισης των διερευνητικών επαφών και της προσέγγισης του ζητήματος με προσεκτικά βήματα.

    [31] (Κ) Βοηθός ΓΓ ΟΗΕ - Συμβούλιο Ασφαλείας - Τ/Κ πλευρά

    Ο Βοηθός Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Σερ Κίραν Πρέντεργκαστ δήλωσε σήμερα πως ο Τ/Κ ηγέτης Μεχμέτ Αλί Ταλάτ του δήλωσε ότι επιθυμεί να δει διευθέτηση του Κυπριακού το συντομότερο δυνατό, στη βάση του σχεδίου Ανάν, και θα ήθελε να δει εντατικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του Γενικού Γραμματέα να επιτυγχάνουν τη διευθέτηση σε λογικά σύντομο χρονικό διάστημα.

    Ενημερώνοντας το Συμβούλιο Ασφαλείας για τα αποτελέσματα της επίσκεψής του σε Λευκωσία-Αθήνα-Αγκυρα, ο Σερ Κίραν είπε πως ο κ. Ταλάτ εξέφρασε την "επιθυμία του λαού του για επείγουσα διευθέτηση".

    Επί της διαδικασίας, ο κ. Ταλάτ έδειξε να ευνοεί μία διαδικασία με διαμεσολάβηση του ΟΗΕ και καθαρά χρονικά πλαίσια για διαπραγματεύσεις, αφού ανησυχεί ότι οι διαπραγματεύσεις μπορούν να παραταθούν επ' αόριστο, παραπονέθηκε για τη μη υιοθέτηση από το Συμβούλιο Ασφαλείας της περσινής έκθεσης του Κόφι Ανάν και ζήτησε αυτό να αποκατασταθεί, είπε ο Σερ Κίραν.


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 22 June 2005 - 17:49:27 UTC